Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

Вчера ми казаха за това правило в Гермния, не знам дали другаде го има.

Остават обаче ограниченията за частните контакти - едно домакинство плюс максимум още един човек

Или на гости може да ходи само един брой  човек, така хем може да се ходи, хем много малко ще го правят на практика, става както с новите в коли в Куба, пуснаха ги в продажба, но на петорни цени спрямо Европа..

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Радо каза:

България е изключена от списъка на държави, за които е неоходима карантина.

https://www.kcaa.or.ke/sites/default/files/docs/covid_19/exempted_states.pdf

Момбаса и Малинди ни зоват 🙂

Много добра новина. Пак остава обаче изискването за отрицателен PCR тест, в съседна Танзания и такова няма. 🙂  

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 9 часа, Радо каза:

България е изключена от списъка на държави, за които е неоходима карантина.

https://www.kcaa.or.ke/sites/default/files/docs/covid_19/exempted_states.pdf

Момбаса и Малинди ни зоват 🙂

Те при 210 държави в този списък, по-добре да бяха направили един с държавите, за които изискват карантина 😄 То не знам кой остава.

От петък KLM ще спре всички полети на дълги разстояния, заради затегнатите мерки в Нидерландия. Bale Balev сега лети към Занзибар с тях и се чудя да му кажа или да не му развалям настроението. 😄

• Харесвам 2
  • Шок 3
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 21 минути , ivailo_radev каза:

От петък KLM ще спре всички полети на дълги разстояния, заради затегнатите мерки в Нидерландия. Bale Balev сега лети към Занзибар с тях и се чудя да му кажа или да не му развалям настроението. 😄

Може и да му оправиш настроението :)) очертава се да презимува в Занзибар, което може и да му хареса. 

• Харесвам 4
  • Смея се 5
Връзка към коментар

През Май ще пътувам до Португалия и Мексико. Полетите са от Лондон. Не се бях замислял до сега за рестрикциите, та въпроса ми е следния.

Ако има рестрикции за англичани, като ПСР или карантина, а за българи не. Кое е от значение, от къде летиш или каква националност си. С български паспорт съм, но от години живея в Англия и съм с постоянен статут. Или обратно, ако има ограничения за България, но не за Англия. Дали мога да се възползвам от това, че първо летя от Лондон и второ, че живея там вече повече от 5 години. Дано стана ясно какво ме интересува🙂 Хубава и спокойна вечер.

Връзка към коментар
преди 3 минути , VASILEV каза:

Ако има рестрикции за англичани, като ПСР или карантина, а за българи не. Кое е от значение, от къде летиш или каква националност си. 

Откъде летиш - по-точно къде ти е постоянното местопребиваване. 

преди 4 минути , VASILEV каза:

С български паспорт съм, но от години живея в Англия и съм с постоянен статут. Или обратно, ако има ограничения за България, но не за Англия. Дали мога да се възползвам от това, че първо летя от Лондон и второ, че живея там вече повече от 5 години. Дано стана ясно какво ме интересува🙂 Хубава и спокойна вечер.

Стана ясно 🙂 Не можеш да използваш паспортите си като доказателство къде живееш. Тоест, можеш - но ако направят проверка, трябва да докажеш твърдението си, включително с билети. 

Връзка към коментар
преди 2 минути , Rainy каза:

Откъде летиш - по-точно къде ти е постоянното местопребиваване. 

Стана ясно 🙂 Не можеш да използваш паспортите си като доказателство къде живееш. Тоест, можеш - но ако направят проверка, трябва да докажеш твърдението си, включително с билети. 

@Rainy чакай, че бавно загрявам🙂 Постоянен адрес е български, настоящ е в Лондон. Да разбирам, че след като в момента живея в Англия следя за рестрикции които ограничават англичани за дадена дестинация, без значение, че съм българин с бг паспорт? Тотално се обърках🙂

Връзка към коментар
В момента, VASILEV каза:

@Rainy чакай, че бавно загрявам🙂 Постоянен адрес е български, настоящ е в Лондон. Да разбирам, че след като в момента живея в Англия следя за рестрикции които ограничават англичани за дадена дестинация, без значение, че съм българин с бг паспорт? Тотално се обърках🙂

Постоянен е адреса, където живееш, плащаш сметки, данъци и всичко в контекста. Постоянен адрес в България е друга опера... Или добре, настоящ да бъде 🙂 Обикновено се използва понятието резидент.

Ти си резидент на Кралството и пътуваш като такъв - освен ако не си имал дълъг престой другаде. Ако използваш българския си паспорт за полет с ограничения за англичани, трябва при запитване да докажеш, че пътуваш от България. Доказателство - билет. 

Аз имам два паспорта (английски и български), но пътувам като резидент на Швейцария (имам резидентна карта, като си избирам кой паспорт ми е най-удобен като документ пред властите и авиокомпанията). Мога и да се заиграя с паспортите и да се опитам да използвам някое предимство по горната схема, или да се направя на ошеметена, ако идвам с прехвърляне от държава, когато подлежа на карантина, но глобата при проверка е 10,000 франка.  

Надявам се е малко по-ясно 🙂 

Връзка към коментар
преди 19 минути , Rainy каза:

Постоянен е адреса, където живееш, плащаш сметки, данъци и всичко в контекста. Постоянен адрес в България е друга опера... Или добре, настоящ да бъде 🙂 Обикновено се използва понятието резидент.

Ти си резидент на Кралството и пътуваш като такъв - освен ако не си имал дълъг престой другаде. Ако използваш българския си паспорт за полет с ограничения за англичани, трябва при запитване да докажеш, че пътуваш от България. Доказателство - билет. 

Аз имам два паспорта (английски и български), но пътувам като резидент на Швейцария (имам резидентна карта, като си избирам кой паспорт ми е най-удобен като документ пред властите и авиокомпанията). Мога и да се заиграя с паспортите и да се опитам да използвам някое предимство по горната схема, или да се направя на ошеметена, ако идвам с прехвърляне от държава, когато подлежа на карантина, но глобата при проверка е 10,000 франка.  

Надявам се е малко по-ясно 🙂 

Благодаря за изчерпателния отговор🙂 Вече ми е напълно ясно, супер си😉

Връзка към коментар
преди 12 минути , VASILEV каза:

Благодаря за изчерпателния отговор🙂 Вече ми е напълно ясно, супер си😉

В повечето случаи ограничението не е дефинирано като къде живееш, а пише "ако си бил повече от 14 дни ", със съответните изключения за граждани или резиденти. Тоест ако си бил 14 дни в Бразилия, попадаш в ограничението и можеш да влезеш само там, за където имаш документи (паспорт, карта за resident, каквото там). Ако имаш няколко, като Рейни, може да влезеш в което си избереш. В случая няма значение къде действително живееш.

Ако се върнем на първия ти въпрос, рестрикциите не за точно за англичани, а за пребивавали 14 дни в Англия и няма да се измъкнеш с българския паспорт (ако решат да проверяват). Но ако стоиш 14 дена в България (където влизаш с българския паспорт), ще се гледа както че ли идваш от България и няма да важат ограниченията за идващи от Англия. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Plan om niet-essentiële reizen te verbieden, wint terrein: De Croo wil verbod morgen op Europese tafel leggen | Binnenland | hln.be

План за забрана на несъществените пътувания: Де Кроо иска да предложи забрана на европейската среща утре

Идеята за забрана на несъществени пътувания в чужбина за ограничен период от време се налага в правителствените кръгове. Това се чува от различни източници след среща на кабинета тази сутрин. Премиерът Александър Де Кроо (Open Vld) ще предложи мярката утре на европейско ниво. Ефектът от тази мярка обаче заплашва да се превърне в истинско главоболие. Фламандският премиер Ян Джамбон (N-VA) и министърът на здравеопазването Wouter Beke (CD&V) също са спечелени от идеята.

LH, TT 20-01-21, 18:41 Последна актуализация: 19:38 Източник: Belga, VTM News

Този уикенд и понеделник подобна мярка за предотвратяване на разпространението на варианти в Белгия изглеждаше невъзможна. Но числата и последните случаи в Обединеното кралство в новините изглежда са променили това. Забраната за несъществени пътувания вече е очевидно на масата. Определението за несъществено пътуване и прилагането на мярката обаче далеч не е просто. За това трябва да има споразумение между регионите. Правителството също така иска да избегне някои странични ефекти, като блокирането на стоки от съседна държава. Официално решение все още не е взето. Утре очаква важен момент: на европейска среща на върха лидерите на страните-членки трябва да се опитат да хармонизират своите цигулки с мерките, които трябва да бъдат предприети за ограничаване на пандемията. Министър-председателят Де Кроо ще се застъпи за забраната, потвърди министърът на здравеопазването Франк Ванденбрук (sp.a) тази вечер във VTM Nieuws. „Тези пътувания са проблем за всички страни. Премиерът Де Кроо ще постави това на масата на върха утре. Все още трябва да е възможно да се спрат пътувания, които не са от съществено значение."

Фламандският премиер Ян Ямбон (N-VA) също иска забрана за несъществените пътувания. Вчера министърът на благосъстоянието Ваутер Беке (CD&V) вече беше за подобна забрана. Беке заяви в парламента, за да подкрепи евентуална забрана на несъществените пътувания. Той също така подкрепя предложението за удължаване на периода на изолация за положителен коронален тест от 7 на 10 дни. Ямбон обяви днес следобед в парламента след въпрос на Ханес Анаф (sp.a), че споделя това мнение. "В петък сутринта фламандското правителство подготвя Консултативния комитет", каза той. "Ако ние с министър Беке споделим това мнение, ще накараме правителството да заеме тази позиция." В петък по-късно същия ден ще има още един основен кабинет за Консултативния комитет. Това се отнася не само до несъществените пътувания, но и към перспективите, които трябва да бъдат предложени на секторите, засегнати от затварянето.

• Шок 2
Връзка към коментар
преди 1 минута , neuromancer каза:

Всъщност и така не е съвсем точно. В повечето случаи ограничението не е дефинирано като къде живееш, а пише "ако си бил повече от 14 дни ", със съответните изключения за граждани или резиденти. Тоест ако си бил 14 дни в Бразилия, попадаш в ограничението и можеш да влезеш само там, за където имаш документи (паспорт, карта за resident, каквото там). Ако имаш няколко, като Рейни, може да влезеш в което си избереш. В случая няма значение къде действително живееш.

Ами имам английска книжка, мога да докажа, че работя там и имам постоянен/резидент/ статут. А и сметки които плащам месечно. А и по подразбиране последните 14 дни обикновено ще са ми Англия, където живея и работя.

Връзка към коментар

Това е ясно, тоест може да се върнеш в Англия след като си бил някъде (и стоиш в карантина или каквото там). Но ако някъде не пускат хора, идващи от Англия, и видят по билетите или печатите в паспорта, че всъщност идваш от Англия, няма да те пуснат, нищо че си с български паспорт. 

То аз даже не знам дали гледат, защото не съм минавал граници последните 10 месеца, но според написаното.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

@VASILEV, По-големият проблем за вас ще е, че полетът ви е от Англия и след като не сте вече част от ЕС, ще минавате през други опашки и тогава ще е по-сложно - паспорти, печати, бордни карти. Както каза Рейни, могат да ти искат да покажеш бордната карта за отсечка преди Англия, каквато нямаш. Досега не съм видяла някой да проверява сметки и данъчни декларации на летищата.

Ние също имаме такъв казус - бг граждани, живеещи извън ЕС, с украинска карта за временни резиденти. Де юре би трябвало да важат правилата за украинците тоест да не може да пътуваме в ЕС, но сме бг граждани и не могат да откажат достъп. Ние също планираме Португалия, но с прекачане в Германия. Имаме приятели австрийци, които работят в Лисабон, но през две седмици се прибират в Австрия и ни казаха, че не се заглеждат в документите кой знае колко на летището. Ама кой знае докато ние отидем, какво ще решат.

Наши приятели тук ходиха на Канарските острови за празниците. Директен полет от Киев до Мадрид с негативен пср и не са имали никакъв проблем. С бг паспорт и негативен тест никой не ги е питал откъде идват. После вторият полет до Гран Канария също е бил ок.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 минути , DaBo каза:

@VASILEV, По-големият проблем за вас ще е, че полетът ви е от Англия и след като не сте вече част от ЕС, ще минавате през други опашки и тогава ще е по-сложно. Както каза Рейни, могат да ти искат да покажеш бордната карта за отсечка преди Англия, каквато нямаш. Досега не съм видяла някой да проверява сметки и данъчни декларации на летищата.

Ние също имаме такъв казус - бг граждани, живеещи извън ЕС, с украинска карта за временни резиденти. Де юре би трябвало да важат правилата за украинците тоест да не може да пътуваме в ЕС, но сме бг граждани и не могат да откажат достъп.

@DaBoЗначи, ако си българин и пътуваш София - Лондон - Лисабон на летището в Лисабон ще се наредиш на опашката EU , но ако си българин идващ от Лондон за Лисабон ще се наредиш на другата опашка за страни извън EU независимо, че си български гражданин с български паспорт от държава членка на EU. Тя стана сложна...в движение ще го мислим

Връзка към коментар
преди 2 минути , VASILEV каза:

@DaBoЗначи, ако си българин и пътуваш София - Лондон - Лисабон на летището в Лисабон ще се наредиш на опашката EU , но ако си българин идващ от Лондон за Лисабон ще се наредиш на другата опашка за страни извън EU независимо, че си български гражданин с български паспорт от държава членка на EU. Тя стана сложна...в движение ще го мислим

С български паспорт винаги ще се редиш на опашката за EU паспорти. Ти си гражданин на ЕС, който живее в UK.  Постоянното местопребиваване ще ти е нужно най-вече когато се прибираш в UK, ако задават въпроси или има пандемия като тази, с рестриктивен режим на влизане в UK. 

Връзка към коментар
преди 6 минути , VASILEV каза:

Не, пак ще може се наредиш на опашката за ЕС, защото си притежател на такъв паспорт. Ако в този момент има по-строги рестрикции за англичаните и ти поискат бордната карта, тогава става кофти. Ако пък Англия е банната, едва ли ще има изобщо полет.

Не го мисли отсега, има толкова време, че всичко ще се промени по няколко пъти.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Да се има предвид , ча КЛМ отменят всички междуконтинентални полети от петък занапред , заради новите рестрикции от правителството на Нидерландия :

https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5209790/klm-corona-lange-afstanden-medewerkers-personeel

https://leaderpost.com/pmn/business-pmn/dutch-klm-halts-long-haul-flights-due-to-new-covid-19-rule/wcm/4c5c3b62-f8e2-4a9e-bf48-4d3faae61eb0/amp/

• Харесвам 1
  • Шок 2
Връзка към коментар
преди 13 часа, ivailo_radev каза:

Те при 210 държави в този списък, по-добре да бяха направили един с държавите, за които изискват карантина 😄 То не знам кой остава.

Вероятно някой новоназначен чиновник масаи на изпитателен срок е искал да блесне пред началника 🙂

Това е кофти новина за КЛМ, в случая за Бале 😞

• Харесвам 1
Връзка към коментар

@zon, каква прекрасна новина, как ме радва това европейско единомислие, колко позитивно, колко навременно и колко логично. 

И аз така за Бале, следя го и направо немея. Не може 1 година след началото на тъпотията ей така да си отменят полетите. Миналата година ок, но трябва да има някаква стабилност. Трябва пътниците да имат доверие.  Тотална идиотщина, изобщо, всичко говори за пълна черта на туризма от всякакъв вид. Бива, бива, ама... 

• Харесвам 7
  • Шок 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.