Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

Ами има и друго в момента - избягва се кацане в друга държава, където се променят постоянно правилата. Аз например не знам дали КЛМ пак няма да ми провалят Колумбия. Аз мразя организирани екскурзии и затова не проявявам интерес, но може да се наложи да търся алтернативи ...

• Харесвам 5
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , Роми каза:

Ами има и друго в момента - избягва се кацане в друга държава, където се променят постоянно правилата. Аз например не знам дали КЛМ пак няма да ми провалят Колумбия. Аз мразя организирани екскурзии и затова не проявявам интерес, но може да се наложи да търся алтернативи ...

Роми, вчера говорихме с приятели в Богота. Положението отново започва да се влошава и са вкарали големи ограничения - вечерен час и локдаун по квартали. Ако хотелът ти е в локдаун квартал, няма да можеш да излезеш от него. Ако не си в локдаун квартал излизат на четна дата с нечетен номер на лична карта и обратно. И там проверяват на улицата. Вярно, че сме още януари, но от днешна гледна точка положението не изглежда оптимистично.

• Харесвам 4
  • Шок 4
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Напълно съм съгласна, че е доста по-сигурно с туристическа агенция в момента, особено ако не ви се рискува да затворите едни пари в самолетни билети. Всички станахме кредитни милоинери в Wizz Air тази година. Моят коментар беше, че не е по-изгодно финансово. Пък всеки вече си преценява дали му се дават повече пари за спокойствие или предпочита по-ниската цена и свободата да си организираш всичко сам. Това е още една промяна, която очаквам да се задържи доста дълго време - повече хора ще предпочитат да ползват организирани екскурзии.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 31 минути , AlexandraKo каза:

Не само това. Като правиш резервация, плащаш само 50 лева, нищо не предплащаш, билети, хотели - тяхна грижа.В сайта на една Бг агенция пишеше, че имат договор с Рамус за 50% намаление от цената. Разглеждах ги, във връзка с Дубай, но много са им кратки програмите, ако имаше 10+дневни, щях да ги ползвам, без да се замисля. Да ме закарат безпроблемно, да осигурят тестове - съгласна съм, да е по-скъпо, ама да не се разправям с нищо. Просто, моментът е такъв, че човек търси някаква сигурност. Цената не е толкова важна. Изказвам лично мнение.

Сега, друг е въпросът, колко ще е добре организирано всичко, че ги има всякакви...

Не мога да повярвам, че ще го кажа, но в случая съм съгласен. Въпреки, че съм ужасен противник на организираното пътуване и винаги съм избягвал травъл агенциите като чума.

Вчера успешно се върнахме от почивка на Канарските острови, които в нормална ситуация са изключително лесна дестинация. Пътувахме общо 14 човека и като най-разбиращ неволно влезнах в ролята на неписан организатор. На няколко пъти ми побеля косата (дето я нямам) от притеснения - то не бяха отменени полети, промени на разписания, нови гранични рестрикции, затваряния на хотели и тн. Ежедневна игра на котка и мишка. Без мен нито един от групата нямаше да може да се оправи или в най-добрия случай щяха да извадят сериозни суми за нови билети и тн.

Не е непременно най-евтината опция, но точно в момента за масовия турист агенциите наистина са по-добър вариант - те носят и организаторска и финансова отговорност.

• Харесвам 21
Връзка към коментар
преди 18 минути , Георги Матеев каза:

Не мога да повярвам, че ще го кажа, но в случая съм съгласен. Въпреки, че съм ужасен противник на организираното пътуване и винаги съм избягвал травъл агенциите като чума.

Вчера успешно се върнахме от почивка на Канарските острови, които в нормална ситуация са изключително лесна дестинация. Пътувахме общо 14 човека и като най-разбиращ неволно влезнах в ролята на неписан организатор. На няколко пъти ми побеля косата (дето я нямам) от притеснения - то не бяха отменени полети, промени на разписания, нови гранични рестрикции, затваряния на хотели и тн. Ежедневна игра на котка и мишка. Без мен нито един от групата нямаше да може да се оправи или в най-добрия случай щяха да извадят сериозни суми за нови билети и тн.

Не е непременно най-евтината опция, но точно в момента за масовия турист агенциите наистина са по-добър вариант - те носят и организаторска и финансова отговорност.

Е, в крайна сметка, ние си гледаме интереса и удобството. Ако в този критичен и несигурен момент, ТА може да ни ги осигури - що да не  ги ползваме.

Като се сетя, как за нашето ноемврийско пътуване до Белгия, числом и словом, смениха полетите точно седем пъти, та накрая, купувах нови билети с друга АК.

Колко нерви, време, че и пари отидоха. Направо не ми се занимава - не съм купила кьорав билет за тая година.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 9 часа, adreno каза:

Цените не могат да се сравянват на саморганизирано пътуване с прекачване + хотел на промоция взет отделно естествено. За Доминикана не съм гледал, но за Занзибар и Малдивите се получваше не много по-скъпо пакета спрямо отдено да си вземеш полет с Катар/Флай Дунай/Търкиш + същия хотел

За Занзибар исках от ТА по мейл само цена на чартър, без хотел, и най-ниската цена, която ми предложиха, беше 730 евро на човек. Доста по-скъпо е от самооргонизирано, но да, преимуществата са ясни, има достатъчно реалистични мнения тук накрая в темата.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 10 минути , Mary каза:

Да добавя, че видях и предложения от наши агенции за чартъри от България до Шри Ланка.

И аз ги гледах тези предложения и умрях от смях. Забележи какво точно пише в програмата:

Директен чартърен полет за Шри Ланка през Истанбул в 21:20 ч.

Случайно или не в 21:20 е вечерният Turkish полет до Истанбул, та на всички ни става ясно колко е "директен" този "чартър". Това същото го прочетох на сайтовете на поне 5-6 агенции. По тази логика от утре мисля да почна да рекламирам директен чартърен полет до Бали или Сидни, например.

• Харесвам 1
  • Смея се 12
Връзка към коментар
преди 1 минута , Георги Матеев каза:

Много обичам да летя "директно" през Истанбул, особено, ако е отворен салонът 🙂

• Харесвам 1
  • Браво 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 9 минути , Георги Матеев каза:

И аз ги гледах тези предложения и умрях от смях. Забележи какво точно пише в програмата:

Случайно или не в 21:20 е вечерният Turkish полет до Истанбул, та на всички ни става ясно колко е "директен" този "чартър". Това същото го прочетох на сайтовете на поне 5-6 агенции. По тази логика от утре мисля да почна да продавам директен чартърен полет до Бали или Сидни, например.

Със сигурност това, което четох беше с чартър, защото за превозвач беше посочен „ВН Air” или нещо подобно.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Прииска ми се да изхейтя малко 😉

Вероятно заради липсата на пътуване, сме позабравили, че програмите на организираните екскурзии са безнадеждно тъпи. Защото има по малко от всичко, възможно най-евтино и не съобразено с моята отпуска, предпочитания и конкретни интереси. А при мисълта пък да се заврем в един хотел на почивка/ автобус за обиколки за цяла седмица и да си говорим за ковид, политика и мусака с останалите екзалтирани от пътуването сънародници, рязко ми се приплаква.    

И на мен ми звучи супер някой друг да поеме отговорността по осъществяването на пътуването, но първо ще платим за това облекчение и второ не очаквам да намери най-удобното за мен решение при необходимост от промени. По-вероятно е да ми вдигне цената, да ми върне парите или да тръгнем вторник, вместо събота примерно. Или да отпаднат неудобните за нагласяне части от пътуването, примерно посещение в Абу Симбел, на да си имам повече време за излежаване или разходка в Хургада примерно.  

• Харесвам 8
Връзка към коментар

Моят опит с ТА е от времето, когато имаше визи за ОАЕ. Имах билети с Уиз, но не успях да си взема виза. Обърнах се към ТА за такава услуга. Наложи се да си заплатя частично екскурзията - нощувки, екскурзии по Дубай и Абу Даби /екскурзоводите бяха пълна скръб/ и визата.  Приспаднаха ми самолетните билети и трансфера. Когато си притиснат от обстоятелствата, се налага да търсиш и такива решения.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 16 минути , Lindt каза:

възможно най-евтино

точно за това не съм съвсем сигурен :grin:

преди 16 минути , Lindt каза:

И на мен ми звучи супер някой друг да поеме отговорността по осъществяването на пътуването

Ето го вашият човек :biggrin::

(Оставям на чара и въображението ти да измислиш какво да направиш, за да стане неволното волно :grin: )

Преди 1 час, Георги Матеев каза:

Пътувахме общо 14 човека и като най-разбиращ неволно влезнах в ролята на неписан организатор.

• Смея се 4
Връзка към коментар

image.png.f0c4975650b6fbf6fbe4b5560db79f0b.png

да, и аз за това се замислих - ако не ми се занимава, може да досаждам на @Георги Матеев докато се съгласи да ни вземе 😇

П.П. Иначе нямах предвид да е евтино за крайния потребител. А да е подредено и нагласено така, че да се оптимизират техните приходи, разходи и време, а не твоето удовлетворение от пътуване. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

И аз да споделя опит,  Индия преди ковид. Не ми се правеше сами, а и цената беше добра. Бяхме 16 човека групата,  екскурзоводката беше феноминална, не спря да говори и разказва. Групата си допаднахме, имаше много смях и беше много весело.  Всичко беше точно, както беше описано, даже прибавиха и не обявени предварително неща. Египет,  круиз, с чартър. Много хора, не беше толкова хубаво като в Индия,  гидовете никакви ги нямаше,  но пак ми хареса. Там пък се случи едно момиче,  което много се интерисуваше от египетската история и много знаеше и много интересно разказваше. За Дубай бих купила пакет, полет, хотел и трансфер и евентуално храна в хотела и другото сами. Така сега направих за Занзибар,  нямам намерение да ползвам никакви техни екскурзии. 

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 5 минути , Lindt каза:

П.П. Иначе нямах предвид да е евтино за крайния потребител. А да е подредено и нагласено така, че да се оптимизират техните приходи, разходи и време, а не твоето удовлетворение от пътуване. 

А, ясно, не съм схванал добре. :yes:

преди 6 минути , Lindt каза:

да, и аз за това се замислих - ако не ми се занимава, може да досаждам на Георги Матеев докато ...

Не че го хваля, но е много добро момче - даже веднъж, при случайна среща на едно летище в Близкия изток, беше така добър да ме трансферира до града с неговия рент-а-кар, и то без да му досаждам! :smile3::yes:

• Харесвам 1
  • Смея се 5
Връзка към коментар
Преди 1 час, Яничка каза:

За Занзибар исках от ТА по мейл само цена на чартър, без хотел, и най-ниската цена, която ми предложиха, беше 730 евро на човек. Доста по-скъпо е от самооргонизирано, но да, преимуществата са ясни, има достатъчно реалистични мнения тук накрая в темата.

Ако продават директен полет до Занзибар за 730 евро - това си е направо чудесна цена, като се има предвид улеснението, спестеното време и липсата на евентуално проблемен транзит. Същевременно Turkish / Qatar / FlyDubai много рядко пускат София-Занзибар за под 600 евро, така че не говорим за колосална разлика.

преди 11 минути , Lindt каза:

и аз за това се замислих - ако не ми се занимава, може да досаждам на @Георги Матеев докато се съгласи да ни вземе 😇

Е досаждай де... Ще плашиш ти куче със салам 💪

• Харесвам 7
  • Браво 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, moli84 каза:

Аз пък мисля че чартърите са пълни ,защото ситуацията е много динамична по света ,променя се от днес за утре,тестове,ограничения и т.н. ,а с тях - ще те закарат от точка А до точка Б. Хората искат да пътуват ,това е факт ,а явно на повече не им се самоорганизира. Дори разбрах че за Египет ,ако не се лъжа, те водят групово в Рамус след пристигане в България.😆 /Абе малко мързелива работа и хора ,незнаещи английски ,имам познати казват имам пари да отида навсякъде ,ама как ще се оправя на летището 😂/та явно ползвателите на чартърите се чувстват по -сигурни като са с придружител.

Приятели бяха в Египет за Нова година с ТА. Казаха, че са възхитени от организацията с тестовете на връщане. В неделя по някое време късен следобед Рамус са ги чакали, взели проби на всички, резултатите излезли вечерта още май, а от РЗИ на тях се обадили в понеделник рано сутрин, за да им кажат, че им вдигат карантините и могат да си ходят на работа и т.н. без проблем. Знам, че по принцип РЗИ са натоварени и бавят, но може би са инструктирани или на договор с агенции да се дава приоритет в обаждания за сваляне от карантините на такива групи. 

• Харесвам 7
Връзка към коментар

@ivan69, ще си позволя да ти дам съвет - просто приеми теста като необходимо зло, за да пътуваш. Вече е почти невъзможно да минеш без него. Дори и да има някаква дестинация без тест, то е въпрос на време и там да го въведат. И аз бях с такава нагласа за тестовете, но установих, че не може това дали има или няма тест да ми е определящо за избор на дестинация. Да ходя в Занзибар само защото няма тест, нещо не ми е ок. Мои си разсъждения 🙂 

Има и нещо друго - мисля си, че в тези all in комплекси би ми било много по-спокойно, ако знам, че всички са с негативен тест. Пък и в самолета до там. Чак не ми се мисли какво би се случило, ако някой се разболее в хотела или пък зарази някой от нас...

Днес ми попадна тази новина, трябва да следим заповедите:

"Днес ще предприемем действия за издаване на заповед за влизане на територията на страната на всички граждани, идващи от трети страни и от Европейския съюз, със задължително влизане у нас с писиар тест. По този начин искаме да осигурим територията на Република България и да повишим сигурността на българските граждани по отношение на внасянето на новия вариант на коронавируса в страната", заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 11 минути , Ivko каза:

Условия за влизане в Аби Даби от 17.01

AbuDhabientryimage17Jan 1.jpg

Интересно... А какво ли се случва, ако си ТРЪГВАШ от Абу Даби на четвъртия ден - дали пак ще е нужен този тест?

Ще трябва да се проучи, че май засяга доста хора. Полетите на Уиз в единия си вариант са точно 3 нощувки (4 дни) - от неделя до сряда.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 минути , Георги Матеев каза:

Интересно... А какво ли се случва, ако си ТРЪГВАШ от Абу Даби на четвъртия ден - дали пак ще е нужен този тест?

Ще трябва да се проучи, че май засяга доста хора. Полетите на Уиз в единия си вариант са точно 3 нощувки (4 дни).

Или пък, ако влезеш от Дубай с кола и излезеш същия ден или нещо подобно.

Връзка към коментар
На 22.01.2021 г. в 11:27, antea каза:

брей, много бърза и адекватна реакция, ще я споделя на майките на студенти в Холандия, че са в потрес как ще си тръгнат младежите за университетите от тук заради този супер кратък срок за ранни полети

моля те да кажеш в неделя като научиш от сина си как са го организирали от Бг Еър - те самите ли издават документа след теста, или са наели екип от лаборатория

Както и от БГ еър бяха обещали - на летището имаше мобилен екип, който срещу 75 лева прави бърз тест и дава документ за това. На check-in-a са им искали този документ.

Синът ми каза, че около час им е отнел теста и check-in.

В Амстердам на летището са им искали само ЛК. Нито pcr-a, нито резултата от бързия тест.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 15 минути , Eva eva каза:

@ivan69, ще си позволя да ти дам съвет - просто приеми теста като необходимо зло, за да пътуваш. Вече е почти невъзможно да минеш без него. Дори и да има някаква дестинация без тест, то е въпрос на време и там да го въведат. И аз бях с такава нагласа за тестовете, но установих, че не може това дали има или няма тест да ми е определящо за избор на дестинация. Да ходя в Занзибар само защото няма тест, нещо не ми е ок. Мои си разсъждения 🙂 

Има и нещо друго - мисля си, че в тези all in комплекси би ми било много по-спокойно, ако знам, че всички са с негативен тест. Пък и в самолета до там. Чак не ми се мисли какво би се случило, ако някой се разболее в хотела или пък зарази някой от нас...

Днес ми попадна тази новина, трябва да следим заповедите:

"Днес ще предприемем действия за издаване на заповед за влизане на територията на страната на всички граждани, идващи от трети страни и от Европейския съюз, със задължително влизане у нас с писиар тест. По този начин искаме да осигурим територията на Република България и да повишим сигурността на българските граждани по отношение на внасянето на новия вариант на коронавируса в страната", заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

То и от Занзибар има тест на връщане,  ако не искаш да си 10 дни в карантина. Ама поне е на връщане, не гориш с нищо предплатено. Иначе и аз ще се прежаля, сега на връщане от Занзибар,  пък после ще видим. Дали с тест на отиване си чак толкова застрахован от разболяване на място не съм толкова сигурна,  но това е бъдещето и трябва да се търси начин. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 33 минути , Георги Матеев каза:

Ако продават директен полет до Занзибар за 730 евро - това си е направо чудесна цена, като се има предвид улеснението, спестеното време и липсата на евентуално проблемен транзит. Същевременно Turkish / Qatar / FlyDubai много рядко пускат София-Занзибар за под 600 евро, така че не говорим за колосална разлика.

Е досаждай де... Ще плашиш ти куче със салам 💪

Полета обаче е с 20+ годишните А320 на BAC + технически стоп в Асуан. Аз не бих си го причинил.

• Замислям се 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.