Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

преди 33 минути , zon каза:

А как ще излезеш от летището? 

Не съм забелязвал летище София да има работещо тразитно гише. Ако пожелая да чекирам багаж за следващ полет трябва да мина паспортен контрол за да отида до чекин гишетата в залата за излитащи, от където съответно нищо не би ме спряло да си тръгна.

Говоря хипотетично, разбира се - така като гледам ще си мухлясваме без пътувания поне до март. Вече нито има полети нито къде да се ходи. Доубиха ни и малкото останал ентусиазъм.

• Харесвам 6
  • Шок 2
  • Браво 1
  • Замислям се 3
Връзка към коментар
В момента, Георги Матеев каза:

Не съм забелязвал летище София да има работещо тразитно гише. Ако пожелая да чекирам багаж за следващ полет трябва да мина паспортен контрол за да отида до чекин гишетата в залата за излитащи, от където съответно нищо не би ме спряло да си тръгна.

Говоря хипотетично, разбира се - така като гледам ще си мухлясваме без пътувания поне до март. Вече нито има полети нито къде да се ходи. Скука.

Мисля, че ще правят проверки при излизане от залата за багажа, то не се излиза от другаде. Може да станат задръствания от хора, което не е добре. На Завантеем имаше таково струпване на хора след Нова година и след това започнаха да проверяват plf на случаен принцип. Сега с този брой полети и пътници ще могат всеки да проверят. 

Тук в Белгия засега забраната е до 1 март, но сигурно ще я удължат, предвид как стоят нещата с ваксинациите. Много ми се иска в най лошият случай да е до края на март, но едва ли, април ще замине, а сигурно и май. 

Връзка към коментар
преди 4 минути , zon каза:

Мисля, че ще правят проверки при излизане от залата за багажа, то не се излиза от другаде. Може да станат задръствания от хора, което не е добре.

Мисля, че изключително много надценяваш организацията на летище София 🙂

• Харесвам 1
  • Смея се 7
Връзка към коментар
преди 13 минути , Георги Матеев каза:

Говоря хипотетично, разбира се - така като гледам ще си мухлясваме без пътувания поне до март. Вече нито има полети нито къде да се ходи. Доубиха ни и малкото останал ентусиазъм.

Съжалявам за това. Има сняг в нашата държава, според мен сега е моментът да опиташ някакво занимание, в което имаш какво да учиш, не като организиране на пътуване 😄 

Иначе да, мамка му, и моят оптимизъм умря много рязко. Точно реших, че правя 5 грандиозни плана и все един ще стане. Ако не, ще ям плескавици... и са кво, и плескавици няма.. 

• Харесвам 1
  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 11 минути , zon каза:

Мисля, че ще правят проверки при излизане от залата за багажа, то не се излиза от другаде. Може да станат задръствания от хора, което не е добре. На Завантеем имаше таково струпване на хора след Нова година и след това започнаха да проверяват plf на случаен принцип. Сега с този брой полети и пътници ще могат всеки да проверят. 

Тук в Белгия засега забраната е до 1 март, но сигурно ще я удължат, предвид как стоят нещата с ваксинациите. Много ми се иска в най лошият случай да е до края на март, но едва ли, април ще замине, а сигурно и май. 

Не искам да обидя никой, но и аз не мисля, че някой на летище София има мозъчния капацитет да се сети, че изобщо такава схема е възможна 🤣

• Харесвам 1
  • Браво 1
  • Смея се 5
Връзка към коментар
преди 16 минути , Георги Матеев каза:

Има, има! Моят полет на 6ти март до Малта с Уиз. Ака някой още не е чул за него 🙂

• Харесвам 1
  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 45 минути , Eva eva каза:

Аз това днес си мислех - защо не протестират тези хора?!?! Това Испания, Италия, Германия, Франция? Чува се за някакви протести, но слабо. И съвсем случайно ми попадна информация - ами държавата субсидира затворените бизнеси и уволнените служители на 90 %. Общо взето им е все тая, нямат особен стимул да скачат на студа 🙂 

Явно в Холандия нещо са се набрали....не знам, лоша работа. 

Аз мога да коментирам за Германия, голям процент от хората подкрепят налудничавите им мерки! Последното с което се изцепиха докато пътуваш в обществен транспорт да не говориш по тела,защото излизали повече аерозоли😂Сестра ми пътувайки си днес в метрото в Мюнхен си пишела по тела и някакъв луд минал и взел да и вика,че телефоните са забранени!!! Преминаха всички граници вече!!!

• Шок 8
  • Смея се 3
Връзка към коментар

Ministerieel besluit gepubliceerd: dit zijn de definitieve regels rond het reisverbod | Coronavirus verspreidt zich | hln.be

Публикувано министерско постановление: това са последните правила относно забраната за пътуване

Миналия петък Консултативният комитет издаде забрана за пътуване за несъществени пътувания. Тази забрана ще влезе в сила утре (27 януари). Прочетете тук какво точно е посочено в министерския указ, който беше публикуван днес.

AW 26-01-21, 13:30 Последна актуализация: 15:25

„За да предотвратим вноса и по-нататъшното разпространение на нови, силно заразни вирусни варианти в Белгия, решихме временно да забраним несъществените пътувания до и от Белгия“, заяви министърът на вътрешните работи Анелис Верлинден (CD&V). „По този начин затрудняваме вируса, но не и ненужно трудно за хората, които трябва да отидат в чужбина заради работата си, да се грижат за член на семейството или да посетят партньор.“

Поради това министерският декрет забранява пътувания с туристическа цел за развлечение от и до Белгия от сряда 27 януари до понеделник 1 март 2021 г. През този период са разрешени само основни пътувания в чужбина.

Основните/съществени премествания, включени в министерския указ:

- Пътуване по професионални причини

- Пътувания на дипломати, министри, държавни и правителствени ръководители, членове на Европейския парламент и хора с равен статут

- Пътуване по убедителни семейни причини (помислете за съвместно родителство, когато единият от родителите живее в чужбина)

- Пътуване по хуманитарни причини

- Пътуване свързано с учене

- Движения от жители на граничните общини, техните непосредствени съседни общини и граничните региони, като част от ежедневието за дейности, които също са разрешени в държавата на основно пребиваване и са необходими

- Пътуване за грижа за животните

- Пътуване в контекста на законови задължения, доколкото това е необходимо и това не може да се направи дигитално

- Пътуване, за да се извършат спешни ремонти за безопасността на превозното средство

- Пътуване във връзка с преместване

- Пътуване транзит

Декларация за чест

Всеки, който пътува в чужбина, което е разрешено, трябва да притежава декларация за чест от утре. Можете да намерите този формуляр тук. Следователно лицата, които редовно излизат в чужбина, например гранични работници или жители на гранични общини, трябва да попълнят само декларацията за чест само веднъж за конкретна дейност. Това не променя съществуващите правила за попълване на документа за формуляр за локация на пътници, тестване и карантина за пътуващите.

Контрол

Как ще се провери дали това е основно или несъществено пътуване?

Полицията вече е изготвила план за действие за организиране на максимален и координиран контрол на автомобилния, въздушния, морския и международния влаков трафик. Планът за действие предвижда редовни, мобилни и статични полицейски проверки от 27 януари за налагане на забраната за чуждестранни пътувания с цел развлекателен туризъм. Това ще вземе предвид, наред с други неща, пиковите часове и туристическите горещи точки.

Превозвачите са отговорни, преди да се качат, да проверят дали всички пътници притежават декларация за чест или удостоверение за основно пътуване или виза за пътници от трети държави. Ако случаят не е такъв, превозвачът е длъжен да откаже качване. Документите ще се проверяват и на граничния контрол.

Извън Шенгенската зона

Несъществените пътувания от страни извън Европейския съюз и Шенгенската зона до Белгия вече бяха забранени. Правилата за пътуващите от тези страни няма да се променят. В този случай пътуването до Белгия е възможно само при представяне на удостоверение за основно пътуване или виза.

• Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 13 минути , Lindt каза:

Съжалявам за това. Има сняг в нашата държава, според мен сега е моментът да опиташ някакво занимание, в което имаш какво да учиш, не като организиране на пътуване 😄 

Иначе да, мамка му, и моят оптимизъм умря много рязко. Точно реших, че правя 5 грандиозни плана и все един ще стане. Ако не, ще ям плескавици... и са кво, и плескавици няма.. 

Опитвам разни нови неща, но нищо не ми грабва интереса достатъчно. Освен донякъде Нетфликс 🙂 Добре, че на Black Friday си взех огромен нов телевизор - явно беше точния момент за подобна покупка :grin:

Но да те разведря малко. Плескавици има! Правиш си тест в България, мяташ се до Сърбия за уикенда, омиташ поне 10-ина плескавици и се прибираш със СЪЩИЯ този тест. Единственото условие е тестът да е правен до максимум 72 часа преди влизане в страната.

преди 8 минути , feel_the_rush каза:

Има, има! Моят полет на 6ти март до Малта с Уиз. Ака някой още не е чул за него 🙂

Чухме за тези упорити полети, даже за момент се замислих и аз. Засега съм на позицията, че не ми се ходи до Малта за 17-и път, но попитай ме отново след седмица-две 🙂

• Харесвам 5
  • Смея се 7
Връзка към коментар
преди 15 минути , Георги Матеев каза:

Мисля, че изключително много надценяваш организацията на летище София 🙂

Винаги можеш да драснеш по пистата точно преди транзитния ти полет и после в ляво през дупката в оградата, и през полето. 😆

• Харесвам 1
  • Смея се 9
Връзка към коментар
Преди 1 час, Eva eva каза:

Лошото е, че това, което идва от Европа никак не е весело:

- забрана за несъществени пътувания включително и туризъм /Белгия/;

- спиране на международните полети /Германия/;

- Испанският премиер какво се изцепи днес - затварят за туризъм до края на лятото. 

Та, не знам.....

A, това са само някакви глупави конспиративни теории... 😉🙂🙂 

• Харесвам 2
  • Шок 1
  • Браво 1
  • Смея се 6
Връзка към коментар
преди 3 минути , FlyTraveler каза:

A, това са само някакви глупави конспиративни теории... 😉🙂🙂 

Мисля да си завъдя кокошки в Нидерландия, в някой пограничен район с Белгия. 🐓

• Харесвам 1
  • Браво 2
  • Смея се 5
Връзка към коментар
преди 11 минути , zon каза:

Мисля да си завъдя кокошки в Нидерландия, в някой пограничен район с Белгия. 🐓

Мдаа, и аз ще започна да чета из Интернет как се отглеждат прасета... Имам един парцел в Пампорово, който и без това вече нямам какво да правя. Една кочина, няколко свинки и един шопар да ги опложда (предполагам, че така се прави) и ще видя какво може да се засади наоколо - картофи, царевица...  Някаква форма на поне частично затворено и самодостатъчно стопанство... 🙂🙂🙂 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Имам билет Лутън - София на 4- ти февруари с Wizz. След новата заповед на здравния министър

1.Правилно ли разбирам, че трябва да имам отрицателен PCR тест правен   в UK 72 часа преди полета иначе рискувам да не ме качат в самолета?  

2. Правилно ли разбирам , че като български гражданин всъщност нямат право да ми откажат да ме качат на самолета?

3. Правилно ли разбирам , че този тест правен във Великобритания ме освобождава от карантина в България или въпреки теста карантината е задължителна?
4. Правилно ли разбирам, че ако имам задължителна карантина в София, тя може да отпадне след нов отрицателен PCR тест направен 5 дена след нейното начало ? 
Да си призная сипвам си една чаша вино и преставам да го мисля, до другия четвъртък има доста време. Ще съм благодарна на всякакви разяснения. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , FlyTraveler каза:

Мдаа, и аз ще започна да чета из Интернет как се отглеждат прасета... Имам един парцел в Пампорово

Ако ги гледаш прасетата в Гърция или Румъния, тогава ще имаш основателна причина да пресичаш границата. 

• Харесвам 2
  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 2 минути , stebal каза:

Имам билет Лутън - София на 4- ти февруари с Wizz. След новата заповед на здравния министър

1.Правилно ли разбирам, че трябва да имам отрицателен PCR тест правен   в UK 72 часа преди полета иначе рискувам да не ме качат в самолета?  

2. Правилно ли разбирам , че като български гражданин всъщност нямат право да ми откажат да ме качат на самолета?

3. Правилно ли разбирам , че този тест правен във Великобритания ме освобождава от карантина в България или въпреки теста карантината е задължителна?
4. Правилно ли разбирам, че ако имам задължителна карантина в София, тя може да отпадне след нов отрицателен PCR тест направен 5 дена след нейното начало ? 
Да си призная сипвам си една чаша вино и преставам да го мисля, до другия четвъртък има доста време. Ще съм благодарна на всякакви разяснения. 

1. Да

2. Да

3. Да

4. Това къде го прочете?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , stebal каза:

Не съм го прочела никъде, това са мой разсъждения ...иска ми се да е така ако има карантина. 

Не е така. Избираш или тест в Англия,  или 10 дневна карантина в България. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
В момента, slujitel каза:

Не е така. Избираш или тест в Англия,  или 10 дневна карантина в България. 

Благодаря много. Сега остава притеснението ,ако избера карантина дали няма да ми откажат да ме качат на самолета, защото някой е прочел инструкциите като Дяволът- Евангелието. Както и да е...благодаря ти.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

При капацитета на РЗИ ,които не могат да контролират карантинираните ( имам случай с приятели на които се обаждат ,че са под карантина след 10 - 12 тия ден от положителен тест ) не виждам как ще се справят с всички ,който се прибират от чужбина.

Както някой писал преди мен не се палете толкова - може да направим залози до кога ще издържи тази заповед в този и вид.....

От сега има неясноти и ще има следващи уточнения.

Редактирано от Otnesen
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 23 минути , stebal каза:

Благодаря много. Сега остава притеснението ,ако избера карантина дали няма да ми откажат да ме качат на самолета, защото някой е прочел инструкциите като Дяволът- Евангелието. Както и да е...благодаря ти.

Подкрепям @slujitel. Няма да те поставят под карантина, ако имаш тест от Англия. Все пак, скоро коментирахме, че е имало случаи на отказан бординг при липса на тест, въпреки възможността за карантина. Стискам палци, успешно завръщане 🙂 

преди 10 минути , Otnesen каза:

При капацитета на РЗИ ,които не могат да контролират карантинираните ( имам случай с приятели на които се обаждат ,че са под карантина след 10 - 12 тия ден от положителен тест ) не виждам как ще се справят с всички ,който се прибират от чужбина.

Както някой писал преди мен не се палете толкова - може да направим залози до кога ще издържи тази заповед в този и вид.....

От сега има неясноти и ще има следващи уточнения.

Ние трябва да сме компетентни и запознати. Е, ако минем метър, здраве да е 🙂 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 29 минути , zon каза:

Ако ги гледаш прасетата в Гърция или Румъния, тогава ще имаш основателна причина да пресичаш границата. 

Аз нямам някакво особено желание да ходя до Гърция или Румъния... По-скоро си мислех, ако съвсем се сговни положението и трябва човек сам да си набавя храната (не да я купува)... 🙂 🙂🙂 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 13 минути , FlyTraveler каза:

Аз нямам някакво особено желание да ходя до Гърция или Румъния... По-скоро си мислех, ако съвсем се сговни положението и трябва човек сам да си набавя храната (не да я купува)... 🙂 🙂🙂 

Ако стане много зле работата ще дадеш ли едно прасенце назаем? 🐷

• Харесвам 2
  • Смея се 6
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.