Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 3 часа, Георги Матеев каза:

Теоритичен въпрос. Някой открива ли спънка да отиде в чужбина и да се върне обратно в рамките на 3 дни със същия пср тест, правен в България? Тестът дефакто ще е все още валиден.

Два пъти прочетох заповедта и не видях изискване при връщане тестът задължително да е от страната на излитане. Просто трябва да имаш тест, правен до 72 часа преди влизане у нас.

Реално времето е по-малко от 3 дни, тъй като в това време влиза вземането, обработката и изпълнението на теста плюс излизането и издаването му на английски  и от там вече отиването до летщето и полета плюс връщането наобратно в рамките същите тези 72ч.Вярно, че не всички лаборатории слагат час. 

Мирослав Василев
Публикувано:

Аз пък се чудя, защо не направим пътуването в Европа, като в Украйна.

Какво имам предвид, ако да кажем случайте в държавата Х са 150 на 100 000, тогава всички други държави които са под това число влизат без проблем (безопасни), ако са над това число, тест на летището или карантина. 

Така или иначе, както някой по нагоре са отбелязали, държавите където има маски и тестове от половин година не действат особено и продължат да имат доста случай.

Не казвам, че в Украйна данните са най-достоверни, но все пак не ми се и струва много разумно България (90 на 100 000) и Испания (800 на 100 000) да бъдат третирани по един и същи начин.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 8 минути , Бръмбар каза:

Реално времето е по-малко от 3 дни, тъй като в това време влиза вземането, обработката и изпълнението на теста плюс излизането и издаването му на английски  и от там вече отиването до летщето и полета плюс връщането наобратно в рамките същите тези 72ч.Вярно, че не всички лаборатории слагат час. 

Рамус със сигурност пишат само дата, за останалите лаборатории нямам идея.

Мисълта ми беше следната. На 1 февруари правя тест, на 2-и пътувам с него (без значение с кола или самолет) и на 4-и се връщам обратно пак с него. Дефакто оригиналният тест ще е напълно валиден и отговарящ на условията при влизане в България. Определено ми звучи като вариант за кратки уикенд отскачания тук и там.

• Харесвам 8
Публикувано:
Преди 1 час, imarev каза:

Но да се наричат хората страхливци за това,че са загрижени за здравето си и това на близки на възраст и с разни т.нар придружаващи заболявания ми е в повече

За протокола- аз не съм млада, с ХОББ съм и си изкарах съвсем вируса с дребни усложнения. Споделих във форума, че е като тежък грип, но болести винаги ще има. Силно се съмнявам, че процента действително пазещи здравето си е голям. Защо ли от хората по-млади от 65 години извадката включва твърде много хора, които си получават изцяло заплатите, когато са в къщи , но пък не могат да работят пълноценно от хоум офис. например учители, служители, които нямат достъп напълно до системите и идват на работа 3-4 дни в месеца като се редуват с колеги и т.н., домашни лекари, които с радост консултират по телефона... Извинявайте, но огромния брой от тях са в групата на "загрижените" граждани. А да не забравя - не съм от затворен бизнес, нито съм в групата, която е длъжна да бъде в офиса непременно и да се чувствам ощетена от това. Просто изказвам позиция, която е споделена от повече от 50% от хората.  

преди 3 минути , Георги Матеев каза:

Рамус със сигурност пишат само дата, за останалите лаборатории нямам идея.

Мисълта ми беше следната. На 1 февруари правя тест, на 2-и пътувам с него (без значение с кола или самолет) и на 4-и се връщам обратно пак с него. Дефакто оригиналният тест ще е напълно валиден и отговарящ на условията при влизане в България. Определено ми звучи като вариант за кратки уикенд отскачания тук и там.

Вече има и бързи PCR , които излизат за 1-2 часа.

• Харесвам 6
  • Браво 2
Публикувано:
преди 2 часа, Роми каза:

Аз се върнах вчера вечерта (по-скоро рано тази сутрин) от Малага и засега нямаше никакви допълнителни глупости. Така ми омръзна от тези натегачи, които искат да угодят на 5-10 % от населението страхливци!

Би било добре да си поредактираш малко написаното, щото тези 5-10% (според теб), ако тръгнат да ти опонират, тук ще стане мазало... и много работа за модераторите.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 12 минути , Георги Матеев каза:

Много точно казано.

Но нека поговорим за друго... ще ходим ли в Малта? Аз като преспах вече се навих :grin:

Ми аз я взех таз Малта с флекса и идеята да я анулират или сменят часа, и да си преместя датите лека-полека до лятото. Ама, както върви, може пък да се окаже голямо попадение 🙂 Така и така наредих вече един Дубай за началото на април и едни Малдиви за края на май. Пък и аз Малта я харесвам - има лекия привкус на Арабския свят, а той ми е слабост.

преди 11 минути , Oshko каза:

Как беше в Мексико предвид Ковид ситуацията? Имам предвид ресторанти, плажове, исторически обекти...

Много зависи в кой щат си е какъв му е цветът. В Мексико сити работеха ресторантите и магазините, както и повечето музеи или им предстоеше отваряне. Безплатните турове също вървяха, както и балоните при Теотихуакан. Там единствено не позволяват да се качваш на пирамидите вече, но се очаква да си остане постоянна мярка, така че няма какво да губиш. Имаше и мариячи на площад Гарибалди. Маските са задължителни вътре, а навън са препоръчителни, но никой не ти прави забелека и да си без маска. Като цяло е 50 на 50 откъм хора с маски и без маски по улиците. После се преместихме в Пунта Мита, което е друг щат - там пак като в Мексико, като в ризорта, в който бяхме не искаха маски за клиенти изобщо, само персонала носеше. Накрая ни се наложи да изчакаме един отложен полет в Пеурто Ваярта, което също е друг щат - там работеше пак всико, но до 21ч. И затваряха. Плажовете са отворени навсякъде, няма маски 🙂 И цените са супер!

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 4 минути , Petkan каза:

Би било добре да си поредактираш малко написаното, щото тези 5-10% (според теб), ако тръгнат да ти опонират, тук ще стане мазало... и много работа за модераторите.

Не мисля, че много хора, които са магеланци, са от групата на искащи затваряне граждани. Просто двете неща са несъвместими. Извинявай, но то дори името на "патрона" на форума си е синоним на откривателство, смелост и ако искаш безразсъдно приключение. То и без това вече ни накараха да се заглеждаме в сигурни варианти за пътуване, а не в най-желаните, а пък отказа изобщо от пътувания съвсем ще ни отдалечи от това, за което сме се събрали тук да говорим.

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 5 часа, AlexandraKo каза:

Даже, преди време, си говорих с тях по телефона, за датата.

Казаха ми, че датата е тази, на която го получаваш, а не - както при повечето - тази, на която е взета пробата.

Факт, който е пореден в графата "как да не спазваме правилата" от страна на въпросната лаборатория в "помощ" на драгия потребител на услугата...

Цялата тази история с ПСР тестовете изначално е сгрешена. Единствено валиден трябва да бъде ПСР тест направен при чек ин. Всичко друго е мижи да те лажем, както вика народа. Днес съм здрав и правя тест. Междувременно при излизане от лабораторията ме заразява друг болен пациент. На следващия ден или там когато, естествено получавам отрицателен ПСР тест, а вече съм заразен. Два дни по-късно летя и вече не просто съм болен, а силно заразен за останалите. Обаче, няма проблем и на чек ин ми пожелават приятно пътуване...

Простете, но това е малоумно...

Затова и не мисля, че тази система с тестовете ще остане задълго в световен мащаб. Предполагам, че ще измислят някакви супер-бързи тестове, които ще влизат в цената на билета или ще се заплащат на сухопътна граница. Положителен си - не летиш или не влизаш в страната. Отрицателен си - всичко е ОК - летиш или влизаш в страната...

• Харесвам 18
Публикувано:
преди 16 минути , Duke каза:

Затова и не мисля, че тази система с тестовете ще остане задълго в световен мащаб. Предполагам, че ще измислят някакви супер-бързи тестове, които ще влизат в цената на билета или ще се заплащат на сухопътна граница. Положителен си - не летиш или не влизаш в страната. Отрицателен си - всичко е ОК - летиш или влизаш в страната...

Холандия нали вече иска негативен пср тест и негативен антигенен тест, направен 4 часа преди полет! Това би трябвало да елиминира точно възможността да се качиш заразен на самолета, уж де. Гърция и те говорят за бързи тестове на летищата и пср-и. Явно натам отиват нещата - пср и антигенен, а по-нататък може би само антигенен.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 15 минути , Duke каза:

Факт, който е пореден в графата "как да не спазваме правилата" от страна на въпросната лаборатория в "помощ" на драгия потребител на услугата...

Цялата тази история с ПСР тестовете изначално е сгрешена. Единствено валиден трябва да бъде ПСР тест направен при чек ин. Всичко друго е мижи да те лажем, както вика народа. Днес съм здрав и правя тест. Междувременно при излизане от лабораторията ме заразява друг болен пациент. На следващия ден или там когато, естествено получавам отрицателен ПСР тест, а вече съм заразен. Два дни по-късно летя и вече не просто съм болен, а силно заразен за останалите. Обаче, няма проблем и на чек ин ми пожелават приятно пътуване...

Простете, но това е малоумно...

Ако заедно с това измислят и как да връщат парите за билетите при положителен тест, цена няма да имат.

• Харесвам 7
Публикувано:

така е, отдавна трябваше да се вложат и инвестират средства в метод, който да е ултра евтин и достъпен /от там и масов за избиване на вложението/, подобно на тест-лентите за глюкомери, които никой не смята да разход

та така, показваш висока кръвна захар на лентата -> виенската сладкарница отказва да ти сервира торта; показваш SARS на лентата - моля, прибери се вкъщи и си стой там за 7-8 дни, вместо да обходиш и летища и ресторанти по света

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 8 минути , slujitel каза:

Ако заедно с това измислят и как да връщат парите за билетите при положителен тест, цена няма да имат.

Е, това няма как да стане. В крайна сметка, рискът не може да бъде поет от авиокомпанията. Плюс това не превозвача, а конкретната държава е въвела рестрикциите...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , Duke каза:

Е, това няма как да стане. В крайна сметка, рискът не може да бъде поет от авиокомпанията. Плюс това не превозвача, а конкретната държава е въвела рестрикциите...

И пак стигаме до "това ще убие туризма"

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 14 минути , antea каза:

така е, отдавна трябваше да се вложат и инвестират средства в метод, който да е ултра евтин и достъпен /от там и масов за избиване на вложението/, подобно на тест-лентите за глюкомери, които никой не смята да разход

та така, показваш висока кръвна захар на лентата -> виенската сладкарница отказва да ти сервира торта; показваш SARS на лентата - моля, прибери се вкъщи и си стой там за 7-8 дни, вместо да обходиш и летища и ресторанти по света

Е, ти пък сега. Твърде вероятно е това да не може да стане - примерно пречи някой природен закон, който дори и ЕК не може да преодолее.

---

Сетих се за един мой шеф:

"Абе, бръкни тука в компютъра и ми извади такава и таква справка"... и боде монитора с пръсти...

...

- Бръкни ти!

• Харесвам 5
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 22 минути , DaBo каза:

Холандия нали вече иска негативен пср тест и негативен антигенен тест, направен 4 часа преди полет! Това би трябвало да елиминира точно възможността да се качиш заразен на самолета, уж де. Гърция и те говорят за бързи тестове на летищата и пср-и. Явно натам отиват нещата - пср и антигенен, а по-нататък може би само антигенен.

Това с антигенен тест е добре, но с тези 4 часа преди полета е тегаво. В момента Холандия спряха средно-дългите и дългите полети на KLM и затова им действа до някъде, но и това няма да е дълго. Не може да убиваш туризма и да разчита авиокомпанията, както и държавата само на къси полети.

преди 6 минути , Duke каза:

Това не го разбрах, моля за разяснение...

Да, има примери за държави, които вече отварят, защото няма нищо друго освен туризъм. Близък пример - Кипър.

• Харесвам 4
Публикувано:

Туризма и сега е в реанимацията. Просто трябва да се овладее ковида по един или друг начин, дали с ваксина, дали с лечение, дали просто като оставим да си върлува и намалее сам като едно време.

Иначе ще е просто нещо изкуствено или бутиково като Малдивите.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 11 минути , Duke каза:

Това не го разбрах, моля за разяснение...

Не си чел темата по назад. С две думи колко хора ще си купят билети по 500€ примерно с риск теста на чекин да излезе положителен и да изгорят с парите? Разбира се има застраховки, ни като калкулираш тест, застраховки,  а те не са никак евтини като включват ковид....

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 минута , agenta каза:

Да, има примери за държави, които вече отварят, защото няма нищо друго освен туризъм. Близък пример - Кипър.

Очевидно все още се налага да бъде припомняно, че сме изправени пред извънредна ситуация в световен мащаб. В цял свят държавите предприемат мерки (къде сполучливи, къде не чак толкова сполучливи) за подпомагане на пряко засегнатите отрасли в икономиката. Това наложи да заработят и печатниците за пари, което пък е най-лошото нещо в дългосрочен план, но предлагам да се съобразим с правилата на форума и да не дискутираме този аспект от проблема...

Аз продължавам да недоумявам на какво се дължи постоянното мрънкане на голяма част от нашето общество, при положение, че мерките в страната са доста либерални за разлика от рестрикциите наложени в станалата част на Европа. И за да бъда разбран по-ясно, ще си послужа с примери. Синът ми от 6 години живее в Холандия, а този народ е пословично мрънкащ народ. Сестрата на съпругата ми от 30 години живее в Лондон, а и англичаните са пословично мрънкащ народ. Холандското правителство се справя далеч по-добре с адекватни мерки за подпомагане на страдащия бизнес от английското, което е пълна трагикомедия в това отношение. И въпреки всичко, включително спорадичните бунтове от последните няколко дни в Холандия, ние май държим палмата на първенството по мрънкане... 

• Харесвам 11
  • Браво 1
Публикувано:

Е ние сме си такива , ако има мерки , защо има? Ако няма мерки , защо няма . Факт е , че от нас нищо не зависи , ЕС ( който все повече заприличва на СССР) диктува , ние само изпълняваме .Аз лично съм си купил пуканки и гледам отстрани . Докато не престане тази лудост с карантини , тестове и всякакви безмислени щуротии , ще си дояждам пуканките.....

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 7 минути , Duke каза:

Очевидно все още се налага да бъде припомняно, че сме изправени пред извънредна ситуация в световен мащаб. В цял свят държавите предприемат мерки (къде сполучливи, къде не чак толкова сполучливи) за подпомагане на пряко засегнатите отрасли в икономиката. Това наложи да заработят и печатниците за пари, което пък е най-лошото нещо в дългосрочен план, но предлагам да се съобразим с правилата на форума и да не дискутираме този аспект от проблема...

Аз продължавам да недоумявам на какво се дължи постоянното мрънкане на голяма част от нашето общество, при положение, че мерките в страната са доста либерални за разлика от рестрикциите наложени в станалата част на Европа. И за да бъда разбран по-ясно, ще си послужа с примери. Синът ми от 6 години живее в Холандия, а този народ е пословично мрънкащ народ. Сестрата на съпругата ми от 30 години живее в Лондон, а и англичаните са пословично мрънкащ народ. Холандското правителство се справя далеч по-добре с адекватни мерки за подпомагане на страдащия бизнес от английското, което е пълна трагикомедия в това отношение. И въпреки всичко, включително спорадичните бунтове от последните няколко дни в Холандия, ние май държим палмата на първенството по мрънкане... 

Това, че ти не знаеш,  не означава,  че са доволни. Моя приятелка женена за холандец никак не е доволна и постоянно се оплаква.  И тя, и мъжа и и родата му и всички, с които контактуват в Нидерландия.  Другата ми приятелка,  живееща в къща на брега на Родос,  женена за грък също всеки ден ми пише колко им е писнало,  тя дори вярва в конспирациите.  И в Канада е същото,  и други познавам. Никой освен тук не знам да са доволни от мерки,  затваряне и т.н.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 8 минути , Duke каза:

з продължавам да недоумявам на какво се дължи постоянното мрънкане на голяма част от нашето общество, при положение, че мерките в страната са доста либерални за разлика от рестрикциите наложени в станалата част на Европа.

Специално в нашия форум мрънкането е за рестрикции, наложени в другите държави (което прави нещата доста безнадеждни, защото няма как да се вдигнем на бунт против мерките в Нидерландия например). 🙂

• Харесвам 4
  • Браво 1
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 1 минута , neuromancer каза:

Специално в нашия форум мрънкането е за рестрикции, наложени в другите държави (което прави нещата доста безнадеждни, защото няма как да се вдигнем на бунт против мерките в Нидерландия например). 🙂

Аз бях останал с впечатление, че живеем в Обединена Европа, но явно съм пропуснал нещо... 😉

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.