Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

преди 3 часа, antea каза:

вероятно минаването без тест ще е до късмет според това кой източник ползват от авиокомпаниите при инструктажа на персонала

на IATA не е отразено новото ограничение, но на reopen.europa го има

Аз намирам само това

As of 08 July 2021, Russia is classified as a country with a significant negative change in the epidemic situation.

Да не  сменили нещо?

Връзка към коментар
преди 3 часа, antea каза:

вероятно минаването без тест ще е до късмет според това кой източник ползват от авиокомпаниите при инструктажа на персонала

на IATA не е отразено новото ограничение, но на reopen.europa го има

Не виждам промяна и в приложението. 

Чета в групата Българи в Испания - естествено всички са полудели и звънят в посолството, МЗ, РЗИ, МнВР и къде ли не. В резюме - веднъж, ако стигнеш до България, не могат да те върнат. 

Звънях на бг телефон на уиз - младежът беше силно неподготвен и каза, че искат бордна карта и документ за самоличност само, но, разбира се, да се спазяат и здравните изисквания. Посъветва ме да пусна запитване през сайта. Пуснах, отговор до 30 дни, полетът е в петък. 

Тук /в Севиля/ се оказва, че е почти невъзможно да си направим тестове, които да излязат до петък. На летище Малагс няма свободни часове. Въобще всичко е с резервация и луди цени. 

• Шок 3
Връзка към коментар
преди 3 минути , Alexander каза:

Аз намирам само това

As of 08 July 2021, Russia is classified as a country with a significant negative change in the epidemic situation.

Да не  сменили нещо?

За съжаление - официално нищо https://www.mh.government.bg/bg/normativni-aktove/zapovedi-pravilnitsi-instruktsii/

Предполагам, че има заплитане в превода и с negative change се има предвид, че нещата не вървят на добре в Русия, а не че ненадейно намалят бройките заразени с Ковид

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Може ли мейла на Уиз, че нещо не мога да се свържа с тях.Всичките им телефони са изключени. Може ли да пишете като се приберете, как е протекла цялата драма.Особенно с качването на борда, дали бординга позволява качване без ПСР.

Връзка към коментар
преди 9 минути , Alexander каза:

Аз намирам само това

Да не  сменили нещо?

а къде го намираш това?

иначе в reopen.europa пише

Цитат

Countries with a significant negative change in the epidemic situation: Spain and Cyprus.

Holders of a valid EUDCC arriving from countries with a significant negative change in the epidemic situation can enter Bulgaria only upon presentation of a valid negative pre-departure PCR test done up to 72 hours prior to arrival.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 8 минути , Taliana каза:

https://coronavirus.bg/BG/1038

Точка 8  за карантината и точка 9 за отмяната.

да, ама за Испания и Кипър важат други правила - в Приложение 1

Цитат

Руска федерация, Кралство Испания, Република Кипър – пристигащите се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен на него документ, показващи отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразна верижна реакция (PCR) за COVID-19, считано от датата на пробонабиране, вписана в документа.“

• Харесвам 4
Връзка към коментар

@jul не съм обърнала внимание дали сте със сертификат за ваксинация и дете 12-18 без, защо не пробвате да смените полета до друга страна или нов до Италия/Гърция/Германия/където и да е и после към България? Ако ще ви клатят с pcr test, който я стане, я не, малък детур може да си струва

• Харесвам 5
Връзка към коментар

@jul можете да си букнете час за утре в Севиля за този "преференциалния" тест, който е по 80 евро и резултатите излизат на другия ден между 13 и 16 часа, ако сте с полета вечерта в 9 би трябвало да ви свършат работа

https://democratest.com/test-pcr-preferente/

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 1 минута , Coo каза:

@jul не съм обърнала внимание дали сте със сертификат за ваксинация и дете 12-18 без, защо не пробвате да смените полета до друга страна или нов до Италия/Гърция/Германия/където и да е и после към България? Ако ще ви клатят с pcr test, който я стане, я не, малък детур може да си струва

Това го обмислях като идея, но дали тези споменати държави приемат без тестове пристигащи от Испания?

Връзка към коментар
преди 21 минути , Coo каза:

Въпроса е коя държава какви изисквания има към пристигащи от Испания, иначе най-малко рисково е през Румъния, заради влизането от там без изисквания. Има полет на WIZZ& AGP - OTP на 10 юли за 170 евро, което на фона на цeнa и риск от забавяне на тестовете е приемливо може би, а с прикачване вариантите са много и започват от около 40 евро.

@jul, не зная дали помагам или те натоварвам излишно, но ви желая късмет!

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 9 минути , Taliana каза:

Това го обмислях като идея, но дали тези споменати държави приемат без тестове пристигащи от Испания?

Примерно за Италия от Испания - да, (засега!) Испания е в т.нар списък С като България (последен ъпдейт 1.7.2021)

https://www.salute.gov.it/portale/nuovocoronavirus/dettaglioContenutiNuovoCoronavirus.jsp?lingua=english&id=5412&area=nuovoCoronavirus&menu=vuoto

Да, Румъния също както казва @Таньо

Просто според статус дали си с/без сертификат, с/без дете на ХХ години, предпочитана дата, цена, летище на кацане и т.н.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
Георги Матеев

Четейки темата оставам с убеждение, че пътуване до Испания / Кипър и връщане обратно в момента е по-сложно отколкото до/от Африка, например.

Да са ни живи и здрави умните власти с все евро сертификатите, създадени за улеснение.

Аз пък точно в тази хаотична обстановка утре заминавам на класически "3 в 1" трип като в доброто старо време. София - Корфу - Рим - Силт (Германия) - София. Вероятно вече си насилвам късмета, но пък ще е забавен експеримент. Току-виж се тагна "бедстващ" от някое летище 🙂

• Харесвам 22
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 4 минути , Coo каза:

Примерно за Италия от Испания - да, (засега!) Испания е в т.нар списък С като България (последен ъпдейт 1.7.2021)

https://www.salute.gov.it/portale/nuovocoronavirus/dettaglioContenutiNuovoCoronavirus.jsp?lingua=english&id=5412&area=nuovoCoronavirus&menu=vuoto

Да, Румъния също както казва @Таньо

Просто според статус дали си с/без сертификат, с/без дете на ХХ години, предпочитана дата, цена, летище на кацане и т.н.

Благодаря за съветите. Лошото е, че излитаме от София , колата остава там на паркинг/живеем на 300 км от София/ и ако кацнем в Букурещ става проблем. Отделно билетите са ми с Райан и какво ги правя идея си нямам.

Връзка към коментар
преди 34 минути , Георги Матеев каза:

Като чета темата оставам с убеждение, че пътуване до Испания или Кипър и връщане обратно в България в момента е доста по-сложно отколкото до/от Африка, например.

Да са ни живи и здрави умните власти с все евро сертификатите, създадени за улеснение.

Не вярвам, че случващото се е истина! ...

Не можеш да влезеш в България като български гражданин без тест направен в друга държава.

П.П.: Имам предвид влизане от Испания, респ. Кипър като "червени зони" според последната Заповед.

• Харесвам 12
Връзка към коментар

Да, явно малоумието няма граници , специално следя Кипър където правят по 50000 ( Петдесет хиляди теста ) дневно. Не знам какво драматично намира уважаемият здравен министър . като новозаразените са в рамките на 1-2% , а починалите 1 за 2 месеца. Явно ще трябва ( ако изобщо замина) да се прибирам през Румъния , ако дотогава малоумната заповед не бъде променена. 

• Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 15 минути , Taliana каза:

Благодаря за съветите. Лошото е, че излитаме от София , колата остава там на паркинг/живеем на 300 км от София/ и ако кацнем в Букурещ става проблем. Отделно билетите са ми с Райан и какво ги правя идея си нямам.

Ако няма за кога да сменяте според общите условия на авиокомпанията, по всяка вероятност билетите ви за връщане ще изгорят

Гледай позитивно на нещата: какво пътешествие може да си заформите! 😉 За колата - много ли държите да пътувате до летището с кола вместо хотел за една нощувка+метро или такси до летището? Има прилични барове в София, за да уплътните нощувката на отиване или връщане без кола.. 😉

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 3 минути , Таньо каза:

Не вярвам, че случващото се е истина! ...

Не можеш да влезеш в България като български гражданин без тест направен в друга държава.

В Чехия имаше такова ограничение зимата. Дори чехи не можели да се приберат без предварителен тест. След това съд е отменил тази мярка като незаконосъобразна/противоконституционна.

Но като се случват решенията след това, файда.

И аз не вярвам, без думи съм и т.н. Може ли да идваш от червена зона по-лесно? 

• Харесвам 7
Връзка към коментар
Георги Матеев
преди 13 минути , Таньо каза:

Между другото, ако не бъркам, не виждам в заповедта изрично да пише, че тестът трябва да е направен в друга държава - основно изискване е да не е по-стар от 72 часа. Тоест, на теория все още би трябвало да става врътката с кратки 2/3 дневни пътувания и ползване на оригиналния български тест за влизане обратно в България. Последните месеци го правих доста пъти и нямаше никакъв проблем.

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.