Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

преди 5 минути , Георги Матеев каза:

Между другото, ако не бъркам, не виждам в заповедта изрично да пише, че тестът трябва да е направен в друга държава - основно изискване е да не е по-стар от 72 часа. Тоест, на теория все още би трябвало да става врътката с кратки 2/3 дневни пътувания и ползване на оригиналния български тест за влизане обратно в България. Последните месеци го правих доста пъти и нямаше никакъв проблем.

Не, не - конкретно Испания и Кипър като "червени зони" в момента имам предвид.

Връзка към коментар
преди 21 минути , Coo каза:

Ако няма за кога да сменяте според общите условия на авиокомпанията, по всяка вероятност билетите ви за връщане ще изгорят

Гледай позитивно на нещата: какво пътешествие може да си заформите! 😉 За колата - много ли държите да пътувате до летището с кола вместо хотел за една нощувка+метро или такси до летището? Има прилични барове в София, за да уплътните нощувката на отиване или връщане без кола.. 😉

С кола е много по удобно и евтино. А една автобусна логистика до София и неизвестна от Букурещ просто не си заслужава. До утре вечер имам време да реша какво правя с билетите. Имам три билета - София-Барселона и обратно и Барселона- Тенерифе юг и Тенерифе север- Барселона.  Дали могат вътрешните полети да се променят на международни?

Връзка към коментар
преди 30 минути , Георги Матеев каза:

Тоест, на теория все още би трябвало да става врътката с кратки 2/3 дневни пътувания и ползване на оригиналния български тест за влизане обратно в България. Последните месеци го правих доста пъти и нямаше никакъв проблем.

Едно недоглждане или мързел ама приятел два пъти влиза в България след 5 дена със същия тест правен на излизане от нея 😆 само питат имате ли тест някакъв и поглеждат резултата. Може да е ксъмет по-скоро

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 39 минути , ivan69 каза:

@Duke @Eva eva не може ли някой да сезира омбудсмана или не знам си кой , за последното безумие. 

Може да се сезира Омбудсмана и може да пуснем примерно колективна жалба онлайн до Административния съд - София град за обжалване на незаконосъобразното решение, ограничаващо правата на българските граждани.

П.С. Ако има желаещи нека спретнем някакъв темплейт на жалба до Омбудмана и до съда и да действаме.

Има ли някой юрист да помогне ?

• Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 2 минути , Ivko каза:

Едно недоглждане или мързел ама приятел два пъти влиза в България след 5 дена със същия тест правен на излизане от нея 😆 само питат имате ли тест някакъв и поглеждат резултата. Може да е ксъмет по-скоро

Проверката ни в понеделник беше толкова бегла, че можех да покажа всякакъв лист в А4 на РЗИ. Обаче не е задължително да е такава и на изходното летище в Испания, от което зависи дали ще излети човек или не. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 9 минути , Taliana каза:

С кола е много по удобно и евтино. А една автобусна логистика до София и неизвестна от Букурещ просто не си заслужава. До утре вечер имам време да реша какво правя с билетите. Имам три билета - София-Барселона и обратно и Барселона- Тенерифе юг и Тенерифе север- Барселона.  Дали могат вътрешните полети да се променят на международни?

От Барселона за Бергамо юли и август има по три полета на ден ,повечето с цени от 19/16 €.През разните сайтове цената пада драстично.Обедния полет в 12:05 чудесно се комбинира със този на Уиз за София,ако имаш точки там може да ти излезне доста добре като цена

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Моля ако някой се прибира след утре 08,07,2021 с Райън от Испания или Кипър да каже какви са изискванията за бординг. Дали трябва предварително направен тест или може да се качиш свободно.

Връзка към коментар
преди 1 минута , ivan69 каза:

Моля ако някой се прибира след утре 08,07,2021 от Испания или Кипър да каже какви са изискванията за бординг. Дали трябва предварително направен тест или може да се качиш свободно.

Аз от вчера съм в Кипър, в събота или в неделя ще се прибирам оттук, ще споделя какво се случва, защото съм в точната категория попадаща в новата малоумна заповед на Министерството на здравеопазването. В момента се наслаждавам на времето и плажа. Животът е хубав, че да ни го помръчават разни малки душици. 🙂

• Харесвам 10
Връзка към коментар
преди 6 минути , Branko каза:

От Барселона за Бергамо юли и август има по три полета на ден ,повечето с цени от 19/16 €.През разните сайтове цената пада драстично.Обедния полет в 12:05 чудесно се комбинира със този на Уиз за София,ако имаш точки там може да ти излезне доста добре като цена

Сутринта 24,07 летя Тенерифе- Барселона и по обяд Барселона София. Трябва да преразгледам полета от Тенерифе явно.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 17 минути , Julian999 каза:

http://www.novaduma.com/00064436-Важно-уточнение-за-пристигащите-от-Испания-в-България.html

Уточнение за влизане на български граждани от Испания

Да, много хубаво пресцентъра внася уточнение на запитване на интернет издане. Надали това ще стигне до рамп агентите и властите на летищата в Европа, за да го прилагат.

Моля някой, ако има юридическо образование да сподели, дали към Административен съд - София град трябва да се подаде жалба срещу заповедта и как да се опише, че се обжалва издадената заповед на МЗ в рамките на 14-дневния срок.

Иначе към Омбудсмана е ясно, че е жалба в свободен текст.

• Харесвам 5
  • Благодаря 2
Връзка към коментар

И сега какво се оказва? Сертифицираните няма да ползват сертификата прибирайки се от Испания и Кипър . Очаквам  вече по няколкостотин да се ваксинират дневно. Да се готвят пристигащите от Португалия и Нидерландия , ОК са явно неприкосновенни.

• Харесвам 5
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 15 минути , ivan69 каза:

И сега какво се оказва? Сертифицираните няма да ползват сертификата прибирайки се от Испания и Кипър . Очаквам  вече по няколкостотин да се ваксинират дневно. Да се готвят пристигащите от Португалия и Нидерландия , ОК са явно неприкосновенни.

Обединеното Краство са кралство и са извън ЕС за тях няма подобни ограничения! 😄 

Аз съм готов с жалбата си до Омбудсмана г-жа Ковачева, подписвам я с КЕП и я изпращам, ако някой иска текста, нека пише, не е перфектен, но в две страници са написал долу-горе за какво става въпрос. Всеки може да направи и корекции, за да не изглеждаме, че сме преписвали 😄 😄 😄 

Ако ги залеем с няколко стотин жалби ще е весело.

Моля наистина някой юрист да даде насоки за обжалването на това безумие в Административния съд. Как трябва да се оформи документа и каква да е формата. Нека да напише поне, чл. еди кой си, противоречи на еди какво си.........

• Харесвам 9
Връзка към коментар

Предлагам @ivan69 да пусне и той жалба, че ваксинираните са дискриминирани с новите изменения в заповедта 😆😉 Да се приключи поне с обсъждането на ваксинирането -за и против, което всеки вече си е решил🙂

Днес пращахме на Столичното РЗИ отрицателен тест на съпруга за освобождаване от карантина. Той телеграфно - три имена и ЕГН, а аз с повечко текст ... здравейте, на .... влязох в България през ... Резултатът е, че той получи отговора за отмяна на карантината 🙂. По-кратко, по-добре🙂

• Харесвам 5
  • Смея се 12
Връзка към коментар

Моля, ако някой е летял до Франция с Wizz да сподели какви документи искат - на отиване и на връщане? Предстои ми след 10 дни полет. 

Преди малко получих този мейл от тях:

Screenshot_20210707_211227_com.android.chrome.jpg

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , ДиянаВ каза:

Предлагам @ivan69 да пусне и той жалба, че ваксинираните са дискриминирани с новите изменения в заповедта 😆😉 Да се приключи поне с обсъждането на ваксинирането -за и против, което всеки вече си е решил🙂

Днес пращахме на Столичното РЗИ отрицателен тест на съпруга за освобождаване от карантина. Той телеграфно - три имена и ЕГН, а аз с повечко текст ... здравейте, на .... влязох в България през ... Резултатът е, че той получи отговора за отмяна на карантината 🙂. По-кратко, по-добре🙂

Ще се въздържа на този етап. Проучвам полети от Кипър до Букурещ , по-добре да храня авиокомпаниите , отколкото лабораториите.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 3 минути , ivan69 каза:

Ще се въздържа на този етап. Проучвам полети от Кипър до Букурещ , по-добре да храня авиокомпаниите , отколкото лабораториите.

И да пишеш безсмислени мнения.Абе друга работа нямаш ли си?

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 22 минути , ivan69 каза:

Това се опитвам да кажа. Всеки сам си решава как, откъде и накъде го влече малко да си попътува, докато може. Не е добре като едно и също дъвчем през страница, даже обратен ефект има🙂 @funny го каза още преди месец, че може и повече🙂 Аз например с почти 300 евро ваучери на Егейците си казах, че не искам гръцко море това лято, не искам и летището в Букурещ да виждам, искам Сицилия, каквото и да трябва да направя и получих незабравими за мен полети от и до София /но не и сухоземния път до столицата ни😄/ На отиване при 2/3 запълнен самолет бяхме отговорници на аварийни изходи, а на връщане получихме гледки и въведение в тях от предполагам ентусиазиран от работата си български пилот - капитан Трифонов. Обслужваха ни красиви български стюардеси, съвсем различни в моите възприятия от румънските🙂

8FB5A9BA-795D-4C0B-B387-4CCBFA44F7FA.jpeg

• Харесвам 16
Връзка към коментар
преди 5 часа, Ivko каза:

Късмет е.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , Asya Assenova каза:

Късмет е.

По-скоро недостиг на служители на РЗИ по граничните пунктове. Писах някъде, че и ние влязохме през Калотина с антигенен тест от преди 4 дни.

Колеги които се върнаха от командировка - самолет, летище София - също, като техния тест беше от преди седмица.....

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , Otnesen каза:

Имам питане дали някой е влизал в Турция през сухопътна граница със сертификат за ваксинация само?

Да, няма проблем.

п.п. През ГКПП Лесово.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

От фейсбук на посолството в Мадрид-

Промени в режима на влизане в Република България съгласно заповед № РД-01-553/05.07.2021 г. на министъра на здравеопазването в сила от 8 юли 2021 г.

Уважаеми сънародници,

Съгласно заповед № РД-01-553/05.07.2021 г. на министъра на здравеопазването на Република България, която влезе в сила на 8 юли 2021 г., Кралство Испания е определена като държава, за която е налице информация за констатирана значителна негативна промяна в епидемичната ситуация, поради което пристигащите от нея български и чужди граждани "се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен на него документ, показващи отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразна верижна реакция (PCR) за COVID-19, считано от датата на пробонабиране, вписана в документа“.
По силата на този текст пристигащите от Кралство Испания граждани следва или да разполагат с електронен сертификат на ЕС, където е отбелязано дали са тествани с негативен резултат за COVID, или ако нямат подобен сертификат ще трябва да представят аналогичен документ (може и на хартиен носител) с отрицателен резултат от PCR-тест не по-стар от 72 ч. преди влизането им на българска територия. 
При пристигане в България от Испания без нито един от посочените документи, българските граждани и чуждите граждани ще трябва да влязат в карантина за 10 дни. Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени издаденото предписание за поставяне под карантина при  представяне на документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 24 часа от влизането в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19 или от бърз антигенен тест.
 Съгласно горепосочената заповед ваксинираните български и чужди граждани, идващи от Испания, също са задължени да представят документ с негативен резултат от PCR-тест не по-стар от 72 ч. 
https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/07/05/rd-01-553_ot_05072021.pdf

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.