Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

посолството чак разшири тълкуването в посока, че и чуждестранните граждани могат да пристигат без тест, с което на практика тотално се обезсмисля цялата тая промяна в заповедта

а можеха просто да напишат в нея, че изискването за карантина и освобождаване с всякакъв вид тест се прилага за пристигане от държави с влошена обстановка, независимо от наличието на друг вид сертификат - за боледуване и за ваксиниране

поне се очертава ясно, че и за следващите държави, които евентуално ще влязат в тази категория, на практика няма да се изисква PCR тест за влизане в България,  независимо какво ще напишат в заповедта

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Значи да разбираме, че според последната уточняваща заповед освен с тест, дори само с валиден сертификат за преболедувал/ваксиниран е достатъчен и би трябвало и АК да допускат качване на самолета дори само с валиден covid сертификат. Ако някой има и лети скоро от там, моля да сподели дали става.   

Връзка към коментар

Ние летим през Италия за Тенерифе, съответно на 9.07. от София  и 10.07. от Малпенса. Надявам се да няма проблеми, пък после за навръщане ще му мислим. 
@jul стискам палци всичко да е наред. Пробвай прибиране през Италия, ако можеш да смениш билетите или да купиш нови-има добри цени.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 9 часа, funny каза:

По-скоро недостиг на служители на РЗИ по граничните пунктове. Писах някъде, че и ние влязохме през Калотина с антигенен тест от преди 4 дни.

Колеги които се върнаха от командировка - самолет, летище София - също, като техния тест беше от преди седмица.....

Аз се върнах от Гърция на 4 юли и на летището  в София ми гледаха  датата на сертификата, явно заеиси от служителите.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 4 минути , Asya Assenova каза:

Аз се върнах от Гърция на 4 юли и на летището  в София ми гледаха  датата на сертификата, явно заеиси от служителите.

На 3 юли, в ранния следобед на Терминал 2 аз показах двата листа- разпечатани сертификати / моя и на жена ми/, медицинската сестра или каквато е там само ги погледна, каза добре и това беше. Ама на кого са тези сертификати, да свери имена с паспорти или лични карти, да сканира кода за валидност на сертификата- ЗАБРАВИ! И това ако не е отбиване на номера и познатия български рефрен : Те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че работим...

• Харесвам 12
Връзка към коментар
преди 41 минути , Roje каза:

На 3 юли, в ранния следобед на Терминал 2 аз показах двата листа- разпечатани сертификати / моя и на жена ми/, медицинската сестра или каквато е там само ги погледна, каза добре и това беше. Ама на кого са тези сертификати, да свери имена с паспорти или лични карти, да сканира кода за валидност на сертификата- ЗАБРАВИ! И това ако не е отбиване на номера и познатия български рефрен : Те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че работим...

Ееее, разчита се на почтеност и самосъзнание:))))

• Харесвам 3
  • Смея се 2
Връзка към коментар

Прости бакалски сметки показват, че дори при наполовина пълни самолети/100души/ пристигащи от Испания и Кипър и последващ пср тест/100лв/ се получава сума от няколко милиона/не ми се смята броя полети/ до края на месеца. При това положение, заповедта моментално трябва да се видоизмени, че не са нужни тези тестове за бординг от Испания и Кипър и могат да се направят в България и тези пари да си останат у нас, а и да не се притесняват туристите при положителен тест, че следва карантина в Испания и т.н. За бординг да си останат стандартния здравен сертификат. Според мен това уточнение трябва да се направи час по-скоро.  

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 18 часа, ivan69 каза:

@Duke @Eva eva не може ли някой да сезира омбудсмана или не знам си кой , за последното безумие. 

Не мисля, че ще има какъвто и да е ефект, защото докато омбудсмана се произнесе, заповедта отдавна ще бъде история в настоящия си вид...

При подобни ситуации в които се търси бързо и ефективно решение, единственото разумно решение е засипване на институциите с мейли и телефонни обаждания, съпроводено със сезиране на националните медии...

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Само да питам повечето от авторите на последните мнения дали не са в грешната тема след като има една специално за тях?!

Нищо лично, ама аз къде да питам какво става с Испания и Кипър без да ми се изгуби въпроса ... 🙂

• Харесвам 11
Връзка към коментар

Здравейте,

в събота със семейството ми предстои полет до Бари с WizzAir.

Официалната инфомация от външно министерство е, че можем да пътуваме със сертификат за ваксинация + dPLF (+ декларация).

Обаче сега получих СМС+Мейл от Уиз, че трябва да предоставим освен dPLF и отрицателен тест.

Някой пътувал ли е в последни дни? Каква е актуалната информация?

Как си комуникирате с Уиз, телефоните им са заети...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 8 минути , Georgi_Dimitrov каза:

Здравейте,

в събота със семейството ми предстои полет до Бари с WizzAir.

Официалната инфомация от външно министерство е, че можем да пътуваме със сертификат за ваксинация + dPLF (+ декларация).

Обаче сега получих СМС+Мейл от Уиз, че трябва да предоставим освен dPLF и отрицателен тест.

Някой пътувал ли е в последни дни? Каква е актуалната информация?

Как си комуникирате с Уиз, телефоните им са заети...

All travellers who cannot provide either a certificate of vaccination or a certificate of recovery from COVID-19 are subject to the requirement for a pre-departure negative COVID-19 test, taken within 48 hours prior to arrival.

Accepted test: molecular (PCR) and antigenic.

Children under 6 years old are exempted.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 7 минути , Ivko каза:

All travellers who cannot provide either a certificate of vaccination or a certificate of recovery from COVID-19 are subject to the requirement for a pre-departure negative COVID-19 test, taken within 48 hours prior to arrival.

Accepted test: molecular (PCR) and antigenic.

Children under 6 years old are exempted.

Благодаря за отговора.

Това беше и моята информация - сертификат за ваксинация или Ковид тест.

Но от Wizz получих приложеното...

Capture.JPG

• Замислям се 2
Връзка към коментар
преди 37 минути , Georgi_Dimitrov каза:

Благодаря за отговора.

Capture.JPG

Тия съобщения са автоматични и явно не са ги обновили

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 58 минути , Georgi_Dimitrov каза:

Благодаря за отговора.

Capture.JPG

На 27.06. и аз получих същото съобщение като sms. На пощата си беше актуализираното. Сертификат за ваксина е това, което се изисква за влизане, както и формата за локализация. Приятно пътуване🙂

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Прибрахме се от Корфу с Раян. Там никой никъде не ни е питал за сертификат или тест. На влизане в летището попитах служител дали трябва да минем задължително през гише за провека на документите, каза категорично, че трябва. Но опашката пред гишетата на Раян хич не ми хареса и попитах служителка на все още неотворено гише необходимо ли е да чакаме, щом пътуваме само с ръчен багаж. Попита дали имаме бордни карти, потвърдих, тя каза тогава да отиваме към секюрити. Оттам насетне никой не е проверявал за нещо различно от бордна карта и документ за самоличност. Явно всяка АК си има своите изисквания. Уиз не позволяват онлайн чекиране от Корфу, трябва да минеш през гише, докато Раян нямат такова изискване и може сам да се чекираш.

На нашето летище РЗИ са го преместили след паспортен контрол. Минахме със сертификат. Попитах тестват ли 5% от идващите от Гърция, като оранжева зона. Казаха ми, че те 5те % си ги правят с тестване на сутрешните полети, след обяд нямало кой да тества.

• Харесвам 11
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 7 часа, Roje каза:

При мен и на излитане на 28 юни, и на прибиране на 4 юли в София гледаха внимателно всички данни от сертификата. В Атина и Родос на пристигане нищо не гледаха, на заминаване гледаха, но не като у нас. Явно зависи на какъв служител ще попаднеш.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 6 минути , Мари Николова каза:

Прибрахме се от Корфу с Раян. Там никой никъде не ни е питал за сертификат или тест. На влизане в летището попитах служител дали трябва да минем задължително през гише за провека на документите, каза категорично, че трябва. Но опашката пред гишетата на Раян хич не ми хареса и попитах служителка на все още неотворено гише необходимо ли е да чакаме, щом пътуваме само с ръчен багаж. Попита дали имаме бордни карти, потвърдих, тя каза тогава да отиваме към секюрити. Оттам насетне никой не е проверявал за нещо различно от бордна карта и документ за самоличност. Явно всяка АК си има своите изисквания. Уиз не позволяват онлайн чекиране от Корфу, трябва да минеш през гише, докато Раян нямат такова изискване и може сам да се чекираш.

На нашето летище РЗИ са го преместили след паспортен контрол. Минахме със сертификат. Попитах тестват ли 5% от идващите от Гърция, като оранжева зона. Казаха ми, че те 5те % си ги правят с тестване на сутрешните полети, след обяд нямало кой да тества.

Освен, че всяка АК процедира различно с минаването през гише, но и при всяко летище в рамките на една и съща държава и при една и съща АК се оказва, че има разлики. Чудо🙂. Просто трябва да се ходи по-рано на летището и дали ще чакаш за гишето или след това, все е чакане🙂

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 38 минути , Ou7law каза:

Здравейте,

някой знае ли ако пътувам от България до Албания през Гърция транзит, дали гърците искат тест?

Само при транзит със самолет не се изисква тест. Сухопътно - само тираджиите.  

Връзка към коментар
преди 10 минути , moli84 каза:

Plf за Италия колко време преди полета се попълва ,има ли значение ?

Аз го попълних преди седмица. Никъде не пише, колко време и дали има значение....

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.