Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

Една оптимистична теория за нашия народ вирус:

Човек не бива да бъде разглеждан като самостоятелен и всемогъщ индивид, а по-скоро като богата екосистема. 
10% от генома ни е с вирусен произход, което ако не друго, поне сочи към дълготрайната ни коеволюция.
Много векове ни делят от доместицирането на кучето, козата или камилата, в по-късни етапи се откриват ползите от паразити, бактерии и гъби. Идва ред и на вирусите, но разграничаването между приятел и враг е малко по-сложно. Дори без да задълбаваме към бактериофагите или анеловирусите (съжителстващи в мир с почти 100% от хората с особено индикативни функции при да речем трансплантациите) е пределно ясно, че вирусните инфекции (с бързите си мутации) са перфектна тренировка на имунната ни система. А закърнее ли тя - или ще се увеличат автоимунните заболявания, или няма да бъдем готови за следващия хакер. Както винаги - някой трябва да плати сметката. И както обикновено - това са най-слабите. Но нямаше ли високо-стресов фактор, едва ли щяхме изобщо да се задвижим. Не смятам, че днешните събития са уникални с нещо друго, освен способността ни да реагираме по-бързо и адекватно на подобни епидемии. Черната смърт е пътувала десетилетия (отново от Азия) към Европа и леталността е била в средните двуцифрени проценти - днес придвижването става за седмици, процентите са едноцифрени. Имаме също шанс за изследване на пораженията и слабите места на от скоро съществуващата глобална икономика, за да приложим корективи. Там, където почвата съдържа малко минерали, бактерии и организми, природата често е толкова богата на дървесни видове, епифити, лиани, гъби и всякакви организми, че кръговратът се осъществява от растение на растение, през влажните и почти херметически затворени слоеве между корените и короната с минимално участие на почвата. Надали подобна симбиоза ще ни навреди. А случаи, когато сблъсквайки се с нещо ново, ценно и крехко, вместо да се поучим и обогатим от него, просто сме го напасвали към собствените си ограничения - има достатъчно.

• Харесвам 8
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, ivelin1012 каза:

Явно сме свидетели на един много нестандартен вирус, който реално отслабва колкото повече се разпространява, въпреки че това е много нелогично, после защо има конспиративни теории.

Аз за тоя вирус се осведомявам само от текущата тема тук, защото ми е интересно, а не притеснително, но това което чета:

говори се, че Китай крие данни. Което означава (ако е вярно), че китайците не ги крият от "оня ден" когато някой е чул, че го има тоя вирус и е направил изследвания. Тоест ако Китай крие нещо, то нищо чудно вируса да го има от половин година и нагоре, но поради ниската смъртност Китай да го е пренебрегвал досега, приписвайки смъртните случаи на обикновен грип или друго. Това може да обясни, защо в огнището на вируса Ухан да има толкова загинали точно от този вирус, да има карантина на града и така нататък....

преди 5 часа, juriwaro каза:

Една оптимистична теория за нашия народ вирус:

Отдавна си го мисля това...с две думи: естествен подбор....оцеляват най-силните. За жалост повечето хора не искат да го приемат и те заклеймяват за коравосърдечен.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Последен дълъг пост от мен, извинявам се на всички, които неволно съм натоварила с необосновани и лаишки словестни полюции по тема, която не ми е в компетенциите. Вчера изтече самоналожената ми "карантина" от две седмици - на 5ти февруари изпратих последните си китайски гости - семейство от Пекин. Темата ми беше терапевтично-полезна, ако ще и само с това, че има и други хора, които се вълнуват.

Както всички очакваха, карантината на круизния кораб не е имплементирана както трябва и 23ма са се заразили след 6 февруари - когато е въведена карантината. Грешките не са някакви фундаментални и неизбежни, били са предотвратими, ако карантината е била поставена и следена както трябва, от специалисти в областта, а не от бюрократи (следват силно цензурирани нецензорни изрази). Но на вчерашната пресконференция експерта каза, че принципно решението да се поставят под карантина на кораба е било правилно - логистиката по свалянето, транспортирането и настаняването на 3700 човека на сушата е щала да изложи още повече на риск хората (и от кораба и от медицинския персонал), защото е било ясно, че има голям брой заразени и транспортирането им би ги омешало още повече един с друг. Какво се случва след карантината е още по-неясно и хаотично и, надявам се скоро да се стегнат! Ако нещо положително има в тоя вирус е, че е най-опасен за Вогоните в парламента! Завиждам на @Topfly за вярата в способностите на европейските управници да взимат бързи и правилни решения! Аз на японските не им вярвам (особенно за бързина! виж - след две години ще организират най-перфектната карантина, коато света е виждал! Но не по-рано...)

На въпроса на @Георги за "концентрираността" на вируса на определено място и по-голямата му "сила" :

Последните изследвания в Китай сочат, че когато вирусът е във високи концентрации той става "аерозолен" - което не било точно като airborne, но подобно (не ми е много ясно, както виждаш, но нещо от сорта). Затова и в Ухан е доста по-виролентен. Както и в болниците, се оказва. Същото явно е станало и на кораба, шокиращ беше следния факт:

But the concern reached new levels on Monday, after news broke of a health ministry official testing positive. The man, who is in his 50s, had been working on the quarantined cruise ship, reportedly helping control traffic as infected passengers disembarked. Worryingly, he was infected despite only working for about 10 minutes and maintaining a distance of at least two meters from the passengers.

Относно непрестанното вторачване на бройката в Китай, Ухан и прочее - според мен това отдавна няма значение, ама никакво! Важните параметри са : увеличават ли се или намаляват, съотношението на болни/критични/летални и т.н. и разпространението извън Китай. И нищо успокоително няма в това, че имало само един случай на починал, който не е от Китай (всъщност, повече са) - дайте му малко време де! Явно в Ухан се е пръкнал някъде около средата на ноември. Към средата на март ще може да се съди за това като как се чувства вируса извън Китай - добре ли му е, зле ли му е...В Иран тъкмо ги диагностицираха и те починаха.

Освен това, проблема със симптомите и неказването се очертава като една от основните трудности в борбата с вируса. В началото симптомите са леки и ако не си признаят болните - няма как да се знаят. Много хора са криели, че имат симптоми - от страх да не ги разделят с половинките им, от страх да не ги оставят под карантина, може би и неволно. Но това много усложнява нещата. И е масово, явно. И в Китай, жената на камбоджанския кораб е била така, на този кораб е имало не малко такива случаи, на самолета с 380 евакуирани за САЩ също е имало двама такива...В Корея е имало 60 годишна жена в тежко състояние и пневмония, която на два пъти е отказвала да бъде тествана за вируса!

За съжаление, молитвите също не помагат, а вредят, се оказва...Като критични групи се очертават : медицинския персонал (това е ясно), таксиметровите шофьори (също) и ...църквите. Две конгрегации в Сингапур и Корея са огромни огнища на зараза - the Grace Assembly of God church в Сингапур и няколко църкви в Даегу.

R0 е по-скоро 6-8 и нагоре...не е 3.

• Харесвам 10
Връзка към коментар

А в Иран имало два заразени и двамата умряли днес, и двамата са местни без да са пътували никъде 🧐 Малко не се връзва....

https://news.yahoo.com/coronavirus-reaches-iran-report-135113911.html?soc_src=hl-viewer&soc_trk=tw

Връзка към коментар
преди 12 минути , samuraika каза:

Последен дълъг пост от мен, извинявам се на всички, които неволно съм натоварила с необосновани и лаишки словестни полюции по тема, която не ми е в компетенциите.

@samuraika, аз следях темата предимно заради твоите ъпдейти "от мястото на събитието", тъй като ми предстоеше пътуване натам - другата информация си я набавям от международните медии така или иначе. Моля те, не спирай да пишеш. Тези, на които не им е интересно или са над нещата, да не се чувстват длъжни да четат. 

И аз днес слушах (май по CNN беше) доктор Kentaro Iwata, че коментираше точно това за бюрократите. Тъй като ние още не сме взели решение (трябваше да пътуваме точно след 1 месец), ще следя идните дни как ще се развият нещата пост-карантинно. За момента не сме се отказали, но и не искам да поемаме излишни рискове. Иначе браво на теб, че си изкарала две седмици само-карантина, как успя? 

• Харесвам 5
Връзка към коментар
3 hours ago, samuraika said:

Завиждам на @Topfly за вярата в способностите на европейските управници да взимат бързи и правилни решения! Аз на японските не им вярвам (особенно за бързина! виж - след две години ще организират най-перфектната карантина, коато света е виждал! Но не по-рано...)

Управниците във всички части на света са хора и не вярвам, че европейските са по добри от китайските или японските. Разликата при такива систуации не е в качеството на управниците, а в обществената система. Ако има прозрачност, гласност, свободни медии и възможност да се критикуват управниците, има сериозен шанс да се вземат адекватни мерки. При епидемии прозрачността и гласността сама по себе си е адекватна мярка, защото позволява на лекарите, потенциалните пациенти и т,н, да са в час, че има извънредна ситуация и когато някой усети по себе си определени симптоми или лекарят го прегледа, да си имат едно на ум, че това може да е новият вирус..Ако властите не взимат подходящи мерки за изолиране на болните и намиране на потенциалните заразени, важна роля могат да играят публичните критики на лекарите, журналисти и т.н., но затова е важно освен да липсва цензура, да липсва и автоцензура...В много азиатски държави не е прието да се критикуват висшестоящите и в такива ситуации, това може да се окаже проблем..

Що се отнася до карантината, тя няма нужда да е перфектна за да е ефективна. Ако мерките поддържат заразените под опредлено критично ниво, това може да е абсолютно достатъчно за да се избегне епидемия.

Връзка към коментар
8 hours ago, samuraika said:

Както всички очакваха, карантината на круизния кораб не е имплементирана както трябва и 23ма са се заразили след 6 февруари - когато е въведена карантината. Грешките не са някакви фундаментални и неизбежни, били са предотвратими, ако карантината е била поставена и следена както трябва, от специалисти в областта, а не от бюрократи (следват силно цензурирани нецензорни изрази).

Това е много позитивна новина и вирусът далече не изглежда толкова страшен, колкото изглеждаше през даннните, че масово се разпространява и по време на карантина...

Twenty-three caught the virus after February 6, when the quarantine began, from passengers in the same cabins who tested positive.

Връзка към коментар

Аз се "вторачих" в темата, когато подочух новината за прибраните бг студенти с правителствен Спартан.  Относно стадния имунитет, има вируси, които си върлуват от години, срещаш  го и ти се лепва, но хората са преценили, че по-малкото зло е нещата да останат така. За вируса на СПИН твърдяха, че има и генетична предразположеност по отношение вероятността да развиеш болестта ако си носител, при това генетичната предразположеност била расово специфична. Ако някой иска да внесе светлина... Може би поведението на вирусите е специфично и се оределя от много фактори.

Относно лечението, понякога лекарите, с наша или без наша помощ, могат много да забавят нещата, но са безценни.

Хубаво е човек да си има добър антибиотик и смелостта да го ползва при нужда. Доколкото знам в някои страни е престъпно да си купиш това в аптеката, за което нямам думи... 

Връзка към коментар

Дубай изведнъж изчезна от картата, като място със заразени. Ама четох нещо че тези които са били със съмнения са ги изчакали да им мине карантинния период и са ги пуснали да се приберат там от където са, защото не са били местни.

Връзка към коментар
Преди 1 час, Asterisk каза:

Хубаво е човек да си има добър антибиотик и смелостта да го ползва при нужда. Доколкото знам в някои страни е престъпно да си купиш това в аптеката, за което нямам думи... 

Антибиотици се използват за лечение на бактериални инфекции, а не на вирусни такива. Приемът им при наличие на вирусни инфекции, освен че е неефективен, води и до свръх-употреба на антибиотици, което от своя страна води до антибиотична резистентност при все повече хора. В резултат на това неефективността на антибиотиците става все по-голям проблем в световен мащаб, и всяка година се увеличава броят на хората, които умират защото не им е повлиял никакъв антибиотик. Разбира се има и утежняващи фактори, като например свръх-употребата на антибиотици в отглеждането на животни за месо, но това, че хората приемат антибиотик за щяло и нещяло, без да е установено наличие на бактериална инфекция, е основната причина. Именно затова и в нормалните страни не се дава антибиотик без рецепта.

Ето информация от СЗО конкретно за ползата от антибиотици при коронавирус:

mythbuster-3.png.7a6b884349a3eee8e5dd3a5bd8a06c71.png

...както и развенчани други подобни митове около вируса.

Хубаво е да сме добре информирани преди да даваме препоръки за самолечение.

• Харесвам 5
  • Браво 2
Връзка към коментар

Антибиотиците се взимат ако имаш пневмония/бронхит дори и вирусен такъв за да се убият бактериите които влошават пневмонията, докато организъма сам се справи със вируса. Антибиотиците са широкоспектърни и действат за широка гама от бактерии, докато антивирусните препарати действат само срещу един конкретен щам на вирус. Т.е антивирусното за грип Тамифлу не действа на HIV, както и обратното. При липса на антивирусни лекарства единствено организма  сам може да се справи с вируса, и работата на докторите е да го поддържат докато това стане. Конкретно антивирусно за коронавируса няма все още. В Тайланд и Япония експериментират с комбинации на Тамифлу и анти HIV лекарства , но няма някакви конкретни резултати. Ваксина или лекарство най-рано може да видим чак догодина. За Свинския грип си имаше старо лекарство което е било ефиктивно, за ТОРС той напълно изченал за 8-9 месеца и разработването на ваксини и лекарства се спряло защото вече го е нямало. Вариантите с коронавируса са или и той да изчезне до края на годината и да не се появи, което ще доведе до спирането на всякакви разработки на ваксини или ще остане и ще си циркулира всяка година и ваксините ще бъдат разработени дотогава. Свинския грип който бе Пандемия преди колко години сега всяка година си циркулира нормално. Сигурно същото ще стане с коронавируса

• Харесвам 3
Връзка към коментар
Преди 1 час, MCC каза:

Антибиотици се използват за лечение на бактериални инфекции, а не на вирусни такива. Приемът им при наличие на вирусни инфекции, освен че е неефективен, води и до свръх-употреба на антибиотици, което от своя страна води до антибиотична резистентност при все повече хора. В резултат на това неефективността на антибиотиците става все по-голям проблем в световен мащаб, и всяка година се увеличава броят на хората, които умират защото не им е повлиял никакъв антибиотик. Разбира се има и утежняващи фактори, като например свръх-употребата на антибиотици в отглеждането на животни за месо, но това, че хората приемат антибиотик за щяло и нещяло, без да е установено наличие на бактериална инфекция, е основната причина. Именно затова и в нормалните страни не се дава антибиотик без рецепта.

Ето информация от СЗО конкретно за ползата от антибиотици при коронавирус:

mythbuster-3.png.7a6b884349a3eee8e5dd3a5bd8a06c71.png

...както и развенчани други подобни митове около вируса.

Хубаво е да сме добре информирани преди да даваме препоръки за самолечение.

Не питай старило, а питай патило!!!

До 5-7-9 дни може да изчакаш вируса да си тръгне, ама след това нещата се случват мн бързо.  И предпочитам да имам нещо в джоба, вместо да се чудя как да се докопам до лекаря си, когато липсва. А и на него в подобни ситуации може да му е по-лесно да  посъветва по телефона, стига да е достатъчно запознат. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Asterisk каза:

И предпочитам да имам нещо в джоба, вместо да се чудя как да се докопам до лекаря си, когато липсва. А и на него в подобни ситуации може да му е по-лесно да  посъветва по телефона, стига да е достатъчно запознат. 

Като се разболееш от вирус винаги се прави симптоматично лечение ако си го провеждаш сам. Демек взимаш лекарства за сваляне на температура, кашляне хрема и други. Взимането на антибиотик не винаги ще помогне и може само повече да навреди. За това антибиотик трябва да се взима след като е изписан от лекар.  Изписват антибиотици само ако имаш бронхит/пневмония, тогава само парацетамола не помага. Ако си болен от генеричен вирус и на своя глава почнеш да взимаш антибиотик няма да се оправиш по-бързо. А дали имаш бронхит/пневмония може само лекар да каже сам не можеш да се диагностицираш освен ако не си лекар. Взимането на антибиотици на своя глава е много по опасно, от личен опит говоря. Станат ли резистентни бактериите после няма оттърване. А ако си толкова зле и парацетамола само не ти помага отиваш на лекар, има здравни застраховки. Ако не си толкова зле пиеш си колдрекса и се оправяш сам. Аз като съм бил болен от грип и настинка последните години не съм ходил на лекар никога. Да видим сега с коронавируса какво ще стане хах

• Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

Аз лично следя темата най-вече от чисто любопитство как реагират различните хора на една ситуация. Интересно е .

Иначе личното ми мнение е че грипа си е грип и не е нищо повече от  ежегодните такива . А колкото до истерията по него - имам подозрения че причините не са от здравно естество, но няма да навлизам в излишни полемики по темата.

ПП. По темата за истерията и последиците от нея - в аптеката до офиса ни има ограничение колко маски за лице може да се закупят от един клиент - до 10 броя. Както се изрази аптекарката - Трябва да има  контрол за да има маски за всички :no2:

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 2 минути , funny каза:

Аз лично следя темата най-вече от чисто любопитство как реагират различните хора на една ситуация. Интересно е .

Иначе личното ми мнение е че грипа си е грип и не е нищо повече от  ежегодните такива . А колкото до истерията по него - имам подозрения че причините не са от здравно естество, но няма да навлизам в излишни полемики по темата.

ПП. По темата за истерията и последиците от нея - в аптеката до офиса ни има ограничение колко маски за лице може да се закупят от един клиент - до 10 броя. Както се изрази аптекарката - Трябва да има  контрол за да има маски за всички :no2:

В Бургас маски вече няма.

Връзка към коментар

Аз имам една конспиративна пазарна теория, че маските от аптеките в България не изчезват, защото тук народът ги е купува в стотици като луд, а защото производителите и търговците на едро пренасочват стока към пазари, където се търсят на някакви по-високи цени. 🙂

Също така - напролет отказах Азия, но не заради вируса, половинката ми отива в сочна командировка на друг континент. 😞 Това май е по-скоро за темата как Искам да се оплача.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 38 минути , Coo каза:

Аз имам една конспиративна пазарна теория, че маските от аптеките в България не изчезват, защото тук народът ги е купува в стотици като луд, а защото производителите и търговците на едро пренасочват стока към пазари, където се търсят на някакви по-високи цени. 🙂

Или другия вариант: предвидливи българи ги изкупуват и пращат на Али експрес на двойна цена :lol:

Връзка към коментар

Norwegian cruise line анулират круизите си в Азия до септември...

• Norwegian Cruise Line has canceled its voyages in Asia through the third quarter of 2020 and expects to take an earnings hit of 75 cents per share for the full year because of the coronavirus, the company said Thursday.
  • The news sent shares down more than 4 percent.
  • Any guest or crew who have traveled to China, Hong Kong or Macau in the past 30 days, regardless of nationality, are not allowed to board Norwegian’s vessels.

https://www.cnbc.com/2020/02/20/norwegian-cruise-line-cancels-asia-voyages-due-to-coronavirus.html

Expеdia Hong Kong с доста интересни условия за анулиране на резервации дори до Италия:

For customers who have booked hotel rooms or activities, Expedia Hong Kong said all bookings should be cancelled prior to check-in and the activity date to avoid a no show fee. All hotel and activity bookings booked through Expedia.com.hk within Hong Kong and to mainland China, Macau, Taiwan, the Philippines and Italy with check-in dates up to February 29 can be cancelled, said the online travel agency.

https://www.businesstraveller.com/business-travel/2020/02/19/coronavirus-expedia-allows-customers-to-cancel-hotel-and-flight-bookings/

Singapоre airlines продължава да анулира полети към Европа, САЩ, Австралия и Азия

https://thepointsguy.com/news/singapore-airlines-coronavirus-cancellations/

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Следващата гореща точка за вируса е Иран. Май доста заразени има щом съсесните държави почнаха да канселират полети до там....http://www.gdnonline.com/Details/782868/Kuwait-suspends-Iran-flights-over-virus-scare

Връзка към коментар
преди 8 часа, ivo_121212 каза:

Следващата гореща точка за вируса е Иран. Май доста заразени има щом съсесните държави почнаха да канселират полети до там....http://www.gdnonline.com/Details/782868/Kuwait-suspends-Iran-flights-over-virus-scare

Много странно до Ю. Корея и Япония и Сингапур не ги канселират, а за Иран от 2 случая почнаха. Странна работа или положението там е много по-сериозно?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Южна Корея и Япония имат достатъчно добре развито здравеопазване и самосъзнание. Или поне по-добре от Иран. Или поне на теория. 

Междувременно:

South Korean city on high alert as coronavirus cases soar at ‘cult’ church

A 61-year-old woman is believed to have infected dozens of worshippers at the Shincheonji Church of Jesus in Daegu, taking the national total to 82

https://www.google.com/amp/s/amp.theguardian.com/world/2020/feb/20/south-korean-city-daegu-lockdown-coronavirus-outbreak-cases-soar-at-church-cult-cluster

• Шок 2
Връзка към коментар
преди 28 минути , ivelin1012 каза:

Много странно до Ю. Корея и Япония и Сингапур не ги канселират, а за Иран от 2 случая почнаха. Странна работа или положението там е много по-сериозно?

Ами според мен е доста по-сериозно от официално обявените 5 случая....щом вече има заразени от там https://www.cbc.ca/amp/1.5470757?__twitter_impression=true

• Харесвам 1
Връзка към коментар
1 hour ago, ivelin1012 said:

Различни държави реагират по различен начин. Микронезия и Маршаловите острови са забранили влизането на всички пътуващи идващи от държава дори и с един потвърден случай. В Иран обезпокояващото беше, че нямаше изобщо потвърдени заразени и изведнъж се появиха двама починали. Явно или крият информация или е слаб контрола...

Неприятното е, че трудно може да се прогнозира къде може да очакваме подобни реакции. В момента горещи точки са Япония, Южна Корея и Сингапур, защото там се образуваха локални огнища извън Китай. В други държави има потвърдени само отделни случаи...Епидемия обаче за сега извън Китай никъде няма и като гледам какви мерки се взимат в държавите с локални огнища има сериозен шанс ситуацията да е под контрол..

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.