Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

Публикувано:

Аз с всичко съм съгласна - като има ясно регламентирани правила и изисквания трябва да ги спазваме! Ще разпечатваме, тестове, 3 вида декларации, каквото трябва. Но, наистина, да се измислят несъществуващи правила в движение, защото някой така решил - с това няма да се съглася 🙂  

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:
Преди 1 час, ivooo каза:

На тъпото летище в Найроби след 5 часа чакане ( няма и вода за пиене от къде да си купиш) на 3 пъти се опитаха да ни върнат че нямаме тест. 

Еми наздраве за малките победи 😁 от салона тук. 

IMG_20210913_230000.jpg.e6a206a97ef92a2a5ece73dc0d9f6d62.jpg

Мдаа, предпоследния ми път при влизане, на летището в Найроби една кака ми заяви, че не мога да получа виза при пристигане с български паспорт. Отне ми време да й обяснявам, че влизам в Кения за четвърти път с такъв паспорт, България е в ЕС и пр.

Явно са ви държали извън летището, защото салонът на Turkish, който приема Дайнърс Клуб карти е доста хубав (явно снимката ти е от там). За подсахарска Африка е добре да се знае, че има нужда от PCR тест при пристигане и заминаване, независимо от ваксинационен статус и тогава всичко е наред (ако теста е отрицателен, разбира се). Взема се един допълнителен ден преди отлитане и няма нерви и разочарования. В случай, че евентуално излезе положителен теста, се договарям предварително с последния хотел да ми включат храна и бира в нощувките, за които да представя сметката на застрахователя, като съм на кантар какъв искам да ми бъде резултата, което пък от своя страна напълно обезмисля опитите да ме шантажират да плащам за отрицателен такъв. 😆

• Харесвам 9
  • Браво 2
Публикувано:
преди 14 минути , FlyTraveler каза:

Мдаа, предпоследния ми път при влизане, на летището в Найроби една кака ми заяви, че не мога да получа виза при пристигане с български паспорт. Отне ми време да й обяснявам, че влизам в Кения за четвърти път с такъв паспорт, България е в ЕС и пр.

Явно са ви държали извън летището, защото салонът на Turkish, който приема Дайнърс Клуб карти е доста хубав (явно снимката ти е от там). За подсахарска Африка е добре да се знае, че има нужда от PCR тест при пристигане и заминаване, независимо от ваксинационен статус и тогава всичко е наред (ако теста е отрицателен, разбира се). Взема се един допълнителен ден преди отлитане и няма нерви и разочарования. В случай, че евентуално излезе положителен теста, се договарям предварително с последния хотел да ми включат храна и бира в нощувките, за които да представя сметката на застрахователя, като съм на кантар какъв искам да ми бъде резултата, което пък от своя страна напълно обезмисля опитите да ме шантажират да плащам за отрицателен такъв. 😆

Визата вече е само електронна. 

Задължително разпечатана на цветен ксерокс 😁

Има и готини въпросчета като името на починалия ми баща 😀

Както и друго документче с QR кодче 😁.

Иначе поздравления за хотела с биричката. 

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 15 минути , ivooo каза:

Визата вече е само електронна. 

Задължително разпечатана на цветен ксерокс 😁

Има и готини въпросчета като името на починалия ми баща 😀

Както и друго документче с QR кодче 😁.

Иначе поздравления за хотела с биричката. 

Аха, визата предварително онлайн само, не може вече при пристигане? Ще го имам предвид за зимата, мерси! Документчето с QR кодчето какво е? Резултат от PCR тест?

Голям цирк се разигра във фоайето на хотела с биричката в Дар ес Салаам между мен, изнудващият ни посредник, рецепционистката, спътниците ми и лекарят от лабораторията (последният по телефона). Почти като в театрална пиеса на Гогол (ако се покаже пушка, висяща на на стената, трябва да се знае, че по някое време ще гръмне). 😆

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 9 часа, Emil Chakalov каза:

Явно могат.

Не Райънеър не могат да нарушават правилата въведени от държавите, защото доста ще ги осъдят за дебели суми, вероятно човека по-горе се е объркал и грешно е дочул не го вярвам.

Публикувано:
преди 26 минути , vinidj каза:

Не Райънеър не могат да нарушават правилата въведени от държавите, защото доста ще ги осъдят за дебели суми, вероятно човека по-горе се е объркал и грешно е дочул не го вярвам.

Да въведат по-строги изисквания за качване на борда им, отколкото са изискванията на приемащата държава, не е нарушаване на правилата, въведени от държавата и не мисля, че някой може да ги спре да го правят. Самолетите са техни и ако условията им са по-рестриктивни от тези на държавата, според мен имат право да го правят (естествено след като ясно са заявили тези условия на пасажерите преди полета и са им дали възможност да ги изпълнят). Ако например си ваксиниран и условията на приемащата държава позволяват да влезеш без PCR, AK може да въведе допълнително изискване за задължителен такъв за качване на борда, но трябва да са те уведомили в аванс, а не да ти го заявят на гейта и да ти откажат бординг, понеже нямаш. 

• Харесвам 13
Публикувано:
преди 22 часа, iMari каза:

Мисля, че съм добавяла така PLF след чекиране. Дано не те подвеждам, ако някой пътува тези дни с Раян, ако може да сподели дали след чекиране излиза опция за добавяне на документи. 90% съм сигурна, че можеше.

Снощи чекирах онлайн за полет до Рим на Райънеър. Опцията за ъплоуд на документи е новост и е супер. Системата позволява качване на максимум 6 файла на пътник. Качих dPLF формулярите и ваксинационните сертификати на мен и мъжа ми. Системата прикача автоматично всички файлове към първата по ред бордна карта. Фактически файлът с първата бордна карта съдържа еди-колко-си страници /в моя случай 9/ с всички добавени документи. Според мен много добре измислено и голямо улеснение и за пътниците, и за авиокомпанията. Очаквам Райън да не ни искат/питат нищо като вече разполагат с всичките ни документи за пътуването. Полетът ни до Рим е в събота, ще пиша после как е минало.  

Сега като гледам след онлайн чекирането в екрана с бордните карти всички функционалности са активни, т.е. мога да качвам, да тегля и отпечатвам каквото се сетя. 

• Харесвам 18
Публикувано:
преди 8 часа, vinidj каза:

За протокола-човекът съм аз.

Публикувано:

Аз пък да кажа нещо позитивно и основаващо се на моя опит специално за европейския сертификат за ваксинирани и прилагането му на територията на Европейския съюз, което е и целта му както подсказва името.

От юни пътуваме с него и бяхме три пъти в Гърция, Италия (включително пътуване с влак между различни области), Португалия, Дания, Германия и Испания. Абсолютно никъде не е имало и най-малка засечка по чекин гишета, граници, закрити части на ресторанти, музеи, хотели, транспорт... Навсякъде беше напълно достатъчно да ги показваме на (един) телефон. Някъде ги проверяват/сканират по-стриктно, някъде не толкова, но винаги се минава без проблем. За цялото това време не се е налагало да си правим нито един тест (не сме имали и никакви симптоми) или да губим време на връщане да ни записват за карантина.

Абсолютно безпроблемно пътувахме и до няколко дестинации извън ЕС (там вече със сертификати и на хартия за всеки случай). 

Това са реално фактите, а критиката за мен лично е неоснователна. Квалификации като "идиотщина" пък са изцяло не на място. Пак казвам поне що се отнася до прилагането на европейския сертификат за ваксинирани в рамките на ЕС към момента. 

• Харесвам 26
  • Браво 2
Публикувано:
преди 17 минути , Aureliano каза:

Това са реално фактите, а критиката за мен лично е неоснователна. Квалификации като "идиотщина" пък са изцяло не на място. Пак казвам поне що се отнася до прилагането на европейския сертификат за ваксинирани в рамките на ЕС към момента. 

Който критикува явно не е пътувал достатъчно в ЕС преди въвеждане на сертификата и не може да направи разликата, която наистина е огромна.

Това лято ваксинационният сертификат ми спести ужасно много време, нерви и не на последно място - хиляди пари за емнайсе теста. Да, има си и той леки трески за дялане, но в момента този сертификат дава възможно най-близкото усещане за свободно пътуване както преди Ковид. Поправете ме, ако бъркам.

• Харесвам 32
Публикувано:

Покрай дискусията от последните две страници ми се струва добре да уточним някои важни неща:

I. Относно граничния контрол:

1. Правилата и условията за достъп на чужд гражданин до съответна държава обикновено не са еднакви с правилата за достъп до същата държава на местен гражданин;

2. Всяка държава има право да променя правилата и условията за достъп, като обикновено това се случва посредством местното законодателство при зачитане на международноправните актове приети от съответната държава;

3. От горното следва, че не винаги сме в състояние да прочетем актуалните условия за достъп до съответната държава, защото ако има промяна в последния момент е логично да не сме подготвени, освен ако не познаваме абсолютно всички възможни официални езици и не сме в състояние светкавично да открием новата информация на публично достъпно място непосредствено преди отпътуване за конкретната държава.

II. Относно правилата на съответната авиокомпания:

1. Тук също има вариации и всеки превозвач е напълно свободен да въвежда/отменя допълнителни условия и изисквания за пътуване;

2. За разлика от граничния контрол, тук имаме далеч по-голям шанс да получим достъпна и навременна информация относно изискванията на авиокомпанията посредством популярните комуникационни канали;

3. Правилата на авиокомпанията за достъп до борда на въдухоплавателното средство нямат нищо общо с правилата на граничния контрол.

III. Относно правилата на съответното летище:

1. Добре е да се знае, че почти в цял свят летищата имат специален статут и поради тази причина техните ръководства са в състояние да въвеждат допълнителни ограничителни мерки за достъп до самото летище или движение в рамките на самото летище;

2. Поради горното на секюрити чек важат правилата на съответното летище, а не правилата на авиокомпанията с която летим;

3. Работещите на съответното летище държавни контролни органи също имат специален статут и правомощия да откажат достъп на пътник дори и в случай, че първичните документи представени от него са изрядни и същия отговаря на условията за достъп на приемащата държава.

Със сигурност има и още, но на първо четене се сещам за очебийното... 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 22 минути , Duke каза:

Покрай дискусията от последните две страници ми се струва добре да уточним някои важни неща:

I. Относно граничния контрол:

1. Правилата и условията за достъп на чужд гражданин до съответна държава обикновено не са еднакви с правилата за достъп до същата държава на местен гражданин;

2. Всяка държава има право да променя правилата и условията за достъп, като обикновено това се случва посредством местното законодателство при зачитане на международноправните актове приети от съответната държава;

3. От горното следва, че не винаги сме в състояние да прочетем актуалните условия за достъп до съответната държава, защото ако има промяна в последния момент е логично да не сме подготвени, освен ако не познаваме абсолютно всички възможни официални езици и не сме в състояние светкавично да открием новата информация на публично достъпно място непосредствено преди отпътуване за конкретната държава.

II. Относно правилата на съответната авиокомпания:

1. Тук също има вариации и всеки превозвач е напълно свободен да въвежда/отменя допълнителни условия и изисквания за пътуване;

2. За разлика от граничния контрол, тук имаме далеч по-голям шанс да получим достъпна и навременна информация относно изискванията на авиокомпанията посредством популярните комуникационни канали;

3. Правилата на авиокомпанията за достъп до борда на въдухоплавателното средство нямат нищо общо с правилата на граничния контрол.

III. Относно правилата на съответното летище:

1. Добре е да се знае, че почти в цял свят летищата имат специален статут и поради тази причина техните ръководства са в състояние да въвеждат допълнителни ограничителни мерки за достъп до самото летище или движение в рамките на самото летище;

2. Поради горното на секюрити чек важат правилата на съответното летище, а не правилата на авиокомпанията с която летим;

3. Работещите на съответното летище държавни контролни органи също имат специален статут и правомощия да откажат достъп на пътник дори и в случай, че първичните документи представени от него са изрядни и същия отговаря на условията за достъп на приемащата държава.

Със сигурност има и още, но на първо четене се сещам за очебийното... 

И в крайна сметка, ако имаш ЕС ваксинационен сертификат и четеш редовно тази тема, разчитайки на информация от вече пътувалите магеланци, шанса да попаднеш в неочаквана ситуация рязко намалява. Поне в рамките на ЕС, че даже и на Европа. 🙂

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 17 часа, Георги Матеев каза:

Не знам дали сте се замисляли доколко зависими сме станали от телефоните си и евентуалното счупване / загубване може да вкара човек в огромен филм, ако няма хард копи.

Замислял съм се и само чукам на дърво да не чуе дяволът и да не се случва ... :unsure:
Аз, какъвто съм разсеян, мога и телефона да си забравя някъде и затова (особено в чужбина) през 5 минути попипвам с ръка дали е на място и ако не е, следват мигове на силно учестен пулс и спряло дишане, докато не се изясни къде е (например в другата ми ръка :biggrin:) .

• Харесвам 2
  • Смея се 9
Публикувано:
преди 9 минути , iMari каза:

И в крайна сметка, ако имаш ЕС ваксинационен сертификат и четеш редовно тази тема, разчитайки на информация от вече пътувалите магеланци, шанса да попаднеш в неочаквана ситуация рязко намалява. Поне в рамките на ЕС. 🙂

Точно така, идеята беше, че с революционерство от типа "аз сега ще им обясня на тези какво пише еди къде си" и "кой е той, че да ми иска допълнителен документ" не са препоръчителни ако са насочени към неправилния адресат или не се познават основните постулати при пътуване...

Публикувано:
преди 57 минути , Duke каза:

Точно така, идеята беше, че с революционерство от типа "аз сега ще им обясня на тези какво пише еди къде си" и "кой е той, че да ми иска допълнителен документ" не са препоръчителни ако са насочени към неправилния адресат или не се познават основните постулати при пътуване...

Да, съгласна съм. Все пак не е излишно да имаш последната заповед на нашият здравен министър на английски, където са описани правилата отнасящи се за български граждани, завръщащи се в родината си. Споменавам го, защото най-често се коментират случаи на пренебрегване на точно този документ. Може да е умишлено, може и да е недоглеждане. Линковете, конкретно на Раян, водещи към официални страници и документи понякога са силно неадекватни. За България препращаше към заповед от 1.06.2021г. След нея има излезли още 5-6-10 такива. Също така ти дават да изтеглиш една декларация, която никой не иска поне от началото на тази година. 

Ето от тук може да следиш/изтегляш последните разпоредби на английски:

https://www.mfa.bg/en/customnews/main/24737

Допускам, че ако носиш принтиран вариант на тази заповед, за да им е четлива бързо и лесно и поискаш документ за причина за отказан бординг/достъп до изхода има голяма вероятност да те качат на самолета, независимо кой ти прави проверката.

Я, вече си имаме ново разпределение на държавите по цветове:

Зелена зона:
Република Австрия, Република Полша, Република Словакия, Унгария, Република
Финландия, Кралство Норвегия, Държавата град Ватикан, Чехия, Люксембург, Румъния,
Кралство Дания, Италия, Кралство Испания и Република Малта.

Оранжева зона:
Всички държави извън зелена и червена зона.

Червена зона:
Република Индия, Народна република Бангладеш, Федерална демократична република
Непал, Мианмар, Кралство Бутан, Демократична социалистическа република Шри
Ланка, Република Малдиви, Република Южна Африка, Република Ботсуана, Обединена
република Танзания, Република Сейшели, Република Намибия, Република Замбия,
Султанат Оман, Малайзия, Туркменистан, Република Таджикистан, Киргизка република,
Монголия, Република Колумбия, Република Чили, Източна република Уругвай,
Република Аржентина, Федеративна република Бразилия, Република Парагвай,
Многонационална държава Боливия, Република Перу, Република Суринам, Република
Панама, Република Коста Рика, Република Гватемала, Белиз, Република Ел Салвадор,
Република Куба и Доминиканска Република, Република Кипър, Обединено кралство
Великобритания и Северна Ирландия, Фиджи, Грузия, Израел, Кралство Есватини,
Ислямска република Иран, Република Северна Македония, Черна гора, Република
Косово, Република Казахстан, Съединени Американски щати, Света Лусия, Федерация
Сейнт Китс и Нейвис, Ирландия, Гренада, Република Сърбия, Република Суринам и
Палестина.

• Харесвам 4
Публикувано:

А дали може да се пин-ва горе цитиран този списък с цветове на държави когато излезе, че го свалям по 10 пъти на седмица? 

Нищо нямаше да им стане да оцветяват една карта, за да мога да се ориентирам.

• Харесвам 5
Публикувано:
На 13.09.2021 г. в 11:16, DGTG каза:

Към момента за Франция освен ваксинационен сертификат изисква ли се попълване на някакви други документи?

Изисква се декларация , която може да си свалите от интернет. 

• Благодаря 1
Публикувано:

В момента сме на летище Катания. На влизане в летище и на чекинг никой нищо не иска, освен лична и бордна карта. Влизане в летището най-рано 3 часа преди полета. Летим с Уиз.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 1 час, antea каза:

за Турция са също валидни ЕС-сертификатите, нали? влизаме там само с тях и (засега поне) се връщаме пак само с тях?

Да, валидни са. В събота бяхме в Одрин, опашките бяха малки. Тяхното РЗИ преглежда сертификатите на влизане, нашето - на връщане.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 7 часа, master_of_germs каза:

Относно "зеления" сертификат в Италия:

https://coronavirus.bg/bg/news/2458

Сетили са се нашите да актуализират информацията...Тези мерки са в сила в Италия от 1 септември. България все още е в списък С, в който са почти всички европейски държави.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 18 минути , wiliko каза:

За Румъния още ли важи влизането и връщането  без сертификат и тест 

При влизане в Румъния вече трябва да си ваксиниран или преболудавал, защото Българи е поставена в червения им списък. При положение, че си с тест има карантина. При влизане в България от Румъния трябва да се види последната заповед на нашето Министерство на здравеопазването и списъка ни на държави по зони, защото преминаването без тест беше на реципрочна основа, но вече не е така, защото Румънците ни квалифицират като рискови.

Информация от МВнР на България - https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/31020

Информация от МВнР на Румъния - https://www.mae.ro/en/node/28114

Актуализиран списък на Румъния на държавите по цветови зони - https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/2679-lista-state-cu-risc-epidemiologic-ridicat-din-9-09-2021/file

• Харесвам 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.