Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

Публикувано:

Вчера се прибрах от Испания за Румъния. На летище Отопени ни провериха личните карти и като видяха, че сме от България ни пусна веднага без да ни искат сертификат или тест, като даже не се наложи да и казвам, че сме транзит. От Испания за Румъния ни поискаха бордни карти и лични карти, като сертификат или тест не са ни искали.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 8 часа, stanimir каза:

Вероятно съм пропуснал завръщането на Йордания в зимното разписание на Райън ?

От края на октомври София - Акабa два пъти седмично

Това е екстра, ама какви са правилата за влизане в Йордания и връщане от там в България?

Публикувано:
1 hour ago, stormbringer said:

Това е екстра, ама какви са правилата за влизане в Йордания и връщане от там в България?

Йордания към момента  е в оранжева зона за България , тоест връщането е без тест (стига йорданците да не го изискват ,като условие за достъп до летище разбира се).

Какви са условията за влизане в Йордания може да провериш в сайта на IATA.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, stanimir каза:

Йордания към момента  е в оранжева зона за България , тоест връщането е без тест (стига йорданците да не го изискват ,като условие за достъп до летище разбира се).

Какви са условията за влизане в Йордания може да провериш в сайта на IATA.

За Йордания, питах ТА - един ПСР тук, един при кацане в Йордания. За връщане ПСР тук / за сега/.

Публикувано:
На 26.09.2021 г. в 12:06, kakadu каза:

С ваксина нямаш грижа, за никъде. Идеята е за децата или за някой без ваксина. По принцип антиген тестовете в Италия са около 25Е, аз просто давам един бюджетен и бърз вариант, ако някой има нужда от такъв тест.

Антигенни тестове се правят  и в аптеките ( не всички, разбира се, обикновено в общинските), където се изисква предварително записване on line, като цените са различни. За хора с постоянно пребиваване и италиански граждани например е 15 евро, има и случаи, в които е са безплатни. В частните аптеки и лаборатории цените се движат между 25-40 евро.

Аз не бих рискувала да тръгна към италианско летище без Green Pass. Просто няма да ви допуснат даже до check in.

И да, много са стриктни в това отношение. Даже от 15 октомври влиза в сила закон, според който без Green Pass не може да се влиза на работа. И това се отнася както за държавната сфера, така и за частните фирми.

• Харесвам 5
  • Шок 3
Публикувано:

Малко инфо за Италия от изминалата седмица до Бергамо/Милано и обратно : plf формата не ни я поискаха никъде, не знам защо ги изискват като не ги гледат изобщо. На връщане от Италия при бординг предупредиха хората с филтърни маски да ги сменят с обикновени, защото били забранени... Иначе за пасовете са много стриктни, искат ги навсякъде. 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 2 часа, aleks_s каза:

Аз не бих рискувала да тръгна към италианско летище без Green Pass.

Ако си в Катания-рискувай😛 Въпреки че ние направихме тест днес, никой дори не ни го погледна на летището. Поне в София ще свърши работа да не ни записват за карантина и по бързо излезем, ще видим... Иначе теста е 25 евро ще пратя по късно снимка и адреса къде може да се направи. Стана много бързо, много цивилизовано, изпринтиха сертификата, объркаха ми името, правиха нов... изпратиха ми го и на имейла, отваря се... въобще... ВИП обслужване. На летището има палатка отвън, при пристигащи за тестване също. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 4 часа, bobole4e каза:

Иначе теста е 25 евро ще пратя по късно снимка и адреса къде може да се направи

Да си довърша хаотичните писания... Ето снимка на аптеката в Катания, близо е до Дуомото, автогарата, театър Белини

IMG_20210928_154718.jpg.054fbffd2295bf72ddb9ffe6a916c931.jpg

IMG_20210928_154726.jpg.f06b40d60b6ac58e31f66c28fc35fed5.jpg

За Сиракуза бях обещала да пиша, дали минаха безплатните тестове, които предния ден правихме в друг музей-нищо полезно не мога да кажа обаче, защото нито билетите ни провериха нито питаха за тестове. Но в катедралата в Сиракуза искаха Green pass. Въобще цялата ситуация е едно безкрайно тото. 

• Харесвам 9
Публикувано:

Ако някой реши да пътува с вътрешен полет в Турция, за бординг от 6 септември искат сертификат за ваксинация или пср тест до 48 часа, антигенен не минава.

Понеже ходихме на море (автобус до Истанбул и после самолет), като неваксинирани си направихме пср тестове заради това (за влизане в страната става и с антигенен), които ни на граница, ни на Сабиха Гьокчен не ни ги провериха. За влизане в Сабиха този път искаха само тамошния HES код (хубаво е да имате и бордна карта), който повече никой не ни го иска. За връщане си правихме пср тест в частна болница във Фетие, готов за ДВА часа в неделя сутрин, на цена 170 лири или около 34 лв. При желание, идват за проба до хотелската стая срещу 400 лири на човек (80 лв).

На летище Даламан всички пътници за вътрешни полети на Пегасъс минават през гише за проверка на тест/ваксина и пишат на бордната карта 'PCR test OK'. Естествено, може и да не проверяват по някои летища, но си е тото.
В заповедта на тамошното министерство пише, че и за пътуване с автобуси се отнася, но никой не го проверява.
Общо взето, на турците им е писнало от мерки и в сравнение с миналото лято и есен, го карат по-айляшката, маски навън почти никой не носи.

• Харесвам 12
Публикувано:

Аз да си кажа/напиша каквото искам, че после, ако нещо /чукам на дърво/ се случи - да не ми тежи на съвестта 🙂 

Случката е следната - колежка с мъжа ѝ отиват в Бари в средата на август, заедно с компания, още 4 човека. Само 1 ваксиниран - моята колежка. Останалите 5 човека - не. Обикалят, каквото обикалят и деня преди полета на връщане петимата правят антигенни тестове в аптека. Мъжът на моята колежка светва положителен, хем няма никакви симптоми. Правят втори тест - също положителен. Настаняват се в хотел, съответно си плащат нощувките и чакат да мине карантината. На 10тия ден мъжът рязко се влошава и веднага го приемат в болница. От 1 месец е в болницата, от началото на септември. За щастие има застраховка и лечението му е безплатно. Моята колежка си стои в хотела и го чака.

Пиша го всичко това, за да заостря вниманието ви в случаите, когато пътуваме в чужбина и се налага там да се правят тестове за връщане или за друга дестинация. Необходимо е да се предвидят всякакви варианти за поемане на разходите, свързани с евентуално лечение, карантина, допълнителни полети, настаняване на близък и т.н. 

Много ми стана криво, дано всичко да е наред с тях и скоро да се приберат в България.

• Харесвам 24
  • Благодаря 2
  • Замислям се 2
Публикувано:

Благодаря! Въпреки, че аз вече се върнах и всичко с тестовете беше наред, това не ми даваше мира през цялата екскурзия и честно казано въобще не можах да и се насладя. Мислех, че имат специални места за карантиниране, ако хотел откаже, какво се прави при положителен тест и т.н. Също се чудех за застраховката-правиш теста в последния ден на пътуването и тя след няколко часа изтича...незнам, отвсякъде поводи за притеснения 😞 . Нямам проблем с тест преди тръгване, но тестовете в чужда държава...определено ще се опитам да си го спестя в бъдеще.

• Харесвам 10
Публикувано: (редактирано)

Ако застрахователното събитие (примерно положителен тест) се случи в периода на валидност на застраховката, те трябва да ти плащат докато нещата свършат, независимо от това, че вече е изтекла.

ПП да добавя, по принцип при болест има възможност да ти купят билет за вкъщи и да се отърват от плащане на болнични сметки, но при карантина това очевидно няма как да стане. Затова трябва да плащат, докато се оправиш.

Редактирано от neuromancer
  • Харесвам 12
Публикувано:
На 25.09.2021 г. в 5:31, neuromancer каза:

Аз специално за Бразилия говоря, първо в момента в Щатите не допускат хора от Бразилия въобще и второ, поне към 80% от хората искат даде ваксинират.

Цените стават лоши вече, а аз не смея да буквам, защото не е ясно китайската ваксина ще важи ли, и децата как ще пускат...

А вътрешните полети също поскъпнаха драстично...

Китайската ваксина ще важи за допускане , тоест всички ваксини одобрени от FDA или WHO , за децата се предполага , че ще има гранична възраст , за която ще може и без ваксина ( под 12 или 16 год ).

Публикувано:
Преди 1 час, stanimir каза:

Някаква яснота относно точната дата в която отпада изискването за тест в UK ? 

Аз не съм чула още, но то покрай бензиностанциите и другите неразбории, само до това му е на Борисчо 🤣

• Харесвам 1
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 10 часа, neuromancer каза:

Ако застрахователното събитие (примерно положителен тест) се случи в периода на валидност на застраховката, те трябва да ти плащат докато нещата свършат, независимо от това, че вече е изтекла.

ПП да добавя, по принцип при болест има възможност да ти купят билет за вкъщи и да се отърват от плащане на болнични сметки, но при карантина това очевидно няма как да стане. Затова трябва да плащат, докато се оправиш.

Има застрахователно събитие за болния. За съпругата е имало 10 дни карантина /ако застраховката я е влючвала/. Което значи, че следващите 20 дни е на собствени разноски. И не ми се мисли организационно този случай, ако има деца и други логистични усложнения в България. 

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 12 часа, Eva eva каза:

Аз да си кажа/напиша каквото искам, че после, ако нещо /чукам на дърво/ се случи - да не ми тежи на съвестта 🙂 

Случката е следната - колежка с мъжа ѝ отиват в Бари в средата на август, заедно с компания, още 4 човека. Само 1 ваксиниран - моята колежка. Останалите 5 човека - не. Обикалят, каквото обикалят и деня преди полета на връщане петимата правят антигенни тестове в аптека. Мъжът на моята колежка светва положителен, хем няма никакви симптоми. Правят втори тест - също положителен. Настаняват се в хотел, съответно си плащат нощувките и чакат да мине карантината. На 10тия ден мъжът рязко се влошава и веднага го приемат в болница. От 1 месец е в болницата, от началото на септември. За щастие има застраховка и лечението му е безплатно. Моята колежка си стои в хотела и го чака.

Пиша го всичко това, за да заостря вниманието ви в случаите, когато пътуваме в чужбина и се налага там да се правят тестове за връщане или за друга дестинация. Необходимо е да се предвидят всякакви варианти за поемане на разходите, свързани с евентуално лечение, карантина, допълнителни полети, настаняване на близък и т.н. 

Много ми стана криво, дано всичко да е наред с тях и скоро да се приберат в България.

Защо правят тестове в Италия, а не в България?  Ако самолета е за България, не би  трябвало да отказват бординг за българи. 

Публикувано:
преди 20 минути , Kamen каза:

Защо правят тестове в Италия, а не в България?  Ако самолета е за България, не би  трябвало да отказват бординг за българи. 

По-назад беше писано, че в летищата в  Италия не може да се влезе в самото летище без да покажеш сертификат - тест или ваксина.

Предполагам за Бари е важало същото

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 2 часа, jul каза:

Има застрахователно събитие за болния. За съпругата е имало 10 дни карантина /ако застраховката я е влючвала/. Което значи, че следващите 20 дни е на собствени разноски. И не ми се мисли организационно този случай, ако има деца и други логистични усложнения в България. 

Ами вероятно, въпреки че съм виждал написано, че се плаща престой на един придружител, докато си в болница, не помня кой застраховател, или worldnomads или бразилските, които ползвах последно. За чиста карантина може и да не важи, а естествено ако са семейство с деца става сложно. Ами всеки си решава дали да пътува или не, и може ли да си го позволи, то не е задължително...

Пак да кажа, тази възможност за пътуване без тест и тестване вкъщи е много рядка, изобщо не е някаква даденост. За повечето хора по света не е така.

• Харесвам 4
Публикувано:

@Kamen, те бординг може и да не трябва принципно да отказват, но не може да влезеш в никое летище в Италия без green pass. Така че, ако не си с ваксина или тест в срок, не те допускат до терминала.

В понеделник мой познат се върна от Рим. Правили са тест в аптека, за да се приберат, защото антигеннията им е изтекъл за няколко часа. Издали са във формАта на европейски сертификат. И сега забавното - при проверка в мобилните приложения излиза, че валидността е до същата дата 2022г. 😄👌

• Харесвам 2
  • Смея се 6
Публикувано:

Това да не можеш да влезеш в никое летище в Италия без green pass нали е в сила от 01.09.21? А описания казус е от средата на август, та и на мен ми е чудно защо са го правили там.

На 31.08.21,  при връщане от Рим на Чампино, не са искали никакви сертификати. Освен ако в Бари е била друга ситуацията..

Относно застраховките - Лев Инс имат покритие Ковид, но само ако е необходимо лечение, прием в болница и т.н., но не и карантиниране, допълнителни нощувки и др.

От българските застрахователи май само в застраховката на Алианц Травел е посочено, че  се поемат допълнителни нощувки.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 46 минути , jul каза:

Правили са тест в аптека, за да се приберат, защото антигеннията им е изтекъл за няколко часа. Издали са във формАта на европейски сертификат. И сега забавното - при проверка в мобилните приложения излиза, че валидността е до същата дата 2022г. 😄👌

На моя си пише с думи, че важи 48часа 😞

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 16 минути , bobole4e каза:

На моя си пише с думи, че важи 48часа 😞

Интересно е да провериш през мобилно приложение?

Защото, ако излиза така, показваш само електронно 🤭

• Харесвам 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.