Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

Аз съм в Австрия, засега е спокойно, но съм отменила всичките си полети за идните 2 месеца.

Защото от "официалното" броене в Китай, минаха 2 месеца, докато има промяна надолу в статистиките, и то при такава нечовешка карантина.

Същия филм предстои и в Европа и в другите части на света - неизбежно е.

СЗО е в готовност за пандемия.

преди 52 минути , Goal & Boss каза:

Случай в Румъния.

3 седмици след като е бил в Италия!  Очаквам до 2 дни да обявят и първия случай в бг, защото колкото и да замазват ситуацията в "името на спокойствието", това е неизбежно.

Връзка към коментар
Преди 1 час, Goal & Boss каза:

Не намирам никъде източник на тази информация. Самите Ройтерс имат новина от 18:50 GMT, т.е. 20:50 наше време, че в Румъния няма официални случаи: https://news.trust.org/item/20200225181356-ubajd/

Единствения източник на информацията, който намирам е някакъв туитър профил, който изглежда е регистриран преди 2 часа. 

Оп, ето го от Ройтерс: https://www.reuters.com/article/us-china-health-romania/romania-confirms-first-case-of-coronavirus-realitatea-tv-idUSKBN20J290

Редактирано от Георги
Връзка към коментар

Има ли апп, който в почти реално време да казва:
1. Ок, къде има случаи, такива апове намерих, но някакви цифри за болни и заразени 
2. Кои авиолинии са спрели полетите от/до кои летища, градове, от кога/до кога
3. В кои държави каква е карантината, за какви посетители
4. Нещо като информацията в тази тема, но една идея по-структурирано... Понеже аз тук вече му изгубих края.

Ако вече няма, моля някой да направи. Ще е труд да се поддържа. За монетаризация, може да продава билети за премашрутизиране, застраховки и консултации с психолог, ако някой изчатка от информацията. Ще си купя. Благодаря. 

Аз мисля едно пролетно пътуване, но ако отида някъде за 5-6дни и ме сложат в карантина две седмици, не-не. 

Връзка към коментар
преди 3 минути , Георги каза:

Не намирам никъде източник на тази информация. Самите Ройтерс имат новина от 18:50 GMT, т.е. 20:50 наше време, че в Румъния няма официални случаи: https://news.trust.org/item/20200225181356-ubajd/

Единствения източник на информацията, който намирам е някакъв туитър профил, който изглежда е регистриран преди 2 часа. 

Румъния вече отрече

https://www.investor.bg/evropa/334/a/rumyniia-otreche-informaciiata-za-sluchaia-na-zarazen-s-koronavirus-299314/

• Харесвам 6
Връзка към коментар
1 hour ago, boogy83 said:

Много полезна информация, която ме навежда на мисълта, че това попълване на декларация освен полезно за властите, то е и доста вредно за пътуващите. Най-вероятно 80% от хората в самолета нямат химикалка и ползват някоя обща, по която може да има цялата гама болести....Та ако искате да се предпазите от вируса, декларацията няма да помогне, но предпазливостта да пипате чужди вещи със сигурност. Освен маските, това е другото важно нещо, да внимавате какво пипате и след като сте пипали да се измиете по възможност веднага.

Със същите хора с които си пътувал в самолета си споделял тоалентна, автобус, метро, такси, заведения за обществено хранене, пари в брой и т.н., но не си се заразил и точно на летище София една обща химикалка представлява някакъв безумно висок риск 🙂 Няма нужда от излишна параноя и паника!

Заразата с вируса е като тотото или ще имаш “късмета“ да се заразиш или няма да го имаш. Подобно на тотото болшинсвото “губи“ и само малцинството “печели“.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

https://www.ryanair.com/gb/en/travel-updates/articles/COVID19

Официално изявление на Раян ЕЪР - всички ще получат отговор на запитванията си, явно са мнооого. Няма отменени полети за Италия. Има опция за проверка по резервация и полет за инфо за следващите дни. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Току що по БНР. Съмнения за евентуален заразен в Бразилия, ако се потвърди ще е първият случай в Латинска Америка.

Също източник БНР. От УЕФА са готови да отменят или отложат Европейското първенство, ако се наложи заради вируса.

Връзка към коментар
14 hours ago, П.Кръстев said:

Ние също имаме пътуване до Тенерифе и Ланзароте края на Април. Мисля, че е прекалено рано да се правят такива заключения, до тогава има страшно много време и ситуацията ще е овладяна. Цялата паника около корона вируса започна преди няма и 1 месец, а вече се мисли за отмяна на пътувания след 2-3 месеца...

Според много лекари вирусът ще отшуми и затихне със затопляне на времето, да се надяваме, че е ще е така.  Аз лично съм направо изумен от световната паника във връзка с това заболяване, дори при Еболата не беше така (вярно, тя не се разпространяваше толкова бързо, но пък беше (е) много, много по-смъртоносна)

Нещата са доста по сериозни от колкото повечето лекари са наясно. Има Youtube channel Peak Prosperity който се опитва да внесе светлина по въпроса. Човека е с PhD по вирусология Chris Martinson.  Да надявам се да отшуми но ми се струва че няма да стане толкова лесно. Само като се замислиш че круизния кораб акостирал в Япония е още под карантина и японците не знаят какво да правят.  

https://www.peakprosperity.com/

Връзка към коментар

Прави са и тези, които твърдят, че в Румъния има потвърден случай и тези които отричат. Миналата седмица между 18 и 22-ри февруари 71 годишен италианец женен за румънка е посетил Крайова и когато се е върнал в Италия са установили, че е заразен с коронавирус. На 18-ти е летял с полет W6 3762 на Уиз ер от Болоня за Крайова, а на 22-ри февруари с полет W6 3761на Уиз ер от Крайова до Болоня.  Самолетът с който е летял заразеният италианец е HA-LPQ. Ето историята на полетите на този самолет цък  При положение, че вирусът издържа до 9 дни не е напълно изключено някой да се зарази и от седалката 😞

Според унгарският портал Index.hu Wizz air официално са потвърдили случая пред тях и в сътрудничество с властите са взели мерки...

https://index.hu/kulfold/2020/02/26/wizzair_olasz-roman_jaraton_utazott_egy_koronavirus-fertozott/

Този случай вероятно няма да влезе в официалната статистика на Румъния, защото заразата е установена в Италия. За сега официално в Румъния няма регистриран случай на коронавирус.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Снимка от вчера на полет от Лондон до Милано

31772111_9aa4a15ae0e582f4c65d22649483dc3

Според пътничката направила снимката общо на самолета е имало около 5 души, макар че повечето места предварително да са били продадени. Следващите седмици е доста вероятно да има масово анулиране на полети в посока Италия по търговски причини и планирането на “шантави“ маршрути с прекачване на италиански летища изглежда доста рисково...

https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/02/25/elneptelenitette_az_olaszorszagi_repulojaratokat_a_koronavirus/

• Харесвам 2
  • Шок 4
Връзка към коментар

Ще си позволя да ви пусна вътрешно писмо от днес от голяма международна фирма, не знам дали е по правилата...

The New Coronavirus COVID-19: preventive measures and updated travel restrictions

General information:

Do not panic and rely only on information coming from trusted sources (eg: Country or local public health authorities, World Health Organization, European Centre for Disease Prevention and Control).
   We are currently facing an ”Infodemic” (excess of info in media on the topic); very often this info is biased and generates unnecessary panic;
Keep a reasonable perspective on the developments while comparing the worldwide impact of COVID-19 (~2.700 fatalities occurred so far)  vs regular Flu (up to 650.000 fatalities linked to seasonal flu each year).

What are the symptoms?
   Incubation period of 2-14 days;
Fever, cough, sore throat, or other symptoms common for any respiratory infection.
How severe are the COVID-19 infections? From what is known so far, most of the infections are inapparent or mild;
In a limited number of cases the infections can become more severe or develop complications (eg. Pneumonia);
People with existing chronic conditions (such as cardiovascular disorders, diabetes, liver disorders and other respiratory disease) are be more vulnerable to develop complications.
etc.

• Харесвам 21
  • Браво 4
Връзка към коментар

Здравейте,

имам резервация през Intershalet 29.02-07.03 в Италия за апартамент в Campitello di Fassa.Трябваше да ходим на ски, но предвит ситуацията с Коронавирус решихме да не рискуваме( не ме е страх от зараза, а това че ще трябва да съм под карантина 14 дни след като се върна). Резервацията е направена още миналата година през лятото като тогава платих 30% от стойността, останалите ми ги дръпнаха от картата в края на януари.  Звъхях на Intershalet, за да отменя резервацията, но те ми казаха, че няма да ми върнат парите тъй като нямало проблем в този регион. Каквито и аргументи да изтъквах нямах положителен отговор.

Моля за съвет какво мога да направя. Някой имал ли е опит с подобен казус?

Връзка към коментар

Освен ако не бъде обявени твърди мерки за борба с вируса като затваряне на летища, граници, хотели, можеш да разчиташ единствено на добра воля от страна на хотела.

Така че за сега нищо друго не можеш да направиш, щом са ти отказали.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Подкрепям мнението на @bad kid. Докато областта не бъде засегната и няма официални данни за това, трудно бихте си върнали парите. Къде кацате? Ако летището, на което кацате е в засегната област може да го изтъкнете като довод. 

Връзка към коментар
преди 5 минути , Моника каза:

Подкрепям мнението на @bad kid. Докато областта не бъде засегната и няма официални данни за това, трудно бихте си върнали парите. Къде кацате? Ако летището, на което кацате е в засегната област може да го изтъкнете като довод. 

Пътуването щеше да бъде с автомобил.

Връзка към коментар

Може да пробваш да ги метнеш, че сте имали полет с БГ еър, който е отменен...

(на хотелиерите  им е ясно, че им предстои тежък сезон, за което едва ли някой ще ги компенсира, така че ....)

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Aко им кажете, че пътувате от Милано с автомобил дали няма да се стреснат? Това с полета на БГ еър също е вариант.

Щом сте говорили с  Interchalet и те отказват съдействие, не е ли вариант да говорите директно с хотела? Ако плащането е стигнало до тях може да проявят разбиране. Аз отмених пътуване в Болоня (тъй като музеят, който исках да посетя е затворен заради вируса), писах и на букинг и на хотела, и получих много бърз отговор и от двете страни в моя полза.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Миналата година имах същата емоция с хотел, но в Мардин, Турция (резервиран през Booking.com).  Тъкмо когато трябваше да тръгнем натам, започнаха военните действия в района. Опитахме се да откажем резервацията, но от хотела веднага си дръпнаха парите, тъй като три дни, ако добре помня, преди датата, промени и отказ от резервацията ставаха вече "non refundable". Писахме на хотела, че заради ситуацията в района няма да пътуваме до там, а те ни отговориха, че там е спокойно и няма проблем. Писахме на Booking за съдействие, те ни отговориха, че ако от хотела не са съгласни да ни върнат парите, евентуално да поискаме смяна на датите, тъй като вече е non refundable-периода, а нямало официална категорична забрана за пътуване. В крайна сметка ние отидохме в Турция, но в последните часове преди пътуването променихме програмата си. Там вече, в хотела в Адяман, гледахме новините по телевизията, които показваха военни действия точно по пътя и въобще в района, където щяхме да пътуваме според първоначалните ни намерения, дори даваха кадри от Мардин - беше паднала някаква бомба, снаряд или не знам какво, не разбирам турски, та имаше разрушена сграда, паникьосани хора, показваха погребения на убити. И отново писахме на хотела, откъдето ни отговориха, че няма да върнат парите, но са съгласни да сменят датите. Е, сменихме датите за след осем месеца. Дали ще пътуваме тази година натам, обаче, за сега не знаем. Пихме "една студена вода", де  🙂 
Т.е. с това дълго обяснение искам да кажа, че би могло евентуално да опитате да си смените датите за догодина.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
Преди 1 час, mitaka каза:

Здравейте,

имам резервация през Intershalet 29.02-07.03 в Италия за апартамент в Campitello di Fassa.Трябваше да ходим на ски, но предвит ситуацията с Коронавирус решихме да не рискуваме( не ме е страх от зараза, а това че ще трябва да съм под карантина 14 дни след като се върна). Резервацията е направена още миналата година през лятото като тогава платих 30% от стойността, останалите ми ги дръпнаха от картата в края на януари.  Звъхях на Intershalet, за да отменя резервацията, но те ми казаха, че няма да ми върнат парите тъй като нямало проблем в този регион. Каквито и аргументи да изтъквах нямах положителен отговор.

Моля за съвет какво мога да направя. Някой имал ли е опит с подобен казус?

В момента съм в абсолютно същата ситуация.
След 2 дни трябваше да потеглим към ски-пистите на Cervinia, където имаме резервиран и платен апартамент през vrbo.com.
Срокът за full, както и частичен refund изтече точно когато излезе информация за огнище на коронавирус в Италия.
Червиня не е в Ломбардия, нито Венето, затова не точно вирусът ни спира.
Проблемът е, че не бих могла да понеса 2 седмици карантина след това, още повече, ако тя ще е за сметка на платената ми годишна отпуска.

Връзка към коментар
преди 13 часа, svetcrochet каза:

Бихте ли споделили каква е обстановката в Тайланд, ако вече сте там, че имаме билети за 8-ми март и още се чудим дали да тръгваме или да канселираме. 

Повечето хора, които работят с хора са с маски, повечето туристи са без. Кралската гвардия бяха с маски, което е интересна гледка, имайки предвид, че са с униформа от глава до пети така или иначе. На доста места има сложени дезинфектанти. Grab ("местния Uber") изпраща автоматично съобщение на всяка поръчка, да спазваш определени правила и да се прегледаш при симптоми. Бих казал, че животът си върви нормално. По-интересно ще е връщането, ако започнат да спират хора за определени държави, ама аз вече така или иначе нищо не мога да направя по този въпрос - тук съм 

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 20 минути , Красимира каза:

В момента съм в абсолютно същата ситуация.
След 2 дни трябваше да потеглим към ски-пистите на Cervinia, където имаме резервиран и платен апартамент през vrbo.com.
Срокът за full, както и частичен refund изтече точно когато излезе информация за огнище на коронавирус в Италия.
Червиня не е в Ломбардия, нито Венето, затова не точно вирусът ни спира.
Проблемът е, че не бих могла да понеса 2 седмици карантина след това, още повече, ако тя ще е за сметка на платената ми годишна отпуска.

Някъде ми се мерна, че за карантината щели да дават болнични.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.