Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

Публикувано:

В https://www.worldometers.info/coronavirus/ публикуваха линк към интервю с един от водещите епидемолози на WHO. Извадките от сайта:

Цитат

"I think the key learning from China is speed — it’s all about the speed. The faster you can find the cases, isolate the cases, and track their close contacts, the more successful you’re going to be. [...]

People keep saying [the cases are the] tip of the iceberg. But we couldn’t find that. We found there’s a lot of people who are cases, a lot of close contacts — but not a lot of asymptomatic circulation of this virus in the bigger population. And that’s different from flu. [...]

China got patients in treatment early and have highly sophisticated health care treatment procedures. They are really good at keeping people alive with this disease. They have a survival rate (with a mortality rate of just under 1% outside of Hubei province) for this disease I would not extrapolate to the rest of the world. What you’ve seen in Italy and Iran is that a lot of people are dying.

Panic and hysteria are not appropriate. This is a disease that is in the cases and their close contacts. It’s not a hidden enemy lurking behind bushes. Get organized, get educated, and get working."

Цялото интервю е интересно и дискутира много от висящите въпроси: https://www.vox.com/2020/3/2/21161067/coronavirus-covid19-china

преди 5 минути , елказелка каза:

Имам отиване до Бергамо на 11.03 с Уиз Еър и връщане на същия ден с Райън Еър, честно, не знам какво да правя. Щях да ходя с приятелка, тя категорично с отказа. Не ми пречи да отида сама, просто....

Всеки сам си преценява, но си мисля че не е сега моментът за приятни разходки из Бергамо. Заради един ден там, после ще трябва да се затвориш 2 седмици тук и това е най-малкото. Пиши го дъждовен и репланирай за друго време, Бергамо си заслужава във всеки сезон 🙂

• Харесвам 14
  • Благодаря 1
Публикувано:

Сега четох че в тайланд ще приемат закон задължаващ карантина за пристугащите от държави с големи епидемии

https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1870669/11-risk-zones-defined-to-facilitate-measures

Ние като сме от българия уж ще ни се размине за сега..

• Харесвам 1
Публикувано:

Ние днес летяхме до Мадрид. На нашето летище, както винаги. Маскирани нямаше. В лаунджа си бяхме само ние двамата, плюс един младеж. В самолета имаше само един левент с маска.

На летище Барахас си кацнахме, ни сензори, ни здравни власти видях. Само, на кацане, в самолета, съобщиха, ако някой има здравословен проблем, да се обърне към лекар.

По- интересното беше, че на ръкава чакаше полиция и прибра една от нашите мургави каки. Та докат не я прибраха, почакахме.

В Мелия Барахас се настанихме, в ресторанта има биг купон, с музика, песни и танци, дано не са до зори:))))

Ама, доколкото виждам, тука паника няма и животът си тече нормално.

• Харесвам 9
Публикувано:

Имам билети за Болоня с Уиз 9-13 март. Някой с информация за положението конкретно там и Флоренция? Билетите лесно ще прежаля,но трябва да скрия в работата къде точно отивам. Не ми стана ясно и дали ме очаква задължително карантина след пътуването до там.

Публикувано:

Аз пък да Ви кажа съм малко тъжна и претеснена. След вчерашната ми разходка из пуст и безлюден Берлин. Днес реших,че ще пазарувам малко провизии за което се каня от  миналия петък. Първото ми ходене до NETTO   много ме стресира магазина опразнен ... празни рафтове.... нещата от първа необходимост ги няма ...няма брашно, олио, ориз, тоалетна хартия въобще.  До 15 часа  ходих три пъти до LIDL, Netto и до още един магазин, накупих  консерви, сирена, макарони  и каквото имаше за 120 евро, утре ще отида до един турски магазин. Живяла съв и в купонната система, толкова страшно не ми е било. Съжалявам, че изглеждам черногледа на фона на Вашите опримистични виждания. Дано Ви е да сте прави и нещата да се разминат.

Дай Боже ситуацията да бъде овладяна  по скоро, само това е спасението. Иначе това е положението в Берлин

89219920_532591700725270_1029790517421932544_n.jpg

89194370_222210365493078_4427336998356779008_n.jpg

89254794_832263393916201_407656060690628608_n.jpg

89039334_130908521671879_2036274704049766400_n.jpg

• Харесвам 5
  • Шок 8
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 21 минути , ZORI каза:

Аз пък да Ви кажа съм малко тъжна и претеснена. След вчерашната ми разходка из пуст и безлюден Берлин. Днес реших,че ще пазарувам малко провизии за което се каня от  миналия петък. Първото ми ходене до NETTO   много ме стресира магазина опразнен ... празни рафтове.... нещата от първа необходимост ги няма ...няма брашно, олио, ориз, тоалетна хартия въобще.  До 15 часа  ходих три пъти до LIDL, Netto и до още един магазин, накупих  консерви, сирена, макарони  и каквото имаше за 120 евро, утре ще отида до един турски магазин. Живяла съв и в купонната система, толкова страшно не ми е било. Съжалявам, че изглеждам черногледа на фона на Вашите опримистични виждания. Дано Ви е да сте прави и нещата да се разминат.

Дай Боже ситуацията да бъде овладяна  по скоро, само това е спасението. Иначе това е положението в Берлин

89219920_532591700725270_1029790517421932544_n.jpg

89194370_222210365493078_4427336998356779008_n.jpg

89254794_832263393916201_407656060690628608_n.jpg

89039334_130908521671879_2036274704049766400_n.jpg

Хм... Нали се сещаш, че и тези в Берлин са живели в купонна система. За разлика от онези в Мюнхен например.

Ако закъсаш за храна, нали има кой да ти изпрати от България? 🙂

• Харесвам 3
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 46 минути , blueriver каза:

но трябва да скрия в работата къде точно отивам

Не, не трябва, напротив. Нищо няма да спечелиш, от това че ще скриеш, а потенциално можеш да си навлечеш много повече неприятности, отколкото една карантина. Да правиш избор сам за себеси е едно, но последствиата от този избор трябва да си ги посрещаме честно. Ако в работата ти са преценили, че трябва карантина - значи трябва. Ти отговаряш за себе си, те отговарят за цял колектив.

преди 7 часа, zon каза:

Иран имат бизнес връзки с Китай и обмен. Също така в Северна Италия засегнатите райони имат бизнеси с Китай.

Целият свят има бизнес връзки с Китай.

Северна Италия и Иран са по-скоро пример за това какво става, когато се подцени вируса и не се обърне достатъчно внимание на първите случаи и работата се "изпусне". В Италия казаха, че една от големите инфекциозни болници не си е спазвала протоколите и е пзволила заразата да се разнесе, а в Иран поклонници от цял свят и страната са разнесли вируса, а властите са проспали началния етап на епидемията. В Южна Корея погребението на религиозен лидер на християнска секта е събрало над 5000 човека, които са чакали с часове в тесни зали, кородори и стълбища за да изкажат съболезнования.

Идва да покаже колко лесно няколко случая могат да предизвикат епидемия, ако попаднат на грешното място в неподходящо време. Никой не е застрахован от това.

Много странно се разпространява този вирус. При нас вече има доста проследени случаи и се очертава следния феномен - един болен заразява средно около 5 човека. От тях - 4ма не заразяват никого - разпространението спира до тях. Но 5тия заразява други 5, а понякога и много повече, ако се окаже в подходяща среда. Това е много различна от грипа схема.

Също и смъртността - ако при рисково заболелите не се вземат много сериозни мерки в самото начало - смътрността е близка до тази в Ухан (над 3%). В Италия не се справят добре по този показател. Интервюто, което @Георги препоръча е наистина много интересно. Сега независими експерти от СЗО анализират днните от Китай на място - казват, че това, което ние обсъждахме тук - за много по-голям брой болни, но нерегистрирани и съответно реално много по-ниска смъртност - не е така. Даже твърдят обратното - в Китай имат много по-развити техники за грижа за тежките случаи и смъртността ще е по-ниска там, отколкото в други страни.

В Япония, докато се чудеха дали ще е безопасно за спортисти и гости да се проведе Олимпиадата тук, сега се чудят дали ще е безопасно за местното население да се събират хора от цял свят на Олимпиада тук...

Абе луда работа, толкова се уморих да слушам за този вирус! Я кажете как да убедя мъжа ми, че най-доброто място за карантина с деца е в една вила на брега на морето в Да Нанг - с басейн и плаж. Някое медицинско лице да ми напише препоръчителна бележка, моля!

• Харесвам 15
Публикувано:

Тайланд и Сингапур ограничават входящия пътникопоток от страни със значителен брой заболели от COVID-19

https://loyaltylobby.com/2020/03/04/thailand-mulls-mandatory-quarantine-for-arrivals-from-risk-prone-countries-including-germany-japan-and-singapore/?omhide=true

https://loyaltylobby.com/2020/03/03/singapore-bans-travelers-from-south-korea-northern-italy-iran/?omhide=true

Сингапурците направо отказват достъп на пристигащите от Южна Корея, Северна Италия и Иран. Тайландците засега налагат само карантина.

• Замислям се 2
Публикувано:

Около Бергамо вероятно ще се създаде нова червена зона с карантина, поради многото случаи на зараза в региона. За сега няма информация какво ще стане с летището..

Italy may set up new quarantine zone as coronavirus death toll jumps

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-italy-casualties/italy-may-set-up-new-quarantine-zone-as-coronavirus-death-toll-jumps-idUSKBN20Q2FX

• Харесвам 1
Публикувано:

Да ви споделя и аз моето поредно възмущение от мерките и мисленето в Германия. В неделя се прибрахме от Тайланд и всичко е ОК. От вчера имам лека хрема и главоболие, като цяло не е някакъв повод за паника. Днес сутринта на работа главоболието доста се засили и нещо и гласът ми го няма - най-вероятно обикновена настинка. Но като примерен и съвестен гражданин решавам да се обадя на личния и после да си продължа работа от хоум офис. Звъня на личния и ми казват: "Ами ако имате време, елате утре в 12:20, понеже тогава няма други пациенти тук". Като нищо не ми казаха за избягване на контакти с други хора и т.н. Но аз продължавам да съм отговорен към обществото и казвам на шефа ми, че си паля към нас и ще продължа от нас. "А, ама не сега, изчакай да направим митинга в 9 и тогава си тръгвай". Като митингът в 9 е в 40 кв.м. заличка с 17 други човека. Еми да се молят да не е корона или грип при мен и да не съм ги заразил. Просто съм възмутен.

• Харесвам 10
  • Шок 1
  • Смея се 5
  • Замислям се 2
Публикувано:

Някой чувал ли е дали на влизащите в Канада от Италия и по конкрентно Милано им се налага забрана за влизане или дали се поставят под карантина? По принцип ми предстои пътуване в края на Април, но гледам да се информирам с време.

Публикувано:

@ivailo_radev Какво точно очакваш да стане, когато пристигаш от държава в която няма епидемия и има общо 12 души активно заразени в държава в която има 224 активно заразени и бройта и бързо расте? Чисто статистически ти си бил вероятно по опасен потенциален заразител в Тайланд от колкото си в момента в Германия. Да не говорим, че в условия на грипна епидемия в Европа, не е рационално ведна някой който му е зле да се заподозрява в коронавирус! Да не говорим, че по симптомите които описваш изобщо не съвпадат с тези на COVID-19 ! В такива условия “отговорните“ граждани, които излишно натоварват здравната система може да се поне толкова опасни, колкото исамите заразени.

Според СЗО е препоръчително избягването на плащане с кеш

Dirty banknotes may be spreading the coronavirus, World Health Organization suggests

People have been warned to wash their hands after using banknotes - and if possible to use contactless payments instead

https://www.telegraph.co.uk/news/2020/03/02/exclusive-dirty-banknotes-may-spreading-coronavirus-world-health/

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 12 минути , Topfly каза:

@ivailo_radev Какво точно очакваш да стане, когато пристигаш от държава в която няма епидемия и има общо 12 души активно заразени в държава в която има 224 активно заразени и бройта и бързо расте? Чисто статистически ти си бил вероятно по опасен потенциален заразител в Тайланд от колкото си в момента в Германия. Да не говорим, че в условия на грипна епидемия в Европа, не е рационално ведна някой който му е зле да се заподозрява в коронавирус! Да не говорим, че по симптомите които описваш изобщо не съвпадат с тези на COVID-19 ! В такива условия “отговорните“ граждани, които излишно натоварват здравната система може да се поне толкова опасни, колкото исамите заразени.

Според СЗО е препоръчително избягването на плащане с кеш

Dirty banknotes may be spreading the coronavirus, World Health Organization suggests

People have been warned to wash their hands after using banknotes - and if possible to use contactless payments instead

https://www.telegraph.co.uk/news/2020/03/02/exclusive-dirty-banknotes-may-spreading-coronavirus-world-health/

Ами очаквам да ми дадат същия отговор тогава и да не ме викат утре в 12:20, когато няма да има други пациенти. Т.е. не виждам смисъл, ако не виждат риск, да ме викат утре да ходя там. Ако виждат риск, не виждам смисъл да е чак утре. Или едното или другото, ама не и нещо по средата. То и на работа е същото - колегите ми в офиса ме гледат лошо, понеже съм отишъл там, шефът ми ме гледа лошо, понеже съм казал, че се прибирам вкъщи. Да не говорим, че по медиите разнасят тук едно момиче, което 2 дни се опитва да си направи тест, обаче отвсякъде я отпращат и накрая се оказа, че има коронавирус. Иначе не ме разбирай погрешно, според мен си е само настинка моето, а и съм от групата на тези, които не приемат коронавируса като голяма работа (не повече от грип), ама като ще се спазват някакви мерки, за да се ограничи, да се спазват.

• Харесвам 13
  • Смея се 2
Публикувано:

Никога няма да се оправят германците.  Минах през Lidl тук - има макарони, бол консерви ,  тоалетна хартия.  Всичко! 

Професионално мнение от зам. председателят на БЛС  

"Освен че сезонният грип настъпва, имаме и хора, които се връщат от потенциално рискови държави и са принудени да се изследват за коронавирус. Това води до изчерпване на медицинските ресурси, подчерта експертът.

Хората от оперативния щаб заслужават адмирации. В крайна сметка заболял от коронавирус в момента няма, обясни д-р Брънзалов за Bulgaria ON AIR.
И подчерта, че клиничната картина на заболяванията е една и съща, макар да има разлики в протичането, както и спрямо възрастите, които засяга. Докато от грип най-много боледуват малки деца, това не може да се каже за коронавируса, който е типичен за пациенти със сериозни хронични заболявания.
Д-р Брънзалов е на мнение, че коронавирусът не е особено опасна инфекция, а става въпрос за едно инфекциозно заболяване, което протича като баналния грип"

• Харесвам 7
Публикувано:

В такситата в Сингапур има табелки с QR код да си оставиш данните за контакт - имена, дата и час на рейса. От къде си хванал таксито и до къде. В случай на човек със съмнение за коронавирус - шофьора, пътник преди или след теб - да могат да те контактнат и да проследят по-ефективно случая.

https://form.gov.sg/#!/5e280ddb9354510011184f3e

BD71F67F-EAB7-40D7-9189-AF23E622CC4C.jpeg

• Харесвам 13
  • Браво 3
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 2 часа, borislavpetkov84 каза:

Някой чувал ли е дали на влизащите в Канада от Италия и по конкрентно Милано им се налага забрана за влизане или дали се поставят под карантина? По принцип ми предстои пътуване в края на Април, но гледам да се информирам с време.

и ние имаме пътуване до там април месец, ако не ограничат въобще достъпа на европейци..че тя Европа е една шепа и като площ и като население пламне ли веднъж незнам как ще се удържат нещата

• Харесвам 5
  • Смея се 1
Публикувано:

Върнахме се преди 7 дни от Япония, няма истерии и притеснения заради вируса. Тук е направо стресиращо. Там не е така. Някои хора ходят с маски, но само от обслужващия персанал, а други ги слагат когато влизат в метрото. Не всички носят маски. Ръкавици никой не носи. На всякъде има дезинфектанти за ръце- на гарите, магазините, ресторанти и т.н. Буквално можете да дезинфекцирате ръцете непрекъснато по всяко време, безплатно. Чистачи непрекъснато дезинфекцират парапети, брави на врати, дръжки на обществени места. Само вътре в самото метро не видях, но не видях и да го почистват, а то е доста чисто, въпреки огромния поток от хора. Съвет - по възможност не пипайте общи части, като парапети, стени, ленти на ескалатори и т.н. Японците не го правят, поне аз не видях и винаги дезинфектирайте ръцете, когато сте били в обществен транспорт и сгради. Дори пред музеите има дезинфектанти. Няма паника. Ние летяхме през Амстердам, там също е спокойно. Само един човек видях с ръкавици и на проверката го накараха да ги махне. В Амстердам хора с маски не видях.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 17 часа, blueriver каза:

Имам билети за Болоня с Уиз 9-13 март. Някой с информация за положението конкретно там и Флоренция? Билетите лесно ще прежаля,но трябва да скрия в работата къде точно отивам. Не ми стана ясно и дали ме очаква задължително карантина след пътуването до там.

Да, след Италия и Китай те чака карантина. Аз бях в Испания и ме задължижа да пусна отпуска, защото не дават болнични.

Публикувано:
5 hours ago, borislavpetkov84 said:

За сега това са рестрикциите:

CANADA - published 24.02.2020

Passengers who were in the cruise ship 'Diamond Princess' are subject to a mandatory 14-day isolation at a quarantine facility upon arrival in Canada.

https://www.iatatravelcentre.com/international-travel-document-news/1580226297.htm

Air Canada обаче позволява безплатна промяна на полетите от Италия

Update - February 27, 2020

Because of the outbreak of the novel coronavirus in Wuhan, China, we understand that you may want to make alternate travel arrangements. For this reason, Air Canada has implemented a goodwill policy that applies to flights to, from or via cities in China, Hong Kong, South Korea and Italy.

If you are scheduled to travel during the affected period, you can retrieve your booking and change your flight free of charge, subject to availability in the cabin you originally purchased. Otherwise, any fare difference will apply.

Learn about Air Canada’s preventive measures.

https://www.aircanada.com/content/aircanada/ca/en/aco/home/book/travel-news-and-updates/goodwill-policies/2020/novel-coronavirus-wuhan-china.html

• Браво 1
Публикувано:
преди 2 часа, Asya Assenova каза:

Да, след Италия и Китай те чака карантина. Аз бях в Испания и ме задължижа да пусна отпуска, защото не дават болнични.

Аз пък след Израел си работя в нас,много ми е добре!

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, traveler каза:

Аз пък след Израел си работя в нас,много ми е добре!

В моя случай не беше възможен хоум офис, но пък ще си почина. Има ситуации, които трябва да приемеш. Да сме живи и здрави, другото ще си го купим.:)

• Харесвам 8
Публикувано:

В събота трябва да пътувам познатия маршрут Базел - Колмар - Страсбург - Баден Баден. Не беше много ясно чисто служебно ще трябва ли след това да съм в карантина, сега вече се уточни и са обявени само държавите с много случаи като Италия, Иран и Китай, за останалите се казва, че не е нужно да бъдеш в карантина след това, поне за момента. Разбира се ситуацията може да се промени, някой помни ли горе долу на колко случая започнаха рестрикциите за Италия? В момента изглежда, че има средно по 50 случаи в Германия и Франция, което значи че до вторник теоретично може да минат 500 и да се озова в същата ситуация или вече само над 1000 се приема за много ?! Ще се радвам на мнение по въпроса, запазени хотели все още нямам, много ми се ходи, но ми е трудно да преценя риска.

Публикувано:
преди 9 минути , CarpeDiem каза:

В събота трябва да пътувам познатия маршрут Базел - Колмар - Страсбург - Баден Баден. Не беше много ясно чисто служебно ще трябва ли след това да съм в карантина, сега вече се уточни и са обявени само държавите с много случаи като Италия, Иран и Китай, за останалите се казва, че не е нужно да бъдеш в карантина след това, поне за момента. Разбира се ситуацията може да се промени, някой помни ли горе долу на колко случая започнаха рестрикциите за Италия? В момента изглежда, че има средно по 50 случаи в Германия и Франция, което значи че до вторник теоретично може да минат 500 и да се озова в същата ситуация или вече само над 1000 се приема за много ?! Ще се радвам на мнение по въпроса, запазени хотели все още нямам, много ми се ходи, но ми е трудно да преценя риска.

Засега ограничението е Китай и Италия. Всяка фирма си слага собствена регулация. Моята включва Швейцария и Испания, но не Германия и Франция.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.