Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

В края на февруари бяхме за няколко дни в Сицилия и къде на шега, къде сериозно (тогава още не се беше спекло така положението, поне в южната част на страната,  и имаше само 3 случая в Палермо) - обсъдихме план Б, в случай, че изведнъж канселират полетите и увиснем като прани гащи на простор. Идеята беше - купуваме кола и бръмчим през Месина на Ботуша, после ферибот Бриндизи - Игуменица, Солун и към Софето.  
Така че ако, на прибиране към татковината, някой се окаже някъде заклещен - и това също е вариант.

• Харесвам 9
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
30 minutes ago, Фичо said:

В края на февруари бяхме за няколко дни в Сицилия и къде на шега, къде сериозно (тогава още не се беше спекло така положението, поне в южната част на страната,  и имаше само 3 случая в Палермо) - обсъдихме план Б, в случай, че изведнъж канселират полетите и увиснем като прани гащи на простор. Идеята беше - купуваме кола и бръмчим през Месина на Ботуша, после ферибот Бриндизи - Игуменица, Солун и към Софето.  
Така че ако, на прибиране към татковината, някой се окаже някъде заклещен - и това също е вариант.

За сега летищата не ги затварят и полети за някъде има. Вероятно по разумно е да летиш със самолет от колкото да минаваш през различни блокади и да се обясняваш защо пътуваш. Идеята на карантината в Италия е да намалят минимално движението в самата Италия и така да ограничат разпространението на вируса. Освен това няма никаква гаранция в тази ситуация, че няма да спрат и фериботите.

Според унгарската преса от днес Сърбия ще забрани влизането на всички, които идват от Северна Италия, Китай, Южна Корея, Иран и определени области на Швейцария. Тази мярка със сигурност ще засегне много международни автобусни линии от България .

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Украинските авиолинии обявиха, че нямат да спират полетите си от Рим, Милано и Венеция до Киев и ще ги изпълняват по разписание. Ако някой се окаже с канселиран полет и/или без друга алтернатива, и това е възможен вариант. Е, повече му подхожда да е част от темата за "шантавите" комбинации, но в тази изключително динамична обстановка, може и да стане спасителен вариант за някой.

От Киев има два варианта - Райъен еър в сряда и неделя (засега) и Уинд роуз през останалите дни. На летище Бориспиль в Киев има затегнати мерки - в сградата се допускат пътниците след мерене на температурата, всички служителите вкл.чистачките са с маски и ръкавици, а на всеки няколко метра има дезифектанти. Дезифектанти (местно производство) има вече и по магазините.

https://kiev.informator.ua/2020/03/09/iz-za-koronavirusa-mau-razreshili-besplatno-menyat-datu-vyleta-kakih-rejsov/

• Харесвам 8
Връзка към коментар

Получихме мейл за приятели, на които бяхме резервирали. До 03ти Април се спират всички полети на Уиз за Тел Авив и Ейлат, както и за цяла Италия. Още няма официална информация от България Еър, но предполагам ще последват Уиз.

https://www.24chasa.bg/novini/article/8281831

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Саудитска Арабия преустанови въздушните и морските връзки с 14 страни, предаде "Асошиейтед прес". Това са Италия, Франция, Германия, Испания, Южна Корея, Турция, Бахрейн, Египет, Ирак, Кувейт, Оман, Ливан, Обединените арабски емирства и Сирия. По-рано Саудитска Арабия вече затвори сухопътните си граници, припомня АП. Броят на заразените в кралството междувременно достигна 20, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от "Ройтерс".

https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/03/10/4038889_na_jivo_ciala_italiia_e_blokirana_zaradi_koronavirusa/?ref=home_layer2

• Шок 1
Връзка към коментар

Jetstar също се присъединяват към компаниите, които предлагат безплатна промяна на дати: https://www.jetstar.com/au/en/travel-alerts#Change Fees waived on international flights

Техните условия обаче са по-рестриктивни (например спрямо Катар), защото все още не предлагат връщане на парите като кредит при доброволен отказ от пътуване. 

Цитат

Customers who purchase an international flight with Jetstar Airways from now until 31 March 2020 will be able to make one date and/or time change to each flight within their booking, without any change fees.

The free change can be made any time up to three days before departure, using Livechat in the link above.

Fare difference will be payable should the same fare not be available on the date and time you are moving your flight to. 

This offer applies to flights which depart on or before 30 June 2020, and is limited to one change per customer.

Those who book via a travel agent (including online travel agents) can request the change through their agent.

Освен това спират и няколко от маршрутите си, повечето са между Австралия и ЮИ Азия, като интересното е че спиранията са от 01.05 натам:

Цитат

On 10 March 2020, and in response to the evolving impacts of COVID-19, the Qantas Group, including Jetstar, announced further cuts to its international flying for the next six months.

In addition to the changes announced previously, the below adjustments will be made in the coming weeks across the Jetstar Group.

Summary of new changes to some Jetstar Airways international routes (in place until end of June but may be extended)

Flights between Melbourne and Bangkok will be suspended from May 1 2020
Flights from Sydney and Melbourne to Ho Chi Minh City in Vietnam will be reduced by over 50 per cent from 1 May 2020
Flights between Australia and Japan will be reduced by almost 40 per cent from 20 May 2020
Flights between Brisbane and Bali will experience minor reductions from 1 May
Jetstar Airlines in Asia – Summary of Changes

Jetstar Asia will cut capacity by almost 40 per cent with reductions in frequencies across the network. Singapore to Taipei and Osaka routes will be suspended
Jetstar Japan has suspended its international services to Hong Kong, Taipei and Shanghai until at least the end of May and will reduce flights to Manila. Further reductions will be made to the Japanese domestic network.
Jetstar Pacific has also suspended all international routes to the end of April, with the exception of Ho Chi Minh-Bangkok where flights have been halved. Further reductions are being made to the Vietnamese domestic network.
Advice for customers

Typically, customers flying internationally will be offered an alternative flight via another capital city or a partner airline, or an alternative day. Disruption to domestic passengers is expected to be minimal given the continued high frequency on most routes.

Jetstar will contact customers affected by these changes in the coming week. Customers who booked via a travel agent (including online travel agents) will be contacted by their agent rather than the airline.

Impacted flights will also be published on Jetstar’s website. Customers are encouraged to check this over the coming week before calling the airline.

To provide customers with greater flexibility and confidence when they book, Jetstar Airways and Jetstar Asia will waive change fees for new international bookings made from today until the end of March, if customers change their travel plans (changes need to be made at least three days before the date of travel). This applies to travel commencing up to 30 June 2020 limited one free change per customer. Customers will need to pay any fare difference.

Редактирано от Георги
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Аз за круиз в Египет не бих, защото на кораб много лесно се разпространяват заболяванията. Но почивка в Хургада края на март или април... Все пак Сингапур и Тайланд имаха повече заболели, а магеланците си ходеха. Ще го реша до седмица-две.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
мари русанова

Здравейте,полета ни е отменен, засега няма да има полети до Ейлат.Как мога да постъпя според вас?Имаме платена резервация за хотела в Таба.От самолетната компания предлагат връщане на парите,но не знам от хотела ,дали ще се съгласят да ни изместят датите ,за  месец напред .Ох ,много неприятно с този вирус.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 минути , мари русанова каза:

Здравейте,полета ни е отменен, засега няма да има полети до Ейлат.Как мога да постъпя според вас?Имаме платена резервация за хотела в Таба.От самолетната компания предлагат връщане на парите,но не знам от хотела ,дали ще се съгласят да ни изместят датите ,за  месец напред .Ох ,много неприятно с този вирус.

Пишеш на хотела и те ще си кажат. Даже виж в сайта или фейсбук страницата им дали вече няма информация. Все пак, прецени дали месец не е твърде кратък срок и дали всичко ще е отминало тогава. Да не се наложи пак да им пишеш 🙂

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 27 минути , мари русанова каза:

През Booking ли е направена резервацията? Ако да, влезте в менюто и пишете на тях. Те ще препратят съобщението на хотела. Моята ПЛАТЕНА резервация в хостел в Палермо, която беше невъзвръщаема,  ми беше анулирана точно днес и сумата ще ми бъде възстановена от 5 до 7 дни.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
мари русанова

Здравейте,полетите ни до Ейлат са отменени,от дати 23март.Коя е най-близката дестинация ,до Таба? Примерно ако търся билети за Акаба ,дали е варинат?Гледах и Тел Авив ,но нямат същите дати ,съвпадащи с нашата резервация.

Връзка към коментар

Ето новината за ограниченията в Сърбия и от български източник

Сърбия затвори границите си за пътуващи от най-засегнати с коронавирус страни

https://news.bg/int-politics/sarbiya-zatvori-granitsite-si-za-patuvashti-ot-nay-zasegnati-s-koronavirus-strani.html

Казахстан също налага ограничения за пътуване. Забранява влизането на пътуващи от Италия и добавя Франция, Германия и Испания към списък от 12 март, заяви главният санитарен лекар Джандарбек Бекшин.

Връзка към коментар

Здравейте!

Моля за помощ и съвет хората,които са изпадали в ситуацията в която се намирам . 

Имам платени билети и хотелско настаняване през сайта на Ryanair София-Рим / Рим-София  29.03-01.04. И тъй като това ми е първо самоорганизирано пътуване съм пропуснала важната стъпка да добавя застраховка ”отмяна на пътуване” . Та впредвид създалите се обстоятелства в Италия и поставянето и под карантина как мога да постъпя , за да сменя датите на полета и хотелското настаняване? От Ryanair за сега не са отменили полета за тази дата , дори ми изпратиха имейл на 8.03 ,че полета ще се състои.

Според вас какви са ми вариантите? 

Благодаря предварително на всеки отзовал се 😊

Връзка към коментар
преди 12 минути , мари русанова каза:

Здравейте,полетите ни до Ейлат са отменени,от дати 23март.Коя е най-близката дестинация ,до Таба? Примерно ако търся билети за Акаба ,дали е варинат?Гледах и Тел Авив ,но нямат същите дати ,съвпадащи с нашата резервация.

Няма смислен вариант. 

Ако можеш анулира нощувките. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , Desigg каза:

Здравейте!

Моля за помощ и съвет хората,които са изпадали в ситуацията в която се намирам . 

Имам платени билети и хотелско настаняване през сайта на Ryanair София-Рим / Рим-София  29.03-01.04. И тъй като това ми е първо самоорганизирано пътуване съм пропуснала важната стъпка да добавя застраховка ”отмяна на пътуване” . Та впредвид създалите се обстоятелства в Италия и поставянето и под карантина как мога да постъпя , за да сменя датите на полета и хотелското настаняване? От Ryanair за сега не са отменили полета за тази дата , дори ми изпратиха имейл на 8.03 ,че полета ще се състои.

Дай малко време. Потвърждението, което си получила от 08.03 е преди да бъде обявена пълната карантина. До няколко дни/часове най-вероятно ще получиш информация какво да правиш както с полетите, така и с хотела. Може условията на хотела да са по-различни, защото въпреки че си купила от сайта на Ryanair, те самите са посредници в случая и не управляват хотели. 

Дори без застраховка отмяна на пътуване трябва или да можеш да промениш датите или да ти върнат парите, не се притеснявай. 

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Напълно подкрепям мнението на Георги. Въпрос за малко време е да получите информация какво следва оттук нататък. А и 29.03 е сравнително далече. Лично аз дори бих изпреварил събитията и бих се обадил в RyanAir, за да разбера нещо в аванс.  

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 12 минути , Георги каза:

Дай малко време. Потвърждението, което си получила от 08.03 е преди да бъде обявена пълната карантина. До няколко дни/часове най-вероятно ще получиш информация какво да правиш както с полетите, така и с хотела. Може условията на хотела да са по-различни, защото въпреки че си купила от сайта на Ryanair, те самите са посредници в случая и не управляват хотели. 

Дори без застраховка отмяна на пътуване трябва или да можеш да промениш датите или да ти върнат парите, не се притеснявай. 

Благодаря за съвета . Ще изчакам още няколко дни да видя какво ще решат от авиокомпанията . Хубав ден 😊

Връзка към коментар
преди 18 минути , Desigg каза:

Здравейте!

Съветът ми е: изчакайте, до 29 март има доста време, и не предприемайте нищо сама! Ако анулирате доброволно резервацията и билетите, НЕ чакайте възстановяване на парите! Мои колеги, уплашени от корона- истерията, си анулираха поголовно полетите и от ryanair им отговориха, че не дължат връщане на парите. Ако решат да анулират полетите ще получите официално автоматично съобщение за това, там ще имате две възможности: пълно възстановяване на парите /кликни тук/ или пренасочване на полетите, макар и с доплащане /кликни тук/. На мен ми анулираха миналата седмица цели 4 полета минаващи през Милано, аз избрах първия вариант, и вече започнаха да постъпват обратно парите. Свързах се и с хостела в Палермо, препратих им линк за анулираните до и от Италия полети, от там нямаха проблем да ми възстановят парите по платената вече, преди 3 месеца, резервация и още днес ми ги освободиха.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
мари русанова

Странното е ,че е анулиран само полета за отиване,за връщане стои.Сега гледах вариант за кацнем с Райън еър на предния ден в Тел авив.За анулиране ,не знам дали ще стане,моята опция за резервация е без възстановяване на сумата при анулиране,варинта ми е да ги помоля да отложим резервацията за април или май.

Връзка към коментар
преди 1 час, Happy_Traveler каза:

Аз за круиз в Египет не бих, защото на кораб много лесно се разпространяват заболяванията. Но почивка в Хургада края на март или април... Все пак Сингапур и Тайланд имаха повече заболели, а магеланците си ходеха. Ще го реша до седмица-две.

Не сравнявай Сингапур с Египет, но ти си знаеш.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
15 minutes ago, Desigg said:

И тъй като това ми е първо самоорганизирано пътуване съм пропуснала важната стъпка да добавя застраховка ”отмяна на пътуване”

Първо, Райън предлагат тази застраховка само за граждани на държави от един къс списък. България не фигурира там.

Второ, тя не покрива неявяване на полет от Ваша страна, освен по много основателни причини (тежка болест, която се установява от доверен лекар и т.н.). Повечето такива застраховки не покриват риск от пандемии и епидемии!!!!

Трето, Райън обаче подлъгват да си я купиш при букването, като by default ти слагат ирландско гражданство.

• Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 11 минути , мари русанова каза:

Странното е ,че е анулиран само полета за отиване,за връщане стои.Сега гледах вариант за кацнем с Райън еър на предния ден в Тел авив.За анулиране ,не знам дали ще стане,моята опция за резервация е без възстановяване на сумата при анулиране,варинта ми е да ги помоля да отложим резервацията за април или май.

Израел ще карантинира всички кацащи пътници за 2 седмици, няма хър-мър. Този другия полет или ще бъде отменен скоро (като вероятно ще стане и с връщането ти) или просто няма да е вариант за теб при сегашните условия. 

Говори с хотела, общо взето в момента всякакви предварителни условия от момента на резервация са изхвърлени през прозореца. И като гледам повечето доклади в темата са, че хотелите са достатъчно гъвкави за да приемат или отлагане до по-късна дата или връщане на парите. 

Редактирано от Георги
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Моята къщичка в Ейлят отказаха да ми върнат парите. Уиза пък смеи полетите от София за Еилят  с Лутан София! т.е. да тръгна от Лутън. Шашава история. Всех си парите + 20 % във виртулната им сметака. Къщичката ще пробвам да пребукна за догодина март 🙂 Да видим. Съвета ми @мари русанова е да се откажете от това пътуване. Много неизвестни по време на грип.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.