Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

преди 9 минути , но нейм каза:

Възможно ли е пътуване с автомобил в следващите два-три дни до Гърция и обратно при въведеното извънредно положение?

Засега няма ограничения. Официалната информация е тук https://www.government.bg/bg/prestsentar/novini и тук https://mvr.bg/ 

Добре е хората да не се шашкат от това „извънредно положение“. Нека видим каква дефиниция дават на „извънредността“, тогава ще му мислим. Засега, доколкото виждам, основно става дума за извънредни правомощия на изпълнителната власт, както и известни мерки и действия в лечебните и учебните заведения. Не съм чул за ограничаване на придвижването, забрана за събиране на групи хора (във Франция забраниха повече от 1000 души да се събират заедно), въвеждане на лимити по търговските обекти, спиране на публичния транспорт и т.н.

Извънредно е преди всичко вниманието, с което всеки от нас трябва да подходи към ситуацията.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 2 часа, dtsekova каза:

Ние имаме билети за юли месец, но вече губя надежда, че нещата ще отшумят до тогава. Какво да правим, дали отсега да се пробвам да канселирам или да чакам до последно и ако има забрана за влизане катарците ще позволят промяна на дати или дестинация?

Катарците и сега позволяват безплатна промяна или връщане на парите под формата на ваучер. По-близо до датата ще имате по-достоверен поглед да си решите, сега няма как да се знае какво ще стане до юли месец.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 41 минути , smileyy каза:

Дали може линк към тази информация? Никъде не намирам за билети, които не са закупени с тази опция да има такава за промяна. 

Сутринта бях в офиса им в София, казаха ми, че това е от тази сутрин. 

Връзка към коментар
преди 4 часа, Даниела6 каза:

Даже и да вземете виза от България, трябва да пътувате със сертификат, че не сте болни. А от кой трябва да бъде издаден и как става издаването на подобен сертификат май никой не знае... А и който и да трябва да ви го издаде, трябва да ви наблюдава последните 14 дни... Според мен стана абсолютно невъзможно пътуването до Тайланд при тази ситуация.

Момент... Този сертификат аз доколкото разбрах се изисква от посолството за издаването на тази виза.

На мен вчера ми издадоха виза за Тайланд без проблем и без този документ. 

Може ли линк към тази информация, та да си "сверя часовника"?

Благодаря! 🙂

Връзка към коментар
преди 6 минути , Яничка каза:

Може ли линк?

Заповядай.  В линковете на BBC имат интересни данни, прочети ги целите, аз не съм ги цитирала изцяло. Мерките на правителството тук срещат не особено добра обществена реакция, но е факт че стратегията е обществото да придобие имунитет и мерките НЕ ПРЕДВИЖДАТ рестрикции относно пътуване на хора без симптоми и без сериозни здравни усложнения.  ЗАСЕГА.

https://www.bbc.co.uk/news/explainers-51632801

The UK government is attempting to delay the spread of coronavirus and reduce the epidemic's peak (when the number of cases is highest).

It says that from Friday:

• All people with flu-like symptoms - a fever above 37.8C or a persistent cough - should self-isolate (stay at home, away from other people) for seven days
  • Schools should not take trips abroad
  • Older people and those with pre-existing health conditions should avoid cruises

Further measures will be taken as the number of coronavirus infections moves towards its peak:

• Older people and those with health conditions will be advised to cut social contact and stay at home
  • If someone in your home falls ill, the whole household will be told to isolate itself for 14 days

https://www.bbc.co.uk/news/uk-51857856

Public Health England has released new guidance for those staying at home because they have symptoms of the virus - a cough or a temperature of 37.8C (100F) or more.

The advice states:

• Not to go to work, school, or public areas, use public transport or taxis - or even for a walk
  • Those with even mild symptoms of infection should stay at least two metres away from other people in their homes, and should sleep alone
  • Those with confirmed or suspected cases should use a separate bathroom

https://www.bbc.co.uk/sport/51859553

The UK government is considering banning sporting fixtures amid the coronavirus outbreak - but it will not happen immediately.

On Thursday, Prime Minister Boris Johnson said the UK will move to the "delay" phase of its plan to tackle the virus.

There have been 596 confirmed cases across the UK, and 10 deaths.

"We are considering banning major public events like sporting fixtures," said Johnson.

"The scientific advice is this has little effect on the spread - but it does place a burden on other public services."

Връзка към коментар

Бих искала да попитам - някой правил ли е опити да се свърже с Level? Трябваше да летим април за Ню Йорк с тях. На сайта им никаква информация. Ще се опитам да звъня, но дали ще има смисъл изобщо? Не би ли трябвало да отменят полета?

Връзка към коментар
преди 11 минути , Eva eva каза:

Бих искала да попитам - някой правил ли е опити да се свърже с Level? Трябваше да летим април за Ню Йорк с тях. На сайта им никаква информация. Ще се опитам да звъня, но дали ще има смисъл изобщо? Не би ли трябвало да отменят полета?

И ние сме втората половина на април от Барселона към Ню Йорк с тях, точно след изтичане забраната на Тръмп, засега нищо. Вчера като гледах даже и още продаваха тези полети. Ще поизчакаме, предполагам всичко ще отпадне, и в Испания, и в САЩ тепърва короната ще се разраства сериозно.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
40 minutes ago, Ivko said:

Не знам кога са го гласували, но приятелка се е прибрала от Дубай и на летището в София са я задължили да подпише декларацията за 14-дена карантина и съответно глоба от 5000лв при неспазването й. А Дубай даже все още няма забрана за пътувания и не е от рисковите страно. Явно за всеки прибиращ се ще го има това,което е страшно.

Може ли да и се обадиш и да потвърди информацията! Утре имам пътуване към София и изобщо не искам да попадам в карантина! 😞 Никъде не намирам официално решение за подобна мярка!

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Мароко затваря всички свои пристанища за пътници:                                                                                                                                                                                            https://www.medias24.com/le-maroc-ferme-tous-ses-ports-aux-passagers-de-saidia-a-lagouira-8287.html?fbclid=IwAR3Q-fhXKdgq3GHD6L3rsRdAcB_AgnTffd7vnw7T2SgIRYL-0M7jbwzq7r0

marhaba01210.jpg

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Здравейте, малко ъпдейт за Air Canada.

Звънях на канадския номер, но без успех. Ето това е номера на офиса в Германия, Tel +49-69-27115-111.Говорят перфектен английски

Чаках 30 минути да ме свържат с оператор. Питах ги за ваучера, ако сме букнали преди 4-ти март, това което ми казаха ме учуди.

Air Canada възстановяват САМО базовата цена на билета (base fare) Всички данъци, летищни такси и не знам какво си друго се губят.

Също така разбрах че ако ви канселират полет, или променят часа на излитане, може да си искате парите обратно, дори и да ви предложат алтернатива.

Засега това от мен, ние май ще пием студена вода 😄

• Шок 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
Георги Матеев

Ъпдейт от Норвегия. След вчерашното "заключване" на страната ситуацията рязко се промени. Чужденци вече не се допускат, както и има масова отмяна на международни полети от повечето летища.

Аз вадя някакъв нечовешки късмет и в момента на косъм се изнизвам от страната с буквално последния Уиз полет от Тромсо към Лондон. От утре полетите вече въобще ги няма. Стискайте ми палци после да не отменят полета от Лондон до София. Ще видим дали няма да ме хване и промоцията с карантината...

• Харесвам 29
  • Шок 1
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 7 минути , Topfly каза:

Може ли да и се обадиш и да потвърди информацията! Утре имам пътуване към София и изобщо не искам да попадам в карантина! 😞 Никъде не намирам официално решение за подобна мярка!

Конкретните мерки ще се оповестят до края на седмицата:

https://www.mediapool.bg/izvanredno-polozhenie-za-mesets-rabota-ot-vkashti-zatvaryane-na-granitsi-stimuli-za-lekarite-obnovena-news304557.html

Връзка към коментар
преди 4 часа, muchachote каза:

Значи да очаквам анулиране на полетите до Малага, на wizzair , и до Палма на ryanair?

Кога са ти тези полети? Засега, добрата новина е, че летищата все още са отворени, но както и други писаха вече, за съжаление ситуацията е много динамична и се променя всеки ден, така че не никой не може да ти гарантира какво ще стане следващата седмица. Ето, ако видиш статистиките, оня ден имаше в Испания около 2000 случая, вчера бяха 3100, а днес по обяд вече говорим за над 3900 случая, които до вечерта ще минат 4000 най-вероятно. Затова моят съвет е да имаш план Б за евентуално отлагане на пътуването. 

А, какво става наистина с чуждите туристи при внезапно затваряне на границите?! Какво би правил нашият славен магеланец Жоро Матеев примерно в Норвегия ако няма повече полети? Кой ще му плаща разходите при пребиваването му в една от най-скъпите страни в света?! Най-сериозно питам. Да не се наложи и аз да прекарам няколко месеца в Литва или Латвия следващата седмица.

Редактирано от Георги
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 21 минути , Topfly каза:

Да питал съм я дали за всички е било това задължително или само на хора със симптоми и съмнение, а аз се обадих сега на този обявен кризисен телефон и след 30мин опити се свързах и ги попитах и те ми казаха, че за сега нямат задължителна карантина на пристигащи от там

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Здравейте, имам полет към София тази вечер (целта ми е основно да съдействам на възрастни роднини, ако ситуацията се влоши). Някой има ли линк към информацията за евентуалното карантиниранена всички пристигащи? Ако е така, пътуването ми тотално се обезсмисля и ще трябва да търся друг вариант. Пристигам от Белгия.

Мерси! 

Връзка към коментар

Много кофти стана ситуацията навсякъде. Уганда обявява задължителна карантина за пътници, пристигащи от 16 държави (били са 7, сега прибавят още 9). Това са  Italy, San Marino, South Africa, France, China, Germany, Spain, Belgium, USA, United Kingdom, Netherlands, Sweden, Norway, Iran, Austria and Malaysia. Пристигащите ще си плащат за престоя под карантина.

Според вас това означава ли, че ще се изпращат под карантина и пътниците пътуващи от България и минаващи транзит през летищата в Амстердам и Париж? Аз имам билети през Истанбул и Адис Абеба, но някои от хората, с които отивам са през горните две летища.

Ако се окаже, че административно не е възможно да се пътува, какви са ми опциите според вас за промяна на дата/ refund за самолетния билет. Купен е от GotoGate, а полетите се изпълняват от Turkish за отсечките Варна - Истанбул - Варна и от Ethiopian за отсечките Истанбул - Адис Абеба - Ентебе и обратно. Има ли смисъл да се свързвам с авиокомпаниите, при положение, че билета е купен от посредник? 

Дали да не изчакам да видя дали самите а/к няма да отменят полети и да предложат опции? Гледам, че примерно Emirates са анулирали някои полети до Ентебе, Уганда до края на април.

Иначе сафари оператора може да отложи датите за сафарито без допълнителни такси, дадено е никак не малко капаро. Дали не мога да искам и от World Nomads да ми отложат периода на застраховката, която съм си купил от тях за покритие на това пътешествие?

Предварително благодаря за помощта и мненията по въпроса!

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , the7endless каза:

Здравейте, имам полет към София тази вечер (целта ми е основно да съдействам на възрастни роднини, ако ситуацията се влоши). Някой има ли линк към информацията за евентуалното карантиниранена всички пристигащи? Ако е така, пътуването ми тотално се обезсмисля и ще трябва да търся друг вариант. Пристигам от Белгия.

Мерси! 

Преди малко гледах списъка със страни, за които има предупреждения и повишено внимание и Белгия не е сред тях. Едва ли до довечера това ще се промени, така че предполагам ще си ок. Ето това уж трябва да е връзката с подробности, ама сайтът им е паднал: https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/24738

Иначе видях ей това: https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/03/13/4040673_vunshnoto_ministerstvo_obiavi_po-visok_risk_pri/

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 11 минути , Crazy Horse каза:

А, какво става наистина с чуждите туристи при внезапно затваряне на границите?! Какво би правил нашият славен магеланец Жоро Матеев примерно в Норвегия ако няма повече полети? Кой ще му плаща разходите при пребиваването му в една от най-скъпите страни в света?! Най-сериозно питам. Да не се наложи и аз да прекарам няколко месеца в Литва или Латвия следващата седмица.

Първото, което ми хрумва е човек да има туристическа застраховка. Но... важи ли тя при обявена от СЗО пандемия?! Дребният шрифт трябва да се чете много внимателно.

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Ние тази сутрин се прибрахме с вечерния  полет от Мадрид. Нямаше проблем, излетяхме навреме, че и кацнахме по-рано, с около 20 минути. Самолетът не беше пълен, може би 40% от местата бяха свободни.

На летището в Мадрид, на Т1 ,  имаше доста по-малко хора, отколкото обикновено. Някаква паника не забелязах. но всички полети до Милано/ Бергамо светеха в червено.Около 40% от пътниците,  бяха с маски. Не се чакаше ни за секюрити контрол, ни за паспортна проверка. Персоналът на летището беше с маски и с ръкавици.

При кацане на нашето летище имаше двама, в защитно облекло. Специално питах, къде са сензорите за температура, полицаят посочи някъде в дясно и каза - " вече са ви снимали".

По повод на застраховките:

Вчера една колега ми се оплака, че си били платили организирана екскурзия до Рим с БГ оператор. Отделно си направили застраховка в Армеец- отмяна на пътуване.

От Армеец отказали възстановяване, от тур - оператора също.

Обсъдих случая , с една приятелка, която работи в КЗП и тя даде съвет, да се подаде онлайн жалба до тях, те ще се занимават.

Каза още, че в момента са засипани с такива жалби, за некоректност от страна на АК, ТА, Застрахователи.

• Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 29 минути , Crazy Horse каза:

пимерно в Норвегия ако няма повече полети? Кой ще му плаща разходите при пребиваването му в една от най-скъпите страни в света? 

Предполагам който и досега - сам ще си плаща. 

Може да се прехвърли по моста в Русия безвизово с аржентинския  паспорт  и оттам вече е лесно към следващата дестинация, дори тя да е САЩ. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 24 минути , vorbis каза:

Първото, което ми хрумва е човек да има туристическа застраховка. Но... важи ли тя при обявена от СЗО пандемия?! Дребният шрифт трябва да се чете много внимателно.

https://magelanci.com/forums/topic/15653-новият-коронавирус-от-ухан-китай/?do=findComment&comment=426536

Връзка към коментар
преди 18 минути , AlexandraKo каза:

По повод на застраховките:

Вчера една колега ми се оплака, че си били платили организирана екскурзия до Рим с БГ оператор. Отделно си направили застраховка в Армеец- отмяна на пътуване.

От Армеец отказали възстановяване, от тур - оператора също.

Обсъдих случая , с една приятелка, която работи в КЗП и тя даде съвет, да се подаде онлайн жалба до тях, те ще се занимават.

Каза още, че в момента са засипани с такива жалби, за некоректност от страна на АК, ТА, Застрахователи.

Интересно е да се следят подобни казуси.Някои КК имат застраховка "Отмяна на пътуване"като Дайнърс например.Дали важат в подобни ситуации?Ами здравните?За страните в ЕС имаме здравна карта,но ако се окаже,че сме засегнати от вируса,не дай си боже или дори от тежък грип в различна държава ,в ситуация,в която ако кихнеш и те слагат под карантина,поемат ли разходите по лечението?

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Вчера вечерта се върнахме от Тайланд през Бахрейн и Лондон. На този етап мога да кажа, че ние извадихме голям късмет - ползвахме VoA в Тайланд без проблем, нямахме отменени или закъсняли полети, туристите бяха в нормална бройка и пътешествието протече добре. Не успяхме да влезем в Бахрейн, това е единственото нещо, което не реализирахме, поради въведени рестрикции от страна на Бахрейн, но за сметка на това Кралство Бахрейн ни предостави безплатен обяд и вечеря в ресторант на летището, докато ни държи в транзитната зона.  

В Тайланд и Бахрейн имаше създадена някаква организация, спокойно е и макар и да знаеш, че вируса витае, се чувстваш сигурен и една идея по защитен.

В Лондон - аз хора с маска в самия Лондон или на летището почти не видях. Бяхме единици с маски. Дизенфектанти също липсваха. никой не ме гледаше странно, че съм с маска, но и никой не носеше такава.

Бях се подготвила да попълвам декларация на летището в София и евентуално да мина някакви тестове, но при пристигането на терминал 1, не видях служители. Просто минах паспортен контрол и си излязох без някои да прояви какъвто и да било интерес към мен или да ме пита нещо. Дали защото вече беше 19 часа или поради друга причина, аз не видях нищо необичайно на летището, а още по малко хора в защитно облекло, информационни табели за вируса или нещо подобно. Просто животът си течеше монотонно и по стария си начин.

Дали сме здрави и добре - ще разберем с течение на времето. На място имахме известни премреждия - аз настинах и хванах хрема, друг се изтрови с храна, трети си имаше проблеми с гърлото още с тръгването от тук. Все пак за 14 дни никой не показа повишена температура при измерванията по летищата.

Сега съм в карантина, като работодателя ми прояви разбиране. Честно си признах още от Тайланд каква е ситуацията - имахме трипове на които имаше и китайски туристи, 11 часовия престой в Бахрейн,  пътуващите в самолетите без маски, които си кашлят на воля и т.н.  и веднага получих съдействие за работа от вкъщи. В ситуация в която в страната вече има заразени, не исках някой да се зарази от тук, но реално аз да отнеса вината за това. Днес до обяд вече ми бяха осигурили служебната техника, а всички колеги с които се чух проявиха добронамереност и изразиха пожелания да съм добре. Та народът не е толкова изперкал, все още има запазен здрав разум в него. Отделно от фирмата ни, организират работата по начин, че да намалят контактите и който може да работи от дома си.

У дома също съм разпратила близките далеч от мен и считам с това да съм изпълнила дълга си към обществото и семейството си.

• Харесвам 34
  • Браво 5
Връзка към коментар
преди 1 час, Topfly каза:

Никъде не намирам официално решение за подобна мярка!

Не мога да ти помогна с нещо официално съобщено, но звъннах на летище София да попитам за всички страни ли важи и ми казаха, че е само за някои. Понеже имам полет до UK след 14 дни, питах конкретно за Англия и казаха, че за там няма такава мярка. Това към момента...

• Харесвам 2
Връзка към коментар

https://www.dnevnik.bg/biznes/2020/03/13/4040683_angelkova_obiavi_za_koi_destinacii_turistite_mogat_da/?ref=home_layer2

За всички пътувания до Италия, Франция, Испания, Германия и Румъния може да се иска от туроператорите възстановяване на платените суми. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БНР.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.