Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

преди 53 минути , obsession каза:

Извинявам се, ако е коментирано вече, но информацията е много и не успях да открия точен отговор - при канселиране поради  коронавируса на полет от Луфтханса на билет с non-refundable тариф, имам ли право да получа обратно платената сума?

Няма ясни правила и има много изключения, ето моят случай, нямаше нито отменени полети, нито забрани по онова време.

https://magelanci.com/forums/topic/15861-разни-проблеми-с-lufthansa/?tab=comments#comment-426958

Билетите бяха възможно най-евтините, само с ръчен багаж

• Харесвам 1
Връзка към коментар

https://news.bnt.bg/news/polsha-startira-chartarnata-programa-polet-kam-doma-i-za-grazhdani-na-darzhavi-chlenki-na-es-1044593news.html

Полша стартира чартърната програма „Полет към дома“ и за граждани на държави-членки на ЕС

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Здравейте,

Тази неделя се прибрах от Белгия и подписах някакъв документът които го дават на всички пристигащи. От тогава реших да се самоизолирам 4-5 дни, за безопасност на околните и да видя за някакви симптоми. Сега започвам да се чудя дали мога да излизам въобще навън, понеже не помня какво пишеше в този документ за карантината.

Някой случайно да го е снимал на летището или да знае от къде може да го намеря?

Връзка към коментар
преди 4 часа, obsession каза:

Получих съобщение за промяна на часа на полета, а малко по-долу в съобщението има информация, че във връзка с коронавируса мога да канселирам полета и да получа малко повече от 50% от сумата, която обхващала според тях "unused taxes and fees". Чудя се дали ако изчакам да канселират полета, ще ми върнат цялата сума или и тогава ще получа само част от нея?

Ако те канселират ще върнат цялата сума или ще я оставят като ваучер за бъдещо пътуване.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 13 минути , Spirit каза:

Здравейте,

Тази неделя се прибрах от Белгия и подписах някакъв документът които го дават на всички пристигащи. От тогава реших да се самоизолирам 4-5 дни, за безопасност на околните и да видя за някакви симптоми. Сега започвам да се чудя дали мога да излизам въобще навън, понеже не помня какво пишеше в този документ за карантината.

Някой случайно да го е снимал на летището или да знае от къде може да го намеря?

Като потърсиш "декларация" в тази тема и ще излезе

https://magelanci.com/forums/topic/15653-новият-коронавирус-от-ухан-китай/?do=findComment&comment=427999

Връзка към коментар
Георги Василев
преди 20 минути , Spirit каза:

Здравейте,

Задължителна ти е. Не може да излизаш. Даже очаквай проверка от МВР (няколко даже, при мен онзи ден минаха и в 23ч.). Не е драма, момчетата бяха много свежи. Питат добре ли си и имаш ли нужда от нещо. Поне тукашните така направиха.🙂

• Харесвам 7
  • Шок 1
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 16 минути , Георги Василев каза:

Задължителна ти е. Не може да излизаш. Даже очаквай проверка от МВР (няколко даже, при мен онзи ден минаха и в 23ч.). Не е драма, момчетата бяха много свежи. Питат добре ли си и имаш ли нужда от нещо. Поне тукашните така направиха.🙂

Благодаря, много за разяснението.

Надявах се за мен да не е така, понеже според наредбата са от няколко рискови страни в които не е Белгия. Значи ще изчакам си изкарам цялата карантина от вкъщи.

Връзка към коментар
Георги Василев
преди 52 минути , Spirit каза:

Благодаря, много за разяснението.

Надявах се за мен да не е така, понеже според наредбата са от няколко рискови страни в които не е Белгия. Значи ще изчакам си изкарам цялата карантина от вкъщи.

До 13.03 беше така, но след налагането на Инзвънредното положение, всички прибиращи се я подписват. В нашия полет имаше хора, които отказаха да чекнат последното условие, но ги задължиха. Няма лошо, редно е. 🙂 Първите дни е тегаво, после ти става приятно и си намираш работа. Сега си подреждам снимките от....Италия от преди години 😄😄😄

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, T.E.Lawrence каза:

Австралия не си играе на шикалки, затваря границите си за 6 месеца.

https://sydneynews.sydney/sydney-news/australia-closing-borders-in-a-few-hours-for-6-months/6572/

И Нова Зеландия също. До 23.59 нощес, всички ситизени, да са се прибрали.

Затварят границите, както Австралия.

https://www.rnz.co.nz/news/national/412162/nz-to-close-its-borders-to-anyone-not-a-citizen-or-permanent-resident-pm-confirms

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Да питам запознатите, след вчерашното 3 часово висене на телефона жената ми каза, че съм щял да получа имейл с опциите за рефънд. И да съм отделил малко повече време, че сега били много заети. Всичко хубаво, но тя ми каза до няколко часа , че ще е. Досега за съжаление не съм получил абсолютно никакъв имейл и ако трябва да си отвися още 3 часа поне ще е доста забавно. Полетът ни е днес в 8 и 20 немско време. Какво ще се случи ако никакъв имейл не съм получил, а в сайта на резервацията ме подканват да се чекирам. Да не би тази женица да ги е омотала нещата нещо.

Връзка към коментар
преди 3 часа, Spirit каза:

Здравейте,

Интересно, и аз се прибрах в неделя от Белгия, с Уиз, но никой не ни е карал нищо да подписваме. Даже се чудех да не би мерките да се вземат само на терминал 2. Доста хора казват, че ги проверяват дали си стоят вкъщи, така че по - добре наистина не излизайте.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Е, добре де, как така едни ги проверяват - други не. Както стана ясно, и на летище Варна много хора са се изнизали без декларация. И то не след един полет, а различни в различни дни.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Акаунтът на генералния директор на Евроконтрол в Туитър е споделил два полезни документа - първият с информация за (повечето) европейски авиокомпании и планираните прекъсвания на дейността им.

Вторият е с информация относно ограниченията наложени от самите държави-членки на Евроконтрол, които са всички от ЕС плюс други.

Пише, че инфото е актуално към днешна дата, но все пак ситуацията се мени с часове, така че утре вече може да е друго. 

• Харесвам 9
Връзка към коментар

Тайланд, след като първо въведе изискване за сертификат, че нямаш вируса, вкл. за прибиращи се тайландци и добави изискване за застраховка със $100 000 покритие, от неделя затваря изцяло границите си. Крайна дата не е посочена.

• Харесвам 4
  • Шок 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Тони каза:

Малка поправка. Затварят за всички, освен за поданиците си и за хора с определен тип визи. За тях забраната не важи.

А някой знае ли какво е положението с туристите които в моемнта са в Нова Зеландия? Имам позначти които са там от началото на март и трябваше да се приберат в края на март, но с това положение....

Връзка към коментар
На 16.03.2020 г. в 11:59, Георги Матеев каза:

малко глупав въпрос не съм от тези които следят всичко кога се очаква пак да се купуват билети като преди и да се стига от точка до точка?въпроса ми е към всички извинявай за цитата от телефона съм.

Връзка към коментар
преди 6 часа, Goal & Boss каза:

Летището в Йоханесбург затваря за чужденци

https://www.yourcentralvalley.com/news/u-s-world/africas-busiest-airport-says-foreigners-cant-disembark/

Линкът не се отваря.

В Южна Африка е обявено бедствено положение (State of Disaster), но рестрикциите за пътуване са по-нюансирани от твоето обобщение в един ред.

Зависи от кой списък страни ти е паспортът и в страни от кой списък си бил последните 20 дни.

Списъците са - високо рискови,  средно рискови и други - и се преразглеждат 3 пъти седмично.

България все още е в други (тоест - не е спомената изрично сред рисковите).

Ако си с паспорт от високо рискова или си бил във високо рискова, нямаш шанс за влизане. Визата ти е отменена.

Ако си от средно рискова, на летището подлежиш на по-задълбочен преглед от мерене на температурата и на евентуална карантина.

На теория, ако летиш тия дни от София до Йоханесбург през Близкия изток с български паспорт и валидна виза, би трябвало да те качат на самолета. Но зависи служителят, когото питат, как е разбрал правилата.

Веднъж влязъл в страната - все още няма забрани върху придивижванията и туризма. Още са на ниво препоръчване на социално дистанциране и миене на ръце.  На входовете на супермаркетите и заведенията ти дават дезинфектант за ръце (в казармата в БГ за тая цел се ползваше хлорна вар 😏

Но хората са притеснени, защото знаят ограниченията на националната си здравна система. И ако идваш от Европа носиш стигмата на зарАзен. 

Ето един друг обобщаващ материал на английски:

https://www.businessinsider.co.za/the-list-of-countries-with-travel-banned-to-south-africa-2020-3

• Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 7 часа, Тони каза:

Малка поправка. Затварят за всички, освен за поданиците си и за хора с определен тип визи. За тях забраната не важи.

къде пише че е за 6 месеца

Връзка към коментар
преди 9 часа, T.E.Lawrence каза:

Австралия не си играе на шикалки, затваря границите си за 6 месеца.

https://sydneynews.sydney/sydney-news/australia-closing-borders-in-a-few-hours-for-6-months/6572/

И защо за толкова дълъг период? Може да се оправят нещата преди това. И какъв е смисълът, щом не важи за австралийци. Нали, ако пътуват те също ще продължават да носят заразата.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Така са си решили,  те винаги са имали много строг граничен контрол. Всички държави позволяват завръщане на собствените си граждани. 

Вероятно може да намалят срока, ако обстановката го позволява. 

П. П. САЩ прекратяват за неопределен  период интервютата и издаването на  обикновени туристически визи.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Основно заради това, че идва зимата. Според правителството 6 месеца дори няма да са достатъчни, ще стане ясно по-натам.

Забраната не важи за австралийски граждани,  защото те някак трябва да си се приберат в собствената си държава. Иначе препоръките и към тях са- НЕ ПЪТУВАЙТЕ!

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.