Прескочи до съдържание

От Тревизо до Виена – търси се Словения (за начинаещи)

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Преди няма и година една споделена снимка тук ми беше достатъчна бързо да зачеркна плановете за Рим за сметка на Колмар и елзаските селца, а сега от едно изречение смених посоката от Порто към Любляна. Така ми се отразяват страниците на magelanci.com 😀. Е, със или без мен туризмът в тези градове няма да се срине, но ако властелините разберат какви ги вършите, предполагам не само с мен, ще Ви ... баннат😂 /ха, не ми идва друга дума на акъла/.

Някои се радват на далечни райски острови, други на близки европейски кътчета, аз на всичко свързано с пътуване, дори само да чета пътешествието на друг. Така, вече съм щастлив собственик на билети Букурещ – Тревизо и Виена – Букурещ, но за зла участ на грандовете няма да ходим нито във Венеция, нито във Виена.

Периодът е 13.04-19.04, 6 нощувки и 6 пълни дни за двама.

Идеите:

13.04. – особеното на този ден е, че е понеделникът след католическия Великден и за италианците е почивен. Рано сутринта в 7.00 часа кацаме на летище Тревизо и до към 15.00 часа трябва да се придвижим до Триест, където е първата ни нощувка.

Първоначално мислех да направим междинна спирка в Гориция, да се качим на крепостта и евентуално да „прекрачим” границата със Словения като пеша отидем до Нова Горица. Четох за това в чужди сайтове, но не знам на практика как става. Ако някой го е правил, моля да сподели. В Нова Горица не видях нещо интересно за гледане, но ме блазни идеята да мина границата😀 /в буквлен смисъл/, макар че реално може и да няма такава. Имам, обаче един проблем, за който в нета не откривам разрешение – ще бъдем с малък куфар, а доколкото чета в чужди сайтове, на жп гарата в Гориция няма място за съхранение на багаж. Вие знаете ли къде може да се остави куфарче за няколко часа? Може и да се откажа от спирката в Гориция и да я заменя с Удине или друго градче, или направо да се отправим към Триест и там да мислим за багажа до 15.00 часа, когато ни е настаняването. Този почивен ден също ме притеснява. Какво мислите?

14.04. – по обяд потегляме с автобус за Пиран /Словения/, където е втората ни нощувка. Половин ден + една сутрин трябва да ни стигне за пълното обхождане на градчето по дължина, ширина, ляв и десен диагонал 😁.

15.04. – отново по обяд и отново с автобус се отправяме към сърцето на нашето пътуване – Любляна. Планът е 3 нощувки, а времето ни реално е 2 дни и половина. Добре ли е така да се разпредели:

- първия половин ден – опознавателно шляене;

- втори ден – езерата Блед и Бохини. Тук моля за съвет как да направя програмата, така че да е възможно посещението и на двете в един ден.

- трети ден – само Любляна, без да пътуваме за никъде, заслужили сме лежерна разходка, хапване и пийване.

18.04. – сутринта с влак или автобус отпътуваме към Марибор, правим кратка разходка /за тук видях, че на жп гарата има място за съхранение на багаж/ и малко след обед се отправяме към Грац /също не знам с влак или автобус/, където е последната ни нощувка. Времето ни за Грац е горе-долу от 15.00 часа до вечерта.

19.04. – в 12.35 часа имаме полет на Раян от Виена за Букурещ. Дано да не сменят часа напред, че имам вече купени билети за директен влак Грац – летище Виена в 7.30 до 10.30 часа. Цените за влака са променливи и за това купих билети по-рано – 14 евро на човек с фиксиран час. Друг вариант за транспорт е Фликсбус от 6.30 до 9.15 часа, преди месец цената беше 12.50 евро, сега е 18.50 евро. Сметнах, че влакът е по-сигурен и точен транспорт, когато гониш полет. Как е летището във Виена, голямо ли е? Гейтовете на Раян да не са някъде вдън гори телилейски😛

Dobrodošli, prosim! 🤗

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 1 час, ДиянаВ каза:

и за италианците е почивен.

И за словенците е почивен ден. И те са католици.

да се качим на крепостта

Най-вероятно ще е затворена в празничния понеделник.

но не знам на практика как става.

ще бъдем с малък куфар,

С малък куфар щом сте, ще стане така:

34069-1.jpg

34069-0.jpg

Вие знаете ли къде може да се остави куфарче за няколко часа?

Ако беше работен понеделник, евентуално в клетките за личен багаж  в някой хипермаркет в Нова Гоорица, но в почивен ден ще бъде трудно.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Четох, че на гарата в Удине може да се остави багаж. @epetkov, ти си на “ти” с Италия🙂, дали да не сменя Гориция с Удине или друго място по трасето Тревизо - Триест. Не съм била в тази част на Италия и нямам никакви впечатления. Идеята ми е 3часовия път да се прекъсне със стоп, където да похапнем и разгледаме за около 3 часа. Ама сме с малък, но все пак багаж, който за 7-дневно пътуване нямаше как да избегнем. Какво ще препоръчате?

Публикувано:

че на гарата в Удине може да се остави багаж

Преди да напиша първото си съобщение в твоята тема, потърсих информация за гарата в Удине, но не намерих потвърждение,че там може да се остави багаж. За гарата в Гориция бях сигурен, че не може. Вярвах, че на гарата в Нова Горица ще може, защото дълги години тя беше в Източния блок. Пак тази сутринта Намерих снимка, показваща, че на гарата в Нова Горица има услугата  "съхранение на багаж". Когато, обаче продължих да търся потвърждение на снимката в писмен вид, попаднах на словенски текст от края на 2016, който информира, че услугата временно е прекратена. Как е днес положението там не е ясно.  В самото начало имах идея да стигнете с влака до спирка "Летище Тревизо" , там да оставите багажа и да продължите с автобус за Гориция, но и на летище Тревизо няма съхранение на багажа.

дали да не сменя Гориция с Удине или друго място по трасето Тревизо - Триест.

Лично аз съм го правил това пътуване през есента на 2009 година. Понеже билетът София-Лондон  беше скъп (60-70евро), летях рано сутринта София-Тревизо и после  с влака до Удине.  В Удине се качих до замъка за 1 час-час и половина и слязох . От Удине до летище Триест с автобус и оттам полет до Лондон. 15-20 евро ми беше всеки авиобилет. 

Публикувано:

Много, много ти благодаря @epetkov за отделеното внимание и желание за помощ🙂

Ние така или иначе на летището и в града Тревизо няма да се връщаме, а от Триест ще започнем пътуването към и през Словения с изходна точка летище Виена за по-напряко😁.

Предполагам, че повечето съфорумци пътуват от София към Западните Балкани с кола и нямат този проблем със съхранение на багаж. Ама все нещо ще измислим. Няма сега едно куфарче да ни главоболи🙂.

Иначе Гориция много ми допадна по снимките в нета, също и Триест. Имам усещането, че е по-друга Италия, по-малко туристическа и комерсиална, надявам се🙂

Публикувано:
преди 4 часа, ДиянаВ каза:

отново по обяд и отново с автобус се отправяме към сърцето на нашето пътуване – Любляна.

Планът е 3 нощувки, а времето ни реално е 2 дни и половина. Добре ли е така да се разпредели:

- първия половин ден – опознавателно шляене;

- втори ден – езерата Блед и Бохини. Тук моля за съвет как да направя програмата, така че да е възможно посещението и на двете в един ден.

- трети ден – само Любляна, без да пътуваме за никъде, заслужили сме лежерна разходка, хапване и пийване.

Любляна е много приятно градче, ама чак ден и половина и 3 нощувки ... :rolleyes:  

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 17 минути , ДиянаВ каза:

Ние така или иначе на летището и в града Тревизо няма да се връщаме

Тава е ясно от плана ти.  Идеята ми беше от Тревизо да отидете до летище Триест за да си оставите багажа там за да можете да продължите към Гориция без багаж.  А после от Гориция  към  Триест пак през  летището за да си вземете багажа.  Географското разположение на Тревизо, летище Триест, Гориция и град Триест позволяваше такава схема на  пътуване  с обществен транспорт, но липсата на съхранение на багажа на летище Триест направи схемата непригодна.

• Харесвам 1
Публикувано:
7 minutes ago, Фичо said:

Любляна е много приятно градче, ама чак ден и половина и 3 нощувки ... :rolleyes:  

Приемам предложения, разбира се.

Наблизо е Шкофя Лока и може да се посети за няколко часа. Не ме грабна нещо от раз .... не знам, може да не гледам правилно. Това, което ме замисля е всеки ден автобус/влак, няма ли да се изтощим. От друга страна нали за това си тръгнал на път 😀. Трябва да намерим златната среда. По тези места не съм била, чела съм тук споделеното. Пещерата Постойна не ме грабна по снимките, може би защото не съм запалена по пещерното дело 😀. Първоначално мислех едната нощувка да е в Марибор, но и настаняването и после освобождаването също отнема време. Предложения за интересно красиво кътче близо до Любляна? 

Публикувано:
Преди 1 час, ДиянаВ каза:

Приемам предложения, разбира се.

Аз лично не съм в позиция да ти дам предложения, защото, за съжаление, през Словения съм минавал почти само транзит , с престой и преспиване единствено в (близо до) Любляна. 

Публикувано:
55 minutes ago, Фичо said:

Аз лично не съм в позиция да ти дам предложения, защото, за съжаление, през Словения съм минавал почти само транзит , с престой и преспиване единствено в (близо до) Любляна. 

Тогава ще ми помогнеш, може и не на момента, с предложения за местната кухня, сладкарство, винарство, пивоварство и т.н.😋. Знам, че си естет-консуматор и не бъркаш😉

Публикувано:
преди 19 часа, ДиянаВ каза:

Няма сега едно куфарче да ни главоболи

Получих отговор от автогарата на Удине. Там има  съхранение на багажа от 07:00 до 19:30  от понеделник до събота. През почивните дни след уговорка. Дневната такса е  от 2,00 до 5,00 евро според размера на багажа.  Намира се  в чакалнята и се обслужва от персонала на бара.  Може би ще трябва да се пита няколко дена предварително за  конкретния  понеделник.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
13 minutes ago, epetkov said:

Получих отговор от автогарата на Удине. Там има  съхранение на багажа от 07:00 до 19:30  от понеделник до събота. През почивните дни след уговорка. Дневната такса е  от 2,00 до 5,00 евро според размера на багажа.  Намира се  в чакалнята и се обслужва от персонала на бара.  Може би ще трябва да се пита няколко дена предварително за  конкретния  понеделник.

Еее, златен си! На имейл и на английски или италиански им писа?

Нямам думи, много благодаря 😀

Аз тъкмо се бях загледала към Постойна🙂

Да взема да я включа пътьом от Пиран към Любляна. Привлече ме името на реката, преминаваща през пещерата - Пивка😆.

Ще поровя и в ютуб, че само снимките в гугъл не можаха да ме захласнат.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 минути , ДиянаВ каза:

На имейл и на английски или италиански им писа?

На италиански им писах. Не съм на "ти"  с английския.  Всъщност, какво значение има?  Резултатът е важен.

Странно е когато чета удебелените названия на градовете  в твоя план, а най- отгоре  пише  Западни Балкани 🙂

Публикувано:

Сигурна съм, че Словения ще ми хареса и отново ще я посетя от Италия или Австрия с акцент към северната й страна. За това сега поне да видя максимално от югозападната й част в рамките на половинки от двата дни.   

Публикувано:
4 minutes ago, epetkov said:

Странно е когато чета удебелените названия на градовете  в твоя план, а най- отгоре  пише  Западни Балкани 🙂

Ами не знаех в кое точно меню да избера темата 😀. И понеже акцентът на пътуването ни е предимно Словения, а Италия и Австрия ги ползвам за летища, това избрах 😀. Видях и други теми за Словения в тази секция - Западни Балкани. Както и да е. 

Публикувано:
23 minutes ago, epetkov said:

На италиански им писах. Не съм на "ти"  с английския.  Всъщност, какво значение има?  Резултатът е важен.

Става ли началото на април да те помоля пак да им пишеш дали на 13 април ще работи персонала на бара, който обслужва багажното 😉? Поне да съм малко подготвена предварително.

Иначе реших, със или без място за съхранение на багаж, ще посетим за 2-3 часа Удине, пък каквото се окаже на място. Трябва да се използва възможността пътьом да се види още един град, щом имаме време.

Публикувано:

Привет! Лятото (2019 г.) пътувахме с мъжа ми и детето из красивата Словения. Пътувахме със собствен автомобил. Отседнахме в Блед 3 нощувки, като отделихме ден за Блед, ден за Бохин (препоръчвам качване с лифта до връх Вогел) и няколко часа в Шкофя Лока (приятна стара част и замък-музей). След това имахме 3 нощувки в Любляна, като обикаляхме с колата - ден за Пиран, ден за Пещерата Постойна и замъка Предяма и разбира се, самата Любляна. Програмата ни беше по-лежерна, заради детето (3 г.). Имахме и две нощувки (На отиване и на връщане) в Белград. Словения е малка, зелена и много чиста.  Храната не ми хареса никъде, освен в Пиран, където ядох страхотни миди тук: https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g274876-d3438732-Reviews-Fritolin_pri_Cantini-Piran_Slovenian_Istria_Slovenian_Littoral_Region.html

Ааа и много ми хареса традиционния им десерт - кремшнита (от него изядохме доста). 

• Харесвам 1
Публикувано:

Май за "уплътняване" на ден и половина в Любляна ще избирам 😀

вар.1 - по пътя Пиран-Любляна - стоп за 3 часа в Постойна - пещерата. Все още ми се струва много туристическа и комерсиална, губи се красотата на природата с тази голяма човешка намеса - 25+евро билета.

вар.2 - около 4 часа от последния ден в Любляна да отделим на Шкофя Лока или Кран или и двете. Кое е за предпочитане, ако трябва да се избира?

Накрая може да напълня програмата на макс с различни маршрути, а на място Любляна да ме магнитизира и да и отдам ден и половина 😛 - вар.3.

Четох тук споделени мнения, естествено различни - според едни няколко часа за Любляна стигат, според други - поне ден трябва, за да се усети атмосферата й, според трети няколко дни ... 😀

Публикувано:

Според мен един ден в Любляна е предостатъчен  - да се помотаете из уличките, да видите Драконовия и Тройния мост, да хапнете в някое заведение, да се качите до замъка и погледнете града от високо. Даже може и да ви остане време да се повозите с корабче по река Любляница. А, за пещерата Постойна яма ви гарантирам, че всяка минута и всяко евро си заслужават! / но, това си е мое мнение де 😉/

• Харесвам 1
Публикувано:
8 minutes ago, seaell said:

Според мен един ден в Любляна е предостатъчен  - да се помотаете из уличките, да видите Драконовия и Тройния мост, да хапнете в някое заведение, да се качите до замъка и погледнете града от високо. Даже може и да ви остане време да се повозите с корабче по река Любляница. А, за пещерата Постойна яма ви гарантирам, че всяка минута и всяко евро си заслужават! / но, това си е мое мнение де 😉/

Не ми е за еврото. Само за влакове и атобуси проекто-бюджета ми показва към 100-110 евро на човек, така че още 25 евро няма да ми досвидят, стига да си заслужава. Ще обсъдя дали да посетим пещерата и със спътника си. Той е по-пещерен човек😛 /в смисъл, че е по-голям любител на пещерите от мен😂/ и може да му хареса.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 58 минути , ДиянаВ каза:

Май за "уплътняване" на ден и половина в Любляна ще избирам 😀

вар.1 - по пътя Пиран-Любляна - стоп за 3 часа в Постойна - пещерата. Все още ми се струва много туристическа и комерсиална, губи се красотата на природата с тази голяма човешка намеса - 25+евро билета.

вар.2 - около 4 часа от последния ден в Любляна да отделим на Шкофя Лока или Кран или и двете. Кое е за предпочитане, ако трябва да се избира?

Накрая може да напълня програмата на макс с различни маршрути, а на място Любляна да ме магнитизира и да и отдам ден и половина 😛 - вар.3.

Четох тук споделени мнения, естествено различни - според едни няколко часа за Любляна стигат, според други - поне ден трябва, за да се усети атмосферата й, според трети няколко дни ... 😀

Мисля, че ако посетите "Постойна" няма да съжалявате. Вярно, туристическа е, обаче, наистина впечатляваща с големината си. Билетът си е скъп (Като всичко в Словения). Може да купите комбиниран билет за пещерата + замък "Предяма", те са на няколко км. едно от друго и има безплатен автобус между тях. Шкофя Лока е много приятно градче/селце. Конкретно ние разглеждахме само старата част и влязохме в замъка. Но е малко, разглежда се за 1-2 часа. В Кран не сме били, не мога да кажа. Знам, че на някои Любляна не им хареса, на мен пък много ми допадна. Половин ден е достатъчен като цяло ако искате да видите основните неща, но аз бих отделила цял, точно за да усетите атмосферата.

• Харесвам 2
Публикувано:
5 hours ago, Mihaela said:

Ха, този ресторант е на Prvomajski площад 6, а аз съм запазила апартамент на номер 5. Доколкото четох в трипадвайзъра хората са доволни от храната и цените. Аз много обичам миди, но повече от 4-5 не мога да ям, става ми адски тежко в стомаха. Но ще се намери друга морска храна. Според теб как са цените. Мернах, че за 30 евро могат да похапнат двама, което е добре. 

Публикувано:
преди 13 минути , ДиянаВ каза:

Аз много обичам миди, но повече от 4-5 не мога да ям, става ми адски тежко в стомаха.

А махаш ли им черупките? 😄

Не очаквай нещо специално от словенската кухня.

• Харесвам 1
  • Смея се 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.