Прескочи до съдържание

От Тревизо до Виена – търси се Словения (за начинаещи)


ДиянаВ

Препоръчани мнения

7 minutes ago, Zaro said:

А махаш ли им черупките? 😄

 

Не очаквай нещо специално от словенската кухня.

Да речем, че нямам перлени зъби😂. Без чУрупката ги ям, на кивито също махам обелката😂.

Майтапа на страна, но мидите са тежка и алергична храна и не на всеки понася.

Защо така словенците се излагат с кухнята. Наистина имах противоположни нагласи🤔

@Граф Вронски скоро беше изтипосал едно апетитно сладкишче🙂.

Връзка към коментар
преди 2 часа, ДиянаВ каза:

 

@Граф Вронски скоро беше изтипосал едно апетитно сладкишче🙂.

Дааааа, беше много вкусен. Ама как се казваше? Честно не си спомням. Имаше го навсякъде из Блед и при пещерата Постойна. 

IMG-4b7302df1f4e318baf6b4621515a52b9-V.thumb.jpg.d6a9d9272575328344991bbea612effa.jpg

 

П.С. Не е най-хубавата му форма, този е от Постойна, просто забравих да го снимам в Блед. По-добре изглеждаше там 🤣

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Я кажете за Постойна само ямата😉 /по-зле ми звучи от пещера/ колко време отива, 2 часа ли? Трябва ли да се купуват предварително онлайн билети, ако денят е делничен по обяд или ранния следобед?

9 minutes ago, Граф Вронски said:

Дааааа, беше много вкусен. Ама как се казваше? Честно не си спомням. Имаше го навсякъде из Блед и при пещерата Постойна. 

IMG-4b7302df1f4e318baf6b4621515a52b9-V.thumb.jpg.d6a9d9272575328344991bbea612effa.jpg

 

П.С. Не е най-хубавата му форма, този е от Постойна, просто забравих да го снимам в Блед. По-добре изглеждаше там 🤣

Като го гледам май ще продължавам да хрупам салати до април😂

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, ДиянаВ каза:

Я кажете за Постойна само ямата😉 /по-зле ми звучи от пещера/ колко време отива, 2 часа ли? Трябва ли да се купуват предварително онлайн билети, ако денят е делничен по обяд или ранния следобед?

😂

Ние купихме билетите на място. Тъй като не знаехме дали ще ходим в нея. Помня че влизането беше по часове + мисля , че имаше значение езикът, защото ти влизаш с "водач" и сте група от ... не знам повече от 50 човека. Като цяло адски много хора, ама много. В това число и много китайци (добави тяхната непринудена скорост за себеизстрелване и техния копнеж за направата на желаната снимка точно сега и на момента + хлъзгавия под) - движението е като на пингвин. Има по 10-15 мин с влакче (направено е, защото човечеството е мързеливо - така каза водачката) на посока + около 1 час движение в пещерата. Споменът ми е за 1 час и половина (дано не бъркам, но със сигурност не е повече от 2 часа). Билетът ни беше в комбинация със замъка Предямата, който ме впечатли много. Цената беше висока - нещо от сорта на 36 евро. Като цяло цифри не помня, а в момента не ми се търси. Да, надвих мързила си - ето го.
 

Цитат

Като го гледам май ще продължавам да хрупам салати до април

Остави салатите (т.е. не бъди само на салати). Калориен дефицит е тайната (или поне голяма част). Проучи за него. 😉
 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 21 часа, ДиянаВ каза:

Ха, този ресторант е на Prvomajski площад 6, а аз съм запазила апартамент на номер 5. Доколкото четох в трипадвайзъра хората са доволни от храната и цените. Аз много обичам миди, но повече от 4-5 не мога да ям, става ми адски тежко в стомаха. Но ще се намери друга морска храна. Според теб как са цените. Мернах, че за 30 евро могат да похапнат двама, което е добре. 

Конкретно за това местенце, цените бяха много добри. Моите миди струваха около 10 евро, мъжът ми яде порция сардини за 6-7 евро и за малкото имаше детско меню пак за 6-7 евро. Октопод и калмари се въртяха около 10-11 евро. И бирата не беше скъпа, но пък беше хубава. 🙂 Менюто е изписано на черна дъска отвън, така че може да си разгледате и да прецените преди да седнете.

  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Щом сте казали, че ден и половина за града Любляна е много, добре, махам първата половинка 🙂. Ако пристигнем привечер, ще имаме цял ден за придвижване от Пиран/Копер до Любляна. Попътно къде да спрем - в Постойнскана пещера или Шкочанските? 

Почти се бях навила да включа в програмата пещерата Постойна - символ на Словения е все пак, въпреки че продължава да ми изглежда доста комерсиална, човешката намеса ми изглежда повече от необходимото. Може и да бъркам. Пътят Пиран - Постойна е лесен, с автобус на Arriva, като два от курсовете за деня даже и до хотел Яма те качват 15 мин. преди часа за посещение. 

Шкочанските пещери ги бях отхвърлила, защото Мапс ми даваше 3 часа път от Копер през какви ли не селца и паланки 🙂. Докато не се сетих за елементарното - да питам Гугъл 😀. То и други хора преди мен са питали, че даже и отговор получили за обратния маршрут Любляна - Пиран със стоп за посещение на Шкочанските пещери. Транспортът е възможен с автобус от Пиран до Копер, от там с влак до Дивача /около 50 мин. пътуване/, а после с билета за влака можеш да ползваш шатъл-автобус до Шкочанския парк. Иначе имало и добре обозначени пътеки за около 35-40 мин. ходене. Т.е. мога да стигна и до Шкочанските пещери, макар транспортът да не е толкова лесен като до Постойна.

 

Та въпросът ми е коя пещера да избера - Постойнската или Шкочанските?🙂  

@Radnev, приятелю, какво ще кажеш? Видях в Гугъл мапс, че преди седмица си дал 5 звезди на Шкочанските пешери https://goo.gl/maps/ALyGsL7Cq3vRUPsw8 /все пак имаше полза от ровенето ми в мапс, открих магеланец 😀/.

@mary_shery, четох тук за пътешествията ти из Словения, включително с обществен транпорт и на автостоп. Имаш ли впечатления за пещерите?

@master_of_germs, по принцип предусещам позицията ти за топ туристическите места, но все пак ще се радвам на обективен съвет от теб за Словения, дори и да не е за пещерите 🙂

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Колко души сте? В Австрия има групови билети за влак, по подобие на тези в различните германски провинции, само че важат за цялата страна. Ако сте примерно четирима, със сигурност това е най-евтиният вариант.

 

Не мога да ти помогна за програмата, след като от местата, които си изброила, съм бил само в Шкоцян. Аз не съм сложил пет звезди в трипадвайзър, Гугъл мапс и прочие, просто защото смятам, че не са достатъчни. 🙂

Копер ще е само за прекачване, нали? Ако има едно място в Словения, дето да не си струва, то е точно Копер. Не съм бил по крайбрежието, но не познавам някой, на когото Пиран да не му е харесал.

Ще следя темата, защото местата, които ще включиш, са ми в плановете за някой следващ път. Просто аз пропуснах словенския пакет за начинаещи. Но на никого не бих казал да пропуска Постойна, Любляна и Блед, сакън... За Марибор пасувам. Другите са ходили, аз не съм, но не виждам какво чак толкова има там. Аз бих отделил повече време на района около Грац. Но и там не съм бил...

@mary_shery, поназнайва доста за Грац, може да ти даде жокери.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Двама души сме, от 13.04 до 19.04, 6 нощувки, от които първата и последната съответно в Триест и Грац. По морето имаме запазена 1 нощувка в Пиран. Мисля, че много изгодно апартаментче на пл. Първи май за 112 лв. през Airbnb. Иначе там нощувките са скъпички. В Копер само ще се отбием за 30-40 мин. да закусим и да вземем влак евентуално за Дивача и Шкоцянските пещери или автобус за Постойна.

Аз също не съм против топ туристическите места. Нали има защо да са такива. Например Айфеловата кула в Париж ми хареса и за мен си заслужава, докато Версай и най-вече градините му леко ме разочарова. Може би, защото отидох с по-големи очаквания.

Та обратно към Словения🙂. Блед и Постойна - символи на туризма в страната. Както казах сигурно има защо да привличат толкова хора, включително и мен🙂. Няма лошо и в това словенците да изкарват пари от тези обекти. Два коментара в мапс, обаче ме замислиха. За Замъка Блед - една тераса за 10 евро, Вие си решете дали си струва. От тази година цената вече е 14 евро. Не съм скръндза, циция, стипса и т.н., по-скоро обичам да преживявам посетените места по свой си начин, дори и да не е най-сполучливия🙂. Може би съм ОР😆. Така за Блед естествено ще отида, но съм открила друг хълм, от който също има гледка към острова, но е без такса за вход и с тераса, създадена от природата.

За Постойна коментарът беше - наподобява Дисниленд🙂, т.е. имат предвид влакчето. Аз дори съм фен на Дисниленд, но това да се прилага в природна забележителност... да речем, че леко ме дразни.

За Шкочанските пещери не излиза кой-знае колко по-евтино от Постойна, но предлагат 2 часа ходене с крака😛, забранено е и снимането. Ще видим @Radnev какво ще каже, когато му е удобно да се включи. Разбира се не отхвърлям и мненията на всеки от Вас. Просто е невъзможно за 4 дни да обходя цяла Словения, колкото и малка да е🙂. Както казваме за пропуснатото, друг път🙂

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

@mary_shery ще помоля, когато й е удобно да удари едно рамо как да комбинирам двете езера Блед и Бохини в един ден с обществен транспорт. За сега идеята ми в общи линии е първо да се придвижим до по-далечното и да слезем на автобусна спирка Bohinj Jezero. Да поразгледаме района и към обяд да се отправим към Блед като слезем на автобусната спирка до лодките Mlino. Много ми хареса гледката от връх Вогел, но идва още по-далеко и според мен си изисква цял ден време за разходка из западните красоти на Бохинското езеро и района.

Връзка към коментар

Мисля, че си намерих страхотно местенце в североизточната част на Бохинското езеро, което и времево би ме устроило.

Любители на планината и природата 🙂, какво ще кажете в "пакета за начинаещи" (@master_of_germs, много ми хареса тази твоя фраза😀) да сложа Mostnica gorge.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
На 11.02.2020 г. в 16:01, master_of_germs каза:

Бохинь не е за претупване... На мене още ми се реве, че не му отделихме достатъчно време. Предполагам, че и за Блед важи същото.

Мастеееер, ти пък - ми пак ще отидеш, яяяя, колко си млад.

На местата, които човек харесва, се връща и всеки път си намира още нещо и ново, и интересно. От опит ти споделям.:tender::smile::tender::tender::tender:

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
На 11.02.2020 г. в 14:30, ДиянаВ каза:

 

Та обратно към Словения🙂. Блед и Постойна - символи на туризма в страната. Както казах сигурно има защо да привличат толкова хора, включително и мен🙂. Няма лошо и в това словенците да изкарват пари от тези обекти. Два коментара в мапс, обаче ме замислиха. За Замъка Блед - една тераса за 10 евро, Вие си решете дали си струва. От тази година цената вече е 14 евро. Не съм скръндза, циция, стипса и т.н., по-скоро обичам да преживявам посетените места по свой си начин, дори и да не е най-сполучливия🙂. Може би съм ОР😆. Така за Блед естествено ще отида, но съм открила друг хълм, от който също има гледка към острова, но е без такса за вход и с тераса, създадена от природата.

 

За Шкочанските пещери не излиза кой-знае колко по-евтино от Постойна, но предлагат 2 часа ходене с крака😛, забранено е и снимането. Ще видим @Radnev какво ще каже, когато му е удобно да се включи. Разбира се не отхвърлям и мненията на всеки от Вас. Просто е невъзможно за 4 дни да обходя цяла Словения, колкото и малка да е🙂. Както казваме за пропуснатото, друг път🙂

 

За Шкоцян има комбинация от два маршрута. Първият е минаването през самата пещера. Там снимането е забранено. След това съветът ми е да продължите и по втория маршрут през ждрелата и проходите, където снимането е разрешено. този маршрут е отворен само между април и октомври.

 

Аз в замъка в Блед не бих влизал. Нито пък с лодка до островчето. Това си е туристически капан отвсякъде. 

Мега-гледката към Блейското езеро е откъм връх Мала Ойстрица. Безплатно и с не особено труден и дълъг преход дотам. Просто на нас не ни достигнаха време и силици да го направим за залез след качването на Мали и Велики Стол в Караванките.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

За Шкоцян на място ще трябва да решаваме един или двата маршрута ще правим. Проблемът пак е досадното малко куфарче 😛. Ако има възможност да го оставим още на ж.п. гарата, ще имаме време за двата маршрута, защото ще можем да се върнем пеша до Дивача. Иначе имало място за съхранение на багаж и в информационния център на Шкоцян, но проблемът е, че последния автобус до Дивача е в 15.10 часа, според сайта на словенските железници, а няма как да се мъкнем по пътеките с куфарче на колелца 😂. Т.е. ако не можем да оставим багажа на жп гарата за Шкоцян реалното ни време ще е от 11.00 до 15.00 часа - 4 часа, но не знам дали ще паснат на часовете на туровете. Ще видим, а и да наближи повечко датата, че сегашната информация в сайтовете може да се промени.

 

За Блед си ми отгатнал плановете 😀. Много харесах гледките от Малката, Голямата Осойница, Ойстрица. Незнайно до сега защо все ги четях Усойници. С това име как да не проверя дали там ще се чувствам на място 😛. После да изчакаме да се стъмни и да се насладим на осветения замък и острова, гледани от южния бряг.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
45 minutes ago, master_of_germs said:

 Просто на нас не ни достигнаха време и силици да го направим за залез след качването на Мали и Велики Стол в Караванките.

Вашите височини няма да са нашите в Словения😉. С най-добри чувства към страстта Ви за катерене го казвам🙂.

Но мисля, че и нашето пътуване с височина до 750 м.н.р. ще се получи удовлетворяващо и интересно.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Първото влизане в Шкоцян е в 10 ч. Оттам насетне на всеки час. Но е възможно в нисък сезон да е по-нарядко. Три часа са предостатъчни за двата тура.

А това, че височините са малки, не прави наклона по-полегат, имайте го предвид! 🙂 Името Ойстрица не е дадено току-така 🙂 

Април така или иначе е най-гадният месец за баири в тази част на света.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
31 minutes ago, master_of_germs said:

Първото влизане в Шкоцян е в 10 ч. Оттам насетне на всеки час. Но е възможно в нисък сезон да е по-нарядко. Три часа са предостатъчни за двата тура.

Супер ще е, ако можем да се вместим в 3-4 часа🙂

Благодаря за съветите🙂.

Най-големият ми опит с планините е Рилските езера преди десетина, че и повече години, когато нямаше лифт. Справих се🙂 и се чувствах много по-удовлетворена от посещението си преди пет години с лифт🙂

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
Цитат

 

Според мен за Блед и Бохин 1 ден е перфектен. Аз не съм ги посещавала с автобус нито един път. Смятам, че планът ти е добър първо да отидеш към Бохинь, там примерно 2-3 часа около църквичката, моста, статуята на дивата коза и малка разходка покрай брега на езерото. Много е красиво, но не виждам голям смисъл да се обикаля цялото езеро, гледките не са особено по-различни. Ако търсите място да хапнете нещо, има само 1-2 заведения зад статуята на козата, където има и скаличка за първи стъпки в скалното катерене. Останалата част на езерото е напълно дива. По единия бряг минава пътя, по другия е само пътека. Гледката от Вогел е хубава, но лифтът е скъп и аз от 3 пъти ходене натам нито веднъж не съм го взимала. Ходих на водопада Савица в близост, но за там трябва кола, понеже няма автобуси, които да качват до хижата Коча при Савици, от където тръгва пътеката за него.

Езерото Блед може да го пообиколите, там няма толкова гора и се виждат различни върхове и склонове и според мен перспективата се променя като се разходите. Има toboggan шейнички по един склон, което мисля да пробвам следващия път. Мисля че би имало страхотна гледка от там, където те качват. На мен ми хареса и замъка, но все пак подкрепям, че гледката от Мала Осойница е по-хубава, само си носете челници, ако ще оставате по тъмно, понеже по пътеката няма да е осветено.

 

Kranj не е нищо особено, за час го обхождаш и се питаш - и това ли беше. Не го препоръчвам за първо ходене в Словения. Тия гледки като пощенски картички с планините и града, които ги виждаш в нета, нямам идея от къде са правени, но от никъде в града не се вижда така. Най-вероятно от някакъв път или от въздуха са снимани. Не се подвеждай по тях.

 

За Любляна подрепям, че 1 ден е достатъчен. Може би да пробвате Шкофя Лока в последния ден заради замъка там. Аз все още не съм го посетила. Камник е по-симпатичен от Крань също.

 

Марибор ние го комбинирахме с Птуй, който е по-старинен, има археологически римски находки, останки от замък. Даже кафе-ресторант в самия замък, може би даже може да се спи там. Нямам идея обаче с автобус дали се съчетават добре двете, понеже ние ходихме с кола.

 

Трудно ми е да сравня двете пещери Постойна и Шкоцянски ями, защото съм въпреки трите ми ходения в Словения така и не съм посетила още Постойна. Когато видях в Любляна една картичка от Шкоцянски ями, досущ като от Властелинът на пръстените с огромния мост над бездната в пещерата, бях сигурна, че искам да отида там при първа възможност. Надмина ми очакванията и определено я поставям сред най-големите чудеса на природата, които съм виждала. Много пещери съм посетила у нас и в някои други държави, но засега Шкоцян е най-красивата и въздействаща от всички!

 

За Грац половин ден е малко, по-скоро ден и половина бих му отделила. Да кажем, че ако трябва да се избере нещо за половин ден, качете се горе при часовниковата кула и разгледайте подземните лабиринти на крепостта. Има фуникуляр там, но ние го взехме само нагоре. Като цяло не виждам смисъл от него, въобще не е толкова стръмно. Площадът на кметството е много красив в долната част на града. Има и много други неща, но трябва повече време. Градът страшно много ми хареса!

 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Много, много благодаря @mary_shery. Има да препрочитам и осмислям написаното няколко дни, но за сега първо искам да ти благодаря🙂.

Шкоцянските пещери ги включваме задължително.

Вогел ще е да друг път.

Гледах клипче за качване на Ойстрица. Последните няколко метра са по-екстремни, но пък участъкът е малък и ще се справим. Поне аз, а на спътника ми от силния, но неиздръжлив пол, няма да му казвам какво го очаква, а като стигне едва ли ще иска да се върне😁. Но няма да замръкваме там. Залезът ще го оставим за брега.

Замислям се за Грац. Ще проверя опциите по-рано да сме там, при което би отпаднал Марибор. Между другото Марибор-Грац идва най-късата и най-скъпата отсечка с влак в часовете, които ми пасват 12-13 евро.

Връзка към коментар
преди 14 минути , ДиянаВ каза:

Много, много благодаря @mary_shery. Има да препрочитам и осмислям написаното няколко дни, но за сега първо искам да ти благодаря🙂.

Шкоцянските пещери ги включваме задължително.

Вогел ще е да друг път.

Гледах клипче за качване на Ойстрица. Последните няколко метра са по-екстремни, но пък участъкът е малък и ще се справим. Поне аз, а на спътника ми от силния, но неиздръжлив пол, няма да му казвам какво го очаква, а като стигне едва ли ще иска да се върне😁. Но няма да замръкваме там. Залезът ще го оставим за брега.

Замислям се за Грац. Ще проверя опциите по-рано да сме там, при което би отпаднал Марибор. Между другото Марибор-Грац идва най-късата и най-скъпата отсечка с влак в часовете, които ми пасват 12-13 евро.

Ако трябва да избирам 1 ден цял в Грац срещу половин ден + Марибор, опредлено съм за първата опция.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
6 minutes ago, mary_shery said:

Ако трябва да избирам 1 ден цял в Грац срещу половин ден + Марибор, опредлено съм за първата опция.

Замислих се върху думите ти, че някои снимки тип картички не могат да се получат от снимане на улицата. Трябва височина, а ние в Марибор няма да имаме време да се катерим по извънградски баири🙂.

Още веднъж ти благодаря за ценните насоки🤗

Връзка към коментар

Днес на два пъти четох темата (Slo) veni, vidi, vici. Браво на участниците в нея. Стигнах до трета страница, има още доста и тепърва за Словения🙂.

Чудя се на глупостта си. Гледала съм темата оттук-оттам, но явно не и смислено. Иначе нямаше да задавам тъпи въпроси. Препоръчвам тази тема, дори и за развлечение.

Грешката ми не е непоправима. Имам два месеца да извлека полезното🙂.

Спирам с въпросите, докато я прочета до края.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Здравей. 

Даниел и Мариела са били достатъчно обстоятелствени, така че с по едно изречение. 

Шкоцянски ями е едно от най-забележителните природни образувания, които съм виждал. Сложил съм им 5 звезди, защото няма 6😀. Не съм бил в Постойна, но познавам двама души, които са били в Шкоцян и Постойна и препоръчват Шкоцян твърдо. 

Любляна - един ден е напълно достатъчен и то за най-спокойно разглеждане. 

Блед - има места, които са станали комерсиални не случайно. Блед е от тях. Дали ще ходите до острова или горе на замъка сами преценете. Два пъти минавах от там и двата пъти спирах, за да се поразходя. 

 

 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
5 minutes ago, Radnev said:

Здравей. 

Даниел и Мариела са били достатъчно обстоятелствени, така че с по едно изречение. 

Шкоцянски ями е едно от най-забележителните природни образувания, които съм виждал. Сложил съм им 5 звезди, защото няма 6😀. Не съм бил в Постойна, но познавам двама души, които са били в Шкоцян и Постойна и препоръчват Шкоцян твърдо. 

Любляна - един ден е напълно достатъчен и то за най-спокойно разглеждане. 

Блед - има места, които са станали комерсиални не случайно. Блед е от тях. Дали ще ходите до острова или горе на замъка сами преценете. Два пъти минавах от там и двата пъти спирах, за да се поразходя. 

 

 

Здравей,

Шкоцянските ями вече са “без пропускане” в плана. Като видях и снимките Ви в онази Ваша много забавна тема на 100% съм убедена и вдъхновена (вече съм на страница 6, минахте Триглав😉)

За Любляна ... май ще пропусна сградата на Народното събрание😂. Но знае ли се, може и да изненадам нищо неподозиращата половинка какви места ще види😛

За Блед и Бохини и аз клоня към варианта разходка с гледки. Дано времето е с нас, ще имам между два дни за избор кога е по-подходящо.

Марибор клоня към отпадането му от плана за сметка на +3 часа в Грац и -20€ на човек разходи за транспорт🙂

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Ааа, забравих нещо да спомена за Шкоцянската пещера от Вашето посещение, което силно ме впечатли. @master_of_germs, въпреки че е на нивото на пещера, снима планините, т.е. все към върховете гледа, че и фокусира🙂. Уникална природа!

👏 на Вас магеланци с душа към красотата

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.