Прескочи до съдържание

" Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему "


AlexandraKo

Препоръчани мнения

Тези дни, видях две снимки и една картина. На които, лицата на хората, изглеждаха щастливи

 

D1552021-49C9-49D4-B0BB-E664E84EDE4D.thumb.jpeg.1082d48b8fda4631b221c8069a4e734d.jpeg

 

FB2F49F8-0C95-43F6-AD0C-70877153D1CA.jpeg.8e294fe060652b1b97dbe165ee24f093.jpeg

 

6A9CC976-1D21-49B1-9A9C-D1429F2FDE40.jpeg.7168ec1578acfdfae1561577fe97610f.jpeg

 

 

.Но да започна отначало.

За зимното ни италианско пътуване през януари тази година, бях предвидила, да отидем в къщата-музей на Лучано Павароти. И както обикновено, изчетохме почти всичко за живота му, изгледахме оперите , концертите на тримата тенори, концертите с приятели, наградите му, пътуванията, клюките и пр.

Той е един от най-талантливите и прочути тенори на 20-ти век. И едва ли ще е пресилено, ако кажа - най-прочутият и най-добрият, станал символ на оперното изкуство във всичкия му блясък и  необхватни възможности.

Има една книга на Алберто Матиоли - " Големият Лучано", разказваща правдиво и незахаросано / според мен/, за живота на тенора.

 

image.png.64c355e7c748a0024516329f6df93df3.png

 

Матиоли е журналист от Модена, пишещ за " Ла Стампа" и вървящ плътно до Павароти, в част от живота му.

Книгата започва така:

 

" На 23 юли 2006 година се обадих по телефона в дома на Павароти в Ню Йорк, Хемпшир Хаус, в Ъпър Ист Сайд. Правех го почти всеки ден от четвърти юли насам, тогава Големия Лучано бе опериран от рак на панкреаса и тази новина обиколи света. Досега отговаряше само телефонният секретар. Тази вечер чух гласа, който не можеше да се сбърка. Бе лично Големия Лучано, завърнал се току-що от болницата, в отлично настроение, доволен, че е отървал кожата и отново е у дома. Интервю? Верен на политиката си никога и никому да не отказва, която стана една от тайните на успеха му, той се съгласи. Това бе последното интервю, което даде. Говори подробно за здравето си, разказа за операцията, съобщи към каква линия на поведение ще се придържат той, съпругата му, неговият говорител и различните секретари що се отнася до темата „здраве“ (казано накратко, най-добрият тенор се чувства отлично, оздравява и ще продължи да пее). С една дума, от него лъхаше на оптимизъм.

След това обаче неочаквано каза нещо, от което се разбра, че е разсъждавал в края на надбягването, правил е равносметка, погледнал е назад, той, който седемдесет години гледаше винаги и само напред: „Чуйте, аз получих всичко от живота, наистина всичко. Ако сега загубя, с добрия Господ ще сме квит.“ Прав беше. Животът му бе необикновен и, разбира се, пълноценен. Заслужава си да бъде разказан.

„Имах много щастливо детство.“ Така започва една от двете автобиографични книги, написани от Павароти съвместно с Уилям Райт, по-точно, написани от Райт и подписани и от Павароти. Не се съмнявам в това твърдение. Да гледаш живота с оптимизъм е нещо, което идва от детството и навярно това е едно от най-важните качества, във всеки случай при Павароти е така. Да не забравяме и гласа му, разбира се."

 

Лучано Павароти се ражда на 12 октомври 1935 година в Модена. Според самия Лучано фамилията произлиза от „павера“, диалектна дума, означаваща събирач на слама. Името му е избрано, за да напомня за сестрата на майка му, Лучия, починала малко преди той да се роди.

Семейството е обикновено, не е богато, но не живее и в бедност. Бащата - Фернандо е хлебар, а майката работи в тютюнева фабрика. Когато се ражда Павароти, тя трябва или да напусне работа, защото, заради отровните изпарения в тютюневата фабрика, кърмата и била негодна, или да запази работата си и да се намери дойка за момченцето.

Тази същата дойка, вече кърмела още едно бебе - момиченце.

Биографите не престават да се чудят, с какво мляко е кърмела тази девоъка двете бебета, че са станали толкова талантливи и светомно известни.

Защото, момиченцето се казвало Мирела ФреГни, която, по-късно, махнала една буква от името си, за да я опознае светът, като Мирела Френи.

И така, млечните брат и сестра от Модена, цял живот продължили заедно, по световните сцени.

Случайност, съвпадение, закономерност - какво? Игра на Съдбата, според мен.

Мирела Френи пък, както знаем, е втората съпруга на великия наш бас- Николай Гяуров. И през 1972 година, под вещото ръководство на Караян, тримата записват " Бохеми" на Пучини. И според лютите критици, това е най-добрият запис на операта за всички времена, а Рудолфо на Павароти - най-доброто изпълнение и до днес.

 

следва...

 

 

  • Харесвам 19
  • Благодаря 3
  • Браво 5
Връзка към коментар

За меломаните, това е Рудолфо от " Бохеми", под диригентството на Караян :

 

 

 

Лучано Павароти вече е покорил оперните сцени. С таланта си и естествено, с мъничка доза късмет. Която , в неговия случай, се явява, под формата на звезда.

Друга оперна звезда, от Австралия, наречена Джоан Съдърланд. Джоан била внушителна дама, на която и било  омръзнало, да дебютира по оперните сцени, с дребни и ниски партньори. Един ден, обаче, нейна приятелка се обадила по телефона, с чудесната новина: " че се е появил страхотен тенор, италианец, при това висок!". Лучано тогава още не бил се окръглил и веднага се харесал на примадоната и като глас, и като визия. Най-после, голямата жена, можела да застане спокойно до равностоен партньор на сцената.

 

image.png.407e8e1a71648531d97199a9af9d61c2.png

 

Алберто Матиоли:

" Лучано няма музикално образование, но гласът му е божи дар, който може да развълнува слушателите като никой друг. Изпълненията на великия тенор са се превърнали в легенда. А негова запазена марка, е уникалната му способност да се държи като рок звезда, докато изпълнява класическите произведения на оперното изкуство.

Зад кулисите на „Тримата тенори” и „Павароти и приятели” ставаме свидетели на дръзките експерименти на Лучано с поп музиката, съперничеството с Пласидо Доминго и приятелството с Боно и лейди Даяна. А един деликатен поглед в личния живот на Павароти разкрива неговите слабости, навици и нестихваща страст към храната и конете. “Непринудената привлекателност” на бележития певец и нестихващата му любов към нежния пол са пътят към два брака и множество афери.

Живот, изживян на един дъх до последния миг тишина. Тишина, разкъсвана от спомена за мощен и красив глас. За един изключителен талант, който осмисля цяла епоха."

 

За следващата интересна история от живота на Павароти ще започна малко по-отдалеч.

Има една опера на Доницети, " Дъщерята на полка". От която тенорите бягали панически. Защото, тя се смятала за абсолютния връх , който може да постигне един тенор. В Уики-то пише - " Еверест за тенорите", защото, в края на арията, Доницети поставя 8 пъти / четири двойки/ горно до, като после, добавя още едно и те стават 9. Обикновено тенорите, вместо това, пеят " горно си" по няколко причини: арията е в началото и тенорът няма време да се разпее добре, освен това, нотите са следват бързо една след друга и изискват изключително пъргав глас.

Това е,  тази на Тонио, в първо действие:

„Ah! mes amis, quel jour de fête!...“ (“Ах! Приятели мои, какъв празник“).

Отново, най- впечатляващато, известното и брилянтно изпълнение е на Павароти.

Веднъж - с Джоан Съдърлан в Ковънт Гардън.

Втори път - с Мирела Френи, в Ла Скала.

Трети път - отново през 1972 година, отново с Джоан, в Метрополитън опера.

Екзалтираната публика го извиква 17 пъти на бис, а пресата обявя Лучано за " Царят на горното до".

 

Ето я прословутата ария:

Специално, за @Светославов🎧

 

 

Следва...

  • Харесвам 21
  • Благодаря 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

И следва един изумителен калейдоскоп от опери, пътувания, успехи, съперничества с други тенори, триумфи по световните сцени и както казва Матиоли: “Павароти се превръща в Павароти”:))))

Казват, че учел трудно текстовете и нотите, заради  липсата на музикално образование, че бил понякога капризен и егоцентричен, непредвидим и избухлив. Но какво значение имат тези подробности, които, с времето избледняват, остава само силата и обаянието на истинския талант. Който, на всичкото отгоре, според мен, е бил и достатъчно умен, за да направи още нещо, тогава, когато гласът започне да отслабва. 

Концертите на Тримата тенори, наричани от критиците “ Душата на Романтиката” - с първия, на  финала на Световното в Рим, през 1990 с   небивал успех и с най- продаваната плоча. 

 

7E8BB2B2-B82A-4185-B326-279557DE622E.jpeg.1f6d4398e8037aae4a1ea85b84800a7e.jpeg

 

С реализирането на тази си идея, Павароти показва способностите си на шоумен и успехът, мигновено го превръща в суперзвезда. 

Следват концертите “ Павароти и приятели”, отново, с голям успех.

Но какво става в личния живот на тенора?
Връщаме се доста назад в годините, когато успехът е бил още далеч напред.

Неизвестото тенорче е сгодено за Адуа Верони, мома от прилично семейство, видяли се, харесали се и се сгодили:)))) Без някаква особена страст и драматизъм. Когато кариерата на Павароти тръгва нагоре и напред, следва сватба, три дъщери и брак, продължил, повече от 30 години.

Докато съпругът обикалял световните сцени, сериозната съпруга живеела с родителите и сестра му в Модена, не обръщала внимание на забежките на съпруга си и се грижела и възпитавала трите им дъщери.

Докато, в един момент, на нейната 60 годишнина, пресата негръмнала с пикантни снимки от почивката на влюбените Лучано и Николета, на остров Барбадос. Тя - на 26, той - с 35 повече.

За любовта граници няма...

Следва развод и нова сватба.

Николета му ражда близнаци, но момченцето - Рикардо, умира скоро след раждането. Момиченцето наричат Аличе и двамата са нарисувани на картината, в първия пост.

Щастието е кратко. Детенцето е на 4 годинки, когато Павароти не успява да се пребори с рака на панкреаса. То, кой ли се е преборил:(((.

На погребението, Катедралата в Модена, не може да събере малка част от видните люде, дошли да се простят с великия тенор. Няколко оперни театъра по света, спускат черни знамена, а самолети на ИВВС, рисуват националния флаг в небето. Привилегия, оказвана, само, на най- достойните синове на Италия.

От едната страна са Николета и Аличе, от другата - Адуа и трите дъщери от първия брак.

 

 

 

41C2249A-110A-4343-80C7-DAEF0F6A8CFD.jpeg.91d762b6ebe328b96d8c36f402697b6b.jpeg

 

44D88EEC-78E9-47CC-B867-204105B203B8.jpeg.51688f75573e945611f6188cf4c13443.jpeg

 

Следва...

 

 

  • Харесвам 16
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

За съвместния живот с новото си семейство, Павароти построява  къща, недалеч от Модена, в едно селце.

След смъртта му, Николета Мантовани я наследява и превръща в музей на Павароти. Годишно, там отиват по около 50 000 посетители от цял свят.

Намира се на отдалечено  и уединено място. Има организирани екскурзии от Болоня, но не знам подробности. Ние отидохме с колата, имахме късмета, да срещнем група, която, тъкмо  си тръгваше и да се насладим напълно, на цялата къща, съвсем сами.

Ето и как изглежда:

 

F4661162-C92B-41C3-885E-76C2CDBC52B4.thumb.jpeg.5b9440b97ed2310bcd30c6fe6375313a.jpeg

 

CF232D53-12ED-434E-8786-5D1FF755A886.thumb.jpeg.c55838e2a8da7aa88081ac3f7d78591c.jpeg

 

A4751AE0-DAEC-461E-B81D-1A6153AA86E8.thumb.jpeg.3863043dfe2e5bbc9b91f1a76d548e21.jpeg

 

957156C2-F882-4340-B754-38E37D1CFE9C.thumb.jpeg.d2da8f818ead281af67e4c5b1bb58276.jpeg

 

978F0D4F-48F0-449A-8468-62BACBD2D80D.jpeg.b9b83a88de205c560e1b50e03a6111f2.jpeg

 

Влизаме на първия етаж и веднага се озоваваме пред пианото, а до него е сякаш, самият Павароти, със своя фрак....

 

83FBE4B5-D49E-4482-860B-CEE626301B9D.thumb.jpeg.21100f7bc7b40804e3de7b98c03dc082.jpeg

 

 

 

B307F967-00E2-40BB-8A5A-6F97A3597398.thumb.jpeg.278b65ff13a207acfee7144c9b412abb.jpeg

 

Нормална къща, светла и просторна. На първия етаж са хол, дневна, кухня, кабинет. Човек има усещането, че Лучано, просто, е излязъл за малко. Там са вещите му, картините му, шапката, пурите...

 

5A3668C8-AF01-4EA5-8D26-8347122210B9.thumb.jpeg.7978b9f30c95382beb0b11daa2b342cd.jpeg

 

32B80814-74AD-4934-933E-398F746656A9.jpeg.f66dcd2380e239d6ddcb12d2da49cb9e.jpeg

 

8D62EBAD-D8EA-4892-85A2-188D7F2AFDE9.thumb.jpeg.f9d942bcac5dadf83d2804676a15addb.jpeg

 

6118C14E-1C80-466A-A905-7046FBE4A165.jpeg.98d083d2bb5ba91f1b44706c5343c7aa.jpeg

 

FA99CC08-EEFE-4C92-83CF-A3E393D4E35D.jpeg.2635ae7acf558d20e761fb9989bf0494.jpeg

 

A3BC2D2B-EE3A-44E6-9D14-6E23882DAA05.thumb.jpeg.7c5016ede27943ab04c99d06ab89741d.jpeg

 

00DCA9DA-21A6-4AAE-AD1F-DD4678B4341E.jpeg.60943b00ed0c2e546aa37aab0dd7546d.jpeg

 

50EC870A-AEE3-43B3-956D-D70EDC45B3A3.thumb.jpeg.73e9577c6e63287249d45a43c4c78d35.jpeg

 

7B11664D-2D9A-4395-8A25-95DE4EFC7220.thumb.jpeg.81e8f3e6411b6e8e0361eeee62499659.jpeg

 

7BAB8C92-1C84-447E-A127-0B1BBA474112.jpeg.0edc8bfcc15e7633ac38fc774ac00a7b.jpeg

 

75ED0ABB-6B30-4891-9734-9CDA50F6F946.thumb.jpeg.e4c4011db95c11536b629f51de996ab7.jpeg

 

5293F63B-4A75-4F76-A027-EEFC407EA047.thumb.jpeg.d50cdb50da7d8d6a068d0985430b52c6.jpeg

 

CE918E69-E3A2-4928-916A-FB57BBFD521C.thumb.jpeg.feac472d46cd480ba3c9e80a0a13d463.jpeg

 

6F88BBB1-A298-46BB-B21A-5BA767F5CFDE.thumb.jpeg.8023e6a7325642080ce8a6ef284202c9.jpeg

 

31F40633-295E-481D-AACC-7678D9245C2D.thumb.jpeg.485bf1495539f0580e1bc00e18d4b0d1.jpeg

 

8B540C8A-8E10-453D-9D87-9A61E6D3A72F.jpeg.4a46b20d82ab58e3fecf19729b9c51af.jpeg

 

674BB09A-8057-484D-8D75-48FAE0B7BED6.thumb.jpeg.1bb467a6704e265443b83313f8f187ab.jpeg

 

FC3C580E-13C6-4831-8901-B19C20079D11.jpeg.a3bf289ea001bc12151f1268e636cec7.jpeg

 

85487142-87EB-4B37-BBC4-3DEF02966C97.jpeg.aa5ae55cf51fc7c1d7fba7b3ec572fe0.jpeg

 

 

674BB09A-8057-484D-8D75-48FAE0B7BED6.thumb.jpeg.1bb467a6704e265443b83313f8f187ab.jpeg

 

 

BCC314FD-8043-4767-B2A5-69F16B5F28A4.jpeg

 

5CFE48AF-226A-4847-9C23-2A5269EC5925.jpeg

 

1F5B337F-4256-4EBF-B9B2-700C22AAD5AF.jpeg

 

20E09854-C7B5-4D35-B221-349CB24943BF.jpeg.9c6197919779a7b1d01ac9779363e4ab.jpeg

 

 

Преди да преминем на следващия етаж, се щракваме  и ние за спомен:))))

 

5E46E4E1-3B0E-4121-9FEB-D7D8DFCDB78D.jpeg

 

Следва...

  • Харесвам 17
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

На втория етаж на къщата музей, са изложени всичките му награди, плочи, дискове. Навсякъде има монтори, показваше различни моменти от живота , концертите и срещите с различни хора - известни и неизвестни. В една зала са подредени сценични костюми, в друга - малка кинозаличка, върви филм за живота на Маестрото.

На този етаж са и спалнята и банята. Сър Антъни се загрижи, че на Павароти му е било тясно, в това джакузи, че било малко:))

 

4D710990-F61B-4870-9617-8B407A3CB348.jpeg

 

83913F39-79D7-41A5-90EA-2331D0A3CAC2.jpeg

 

D811EA4E-A83F-4C4C-83A2-302589FFB2ED.jpeg

 

FBA07B19-D27E-43A8-AA65-B01CE3D61E03.jpeg

 

 

Стените са оцветени така:

6CBF7F2C-577D-4D42-84A5-416CC0836184.jpeg

 

 

 

4466E92A-F187-4B71-BBC2-EB770D5B3AA0.jpeg

ABEF402D-F38E-4F46-87A8-4A1B33AF1938.jpeg

 

BBD29D6A-BDEB-48CF-9DBD-1DA9886B9F29.jpeg

 

CAAB6C2F-5BC5-4FDA-82FA-EDA863E270DB.jpeg

 

FF6C69FE-872C-414D-914B-E01E723E064E.jpeg

 

12D20F4D-6EC9-4920-A3AC-5644C73BF7BB.jpeg

 

E2B69216-CDE7-43AF-8F5A-6B5062306579.jpeg

 

FDAA7D41-3D13-4366-94FE-C789614A1B2C.jpeg

 

 

785F6E85-3956-40C0-92B1-06789C28CA5C.jpeg

 

83EAEAF0-3D79-4573-8FDF-741E702FD4DA.jpeg

 

0975EEA7-025F-4B7D-AACF-3438C78589BC.jpeg

 

90F3031A-0CD2-40D1-806D-7B644DFEB6A1.jpeg

 

Следва...

  • Харесвам 10
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

На последния етаж, който е най- светъл, заради стъкления покрив, са подредени снимки, картини и писма от видни люде и приятели.

Много ми харесаха решетките и металните елементи, навсякъде в къщата.

 

 

2D9C034F-2666-4EBA-AF33-A3B5C5B5373F.jpeg

 

49CAA6EC-8F47-4526-85E1-9C1F07D905BA.jpeg

 

437EC4D7-4A10-4F99-A31A-7848BF8072B9.jpeg

 

139E9C9F-FF7A-4320-8A6B-3568D28059A9.jpeg

 

50FD02C3-B36A-40FB-8146-83576094CAAE.jpeg

 

478298BB-D35C-4C44-95D1-5BB25802E057.jpeg

 

216194FB-641D-45E6-A7D0-BF6AF7BC6678.jpeg

 

2635F5FD-3445-4065-855F-55A59588115E.jpeg

 

C5CD2486-05CC-4D7B-9EA3-B7158187C144.jpeg

E01EE9E3-C31E-418E-BC99-159054B584AB.jpeg

6AD49F27-14D3-496A-BAE6-2AB41A4E2D00.jpeg

641B24B9-2D16-45CA-A438-C324DBB96C87.jpeg

B32220E3-88C2-49CE-80FB-134B88CBB120.jpeg

 

476B1355-3B86-46C9-A632-1497C0B13E1C.jpeg

 

2E9BC1B4-746D-445E-BC4E-D1864EB9C36C.jpeg

 

48411A7A-3760-426F-9AD2-6C8B3CFE7391.jpeg

 

3D6930A5-B30E-4866-852A-705B30CAA448.jpeg

 

E546EE07-07D0-4254-AA06-8C0DE8B5570C.jpeg

 

0ABA8187-4FBC-4EB0-A15F-4A04240DD65D.jpeg

 

B79A812F-0E8D-4B35-B4F6-3BF0973041E9.jpeg

 

следва...

  • Харесвам 9
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Къщата е на три етажа, плюс, подземен. Има  си и асансьор.

Последно, разглеждаме най-долу.

 

462174C3-09F1-4E52-BBBF-073F5CF2AB5C.thumb.jpeg.7032a317a5006ad25bf609685bb96d1e.jpeg

 

7B275AB9-BFA2-48D1-836A-B1850CAEB111.jpeg.3fae62f3e91fe410b7595a727025c5e8.jpeg

 

E820B059-346A-4DAB-9D5D-680228B07C59.thumb.jpeg.d3a85f121dfbb0fa7a04ccb1b7d0880a.jpeg

 

34AF71C2-657C-4FE1-BCC3-3519A2462DB9.thumb.jpeg.8433a4f9235e781d427aef7be758ddf7.jpeg

 

CACEAD38-7482-4D4D-BD93-139B111D74B2.thumb.jpeg.17ed6e31a2f85eceb957bc64b315f7ad.jpeg

 

872041E0-6EA4-4221-BDD0-CFA3A7D2C5E8.jpeg.b99fabd77dbe5af45d77931a3044e41c.jpeg

 

D73AC1FC-3E26-4353-8CDB-1535558A7869.thumb.jpeg.05f451190be2d98b2aa03f24ded0a7ea.jpeg

 

66698633-4207-4505-9AE0-958B15B099E6.thumb.jpeg.a465316964b33cb2b25d5006d7db2b33.jpeg

 

C5A7D5FF-1200-4CD6-A657-6841A092E102.jpeg.393e76fe0b18953a35f4bb05b78cbac5.jpeg

 

41836141-B1B4-4A0D-84F9-130F9166CCC7.jpeg.4297dfeb9f6d90acd1f32c8ad8d6b8ab.jpeg

 

C8513D79-605D-46DE-9B00-44E369004861.jpeg.cb7e1d4fd4784871a038a1646e99a404.jpeg

 

D10D55CC-3E79-47E8-989E-44F16B263B1F.jpeg.c203100c7a874da031fb8c446fca9bad.jpeg

 

8442AE73-8A14-4DDE-ABF6-9E1DCAAB17A2.thumb.jpeg.94b65cb41c4ead44aefb52d0a4b951f6.jpeg

 

Отново, големи и красиви колажи на “ Павароти иприятели”.

 

2C927EBB-C330-4DC2-8E90-4FBA1C4E18D9.thumb.jpeg.69228437e127da79a0471c46ceb7592c.jpeg

 

D11C924B-B4B8-4421-B6CE-5C39F755C192.thumb.jpeg.1c5c82837dddd7b72163b0a60a3785f5.jpeg

 

Щракваме се за последно:

 

 

2E122DDA-914C-4495-ADFA-202DB3FCC7C0.jpeg.14cd4e75f0893028e40757d6a3226590.jpeg

 

 

6E6197EB-11AD-4B6F-B638-9B0B3B966CBA.jpeg.54252ae5d4f66b76467aec63cee494d6.jpeg

 

И отиваме да върнем аудио гидовете на рецепцията, която е тук - в ляво от къщата.

 

6E6B5FDE-2845-4D12-8C53-6BA424D1B2BE.jpeg.841ffb2a7be29cbf361a13c835cb9aaf.jpeg

 

0582A80F-6AB7-4E59-BDF2-65A3A94309D4.thumb.jpeg.ef5599fe654ad1de02af45fb596cc6bd.jpeg

Забравих да кажа, че цената на билета е 10 евро, аудио гидът е включен.

 

Много ни хареса музеят, имахме страхотно, емоционално преживяване. Заедно с клиповете на опери и концерти, които , отново  изгледахме тези дни, с многото подробности, които чухме  и прочетохме.

За нас, чудесно време, прекарано в света на музиката и на Павароти.

 

 

 

  • Харесвам 12
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 39 минути , Romana каза:

Удивително скромен и семпъл интериор! 😮  

Точно! Светло, просторно и просто. Без никакви специалности:) Единствено, кухнята е обзаведена  с всичко на Miele, но там е имало непрекъснато много гости, та явно , е било необходимо.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.