Прескочи до съдържание

Логистика и спестяване при полети от Истанбул до Азия

Препоръчани мнения

5 пъти съм летяла от Истанбул и както изглежда ще летя още доста. Вече ми е омръзнало и пътуването до там с автобуса и града, но като започна да пресмятам пак от там купувам. + факта, че със сигурност ще пристигна по един или друг начин и не завися от полет на отделен билет преди това.

Преди 1 час, Lindt каза:

Хм, току що научих, че оферти за полети от близки балкански летища няма и да погледна. Благодаря, @chandni!

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, slujitel каза:

5 пъти съм летяла от Истанбул и както изглежда ще летя още доста. Вече ми е омръзнало и пътуването до там с автобуса и града, но като започна да пресмятам пак от там купувам. + факта, че със сигурност ще пристигна по един или друг начин и не завися от полет на отделен билет преди това.

Е, аз разбирам всеки, живееш извън София, принуден да минава този маршрут и въобще не бих коментирала предимствата на това решение. Но на нас минаването през Турция ни коства време, енергия, отпуск и пари. И пресните ми впечатления от новото летище и полетите с Търкиш също са изцяло отрицателни. 

Връзка към коментар
В момента, Lindt каза:

Е, аз разбирам всеки, живееш извън София, принуден да минава този маршрут и въобще не бих коментирала предимствата на това решение. Но на нас минаването през Турция ни коства време, енергия, отпуск и пари. И пресните ми впечатления от новото летище и полетите с Търкиш също са изцяло отрицателни. 

Имах впредвид,  че полетите от Истанбул са в пъти по-евтини от тези от София, иначе Карлово е много по удобно от София от колкото от Истанбул.  За времето до 17.00 сме на работа и хващаме автобуса в 22.30 от Пловдив. 

Връзка към коментар
преди 7 минути , slujitel каза:

Имах впредвид,  че полетите от Истанбул са в пъти по-евтини от тези от София

Не е задължително. В повечето случаи е така, но се случва и обратното. Когато купувахме билетите за Намибия, SOF - WDH беше 809-810€ (11 месеца преди полета), IST - WDH беше 650€. Естествено купихме от Истанбул, но 2 месеца преди полета, SOF - WDH стана 600€, докато от Истанбул беше 660€.

Връзка към коментар
В момента, chandni каза:

Не е задължително. В повечето случаи е така, но се случва и обратното. Когато купувахме билетите за Намибия, SOF - WDH беше 809-810€ (11 месеца преди полета), IST - WDH беше 650€. Естествено купихме от Истанбул, но 2 месеца преди полета, SOF - WDH стана 600€, докато от Истанбул беше 660€.

Разбира се, че не е задължително. Това, което даваш за пример е с Катарците. Но вземи например полети до Иран, Ливан, Казахстан, Узбекистан, Оман .... където от Истанбул летят Пегасус за много ниски цени и много други компании, а от София избора е почти нулев.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 27 минути , Lindt каза:

И пресните ми впечатления от новото летище и полетите с Търкиш също са изцяло отрицателни. 

Малко офтопик, но наистина не разбирам откъде идват тези отрицателни впечатления, а виждам немалко хора да се оплакват. Вероятно зависи от конкретните връзки.

Миналата седмица минавах 2 пъти през новото летище. Всички полети бяха навреме, след кацане самолетите рулираха не повече от 5-8 минути до гейта, и двата пъти минах за под 3 (!) минути през транзитното секюрити, Дайнърс салона е абсолютно невероятен, а после гейтовете за следващите ми полети бяха в рамките на 6-7 минути пеша. В един Франкфурт или Лондон примерно се ходи много повече из летището.

По мое мнение новото летище е 5 нива над Ататюрк.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 44 минути , slujitel каза:

Имах впредвид,  че полетите от Истанбул са в пъти по-евтини от тези от София, иначе Карлово е много по удобно от София от колкото от Истанбул.  За времето до 17.00 сме на работа и хващаме автобуса в 22.30 от Пловдив. 

Е, вероятно зависи от ситуацията и дестинацията. Ние май все летим когато има избиване на зъбки по някоя линия към Азия, нова дестинация или намалени такси на  дадено летище. И всичките ни полети се движат около 380-450 евро, тръгваме след работа. Трябва да ми ги предложат под 300 евро от Истанбул, за да се върже по-евтино, а не съм виждала подобна цена. И пак ще смятам пътя до там, евентуално и хотел и айде, няма нужда. 

За Африка не мога да кажа нищо, това ни е първи полет и с промо, пак 380 евро. За Америките Истанбул е в обратната посока и винаги ще избера време за прекачване в Европа. Виж, ако гоня някакви популярни дати и ми е фикс идея някаква миграция примерно, сигурно може да се окаже по-добра цената. Но за късмет досега не се е налагало. 

Но всичко зависи от индивидуално подредени събития и планове. 

преди 23 минути , Георги Матеев каза:

Малко офтопик, но наистина не разбирам откъде идват тези отрицателни впечатления, а виждам немалко хора да се оплакват. Вероятно зависи от конкретните връзки.

Миналата седмица минавах 2 пъти през новото летище. Всички полети бяха навреме, след кацане самолетите рулираха не повече от 5-8 минути до гейта, и двата пъти минах за под 3 (!) минути през транзитното секюрити, Дайнърс салона е абсолютно невероятен, а после гейтовете за следващите ми полети бяха в рамките на 6-7 минути пеша. В един Франкфурт или Лондон примерно се ходи много повече из летището.

С удоволствие ще ти кажа 🙂 Ние се въртяхме 25 минути след кацане. Имахме транзитна проверка 40 минути, което много ме дразни, ако не съм имала време да си измия дори зъбите. Там едни хора имаха обучение как да проверяват и минавахме много бавно. Нямахме време нито за салон, нито за кафе. После трябваше да пробягаме летището до нашия гейт. После ни натовариха на самолета и излетяхме 1 час след влизането в него. Кацнахме със закъснение в София, така че да натовариш пътниците толкова рано не е достатъчно, за да си изпълниш графика.

Добавям и начина, по който пътува Жижо от и до Куала Лумпур: 

IMG_20191212_011644.thumb.jpg.d5e90225cc2387d33a0eb99c7d169dd7.jpg

А е висок 1,85 см, не е 3 метра все пак. 

П. П. Това връщане беше на 30.12. Може да е случайна поредица от тъпотии, но за всеки случай няма да опитваме поне 1-2 години.  

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , Lindt каза:

Е, вероятно зависи от ситуацията и дестинацията. Ние май все летим когато има избиване на зъбки по някоя линия към Азия, нова дестинация или намалени такси на  дадено летище. И всичките ни полети се движат около 380-450 евро, тръгваме след работа. Трябва да ми ги предложат под 300 евро от Истанбул, за да се върже по-евтино, а не съм виждала подобна цена. И пак ще смятам пътя до там, евентуално и хотел и айде, няма нужда. 

За Африка не мога да кажа нищо, това ни е първи полет и с промо, пак 380 евро. За Америките Истанбул е в обратната посока и винаги ще избера време за прекачване в Европа. Виж, ако гоня някакви популярни дати и ми е фикс идея някаква миграция примерно, сигурно може да се окаже по-добра цената. Но за късмет досега не се е налагало. 

Но всичко зависи от индивидуално подредени събития и планове. 

С удоволствие ще ти кажа 🙂 Ние се въртяхме 25 минути след кацане. Имахме транзитна проверка 40 минути, което много ме дразни, ако не съм имала време да си измия дори зъбите. Там едни хора имаха обучение как да проверяват и минавахме много бавно. Нямахме време нито за салон, нито за кафе. После трябваше да пробягаме летището до нашия гейт. После ни натовариха на самолета и излетяхме 1 час след влизането в него. Кацнахме със закъснение в София, така че да натовариш пътниците толкова рано не е достатъчно, за да си изпълниш графика.

Добавям и начина, по който пътува Жижо от и до Куала Лумпур: 

IMG_20191212_011644.thumb.jpg.d5e90225cc2387d33a0eb99c7d169dd7.jpg

А е висок 1,85 см, не е 3 метра все пак. 

Аз знам до къде и как летите, Вие сте от хората във форума, които следя с интерес и мога да кажа, че не сте ходили в нито една от дестинациите, които изброих по-горе, нито в някоя от другите, за които знам, че от Истанбул е по-добър вариант. 

• Замислям се 1
Връзка към коментар

Специално за катарците, Истанбул си е много добра опция при комбинация с нощен влак. Не губиш нито ден отпуска, нито време в крайната дестинация. Полетите от София и Истанбул са по едно и също време, т.е. кацаш в Доха по едно и също време и хващаш същите връзки. Разликата е само, че за обедния полет от София предишната вечер си спиш тук, а за обедния полет от Истанбул трябва предишната вечер след работа да хванеш нощния влак. 

Тази гимнастика на нас ни пести 700лв на човек. Но разбира се, ситуациите може да варират. 

Редактирано от Георги
  • Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 26 минути , Георги Матеев каза:

Дайнърс салона е абсолютно невероятен, а после гейтовете за следващите ми полети бяха в рамките на 6-7 минути пеша. 

Кой салон приема Дайнерс? Оф, ей сега ще се изям от яд как съм пропуснала...

Връзка към коментар
В момента, Happy_Traveler каза:

Кой салон приема Дайнерс? Оф, ей сега ще се изям от яд как съм пропуснала...

IGA lounge. И да, за яд си е - салони на такова ниво доста рядко се виждат. Следващият път не пропускай 🙂

• Харесвам 2
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 2 минути , Георги каза:

Специално за катарците, Истанбул си е много добра опция при комбинация с нощен влак. Не губиш нито ден отпуска, нито време в крайната дестинация. Полетите от София и Истанбул са по едно и също време, т.е. кацаш в Доха по едно и също време и хващаш същите връзки. Разликата е само, че за обедния полет от София предишната вечер си спиш тук, а за обедния полет от Истанбул трябва предишната вечер след работа да хванеш нощния влак. 

Тази гимнастика на над ни спести 700лв на човек. Но разбира се, ситуациите може да варират. 

Как става предвижването от гарата до летището? 

Връзка към коментар
преди 1 минута , Happy_Traveler каза:

Как става предвижването от гарата до летището? 

Има директен автобус. В темата за влака между София и Истанбул @Mary го е описала:

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.