Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

Абе че цифрите които се изкарват наяве свързани с КОВИД не е ясно колко са достоверни е факт . За някои са надценени , за други подценени...

Надявам се само все в някой момент в бъдеще да стане ясно кой, с какви подбуди и намерения направи от това заболяване истерия.

Далеч съм от мисълта че преживяваме най-смъртоносната, най-опасната, най-страшната и изобщо най-.. болест.

С две думи да излиза тази /тези ваксини и да се приключва. Който иска да се ваксинира да го направи, който иска да пречели от тях да го направи, изобщо да се удовлетворят исканията и да минем към що-годе нормализиране на ситуацията (пак да повторя че не съм оптимист че някой някога ще остави новото нормално да бъде като старото)

• Харесвам 8
  • Браво 1
Публикувано:

@funny, +1за мнението ти. Изцяло. За съжаление. Дори си го казаха, че с ваксините няма да се приключи, де.

Еми... Децата ни ще живеят друг, осакатен от емоции и близост живот. За мен, началото на края на Човечеството. Може и да е за добро. 

• Харесвам 8
  • Шок 1
Публикувано:
Преди 1 час, luba_rizova каза:

@funny, +1за мнението ти. Изцяло. За съжаление. Дори си го казаха, че с ваксините няма да се приключи, де.

Еми... Децата ни ще живеят друг, осакатен от емоции и близост живот. За мен, началото на края на Човечеството. Може и да е за добро. 

Еееее,не така минорно де:(

Какво е  казал мъдрецът:

"И това ще мине".

А че хората,няма да са същите,респективно,целият свят - това е ясно.

Да ви кажа,гледам ги разните статистики и не вярвам на ни една.Особено,на сегашните,по ред причини. Отделно,много добре знам,как се подават данни за статистика,нали всяка година го правя:(((( Подавам си аз отчета,с примерно,1000 прегледа. Аааа,викат те,лани сте имали 2500,не може ,тая година толкова. Ама,аз съм отсъствала 5 месеца...Няма значение, пишем ги 2700...

Телевизия не гледаме,новини не слушаме. Правя си труда,да проследявам в сайта на РЗИ,статуса на починалите хора.

Забелязвам, при описанията:

*Сърдечно заболяване

*Диабет

*Затлъстяване 

*Онкологично заболяване

Тези се повтарят непрекъснато ,даже,в един лекарски форум,колегите викаха,че половината население,трябвало да мине на Метформин,щото е затлъстяло,а това е лош фактор за Ковид.

Няма място за паника,ако медиите не я създаваха,щеше всичко да е по-просто и по-лесно.

Едни от децата ни са във фармацевтичния бизнес.

Казват - а,са споменали някакво лекарство по телевизия/радио, на другия ден, са изкупени всички количества.Синът ми казва,че неговият склад,ако ,примерно,е правил 1млн оборот годишно,сега,го прави,за два месеца.

Аз съм сигурна,че у населеното, има такива количества,от какви ли не лекарства, че милиони лева,ще идат на боклука,след време.

Приятел направи ковид-пневмония,та му търсихме фраксипарин. Никъде по складовете нямаше,дадоха други приятели,дето се бяха запасили,с по 40-50.

Какво ще кажете ,а?

И да е само това...

Че вирусът го има - факт неоспорим и лично аз,се отнасям, с необходимото внимание.Но и че,много от нещата се преекспонират и деформират,дорде стигнат,до драгия пациент,също е вярно.

В интерес на истината,мен ме притеснява не толкова,ни карантина

,ни ограничения с пътуване,а цялата хамалогия в кабинета.Първо - анкета,второ-меря температура. След всеки - пръскане/мазане,миене/триене, антивирусна/бактерицидна лампа за 30 минути/проветряване.А пък,с инструментариума е цяла сватба.

Но не съм спряла работа и за момент,от страх,дори,когато на 13 март затвориха всичко.А най- щастлива бях,как ми се радваха,моите пациенти,намирайки ме,в кабинета,в оня момент:)))

Но с всичко се свиква.И знам,че,все някога,ще мине...

Сигурна съм.

• Харесвам 24
  • Браво 10
Публикувано:

А, защо толкова държите да си кажете мнението за ваксините и ваксинирането?

Нито знаете какви ваксини ще има, когато му дойде времето да се ваксинирате самите вие, нито дали ще има нужда от такива ваксини, нито знаете какво ще мислите след година по този въпрос.

Доколкото знам в момента решават само лекарите. И въпреки списъците, които  се правят сега, вероятно, а по скоро със сигурност, те също ще могат да премислят още веднъж нещата, когато дойде тяхната ваксина и описанията за нея. 

Защо държите да се самонавивате какъв ужас ни чака? Ще се изпоразболеете от това напрежение. 

И със сигурност светът ще бъде много различен, но няма никакви основания да се мисли, че ще дойде апокалипсиса. Това, че не успяваме да си представим бъдещето, не означава, че то непременно ще е лошо, а още по малко ще е осакатено. Имайте малко повече вяра! Само от нас си зависи дали ще видим чашата наполовина пълна или наполовина празна. 

Това, което си отиде не беше идеално, та толкова да страдаме, че си отиде. А да се вайкаме пред непознатото и да се плашим от него, що за Магеланци сме тогава? 

Идват чудни празници, изживейте ги с надежда и вяра! 

• Харесвам 20
  • Браво 2
Публикувано:
22 minutes ago, AlexandraKo said:

...даже,в един лекарски форум,колегите викаха,че половината население,трябвало да мине на Метформин,щото е затлъстяло,а това е лош фактор за Ковид.

А колегите нещо да споменават за движение, намаляване на тестото и захарта?! Метформина и айде през вратата, това знаят. Няма да им простя колко хора "лекуват" с тоя Метформин, вместо да им кажат просто да започнат движение и намаляване на въглехидратите. Даже на мен една ендокриноложка ми се скара, като я попитах дали да не намаля захарта и като цяло въглехидратите преди години. Каза ми да си пия хапчето и ще се оправя. Добре, че не я послушах. Извинявам се, че така реагирам и се хванах за твоите думи, но проблемът е много сериозен 😞  

• Харесвам 7
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 29 минути , mililia каза:

Доколкото знам в момента решават само лекарите.

Не са само лекарите, много хора вече трябваше да отговорят дали искат да се ваксинират, включително и аз.

Публикувано:
преди 3 минути , slujitel каза:

Не са само лекарите, много хора вече трябваше да отговорят дали искат да се ваксинират, включително и аз.

Е, хубаво сгрешила съм в бройката. Със сигурност обаче по-голямата част от хората, милиони българи са твърде далече от решението по този въпрос. 

• Харесвам 1
Публикувано:

През цялото време най-гласовити са тези, които тръбят колко ваксината е съмнителна, непроучена, с възможни тежки странични ефекти и т. н. 

Ми хубаво - НЕ СИ СЛАГАЙТЕ! 

Може да сте прави, може да не сте, но никой не оспорва правото ви на избор. 

Не виждам някой да ви убеждава да се ваксинирате. 

Не гледате телевизия, не слушате новини, но четете БГ-Мама. 

Сигурен съм, че там темата е хит и сте много активни. Я да вдигне ръка, който пише в ковид темите из БГ-Мама ? 

Тия картинки със сигурност не са от сайта на РЗИ.

Аз знам, че много неща могат да ме убият, явно или пък скрито с годините - храна, алкохол, 5G , a сигурно ще има и 6,  и 7… да пукна от кво ли още не,  та съм склонен да рискувам с една ваксина. Нали трябват повече такива за  представителна извадка за да вземете решение, та не ни разубеждавайте.

преди 21 минути , mililia каза:

Е, хубаво сгрешила съм в бройката. Със сигурност обаче по-голямата част от хората, милиони българи са твърде далече от решението по този въпрос. 

Питат само за да имат ориентировъчна яснота за бройката, което е нормално от гледна точка на логистиката. Изявеното желание / нежелание не е обвързващо. 

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:
преди 36 минути , Eva eva каза:

А колегите нещо да споменават за движение, намаляване на тестото и захарта?! Метформина и айде през вратата, това знаят. Няма да им простя колко хора "лекуват" с тоя Метформин, вместо да им кажат просто да започнат движение и намаляване на въглехидратите. Даже на мен една ендокриноложка ми се скара, като я попитах дали да не намаля захарта и като цяло въглехидратите преди години. Каза ми да си пия хапчето и ще се оправя. Добре, че не я послушах. Извинявам се, че така реагирам и се хванах за твоите думи, но проблемът е много сериозен 😞  

Това беше, в кръга на шегата, не го приемай буквално, моля!

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 36 минути , stanimir каза:

През цялото време най-гласовити са тези, които тръбят колко ваксината е съмнителна, непроучена, с възможни тежки странични ефекти и т. н. 

Аз нямам специално  отношение към ваксината. Аз имам своето решение за нея и нямам драма. Нямам претенции към останалите независимо дали имат като моето или различно от моето желание . В крайна сметка всеки има правото сам за себе си да взима решенията си.

Аз съм по-скоро бясна от истерията която се създаде  и последиците ( икономически, социални, финансови, дори и медицински) от нея .

ПП. Специално отношение ще имам към ваксината в момента в който (евентуално ако се стигне до това) ми се ограничават свободите на база поставена или не ваксина

• Харесвам 13
Публикувано:

Истерията е безспорна.  Никой политик няма желание да излезе и да обясни "това е нещо ново, непознато, засега ни е трудно да го лекуваме и просто е необходимо известен брой хора да си отидат,  за да може всички останали да живеем нормално" ... или нещо такова. 

Дали спасените животи си заслужават цената не мога да кажа. 

• Харесвам 5
Публикувано:

АМИ Еми, то миналото може да не е било идеално, но това, което виждам в момента е далеч от представата ми дори за неутрално. Това напред дето ни чака, няма как да е по-различно от това, което се случва тази година. Ами не ми харесва,вярвай ми. Хип не искам да се кича с титлата магеланска, ако това ще означава да кажа, че е ок ъоеа безумие. 

А последиците върху децата ми ги усетих лятото, а сега са още по_тежки. Няма как да променя това, и всички напудрени приказки няма да ме накарат да смятам, че е за хубаво. Ми не е.

А за ваксините само си говорим, така или иначе, като дойде момента, всеки ще си Решава. Друг е въпроса, че хора които най-много ги е страх от вируса най_не искат да се ваксинират. Което означава, какво чакат да се случи??!! Да си лежим в бункера като онзи японец още 30 години. 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 5 минути , luba_rizova каза:

АМИ Еми, то миналото може да не е било идеално, но това, което виждам в момента е далеч от представата ми дори за неутрално. Това напред дето ни чака, няма как да е по-различно от това, което се случва тази година. Ами не ми харесва,вярвай ми. Хип не искам да се кича с титлата магеланска, ако това ще означава да кажа, че е ок ъоеа безумие. 

А последиците върху децата ми ги усетих лятото, а сега са още по_тежки. Няма как да променя това, и всички напудрени приказки няма да ме накарат да смятам, че е за хубаво. Ми не е.

А за ваксините само си говорим, така или иначе, като дойде момента, всеки ще си Решава. Друг е въпроса, че хора които най-много ги е страх от вируса най_не искат да се ваксинират. Което означава, какво чакат да се случи??!! Да си лежим в бункера като онзи японец още 30 години. 

Споко де, ще има и други ваксини:))))Тия дпи попрочетох за ваксината на Астра Зенека, ще я видим и нея.

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, stanimir каза:

Ми хубаво - НЕ СИ СЛАГАЙТЕ! 

Може да сте прави, може да не сте, но никой не оспорва правото ви на избор. 

Не виждам някой да ви убеждава да се ваксинирате. 

Не гледате телевизия, не слушате новини, но четете БГ-Мама. 

Сигурен съм, че там темата е хит и сте много активни. Я да вдигне ръка, който пише в ковид темите из БГ-Мама ? 

Тия картинки със сигурност не са от сайта на РЗИ.

Аз знам, че много неща могат да ме убият, явно или пък скрито с годините - храна, алкохол, 5G , a сигурно ще има и 6,  и 7… да пукна от кво ли още не,  та съм склонен да рискувам с една ваксина. Нали трябват повече такива за  представителна извадка за да вземете решение, та не ни разубеждавайте.

Питат само за да имат ориентировъчна яснота за бройката, което е нормално от гледна точка на логистиката. Изявеното желание / нежелание не е обвързващо. 

Хубаво де, като вече си взел своето решение за ваксината, от къде идва този ентусиазъм да се противопоставяш на всяко мнение написано в темата? 🙂

А май и ти пишеше в БГ мама? Или бъркам? 😉

На мен пък ми е интересно да разбера различните мненията на магеланци, тук не пишат случайни хора, всеки е с житейският си опит. Не съм взела твърдо решение за ваксината и сигурно няма да стане бързо. Много ми се иска да повярвам, че слагайки ваксина всички проблеми свършват. И така ще бъдат предпазени близките ми, някои, от които са в силно рискови групи, от където ми идва 90% от стреса с пандемията. Обаче нещата не са толкова прости, нито са черно-бели и често истината се крие в нюансите. 

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 35 минути , luba_rizova каза:

то миналото може да не е било идеално, но това, което виждам в момента е далеч от представата ми дори за неутрално

Това си говорехме наскоро , че с всяка изминала година новите правила  водят до нови ограничения. 

Регулациите се увеличават все повече и всичко е уж за да ни е на нас по-добре, а всъщност никой не се интересува и грам от тези "нас" .

Ако се сетите  даже само регулациите в полетите колко са : регулиране ( считай редуциране) багаж, течности, ножички, нокторезачки ( колко см. острие), компютри включени/изключени, скенери на летищата, термоскенери на летищата, забрана за пушене на борда, забрани за алкохол по време на полет (в част от полетите, в други ограничаване), забрани да споменаваш даже някои думички , митнически ограничения .... 

Отбелязвам само че коментара ми не е с цел да оплюя всички новоналожени регулации , а само казвам че всяка нова е ограничаваща  . Няма разрешителни регулации , освен това да ни разрешат да ползваме забранителния режим 🙂

Като цяло тенденцията е да "Някой мисли за вашето добро и вие няма нужда да мислите. Даже изобщо няма нужда да мислите. Наложително е ( за ваше добро) ние да мислим вместо вас !"

• Харесвам 5
  • Браво 5
Публикувано:
Преди 1 час, AlexandraKo каза:

Това беше, в кръга на шегата, не го приемай буквално, моля!

преди 1 час, Eva eva каза:

… вместо да им кажат просто да започнат движение и намаляване на въглехидратите. …

Надявам се сега и @Eva eva да каже, че това с движението и неяденето на шоколадчета също е шега.:wink:

• Харесвам 1
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Казват - а,са споменали някакво лекарство по телевизия/радио, на другия ден, са изкупени всички количества.Синът ми казва,че неговият склад,ако ,примерно,е правил 1млн оборот годишно,сега,го прави,за два месеца.

Аз съм сигурна,че у населеното, има такива количества,от какви ли не лекарства, че милиони лева,ще идат на боклука,след време.

Приятел направи ковид-пневмония,та му търсихме фраксипарин. Никъде по складовете нямаше,дадоха други приятели,дето се бяха запасили,с по 40-50.

Това е, което ме вбесява, както в онова интервю, на което реагирах по-рано горе, където господинът изреждаше лекарства, които според него лекували ковид.

При първите симптоми когато трябваше да пия антивирусен препарат, се оказа, че е изкупен и че няма по складовете и че се очаква след 4 дни. За мен след 4 дни беше късно. Та не знам, ако го бях пила въпросния препарат, можеше да не стигна до усложнения.

И вече няколко човека ме питаха какви точно антибиотици и други лекарства са ми изписали, за да си ги купят, ако им се наложи да си ги имат. Което е пълно безумие, защото вероятността да им изпишат точно тях, е много малка.

(За протокола: ненавиждам бг-мама, нямам телевизор и гледам новините по БНТ онлайн, когато не забие)

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 13 минути , Childish каза:

Това е, което ме вбесява, както в онова интервю, на което реагирах по-рано горе, където господинът изреждаше лекарства, които според него лекували ковид.

При първите симптоми когато трябваше да пия антивирусен препарат, се оказа, че е изкупен и че няма по складовете и че се очаква след 4 дни. За мен след 4 дни беше късно. Та не знам, ако го бях пила въпросния препарат, можеше да не стигна до усложнения.

И вече няколко човека ме питаха какви точно антибиотици и други лекарства са ми изписали, за да си ги купят, ако им се наложи да си ги имат. Което е пълно безумие, защото вероятността да им изпишат точно тях, е много малка.

(За протокола: ненавиждам бг-мама, нямам телевизор и гледам новините по БНТ онлайн, когато не забие)

Ами всъщност не са чак толкова много и ако диагнозата ви е сходна вероятността да изпишат точно тези (или заместители)  е доста сериозна. 

Относно презапасяването,  стадния импулс е непреодолим! 

Видяхме го още съвсем в началото в Западна Европа и САЩ с изкупуване на тоалетната хартия. 

Хората бункери си строят ти за две опаковки антибиотик се хващаш. 

Но пък което е лошо за едни може да е добро за други. Кога щяха да продадат толкова лекарства или пък фуд пандите да направят толкова доставки?  🙂

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Нещата почват да се случват: https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/zhandarmeriya-shte-pazi-koledniya-bazar-sofiya

Междувременно в силно пострадалата от пандемията Италия, в случая Неапол:  https://napoli.repubblica.it/cronaca/2020/12/13/foto/napoli_negozi_affollati_tutti_in_fila_per_lo_shopping_di_natale-278077011/1/

и Милано: https://youmedia.fanpage.it/video/aa/X9ZJY-SwFp4uCxhX

• Харесвам 3
Публикувано:

Не зная дали ще се ваксинирам.

Принципно съм съгласна с @mililia,че трябва да сме оптимисти,защото нямаме никаква представа какво  ще е бъдещето.То винаги е било неясно и непредвидимо.

Но подкрепям @luba_rizova,че светът няма да е същия.Може и за добро да е.

• Харесвам 4
Публикувано:
Преди 1 час, Мари Николова каза:

Хубаво де, като вече си взел своето решение за ваксината, от къде идва този ентусиазъм да се противопоставяш на всяко мнение написано в темата? 🙂

А май и ти пишеше в БГ мама? Или бъркам? 😉

На мен пък ми е интересно да разбера различните мненията на магеланци, тук не пишат случайни хора, всеки е с житейският си опит. Не съм взела твърдо решение за ваксината и сигурно няма да стане бързо. Много ми се иска да повярвам, че слагайки ваксина всички проблеми свършват. И така ще бъдат предпазени близките ми, някои, от които са в силно рискови групи, от където ми идва 90% от стреса с пандемията. Обаче нещата не са толкова прости, нито са черно-бели и често истината се крие в нюансите. 

Не бъркаш, пише, пише и явно, чете, щом знай, какво си говорят мамите:))))

Което ме подсети, да надзърна там, като имам време, те винаги знаят едно повече, от най-знаещите:)))))

• Харесвам 2
Публикувано:

Само вярвам, че това е премерен риск,  правителствата на най-напредничавите държави в света не биха подложили  лековерно избирателите си на геноцид, и  в уменията на камара елитни учени посветили живота си в тая област. 

Просто ми звучи по-смислено от това,  което пишат медиите или дори от вътрешния ми глас. 

Съмненията всеки си ги има, когато не се прееспонират всичко е ок. 

преди 14 минути , AlexandraKo каза:

Не бъркаш, пише, пише и явно, чете, щом знай, какво си говорят мамите:))))

Което ме подсети, да надзърна там, като имам време, те винаги знаят едно повече, от най-знаещите:)))))

Не е сложно да се сетиш какво пишат.Веднъж видял вече ги разпознаваш без грешка. 

За теб нямам никакви съмнения, че правиш възможното да пазиш другите и себе си, та си в леко по-друга категория. Ако всички го правеха,  почти нямаше да има нужда от ваксини,но отлично знаеш какво е наоколо. 

• Харесвам 6
Публикувано:

Гледам да не влизам в тази полемика с ваксините,но ме предизвиквате.Като махнем няколко лекаря,които могат да вземат решние дали да се ваксинират сега,не мога да разбера какво сте го зарешавали сега.

Първата евентуална доставка в Бг ще е 125000 ваксини,т.е. за 62500 човека.Следващата може би ще е февруари.Колко са лекарите,медицинския персонал,полицаи,учители и т.н. групи с приоритет не знам,но пенсионерите са над два милиона,следват по-млади хора от рисковите групи.Това според мен прави над шест милиона ваксини.Половината да искат,това са три милиона.Кога мислите,че ще бъдат доставени,та да дойде вашия ред.Според мен ще имате година да мислите,да сравнявате,да четете резултати върху голяма група хора и прочие.Според мен,ако желаещите в световен мащаб са много,системата за производство няма да се справи.Преди дни четох,че най-големият производител в Индия (Индия произвежда 60% от ваксините в света) ще увеличи производството си до един милиард ваксини през 2021.Та само Индия е милиард и триста.Има проблем с производството на флакони.За логистиката да не говорим (дано това помогне на авиопазара).

Така че време за размисъл ще имате достатъчно.Говоря във второ лице,защото ние нашият избор сме го направили.

• Харесвам 19
  • Браво 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.