Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

Никой не е твърдял,че маските предпазват от заразяване.Маските имат участие в това с какво количество вирус ще се заразиш,ако си в ситуация да се заразиш,т.нар вирусен товар,а това е от значение за тежкото или лекото прекарване на заболяването.Тоест носейки “намордника” си,шансът да се озовеш в болница по корем с тръба в устата е доста по-малък от колкото без него.

• Харесвам 11
  • Шок 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 10 минути , imarev каза:

Никой не е твърдял,че маските предпазват от заразяване.Маските имат участие в това с какво количество вирус ще се заразиш,ако си в ситуация да се заразиш,т.нар вирусен товар,а това е от значение за тежкото или лекото прекарване на заболяването.Тоест носейки “намордника” си,шансът да се озовеш в болница по корем с тръба в устата е доста по-малък от колкото без него.

Такава версия чета за първи път.

Не знам "вирусен товар" какво е, но явно идеята за "имунен отговор" тук не се вписва. Всички са с еднаква имунна система, според горната "теория за маските". 

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:
преди 47 минути , но нейм каза:

Не знам "вирусен товар" какво е

Ти сериозно ли?

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 7 часа, Crazy Horse каза:

@samuraika, не се шегувай, много добре знаеш, че свободата в европейския смисъл на думата им е непозната и на японците и на корейците, за китайците да не говорим.

Не се се шегувам. Шокирана съм. Живяла съм и във Франция, знаех, че Европа си има проблеми, но последната година ме отчая просто.

И моят рожден ден беше наскоро. Не се събирахме на купон като всяка година, дойде една приятелка да ми донесе подарък и пихме кафе, друга приятелка дойде на другия ден (не съм инструктирала и организирала никого, тяхно решение, не знам дали не е съвпадение). По скайп получих много поздравления. За сметка на това бяхме с мъжа ми на ресторант на обяд, само двамата - защото ресторантите си работят, а децата са на училище. Икономиката си върви (с изключение на някои сектори). И макар да сме двойкаджиите в региона - щото не сме правили локдауни като корейците, ние сме азиатската Швеция - разхайтена история, сме със 27 починали на 1М души. В Западна Европа са по 1050-1600 на 1М. А, да - и си вървя по улиците без маска, не са задължителни.

• Харесвам 13
  • Браво 2
Публикувано:

Ваксината на AstraZeneca има проблем с вариант на вируса, Южна Африка спря използването ѝ

https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/02/07/4172121_vaksinata_na_astrazeneca_ima_problem_s_variant_na/?ref=home_NaiNovoto

Убава работа, ама астразенекска ...

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 36 минути , bad kid каза:

Several residents at a German nursing home have tested positive with the UK coronavirus variant, despite receiving two vaccine doses.

https://m.dw.com/en/coronavirus-digest-german-nursing-home-sees-outbreak-after-vaccines/a-56491823

Много е важно да се каже :"Никой от тях не показа някакви  симптоми на Ковид".

Та, се връщаме на въпроса за пср тестовете. 

Или, на другата тема - Ваксинацията предпазва от тежко изкарване. 

И двата варианта са ок. 

Обаче, какво са казали специалистите? Това е причина за не вдигане локдауните, въпреки ваксинацията. 

Изводите съм си ги направила, за съжаление, отдавна. 

П. С. Интересното е, че в публичното пространство масово хората подкрепят мерки, заключвания, умират от страх. А бях на място уикенда, където разговарях с хора от различни части на държавата, различна възрастова група, различен социален статус. Повечето бяха изкарали вируса и въпреки това, всички бяха на моето мнение по отношение на мерките и политиките, които се възползват от него. Аз лично се учудих. И, признавам си, доволна останах. Има някаква надежда. 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 51 минути , Брани каза:

Убава работа, ама астразенекска ...

А, не! Това е неуместна генерализация.

Сериозна фирма са си и сериозен разработчик и производител на медикаменти. Само че, ако трябва да ти отговоря в твоя дух, ще е: хубавите работи бавно стават. Или: бързата работа - срам за майстора.

Разработката на ваксина е сериозно занимание и е абсурдно да се очакват отлични резултати и перфектни препарати (освен безаналоговите де, ама в техния анимационен свят господстват други природни закони) в рамките на месеци. Ето затова аз към момента се въздържам да се ваксинирам - нека лабораториите изчистят „детските болести“ на творенията си и когато се получат наистина стабилни и ефективни ваксини - тогава.

Уточнявам: не живея с нагласата, че другите трябва да бъдат „опитни мишки“ на лабораториите в реално време - според мен никой не трябва да бъде задължаван, нито принуждаван, да се ваксинира на този етап. Просто... не ми се вярва, че девет жени могат да износят едно бебе за един месец. Някои работи си искат времето и няма значение кой се е заел да ги върши.

• Харесвам 9
  • Браво 1
Публикувано:
преди 10 минути , Goal & Boss каза:

А, не! Това е неуместна генерализация.

Сериозна фирма са си и сериозен разработчик и производител на медикаменти. Само че, ако трябва да ти отговоря в твоя дух, ще е: хубавите работи бавно стават. Или: бързата работа - срам за майстора.

Разработката на ваксина е сериозно занимание и е абсурдно да се очакват отлични резултати и перфектни препарати (освен безаналоговите де, ама в техния анимационен свят господстват други природни закони) в рамките на месеци. Ето затова аз към момента се въздържам да се ваксинирам - нека лабораториите изчистят „детските болести“ на творенията си и когато се получат наистина стабилни и ефективни ваксини - тогава.

Уточнявам: не живея с нагласата, че другите трябва да бъдат „опитни мишки“ на лабораториите в реално време - според мен никой не трябва да бъде задължаван, нито принуждаван, да се ваксинира на този етап. Просто... не ми се вярва, че девет жени могат да износят едно бебе за един месец. Някои работи си искат времето и няма значение кой се е заел да ги върши.

Чакаме фейслифта на модела! 🙂

А не, аз ни най-малко не омаловажавам усилията и резултатите в производството на ваксини. Това, че за толкова кратко време успяха да се появят толкова много и високофективни ваксини доказва човечеството колко много е дръпнало технологично.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 15 часа, но нейм каза:

Не знам "вирусен товар" какво е, но явно идеята за "имунен отговор" тук не се вписва. Всички са с еднаква имунна система, според горната "теория за маските". 

Ами аз някъде в темата писах, но нека пак... Съпругата ми е изключително стриктна в носенето на маски и спазване на дистанция. Въпреки всичко поради работата си е често в контакт с много хора. В началото на ноември изкарахме COVID-19, като според нея именно тя е била приносителя у дома. При нея всичко мина за няколко дни до седмица без особени усложнения, но ние със сина ни определено нямахме този късмет и дори се наложи няколко дни да ползваме машини за въздух вкъщи. Обяснението на различни доктори, които ни посещаваха е, че съпругата ми е поела малко количество от вируса именно защото е била с маска. После, прибирайки се у дома и махайки маската, заразява нас (по обясними причини също без маски) с много по-голямо количество от вируса и това води до по-тежкото протичане на болестта при нас. Не съм доктор, споделям какво ни беше обяснено и в него има логика...

• Харесвам 8
  • Браво 1
Публикувано:
преди 14 часа, Zaro каза:

Ти сериозно ли?

Аз, такова, много сериозно.

Не знаех, че когато се заразяваш без маска, имаш висок вирусен товар, а когато се заразяваш с маска, имаш нисък вирусен товар.

Сега вече знам.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 25 минути , Duke каза:

Ами аз някъде в темата писах, но нека пак... Съпругата ми е изключително стриктна в носенето на маски и спазване на дистанция. Въпреки всичко поради работата си е често в контакт с много хора. В началото на ноември изкарахме COVID-19, като според нея именно тя е била приносителя у дома. При нея всичко мина за няколко дни до седмица без особени усложнения, но ние със сина ни определено нямахме този късмет и дори се наложи няколко дни да ползваме машини за въздух вкъщи. Обяснението на различни доктори, които ни посещаваха е, че съпругата ми е поела малко количество от вируса именно защото е била с маска. После, прибирайки се у дома и махайки маската, заразява нас (по обясними причини също без маски) с много по-голямо количество от вируса и това води до по-тежкото протичане на болестта при нас. Не съм доктор, споделям какво ни беше обяснено и в него има логика...

Без да се разбира като възражение или опит за дискусия - явно си е много специфично и чисто индивидуално.

Познавам две семейства - едното на брат ми, другото немско.

Заразява се един от членовете в семейството. Той го изкарва и най-тежко, в смисъл с 1-2 дни температура около 37.5, главоболие, силна отпадналост и мускулни болки.

След 2-3-5 дни позитивират част от останалите членове на семейството/домакинството, но на практика го изкарват безсимптомно и с много по-кратък период на положителни pcr тестове т.е. финишират с отрицателни тестове почти едновременно.

• Харесвам 6
Публикувано:

Дълготрайната употреба на маска може да допринесе за развитие на рак на белия дроб

https://www.nbox.bg/2021/02/изследване-дълготрайната-употреба-н/?fbclid=IwAR2iNBAAbGOGFIrpWuLq3tKk0fHFP6d4_CK79Ub_R-bLWpwf3Deu08rjbvA

https://cancerdiscovery.aacrjournals.org/content/11/2/293

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 17 минути , funny каза:

Дълготрайната употреба на маска може да допринесе за развитие на рак на белия дроб

https://www.nbox.bg/2021/02/изследване-дълготрайната-употреба-н/?fbclid=IwAR2iNBAAbGOGFIrpWuLq3tKk0fHFP6d4_CK79Ub_R-bLWpwf3Deu08rjbvA

не всяка статия, която се публикува в научните среди има научна стойност и достоверност.

Направих си труда да прочета статията , но е абсурдно на базата на 83 пациента да се направи такъв генерален извод.

А и факта че 91 % процента от тези 83 човека са били яки пушачи (1-2 кутии на ден в продължение на доста години).

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 34 минути , funny каза:

Е, колко пък да е дълготрайна тази употреба. Влизам в магазин, 10 мин. макс. 20 и излизам.

Мислех да не взимам отношение по тези маски, но как живеят хирурзи, зъболекари. Изкарат някоя и друга година и айде-е-е рак на белите дробове.

А и от маска до маска май има голяма разлика.

Почти от самото начало на пандемията (март 2020) с жена ми използваме единствено маски с клапи - ffp2, ffp3 с не знам колко си 5 или 6 слоя различни филтри, включително и с активен въглен.

Онзи ден си бях забравил маската и го осъзнах на входа на Метро. Питах мога ли да си купя. Оказа се, че раздавали безплатно от тези хирургичните, светлосините.

Ако се съди по прилепването на маската и начина на дишане сравнено с тези дето са ffp2 с клапа... ами нямат нищо общо.

С тази хирургичната маска имах усещането, че всъщност нямам почти нищо на носа и устата си. Лесно се диша, чувстваш как въздуха минава през пролуките между маската и лицето ти.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 5 часа, Брани каза:

Чакаме фейслифта на модела! 🙂

А не, аз ни най-малко не омаловажавам усилията и резултатите в производството на ваксини. Това, че за толкова кратко време успяха да се появят толкова много и високофективни ваксини доказва човечеството колко много е дръпнало технологично.

Между другото ако човек се интересува от ваксини и тяхната разработка има доста интересни данни. РНК ваксини се разработват от далечната 1991 г, а още след епидемиите от  SARS и MERS някой учени са работили по проекти за такъв тип ваксини. 
Нещо което на мен ми беше интересно е, че в Швейцария преди 3-4 години е било провеждан нещо като експеримент, как болниците ще реагират при избухване на епидемия от респираторен вирус. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 16 минути , ven62 каза:

Е, колко пък да е дълготрайна тази употреба. Влизам в магазин, 10 мин. макс. 20 и излизам.

...

A например тези, които те обслужват в магазина, носят маска през целия си работен ден и по пътя към работа от около 12 месеца... Не че вярвам, че ще се разболеят от рак, ама съм далеч от мисълта да подценявам неудобството им. 

• Харесвам 4
Публикувано:
В момента, Lindt каза:

A например тези, които те обслужват в магазина, носят маска през целия си работен ден и по пътя към работа от около 12 месеца... Не че вярвам, че ще се разболеят от рак, ама съм далеч от мисълта да подценявам неудобството им. 

Съгласен съм. Но останах с впечатлението, че се говори за носенето на маски от "нормалните" хора.

Колкото до неудобството - съвсем съм съгласен. 

То, самия ангажимент да имаш маска в джоба си е достатъчно натоварващо. Като излизам - ключове, портфейл, слушалки, телефон, лаптоп, ..., маска. Ако прибавят още нещо ще почна да си пиша на листче и да си отмятам с химикалка.

• Харесвам 3
Публикувано:

И аз съм далеч от мисълта за рак от маска, но виж всевъзможни бактерии - по-скоро да. Като гледам как повечето хора свалят маската , слагат я в джоб/чанта докато им дотрябва пак, после пак на устата ... и така.... 7 пъти ( 7 пъти е от вица за оня дето тъща му  е починала защото се е  хлъзнала на филията с масло и така.... 7 пъти).

И тази маска не се сменя с дни/месеци....

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 3 минути , ven62 каза:

Съгласен съм. Но останах с впечатлението, че се говори за носенето на маски от "нормалните" хора.

Колкото до неудобството - съвсем съм съгласен. 

То, самия ангажимент да имаш маска в джоба си е достатъчно натоварващо. Като излизам - ключове, портфейл, слушалки, телефон, лаптоп, ..., маска. Ако прибавят още нещо ще почна да си пиша на листче и да си отмятам с химикалка.

Предполагам, че за "ненормалните" хора се е превърнало в навик вече взимането на маска с тях. Макар че пък си спомням складов работник от предишната ми работа, който не си носеше ключовете с него, за да не му скъсат джоба и всеки път звънеше на звънеца, за да стане някой, прекъсвайки работата си и да му отвори вратата на офиса - около 10-15 пъти дневно.  

Публикувано:
преди 7 минути , Lindt каза:

Предполагам, че за "ненормалните" хора се е превърнало в навик вече взимането на маска с тях. Макар че пък си спомням складов работник от предишната ми работа, който не си носеше ключовете с него, за да не му скъсат джоба и всеки път звънеше на звънеца, за да стане някой, прекъсвайки работата си и да му отвори вратата на офиса - около 10-15 пъти дневно.  

Аз бих ти дал следния съвет: повече работа (боядисване) и по-малко приказки (писане във форума) ...

🙂

• Харесвам 2
  • Смея се 7
Публикувано:
преди 5 минути , Брани каза:

Аз бих ти дал следния съвет: повече работа (боядисване) и по-малко приказки (писане във форума) ...

🙂

Не мога, точно сега сме в очакване на нашата сделка на века: да си продадем за 60 лв пералнята. Като женицата иска на фона на цялото ни днешно шлайфане в помещението, да се настани някак си и да чака да види дали центрофугата наистина работи 🤣 Дано не поиска и кафенце, че може да я изгоним 😄 

147316141_257430435786929_2001907466298950771_n.jpg.663fd2538f88f5d5628f7abfe630aa52.jpg147843947_211153850723547_3863755890391087011_n.jpg.c8b6f39934dc22bb9f1a4e32c46fdb23.jpg

• Харесвам 2
  • Смея се 18
Публикувано:
преди 15 минути , Lindt каза:

Ей, защо се заяждаш.  :smile:   Това беше най-краткия начин да напиша, това което имам предвид,.. И съм сигурен, че ме разбра.:biggrin:

преди 4 минути , Lindt каза:

Не мога, точно сега сме в очакване на нашата сделка на века: да си продадем за 60 лв пералнята. Като женицата иска на фона на цялото ни днешно шлайфане в помещението, да се настани някак си и да чака да види дали центрофугата наистина работи 🤣 Дано не поиска и кафенце 😄 

А-а-а-а, ясно... ремонт...

• Харесвам 1
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 23 минути , funny каза:

И аз съм далеч от мисълта за рак от маска, но виж всевъзможни бактерии - по-скоро да. Като гледам как повечето хора свалят маската , слагат я в джоб/чанта докато им дотрябва пак, после пак на устата ... и така.... 7 пъти ( 7 пъти е от вица за оня дето тъща му  е починала защото се е  хлъзнала на филията с масло и така.... 7 пъти).

И тази маска не се сменя с дни/месеци....

Не съм сигурен, че джобът е проблем. Колко пъти на ден човек си пъха ръката в джоба, а после неволно си пипа устата или носа. Няма никаква разлика. Виж, че вдишва това, което обичайно само се издишва, там е по-същественият момент.

преди 28 минути , ven62 каза:

Т.е. освен

Цитат

ключове, портфейл, слушалки, телефон, лаптоп, ..., маска.

Трябва да си носиш и листче и химикалка, за

Цитат

да си пиша на листче и да си отмятам с химикалка

Не е една беля.

преди 13 минути , Lindt каза:

Не мога, точно сега сме в очакване на нашата сделка на века: да си продадем за 60 лв пералнята. Като женицата иска на фона на цялото ни днешно шлайфане в помещението, да се настани някак си и да чака да види дали центрофугата наистина работи 🤣 Дано не поиска и кафенце, че може да я изгоним 😄 

147316141_257430435786929_2001907466298950771_n.jpg.663fd2538f88f5d5628f7abfe630aa52.jpg147843947_211153850723547_3863755890391087011_n.jpg.c8b6f39934dc22bb9f1a4e32c46fdb23.jpg

К'во стана с ремонта на банята? Изкъртихте ли пломбите на съседите при махането на плочките?

• Харесвам 5
  • Смея се 2
  • Замислям се 1
Публикувано:

Започвам с ЛОШИТЕ новини :

1. Алкохолът не е лекарство срещу пандемията - за справка тук   :shok:

2. Не стига че не било лекарство , ами ... цитирам :

"Изследвайки мозъците на над 17 000 починали възрастни хора, невролозите от университета в Южна Калифорния установяват, че консумацията на алкохол ускорява свързаните с възрастта увреждания и нарушава паметта и интелигентността. Техните изчисления показват, че всяка чаша алкохол състарява човешкия мозък средно с една седмица."  :umnik:

Хем без лекарство, хем дърти.... ужасТ.

• Харесвам 1
  • Шок 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.