Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 11 минути , Радо каза:

На мен ми прави впечатление, че откакто се появиха ваксините нищо не се облекчи, а дори напротив - все по-рестриктивни мерки се въвеждат под най различен предлог. 

Аз съм склонен да изчакам да видя как ще е в държави като Израел примерно и тогава да си съставям мнение. Ама ако и при достигане на 70% ваксинирани не отпаднат ограниченията, ми е интересно какви ще са критериите за отпадане тогава.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 11 часа, FlyTraveler каза:

При нас с хиляди напъни на производителя (Хювефарма) едвам го одобриха само за лечение на някакво рядко тропическо заболяване на червата.  

Този малък цитат е за @Zaro. 😉 

Публикувано:
преди 11 минути , Радо каза:

На мен ми прави впечатление, че откакто се появиха ваксините нищо не се облекчи, а дори напротив - все по-рестриктивни мерки се въвеждат под най различен предлог. 

Е, нека стигнем до някакъв по-значим крайъгълен камък във ваксинирането. Да гледаме Израел - ако след като достигнат 50-60% напълно ваксинирани (по два пъти) и случаите им започнат да намаляват видимо, явно нещата вървят към оправяне и просто трябва да достигнем критичната маса в световен мащаб.

преди 2 минути , ivailo_radev каза:

Аз съм склонен да изчакам да видя как ще е в държави като Израел примерно и тогава да си съставям мнение. Ама ако и при достигане на 70% ваксинирани не отпаднат ограниченията, ми е интересно какви ще са критериите за отпадане тогава.

Големите умове мислят еднакво!

Публикувано:
преди 1 минута , FlyTraveler каза:

Този малък цитат е за @Zaro. 😉 

Извинявай, че не съм прочел всички мнения по темата и конкретно това от преди 11 часа. Посипвам си главата с пепел и обещавам, че няма да се повтори. Рапорт даден

• Смея се 1
Публикувано:
преди 1 минута , Zaro каза:

Извинявай, че не съм прочел всички мнения по темата и конкретно това от преди 11 часа. Посипвам си главата с пепел и обещавам, че няма да се повтори. Рапорт даден

At ease! 🙂 🙂 🙂 

Публикувано:
преди 7 минути , Брани каза:

Е, нека стигнем до някакъв по-значим крайъгълен камък във ваксинирането. Да гледаме Израел - ако след като достигнат 50-60% напълно ваксинирани (по два пъти) и случаите им започнат да намаляват видимо, явно нещата вървят към оправяне и просто трябва да достигнем критичната маса в световен мащаб.

Големите умове мислят еднакво!

Защо Израел, гледай UK, там също са напред доста. Вярно, че са повече хора, но все пак.

В общи линии, едно и също нещо се повтаря относително навсякъде - локдауни/извънредни мерки обикновено са между няколко седмици и 1-2-3м, и това се повтаря на всеки 2 месеца (супер нов щам, нов тип маски (това гледам, че сега го прокарват) и др.) Както казва един мой колега - още 3 удължения на извънрените мерки тук, и е Коледа 🙂 

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 1 минута , Радо каза:

В общи линии, едно и също нещо се повтаря относително навсякъде - локдауни/извънредни мерки обикновено са между няколко седмици и 1-2-3м, и това се повтаря на всеки 2 месеца (супер нов щам, нов тип маски (това гледам, че сега го прокарват) и др.) Както казва един мой колега - още 3 удължения на извънрените мерки тук, и е Коледа 🙂 

В общи линии аз спрях да се ядосвам. В крайна сметка реших , че след като те си правят каквото си искат без много-много обяснения, ще го правя и аз. И май и повечето хора ( поне които аз познавам и виждам ) са така. 

Хвърлям някакъв парцал на устата по институции ( вътре рядко служещите си правят обаче тоз труд) , избягвам да ползвам градски транспорт за да не се налага и там да се маскирам, събирам се с приятели. Нервя се че ресторантите не са отворени ( или поне не са официално де ) 

Иначе в събота около МОЛ Парадайз беше такъв панаир че каквито и мерки да има ... все е било човек до човек. Та... май на всички като мен им е писнало и вече им е все тая стига да не ги хванат и глобяват.

• Харесвам 10
  • Браво 1
Публикувано:
преди 2 минути , funny каза:

В общи линии аз спрях да се ядосвам. В крайна сметка реших , че след като те си правят каквото си искат без много-много обяснения, ще го правя и аз. И май и повечето хора ( поне които аз познавам и виждам ) са така. 

Хвърлям някакъв парцал на устата по институции ( вътре рядко служещите си правят обаче тоз труд) , избягвам да ползвам градски транспорт за да не се налага и там да се маскирам, събирам се с приятели. Нервя се че ресторантите не са отворени ( или поне не са официално де ) 

Иначе в събота около МОЛ Парадайз беше такъв панаир че каквито и мерки да има ... все е било човек до човек. Та... май на всички като мен им е писнало и вече им е все тая стига да не ги хванат и глобяват.

Аз пък обратното. Не се ядосвам и аз ама си спазвам всички правила. За мен е по-правилната стратегия в дългосрочен план 🙂

Публикувано:
преди 3 минути , Брани каза:

Аз пък обратното. Не се ядосвам и аз ама си спазвам всички правила. За мен е по-правилната стратегия в дългосрочен план 🙂

Съжалявам, ама това не е честно. Ти по принцип си си с тоя черен респиратор и отпреди пандемията. Та този аргумент не го допускаме!

• Смея се 11
Публикувано:

breaking news:

New coronavirus closely linked to SARS-CoV-2 is discovered in bats in Thailand - and their antibodies can neutralise the pandemic virus

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-9244739/New-coronavirus-closely-linked-SARS-CoV-2-discovered-bats-Thailand.html?ito=social-facebook&fbclid=IwAR1LV4gVdmA-Yk9snxDq2Lc1g7_nOpzX6ocCBdQe_y6TrOMgNBcDbwazDL8

• Смея се 5
Публикувано:
преди 2 часа, ivailo_radev каза:

Да споделя нещо от Германия (уж гледам да се въздържам тези дни). Моята любима бабичка (тантето и т.н.) видя, че числата драматично падат в Германия и прекалено бързо се приближаваме към целта от 50 заразени на 100 000 за 7 дни. Имагинерната граница, която беше определена за евентуално отпускане на ограниченията. Еми в момента дискутират за удължаване на мерките с още месец (т.е. ще станат близо 5 на пълно затваряне почти) и сваляне на границата на 35 на 100 000, че другата много бързо им дойде 😄 Аргумент (поне официално тиражиран) - не се знае мутациите как ще повлияят и дали няма да се появят и други мутации. Вирусолозите, икономистите или каквито и да е други специалисти естествено никой не ги слуша (Дростен го изключвам). 

А и естествено постоянно се говори как с ваксините всичко е наред. Като изключим, че липсват 😄

В нашата община (Landkreis) от няколко дни е под 35, днес е 26, а края на декември беше над 200. Така че 35 не е невъзможно, но естествено отнема време, особено в по-гъсто населени общини. Тъпото е, че въпреки ниския инциденц при нас, не вярвам Söder да отвори градините скоро, дано утре ме опровергае. Но поне засега в Бавария сме с най-строгите правила, 2020 децата ми тръгнаха на градина месеци след децата от другите провинции. 

Публикувано:

Аз това с ваксините и локдауна го разбирах... До скоро. Мислех си, нормално е да затегнат, защото ще Ваксинират и да не се оплескат, да спасят някой повече, похвално. Обаче, вече е очевадно не баш съвсем така. Ма, надявам се да се разоря от бирени почерпки лятото все пак. Другото би било безкрайно тъжно. Все си мислех, че на всички им писна, но вчера попаднах в разговор от типа на : "Няма логика да се прави веднъж 1 тест на децата ей така, освен да се откраднат още едни пари", на който ми беше отговорено "ама хора умират и знаеш ли, че някои вярват, че ваксината е от разчленен ембрион"... И те така. Който се е отдал на паниката и броенето на трупове, няма да се събуди. Никога. Който си е запазил здравия разум, все още има някакво търпение, но се надявам да се изчерпа. Също и печатницата като спре да печата, ще се наложи. Лятото ще видим.

Иначе, разбирам, че кардиолог не може да се изказва за вирусология, но защо коремен хирург, математик, журналист, и какви ли не още незнайни воини коментират и не приемат мнението на вирусолозите, не ми е ясно. Както и да е. 

Не знам какво й стана на Меркел, @ivailo_radev, миналата година сякаш Германия най-леко бяха с мерките и най-държаха на правата и свободите на хората, включително и ЕС да е отворен поне вътре. Какво се промени? 

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 17 минути , luba_rizova каза:

Аз това с ваксините и локдауна го разбирах... До скоро. Мислех си, нормално е да затегнат, защото ще Ваксинират и да не се оплескат, да спасят някой повече, похвално. Обаче, вече е очевадно не баш съвсем така. Ма, надявам се да се разоря от бирени почерпки лятото все пак. Другото би било безкрайно тъжно. Все си мислех, че на всички им писна, но вчера попаднах в разговор от типа на : "Няма логика да се прави веднъж 1 тест на децата ей така, освен да се откраднат още едни пари", на който ми беше отговорено "ама хора умират и знаеш ли, че някои вярват, че ваксината е от разчленен ембрион"... И те така. Който се е отдал на паниката и броенето на трупове, няма да се събуди. Никога. Който си е запазил здравия разум, все още има някакво търпение, но се надявам да се изчерпа. Също и печатницата като спре да печата, ще се наложи. Лятото ще видим.

Иначе, разбирам, че кардиолог не може да се изказва за вирусология, но защо коремен хирург, математик, журналист, и какви ли не още незнайни воини коментират и не приемат мнението на вирусолозите, не ми е ясно. Както и да е. 

Не знам какво й стана на Меркел, @ivailo_radev, миналата година сякаш Германия най-леко бяха с мерките и най-държаха на правата и свободите на хората, включително и ЕС да е отворен поне вътре. Какво се промени? 

На този въпрос може да ти отговори ... евентуално тя, ама и там не съм сигурен 🙂

Проблемът не е дали ще отворят тази седмица или след 100 седмици. Проблемът е, че специалистите и предлагат различни стратегии с различни критерии и тя отхвърля всичко. И се продължава без никакъв план. Сменят се някакви стойности при които да се отвори, ама като се достигнат се казва, че всъщност тези стойности не могат да са критерий. И така.

• Харесвам 3
  • Смея се 2
Публикувано:
Преди 1 час, luba_rizova каза:

Ми , как какво? Смениха се началниците й и танцува на друга музика.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 3 часа, Ivko каза:

Скоро ще намерят вирус и в Софийския зоопар при мечките

Ако открият каквито и да е вируси в някакви животни - мечки, пчели, ангнета, 2 вида супер отровни жаби в едно блато в Аржентина, зайци в Мексико, едни супер редки змии в Ангола, са предпоставка за нови рестрикции. 

Напр:

Влизането в кабинкови лифтове ще е възможно само с отрицателен антигенен тест, Фризьорските и козметичните услуги отново са разрешават при определени условия. Клиентите трябва да представят доказателство за отрицателен резултат от тест, при което пробите не трябва да са взети преди повече от 48 часа.,Разрешава се среща на до четирима възрастни от максимум две домакинства заедно с шест непълнолетни деца. Срещите могат да се осъществяват и в домашни условия, но в личните жилища на семействата, при което трябва да се спазва дистанция от 2 метра и да се носи маска тип „FFP 2“. 

Тия мерки са факт в Австрия (Тирол). 

И разбира се, ще се появят всякакви експерти, учени, математици(чиито прогнози и модели не излязоха верни никъде в Европа), знахари, продавачи на щанда за маслини в кауфланд, привърженици на житна диета режим илу както там се казва. И всички те ще знаят, че новия щам е по-малко смъртоносен, но 67-91% по-заразен. И съответно решението е ясно. 

Това е дежа вю, вече е отиграно с английския и южноафриканския щам. 

Наздраве 🍷😁

• Харесвам 8
Публикувано:

Аз пък не виждам промяна в политиката на Меркел спрямо миналата година. Тогава дори локдаунът започна при много по-нисък брой ново заразени и съответно разхлабването на мерките пак беше при по-малко от 35 на 100000 ново заразени. Но например пролетта детските площадки бяха затворени, сега са отворени. В градините и училищата можеха да ходят само деца, на които и двамата родители са работещи в определени браншове, сега е оставено на родителите да решават дали могат или не могат да се справят с грижите за детето и съответно имат нужда то да посещава градина/училище.

Но,Люба, при теб ми се струва, че не се е променила Меркел, а по-скоро твоето възприятие. Политиката на Германия си беше същата, но ти си имала по-голяма толерантност към нея. 

• Харесвам 3
Публикувано:
На 9.02.2021 г. в 14:01, ДиянаВ каза:

Общо поставените до момента дози, пак не са много - 58 888 според официалната информация https://coronavirus.bg/bg/statistika

Това поражда някои въпроси във връзка с малкия брой имунизирани, които не съм чула някой журналист да пита.

Има ли и колко налични дози, които се пазят, колко от тях за втора доза, а другите за кого и какво?

Например, ако съм медицинско лице, т.е. първа група според плана, включила съм се в любимите списъци за ваксиниране, но моментът не е подходящ да се ваксинирам, защото да речем скоро съм преболедувала и имам антитела, ваксината ще се пази ли за мен още 2-3 месеца?

Другата причина е наистина доставените дози за България да са малко, но не защото сме прецакани от другите, а защото така сме си постлали - толкова сме заявили на база рехавите списъци, правени на юруш през декември или каквото сме заложили в плана като брой лица от различните фази.

На 9.02.2021 г. в 14:13, ДиянаВ каза:

Точно това само се тръби из медийното пространство - колко очакваме, колко ЩЕ дойдат. А дошлите до момента колко са?

Тези числа открих по въпроса колко дози ваксини са дошли и ги запазвам тук, за да има следа. 

https://www.mediapool.bg/bulgaria-ochakva-nad-350-hil-dozi-ot-trite-vaksini-prez-fevruari-news317583.html

Пише, че през януари са доставени общо 59 470 дози, остава някой да изнамери колко са поставени. Има информация само за общо ваксинирани - малко над 41 000 души, от които 13 084 с две дози /тук сигурно се застъпват и с декемврийските данни и става ...сложно за моята математика🙂/

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 46 минути , ДиянаВ каза:

Тези числа открих по въпроса колко дози ваксини са дошли и ги запазвам тук, за да има следа. 

https://www.mediapool.bg/bulgaria-ochakva-nad-350-hil-dozi-ot-trite-vaksini-prez-fevruari-news317583.html

Пише, че през януари са доставени общо 59 470 дози, остава някой да изнамери колко са поставени. Има информация само за общо ваксинирани - малко над 41 000 души, от които 13 084 с две дози /тук сигурно се застъпват и с декемврийските данни и става ...сложно за моята математика🙂/

Според данните тук https://coronavirus.bg/bg/statistika, общо са поставени досега 62428 дози, като 17946 души са ваксинирани с 2 дози.

На фона на доставените, колкото е могло са поставени, с уговорката, че от Пфайзер и Модерна засега пазят дози и за второто поставяне. С интерес очаквам да видя какво ще се случи с тактиката на UK, със забавяне на поставяне на втората доза - повече хора с 60-70% защита (след 1 поставяне) срещу по-малко с 2 дози и 90%+ защита. Засега в UK има поставени 12.65 млн. дози, а хората с 2 поставени дози са едва 516,392. Докато в Израел вече 25.69% са ваксинирани с 2 дози (2.22 млн.). Данни оттук https://ourworldindata.org/covid-vaccinations

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 30 минути , Carrie каза:

Според данните тук https://coronavirus.bg/bg/statistika, общо са поставени досега 62428 дози, като 17946 души са ваксинирани с 2 дози.

На фона на доставените, колкото е могло са поставени, с уговорката, че от Пфайзер и Модерна засега пазят дози и за второто поставяне. С интерес очаквам да видя какво ще се случи с тактиката на UK, със забавяне на поставяне на втората доза - повече хора с 60-70% защита (след 1 поставяне) срещу по-малко с 2 дози и 90%+ защита. Засега в UK има поставени 12.65 млн. дози, а хората с 2 поставени дози са едва 516,392. Докато в Израел вече 25.69% са ваксинирани с 2 дози (2.22 млн.). Данни оттук https://ourworldindata.org/covid-vaccinations

Вчера бяха 58 888. Тази статистика лесно се вижда. Коло са през месец януари? Сега сме 10 февруари - нов месец и 1/3 от месеца🙂

Публикувано:
преди 2 минути , ДиянаВ каза:

Коло са през месец януари? Сега сме 10 февруари - нов месец и 1/3 от месеца🙂

От актуалната информация на сайта на министерството която пускат всеки ден се вижда това на 1-ви февруари сутринта, когато е публикувана информацията :

"41 125 са общо поставените дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция у нас до момента. От тях 105 са поставени през изминалото денонощие."

Това би следвало да са броя дози към края на м.01.2021

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/130-sa-novodiagnosticiranite-s-koronavirusna-infek/

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

преди 6 минути , ДиянаВ каза:

Коло са през месец януари? Сега сме 10 февруари - нов месец и 1/3 от месеца

Според https://ourworldindata.org/covid-vaccinations 41,125 са били поставените дози до 31 януари в БГ, значи досега 21,303 за февруари.

• Благодаря 1
Публикувано:

Ако това което е написано в статията е вярно ( има линк към израелска медия , но... който може да го прочете ) ситуацията в Израел след огромния им процент поставени ваксини не е никак розова, да не кажем че е плачевна   - http://www.memoriabg.com/2021/02/10/tretiat-lockdown-v-izrael-spektakal-na-neuspeha/?fbclid=IwAR2hgJscpRKLjagPgQCoWDBDfDS9zcuLgizD5BxwVAc8-D7Ipw_1GmyoH0Y

-в края на декември, процентът на положителните тестове е 4,9%, броят на хоспитализираните пациенти е 949, а броят на новопотвърдените случаи е 4010.

- на 8 януари, положителният процент от тестовете беше 6,6%, броят на пациентите в критично състояние – 949, а броят на потвърдените за деня случаи – 7 644.

-Във вторник (2 февруари, бел. ред.) процентът на положителните тестове е 8,9%, броят на хоспитализираните пациенти е 1101, а новопотвърдените случаи са 7 183. Дори числото R, което определя степента на разпространение на епидемията, се е повишило отново до 1 през последните дни.“

• Харесвам 4
Публикувано:

С малката (или не-толкова малка) подробност, че има не малък процент ултра-ортодоксални/ортодоксални израелци, които не спазват никакви ограничения (погребението на равинът от преди няколко дни със струпали се 20 хиляди вярващи е показателно). Ще е интересно да се проследят заболелите сред тази група и останалата част от населението.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , Carrie каза:

С малката (или не-толкова малка) подробност, че има не малък процент ултра-ортодоксални/ортодоксални израелци, които не спазват никакви ограничения (погребението на равинът от преди няколко със струпали се 20 хиляди вярващи е показателно).

Не вярвам че са и са се променили религиозните или социални разбирания в последния месец.

Били са също толкова ултра-ортодоксални и в ноември и в декември и в януари.

• Харесвам 4
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.