Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 3 минути , funny каза:

Не вярвам че са и са се променили религиозните или социални разбирания в последния месец.

Били са също толкова ултра-ортодоксални и в ноември и в декември и в януари.

Да, никой не казва, че са. Но не спазвайки каквито и да било мерки, не е ли логично броят на заразените да расте? Колкото повече болни, толкова повече заразени.

Публикувано:
преди 1 минута , Carrie каза:

Да, никой не казва, че са. Но не спазвайки каквито и да било мерки, не е ли логично броят на заразените да расте? Колкото повече болни, толкова повече заразени.

Освен ако не са решили да не ги спазват точно през януари а преди това са били стриктни - Да , логично е . Но се съмнявам да са се променили коренно и в това си отношение - към мерките

• Харесвам 1
Публикувано:

Не знам кои данни точно те насочват в посока, че ултра-ортодоксалните са си променили отношението към мерките... Както и да е. Аз продължавам да се интересувам от процентите заразени в различните групи население и ще е интересна заболяемостта и най-вече смъртността сред ваксинираните. Дотогава, останалото са си наши интерпретации 🙂

Публикувано:

Това означава ли, че между 10 и 15 хиляди е разликата или изоставането в наличните дози при все пак малък брой доставени ваксини у нас? При стотиците хиляди очаквани този или другия месец ще се натрупа ли по-голяма разлика? 

Но има и нещо успокояващо или по-скоро нещо, което ни е обичайно, в зоната на познатото. Дори да добавим тези 10-15 хил. пак сме на края на географията.

• Харесвам 3
Публикувано:

@Velyana, не бих казал че Cancer Discovery, едно от изданията на American Association for Cancer Research е някакъв селски вестник, в който се изявява всеки келеш с фелдшерска диплома, но както и да е. За репрезентативността на проучването може и да си права, обаче.

Ако носенето на парцали/намордници на лицето на улицата и други идиотски мерки не бяха задължителни, а препоръчителни като носенето на ръкавици и шапки при студено зимно време, драма нямаше да има. Нито аз се смея на испанците с ръкавици при 10-12 градуса температура, нито те ме гледат на криво, че не нося, нито ченгетата ме дебнат да ме глобяват, че не нося ръкавици. Но, когато ограниченията стават абсурдни, че и в държави като Германия даже започват да правят определени намрордници задължителни, то тогава е нормално да има драма. Иначе едно е сигурно, че ще продължавам да нарушавам колкото правила и ограничения мога. Снощи пак посрещахме гости. Явно тази пландемия ще продължи по-дълго отколкото съм си представял.

• Харесвам 9
  • Браво 1
Публикувано:
преди 8 часа, funny каза:

Ако това което е написано в статията е вярно ( има линк към израелска медия , но... който може да го прочете ) ситуацията в Израел след огромния им процент поставени ваксини не е никак розова, да не кажем че е плачевна   - http://www.memoriabg.com/2021/02/10/tretiat-lockdown-v-izrael-spektakal-na-neuspeha/?fbclid=IwAR2hgJscpRKLjagPgQCoWDBDfDS9zcuLgizD5BxwVAc8-D7Ipw_1GmyoH0Y

-в края на декември, процентът на положителните тестове е 4,9%, броят на хоспитализираните пациенти е 949, а броят на новопотвърдените случаи е 4010.

- на 8 януари, положителният процент от тестовете беше 6,6%, броят на пациентите в критично състояние – 949, а броят на потвърдените за деня случаи – 7 644.

-Във вторник (2 февруари, бел. ред.) процентът на положителните тестове е 8,9%, броят на хоспитализираните пациенти е 1101, а новопотвърдените случаи са 7 183. Дори числото R, което определя степента на разпространение на епидемията, се е повишило отново до 1 през последните дни.“

Е, процентът на ваксинираните колкото и да е огромен, все още е далеч от 70-80%, който се възприема като някакъв вид стандарт. В крайна сметка може да се наложи всички да се ваксинират, т.е. и тези, които чакат другите да свършат работа, а те просто да си поседят и един хубав ден всичко да се е разминало "от самосебе си". 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 10 минути , Брани каза:

Е, процентът на ваксинираните колкото и да е огромен, все още е далеч от 70-80%, който се възприема като някакъв вид стандарт. В крайна сметка може да се наложи всички да се ваксинират, т.е. и тези, които чакат другите да свършат работа, а те просто да си поседят и един хубав ден всичко да се е разминало "от самосебе си". 🙂

Да да, все още не е достигнал нивата от 70-80% , но не се ли очакваше след 60% с първа доза поне да не се увеличава броя на заразените/умиращите ?

Almost 60 percent of Israel's population has received at least one shot, which confers partial immunity, and slightly more than half have received the second shot for full vaccination , according to the Ministry of Health.

ПП. Цифрата я прочетох в нет-а и не съм търсила официален източник

А колкото до всички да се ваксинират ..... не мисля че някога, някъде по света ще успеят да убедят цялото си население да се ваксинира. Особено при незадоволителни резултати от ваксините и недостатъчно информация за действието и

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 3 минути , funny каза:

Да да, все още не е достигнал нивата от 70-80% , но не се ли очакваше след 60% с първа доза поне да не се увеличава броя на заразените/умиращите ?

Almost 60 percent of Israel's population has received at least one shot, which confers partial immunity, and slightly more than half have received the second shot for full vaccination , according to the Ministry of Health.

ПП. Цифрата я прочетох в нет-а и не съм търсила официален източник

41% с поне една доза, 25% с по две 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:

Не знам, какво се е очаквало, но след първата доза, няма имунитет, можеш да се заразяваш и съответно, да предаваш вируса и на другите хора. Точно това коментират в лекарските форуми, че си трябва пазене, месец, по време на ваксинирането, защото защита някаква, има седмица, след втората игла.За ваксината на Пфайзер говоря.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 1 минута , AlexandraKo каза:

Не знам, какво се е очаквало, но след първата доза, няма имунитет, можеш да се заразяваш и съответно, да предаваш вируса и на другите хора. Точно това коментират в лекарските форуми, че си трябва пазене, месец, по време на ваксинирането, защото защита някаква, има седмица, след втората игла.За ваксината на Пфайзер говоря.

Явно тогава чакаме експеримента Израел да покаже какво ще се случва тепърва .

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 35 минути , funny каза:

Аз предварително мога да ти кажа - Еврейте ще оцелеят.

• Харесвам 1
  • Смея се 6
Публикувано:

Абе то и 98% от населението което се сблъсква с вируса също ще оцелеят и без ваксини ( съдейки по статистиката заболели-починали в момента в световен план) .

На мен ми е по-интересно с какво ваксините ще помогнат за това. Ще върнат ли нормалността броя ваксинирани или не

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 11 минути , funny каза:

Израел горките от почти век са на фронтовата линия по всякакви поводи. Притеснява ме, че ние в България сме толкова далеч дори от началото на експериментиране 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:

За Израел:

Почти 80% от заразените са под 50 години;

Над 92% от починалите са били над 60 години;

67% от тези, които са боледували тежко, са над 60 години;

Над 65% от тези, които са били на апаратно обдишване, са над 60 години. За отбелязване е , че при тежко болните и тези на апаратно обдишване, забележимо повече са мъжете ( в почти всички възрастови групи). Сред починалите също повече са мъжете.

През последните седмици, в които се провежда масова ваксинация, в ковид отделенията забележимо е намаляло числото на възрастните хора в тежко състояние, но се е увеличило числото на хората под 60 години, тежко прекарващи COVID-19.

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Ето какво пише за ваксината на Pfizer в официалния доклад на ЕМА (публикуван на интернет-страницата на Агенцията):

Цитат

The overall vaccine efficacy against symptomatic laboratory confirmed COVID-19 from 7 days after dose 2 was 95.0% (95% CI 90.0, 97.9) in subjects ≥16 years of age without prior evidence of SARSCoV2 infection and 94.6% (95% CI 89.6, 97.6) in all subjects regardless of prior evidence of SARSCoV-2 infection (primary endpoint). This outcome met the pre-specified success criteria. Vaccine efficacy after dose 1 to before dose 2 was 52.4% (95% CI 29.5, 68.4).

Vaccine efficacy from 10 days after dose 1 to before dose 2 was estimated to be 86.7% (95% CI 68.6, 95). 

The VE in each demographic subgroup analysed, as defined by age (including subjects >65 years), sex, race, ethnicity, and country and in individuals with comorbidities including obesity, diabetes, hypertension and cardiopulmonary diseases was >90%. In the obese population, VE was 95.4% (CI 95% 86.0%, 99.1%). VE among 65-74-year-olds was 92.9% (CI95% 53.1%, 99.8%). VE among >75-year-olds was 100% (CI95% -13.1%, 100.0) with 0 cases in the vaccine group and 5 cases in the placebo group. VE among >65 years and at risk of severe COVID-19 was 91.7% (95% 44.2%, 99.8%). 

Based on the available limited data, no reliable conclusion on the efficacy of the vaccine against severe COVID-19 can be drawn from 7 days after the second dose (secondary endpoint). The estimated efficacy against severe COVID-19 occurring at least 7 days after dose 2 was 66.4%,

и т.н. 

Целият доклад е тук, има няма 140 страници.

• Харесвам 6
  • Замислям се 1
Публикувано:

Една доста притеснителна статия от израелец, живущ във Великобритания. Да се надяваме, че все още е рано за генерални заключения. Ето и линк към оригинала.

"Като се има предвид потвърдения факт, че ваксинираните хора са доказано и относително имунизирани поне на този етап, единственото обяснение (за което мога да се сетя) за скоковете на активните случаи, на смъртните случаи и на мутиралите щамове в масово ваксиниращите държави, е плашещата възможност ваксинираните да са действителни разпространители на вируса и особено на неговите мутанти (особено британския). Тази възможност трябва да бъде проучена. Тя се подкрепя от установени данни, събрани в масово ваксиниращи страни, като САЩ, Великобритания, Португалия и ОАЕ. Малко след стартирането на общата кампания за ваксинация, в тези страни е налице рязко експоненциално нарастване на активните случаите и, за съжаление, на смъртните случаи.

Еволюционната теория, която може да доведе до този сценарий, също далеч не е толкова сложна: борейки се да оцелее, вирусът мутира и след това атакува тези, които са относително незащитени (неваксинираните). Проучих възможността за конфликт между „ваксинираните“ и „неваксинираните“ преди три седмици. По същото време някои израелски учени предположиха възможен тревожен сценарий, при който ваксинираните да бъдат идентифицирани като разпространители на някои смъртоносни мутанти и да бъдат поставени в изолация."

• Харесвам 2
  • Шок 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Това последното звучи като сценарий за апокалиптичен филм...

Нещо интересно, поне за мен. Току що си направих антигенен тест и се оказа, че нямам антитела. Това по-малко от два месеца след боледуване. Нямам обяснение на какво се дължи тази аномалия...

• Шок 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 2 часа, Lyubina каза:

Ето какво пише за ваксината на Pfizer в официалния доклад на ЕМА (публикуван на интернет-страницата на Агенцията):

и т.н. 

Целият доклад е тук, има няма 140 страници.

А ти вярваш ли им? Щото, аз - не.

преди 40 минути , FlyTraveler каза:

Една доста притеснителна статия от израелец, живущ във Великобритания. Да се надяваме, че все още е рано за генерални заключения. Ето и линк към оригинала.

"Като се има предвид потвърдения факт, че ваксинираните хора са доказано и относително имунизирани поне на този етап, единственото обяснение (за което мога да се сетя) за скоковете на активните случаи, на смъртните случаи и на мутиралите щамове в масово ваксиниращите държави, е плашещата възможност ваксинираните да са действителни разпространители на вируса и особено на неговите мутанти (особено британския). Тази възможност трябва да бъде проучена. Тя се подкрепя от установени данни, събрани в масово ваксиниращи страни, като САЩ, Великобритания, Португалия и ОАЕ. Малко след стартирането на общата кампания за ваксинация, в тези страни е налице рязко експоненциално нарастване на активните случаите и, за съжаление, на смъртните случаи.

Еволюционната теория, която може да доведе до този сценарий, също далеч не е толкова сложна: борейки се да оцелее, вирусът мутира и след това атакува тези, които са относително незащитени (неваксинираните). Проучих възможността за конфликт между „ваксинираните“ и „неваксинираните“ преди три седмици. По същото време някои израелски учени предположиха възможен тревожен сценарий, при който ваксинираните да бъдат идентифицирани като разпространители на някои смъртоносни мутанти и да бъдат поставени в изолация."

Вчера и аз изчетох всичко по въпроса и наистина, е много притеснително.

И за други държави се наблюдава този ефект.

Ще поживеем, ще видим.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, FlyTraveler каза:

.Малко след стартирането на общата кампания за ваксинация, в тези страни е налице рязко експоненциално нарастване на активните случаите и, за съжаление, на смъртните случаи.

преди 50 минути , Duke каза:

Нещо интересно, поне за мен. Току що си направих антигенен тест и се оказа, че нямам антитела. Това по-малко от два месеца след боледуване. Нямам обяснение на какво се дължи тази аномалия...

преди 50 минути , AlexandraKo каза:

Вчера и аз изчетох всичко по въпроса и наистина, е много притеснително.

И за други държави се наблюдава този ефект.

Ще поживеем, ще видим.

E-e, край, сега наште ще си имат и обяснение защо се туткат.

• Харесвам 3
  • Смея се 4
Публикувано:
Преди 1 час, Duke каза:

наистина би могло да стане филм, като се има предвид, че авторът не е учен с каквито и да било компетенции, а музикант и писател, по-известен с това, че сигурно е от единиците евреи, които отричат съществуването на Холокоста и пропагандират антисемитство

при теб обаче, Duke, има нещо грешно в това изречение - антигенният тест (проба от носа или от гърлото/слюнка) не проверява за антитела, това се прави с кръвен тест, така че първо може би да изясниш какъв точно тест си си направил току-що

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 4 минути , antea каза:

при теб обаче, Duke, има нещо грешно в това изречение - антигенният тест (проба от носа или от гърлото/слюнка) не проверява за антитела, това се прави с кръвен тест, така че първо може би да изясниш какъв точно тест си си направил току-що

Явно съм сгрешил терминологията. Направих тест за наличие на антитела. Върху една подложка капнах капка кръв и две капки от някакъв разтвор, след което тестът отчете, че е валиден (C), но нямаше нито IgG нито IgM

• Харесвам 1
Публикувано:

имай предвид, че аптечните кръвни тестове са слабо достоверни

за да си сигурен, че нямаш антитела, по-добре си направи в лаборатория, и то за предпочитане VNT антитела (вирус неутрализиращи)

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, Duke каза:

:blink: Даже и на Ковид ли не реагираш???

Еб@си темерута! :shok:

:grin:

• Смея се 4
Публикувано:

Аз наистина не знам доколко е достоверен този тест. Просто ми го дадоха и го направих. Резултатът е общо взето нулев, а би трябвало да имам антитела...

Публикувано:
В момента, Duke каза:

Аз наистина не знам доколко е достоверен този тест. Просто ми го дадоха и го направих. Резултатът е общо взето нулев, а би трябвало да имам антитела...

Направи си лабораторен тест, не се халосвай. Пробовземането (от носоглътката) иска квалификация и умения, а тия касети с кръвните тестове не ги знам колко ги бива. Или пробвай с тия.

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.