Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 38 минути , Брани каза:

Как вървят ваксинациите при вас в Швейцария?

В Швейцария доста добре движат ваксинацията. В отделението на мъжа ми вече всички лекари без един са ваксинирани ( за него не беше останала ваксина). Миналата седмица говорих със двамата съседи, който са под 65 и не ми изглеждат да има някакви заболявания( беше ми неудобно да ги питам) и казаха, че имат час за тази седмица да се ваксинират на ваксинационния кораб 😂 

Понеже живеем в граничен регион и много от мед. персонал живеят в Германия, а работят в Швейцария- и тях ги ваксинираха без проблем. 
А от няколко седмици даже ваксинират и бременни , които имат придружаващи заболявания ( доста смело решение според мен). 
Но и тук има хора, дори медицински персонал които не желаят да се ваксинират.

Астра Зенека ги оставиха на stand by режим и още ни има дават одобрение. Но пък подписаха договор за още 5 мил ваксини с Кюревак , Та най вероятно и  те скоро ще са на пазара ( скоро след 2-3 месеца).

https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/impfen.html#1623653140

• Харесвам 7
Публикувано:

Аз лично не смятам, че логиката е водещото в случая с ресторантите по хотелите. Няма как да се спре цялата икономика и ако има някаква логика е какво е жизнено необходимо и какво не. Колко може да си позволим да затворим, за да се ограничи заразата и то да се сложи в някаква рамка с възможно най-малко или най-поносими (икономически) последствия  и това е различно за различните държави, икономики,  правителствени  интерпретации, лобита и т.н. Друг е е въпросът тези мерки, колко дават очакваните резултати.

• Харесвам 2
Публикувано:

Аз пък отдавна се измори да задавам въпроси за по-добър подход към кризата. 😊

И за ваксините, и за терапията. На слушах се на глупости по медиите, на четох се на глупости по социалните мрежи и съм си наложила доброволна карантина от телевизии и социални мрежи. 

Тук е единственото място, където все още влизам с удоволствие. 

😊

• Харесвам 6
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 8 часа, Фил каза:

Аз също! :smile3:

И аз така! :yes:

Конформист! :grin:

преди 8 часа, Брани каза:

като отседнеш в хотел, гладен ли да стоиш 🙂

Не, мога да се храня в стаята си. Така кухнята и сервитьорите ще работят, че даже може и допълнителни хора да наемат, но няма да правим навалица в ресторанта.

преди 7 часа, bad kid каза:

Или 3. Не спазваме мерките, защото те толкова грамотно и незаконно са написани, че 'падат' в съда....

В случая кой е крив, държавният орган, който не може една заповед да напише или хората, които не се съобразяват с една незаконна заповед!?

Все пак хората все с нещо трябва да се съобразяват, нали? Ако не със заповедите, то поне със здравия разум...?

• Харесвам 5
Публикувано:

Та за Израел ...

"С над 53% са спаднали новите случаи, с 39% - хоспитализациите и с 31 на сто - тежките форми на COVID-19 сред хората над 60 в периода между средата на януари и 6 февруари в Израел. Други данни от изследователи в Израел, ваксинирал немалка част от населението си, сочат, че продуктът на "Пфайзер" и "Бионтех" ограничава разпространението на вируса и намалява вирусния товар."

https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/02/13/4174365_spad_i_na_zarazenite_i_na_predavaneto_-_v_izrael/

• Харесвам 6
Публикувано:

Ако трябва да се търсят аналогии на короната назад в миналото, те трябва да се правят не с Испанския грип от преди 100 години, а с така наречения Руски грип от 1889 г.

Страницата в Уикипедия.

https://www.thelancet.com/article/S0140-6736(20)32134-6/fulltext

https://www.history.com/news/1889-russian-flu-pandemic-in-america

https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2020-05-15/coronavirus-of-today-eerily-similar-to-1889-russian-flu-pandemic

Всеизвестно е, че такива пандемии продължават по 2-3 години. Ако приемем, че сме във втората година на настоящата, трябва да стиснем зъби за още една година.

И нека, когато се цитират източнци, да са от надеждни сайтове, а не такива със словоблудствата на някой, получил просветление за световната конспирация.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, Брани каза:

Та за Израел ...

"С над 53% са спаднали новите случаи, с 39% - хоспитализациите и с 31 на сто - тежките форми на COVID-19 сред хората над 60 в периода между средата на януари и 6 февруари в Израел. Други данни от изследователи в Израел, ваксинирал немалка част от населението си, сочат, че продуктът на "Пфайзер" и "Бионтех" ограничава разпространението на вируса и намалява вирусния товар."

https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/02/13/4174365_spad_i_na_zarazenite_i_na_predavaneto_-_v_izrael/

Така е, ама не е баш така:

Коронавирус резко молодеет: данные из больниц Израиля

https://news.israelinfo.co.il/health/92824

" Към края на седмицата се увеличи числото на желаещите да се ваксинират, което бе силно намаляло седмица по-рано. Не е много ясно, кое подейства тук — убеждаването или заплахата от санкции. На заседание на правителството в четвъртък се обсъждаше възможността да  пускат неваксинираните само в супермаркетите и аптеките."

и още

https://news.israelinfo.co.il/health/92822

Однако показатели смертности снижаются медленно и все еще остаются высокими. Врачи уверены, что это объясняется перегрузкой системы здравоохранения и падением качества медицинской помощи. Высокая смертность может частично объяснять и «омоложение» контингента тяжелобольных — похожие, хотя и не столь сильные тенденции наблюдались и во время второго локдауна.

По информации «Хадашот 12», в минздраве испытывают сомнения относительно эффективности вакцины Pfizer против британского варианта коронавируса и подумывают отложить выдачу справок о вакцинации до истечения двух недель после второй прививки.

(мързи ме да превеждам)

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 3 часа, Zaro каза:

Всеизвестно е, че такива пандемии продължават по 2-3 години. Ако приемем, че сме във втората година на настоящата, трябва да стиснем зъби за още една година.

И нека, когато се цитират източнци, да са от надеждни сайтове, а не такива със словоблудствата на някой, получил просветление за световната конспирация.

Само да кажа, че wikipedia не е надежден сайт.

А това за тия 2-3 години...хммм аз по подобен начин преди години се самомотивирах, за да мога да избягам 15 километра, като най-дългото ми бягане (без спиране) до тогава беше 7-8 километра. Виках си: "Хайде бе, бягал съм 8 километра, още толко и съм готов". Да това ми помагаше да преодолея някаква психологическа бариера и в един момент спрях да си мисля колко ми остава да избягам, а само си мислех, че е като ходенето, мога да го правя по цял ден (или колкото е нужно).

Опитвам се да кажа, че промених нагласата си и вече не се стараех да избягам х-брой километри, а си казвах...мога да го правя, колкото е нужно.

Помислете си как бихте реагирали миналата година март, ако се беше казало, че няма да има нормални пътувания още поне година и как го приемате сега. Със сигурност, ако всичко това продължи достатъчно дълго, ще се пречупи психиката дори на най-силните и ще приемат новия начин на живот, "толкова дълго, колкото е нужно". 

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 10 минути , boogy83 каза:

Само да кажа, че wikipedia не е надежден сайт.

А това за тия 2-3 години...хммм аз по подобен начин преди години се самомотивирах, за да мога да избягам 15 километра, като най-дългото ми бягане (без спиране) до тогава беше 7-8 километра. Виках си: "Хайде бе, бягал съм 8 километра, още толко и съм готов". Да това ми помагаше да преодолея някаква психологическа бариера и в един момент спрях да си мисля колко ми остава да избягам, а само си мислех, че е като ходенето, мога да го правя по цял ден (или колкото е нужно).

Опитвам се да кажа, че промених нагласата си и вече не се стараех да избягам х-брой километри, а си казвах...мога да го правя, колкото е нужно.

Помислете си как бихте реагирали миналата година март, ако се беше казало, че няма да има нормални пътувания още поне година и как го приемате сега. Със сигурност, ако всичко това продължи достатъчно дълго, ще се пречупи психиката дори на най-силните и ще приемат новия начин на живот, "толкова дълго, колкото е нужно". 

Ако не си забелязал, цитирал съм още няколко източника, включително и The Lancet. Прочете ли ги тях? А Уикипедия я пуснах щото е на български - медицинската терминология на английски не е по силите на всеки.

Публикувано:
преди 47 минути , Zaro каза:

А Уикипедия я пуснах щото е на български - медицинската терминология на английски не е по силите на всеки.

Ти май даже не си спомняш какъв линк си пуснал 🙂

Някак си моя браузър не ми го отваря на български, ама ми е все тая. И без това не мисля, да чета за испански, френски, руски, занзибарски или таджикистански грип отпреди 100-500 години. Тогава не са можели да пътуват, като сега и да го разпространяват толкова бързо, нито пък са ползвали ваксини или лекарства каквито ползваме сега...Всичко е коренно различно, за да си правим някакви сравнения и изводи. 

Иначе да, тая сутрин и по нова го споделиха това за руския грип...подминах го както подминавам....конспиративните теории.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 6 минути , boogy83 каза:

Ти май даже не си спомняш какъв линк си пуснал 🙂

Някак си моя браузър не ми го отваря на български, ама ми е все тая. И без това не мисля, да чета за испански, френски, руски, занзибарски или таджикистански грип отпреди 100-500 години. Тогава не са можели да пътуват, като сега и да го разпространяват толкова бързо, нито пък са ползвали ваксини или лекарства каквито ползваме сега...Всичко е коренно различно, за да си правим някакви сравнения и изводи. 

Иначе да, тая сутрин и по нова го споделиха това за руския грип...подминах го както подминавам....конспиративните теории.

Е, ... объркал съм се за езика.

Но както и да не, не това е основният източник.

Цитат

Тогава не са можели да пътуват, като сега и да го разпространяват толкова бързо, нито пък са ползвали ваксини или лекарства каквито ползваме сега...Всичко е коренно различно, за да си правим някакви сравнения и изводи.

Ами ... прочети. Никак, ама никак не е коренно различно. Тъкмо напротив. Разпространението е започнало първо в градовете с големи ЖП гари, защото пътуванията са били най-масови с влакове, и едва след това е продължило към по-малки населени места.

Другото общо е симптомите.

Публикувано:

В Белгия ни обещават ваксини за всеки до края на юни/21 юли/

Vanaf maart komt uitnodiging voor vaccinatie: brief van 3 pagina's met persoonlijke code (msn.com)

От март ще има покана за ваксинация: писмо от 3 страници с личен код

Някъде между март и юни всеки белгиец, който все още не е ваксиниран, ще получи покана от три страници за ваксинация. Съдържа уникален код от 33 цифри и букви, според Хет Беланг ван Лимбург. "Много работа е вложена в това писмо, не ми се струва очевидно да го направя още по-опростено", каза Дирк Рамаекерс, председател на работната група по ваксинацията.

94-те центъра за ваксинация у нас ще заработят от следващата седмица. Първоначално фокусът ще бъде върху доставчиците на първична медицинска помощ, но от март обикновено ще дойде ред и на общото население, като се започне с над 65-годишните и рисковите пациенти. Обикновено хората са поканени на ваксинацията по три начина две седмици преди тяхната ваксинация: с писмо, имейл и текстово съобщение. Имейл адресите и мобилните номера се предоставят от правителството от здравната каса. Общо писмото е с три страници. Първата страница е електронен билет с бар и QR код и връзка към уебсайта, където можете да се регистрирате. Трябва също да вземете тази страница със себе си в центъра за ваксинация. На втората страница е точното време, когато хората се очакват в центъра за ваксинация. Засяга две дати: за първата и втората инжекция. Последната страница съдържа практическа информация за самата ваксинация.

Всеки, който получи писмо, е помолен да се регистрира и по този начин да потвърди назначаването за ваксинацията. Това е важно за центъра за ваксинация, за да знаят колко хора да очакват и да могат да се подготвят. Можете да се регистрирате онлайн чрез уебсайта www.laatjevaccineren.be, където хората могат да въведат личния си код. За да не се налага хората да пренаписват кода от 33 цифри и букви, хората могат също да сканират QR код, който автоматично ги пренасочва към уебсайта.

Всеки, който получи имейл или текстово съобщение, ще получи и връзка, където данните се въвеждат автоматично. Ако не сте компютърен герой, можете също да се обадите в кол център, за да се регистрирате, като номер също е посочен в писмото.

Хората, които не могат да участват в срещата, ще бъдат помолени да запишат друга среща. Това също е обяснено в поканата.

Ако не искате да се ваксинирате, трябва също да ни уведомите. По този начин ваксината може да бъде дадена на някой друг.

"Това е система, доста подобна на поканата за тест за COVID", каза Дирк Рамаекерс, председател на работната група по ваксинацията. "Това е много ясно и разбираемо писмо, което е тествано с различни хора. Не ми се струва очевидно да направя това още по-опростено, защото в него е положен много труд."

• Харесвам 13
  • Браво 2
Публикувано:

Една интересна статия за епидемията от едра шарка. Общо взето нищо ново под слънцето. С тази разлика, че сега сме свикнали на много повече свобода, дори в измислянето на конспиративни теории, а това само ни пречи в преодоляването на пандемията.

Аз друго се каня да питам от известно време. През изминалата година, въпреки ситуацията, пътувахме - едни повече, други по-малко. От преболедувалите има ли някой подозрение, че се е заразил при пътуване в чужбина? Много се говори, че летищата и самолетите особено са силно рискови за заразяване. Но не познавам човек, дори от активно пътуващите да се е заразил при такива обстоятелства. Моите наблюдения са, че в голямата си част се заразяват хора с  изискващи активна комуникация професии или свикнали на по-активен социален живот. Естествено, че не могат да се правят генерални заключения от субективни наблюдения, предвид и дългият инкубационен период на болестта,но  ми е интересно какво мислите.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 50 минути , Мари Николова каза:

Една интересна статия за епидемията от едра шарка. Общо взето нищо ново под слънцето. С тази разлика, че сега сме свикнали на много повече свобода, дори в измислянето на конспиративни теории, а това само ни пречи в преодоляването на пандемията.

Аз друго се каня да питам от известно време. През изминалата година, въпреки ситуацията, пътувахме - едни повече, други по-малко. От преболедувалите има ли някой подозрение, че се е заразил при пътуване в чужбина? Много се говори, че летищата и самолетите особено са силно рискови за заразяване. Но не познавам човек, дори от активно пътуващите да се е заразил при такива обстоятелства. Моите наблюдения са, че в голямата си част се заразяват хора с  изискващи активна комуникация професии или свикнали на по-активен социален живот. Естествено, че не могат да се правят генерални заключения от субективни наблюдения, предвид и дългият инкубационен период на болестта,но  ми е интересно какво мислите.

За самолетите казват, че вероятността да се заразиш е много малка, защото вентилационната им система е много добра. Риск е единствено, ако болния е до теб. Пък и нали сме с маски. 

• Харесвам 1
Публикувано:

В началото, като обявиха извънредна ситуация в България повечето от случаите бяха на хора завърнали се от чужбина, доколкото си спомням. След като се разпространи навсякъде и със затягане на мерките на авиокомпаниите и изискванията за влизане в различни страни, мисля че няма пряка зависимост от пътуване и заразяване. Ама това от впечатления само, не съм виждала статистика. 

• Харесвам 5
Публикувано:

@Мари Николова и на мен ми е интересен въпроса ти. Още от лятото, когато гърците излязоха със статистика колко процента от влизащите румънци, българи и сърби били положителни. Един вид подтекстът беше, че ние ги заразяваме от вън. За мен епидемията си следва своя ход и индивидуално пътуващите с цел почивка не са фактор. Може би тези, които пътуват, за да работят в производства със стотици и хиляди заети, са друго нещо, но повече държави не разделят едните от другите и слагат общи ограничения. Покрай сухото и мокрото гори.

Мой братовчед работеше по круизните кораби по Дунава, а сега стоят някъде из северните части на Нидерландия/Германия. Идва си през месец-два и когато се връща на работа работодателят му - австрийска фирма изисква и плаща тест. До сега не е бил положителен.

Когато се връщахме от Прага, с дъщеря ми имахме места в първата половина на пълния самолет, която беше отредена за чехите. Отвсякъде бяхме обградени с най-различни - младежи, семейства. Съседът през пътеката до мен две кенчета Загорка изпи за закуска😄, естествено със свалена маска. Не се заразихме, нито там, нито в самолета. Вече при по-дълги и презокеански полети, може би има по-голям риск.

Нарочиха пътуванията, независимо какви, за зло и така си остана😔

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 24 минути , ДиянаВ каза:

Нарочиха пътуванията, независимо какви, за зло и така си остана

Идеята беше, че така се разнася заразата по-бързо, в което има логика. Но мисълта ми беше, че конкретно летищата и самолетите като че ли са зоните с най-строги мерки, там искаш - не искаш спазваш мерките, защото сума ти служители те контролират. Отделно почти навсякъде въведоха задължителен PCR тест, а и човек като пътува особено в рискова зона се пази два пъти повече.

П.П. Истината е, че се опитвам да убедя повече мои близки, че пътуването е едно от най-безопасните занимания и ми трябва количествен( и качествен, разбира се) материал в подкрепа на това твърдение. 😃

• Харесвам 10
Публикувано:
Преди 1 час, ДиянаВ каза:

@Мари Николова и на мен ми е интересен въпроса ти. Още от лятото, когато гърците излязоха със статистика колко процента от влизащите румънци, българи и сърби били положителни. Един вид подтекстът беше, че ние ги заразяваме от вън. За мен епидемията си следва своя ход и индивидуално пътуващите с цел почивка не са фактор. Може би тези, които пътуват, за да работят в производства със стотици и хиляди заети, са друго нещо, но повече държави не разделят едните от другите и слагат общи ограничения. Покрай сухото и мокрото гори.

Мой братовчед работеше по круизните кораби по Дунава, а сега стоят някъде из северните части на Нидерландия/Германия. Идва си през месец-два и когато се връща на работа работодателят му - австрийска фирма изисква и плаща тест. До сега не е бил положителен.

Когато се връщахме от Прага, с дъщеря ми имахме места в първата половина на пълния самолет, която беше отредена за чехите. Отвсякъде бяхме обградени с най-различни - младежи, семейства. Съседът през пътеката до мен две кенчета Загорка изпи за закуска😄, естествено със свалена маска. Не се заразихме, нито там, нито в самолета. Вече при по-дълги и презокеански полети, може би има по-голям риск.

Нарочиха пътуванията, независимо какви, за зло и така си остана😔

А вие какво предлагате.Може би да нарочат ходенето на работа за най-опасно.

• Харесвам 2
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 1 час, Emil Chakalov каза:

А вие какво предлагате.Може би да нарочат ходенето на работа за най-опасно.

Няма да е лошо😄. Извън майтапа и за проучването на Мари Николова, много по-рискови места от летища и самолети са лекарските кабинети, болниците, училищата, но са неща, без които все накой не може дълго да живее. Е, аз например без данъчна администрация бих оцеляла, но друго мислят според националния ваксинизационен план😄

И в тази връзка, @Мари Николова, подсетих се за един аргумент, който можеш да изтъкнеш пред приятелите си в полза на пътуването🙂 Защо летищният и самолетен персонал не са включени в някоя приоритетна група за ваксиниране? Или и те са включени някъде?

• Харесвам 7
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 7 часа, Мари Николова каза:

Според мен не е ясно как и защо някои се заразяват по-лесно, а други по-трудно.

И преди съм казвал, не съм работил и един ден от вкъщи от миналия март или от както започна всичко. На работа сме стотици хора на смяна по-точно 350-400 в затворено помещение-завод.

Няма и кой знае колко големи мерки, половината си слагат маската на брадата или на половина, има и кафене и място за ядене, уж се спазва някаква дистанция, но повече е на теория и по-малко на практика.

Много от хората се разболяха, преди нова година беше най-масово. В момента почти няма болни, а аз не съм бил болен до сега, нито съм имал някакви симптоми, има и други такива.

Има някаква минимална вероятност да съм изкарал безсимптомно, но нова е на теория и не ми се вярва много.

А когато ходят да пушат, седят на тумби по няколко човека задължително, хем са без маски.

• Харесвам 13
Публикувано:

Не издържах да не пиша в тази тема:

Но филма се разраства:

Търсачите на заразата от СЗО "...Взели са проби от зайци, змии, костенурки и жаби и др., продавани на пазара. Ферма за зайци може да е била критична..."

https://www.segabg.com/hot/szo-covid-19-e-trugnal-ferma-za-divi-zhivotni-yuzhen-kitay?fbclid=IwAR0nd0R_uxyZWchW0RNyrXEwf0j4IummrbgBKwG6YXAxPSW6ULA69A6uJic

Преди няколко дни писах за зайци, змии и жаби...

Хахахах 🍷

• Смея се 8
Публикувано:
преди 8 часа, Мари Николова каза:

Но мисълта ми беше, че конкретно летищата и самолетите като че ли са зоните с най-строги мерки, там искаш - не искаш спазваш мерките, защото сума ти служители те контролират.

Скромният ми опит напоследък е само с два полета на Bulgaria Air, където стюардите не направиха никаква забележка на мъж, който седеше на реда пред мен и освен, че носът му беше навън, често дръпваше и цялата маска под брадичката. До пътеката стоеше, та не е бил невидим. 

Масово останалите пътници бяха с добре поставени маски около мен.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 3 часа, Alexander каза:

Според мен не е ясно как и защо някои се заразяват по-лесно, а други по-трудно.

И преди съм казвал, не съм работил и един ден от вкъщи от миналия март или от както започна всичко. На работа сме стотици хора на смяна по-точно 350-400 в затворено помещение-завод.

Няма и кой знае колко големи мерки, половината си слагат маската на брадата или на половина, има и кафене и място за ядене, уж се спазва някаква дистанция, но повече е на теория и по-малко на практика.

Много от хората се разболяха, преди нова година беше най-масово. В момента почти няма болни, а аз не съм бил болен до сега, нито съм имал някакви симптоми, има и други такива.

Има някаква минимална вероятност да съм изкарал безсимптомно, но нова е на теория и не ми се вярва много.

А когато ходят да пушат, седят на тумби по няколко човека задължително, хем са без маски.

Ами някои хора просто не ги хваща, не са чувствителни на вируса. Та дори и бубонната чума е подминавала хора, въпреки купищата заразени около тях. 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 11 минути , Zaro каза:

Ами някои хора просто не ги хваща, не са чувствителни на вируса. Та дори и бубонната чума е подминавала хора, въпреки купищата заразени около тях. 

@Zaroима обяснение, но е много дълго:(

• Харесвам 2
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.