Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 7 минути , AlexandraKo каза:

@Zaroима обяснение, но е много дълго:(

По-краткото мисля че е: естествения подбор.

Сега очаквам да бъда нахокан 🙂

• Харесвам 4
Публикувано:

Такааа, още ли си мислите че нещо се прави за ограничаване на вируса :biggrin: Е ... голяма грешка.

Петък пътувах за Цюрих. Изискване на Швейцария - PCR тест. Хубаво, ама горките швейцарци разчитат на авиокомпаниите да проверяват тези тестове преди да качат пътниците на борда. Да ама авиокомпанията е БГ еър. Та, стюардесата гледа моя тест , не схвана PCR или антигенен е . Попита ме- казах. Съседното гише обслужваше мъж с тест от преди повече от 72 часа. Да ама " теста му изтекъл снощи късно през нощта и сега до сутринта къде да го хванел този ковид ?!?!?!  Та той само е спал у тях " !!!

Пуснаха го. Логиката си е логика !

Тази вечер - обратно към София.

Чака ни делегация да проверяват тестове и да записват хората без такива. Една жена събира хартиите . Буквално. Вадиш хартия , тя гледа дата . Взима я . Ама да не мислите че сравнява имената на хартията с тези в паспорта/л.карта. Неее. Важното е там да пише че е ПСР , че е от преди 72 часа и .... готовооо ! Пък на кой е теста ... то това не е важно !

• Харесвам 14
Публикувано:
преди 10 часа, Мари Николова каза:

П.П. Истината е, че се опитвам да убедя повече мои близки, че пътуването е едно от най-безопасните занимания и ми трябва количествен( и качествен, разбира се) материал в подкрепа на това твърдение. 😃

Трудно ще ти е.....Повечето хора с които се срещах,след като разберяха че съм пътувал нанякъде подскачаха - Не те ли е страх,че ще се заразиш.

Ами не - не ме е.След Виетнам през февруари имаше хора ,които бягаха от мен все едно съм донесъл чума.Лятото и есента в Гърция нямаше ресторант,където да не се спазват мерки.В Бергамо през октомври също.Там навсякъде се носеха маски и имаше правила....Тук при нас не се спазват никакви правила - заведения,затворени пространства,дистанция......От наблюденията ми повечето хора се заразиха основно от работата (няколко случая от колеги в офиса,които са работили със симптоми без тест ).Доста хора се заразиха от децата си ,който ходеха на училище.Имаше няколко случай и на заразени след семейни сбирки ( Ама ние се виждаме с познати - страхотна логика ). Половинката се зарази от детската градина в която работи. През ноември беше карантина ,заради колежки с положителен тест и няколко дни беше без обоняние само.Така и не направи тест , а в началото на януари теста за антитела показа наличие на много такива. При мен нищо...От началото на пандемията не съм спирал да работя и се срещам с много хора т.е. съм рисков.Има неща ,които не мога да си обясня ,но вече и не се опитвам.

• Харесвам 17
Публикувано:
преди 15 минути , funny каза:

Такааа, още ли си мислите че нещо се прави за ограничаване на вируса :biggrin: 

Ми как? Разбира се!

Със заповед от днес (неделя) (къф е тоя  напън?) децата от 5 до 12 клас от утре тръгват на училище, в малките населени места. 

Голям бе зорът утре сутрин в 6:30 на  -15 градуса да висят по спирките, за да си хванат автобуса. А в същото време тръбим, че новият щам е по-заразен за младите. 

• Харесвам 8
Публикувано:
Преди 1 час, Zaro каза:

Та дори и бубонната чума е подминавала хора, въпреки купищата заразени около тях...

...с думите: а, тоя е женен за колежката!

• Харесвам 1
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 9 часа, но нейм каза:

Ми как? Разбира се!

Със заповед от днес (неделя) (къф е тоя  напън?) децата от 5 до 12 клас от утре тръгват на училище, в малките населени места. 

Голям бе зорът утре сутрин в 6:30 на  -15 градуса да висят по спирките, за да си хванат автобуса. А в същото време тръбим, че новият щам е по-заразен за младите. 

Ако нямаше корона, щяха ли да стават рано? Щяха. Да са първите, ставащи рано и на студено, разбирам. Ама ... хайде да не отглеждаме толкова кекави деца!

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 11 часа, funny каза:

Такааа, още ли си мислите че нещо се прави за ограничаване на вируса :biggrin: Е ... голяма грешка.

Петък пътувах за Цюрих. Изискване на Швейцария - PCR тест. Хубаво, ама горките швейцарци разчитат на авиокомпаниите да проверяват тези тестове преди да качат пътниците на борда. Да ама авиокомпанията е БГ еър. Та, стюардесата гледа моя тест , не схвана PCR или антигенен е . Попита ме- казах. Съседното гише обслужваше мъж с тест от преди повече от 72 часа. Да ама " теста му изтекъл снощи късно през нощта и сега до сутринта къде да го хванел този ковид ?!?!?!  Та той само е спал у тях " !!!

Пуснаха го. Логиката си е логика !

Тази вечер - обратно към София.

Чака ни делегация да проверяват тестове и да записват хората без такива. Една жена събира хартиите . Буквално. Вадиш хартия , тя гледа дата . Взима я . Ама да не мислите че сравнява имената на хартията с тези в паспорта/л.карта. Неее. Важното е там да пише че е ПСР , че е от преди 72 часа и .... готовооо ! Пък на кой е теста ... то това не е важно !

Хайде стига с тези намеци как винаги всичко българско непременно е най-ужасното. Преди няколко седмици на полета от Брюксел до Гран Канария при излитане само ни попитаха "имате ли тест" - казахме "да" и въобще не искаха да го гледат. А на кацане в Испания даже изобщо не питаха дали имаме тест, камо ли да сме го показвали. Та какви мерки какви 5 лева.

На практика нито едно летище или авиокомпания няма достатъчно ресурси и/или подготвен/мотивиран персонал за да проверява всичко от-до. А и по мое впечатление много от самите служитетели смятат част от мерките за безсмислени - никога не биха го казали в прав текст, но с действията си го показват. Въобще пък да не говорим, че в крайна сметка въздушният транспорт май ще вземе да се окаже и най-безопасен (отново) и медиите излишно го демонизираха.

• Харесвам 23
Публикувано:
преди 10 часа, но нейм каза:

Със заповед от днес (неделя) (къф е тоя  напън?)

Ей този подход от началото та и до сега много ме "радва". Всички заповеди, извънредни приказвания и информация се "спуска" или късно през нощта или през уикенда. 

За ефект може би ( че то други методи за въздействие нямат) . Като не могат да се обосноват за нещо - хоп извънредно , нощно, или неделно изказване 

преди 4 минути , Георги Матеев каза:

Хайде стига с тези намеци как винаги всичко българско непременно е най-ужасното

Хич не си мисля че сме най-зле. Просто гледам в нашата паничка. Колкото до ресурса - беше подсигурен. И стюардесите проверяваха тестовете ( но как) и РЗИ бяха на летището ( 7-8 човека) и проверяваха ... но как.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 16 минути , funny каза:

Хич не си мисля че сме най-зле. Просто гледам в нашата паничка. Колкото до ресурса - беше подсигурен. И стюардесите проверяваха тестовете ( но как) и РЗИ бяха на летището ( 7-8 човека) и проверяваха ... но как.

Ами със сигурност са проверявали в пъти по-добре, отколкото на гореописания полет между Белгия и Испания, където всичко беше меко казано проформа и (поне визуално) на никого не му пукаше за нищо 🙂

А и сега си представи как РЗИ детайлно проверява всеки пътник по 10-15 минути и неудобствата, които ще създаде това. Наскоро един приятел се прибра от Англия и излезна от летището 6 часа (!) след кацане. Това просто няма как да работи, поне не за всеки полет.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 16 минути , stanimir каза:

Някой хора, когато са се родили са измрънкали. 

Когато от данъците дето плащам се харчат едни пари за PR акции ще мрънкам и още как. Или казват нямаме ресурс и няма показни акции или като са изтъпанили 7-8 човека дето не вършат нищо ще дават отчет защо това е така .

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 2 минути , AlexandraKo каза:

https://m.24chasa.bg/novini/article/9516295

А за това, какво ще кажете ?

Като начало може да се каже, че журналиста е скаран с българския ... "идващите в Англия"  ... ( освен ако въпросния журналист не е в Англия, ама се съмнявам) :grin:

ПП. Даже няма да коментирам съдържанието. Бизнеса с ПСР тестове стана по-печеливш и от наркотици и от цигари.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 5 минути , funny каза:

Като начало може да се каже, че журналиста е скаран с българския ... "идващите в Англия"  ... ( освен ако въпросния журналист не е в Англия, ама се съмнявам) :grin:

ПП. Даже няма да коментирам съдържанието. Бизнеса с ПСР тестове стана по-печеливш и от наркотици и от цигари.

Говори за правилата за влизане в UK.

Публикувано:
преди 26 минути , funny каза:

Ти виж, само, за какви пари иде реч - тестове+карантина, в специален хотел, къде 2000 паунда .

• Харесвам 4
Публикувано: (редактирано)
преди 2 часа, Zaro каза:

Ако нямаше корона, щяха ли да стават рано? Щяха. Да са първите, ставащи рано и на студено, разбирам. Ама ... хайде да не отглеждаме толкова кекави деца!

Ако искаш да си говорим за кекави деца, можем да си отворим друга темичка.  

Нали преди 10 дни нагласиха схемата, как ще се връщат децата в училище? 

Какво толкова извънредно съдбоносно се случи, че в неделя на -15 взеха решение и смениха схемата за другата сутрин??? В неделя им дойде провидението.

Редактирано от chandni
Премахнати коментари с политическа насоченост.
  • Харесвам 2
Публикувано:

@funny а защо трябва на българското летище да ти проверяват теста, който швейцарците изискват?

В крайна сметка това е тяхно изискване, е ако нямаш такъв и ма влизане в Швейцария те върнат, авиокомпанията трябва да те върне безплатно. 

Но според мен те разчитат до някъде и на личнат отговорност на хората, че щом има изискване ще са го спазили.
според мен тези PCR тестов дават някаква сигурност, защото ако си положителен, няма как да го скриеш от съответните власти и оставаш в карантина. ( поне в моите представи няма как да се скрие).  
Мъжа ми се прибира до Бг скоро , но още не изискваха тестове, и каза че на летището в Цюрих можеш да си направиш PCR тест на скромнат цена от 200 франка 😂. Така, че не само в България се плаща.

• Харесвам 3
  • Шок 1
Публикувано:
преди 49 минути , AlexandraKo каза:

https://m.24chasa.bg/novini/article/9516295

А за това, какво ще кажете ?

Тия сега с ПСР-тестове ще искат да компенсират проблемите от брекзита 🙂

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 7 минути , Velyana каза:

@funny а защо трябва на българското летище да ти проверяват теста, който швейцарците изискват?

В крайна сметка това е тяхно изискване, е ако нямаш такъв и ма влизане в Швейцария те върнат, авиокомпанията трябва да те върне безплатно. 

Но според мен те разчитат до някъде и на личнат отговорност на хората, че щом има изискване ще са го спазили.
според мен тези PCR тестов дават някаква сигурност, защото ако си положителен, няма как да го скриеш от съответните власти и оставаш в карантина. ( поне в моите представи няма как да се скрие).  
Мъжа ми се прибира до Бг скоро , но още не изискваха тестове, и каза че на летището в Цюрих можеш да си направиш PCR тест на скромнат цена от 200 франка 😂. Така, че не само в България се плаща.

По идея е по-логично да се изисква теста преди качване на борда ( като изобщо ще се изисква тест) , а не след като си пристигнал на дестинацията. 

Предполагам това е била идеята на Швейцарските власти за да го искат по този начин. Качваш се на борда само ако покажеш отрицателен тест на чекин. Дори и с мобилна бордна карта искаха да се мине на чекин гише за да покажеш тест, издават ти хартиена бордна карта и слагат печат че е проверен теста.

Така държавата си гарантира, че няма да има недоразбрали които после да се окажат без тест и да се налага карантиниране , контрол от страна на държавата за това спазва ли се карантината и евентуално скъпоструващо лечение във и без това натоварените болници.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 минути , Velyana каза:

По екселските таблици на пътуващите (защото аз, не че искам да се самоизтъквам, но в момента съм си дал разширена почивка от това!) "ПСР" вече ще надскочи по стойност "самолетен билет", "нощувки", "рентакар" ... 🙂

• Харесвам 7
  • Шок 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 12 минути , funny каза:

По идея е по-логично да се изисква теста преди качване на борда ( като изобщо ще се изисква тест) , а не след като си пристигнал на дестинацията. 

Предполагам това е била идеята на Швейцарските власти за да го искат по този начин. Качваш се на борда само ако покажеш отрицателен тест на чекин. Дори и с мобилна бордна карта искаха да се мине на чекин гише за да покажеш тест, издават ти хартиена бордна карта и слагат печат че е проверен теста.

Така държавата си гарантира, че няма да има недоразбрали които после да се окажат без тест и да се налага карантиниране , контрол от страна на държавата за това спазва ли се карантината и евентуално скъпоструващо лечение във и без това натоварените болници.

Аз също го намирам за по -логично, но това не означава, че е задължение на авиокомпанията или на държавата от която излиташ. 
Но това, че е по логично не задължава българските или които и да е власти и служители да проверяват дали имаш тест. А ако пристигнеш без тест в Швейцария и не си гражданин или живущ няма да те допуснат в страната, ( ако проверяват де 😉). И тогава проблема е на авиокомпанията и на пътника де. Но явно и авиокомпанията не я притеснява този факт.

Малко объркано го написах, но и аз следвам твоята логика , но това не задължава никой в България да те проверява дали имаш

тест.

• Харесвам 2
Публикувано:

В случай, че сте го пропуснали това:

Нов вариант на COVID-19 тръгна от Южна Калифорния

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Nov-variant-na-COVID-19-tragna-ot-IUzhna-Kaliforniia_165054.html?fbclid=IwAR2G3JQVtJ5R3e8PYPkYhPwmYklmHf6aeZIP10Zpnhxf5TSSlOcpD6x399I

• Смея се 5
Публикувано:
преди 24 минути , Брани каза:

По екселските таблици на пътуващите (защото аз, не че искам да се самоизтъквам, но в момента съм си дал разширена почивка от това!) "ПСР" вече ще надскочи по стойност "самолетен билет", "нощувки", "рентакар" ... 🙂

Време е да позволят поне на ваксинираните да пътуват свободно. 

Дори съм на мнение, че може да се измисли регистър на преболедувалите вируса,  с което да освободят и тях за пътувания. 

• Харесвам 3
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 14 минути , Velyana каза:

Аз също го намирам за по -логично, но това не означава, че е задължение на авиокомпанията или на държавата от която излиташ. 
Но това, че е по логично не задължава българските или които и да е власти и служители да проверяват дали имаш тест. А ако пристигнеш без тест в Швейцария и не си гражданин или живущ няма да те допуснат в страната, ( ако проверяват де 😉). И тогава проблема е на авиокомпанията и на пътника де. Но явно и авиокомпанията не я притеснява този факт.

Малко объркано го написах, но и аз следвам твоята логика , но това не задължава никой в България да те проверява дали имаш

тест.

Подозирам че са го вменили точно на авиокомпаниите ( може и срещу такса, нямам идея), защото стюардесите освен тестовете искаха да се попълнят и декларациите при влизане ( освен ако нямаш електронна форма и QR код който искаха да погледнат) - тези с данните на кое място седиш, адрес на който ще си в Швейцария и т.н. - и също така и самите стюардеси ги събираха тези декларации от пътниците.

После на влизане в Швейцария нямаше никакви проверки в тази насока

• Харесвам 3
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.