Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

"Моят съвет е на този етап  жените да се въздържат от ваксина, ако искат да забременеят. Ще видим в следващите две години оценките за безопасност" - препоръча Гетов.

https://segabg.com/hot/maksimalen-imunitet-sreshtu-covid-19-10-dni-sled-vtoroto-ubozhdane

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 1 час, Tesh каза:

Какво лошо в това да се даде повече свобода на хора, които от медицинска гледна точка не са опасни. 

Първо, от медицинска  гледна точка, не е точно така., има куп условия.

Второ- от немедицинска гледна точка е дискриминация и коментарът на @giafil е точно на място.

И трето - за този вирус, още нищо не се знае със сигурност.

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 12 минути , AlexandraKo каза:

Първо, от медицинска  гледна точка, не е точно така., има куп условия.

Второ- от немедицинска гледна точка е дискриминация и коментарът на @giafil е точно на място.

И трето - за този вирус, още нищо не се знае със сигурност.

Дискриминация? Майчице  мила. 

Както и да е, хубав и успешен ден желая. 

Публикувано:
преди 3 часа, funny каза:

Старият щам на короновируса е отживелица, вече ще съществуват само новите, посочи Лъчезар Томов  :grin:

https://tribune.bg/bg/obshtestvo/matematik-na-1-mart-shte-imame-mezhdu-1500-i-2500-zarazeni-s-covid-19-na-den/?fbclid=IwAR3qOgl8hS0YQ41NRLWodb3goOm_QPdeGu02SQk3BAQNQIqqJ4-f2JZ_K2E

Много ясно, че ще е така! Те старите щамове не са актуални, мина им вече модата! Сега си имаме нови чудовища, много по-плашещи! Друга нова мода, поне в Мадрид, която наблюдавам е, разни... по-добре да не казвам какви, да ходят с по два намордника!
То и грип няма тази година, уплашил се от коронавируса и новите му щамове и варианти явно. Мен най-после ме хвана една класическа старомодна настинка!
Другото любопитно е, че уж не се знаело много все още за този вирус, но пък ваксините готови. И то какви ваксини, за чудо и приказ! Ваксини ли бе да ги опишеш, разровиш ли ги ще мирише като усвоени милиарди, ако перифразирам поетът!

• Харесвам 4
  • Браво 2
Публикувано:

От гледна точка на похвалните опити темата да се развива извън политиката, няма да е лошо да се ограничи пускането на линкове към политически обвързани медии. Ясно, че така или иначе голяма част от българските медии са политически обвързани, но все пак има определен брой медии, които очевидно обслужват политически интереси и поне тях бихме могли да избягваме. Да не говорим, че сме в условия на предизборна кампания...

Иначе, за мен също е любопитно защо тази година липсват типичните грипни инфекции. Очевидно противоепидемичните мерки свързани с COVID-19 ограничават разпространението на сезонните грипни вируси, но дали само това е причината...

• Харесвам 4
Публикувано:

преди 14 минути , Duke каза:

Иначе, за мен също е любопитно защо тази година липсват типичните грипни инфекции. Очевидно противоепидемичните мерки свързани с COVID-19 ограничават разпространението на сезонните грипни вируси, но дали само това е причината...

Аа има си ги , просто не са медийно интересни. И аз си изкарах един традиционен грип и доста хора около мен също, но на никой не му се занимава да виси при лични лекари и се самолекува ( и без грипа е хаос в здравеопазването) , та за това и не се проследяват тези случаи.

преди 14 минути , Duke каза:

От гледна точка на похвалните опити темата да се развива извън политиката, няма да е лошо да се ограничи пускането на линкове към политически обвързани медии

Дай моля те пример за необвързани медии, че и аз ги издирвам.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 4 минути , funny каза:

Нека да не задълбаваме по тази линия, въпросът е поне да не се цитират отявлено обвързани медии... 😉 

Публикувано:
преди 16 минути , funny каза:

Аа има си ги , просто не са медийно интересни. И аз си изкарах един традиционен грип и доста хора около мен също, но на никой не му се занимава да виси при лични лекари и се самолекува ( и без грипа е хаос в здравеопазването) , та за това и не се проследяват тези случаи.

За начало може да вярваш безрезервно на всичко, което напиша аз! В качеството си на последна инстанция съм толкова над нещата, че ако имаше неща, намиращи се над нещата, аз със сигурност съм и над тях!

🙂

• Харесвам 4
  • Смея се 8
Публикувано:
преди 19 минути , funny каза:

Други болести няма - има само една.

А пък медия, няма ни една...

• Харесвам 2
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 4 минути , Брани каза:

За начало може да вярваш безрезервно на всичко, което напиша аз! В качеството си на последна инстанция съм толкова над нещата, че ако имаше неща, намиращи се над нещата, аз със сигурност съм и над тях!

🙂

Ааа, и на теб не вярваме . Ти си галактически обвързан.

• Харесвам 1
  • Смея се 5
Публикувано:

Проф. Мира Кожухарова: Светът се държи неадекватно от епидемиологична гледна точка

https://bntnews.bg/news/prof-mira-kozhuharova-svetat-se-darzhi-neadekvatno-ot-epidemiologichna-gledna-tochka-1095411news.html?fbclid=IwAR3EKa-SZ6AwH823MYsbJmARvw83piDzn8woG5VsjmCFWkGWsC__TOlibrM

• Харесвам 6
  • Браво 2
Публикувано:
преди 2 часа, bad kid каза:

От щаба отдавна казаха, че Грип тоя сезон няма да има... Не следите...

Ми тъй де, кой знае :dwarf:повече - тия, дет го пускат или тия, дет го чакат?:crazy::crazy:

преди 2 часа, funny каза:

Ааа, и на теб не вярваме . Ти си галактически обвързан.

Па те, сигур и по другите галактики, си имат парици...:girl_cray2:за възнаграждаване...

• Харесвам 2
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 3 часа, funny каза:

Проф. Мира Кожухарова: Светът се държи неадекватно от епидемиологична гледна точка

https://bntnews.bg/news/prof-mira-kozhuharova-svetat-se-darzhi-neadekvatno-ot-epidemiologichna-gledna-tochka-1095411news.html?fbclid=IwAR3EKa-SZ6AwH823MYsbJmARvw83piDzn8woG5VsjmCFWkGWsC__TOlibrM

Аз искам да знам моят математик какво мисли и какво е казал 😄 Ей, не го дават вече и това е, всяка вечер чакам с нетърпение новините...няма го. 

• Харесвам 1
  • Смея се 7
Публикувано:
преди 6 часа, Crazy Horse каза:

Мен най-после ме хвана една класическа старомодна настинка!

Направи ли си тест за корона вирус, все пак? Как си сигурен, че е 'стар' вирус? 

• Харесвам 4
  • Шок 1
Публикувано:

Тази година няма грипна епидемия в Белгия.

Geen griepepidemie in het land | sciensano.be

Няма грипна епидемия в страната

Публикувано на: Четвъртък, 11 февруари 2021 г.

Sciensano управлява мрежата от анкетиращи лекари, проучвателни лаборатории и болници за проучване, която ни държи постоянно информирани, наред с други неща, за броя на консултациите с общопрактикуващи лекари за симптоми на грип или ILI influenza-like-illness (грипоподобно заболяване: температура, кашлица, мускулни болки, умора, и т.н.). Събираме тези данни през цялата година, позволявайки на Sciensano да наблюдава интензивността и тежестта на грипната активност и нейното въздействие върху населението седмица след седмица. Националната референтна лаборатория за грип, която управлява Sciensano, осигурява вирусологичното проследяване на циркулиращите грипни вируси.

Поради COVID-19 броят на консултациите с личен лекар за симптоми на грип е много по-голям от лятото на 2020 г., отколкото през предходните години, тъй като симптомите на грип и COVID-19 са много сходни и защото хората се насърчават да посетят лекар, ако имат грипоподобни симптоми. От друга страна, броят на положителните лабораторни тестове за грип остава много по-малък, отколкото през предишните зими.

Влияние на епидемията COVID-19 върху наблюдението на грипа през предишните години

броят на консултациите с личния лекар поради симптоми на грип (температура, кашлица, мускулни болки, умора и др.) Ни даде ясна представа за грипната епидемия:

• Броят на консултациите поради симптоми на грип и броят на положителните лабораторни тестове за грип се увеличаваха едновременно от декември
  • През този период грипът на NRC също наблюдаваше нарастващ процент положителни тестове сред пробите на дихателните пътища при пациенти със симптоми на грип.
  • Броят на положителните тестове за грип, степента на позитивност на тестовете и броят на консултациите с общопрактикуващи лекари за грипоподобни оплаквания достигаха едновременен пик всяка година между средата на януари и средата на март, като след 4 до 6 седмици паднаха до изходното ниво

Обикновено говорим за грипна епидемия

• когато седмичният брой на консултациите с общопрактикуващи лекари е над определен епидемичен праг (например 128 консултации на 100 000 жители за поне 2 последователни седмици). Всяка година Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) изчислява прага на епидемията за всяка държава въз основа на данните за последните пет години (връзката е външна).
  • и ако поне 20% от пробите на дихателните пътища от тези пациенти имат положителен тест за грипен вирус.

Тази зима, тъй като не можем клинично да разграничим симптомите на грип и COVID-19, няма да можем просто да използваме тези критерии и ще можем да се основаваме само на броя на положителните лабораторни тестове и положителността на лабораторните тестове върху проби от дихателните пътища от пациенти с грипоподобни симптоми за обявяване на грипна епидемия.

Досега Sciensano почти не е виждал никакви положителни лабораторни тестове за грип в Белгия. Към октомври 2020 г. мрежата от сондажни лаборатории е видяла само 14 положителни теста в сравнение с хиляди през предишни години. Другите мрежи за наблюдение (центрове за грижи за възрастни, прием в болници) също все още не са отчели положителна проба за грипния вирус. Така че в момента със сигурност няма грипна епидемия.

Няма грип в страната поради корона мерките?

Малкият брой грипни инфекции най-вероятно е отчасти резултат от преобладаващите мерки за превенция и хигиена срещу COVID-19: измиваме си ръцете по-често, държим се на разстояние и носим маска. Мерки, които не само помагат за ограничаване на предаването на COVID-19, но и грип. Освен това тази есен повече хора бяха ваксинирани срещу грип от обикновено.

Временното отсъствие на сезонна грипна епидемия може да се наблюдава не само в Белгия, но и в Европа и останалия свят. Броят на лабораторните тестове за други респираторни инфекции (RSV, аденовирус, парагрипен вирус и М. пневмония), които също се наблюдават от лабораториите за наблюдение, също остава много по-нисък от обичайното тази зима.

Голям брой консултации с личния лекар поради COVID-19

Необичайно големият брой консултации с общопрактикуващи лекари за симптоми на грип през изминалото лято и есента понастоящем не може да се обясни с грипния вирус, а с епидемията COVID-19. От края на август степента на положителност за ТОРС-CoV-2 е над 20% почти всяка седмица. Пикът на епидемията от COVID-19 в края на октомври също съвпадна с пика в консултациите с общопрактикуващи лекари за грипоподобни симптоми и с увеличаване на степента на позитивност за            ТОРС-CoV-2 до 80% сред тези пациенти.

Повече информация? Консултирайте се със седмичния бюлетин на грипа всяка сряда, както и с повече подробности на уебсайта на Sciensano Influenza (връзката е външна). Influenza (wiv-isp.be)  

Прочетете повече за наблюдението на Sciensano и грипната активност на нашия уебсайт.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 10 часа, zon каза:

Временното отсъствие на сезонна грипна епидемия може да се наблюдава не само в Белгия, но и в Европа и останалия свят. Броят на лабораторните тестове за други респираторни инфекции (RSV, аденовирус, парагрипен вирус и М. пневмония), които също се наблюдават от лабораториите за наблюдение, също остава много по-нисък от обичайното тази зима.

Като са затворени училищата и ограничени пътуванията, няма начин да не се органичат ОРЗ. Грипните вируси тръгват обикновено от Източна Азия, не от Европа и ежегодно биват внасяни в Европа. Като се спряха пътуванията, няма как вирусът на инфлуенцата да получи силно сезонно разпространение у нас. Проблемът е дали след 5 години няма да има отново грипна пандемия, защото вирусът ще си е мутирал в свинете и птиците известно време, преди да прескочи към хората?!

Аз лично съм изкарал поне 3-4 хреми от есента до днес, които отшумяват за ден-два.

Ще видим какво ще се изскочи след няколко седмици от училищата. Цялата дандания се състои в това да не изпушат отново болниците както стана през есента (или може би пък не?), защото у нас положението с болниците и персонала там е наистина зле.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 21 часа, Tesh каза:

Какво лошо в това да се даде повече свобода на хора, които от медицинска гледна точка не са опасни.

Какво значи не са опасни? Та ние не знаем още колко време държи имунитетът след ваксиниране.

Когато още учех в Германия, в университета пламна епидемия от рубеола, която видиш ли тръгнала от български студент-бакалавър. Би трябвало всички от неговия набор да са ваксинирани (заушка-морбили-рубеола), ама партидата ваксини е била дефектна (става дума за родените и имунизирани през 87-89 г.). Това никой не го знаел обаче. В групата ми по упражения (ДИС) един ден ми пристигат двама шаркави българчета, с подути и отекли очи, и забележете, никой не се беше сетил да отиде на лекар. Викам им, веднага отивате на лекар, може да е морбили. Обаче междувременно се бяха заразили и други студенти в общежитието им. В крайна сметка имаше сигурно тридесетина заразени - вкл. немци, румънци, африканци (които изглежда са били най-зле), просто защото не всички са имали имунитет.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 48 минути , pr284 каза:

Като са затворени училищата и ограничени пътуванията, няма начин да не се органичат ОРЗ. Грипните вируси тръгват обикновено от Източна Азия, не от Европа и ежегодно биват внасяни в Европа. Като се спряха пътуванията, няма как вирусът на инфлуенцата да получи силно сезонно разпространение у нас.

Информацията е от сайта на Здравният Институт на Белгия, който следи епидемиите.

Училищата в Белгия не са затваряли тази учебна година. Направиха по една охлаждаща седмица след есенната и февруарската ваканции, като учениците от средното облазование бяха всички едновременно дистанционно обучение. Иначе ги въртят 50% дистанцианно и на място, но са винаги с маски и на разстояние. Учениците от началното, основното образование, детски градини и ясли са си били присъствено.

Януари имаше в доста училища и градини клъстери от британският и не само вариант, считат за клъстер ако имат 2 случая в класа или групата, и ги карантинирха веднага. Така и сега процедират, тестват редовно. Всички усилия тази учебна година 2020-2021 са училищата да са максимално отворени доколкото го позволява епидимиологичната обстановка. 

Отделно в Белгия много хора се ваксинират срещу грип. 

Миналата година в Белгия имаше грипна епидемия и ковид в същото време. Наистина първо поприключи пика на грипната вълна и тогава бързо набра скорост ковидната вълна. Но грипът и ковидът могат и си живеят заедно на една територия по едно и също време стига обстоятелствата да го позволяват. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Пу, ще споделя и аз нещо хубаво от Германия, ако го изпълнят де. Здравния министър планира от 1-март да има безплатни антигенни тестове за всички, като ще могат да се правят в аптеки, лични лекари и в центровете де. А за тези, които искат да си го правят вкъщи на спокойствие, докато си бъркат мусаката, ще струва 1 евро от аптеката. Това обаче звучи прекалено хубаво, за да е истина и имам сериозни съмнения, че ще остане на фаза "желание".

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 46 минути , ivailo_radev каза:

Пу, ще споделя и аз нещо хубаво от Германия, ако го изпълнят де. Здравния министър планира от 1-март да има безплатни антигенни тестове за всички, като ще могат да се правят в аптеки, лични лекари и в центровете де. А за тези, които искат да си го правят вкъщи на спокойствие, докато си бъркат мусаката, ще струва 1 евро от аптеката. Това обаче звучи прекалено хубаво, за да е истина и имам сериозни съмнения, че ще остане на фаза "желание".

Искаш да кажеш, че цената на тестовете е препъникамъка, за да се възприемат мерките нормално от хората?

• Смея се 1
Публикувано:

За Израелския Green badge

Without the Green Badge
 Malls, open shopping centers and markets, street stores, museums and libraries will be allowed to open according to the stringent Purple Badge. Houses of worship will also be permitted to open (10:20, according to the choice of the house of worship).

With the Green Badge (only for people who have received both doses of the vaccine + one week and people who have recovered)
 Gyms and studios, cultural and sports events, fairs, houses of worship (upon advance registration, according to the choice of the house of worship), hotels (without dining rooms, with an option for those under 16 with a negative test) and swimming pools may open.

https://www.gov.il/en/departments/news/spoke_joint_statement150221

• Харесвам 4
Публикувано:

Ама хората спазват мерки, стига с това ние сме зле, щото не спазваме. Тези вируси са така, мерките не им влияят особено. Маската не спасява кой знае колко, нито нещо друго, само тоталния локдаун, който вече е мираж и закъснял. 

Бре, да видим какво ще се случи в Нидерландия. 

А цената за тестване не е проблем, предполагам, но все пак лесния и достъпен начин да се тестваш е голямо удобство. 

Междувременно, жълтата звезда, аа зелена била, е факт. Така ще си е и с паспорта. Аз съм ок, стига да е достъпна ваксинацията за всички. И това ще стане. 

• Харесвам 5
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.