Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 6 минути , Duke каза:

Искаш да кажеш, че цената на тестовете е препъникамъка, за да се възприемат мерките нормално от хората?

Не. Искам да кажа само, че от 1-ви март ще има безплатно тестване и че ще може човек да си вземе от аптеката антигенен тест. Досега не беше възможно (без значение цената), да отидеш и просто да си вземеш тест от аптеката. И тази новина няма общо с възприемането на други мерки от хората. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 15 минути , ivailo_radev каза:

Не. Искам да кажа само, че от 1-ви март ще има безплатно тестване и че ще може човек да си вземе от аптеката антигенен тест. Досега не беше възможно (без значение цената), да отидеш и просто да си вземеш тест от аптеката. И тази новина няма общо с възприемането на други мерки от хората. 

Честно казано ми звучи като мисия невъзможна. Миналият месец една приятелка ме помоли да и купя антигенни тестове от аптеката в Германия ( като лекар имам право да си купя), цената беше 360 евро за 25 теста. Е обиколихме всички аптеки в града , в нито една нямаше тестове и аптекарите казваха, че от  2 месеци не са получавали и дори не могат да ги поръчат. 
Но е напълно възможно ситуацията да се е променила.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 26 минути , muchachote каза:

Да попитам. Ваксинирането освобождава ли от бъдещи PCR тестове преди заминаване в чужбина?

Май не

• Шок 1
Публикувано:
преди 19 минути , Радо каза:

Мдааа, само че пак не е ясно, ще имам ли право на избор, ако отида при личния си лекар, или ще трябва да издирвам в кой център предлагат ваксината, която съм си избрала. 

Това, което го пиша е само за спорта 😉 

• Харесвам 2
Мирослав Василев
Публикувано:
Преди 1 час, muchachote каза:

Да попитам. Ваксинирането освобождава ли от бъдещи PCR тестове преди заминаване в чужбина?

Зависи, някой държави вече не изискват тестове, ако си ваксиниран.

https://www.cross.bg/test-karantina-otritzatelen-1654409.html#.YCvXOWgzZPY

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 2 часа, Lyubina каза:

Мдааа, само че пак не е ясно, ще имам ли право на избор, ако отида при личния си лекар, или ще трябва да издирвам в кой център предлагат ваксината, която съм си избрала. 

Това, което го пиша е само за спорта 😉 

Днес една учителка ми каза, че се е ваксинирала вчера .  Хич и не са я питали, каква иска. Сложили са на Астра- Зенека, това имало:(

• Шок 2
Публикувано:
Преди 1 час, Мирослав Василев каза:

Съвсенм нормално, това ще даде глъдка въздух на бизнесите обвързани с пътувания и туризъм. 

Ако нямаш доверие на ваксините правиш тест или си подложен на карантина, ако имаш вяра на ваксините си ги поставяш и пътуваш. 

Не разбирам що за егоисти може да са против това да се даде шанс на хората да пътуват без да носят риск за населението. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 26 минути , AlexandraKo каза:

Днес една учителка ми каза, че се е ваксинирала вчера .  Хич и не са я питали, каква иска. Сложили са на Астра- Зенека, това имало:(

Дам,такава е в момента системата-идва ти редът-ваксинират с каквото има,ако не искаш си изпускаш реда и отиваш на последната фаза,когато може би и ще има възможност за избор.Това е отговорът на местното РЗИ на моя въпрос.

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, Tesh каза:

Съвсенм нормално, това ще даде глъдка въздух на бизнесите обвързани с пътувания и туризъм. 

Ако нямаш доверие на ваксините правиш тест или си подложен на карантина, ако имаш вяра на ваксините си ги поставяш и пътуваш. 

Не разбирам що за егоисти може да са против това да се даде шанс на хората да пътуват без да носят риск за населението. 

Егоистично е човек да мисли само за своите блага. Една много малка част от населението има в момента достъп  ваксина, освен това има няколко милиона хора по света които дори и да искат не могат да бъдат ваксинирани - деца, онкологично болни, бременни. За тях какво - те да не пътуват? 
Макар да съм привърженик на ваксините, смятам привилегитте за ваксинирани и преболедували за абсолютен неприложим и дискриминационен вариант.

• Харесвам 14
Публикувано:
преди 16 минути , Velyana каза:

Егоистично е човек да мисли само за своите блага. Една много малка част от населението има в момента достъп  ваксина, освен това има няколко милиона хора по света които дори и да искат не могат да бъдат ваксинирани - деца, онкологично болни, бременни. За тях какво - те да не пътуват? 

Доколкото разбирам идеята на човека е, тези които са преболедували или ваксинирани да пътуват свободно (без тестове и карантина), а другите да плащат за PCR тест, а не да не пътуват. Да може да се тълкува като дискриминация при положение, че няма ваксини за всички, но би било малко раздвижване за туризма. 

Пък и всички сме наясно, че ще стане задължително ваксинирането. Щом в една държава се направи, въпрос на време е да се прокара навсякъде.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 25 минути , Velyana каза:

Макар да се привърженик на ваксините, смятам привилегитте за ваксинирани и преболедували за абсолютен неприложим и дискриминационен вариант.

Това вече го обясних веднъж:( Не си правИ труда, няма смисъл.

• Харесвам 7
Публикувано:
Преди 1 час, Velyana каза:

Макар да съм привърженик на ваксините, смятам привилегитте за ваксинирани и преболедували за абсолютен неприложим и дискриминационен вариант.

Абсолютно не е така. 

Егоизъм е да нежелаеш друг да има привилегия,  която ти по една или друга причина нямаш. 

Аз също съм на възраст, която непредразполага да бъда ваксиниран скоро, но ще се радвам всички, които могат да я получат да се възползват от това. 

Освен това пак казвам това ще даде тласък на много сектори, които сега са потърпевши. 

Ще си правя тестове, ще си карам карантина докато и аз не получа тази привилегия. 

Но да съм против това друг да я има, защото аз я нямам е Егоизъм. 

преди 46 минути , AlexandraKo каза:

Това вече го обясних веднъж:( Не си правИ труда, няма смисъл.

Точно така,  няма смисъл, не виждам защо е необходимо след всеки мой пост да се включвате като радиостанция. 

Вече разбрах вашето мнение и го уважавам, но то няма как да е единствено и меродавно. 

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 36 минути , Tesh каза:

Абсолютно не е така. 

Егоизъм е да нежелаеш друг да има привилегия,  която ти по една или друга причина нямаш. 

Аз също съм на възраст, която непредразполага да бъда ваксиниран скоро, но ще се радвам всички, които могат да я получат да се възползват от това. 

Освен това пак казвам това ще даде тласък на много сектори, които сега са потърпевши. 

Ще си правя тестове, ще си карам карантина докато и аз не получа тази привилегия. 

Точно така,  няма смисъл, не виждам защо е необходимо след всеки мой пост да се включвате като радиостанция. 

Вече разбрах вашето мнение и го уважавам, но то няма как да е единствено и меродавно. 

А болните и децата те да се оправят сами 😂😂😂 те не се нуждаят от привилегии.

и незнам как някой ще докаже, че въпреки че е преболедувал не е носител на вируса.

Които иска да пътува има варианти и сега, има тестове.

мъжът ми и 90% процента от приятелите ни са ваксинирани , нито един от тях не се е оплакал, че му се налага да си направи тест за пътуване и никой не се е оплакал, че няма “привилегията “ да пътува без тест. 
Но въпрос на гледна точка 🙃

• Харесвам 3
Публикувано:

Русия даде одобрение за производство на ваксина Covid-19 Sputnik V в Сърбия, съобщава АФП.

"Първата фаза от производството на руската ваксина Sputnik V на територията на Сърбия е предварително одобрена," заяви в изявление министърът на иновациите на Сърбия Ненад Попович.

Сърбия е четвърта по брой ваксинирани в света след Израел, Великобритания и Сащ.

“Русия е готова да достави на Хърватия ваксината си "Спутник V" срещу коронавируса. Това съобщи в понеделник министър-председателят Андрей Пленкович.”Когато Европейската агенция по лекарствата одобри "Спутник V", ще бъде възможно да се използва тази ваксина в Хърватия, подчерта премиерът”.

https://news.bg/disasters/rusiya-shte-dostavya-sputnik-v-na-harvatiya.html

Унгария също получи известно количество - първоначално се говореше за 6000 дози.

Може пък и нас да ни огрее, ако я произвеждат и в Сърбия, че Русия няма ресурс, за световни количества.

• Харесвам 6
Публикувано:

Спорът е доста разгорещен явно 🙂 Сега , когато няма много ваксинирани поради липса на ваксини, а не заради нежелание на хората, и аз мисля, че не е добре да има привилегии. Но рязко си променям мнението за периода, когато ще имат възможност да са ваксинирани доста от хората. Защо всички да страдаме и да си прецакваме пътуванията заради антиваксари, учители, търсещи повод да си останат вкъщи и да получават заплати с по-малко работа и т.н. Тогава подкрепям да има рестрикции за хората , които отказват да се ваксинират. И хайде да сме честни- по-голямата част от тези хора си бият други ваксини без проблем... Но сега все още е много рано и неетично да има привилегии за ваксираните.

• Харесвам 12
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 12 минути , Роми каза:

Спорът е доста разгорещен явно 🙂 Сега , когато няма много ваксинирани поради липса на ваксини, а не заради нежелание на хората, и аз мисля, че не е добре да има привилегии. Но рязко си променям мнението за периода, когато ще имат възможност да са ваксинирани доста от хората. Защо всички да страдаме и да си прецакваме пътуванията заради антиваксари, учители, търсещи повод да си останат вкъщи и да получават заплати с по-малко работа и т.н. Тогава подкрепям да има рестрикции за хората , които отказват да се ваксинират. И хайде да сме честни- по-голямата част от тези хора си бият други ваксини без проблем... Но сега все още е много рано и неетично да има привилегии за ваксираните.

А какво да кажем за тези,  които не могат да се ваксинират по разни други причини? Както стана ясно дори тук във форума се оказа, че има хора, на които лекарите вече са отказали да им сложат ваксини. След като ваксината не е задължителна никой няма право да си налага мнението,  нито да дискриминира.

Преди 1 час, Tesh каза:

Абсолютно не е така. 

Същото важи и за вас, и 100 пъти да го повторите, все тая.

• Харесвам 8
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 58 минути , slujitel каза:
преди 59 минути , slujitel каза:

А какво да кажем за тези,  които не могат да се ваксинират по разни други причини? Както стана ясно дори тук във форума се оказа, че има хора, на които лекарите вече са отказали да им сложат ваксини. След като ваксината не е задължителна никой няма право да си налага мнението,  нито да дискриминира.

Доста малък е процента на хора, които не могат да се имунизират по медицински причини. Може спокойно да им бъде издаден сертификат за това. Аз самата имам автоимунно заболяване и затова се доста отблизо съм запозната с проблема. Далеч не е вярно , че всички с автоимунни заболявания не могат да се ваксинират. Просто процента на хора с реални медицински противопоказания ще се окаже пренебрежимо малък, ако се постави такъв стимул за ваксинацията като по-евтино и безпроблемно пътуване. Ще е интересна картинка как доста от тези хора ще се окажат не чак толкова болни с заболявания, непозволяващи ваксинация. А разбира се - за хората, при които не е въпрос на избор, а на невъзможност, може да се измисли нормален начин да не бъдат дискриминирани.  

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:

Аз все още смятам, че заболяване, при което смъртността е 2% от доказано с тестове заболели (  защото ако се калкулира броя на безсимптомни и непотърсили лекарска помощ  може да се окаже и под 1%)  трябва да променя живота, пътуванията и навиците ни по този начин.  

За това и смятам , че не е нито редно, нито коректно, нито оправдано да се ограничават права на база ваксиниран/ неваксиниран.

• Харесвам 15
  • Браво 3
Публикувано:
преди 5 часа, Мирослав Василев каза:

За Танзания не се изискват нито ваксини, нито тестове, нито се налага карантина при пристигане. На място няма никакви ограничителни мерки. Има много и разнообразни национални паркове, както и крайбрежие с острови и тропически плажове. Мога 4-5 пъти да ходя и да не повтарям места, ако не смятам тези, където вече съм ходил преди. Който си намери полети през подходящи транзитни летища или ползва някои от чартърите от София (и от Варна даже щяло да има) и е готов да си изкара 10-дневна карантина при завръщане в България, няма да има никаква нужда да прави какъвто и да бил тест.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 6 минути , funny каза:

Аз все още смятам, че заболяване, при което смъртността е 2% от доказано с тестове заболели (  защото ако се калкулира броя на безсимптомни и непотърсили лекарска помощ  може да се окаже и под 1%)  трябва да променя живота, пътуванията и навиците ни по този начин.  

За това и смятам , че не е нито редно, нито коректно, нито оправдано да се ограничават права на база ваксиниран/ неваксиниран.

За това съм напълно съгласна! За мен си е нов вид грип. Прекарах го и съм още повече убедена в това - прилича си отвсякъде на грип. И то не най-силния, който съм карала. Но тази истерия все някак трябва да престане.  Ако трябва да е с ваксина - ок. Че то аз само за жълта треска съм 2 пъти ваксинирана (нали доскоро бяха само по 10 години), а колко Маларона съм изпила (едва ли са много полезни) ... Ако трябва да си върна пътуванията- съм склонна на още 2 инжекции.

• Харесвам 8
Публикувано:

Намерих си Ивермектин и ако се заразя с Ковид го започвам. Ако пътувам някъде, ще си взема дозата за профилактика. Не ми харесват само трите последни букви от търговското му наименование в България, ама при странични ефекти, ще прибегна до употребата на един продукт на Пфайзер, който от много години е на пазара... 😉🙂 🙂 

150210716_2969686703276433_6531072303870018225_n.jpg

• Харесвам 2
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 31 минути , funny каза:

2% са около 140 000 000 млн. от населението на Планетата. 

Или казано по друг начин всичките жители на Русия например. 

Подчертавам, че не искам да взимам мнение просто давам друг прочит на думите ти. 

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 31 минути , Tesh каза:

2% са около 140 000 000 млн. от населението на Планетата. 

Ние говорим за 2% от заболелите а не 2% от цялото население. Математиката е друга 😉

Към момента доказано срещнали се с болестта  са 1,4 % от цялото население на света.

• Харесвам 9
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.