Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

Ако "сега" се ваксинирам с Астра Зеника след колко време се бие втората ваксина? Точен ден ли дават или нещо ориентировъчно? 

Публикувано:
преди 2 минути , Capitan Morgan каза:

Ако "сега" се ваксинирам с Астра Зеника след колко време се бие втората ваксина? Точен ден ли дават или нещо ориентировъчно? 

След 10 - 12 седмици. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 минути , Capitan Morgan каза:

От набраната база информация по интернет от ваксинирали се тия дни, зависи къде отидеш.

@Lindt вчера се ваксинира и писа за 29.04.

Във ВМА четох, че не давали точна дата.

Другаде пък дали за след 4 седмици.

Води се, че следващата доза се поставя емжду 4 и 12 седмици, като се говори, че май е по-ефективна, ако се постави по-късно.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 6 минути , Capitan Morgan каза:

Явно зависи къде се ваксинираш-на @Lindt и дадоха точна дата, на другите ориентировъчни седмици. Като се въведат данните в системата и излиза автоматично датата за втори прием, днес , например е 02.05, но след 4тата седмица може да отидеш и да си сложиш втората доза където ти е удобно, дори и при личните лекари.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 час, Георги Матеев каза:

Някой забелязва ли индикации в подобна посока? Към момента оставам с впечатление, че ваксинираните няма да имат кой знае какви практически предимства от гледна точка на пътуване.

Забелязва се ,например Исландия. За ваксинирани и преболедували отпада изискването за тестове и карантина:

https://www.icelandair.com/support/covid-19/faq/

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 37 минути , Emil Chakalov каза:

Астра зенека-ефективност под 65%.Въпросът ми е какво се случва,ако съм от останалите 35%?Първо как се разбира?Изследване за антитела след втората доза ли?Следва ваксиниране с друга ваксина ли?

Моля за мнения само от медицински лица,а не от специалисти по всичко.

знаеш, че не съм медицинско лице, но и не трябва да съм такова, за да пусна таблиците за ефикасност според най-новите проучвания, които от 2 дни вече са публикувани в The Lancet - за след първа доза и за след втора доза, като нека се има предвид, че става въпрос за симптомни и безсимптомни случаи; за severe illness и хоспитализации ефикасността клони към 100%

Table 1 Efficacy of ChAdOx1 nCoV-19 more than 14 days after a second dose

https://www.thelancet.com/action/showFullTableHTML?isHtml=true&tableId=tbl1&pii=S0140-6736(21)00432-3

Table 2 Efficacy of ChAdOx1 nCoV-19 more than 21 days after a single dose

https://www.thelancet.com/action/showFullTableHTML?isHtml=true&tableId=tbl2&pii=S0140-6736(21)00432-3

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 31 минути , Capitan Morgan каза:

Съпруга ми се ваксинира днес, на картончето му написаха след 21.03. може да отиде за втора доза. 

• Харесвам 1
Публикувано:

@Брани пророчески сложи зелени и червени самолетчета ама я вижте сега кой е със зелени значки :grin:

Израел обяви редица привилегии на ваксинираните срещу коронавирус

Страната ще раздава "залени значки" на ваксинираните като доказателство

https://dariknews.bg/novini/sviat/izrael-obiavi-redica-privilegii-na-vaksiniranite-sreshtu-koronavirus-2261224?fbclid=IwAR2g7QHxGfKHCmpzool-DsmNCHl2LdC5wK5KCw1s1gPGqhVOywi9Uq2Dozo

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 50 минути , bobole4e каза:

И аз не го виждам това, за себе си реших, да карам на тестове само. Освен Австралия, не вярвам други държави да поставят като задължително условие да си ваксиниран, за да им влезеш в страната.

Аз лично искам да се ваксинирам за собствено спокойствие, не заради пътуване. 

Вие в България сте привилегировани, и можете да пътувате поне с тест, и имате лукса да кажете “щом искат тест, няма да ходя”. От Бразилия огромното мнозинство държави въобще не пускат посетители и само единици са с тест. Без тест май само Танзания. Та нещата винаги могат да са и по-зле 😉

Погледнато по-общо, всички рестрикции зависят от количеството заразени, тоест при по-малко отварят ресторанти, концерти, т.н. Това се постига или с ваксинация или след масово разболяване, според мен първото е доста по-безболезнено, но няма как да се получи, ако всички чакат другите да се ваксинират.
Разбира се ако всичко е измама нещата са в киреча и няма значение дали се ваксинираме или не.

• Харесвам 18
Публикувано:
преди 12 минути , neuromancer каза:

Аз лично искам да се ваксинирам за собствено спокойствие, не заради пътуване. 

Вие в България сте привилегировани, и можете да пътувате поне с тест, и имате лукса да кажете “щом искат тест, няма да ходя”. От Бразилия огромното мнозинство държави въобще не пускат посетители и само единици са с тест. Без тест май само Танзания. Та нещата винаги могат да са и по-зле 😉

Погледнато по-общо, всички рестрикции зависят от количеството заразени, тоест при по-малко отварят ресторанти, концерти, т.н. Това се постига или с ваксинация или след масово разболяване, според мен първото е доста по-безболезнено, но няма как да се получи, ако всички чакат другите да се ваксинират.
Разбира се ако всичко е измама нещата са в киреча и няма значение дали се ваксинираме или не.

Гледам тук разни графики, че бройките в света падат почти навсякъде. На теория би следвало да намалеят рестрикциите.

Дори и в Англия, въпреки стоте щама, които вилнеят там.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 53 минути , Capitan Morgan каза:

Днес се ваксинирах, записаха на картончето, че трябва да отида на 22.03. за втора доза. На мой познат, който също днес си постави ваксина са записали 20.04.

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 4 минути , Valentina 19 каза:

Днес се ваксинирах, записаха на картончето, че трябва да отида на 22.03. за втора доза. На мой познат, който също днес си постави ваксина са записали 20.04.

Тези въпроси явно ще зачестяват, затова "закачих" най-отгоре в темата предоставените от @AlexandraKo и нагледно показани препоръчителни срокове за поставяне на втора доза от ваксината. Надявам се, че така мнението ще е по-видимо за всички.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 1 час, funny каза:

@Брани пророчески сложи зелени и червени самолетчета ама я вижте сега кой е със зелени значки :grin:

Израел обяви редица привилегии на ваксинираните срещу коронавирус

Страната ще раздава "залени значки" на ваксинираните като доказателство

https://dariknews.bg/novini/sviat/izrael-obiavi-redica-privilegii-na-vaksiniranite-sreshtu-koronavirus-2261224?fbclid=IwAR2g7QHxGfKHCmpzool-DsmNCHl2LdC5wK5KCw1s1gPGqhVOywi9Uq2Dozo

Странно, точно те. Къса историческа памет или стокхолмски синдром. Бих искала да си направя моя избор дали да се ваксинирам и да не ме дамгосват.

• Харесвам 8
Публикувано:

Разни слухове витаят, та бих искал да попитам лекарите от форума две неща, просто да имам някаква достоверна информация:

1. Вярно ли е, че ваксините на Пфайзер и Модерна съдържат етиленгликол?

2. Някоя/ някои от 3-те използвани в България в момента ковид ваксини съдържа/ съдържат ли модифицирани фетални продукти (такива, добити от абортирани човешки ембриони)?

Предварително благодаря за отговорите. Повтарям, че въпросите ми са към лекарите, не към останалите.

Публикувано:
преди 18 минути , FlyTraveler каза:

Разни слухове витаят, та бих искал да попитам лекарите от форума две неща, просто да имам някаква достоверна информация:

2. Някоя/ някои от 3-те използвани в България в момента ковид ваксини съдържа/ съдържат ли модифицирани фетални продукти (такив добити от абортирани човешки ембриони)?

Предварително благодаря за отговорите. Повтарям, че въпросите ми са към лекарите, не към останалите.

Прочети кратките характеристики за лекари. Пише състава на ваксините. 

За първото мисля, че да. За второто - не съм съвсем сигурна.

www.coronavirus.bg  в Новини са публикувани.

Публикувано:

Въпрос за ваксините и пътуването: Има държави, които приемат сертификат за ваксиниране вместо pcr test, до тук супер. Обаче има ли някаква възможност в един момент в следващата примерно една година, ваксините на някои от производителите да не се приемат? Детето ми има ваксинационен паспорт, там си пише производител, име, партида, дата на ваксинация, като гледам и за документите за възрастните ще е същото. От това, които чета в новините, Пфайфър и Модерна е трудно да се вредя да ми сложат, защото няма, остава Астра Зенека. Обаче ЮАР са спрели да я ползват преди няколко седмици, защото е неефективна за техния щам. Въпрос на време е този щам да си намери стабилна среда и в други държави. Което пък ще ми обезсмисли ваксинирането с Астра Зенека сега с цел пътувания през 2021, ако държави по света в даден момент също решат, че тази не работи и какво от това, че нея съм си сложила, един вид да си мислила, моме, сега тестове, 14дни карантина и пълната програма все едно съм без ваксина.. 😞 Чудя се за пътуванията: да чакам ли някаква на Пфайфър/Модерна за тотално нерискови хора (под 40, без заболявания) или да си бучна сега каквото има и да стискам палци да не я отрекат масово, нито гадината да мутира още по-злобно? 🙂

Да гърмя ли патрон: ако си сложа сега на Астра Зенека, по-късно през годината едва ли ще може да си сложа на някоя друга компания?

Ето за ЮАР:

https://www.sciencemag.org/news/2021/02/south-africa-suspends-use-astrazenecas-covid-19-vaccine-after-it-fails-clearly-stop

• Замислям се 3
Публикувано:
преди 39 минути , Carrie каза:

@FlyTravelerНе е необходимо да си лекар, за да намериш списък със съставките на Пфайзер тук и Модерна тук. Може сам да потърсиш разликата между Polyethylene Glycol и Ethylene Glycol.

@Carrie, благодаря ти много за отзивчивоста, но без ни най-малко да подценявам твоята интелигентност, ясно и точно съм написал в поста си хора с каква професия моля за отговор. Отговор, а не линк към брошури. Не знам дали @Дани Магелани е лекар, да не я цитирам в отделен пост. 

Публикувано:
преди 1 час, FlyTraveler каза:

2. Някоя/ някои от 3-те използвани в България в момента ковид ваксини съдържа/ съдържат ли модифицирани фетални продукти (такива, добити от абортирани човешки ембриони)?

https://lozierinstitute.org/update-covid-19-vaccine-candidates-and-abortion-derived-cell-lines/
Тук има таблица с различните ваксини , не само тези които са разрешени, но и тези които все още се разработват.

От трите разрешени на пазара до сега само тази на Астра Зенека са използвали т. Нар. Човешки Фетални линии ( не знам как е точния превод на български 😬)

Те са използвалия линията създадена през 1973 г в Холандия. 
Не съм особенно запозната с материята и как точно с е произвеждат тези линии . 
Но това не е първата ваксина използващи фетални линии- те се използват или са се използвали и за производството на ваксина срещу рубеола, варицела, морбили, Хептит А . 
Ако има някой вирусолог или инфекционист със сигурност е по добре запознат.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 1 минута , Velyana каза:

https://lozierinstitute.org/update-covid-19-vaccine-candidates-and-abortion-derived-cell-lines/
Тук има таблица с различните ваксини , не само тези които са разрешени, но и тези които все още се разработват.

От трите разрешени на пазара до сега само тази на Астра Зенека са използвали т. Нар. Човешки Фетални линии ( не знам как е точния превод на български 😬)

Те са използвалия линията създадена през 1973 г в Холандия. 
Не съм особенно запозната с материята и как точно с е произвеждат тези линии . 
Но това не е първата ваксина използващи тези фетлни линии- те се използват или са се използвали и за производството на ваксина срещу рубеола, варицела, морбили, Хептит А .

Благодаря много за отговора! Разбрах какво имаш предвид, въпреки, че и аз не знам как точно е термина на какъвто и да било език. 🙂 

Публикувано:
преди 25 минути , Coo каза:

Въпрос за ваксините и пътуването: Има държави, които приемат сертификат за ваксиниране вместо pcr test, до тук супер. Обаче има ли някаква възможност в един момент в следващата примерно една година, ваксините на някои от производителите да не се приемат? Детето ми има ваксинационен паспорт, там си пише производител, име, партида, дата на ваксинация, като гледам и за документите за възрастните ще е същото. От това, които чета в новините, Пфайфър и Модерна е трудно да се вредя да ми сложат, защото няма, остава Астра Зенека. Обаче ЮАР са спрели да я ползват преди няколко седмици, защото е неефективна за техния щам. Въпрос на време е този щам да си намери стабилна среда и в други държави. Което пък ще ми обезсмисли ваксинирането с Астра Зенека сега с цел пътувания през 2021, ако държави по света в даден момент също решат, че тази не работи и какво от това, че нея съм си сложила, един вид да си мислила, моме, сега тестове, 14дни карантина и пълната програма все едно съм без ваксина.. 😞 Чудя се за пътуванията: да чакам ли някаква на Пфайфър/Модерна за тотално нерискови хора (под 40, без заболявания) или да си бучна сега каквото има и да стискам палци да не я отрекат масово, нито гадината да мутира още по-злобно? 🙂

Да гърмя ли патрон: ако си сложа сега на Астра Зенека, по-късно през годината едва ли ще може да си сложа на някоя друга компания?

Ето за ЮАР:

https://www.sciencemag.org/news/2021/02/south-africa-suspends-use-astrazenecas-covid-19-vaccine-after-it-fails-clearly-stop

Ако това ще те "успокои", Пфайзер бил ефективен на 1/3 срещу щама от ЮАР, а Модерна май също не го бивал... Четох, че Джонсън и Джонсън май са с 57% или нещо такова, ама те засега не са одобрени при нас.

Общо-взето гаранции как ще се развият нещата нямаш.

• Харесвам 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.