Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 3 минути , FlyTraveler каза:

Имаш предивд заключването тогава ли? Наистина нямам мнение за това, не знам... Ако решат могат да наложат 5-6 такива заключвания, че даже и по-строги. Бих предположил, че просто не са получили такива инструкции или пък нашите нещо са измолили да не се прилагат. Всичко могат и хората дали ще протестират, няма никакво значение. Виж Германия, Холандия, Испания - протестите не доведоха до отмяна на рестрикциите. Винаги ще има една критична маса от населението, която ще подкрепя такива мерки.

Има предвид, че идват избори 🙂  Кротува Бойчето, без резки движения.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 17 минути , FlyTraveler каза:

Аз продължавам да си мисля, че в България сме пощадени до някаква степен от най-строгите мерки заради незначителноста на страната за световната икономика. Виж как примерно в Германия и Канада, както и при теб в Испания, няма прошка.

Oт десетина години тайничко си вярвам, че колкото по-лоша държавата (по официалните критерии), толкова по-хубаво се живее. 

Като гледам прехвалените гърци, дето дарили демокрацията на Европа (т'ва древните, де) са заключени от 18:00 часа и не излизат от общината.

А при нужда, примерно на лекар в голям град, с кодове и смс-и...

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 1 минута , Eva eva каза:

Има предвид, че идват избори 🙂  Кротува Бойчето, без резки движения.

Тихо сега че пак ще ни се скарат. Аз тактично намекнах.. ама то не е ясно какво съм имала в предвид ... може пък и католическия великден  ( че той е в началото на април ) :curtsey:

• Харесвам 1
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 30 минути , но нейм каза:

Oт десетина години тайничко си вярвам, че колкото по-лоша дуржавата (по официалните критерии), толкова по-хубаво се живее. Ве

А, от доста повече от 10 години си го мисля това. Затова и преди 16 години започнах да прекарвам в България повече време. 🙂🙂  Има все пак някакъв праг на "лошост" под който ако се падне става кофти и вече не се живее добре, даже и да имаш достатъчно финанси. За мен (не казвам за хората като цяло), България от 2000 докъм 2007 година беше оптимална за живот. В периода 1990-1999, обаче не беше особено приемлива.

В момента (ковид епохата), в сравнение със Западна Европа и Северна Америка, в България ми харесва повече.

• Харесвам 14
  • Браво 1
Публикувано:
преди 4 минути , FlyTraveler каза:

. За мен (не казвам за хората като цяло), България от 2000 докъм 2007 година беше оптимална за живот. В периода 1990-1999, обаче не беше особено приемлива.

В момента, в сравнение със Западна Европа и Северна Америка, за мен в България пак е по-добре.

Периодите ти са много точни.

Много е голяма динамиката на събитията в рамките на един живот и е трудно човек да бъде толкова адаптивен и мобилен.  

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:
В момента, но нейм каза:

Периодите ти са много точни.

Много е голяма динамиката на събитията в рамките на един живот и е трудно човек да бъде толкова адаптивен и мобилен.  

Аз поне до един момент го правех... Ха ахаха 🙂🙂  Ще видим отсега нататък, че стана много сложно... 🙂🙂  Дали ще се връщам в по-развита държава (което най-малко ми се иска, трябва да съм принуден от някакви обстоятелства), ще търся още по-изостанала или няма да мърдам... 🙂 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 12 минути , FlyTraveler каза:

Аз поне до един момент го правех... Ха ахаха 🙂🙂  Ще видим отсега нататък, че стана много сложно... 🙂🙂  Дали ще се връщам в по-развита държава (което най-малко ми се иска, трябва да съм принуден от някакви обстоятелства), ще търся още по-изостанала или няма да мърдам... 🙂 

И ние го правехме... доста интензивно. Вече ме мързи, а и за момента сме "хванали гората".

Следя те дали няма да се преместиш в Африка...

• Смея се 1
Публикувано:
преди 3 часа, luba_rizova каза:

Ивчо, моля те, кажи, интересно ми е, какво е настроението на германците по темата??? Това е не знам, но Хитлер ряпа да яде. Наистина не разбирам как хората решиха че всичко това е нужно. Ако мислят, че не е, щяха нещо да направят. Извинявайте, ама да пазим общественото здраве с хеликоптери над парка и да мислим, че е редно??? 

Нова Зеландия и кахърната им Министър председателка изобщо не коментирам. В този нов свят младите нео либерали достигнаха неподозирани нива на само забравяне. Че си и вярват, боже, че правят добро. 

Ами за съжаление реалните ми контакти с немци са от колегите от работата. И те са такива, че преди като сме се събирали след работа примерно, винаги са отказвали почти или пият една бира и си ходят. И не ми правеше впечатление, ама сега забелязвам, че са доволни от ситуацията, просто защото тези тримата от екипа ми поне са си явни социопати. Двама от тях казват, че искат да вземели децата обратно на училище, че ги дразнели вкъщи вече, ама иначе им било хубаво. Все пак аз съм консултант и когато не сме под корона ключ, пътуваме доста из цяла Германия и работим в проекти за по няколко месеца с нови хора. А тези хубавци не обичат нови хора и пътуване и сега се чувстват добре. Но за останалите - от това което гледам по медии, форуми и т.н. ми се струва, че не само при мен е мината границата на мерките и очаквам скоро манджата да прекипи. Рейтингът на политиците се срива буквално, няма никаква перспектива и никой не знае кога и при какви обстоятелства ще се нормализират нещата. А моите колеги (както и аз) дори не сме финансово ощетени от това (даже пестя пари от пътувания, заведения, че даже и нови дрехи и обувки). Ама хората, които са финансово засегнати, едва ли им е готино, че, цитирам, "мога да си чета на спокойствие книжка в градината след работа"

Това, което със сигурност не е субективно мое мнение, е че са се увеличили две неща - психическите разстройства сред хората и най-вече децата и второто, като следствие от първото, увеличение на домашното насилие.

• Харесвам 11
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 часа, но нейм каза:

Oт десетина години тайничко си вярвам, че колкото по-лоша държавата (по официалните критерии), толкова по-хубаво се живее. 

Шшшшшт! Ще ни издадеш!

От доста години се "мъчим" тук според голяма част от чужбинци и нека си остане така. Бедстваме, ама не ни спасявайте, както се казва 🙂

• Харесвам 5
  • Смея се 6
  • Замислям се 1
Публикувано:

Снегът по пистите започна да отстъпва и у дома отново си говорим дали да се изнесем към някое гръцко селце на морето като се постопли времето. На мен ми се струва, че и това лято ще е като миналото и до тук съм окей с условията, но както и миналото лято, напряга ме мисълта, че там детска градина няма и ще трябва да сме аниматори на детето 24/7, а от тази дейност съвсем доказано изперкваме. Да не говорим за медицинска помощ, понеже детето е ударник в това да се пребива за лепене в спешното или разболява в неподходящи моменти. Гледаме и някакви пакети с ТА до разни места. Другата седмица съм се навила да отида да си направя тест за антитела, не съм имала симптоми освен постоянна умора и главоболие, но съм така откакто родих преди три години 😂.  Тайно се надявам да съм от късметлиите, които са го хванали и изкарали безсимптомно, което ще ми развърже кесията за пътувания. А ако междувременно се вредим за предпочитана ваксина, няма да я откажем.

ПС: четох, че Джонсънската е на финалната права за одобрение в ЕС и се слага еднократно за разлика от наличните сега с две поставяния през седмици, но тази финална права като нищо ще се окаже, че е още 6-12м. От FDA е вече одобрена, за съжаление е само 60-70% защита като АЗ https://www.bbc.com/news/amp/world-us-canada-56226979

• Харесвам 6
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 2 часа, Coo каза:

От FDA е вече одобрена, за съжаление е само 60-70% защита

Но пък ...

The Phase III ENSEMBLE trial demonstrated the single-shot vaccine is 66% effective overall in preventing moderate-to-severe COVID-19, 28 days after vaccination. However, it demonstrated 100% efficacy ad preventing severe disease after day 49.

The vaccine uses the company’s AdVac technology platform, which it used to develop its approved Ebola vaccine and its Zika, RSV and HIV investigational vaccine candidates. It revolves around the use of an inactivated common cold virus, similar to what the AstraZeneca-University of Oxford program utilizes.

• Харесвам 3
Публикувано: (редактирано)

Чудя се дали да не взема кислородна бутилка за домашна употреба за майка ми.За всеки случай, ако не дай си Боже хване вируса да има под ръка, а не тепърва да търся. Някой беше споделил, че е ползвал такава, дали не беше @Duke

Най- малката разфасовка, която виждам е 2л, към 100тина лева. Има ли смисъл да се взима толкова малка. Всяка информация относно тези бутилки и приложението им ще ми е от полза.

Редактирано от Мари Николова
Публикувано:
преди 13 минути , Мари Николова каза:

Чудя се дали да не взема кислородна бутилка за домашна употреба за майка ми.За всеки случай, ако не дай си Боже хване вируса да има под ръка, а не тепърва да търся. Някой беше споделил, че е ползвал такава, дали не беше @Duke

Най- малката разфасовка, която виждам е 2л, към 100тина лева. Има ли смисъл да се взимам толкова малка. Всяка информация относно тези бутилки и приложението им ще ми е от полза.

Предполагам, че @Duke е ползвал кислороден концентратор. По-скъп е от бутилка, но не се налага да ходиш някъде да го пълниш. Преди пандемията имаше много в olx, на доста достъпни цени. Сега... може би не е точно така. 

П.П. Виждам, че се предлагат и под наем. Може би това решение ще ти свърши работа, ако не си много по презапасяването. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 23 часа, FlyTraveler каза:

Едно доста интелигентно и балансирано интервю на д-р Петър Москов. Няма противопоставяне на ваксъри и анти-ваксъри. Показва се поддръжка за ваксинация (включително и с личен пример, но само като факт, без снимки, PR кампании и пр.)

Цитирам по памет, някои изречения, които ми направиха впечатление:

"На тези, които не желаят да се ваксинират не бива да им се обяснява колко се неинформирани или глупави. Тези, които са взели решение да се ваксинират, да се ваксинират с каквато налична ваксина се предлага в момента, с много малки изключения по медицински съображения".
............

Гледах част от интервюто с Москов. Определено обърна внимание на някои важни аспекти; 

- да не се хулят хората, които не желаят да се ваксинират ( независимо от причините) 

- който иска да се ваксинира да не се притеснява каква ваксина ще му поставят ( освен ако няма медицински причини)

- ваксините не предпазват 100%, но при заразяване осигуряват по-леко протичане на заболяването, и ограничават риска от усложнения

- много от болниците не се включиха в борбата с пандемията, независимо че имаше няколко заповеди и на двамата министри на здравеопазването.  Редно е да се помисли защо държавата субсидира такива ( предимно частни) лечебни заведения. 

По спомен в началото на пандемията точно П.Москов беше поканил няколко политици , които твърдяха че това е един обикновен грип, да седнат за 2-3 часа в ковид отделението без маска ( да дадат личен пример).

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 1 час, Мари Николова каза:

Най- малката разфасовка, която виждам е 2л, към 100тина лева. Има ли смисъл да се взима толкова малка. Всяка информация относно тези бутилки и приложението им ще ми е от полза.

Според мен няма нужда човек да се презапсява. Не се знае дали изобщо майка ти ще се разболее и ако се разболее дали изобщо ще и потрябва кислород. Има и доста възрастни и болни хора, които са изкарали вируса безпроблемно.

А и проблема с кислорода, концентраторите и апратите за обдишване беше миналата пролет, когато нуждата им дойде като гръм от ясно небе и самите фирми не смогваха да изпълнят поръчките.

Но от друга страна ако ще се чувстваш по спокойна и имаш излишни пари и място за съхранение може да го направиш.

Има и една подробност, ако на майка ти и се наложи да ползва кислород ( дано не) може ли да се справи сама или има ли кой да и помогне, защото освен полезен кислорода може да бъде в определени количества вреден.

• Харесвам 11
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Публикувано:
преди 21 минути , Velyana каза:

Според мен няма нужда човек да се презапсява. Не се знае дали изобщо майка ти ще се разболее и ако се разболее дали изобщо ще и потрябва кислород. Има и доста възрастни и болни хора, които са изкарали вируса безпроблемно.

А и проблема с кислорода, концентраторите и апратите за обдишване беше миналата пролет, когато нуждата им дойде като гръм от ясно небе и самите фирми не смогваха да изпълнят поръчките.

Но от друга страна ако ще се чувстваш по спокойна и имаш излишни пари и място за съхранение може да го направиш.

Има и една подробност, ако на майка ти и се наложи да ползва кислород ( дано не) може ли да се справи сама или има ли кой да и помогне, защото освен полезен кислорода може да бъде в определени количества вреден.

Много полезен отговор, браво!

Надявам се, че ако случайно е необходим кислород, лекарят ще предписва обем, време, концентрация /затова се побърквах когато ги поръчваха за всеки случай, защото въобще не знаех как ще си измислят да го ползват клиентите това изделие/ И макар машинките да са доста лесни за работа и с около 2 страници инструкции, може и чрез фирмата, от която е купен, да се настрои. Ако пък се поръчва под наем от медицинска фирма, със сигурност ще бъде настроен.  

Много рядко сме имали проблем преди миналата пролет, дори в най-незнайни места из България и с възрастни пациенти. Освен един дядо, който си въобразяваше, че езикът му е изсъхнал и настояваше сервизен инженер да му го пипне, за да се увери, че апаратът не работи правилно 🤣

• Харесвам 3
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 2 часа, Мари Николова каза:

Много по -добре е ,да се прави снимка (примерно 2,3 снимки за периода 10-14 дена от боледуването ) и най-вече специалист ,който да ги разчете .Кислорода ,го оставете ,ако се наложи в болница,че доста хора бързат с превантивни мерки и антибиотици и т. н. Апаратче за сатурацията ,е най-доброто нещо ,което можете да си купите !

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 6 часа, Мари Николова каза:

преди 6 часа, Lindt каза:

Предполагам, че @Duke е ползвал кислороден концентратор. По-скъп е от бутилка, но не се налага да ходиш някъде да го пълниш. Преди пандемията имаше много в olx, на доста достъпни цени. Сега... може би не е точно така. 

П.П. Виждам, че се предлагат и под наем. Може би това решение ще ти свърши работа, ако не си много по презапасяването. 

Аз не съм ползвал бутилка, а машина за кислород. Не знам как се казва това чудо, защото не съм се занимавал. Направо ми го донесоха вкъщи. Машината няма бутилка, а произвежда кислород. Ежедневно един контейнерче трябва да се пълни с 300 ml дестилирана вода, настройват се литрите на час и се пуска в контакта. Съвсем малка и компактна, американско производство. Сори, наистина не знам подробности...

П.П.: Намерих го по ключови думи "кислороден концентратор", благодарение на @Lindt

Ето точно този модел ползвахме вкъщи: https://adapt.bg/product/2589/кислороден-концентратор-devilbiss-compact-525.html

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:

По миналата и миналата седмица се бяха получили спонтанни купони на площад Синт Питър в Гент. Имаше доста глобени студенти.  

Stad Gent tekent krijtcirkels op Sint-Pietersplein: “Om studenten te helpen in hun bubbel te blijven” | Instagram VTM NIEUWS | hln.be

"Град Гент рисува тебеширни кръгове на Sint-Pietersplein „за да помогне на студентите да останат в балона си“

По искане на студентите, град Гент е разрешил 100 кръга да бъдат изчертани на площад „Синт Питър“. Това би трябвало да „помогне“ на младите хора да седят на площада по четирима - и не повече - и при спазване на правилата за разстояние. Кръговете имат диаметър шест метра и са на всеки четири метра от следващия." 

В Кортрейк вече имат такива кръгове очертани на тревните площи по инициатива на кмета:

Studenten chillen netjes per vier in kalkcirkels op het Kortrijkse gras: “Een top burgerinitiatief” | Kortrijk | hln.be 

• Харесвам 2
  • Шок 2
  • Замислям се 1
Публикувано:

Язък. Да се оплача. Правих си тест за антитела днес. Отрицателен ми е резултата. Сега ще трябва да избера някоя, после да ми дойде реда, после другата доза.. и то годината мина. 😞 Не знам в кой момент ще ми падне пердето и ще накупя някакви самолетни безумия в сегашната ми ситуация.:)

• Харесвам 5
  • Шок 2
Публикувано:

По въпроса с нарушаване на правата (не съм за или против) на хората, които не са имунизирани да пътуват- Нима не е е така с всички задължителни ваксини напр за жълта треска? Има прецедент, тоест е ясно, че може да се направи. Има страни, където много може да искаш амааа без ваксина или някакви шано методи няма да влезеш. Така че не знам защо хората са толкова ольо льольо *човешки права*. Какви човешки права, когато това си е практика откакто свят светува? Всяка държава може да си пуска каквито правила си иска за вход, защото би трябвало да са най-важни хората живущи, а не правата на някакви хипотетични туристи, които  сакън  имат автоимунно заболяване. Просто на народи като японците не им пука... и е ок да не им пука. Твоята къща, твоита правила.

Има ли различни закони за хората с противопоказания за васиниране за влизане в държави с различни изисквания за ваксинации, които не са анти ковид? 

• Харесвам 1
  • Шок 1
  • Замислям се 3
Публикувано:
преди 16 минути , Eva eva каза:

Ще видим какво ще стане, но за тези глоби, ще има противоречива съдебна практика. Една позната беше обжалвала глоба, наложена за седене на пейка и не я отмениха. Нарушението обаче е станало по време на извънредното положение и мотивите на съда били в тази насока.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 минута , ДиянаВ каза:

Ще видим какво ще стане, но за тези глоби, ще има противоречива съдебна практика. Една позната беше обжалвала глоба, наложена за седене на пейка и не я отмениха. Нарушението обаче е станало по време на извънредното положение и мотивите на съда били в тази насока.

Да, интересно ще е. Зависи и какви са били мотивите на твоята позната, дали не е подходила по-различно. Ох, само като чета "нарушение - седене на пейка", направо не знам да ревна ли, да се смея ли?!

Вече и концерт за ваксинирани...егати кефа, да стоиш с маска, в парка на концерт...

https://www.mediapool.bg/vaksinirani-izraeltsi-prisastvaha-na-kontsert-sas-zelen-propusk-news318707.html

И интересна статия за ваксинационния паспорт:

https://www.actualno.com/actualno/evrobezumieto-vaksinacionen-pasport-news_1564102.html 

В Чехия вече с по 2 маски:

https://nova.bg/news/view/2021/02/23/316792/от-четвъртък-в-чехия-задължително-с-две-маски/ 

• Харесвам 8
  • Шок 1
Публикувано:
преди 2 часа, PizzaVegetariana каза:

Има ли различни закони за хората с противопоказания за васиниране за влизане в държави с различни изисквания за ваксинации, които не са анти ковид? 

Има "лека" разлика между жълта треска и ковид , както и между ваксините за едното и другото.

... Както и между "ольо льольо" и  човешки права, но си мисля , че можете и сама да си ги откриете ...

ПП. Ако се налага - ще помагаме

• Харесвам 16
  • Смея се 2
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.