Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

Според мен всяка държава ще си реши дали и какви мерки да вземе и няма никакво значение какво обсъждаме тук

• Харесвам 12
Публикувано:
Преди 1 час, luba_rizova каза:

Е, хайде сега, и аз съм имала гадже сериозен спортист, не искаше да правим секс преди състезание(индивидуален спорт), ама пак сме си спали на едно легло, все пак. Пък,  на, националния отбор по футбол, когато не им забраниха секса, ей ги къде стигнаха.  В смисъл, нелепа е цялата ситуация, а който иска, пък нека извади от 100 торби причини да каже, че е ок. Няма лошо. То за това ще продължат да играят хоро на главите ни, ей така, щото може и щото все има оправдание. 

Ето и това с автобусите - забраняват на децата да се виждат в парка, и те правят по-лошото и реално по-опасното. Нали, все пак е оставена частица разум и не се очаква да седим дОма 12 месеца, заключени с 3 ключа? Между другото, и такива хора познавам - детето им от 2 месечна възраст до година и 2 месечна все още не е излизало от къщи, но то си е за съжаление, не за хвалба. 

Не е ок ситуацията, но поставена в контекста на положението в света, си е напълно нормално. Идва ми наум една аналогия за начина по който приемате нещата ти и няколко човека тук. Ще го кажа без каквито и да е лоши чувства и изобщо не искам да обидя никого (аз ако искам, веднага ще се разбере 🙂 ), а просто да покажа как ми изглеждат на мен вашите опасения, че светът отива на зле и едва ли не, ще свърши след два дни.

Та представи си Хирошима един ден след като е паднала Бомбата: хаос, разрушена инфраструктура, на местните хора безнадеждната ситуация сигурно им е приличала като края на света. И някой от оцелелите да започне да се оплаква как не работят магазините за хляб, или пък как няма вода, или пък ток или пък нещо подобно ... Да, не е нормална тази ситуация, но се вписва в контекста на ужаса от войната.  Но няколко десетилетия след това от всичките тези разрушения няма следи (освен нарочно оставените). Да, на историческите места се усеща тягостната атмосфера, но животът е продължил.

Та, мисълта ми е, че и сегашната наглед за някои "безнадеждна" ситуация (която, сравнена с някои събития от историята хич не изглежда толкова зле) няма да е завинаги: ограниченията и нелепите ситуации след години ще са история. Светът се движи, понякога с две стъпки напред и една назад и на нас просто ни се е паднал лошия късмет да видим едната крачка назад. Ще мине и това.

• Харесвам 17
  • Замислям се 1
Публикувано:

Аз, разбирам. Обаче, честно ли? На мен не ми се чака 40 години, че да си имам живота обратно, той ще е свършил до тогава. Приемам всичко това като кражба. И то, честно казано, безсмислена. И, понеже, живота си ни е само един и си ни е само наш, мил си ни е. Аз лично не намирам нищо общо нито с 2 Световна война, нито с някакъв друг неизбежен  катаклизъм, за да се смята, че гаврата с човечеството е оправдана. Беше, в едни граници. Отдавна се минаха. И Е непоправимо. Но, нейсе. Ако наистина ви успокоява това, че в Средновековието е било по-зле, супер. Винаги съм мислила, че трябва да се стремим към по-добро. И, да, не се тръшкам всеки ден, нито изобщо, каквото явно изглежда, както предполагам и другите колеги скептици, но, дразня се от глупости, това е. И все си викам, вече няма накъде. Е, все още се изненадвам. Та, така. Не те ли е яд например да гледаш Уанда Вижън като някакъв пиклив сериал, вместо да си е един филм, който да гледаш на кино? А Златните глобуси хареса ли ти как ги дадоха? А футболните мачове интересни ли са на празни стадиони? А Олимпиадата красива гледка ли ще е без публика? А как това не може, а може 800 човека да са един до друг затворени в завода? Ама, дъвкахме го вече достатъчно това. 

• Харесвам 12
  • Браво 2
Публикувано:
преди 1 час, PizzaVegetariana каза:

Това, че нещо ти се иска да е така не значи, че е.  Изучавала съм медицинска етика и затова съм на това мнение. Ако можете да ме оборите ще ми е интересно и може да си променя мнението. Тъй като много често при подобни спорове се върти без цел и концепция предлагам да работим с казус.

Япония е много консервативна страна и ако до края на 2022 тя забрани на неваксинирани чужденци да влизат в страната (и това е подкрепено от болшинството от народа) какви мерки смятате, че може да вземе света и редно ли е? 

О не, не. Не намесваме други държави. Говорим за придвижване в рамките на ЕС, защото на този етап с единно мнение за ваксинационни паспорти ( и евентуалните ограничения от липсата им ) се говори "гласно" и се обсъжда официално само в ЕС ( поправете ме ако греша). 

Та принципно сме "едно" ама ще се придвижваме вътре в това едно с ваксинационни паспорти ?!?!?!

Ами да очакваме между Тутракан и Шумен да се движим така също ??

ПП. А и както е написан примера за Япония : "подкрепено от болшинството", така да. Но до сега не чух нас ( не само в БГ а и изобщо в Европа) да ни пита дали подкрепяме това

• Харесвам 12
  • Браво 2
Публикувано:

По повод на все по-психопатичните ограничения, се сетих за поговорката "Вместо вежди да изпише, очи извади". Имам чувството, че всички щабове навсякъде са пълни с теоретици, а не с практици. А теоретицицте са като евнусите - знаят, но не могат.

• Харесвам 10
  • Смея се 2
Георги Матеев
Публикувано:
преди 14 минути , Zaro каза:

По повод на все по-психопатичните ограничения, се сетих за поговорката "Вместо вежди да изпише, очи извади". Имам чувството, че всички щабове навсякъде са пълни с теоретици, а не с практици. А теоретиците са като евнусите - знаят, но не могат.

И се надпреварват кой по-голям експеримент да направи и после да наблюдават дали резултатите са според очакванията им. Малко на принципа проба - грешка, само дето грешките много зачестиха и са винаги за наша сметка.

Напоследък все по-често се чувствам като лабораторен плъх.

• Харесвам 16
Публикувано:
преди 2 часа, Брани каза:

Та представи си Хирошима един ден след като е паднала Бомбата: хаос, разрушена инфраструктура, на местните хора безнадеждната ситуация сигурно им е приличала като края на света. 

Разликата между Хирошима и Сегашната пандемия е в географската площ. Хирошима е локална трагедия (в чисто физически смисъл), а Пандемията засяга целия свят.

• Харесвам 5
Публикувано:

Светът няма да свърши след два дни, но е тръгнал към тотално абсурдни измерения. Ето два граничещи с лудост примера.

От една страна се обсъжда и се счита за нормална тоталната дискриминация на огромни групи от населението на области, държави и континенти чрез ваксинационни паспорти, а от друга се издава следното 80+ страници помагало, което да обучи учителите как да премахват расизма при преподаването на математика. Математиката не е ли наука, еднаква за всички? Какво общо има с дискриминацията и расизма?

A Pathway to Equitable Math Instruction. Dismantling Racism in Mathematics Instruction.

Два кратки цитата: 

"White supremacy culture infiltrates math classrooms in everyday teacher actions. Coupled with the beliefs that underlie these actions, they perpetuate educational harm on Black, Latinx, and multilingual students, denying them full access to the world of mathematics.The table below identifies the ways in which white supremacy shows up in math classrooms."

"This reinforces either/or thinking by reinforcing stereotypes about the type of mathematical education that certain groups of students receive. It allows the defensiveness of Western mathematics to prevail, without addressing underlying causes of why certain groups of students are “underperforming,” a characterization that should also be interrogated. It also presupposes that “good” math teaching is about a Eurocentric type of mathematics, devoid of cultural ways of being."

Целият безценен документ

• Харесвам 4
  • Шок 6
Публикувано:
преди 2 часа, Брани каза:

Та представи си Хирошима един ден след като е паднала Бомбата: хаос, разрушена инфраструктура, на местните хора безнадеждната ситуация сигурно им е приличала като края на света.

Понеже стана дума, трагедиите в Хирошима и Нагазаки и историческата наука също се преиначават, дезинформацията е на всяка крачка. Бях чел, че японските деца ги учат, че атомните бомбардировки са дело на "Съюзниците", вместо да се посочи точната държава. Предполагам @samuraika би могла да потвърди или обори това.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 22 минути , FlyTraveler каза:

Понеже стана дума, трагедиите в Хирошима и Нагазаки и историческата наука също се преиначават, дезинформацията е на всяка крачка. Бях чел, че японските деца ги учат, че атомните бомбардировки са дело на "Съюзниците", вместо да се посочи точната държава. Предполагам @samuraika би могла да потвърди или обори това.

Не, Флай.

Просто, от чисто любопитство, не ти ли хрумва понякога, поне за малко, че дивотиите които четеш са дезинформация? Че тази чиста и нефилтрирана истина, дето те хранят с нея по твоите си сайтове, е точно целенасочена пропаганда? Не подлагаш ли, поне малко, на филтрация това което ти поднасят? Или щом го четеш в "наш" сайт е гаранция за достоверност? Питам, защото според мен, твърдение като горното не би минало и най-простичкия smell test.🙄

• Харесвам 5
  • Браво 7
Публикувано:

Ето една такава "дезинформация" от нета:

Реклама-анонс на документални филми по темата

"Почивайте в мир. Тази грешка не трябва да се повтаря."
На 6 и 9 август се навършват 75 години от първата и втората атомни бомбардировки, които са извършени върху градовете Хирошима и Нагасаки. Те последват след като Съюзниците получват отказ за безусловна капитулация от Япония. Бомбардировките принуждават японците да капитулират на 15 август 1945 г., като по този начин завършва Втората световна война.
През годините се появиха много въпроси.
Но какви са истинските, дълготрайни ефекти на атомното оръжие?
Защо се случи всичко това и трябваше ли да се случи?
Краят оправда ли наистина средствата?
Изследвайте събитията и анализирайте опустошителните последствия от тях, които все още преследват не само Япония, но и света. От днес до 9 август всеки ден от 22:00 научете всичко зад кулисите на тази операция и вижте уникални кадри с "Втората световна война: цената на империята", "Втората световна война в цветове", "Най-великите събития от Втората световна война в цвят" и "Историческата истина".
Само по Viasat History!

(Viasat History е скандинавски телевизионен канал на Viasat, който показва документални филми за история, култура и общество 24 часа на ден. Собственост е на Modern Times Group. В България той се излъчва като кабелна и сателитна телевизия.)

От горния текст аз лично разбирам, че:

- е станала грешка;

- били извършени бомбардировки върху Хирошима и Нагазаки (някак безлично)

- те са резултат от отказа, който получават Съюзниците

• Харесвам 6
  • Замислям се 1
Публикувано:

За трагедиите , които се случват в нагъзаки, на децата не се говори по принцип. А за това какво ги дезинформират децата в училище в Япония относно бомбандировките в Хирошима и Нагасаки, за които може да им разкаже баба им - не смятам, че бихме могли да си извадим заключения от кратък абстракт относно филм на скандинавски сателитен канал 🤪 

Но моля, не оставяйте елементарната логика да ви пречи. Т

• Харесвам 8
  • Смея се 1
Публикувано:

Според мен историята винаги се е изопачавала, за да бъде угодна за силните на деня. Та едва ли е прецедент.

• Харесвам 13
Публикувано:
преди 49 минути , но нейм каза:

Ето една такава "дезинформация" от нета:

Реклама-анонс на документални филми по темата

"Почивайте в мир. Тази грешка не трябва да се повтаря."
На 6 и 9 август се навършват 75 години от първата и втората атомни бомбардировки, които са извършени върху градовете Хирошима и Нагасаки. Те последват след като Съюзниците получват отказ за безусловна капитулация от Япония. Бомбардировките принуждават японците да капитулират на 15 август 1945 г., като по този начин завършва Втората световна война.
През годините се появиха много въпроси.
Но какви са истинските, дълготрайни ефекти на атомното оръжие?
Защо се случи всичко това и трябваше ли да се случи?
Краят оправда ли наистина средствата?
Изследвайте събитията и анализирайте опустошителните последствия от тях, които все още преследват не само Япония, но и света. От днес до 9 август всеки ден от 22:00 научете всичко зад кулисите на тази операция и вижте уникални кадри с "Втората световна война: цената на империята", "Втората световна война в цветове", "Най-великите събития от Втората световна война в цвят" и "Историческата истина".
Само по Viasat History!

(Viasat History е скандинавски телевизионен канал на Viasat, който показва документални филми за история, култура и общество 24 часа на ден. Собственост е на Modern Times Group. В България той се излъчва като кабелна и сателитна телевизия.)

От горния текст аз лично разбирам, че:

- е станала грешка;

- били извършени бомбардировки върху Хирошима и Нагазаки (някак безлично)

- те са резултат от отказа, който получават Съюзниците

Търсиш под вола теле, правиш от мухата слон ... с две думи: намираш сензация там, където няма такава. Извинявам се, че се отклонявам от темата на темата, но не мога да търпя да не коригирам хората! 🙂

На Потсдамската конференция наистина точно Съюзниците са се събрали, за да решат какво да правят с Германия: правителствата на САЩ, Великобритания и СССР. И наистина на нея е отправен ултиматумът към Япония за безусловна капитулация, от първите две (понеже СССР не е бил във война с Япония, ама след две седмици побързали и те да се включат), плюс китайското. И наистина бомбардировките са резултат от отказа на Япония. И не виждам да има проблем с този анонс.

Американците казват, че с тази бомбардировка са избегнали в пъти повече жертви и от двете страни при евентуална инвазия на японските острови. Това със сигурност е така, но остава въпросът морално ли е някой да решава дали си заслужава да се направят 200 000 жертви, за да се избегнат 1-2 милиона. Казвам го това за всички любители на математиката тук, които се възмущават защо им се отнема начина на живот (на няколко милиарда човека по света) с "нелепи" ограничения заради 2.5 милиона жертви на Ковид досега, което според тях е пренебрежимо малък процент. Както виждате, математиката е неутрална и нож с две остриета 🙂

• Харесвам 5
  • Замислям се 2
Публикувано:

Ще бъда много разочарован, ако накрая всички тук се ваксинират. 

Това ще означава, че изписаното от някой хора досега е точно едно голямо "ольо льольо". 

Разбира се може да ме опровергаят. До няколко месеца ще разберем. 

• Харесвам 5
  • Смея се 7
Публикувано:
преди 1 минута , stanimir каза:

Ще бъда много разочарован, ако накрая всички тук се ваксинират. 

Това ще означава, че изписаното от някой хора досега не струва нищо и е точно едно голямо "ольо льольо". 

Разбира се може да ме опровергаят,  до няколко месеца ще разберем. 

Ами аз (ако не се бъркам де) не съм видял досега някой тук, който да каже, че категорично няма да се ваксинира. Та не знам защо ще си разочарован.

• Харесвам 9
Публикувано:

Само не разбрах, какво общо има между Хирошима, Ковид-19 и ваксините.

Ма па може, туй да са едни дълбоки мисли, дето не ги разбирам...

• Харесвам 6
  • Смея се 8
Публикувано:
преди 3 минути , ivailo_radev каза:

Ами аз (ако не се бъркам де) не съм видял досега някой тук, който да каже, че категорично няма да се ваксинира. Та не знам защо ще си разочарован.

Хайде да съм първия - КАТЕГОРИЧНО НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ, нито аз нито някой от семейството ми, това може  да се случи единствено пряко волята ми, насила, без моето съгласие!

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:
преди 1 минута , AlexandraKo каза:

Само не разбрах, какво общо има между Хирошима и Ковид-19.

Аз съм виновен. Аз започнах темата в опит да направя едно сравнение, но останах неразбран. Но не си го слагам на сърце - много велики гении са били така ... 😞

• Харесвам 3
  • Браво 1
  • Смея се 12
Публикувано:
преди 1 минута , bacho каза:

Хайде да съм първия - КАТЕГОРИЧНО НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ, нито аз нито някой от семейството ми, това може  да се случи единствено пряко волята ми, насила, без моето съгласие!

Е, недей се пАли, това си е твое право и решение. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , bacho каза:

Е ок, значи съм бил все пак в грешка.

• Харесвам 3
Публикувано:
6 minutes ago, bacho said:

Това за мен е достойна позиция , човек трябва да отстоява принципите си и ако не вярва в нещо да не го прави, било то заради облаги или друго. 

Ако дойде момент да е

"единствено пряко волята ми, насила, без моето съгласие!"  ще е наистина трагично, но ще имаме възможност да разберем в близките месеци. 

• Харесвам 2
Публикувано:
В момента, Брани каза:

Аз съм виновен. Аз започнах темата в опит да направя едно сравнение, но останах неразбран. Но не си го слагам на сърце - много велики гении са били така ... 😞

Модераторите, да пометат, моля, след гениите:)))))

• Харесвам 2
  • Шок 1
  • Смея се 5
Публикувано:

"Другарко, пък Иванчо еди какво си..." 

Толкова странични неща се изписаха,то човечеството си отива, сега Хирошима ви пречи. 

• Харесвам 3
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 19 минути , stanimir каза:

Това за мен е достойна позиция , човек трябва да отстоява принципите си и ако не вярва в нещо да не го прави, било то заради облаги или друго. 

Ако дойде момент да е

"единствено пряко волята ми, насила, без моето съгласие!"  ще е наистина трагично, но ще имаме възможност да разберем в близките месеци. 

Еми то всеки си има принципи и мотиви. Ето моите са, че бих се ваксинирал (ако лекарите ми ми позволят), ако от това зависи свободата ми да пътувам, да ходя по заведения, да се срещам с приятели. Също бих се ваксинирал, ако е гарантирано, че ще предпазя други хора от смърт. Ама със сигурност няма да се ваксинирам, за да пазя себе си от вируса. Пък и дори някой да не е като мен и да иска да се ваксинира само за да пътува, пак не го намирам за по-малко достойно. Такива са му принципите и си държи на тях. То все едно всичките, които сме с ваксина против жълта треска, сме я правили за да не ни хване жълтата треска. Правили сме я, понеже е нямало да ни пуснат в някоя държава иначе.

• Харесвам 15
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.