Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 16 минути , ven62 каза:

Това ... ако е истина, направо ми настръхва косата:

Vaccination in Israel: Challenging mortality figures? - Israel National News

Някой срещал ли е нещо подобно и независимо от тази публикация.

Силно се надявам да е умело , но със зла умисъл, боравене с числа.

Това е точно умело боравене с цифри с цел да се покаже определена лоша страна на събитията. 

Отделно данните са от ранен момент, в който все още много малко хора са били с поставена втора ваксина. 

Преди дни премиера дори заяви желание Израел да закупи още 36 млн. ваксини. 

Публикувано:
Преди 1 час, Tesh каза:

Това е точно умело боравене с цифри с цел да се покаже определена лоша страна на събитията. 

А ти от къде си толкова сигурен в това си твърдение?

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 5 часа, Masmiya каза:

@Травеолани
 може ли линк към подкаста. Стана ми интересно.

Проблемът, за който пишеш, се засилва и от алгоритмите на социалните мрежи, които за да задържат хората в тях, селектират новините и показват тези, които те искат да четат и които потвърждават техните теории и вярвания. Така поляризацията и убеждението, че твоето вярване е единствено правилно, се засилват.

Пратих ти ги на лично съобщение. Аз ги слушам на Apple podcast на телефона ми :). 

Да, абсолютно си права, предполагам си гледала филма The Social Dilemma, там се говори също за това. 
Да, точно за това става въпрос, да задържат потребителите онлайн колкото се може по-дълго и им се предлагат групи  против ваксините и теории на конспирациите. И като стане ясно на какво вярват хората, продължават да им се предлагат подобни неща.

• Харесвам 2
Публикувано:

Кой каза иска- не иска ваксини ? Ко ? Не !     :scratch_one-s_head::grin:

"Имам изключително доверие в способността на Европа да доставя ваксините по-бързо и смятам, че до края на лятото ще можем да ваксинираме всички европейски граждани", заяви еврокомисарят за вътрешния пазар, в чийто ресор влиза производството на ваксините.

https://dariknews.bg/novini/sviat/vsichki-v-es-shte-sa-imunizirani-do-septemvri-obiavi-evrokomisariat-po-vaksinite-2262580

• Харесвам 4
Публикувано:

Днес, колежка, която е с първа доза на Модерна от преди 20 дни е с положителен тест за коронавирус с всички симптоми, температура, загуба на вкус и мирис, болки в мускули.

• Харесвам 1
  • Шок 8
  • Замислям се 1
Публикувано:

съвсем възможно е, ако има всичките тези симптоми, значи се е заразила преди поне 6-8 дни, което прави 12-14 дни след ваксина - би било даже странно по това време да има някакъв стабилен имунен отговор от ваксината

• Харесвам 5
Публикувано:

Когато ме ваксинираха с АЗ, попитах доктора кога най-рано може да се приеме, че ще  имам някаква защита. Той каза, че едва след третата седмица (21ви ден) организма започва да изработва антитела. Днес чух здравният министър да коментира, че между 28 и 34 ден ваксинираният би трябвало да има достатъчно антитела, за да е защитен от тежко протичане и хоспитализация. Не разбирах, дали говори за конкретна ваксина или обобщаваше и за трите.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 9 минути , antea каза:

съвсем възможно е, ако има всичките тези симптоми, значи се е заразила преди поне 6-8 дни, което прави 12-14 дни след ваксина - би било даже странно по това време да има някакъв стабилен имунен отговор от ваксината

По интересното е, че никой не е поставен под карантина, дори нейния мъж и децата.

• Харесвам 4
Публикувано:
Преди 1 час, Marisha каза:

Днес, колежка, която е с първа доза на Модерна от преди 20 дни е с положителен тест за коронавирус с всички симптоми, температура, загуба на вкус и мирис, болки в мускули.

Интересно е тогава дали и трябва сега втора доза от ваксината 🙂 С една ваксина и прекаран вирус няма ли да има достатъчен имунитет?

• Харесвам 8
Публикувано:

Линкът, който е дала @funny за записване за ваксинация работи. Моя приятелка се регистрира преди малко и й дадоха  дата в следващата седмица. Избираш си и ваксина. Да видим дали тогава ще я извикат за нейния избор. https://www.his.bg/bg/reservation

Ние днес сме вече с поставена втора доза . Отново много добра организация, абсолютно спокойни, и вдъхващи спокойствие в избухлива среда, служители на "Пирогов ". Бяхме предупредени да очакваме по - сериозна реакция. Получихме и Сертификат за ваксинация. Искам да споделя, че нашата "кифла " с болната ръка, забравила кифленските си настроения и днес беше на опашката заедно с всички. 

Hello Seychelles !

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 1 минута , patilana каза:

Линкът, който е дала @funny за записване за ваксинация работи. Моя приятелка се регистрира преди малко й й дадоха  дата в следващата седмица. Избираш си и ваксина. Да видим дали тогава ще я извикат за нейния избор. https://www.his.bg/bg/reservation

Ние днес сме вече с поставена втора доза . Отново много добра организация, абсолютно спокойни, и вдъхващи спокойствие в избухлива среда, служители на "Пирогов ". Бяхме предупредени да очакваме по - сериозна реакция. Получихме и Сертификат за ваксинация. Искам да споделя, че нашата "кифла " с болната ръка, забравила кифленските си настроения и днес беше на опашката заедно с всички. 

Hello Seychelles !

Какво е станало в Пирогов, че е избухлива средата?

• Харесвам 1
Публикувано:

Амииии ... то сега ми е смешно, ама там хич не ми беше такова... Доста жени на принудително разстояние. Всички от бързащите за работа ... Внезапно появила се "новина " за свършващи дози ... А служителите дори не знаеха, че работата им ще свършва скоро ... 

Все едно си на опашка за банани от едно време. С тази разлика, че бананите нямаха идея , че свършват. Последните ни колеги са се ваксинирали след 16 часа. 

Женска му работа !

• Смея се 6
Публикувано:
преди 1 минута , patilana каза:

Амииии ... то сега ми е смешно, ама там хич не ми беше такова... Доста жени на принудително разстояние. Всички от бързащите за работа ... Внезапно появила се "новина " за свършващи дози ... А служителите дори не знаеха, че работата им ще свършва скоро ... 

Все едно си на опашка за банани от едно време. С тази разлика, че бананите нямаха идея , че свършват. Последните ни колеги са се ваксинирали след 16 часа. 

Женска му работа !

100% слухът е пуснат в бг мама 😄

• Смея се 6
Публикувано:
преди 35 минути , Мари Николова каза:

Когато ме ваксинираха с АЗ, попитах доктора кога най-рано може да се приеме, че ще  имам някаква защита. Той каза, че едва след третата седмица (21ви ден) организма започва да изработва антитела. Днес чух здравният министър да коментира, че между 28 и 34 ден ваксинираният би трябвало да има достатъчно антитела, за да е защитен от тежко протичане и хоспитализация. Не разбирах, дали говори за конкретна ваксина или обобщаваше и за трите.

За АЗ нашият ваксиниращ твърдеше, че почвали след втората седмица, но реално в данните от изследванията бях видяла, че са обявили процентите защита за след 22-ия ден, така че и аз бих заложила на по-голям интервал.

За Модерна търсих информация одеве, попаднах на нещо като 50% през първите 14 дни, не съм сигурна къде са официалните данни.

Така или иначе може да е кофти щам (дано не), а и защитата от разболяване не е 100% дори при две дози (и времето след тях).

• Харесвам 2
Публикувано:

според мен е възможно и по-рано, чела съм изследвания, в които са дадени проценти в зависимост от дните /след преболедуване обаче/ и средната продължителност за сероконверсия е около 11 дни, аз самата имах антитела и от двата вида на 11 ден от най-вероятната дата на заразяването ми

примерно това изследване - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7590643/

Table 1 и Study design and results

все пак обаче това е за общите антитела, и не знам дали може да се приложи за вирус-неутрализиращите

за сигурност, естествено, е най-добре да предположим по-дълъг период за формирането им

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 20 минути , Victoria каза:

За АЗ нашият ваксиниращ твърдеше, че почвали след втората седмица, но реално в данните от изследванията бях видяла, че са обявили процентите защита за след 22-ия ден, така че и аз бих заложила на по-голям интервал.

За Модерна търсих информация одеве, попаднах на нещо като 50% през първите 14 дни, не съм сигурна къде са официалните данни.

Така или иначе може да е кофти щам (дано не), а и защитата от разболяване не е 100% дори при две дози (и времето след тях).

Демек:с или без ваксина-не си защитен? 

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:

Абе хора, не ви ли стана ясно, че нищо сигурно установено няма, с този вирус. Всеки си пише, каквото му текне:(

Днес си правихме ПСР тестове, че ще пътуваме.

Колегата, лаблекар, който ни взе пробите, разказа, че зачестяват случаи - преболедувал, ваксиниран и с + проба за Ковид. И се чудят, какво да ги правят.

И че - ваксиниран, неваксиниран - всички предпазни мерки, трябва да се спазват..

преди 3 минути , crazyhorse каза:

Ми не си, не стана ли ясно вече?

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 2 минути , AlexandraKo каза:

Абе хора, не ви ли стана ясно, че нищо сигурно установено няма, с този вирус. Всеки си пише, каквото му текне:(

Днес си правихме ПСР тестове, че ще пътуваме.

Колегата, лаблекар, който ни взе пробите, разказа, че зачестяват случаи - преболедувал, ваксиниран и с + проба за Ковид. И се чудят, какво да ги правят.

И че - ваксиниран, неваксиниран - всички предпазни мерки, трябва да се спазват..

Ми не си, не стана ли ясно вече?

Отдавна ми е известно, но защо искат да ваксинират народа? - само разсъждавам, то си е ясно-всичко е за да може да си пробутат ваксините... 

• Харесвам 6
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 10 минути , antea каза:

според мен е възможно и по-рано, чела съм изследвания, в които са дадени проценти в зависимост от дните /след преболедуване обаче/ и средната продължителност за сероконверсия е около 11 дни, аз самата имах антитела и от двата вида на 11 ден от най-вероятната дата на заразяването ми

примерно това изследване - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7590643/

Table 1 и Study design and results

все пак обаче това е за общите антитела, и не знам дали може да се приложи за вирус-неутрализиращите

за сигурност, естествено, е най-добре да предположим по-дълъг период за формирането им

@anteaчест и почитания, за всичкото ти четене. Ама вирусологията е толкова сложна, че си трябва и опит, не става само с четене. Нали виждаш, че мненията са разнопосочни - на когото, каквото му е удобно.

Как избираш, на кое да се довериш?
При всичката информация, която чета непрекъснато, по медицинските форуми, аз самата, не знам, на кое да вярвам. Спри да се притесняваш повече, направила си всичко възможно, недей се сугестира излишно.

• Харесвам 11
  • Браво 3
Публикувано:
преди 8 минути , crazyhorse каза:

1. Рискът от разболяване намалява, но да, не се свежда до нула. Особено с новите щамове не се знае какво/що.

2. Освен, че рискът от разболяване намалява, силно намалява и вероятността от тежко протичане на болестта. Т.е. дори да се заразиш, не се очаква да стигаш до болница.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 18 минути , crazyhorse каза:

Демек, по принцип, за всички ваксини - започва да действа някакво време след ваксинация, ако ваксината е с две дози - това време след втората. А не да излезеш от кабинета и си Супермен. И второ, не действа за  100% от хората, а колкото там, тоест пак може да изтеглиш късата клечка.

Доколкото съм чел, ваксиниралите се дори да хващат вируса са или безсимптомно или съвсем леки, тоест не е съвсем като без нищо.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 16 минути , AlexandraKo каза:

@anteaчест и почитания, за всичкото ти четене. Ама вирусологията е толкова сложна, че си трябва и опит, не става само с четене. Нали виждаш, че мненията са разнопосочни - на когото, каквото му е удобно.

Как избираш, на кое да се довериш?
При всичката информация, която чета непрекъснато, по медицинските форуми, аз самата, не знам, на кое да вярвам. Спри да се притесняваш повече, направила си всичко възможно, недей се сугестира излишно.

най-добре не се притеснявам когато съм информирана прилично, особено за неблагоприятните изходи, и то не за болести и здраве изобщо или само, а за всякакви ситуации житейски 🙂 просто характер - подготви се за най-лошото и се надявай на най-доброто

назад в темата съм казвала на кои източници се доверявам - престижни научни издания, които публикуват изследвания с най-висок клас доказателствена стойност /мета-анализи/, проучвания на университетски клиники с най-висок ранг research дейност; със сигурност не се доверявам на сайтове, които с три прости клика установявам, че са в списъците за fake news, clickbait, bias и прочие съвременни простотии за привличане на аудитория /за пример дадения от бачо-то назад/

• Харесвам 4
Публикувано:

Понеже някои се интересуваха от вариантите

В Манаус (Амазонас) през май-юли вируса вилня много и се появиха мнения, че е достигнат стаден имунитет по естествен път. Обаче точно там се появи т.нар бразилски вариант, или P.1 официално и епидемията започна с нова сила. Имаше дори недостиг на кислород в болниците към края на миналата година. Тоест съвсем официално естественият имунитет срещу основния щам не работи срещу P.1. Съответно аз лично не смятам, че и ваксините (освен ако ги модифицират специално) ще работят срещу него.

Оттук нататък предполагам всяка държава ще си решава какво да прави, аз лично не очаквам блокадата на Бразилия да се вдигне дори и с ваксина.

Модерна е направила промени във ваксината си за да защитава от варианта B.1.351 (южноафриканският) и изпраща за тестване.

Основното като извод за мен, е че може да се започне периодично ваксиниране като за грип, за да се обхванат различните щамове, и също така преболедуването изобщо не ти гарантира, че няма да хванеш някой друг щам. С горното не искам да плаша никого.

• Харесвам 7
  • Замислям се 1
Публикувано:

Айде, ново 20 - идва и нигерийски вариант на вируса.  Аз нещо друго не мога да разбера - от къде този човечец знае, че идват южноафриканският и бразилският вариант?! И така уверено го твърди?!

https://dnes.dir.bg/svyat/b1525-nigeriyskiyat-variant-novoto-popalnenie-na-covid-otbora

А в Унгария става все по-страшно:

https://tribune.bg/bg/svqt/ungariya-zatyaga-merkite-vapreki-hoda-na-vaksinatsiyata-i-na-fona-na-visokata-smartnost/

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 49 минути , Victoria каза:

2. Освен, че рискът от разболяване намалява, силно намалява и вероятността от тежко протичане на болестта. Т.е. дори да се заразиш, не се очаква да стигаш до болница.

Мисля, че това им е всъщност основната цел-разболявай си се, но ако може, го карай на крак и не занимавай системата с болежките си.

• Харесвам 5
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.