Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 38 минути , antea каза:

най-добре не се притеснявам когато съм информирана прилично, особено за неблагоприятните изходи, и то не за болести и здраве изобщо или само, а за всякакви ситуации житейски 🙂 просто характер - подготви се за най-лошото и се надявай на най-доброто

назад в темата съм казвала на кои източници се доверявам - престижни научни издания, които публикуват изследвания с най-висок клас доказателствена стойност /мета-анализи/, проучвания на университетски клиники с най-висок ранг research дейност; със сигурност не се доверявам на сайтове, които с три прости клика установявам, че са в списъците за fake news, clickbait, bias и прочие съвременни простотии за привличане на аудитория /за пример дадения от бачо-то назад/

Ама, дори да е така, медицинската общност , също се лута и не е наясно с много неща за този вирус.

Още повече, че ако е изкуствено създаден/ изпуснат, нещата са съвсем различни.

Непрекъснато разговарям с колеги, знаещи, можещи, четящи и следящи ситуацията. Ми, никой не е категоричен за нищо.

И в престижните научни издания, също - нищо категорично. Всеки пише за неговите си констатации и наблюдения.

Ако имаше единно мнение, щеше да има и лекарство , и единен протокол на лечение.

Но щом така,  ти е по- спокойно, добре:)))

Ама “подготовка за най- лошото”, според мен , не е добра мисъл. По- скоро, “ едно на ум”:))

Че мислите се материализират- лоши или добри.

Ние, хората , сме устроени различно. Често ме питат, от къде вземам, тази непрекъсната енергия и позитивизъм. Ми не знам, извират си от нейде, отвътре:)))

• Харесвам 21
  • Браво 3
Публикувано:
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Ние, хората , сме устроени различно. Често ме питат, от къде вземам, тази непрекъсната енергия и позитивизъм. Ми не знам, извират си от нейде, отвътре:)))

ами да, не е ли това хубавото 🙂 на едни им олеква и се позитивират, ако си казват Наздраве, други са по-интровертни, трети следват инфлуенсъри, четвърти имат във фийда си интересни учени; абсолютно познание няма, и всеки стига до неговата си частица по различен начин, а дали е била правилната, само времето напред може да покаже

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 9 часа, ivailo_radev каза:

от тези тестове в Лидл, Алди

Ха! Такива неща ли продават в германските хипермаркети?

А в dm в България са пуснали вибратори! 3-4 вида!

• Харесвам 1
  • Смея се 18
Публикувано:

😀😀😀😀😀😀😀😀

Е, хайде сега, няма страшно. 

Понеже в статията пише, че остатъците от вируса остават в ануса ли, в изпражненията ли, много по-дълго, искам да попитам това няма ли да доведе до увеличаване на фалшиво позитивните резултати в крайна сметка? С оглед на намножаването, характерно за ПСР теста по принцип... Иначе, явно ще се намали до минимум фалшиво отрицателния резултат, което очевидно им е по-важно. 

Не вярвам Европа да последва. Поне не и сега. Догодина, при 28та  вълна на 336 щам, може би. 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 9 часа, Goal & Boss каза:

Ха! Такива неща ли продават в германските хипермаркети?

А в dm в България са пуснали вибратори! 3-4 вида!

преди 21 минути , saved_ каза:

Ами те нещата се комбинираха 😄

• Смея се 12
Публикувано:

Хора вие сериозно ли вярвате на статия, чиито автор е анонимен 🤣

И дори няма посочен източник на информацията 😂

• Харесвам 7
Публикувано:

Незнам колко тоя вирус като "ужасно, много смъртен" ще остане в историята , но безумията дето се натвориха в световен мащаб, ще останат  определено.

Представям си бъдещите поколения как гледат цифри и се пулят : абе тея мряха от какво ли не ама с тоя вирус какво им стана че затвориха света, въведоха безумия, изприказваха още по-големи безумия..... и подобни

• Харесвам 11
Георги Матеев
Публикувано:
преди 51 минути , saved_ каза:

Забавлявам се от идеята Гърция (примерно) да въведе тази практика :grin: Минаваш границата, сваляш гащи, "процесват" те набързо и вече си готов за коктейли и плажове - какво му плащаш :beach: Пък и ако преди това си напазарувал от dm доброто изкарване вече е съвсем гарантирано!

@Velyana това по-надежден източник ли ти изглежда?

• Смея се 20
Публикувано:
преди 2 минути , Георги Матеев каза:

Предварително се забавлявам какво би станало, ако примерно Гърция въведе тази практика :grin: Минаваш границата, сваляш гащи, "процесват" те набързо и вече си готов за коктейли и плажове :beach: Пък ако преди това си пазарувал и в dm вече работата е съвсем опечена!

@Velyana това по-надежден източник ли ти изглежда?

Признавам , това ми е малко надежден източник ☺️ 
Аз смятам, че би било добре да въведат такива тестове за пристигащите китайци в Европа, току виж спре китайското нашествие 😂

• Харесвам 1
  • Смея се 8
Георги Матеев
Публикувано:
преди 5 минути , Velyana каза:

Признавам , това ми е малко надежден източник ☺️ 
Аз смятам, че би било добре да въведат такива тестове за пристигащите китайци в Европа, току виж спре китайското нашествие 😂

ОК, тогава Reuters трябва да те убеди. Но по-добрата новина - Anal swab tests are not exclusive to foreign visitors. Нека и на местните им е гадно 🙂

Иначе китайското нашествие е почти спряно поне в Европа. От година насам при всичките ми пътувания не видях нито 1 китаец. Не ми липсват.

• Харесвам 7
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 58 минути , saved_ каза:

Mиналото лято, когато си правихме ПСР тестове за пътуване, лаборантката ни изпрати с думите:

"Айде, пък да видим догодина в кои дупки ще ме карат да ви бъркам!" 

• Смея се 20
Публикувано:
Преди 1 час, Мари Николова каза:

Полъх на оптимизъм ли усетих ?😜

Не, по-скоро реализъм. А, и бидейки жена, не намирам подобно упражнение за унизително. А и до толкова, до колкото клечката не е тояжка, и за болезнено. Та, китайска му работа. 

Публикувано:

Ако Гърция възприеме този тест тазгодишния София прайд може да се проведе на Кулата/Промахон.  

А ако трябва да съм сериозен, от медициска гледна точка намирам отношението към това за инфантилно. Има куп рутинни изследвания и процедури,  които се извършват точно през това отвърстие, та дори и едно просто измерване на температура.  

• Харесвам 3
  • Смея се 5
Публикувано:

То един човек на опашката миналата година каза, че и клизма да му правят, пак ще ходи там, та явно са го послушали.

• Смея се 16
Публикувано:
преди 1 час, Георги Матеев каза:

Забавлявам се от идеята

Ама, нали се сещаш каква ще бъде популярната снимка сред инфлуенсърите? 🤣🙃😁

• Шок 2
  • Смея се 8
Георги Матеев
Публикувано:
преди 20 минути , Мари Николова каза:

Ама, нали се сещаш каква ще бъде популярната снимка сред инфлуенсърите? 🤣🙃😁

Това ще е най-точният момент най-накрая да си спра социалните мрежи :shok:

• Смея се 11
Публикувано:
преди 6 часа, Георги Матеев каза:

Забавлявам се от идеята Гърция (примерно) да въведе тази практика :grin: Минаваш границата, сваляш гащи, "процесват" те набързо и вече си готов за коктейли и плажове - какво му плащаш :beach: Пък и ако преди това си напазарувал от dm доброто изкарване вече е съвсем гарантирано!

Ти миналата година ходи ли в Гърция...? Ходи! А аз и тогава им казах, че 'нема им  стъпим' заради бъркането в носа... Та ще видим накрая кой ще дава пример :rofl:

• Браво 1
  • Смея се 9
Публикувано:

LIVE. Volg hier de persconferentie van de Vlaamse regering | Coronavirus verspreidt zich | hln.be

09:22

СЗО се противопоставя на европейската ваксинационен паспорт: „Пандемията ще прикрючи в началото на 2022 г.“

Световната здравна организация (СЗО) отхвърля европейския паспорт за ваксинация, по който работи Европейската комисия. Въпреки това въвеждането му през лятото е "неизбежно", каза регионалният директор на СЗО в Европа белгиецът Ханс Клуге пред вестник Die Welt. "Но това не е препоръка на СЗО."

Клуге има сериозни резерви по отношение на паспорта. Например не е сигурно колко дълго имунитетът ще остане валиден. Също така, ваксината "не може напълно да избегне заразяването на други хора". На 17 март Европейската комисия планира да предложи проект на „цифров зелен паспорт“, в който ще бъдат изброени корона ваксинациите, инфекциите и отрицателните тестове. Целта е безопасно да се премахнат ограниченията и да се направи възможно пътуването отново в Европа.

Kluge очаква пандемията на корона вируса да приключи след около десет месеца. Той предполага, че 2021 г. ще бъде друга Covid година, след 2020 г., която беше „terra incognita“. "Една година по-късно знаем много повече. Ето защо предполагам, че пандемията ще приключи до началото на 2022 г. Това не означава, че вирусът ще изчезне.

• Харесвам 6
Публикувано:

Пускам един интересен доклад, само че е за грипа. Да не ме анатемоса сега някой - нищо не сравнявам 🙂 Просто е интересно, че според доклада на RKI през грипния сезон 2014/2015 примерно е имало около 21300 excess mortality  в следствие на грип. Те там смърните случаи ги смятат по различен начин, понеже на никой не му е идвало на акъла да правят тест за грип на всичките 21 300 човека. Т.е. смятат каква е разликата между смъртността за съответния сезон и смъртността, ако няма изобщо грип и ги пишат на сметката на грипа. Ама цифрата си е сериозна де. Т.е. 26 на 100 000 от грип, от ковид са 30 и нещо.

https://influenza.rki.de/saisonberichte/2016.pdf

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 14 минути , ivailo_radev каза:

Т.е. 26 на 100 000 от грип, от ковид са 30 и нещо.

Все пак, когато се прави сравнение между грип и Ковид, трябва да се отчете това, че при грип данните са взети в нормални условия, когато хората се движат свободно, без предпазни средства и дистанция. Ако в условията на пандемия, при световен локдаун, смъртността от ковид е по-висока, само може да гадаем какво би се случило, ако вируса се разпространява без ограничения.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 1 минута , Мари Николова каза:

Все пак, когато се прави сравнение между грип и Ковид, трябва да се отчете това, че при грип данните са взети в нормални условия, когато хората се движат свободно, без предпазни средства и дистанция. Ако в условията на пандемия, при световен локдаун, смъртността е по-висока, само може да гадаем какво би се случило, ако вируса се разпространява без ограничения.

Ще е по-висока просто, няма чак толкова за гадаене.

• Харесвам 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.