Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

фармацевтичната компания Merck съобщава за обнадеждаващи предварителни резултати от Фаза 2 на клиничните проучвания на разработван противовирусен препарат - molnupiravir, с който за 5 дни, спирайки репликацията, вируса се изчиства

https://www.merck.com/news/ridgeback-biotherapeutics-and-merck-announce-preliminary-findings-from-a-phase-2a-trial-of-investigational-covid-19-therapeutic-molnupiravir/

• Харесвам 16
Публикувано:

Часовете за ваксинация в големите градове са изчерпани до края на март

В София и Варна свободни прозорци в системата за регистрация има чак за 29 март

https://segabg.com/node/174995

Бързо се сетих за прогнозите на @stanimir. Дали пък желаещите Великден в Гърция не се усетиха, че нямат много време, ако искат втора игла преди празниците? 🙂

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Публикувано:
1 hour ago, Мари Николова said:

Часовете за ваксинация в големите градове са изчерпани до края на март

В София и Варна свободни прозорци в системата за регистрация има чак за 29 март

https://segabg.com/node/174995

Бързо се сетих за прогнозите на @stanimir. Дали пък желаещите Великден в Гърция не се усетиха, че нямат много време, ако искат втора игла преди празниците? 🙂

Дотук само Бачо и Иван69 заявиха категорично, че няма да се ваксинират,  освен ако не бъдат принудени насила.  Евентуални улеснения при пътуване (ако ги има)  предполагам не ги считаме за принуда ? 

Останалите по стар български обичай просто се снишават  изчаквайки накъде ще задуха вятъра, защото те ваксините едва ли ще са по-различни след месец,  два,  или три.  Време за размисъл бол,  ще видим колко ще отнеме. 

Други пък си казаха, че се ваксинират само за да им се махне това най-сетне от главата и да продължат напред, което също намирам за честна позиция. 

Важното е да не се прави насила и у нас поне засега няма такива индикации. 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 8 минути , stanimir каза:

Дотук само Бачо и Иван69 заявиха категорично, че няма да се ваксинират,  освен ако не бъдат принудени насила.  Евентуални улеснения при пътуване (ако ги има)  предполагам не ги считаме за принуда ? 

Останалите по стар български обичай просто се снишават  изчаквайки накъде ще задуха вятъра, защото те ваксините едва ли ще са по-различни след месец,  два или три,но време има, ще видим. 

Други пък си казаха, че се ваксинират само за да им се махне всичко това най-сетне от главата и да продължат напред. 

Не казвам,  че няма да се ваксинирам. Не съм антиваксър, ще го направя когато/ако почувствам и съм убедена,  че е необходимо.  И няма да го направя само заради пътуването,  сигурна съм,  че все ще се намери къде да отида без ваксина.

• Харесвам 11
Публикувано:

Аз лично никога няма да се ваксинирам!!! 

Но повече ме смущава факта, че хората дори го приемат за нормално. Че видиш ли трябвало да се ваксинираме, иначе край няма да се пътува, няма еди какво си... Абе хора, не виждате ли, че това си е чиста проба фашизъм и дискриминация???

Утре ще измислят нещо друго и вие пак ще се съгласите!!!

• Харесвам 8
  • Браво 2
  • Смея се 3
  • Замислям се 1
Публикувано:

@Zara, отдавна не съм в групата, на която слагат ваксини, децата ми също са достатъчно големи и не знам дали изискват за ваксините. Противогрипните си ги слагам сама, също и на семейството ми.

Но за всичко друго, което написах е абсолютно вярно. За всяка хоспитализация се подписва информирано съгласие. За фиброгастроскопия дори, също се подписва такова. За компютърна томография, или каквото и да е друго - също. 

И не го говоря, защото "Една жена каза...", а защото съм го минавала аз, или мои близки. 

• Харесвам 2
Публикувано:

@poliglota,аз пък това не го разбирам!

Решил си,че няма да се ваксинираш.ОК.Твое право,никой не те и кара.

Ние бяхме решили да се ваксинираме отдавна и вече го сторихме.И сега някой умчо като тебе ме кара да се чуствам тъп и използван.

Мисля,че такива пропагандатори като теб трябва да се ограничават!Или поне дай някави доводи и факти,а не просто пропаганда.

Всеки има глава на раменете си и да решава.Аз досега не съм агитирал никой да отиде да се ваксинира.

• Харесвам 14
  • Браво 3
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 15 минути , stanimir каза:

Останалите по стар български обичай просто се снишават  изчаквайки накъде ще задуха вятъра, защото те ваксините едва ли ще са по-различни след месец,  два или три,но време за размисъл бол,  ще видим колко ще отнеме. 

Други пък си казаха, че се ваксинират само за да им се махне това най-сетне от главата и да продължат напред, което също намирам за честна позиция. 

Е, ние се шегуваме, но причините за отказ или изчакване може да са  разнообразни и касаещи сложни здравословни и въобще житейски ситуации :)

През април вероятността да има избор между няколко ваксини е голяма, пък и доста народ  задължително си чака Спутник и никоя друга 🙂

На мен ми е забавна идеята, че вероятно има хора, които цяла година разпространяват конспиративни теории, твърдят, че няма вирус и че "само искат да ни затрият с тези ваксини" , но усетят ли , че ходенето в Гърция е застрашено ще прередят всички на опашката пред ВМА. И не визирам магеланци, да не се засегне сега някой, защото тук хората имат и по-разнообразни интереси от Гърция. Имам предвид синдрома " и клизма да е, за Гърция да е" 😃

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:

И аз в групата чакащи.

И за да е ясно какво чакам - чакам да видя дали наистина има необходимост от ваксината - и по отношение на ограничаване на права на неваксинирани, по отношение на ефикасност , и по отношение на дългосрочност на действие на ваксините, натрупан опит със странични ефекти и нежелани лекарствени взаимодействия и какво ли още не.

За пътуването - за сега може с тестове , не се налага. А и без това ще игнорирам всички държави в които трябва да се разхождам с маска и на открито, та то не остава особен избор.

За ефикасност - за момента 96% средна ефикасност на ваксините ( т.е. при 4% може и да не е ефикасна или да не действа).  ми е все едно като 4% шанс да хвана вируса и без ваксина ( към момента общия процент заболели от началото до сега в бг е 3,7% от цялото население). Та губя смисъла.

За дългосрочност - чакаме ( не 2-3 месеца а поне до края на годината или началото на другата) да видим ефекта дългосрочност, както и различните видове ваксини които ще излезат на пазара. 

• Харесвам 17
  • Браво 1
Публикувано:
преди 2 минути , funny каза:

И аз в групата чакащи.

И за да е ясно какво чакам - чакам да видя дали наистина има необходимост от ваксината - и по отношение на ограничаване на права на неваксинирани, по отношение на ефикасност , и по отношение на дългосрочност на действие на ваксините, натрупан опит със странични ефекти и нежелани лекарствени взаимодействия и какво ли още не.

За пътуването - за сега може с тестове , не се налага. А и без това ще игнорирам всички държави в които трябва да се разхождам с маска и на открито, та то не остава особен избор.

За ефикасност - за момента 96% средна ефикасност на ваксините ( т.е. при 4% може и да не е ефикасна или да не действа).  ми е все едно като 4% шанс да хвана вируса и без ваксина ( към момента общия процент заболели от началото до сега в бг е 3,7% от цялото население). Та губя смисъла.

За дългосрочност - чакаме ( не 2-3 месеца а поне до края на годината или началото на другата) да видим ефекта дългосрочност, както и различните видове ваксини които ще излезат на пазара. 

И аз в тази група! Имах някакви колебания-заради пътуванията,но ги преодолях. Това, което сте написали напълно се припокрива с моите виждания. Вече два пъти отказах (Файзер)-от работата и сега ,заради участието ми в изборите.И за протокола -не съм млада,но поне нямам хронични  заболявания !

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 1 час, Фил каза:

И "Пандемия вън!" :biggrin: 

Само да не стане „пандемия пандемия избива“.

Преди 1 час, stanimir каза:

Важното е да не се прави насила и у нас поне засега няма такива индикации. 

Абе то аз и като се жених уж е беше насила... 

преди 9 часа, stotan каза:

През октомври миналата година ме накараха да подпиша такава декларация при поставяне на противогрипна ваксина, която все пак не е от имунизационния календар , но се изненадах, защото през 2019 нямаше такова нещо.

Ааааа, това ли било?! Значи затова жена ми като ми сипва ракия, ми бута в лицето някакви хартии за подпис! Някой има ли информация - преди всяка доза ли се подписва такова информирано съгласие или само преди първата за вечерта? Че то към края почеркът ми става съвсем.... лекарски.

• Харесвам 1
  • Смея се 6
Публикувано:
Преди 1 час, Lyubina каза:

@Zara, отдавна не съм в групата, на която слагат ваксини, децата ми също са достатъчно големи и не знам дали изискват за ваксините. Противогрипните си ги слагам сама, също и на семейството ми.

Но за всичко друго, което написах е абсолютно вярно. За всяка хоспитализация се подписва информирано съгласие. За фиброгастроскопия дори, също се подписва такова. За компютърна томография, или каквото и да е друго - също. 

И не го говоря, защото "Една жена каза...", а защото съм го минавала аз, или мои близки. 

Благодаря ти, но ставаше дума за ваксините. Другите нямат отношение.

преди 53 минути , funny каза:

И аз в групата чакащи.

+1 

• Харесвам 4
Публикувано:
Преди 1 час, funny каза:

с това не мога да се съглася - със сигурност не са само 260000 случаите в България, за да смяташ, че процентът е 4, всички знаем колко много нетествани хора има, които са го прекарали, а пък някои от "мислителите на другата линия" твърдят чак, че дори и 50% от населението е минало /което е също толкова нелепо, колкото и 4-те процента/

дори и броят на надвишената смъртност за последните 3 месеца на миналата година може да ти подскаже колко е по-вероятният процент от населението, което се е заразило

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:
преди 1 час, funny каза:

Не за да те убеждавам за нещо, свързано с медицинския аспект на ваксините, но да обърна внимание само на числата и процентите.
Според теорията на вероятностите, ако има две събития с определена вероятност да се случат, то вероятността да се случат и двете е произведението на вероятностите да се случи всяко едно от тях.  С други думи, ако примем, че вероятността да се заразиш без ваксина е 4% (както казваш) и вероятността да си от тези 4%, на които евентуално ваксината не действа, то вероятността хем да се заразиш, хем да не ти действа ваксината вече пада до 0.16%.  :smile3: 
Т.е. ако търсиш смисъл, той е в разликата между 4% и 0.16%.   :wink:

• Харесвам 8
  • Браво 3
  • Смея се 1
Публикувано:
Преди 1 час, antea каза:

с това не мога да се съглася - със сигурност не са само 260000 случаите в България, за да смяташ, че процентът е 4, всички знаем колко много нетествани хора има, които са го прекарали, а пък някои от "мислителите на другата линия" твърдят чак, че дори и 50% от населението е минало /което е също толкова нелепо, колкото и 4-те процента/

дори и броят на надвишената смъртност за последните 3 месеца на миналата година може да ти подскаже колко е по-вероятният процент от населението, което се е заразило

По официална статистика са толкова на база тестове. По официалния ни портал . Коя съм аз да оспорвам цифрите на НОЩ :biggrin:.

Колкото до тези дето са извън статистиката, след като са го изкарали по начин по който не им се е налагало да се тестват, лекуват и прочие - няма значение.

Screenshot 2021-03-08 at 18.25.18.png

преди 15 минути , Фил каза:

Не за да те убеждавам за нещо, свързано с медицинския аспект на ваксините, но да обърна внимание само на числата и процентите.
Според теорията на вероятностите, ако има две събития с определена вероятност да се случат, то вероятността да се случат и двете е произведението на вероятностите да се случи всяко едно от тях.  С други думи, ако примем, че вероятността да се заразиш без ваксина е 4% (както казваш) и вероятността да си от тези 4%, на които евентуално ваксината не действа, то вероятността хем да се заразиш, хем да не ти действа ваксината вече пада до 0.16%.  :smile3: 
Т.е. ако търсиш смисъл, той е в разликата между 4% и 0.16%.   :wink:

Фичо, аз залагам на 4% вероятност , от които 4% шанса да умра от това е 0,04%.

В предвид че пуша, минавам по 20-50 км. на ден шофирайки в София , скачам с парашут, бънджи, парапланер.... мисля че няма да ме впечатлят с тези 0,04% от заразените.

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:
преди 11 минути , funny каза:

В предвид че пуша, минавам по 20-50 км. на ден шофирайки в София , скачам с парашут, бънджи, парапланер.... мисля че няма да ме впечатлят с тези 0,04% от заразените

Господ здраве да ти дава и дълъг живот! :smile3: :good:
Аз само коментирах за смисъла при сравнението на числата и процентите. :yes:

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:

Математиците, на които им нямате много вяра 🙂 , казват, че броя на потвърдените случаи трябва да се умножи по 4, за да се доближим до реалните стойности на носителите на вируса, по простата причина, че има скрити вирусоносители или такива, които не се изследват и не влизат в статистиката. А и шанса да се заразиш значително се увеличава, ако населеното място в което живееш, към даден момент е огнище на зараза. Не, че се опитвам да убеждавам @funny да се ваксинира, но 4% риск ми се струва романтично оптимистична стойност 😉

• Харесвам 3
Публикувано:

В САЩ позволиха на ваксинираните да се събират на закрито без маски 

Центровете за превенция и контрол на заболяванията (CDC) на САЩ публикуваха дългоочакваните насоки с най-добрите практики за американците, които са напълно имунизирани срещу коронавируса, съобщават АП и други медии.

Според указанията тези, които са напълно ваксинирани, могат да се събират на закрито с други напълно имунизирани без маски или спазване на социална дистанция.

В допълнение тези, които са напълно ваксинирани, могат безопасно да се събират на закрито с неваксинирани хора от едно домакинство без маски. Втората насока вероятно е голямо облекчение за по-възрастните американци, тъй като много от тях вече са имунизирани, а не са се събирали с роднините си от месеци заради пандемията от коронавирус.

Препоръките са издадени след няколкодневно отлагане миналата седмица. Те означават, че ваксинираните имат някакви привилегии.

Според CDC за напълно ваксинирани се считат тези, при които са изминали най-малко две седмици след поставянето на втората доза. Тъй като ваксината на Johnson & Johnson е от една доза, за пълна защита се счита две седмици след поставянето на ваксината.

През последната седмица САЩ средно са поставяли по 2,2 милиона дози от ваксини срещу коронавируса на ден. В събота е отчетен нов рекорд - 2,9 милиона дози за един ден. Това означава, че президентът Джо Байдън ще успее да изпълни без проблем заложената цел властите да поставят 100 милиона дози през първите 100 дни от управлението. 

https://news.bg/world/v-sasht-pozvoliha-na-vaksiniranite-da-se-sabirat-na-zakrito-bez-maski.html

• Харесвам 6
  • Смея се 1
Публикувано:

Симпатягата Витанов лятото ги умножаваше по 8

а през зимата почна по 4 😄

Отчита разни теории на вероятностите,🙂

преди 23 минути , Мари Николова каза:

Математиците, на които им нямате много вяра 🙂 , казват, че броя на потвърдените случаи трябва да се умножи по 4, за да се доближим до реалните стойности на носителите на вируса, по простата причина, че има скрити вирусоносители или такива, които не се изследват и не влизат в статистиката. А и шанса да се заразиш значително се увеличава, ако населеното място в което живееш, към даден момент е огнище на зараза. Не, че се опитвам да убеждавам @funny да се ваксинира, но 4% риск ми се струва романтично оптимистична стойност 😉

• Харесвам 4
  • Браво 1
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 14 минути , ДиянаВ каза:

Отчита разни теории на вероятностите,🙂

Викаш да поизчакаме 2-3 месеца и по начина по който нараства броя на преминалите болестта , ще се окаже че всички сме го минали и няма нужда да се ваксинираме .

Ей го къде е. По негови сметки вече са  2 млн. ( 260х. х 8 ) 😎 :grin:

Ама да вземем да чуем и ваксинираните колко ги е преброил, че да не би останалите 2-3 млн. да са се ваксинирали без да разберем 

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:

Лошо - маски на открито, а на закрито в кръчмите - не. Онлайн обучение, а в нарга-баровете в студентския е пълно...Нямам сила вече с тия простотии. Кой знае какво ще измислят, засега са само предложения.

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/predlagat-novi-covid-merki-u-nas-zaradi-pokachvaneto-na-zarazenite

• Харесвам 5
  • Шок 4
Публикувано:
преди 24 минути , ДиянаВ каза:

Отчита разни теории на вероятностите,

Обяснението май беше, че това зависи от коефициентът на заразяване или колко други може да зарази един човек 🙂

Но виждам, че професора си има постоянна група от фенки, които следят подробно изявите му .😜

• Смея се 7
Публикувано:
преди 3 часа, Emil Chakalov каза:

@poliglota,аз пък това не го разбирам!

Решил си,че няма да се ваксинираш.ОК.Твое право,никой не те и кара.

Ние бяхме решили да се ваксинираме отдавна и вече го сторихме.И сега някой умчо като тебе ме кара да се чуствам тъп и използван.

Мисля,че такива пропагандатори като теб трябва да се ограничават!Или поне дай някави доводи и факти,а не просто пропаганда.

Всеки има глава на раменете си и да решава.Аз досега не съм агитирал никой да отиде да се ваксинира.

Аз ще си напиша моите доводи и факти

1.Не искам и не мога да се ваксинирам с нещо разработено за няколко десетки седмици , да не кажа десетки дни.

2.Няма да се ваксинирам защото нямам никаква гаранция , че няма да трябва да се ваксинирам след 3 месеца. 

3.Няма да се ваксинирам защото нямам никаква гаранция , че ако се заразя ще изкарам по-леко заразяването , то и без ваксина 80% го карат " на крак".

4.Няма да се ваксинирам за да мога да пътувам "свободно" в чужбина .

5. Няма да се ваксинирам , за да предпазвам другите , не и с цената да се влоши моето здраве от ваксината .

6. Достатъчно си тровя организма с цигари и алкохол , че и да го тровя допълнително с ваксини.

Мога още 66 причина да напиша , ако трябва , не разбрахте ли всичко се прави за ПАРИ , МНОГО ПАРИ!

• Харесвам 11
  • Браво 2
  • Смея се 2
Публикувано:

За мен има друго нещо важно.За да е вярна една сметка е много важно известните величини да са вярна,пък после да смятаме проценти от тях.Как от население малко под 7млн. има 6,7млн. гласоподаватели?

4F92C0C0-56A2-4FBD-8ABD-02BA06A39272.png

B8078367-104A-42CE-95BD-0A5EA82C6856.png

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.