Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 8 минути , funny каза:

Имах в предвид не че е най опасно за бебето в последното тримесечие , а че ти остават 2-3 месеца докато родиш и периода на изчакване да се ваксинираш след раждането е малък . 

Да съгласна съм, но от друга страна това е най- нерисковия. И има и друга подробност- не на всякъде бременните се наслаждават на лукса като в България да взимат болнични през цялата бременност, да лежат в къщи по цял ден. В Швейцария например бременните работят абсолютно нормално до раждането, работния им ден се намалява от 10 на 9 часов и ако работят с много хора или в рискова среда по- добре да се ваксинират и да имат някаква защита.

Но всичко е много индивидуално, ако не  си подложен на риск или имаш някакви притеснения е по - добре да изчакаш.

• Харесвам 7
Публикувано:

Най-важно според мен е да видим как ще тръгне подновената ваксинация , дали от днес и другата седмица ще се ваксинират по 20000 или по 5000 .

• Харесвам 3
Публикувано:

Е сега пък- доктор Петя...Аама моля ви се малко по-уважително...като на селска седянка стана тука.

• Харесвам 4
Публикувано:

А то какво е? Високо интелектуална научна дискусия? В Общ разговор в подраздел Общи приказки във форум за пътешествия? 

• Браво 3
  • Смея се 7
Публикувано:

Каквото и да е, в една дискусия няма място за неуважително отношение,  особено към хора, които не познавате. Стигнали са там където са, с цената на труд, много работа и е много грубо към всеки, който е изказал мнение различно от нашето.

Мисля, че точно ти преди се оплакваше от подобно отношение.

Интересно  как пък всеки тука се оказа болен от поне две супер редки заболявания, преживял е какво ли не и разбира се, поне 3 тежки бременности.

Преодолейте го тоя гняв, не помага. Никой от хората, които не мислят като вас не са виновни за случилото ви се, нито за случващото ви се сега. 

Ясно ми е, чу в България учителите не стават, докторите пък хич, само саламите и какво беше още са на ниво, ама като толкова не му харесва на човек- свят голям...

• Харесвам 13
  • Браво 3
  • Замислям се 1
Публикувано:

В Германия за момента ваксината за Ковид не се препоръчва за бременни, но самите бременни се определят като рискова група и хората от тяхното обкръжение са в приоритетна група 2 за ваксинация. Съпругът на една позната се ваксинира по този показател миналата седмица.

Иначе ваксината за грип е силно препоръчителна за бременни, аз и повечето ми познати сме се ваксинирали с нея като бяхме бременни.

• Харесвам 4
Публикувано:

@Тони и до момента в дискусиите имената се споменаваха  като Мангъров, Мутафчийски, ... математика. Какво наложи този коментар и защо употребава на личното име да е по-неуважителна отколкото на фамилното ? 

• Харесвам 3
Публикувано:

Не е неуважително отношението да наричаш някой без стотиците му титли. Мангъров, Чорбанов, Мутафчийски, Кунчев, Кантарджиев също ги споменаваме без титлите, пък никой не подскочи, че не ги уважаваме. Предостатъчно ги уважаваме, а пък за учителите не съм видяла някой да каже лоша дума изобщо. Научена съм да уважавам и двете съсловия, въпреки изключително отрицателния ми опит последните 25 години баш с докторите. Наистина, с цел да се заядете, сте готови да се хванете за всяка дума. Само и само да хвърляте някакви обвинения. И какво общо имат саламите в случая, не разбрах. Ако намекваш за професията на съпругът ми, инженер е. И аз нямам гняв. А почуда. И нямам нито една тежка бременност. Всъщност, не познавам някой да е изкарал толква леки бременности. 

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:

Ако усетите прилив на новорегистирани потребители във форума, не се чудете. В бг мама са надушили дискусията тук и прииждат.

• Харесвам 2
  • Смея се 17
Публикувано:

Доктор Петя, всъщност, казва много хубави неща, които не са точно такива, каквито са ги "плеснали" в статията под интервюто. 

Тя каза, че съветва своите пациенти, ако нямат конкретни рискови причини, да изчакат с ваксинацията, но смята, че до две години ваксините ще са доказано безопасни за бременни. Също така подчерта, че става въпрос само за синтетичните ваксини, които са без жив "компонент", т.е. "живите" ваксини не са за бременни.

Спомена, че бременните, заразили се с Ковид в първи триместър, са значително по-малко от тези в другите два триместъра. Обяснение нямат, но това е световната статистика. 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 1 час, Velyana каза:

Ваксините против Ковид от известно време се тестват върху бременни. В Швейцария дори са разрешени за бременни, но за сега само при бременни с придружаващи заболявания.

А няма нищо странно, че се е ваксинирала в третия триместър, защото това е възможно най-нерисковия период през бременността. През първия триместър е така наречената  органогенеза ( когато се формират органите) и тогава има риск от образуване на малформации.

Има и ваксини, които са разрешени при бременни напр. против грип и коклюш ( против коклюш дори е препоръчителна поне за Германия и Швейцария, ако не е правена скоро реваксинация).

Аз лично ще се ваксинирам докато кърмя и нямам абсолютно никакви притеснения. Но това е личен избор и всеки решава сам за себе си.

Даже, в лекарския форум цитираха разни изследвания, за различните видове ваксини, че нямат тератогенно действие, но колко е така, не е ясно - няма натрупан опит. В този случай, според мен, малко предпазливост, не вреди.

То, едно време и за Талидомид така са твърдяли...

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 1 час, Petkan каза:

Ако усетите прилив на новорегистирани потребители във форума, не се чудете. В бг мама са надушили дискусията тук и прииждат.

Защо, там нямат ли си дискусия?

• Смея се 2
Публикувано:
преди 43 минути , neuromancer каза:

А нямат бе - даже си честитят ваксинацията една на друга 😄

image.png.9fb1b88fcc2190acad29ba45bc3ec09a.png

• Шок 1
  • Смея се 17
Публикувано:

Пред един от членовете на семейството стои дилемата дали да си постави втората доза на Астра Зенека на 4-тата или на 16-тата седмица след първата. До колкото чета ако е избран вторият вариант защитата би била по-висока. Някой попадал ли е на подобни данни?

Публикувано:
преди 45 минути , ivailo_radev каза:

Признай си, че това е твой пост 😂 и ти честитиш на Сноуче ваксинацията😂😂

• Смея се 9
Публикувано:
2 hours ago, Petkan said:

Третата вълна. 

• Браво 1
  • Смея се 5
Дани Магелани
Публикувано:
преди 1 минута , tch каза:

Пред един от членовете на семейството стои дилемата дали да си постави втората доза на Астра Зенека на 4-тата или на 16-тата седмица след първата. До колкото чета ако е избран вторият вариант защитата би била по-висока. Някой попадал ли е на подобни данни?

Така казват, а щом го казват "по телевизора", значи е вярно.

• Смея се 2
Публикувано:
преди 12 минути , tch каза:

Да, и аз си задавам същия въпрос. Втората доза ни е за 22.03, 4 седмици след първата.... А на доста места чета, че е по-добре да е между 8 и 12 седмица. Като отида в понеделник, пак ще попитам лекаря

• Харесвам 2
Публикувано:
На 20.02.2021 г. в 11:46, Masmiya каза:

Според най-новите проучвания, по-голям интервал между двете дори дава по-добра защита за населението от епидемологична гледна точка. И в Германия увеличиха интервала. 

A 3-month dose interval might have advantages over a programme with a short dose interval for roll-out of a pandemic vaccine to protect the largest number of individuals in the population as early as possible when supplies are scarce, while also improving protection after receiving a second dose.

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)00432-3/fulltext

@tch  в това старо мнение съм дала линк към изследване, публикувано в Lancet. Не съм търсила, но може да има и други.

Преди 1 час, ivailo_radev каза:

Тази тема я чета и аз понякога 😁Сноуче е в Русия, така че тъкмо ще научим как ще й се отрази руската ваксина.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 2 часа, Petkan каза:

https://i.ytimg.com/vi/ddmpZgihRk8/maxresdefault.jpg

• Харесвам 2
  • Смея се 12
Публикувано:
преди 18 минути , Velyana каза:

Признай си, че това е твой пост 😂 и ти честитиш на Сноуче ваксинацията😂😂

Тц, аз съм без профилна снимка там, че мамите не са като магеланците - изяждат те до две, ако не им пасва мнението ти. Тук имаме 1-2 такива случая само, а там 1-2 не са такива. Ама при всичките бъзици с бг мама, има полезни неща, ако се чете между редовете. А и темите вървят лесно - На първа страница се задава въпрос, на последна всички се мразят. 

• Харесвам 2
  • Смея се 20
Публикувано:
Преди 1 час, ivailo_radev каза:

На бгмама бих им препоръчал да си бият много други ваксини (някои може би още неизобретени)!

• Смея се 3
Дани Магелани
Публикувано:
преди 17 минути , ivailo_radev каза:

Ама при всичките бъзици с бг мама, има полезни неща, ако се чете между редовете.

Ти ме заинтригува. Аз не съм се разхождала по други форуми, извън Магеланци, че нямам време за губене. И с какво могат да ни бъдат полезни мамите?

Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.