Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 6 минути , bad kid каза:

https://www.has-sante.fr/jcms/p_3244305/en/covid-19-la-has-recommande-d-utiliser-le-vaccin-d-astrazeneca-chez-les-55-ans-et-plus

Френските здравни власти препоръчват АЗ да се слага само на лица над 55 г.

Имаше едни задачи по математика за определяне на интервали (4-ти, 5-ти клас). Тя работата с АЗ така става вече.  При възраст > 55 и възраст < 65, ако Пешо е на 58, може ли да се ваксинира? 😄 

Отговор: Може, ако не е мюсюлманин или евреин. За християни - извън Великденските пости.

• Харесвам 1
  • Смея се 15
Публикувано:
преди 9 часа, Victoria каза:

Интересно.

Нали казват бременните да не се ваксинират.

Кой го казва това ? В САЩ ( вероятно и в други страни ), бременните са с абсолютен приоритет за ваксинация, веднага след 75 годишните...

• Харесвам 3
  • Шок 1
Публикувано:
преди 18 часа, logist13 каза:

Днес за пръв път мернах, че май Англия са си признали, че и при тях е имало няколко проблемни случаи, доколкото знам и в САЩ нямат още одобрение заради 2 проблемни случая с доброволци.

Абе гледай какво правят израилтяните и не мисли повече. Все пак разполагат с най-доброто разузнаване в света.

преди 20 минути , bad kid каза:

Френските здравни власти препоръчват АЗ да се слага само на лица над 55 г.

Днес личната лекарка се е обадила на майка ми (която има тромбофлебит) да се отпише от списъка за чакащите с АЗ. 

Т.е. за момента тя изпада от всякакви списъци, докато не пуснат и другите ваксини за простосмъртни.

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 3 минути , pr284 каза:

Абе гледай какво правят израилтяните и не мисли повече. Все пак разполагат с най-доброто разузнаване в света.

Вярно бе, докъде я докараха тия хора?

Публикувано:
преди 12 минути , stanislavpp каза:

В САЩ ( вероятно и в други страни ), бременните са с абсолютен приоритет за ваксинация, веднага след 75 годишните...

В българския модел с приоритет са работници от ферми за норки, служители на А1, Пейсейф и ЕВН-Електроразпределение. Който в момента си работят от вкъщи.

• Шок 2
  • Браво 2
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 7 минути , ivailo_radev каза:

Вярно бе, докъде я докараха тия хора?

Още не са цъфнали но имат ( може би) шанс. 

С две думи - значително по-малко случаи от януари и февруари, но още не са си достигнали нивата от ноември.

• Харесвам 2
  • Замислям се 2
Публикувано:
Цитат

Вчера правителството докладва 1517 нови случаи и 11 починали от ковид. От пика на епидемията през януари насам Израел отчита намаление на смъртните случаи с 91%, 86% по-малко новозаразени и 73% по-малко тежки случаи в болница.

https://www.segabg.com/hot/sled-vaksinaciyata-izrael-se-vrushta-kum-normalniya-zhivot

звучи ми като да се справят добре засега

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 5 часа, Valentina 19 каза:

Да, и аз си задавам същия въпрос. Втората доза ни е за 22.03, 4 седмици след първата.... А на доста места чета, че е по-добре да е между 8 и 12 седмица. Като отида в понеделник, пак ще попитам лекаря

Предполагам, че лекарите ви са определили дата след 4 седмици, защото към момента не са знаели, че се препоръчва между 8 и 12 седмици. В листовката на АЗ пише, че оптималният интервал е 10 седмици или поне така ми каза нашата ЛЛ. На мен тя ми определи дата след 10 седмици, което е през месец май. Обаче аз четох, че според последните изследвания на АЗ препоръчват втората доза на 12-та седмица. Затова мисля, като му дойде времето, да го кажа това на ЛЛ. Също съм намислила да си пусна изследване за антитела като минат 70 дни след първата доза.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 2 часа, Childish каза:

А може ли да споделиш защо смятат, че не си си излекувала пневмонията, как го диагностицират и какви са им препоръките? 

• Харесвам 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 3 часа, FlyTraveler каза:

Още 3-4 годинки... Бая сили ще съберем. Да не влезем (аз и ти, примерно) във възрастова група, където вече често се прекланя глава... 😆

Ама първо да доживеем де... 🙂 

Човекът се стреми да ти повдигне духа чрез информацията за този хубав страничен ефект, а пък ти си провесил нос с тежки мисли! Я по-бодро!

Мой познат преди вируса често хващаше 80 годишния си дядо на калъп със саседки,  а след - дори не искам да мисля! 😀

Публикувано:
преди 11 минути , но нейм каза:

А може ли да споделиш защо смятат, че не си си излекувала пневмонията, как го диагностицират и какви са им препоръките? 

Кратък отговор: рентген + кръвни изследвания.

По-подробен:

Имах 2 рентгенови снимки - първата, с която ми поставиха диагнозата за ковид-пневмония и втората - контролна след лечението. Когато ходих на контролен преглед, ми казаха че съм излекувана, позовавайки се на втората снимка. За моя изненада пулмологът днес, виждайки снимките, каза, че не е така и че още е необходимо лечение. Допълнително ми изискват кръвни изследвания. Доколкото знам, пулмолозите нормално те пращат на кръвни изследвания, но на мен не ми бяха направили. Лечението ще зависи от изследванията.

• Харесвам 13
Публикувано:
преди 26 минути , Дани Магелани каза:

Човекът се стреми да ти повдигне духа чрез информацията за този хубав страничен ефект, а пък ти си провесил нос с тежки мисли! Я по-бодро!

Мой познат преди вируса често хващаше 80 годишния си дядо на калъп със саседки,  а след - дори не искам да мисля! 😀

Аз съм на принципа човек да се готви за зима, а пък ако дойде лято - добре дошло. Това за продължителноста на кризата. Другото лесно - каквото сабя покаже. 😆 

• Харесвам 4
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 27 минути , Childish каза:

Кратък отговор: рентген + кръвни изследвания.

По-подробен:

Имах 2 рентгенови снимки - първата, с която ми поставиха диагнозата за ковид-пневмония и втората - контролна след лечението. Когато ходих на контролен преглед, ми казаха че съм излекувана, позовавайки се на втората снимка. За моя изненада пулмологът днес, виждайки снимките, каза, че не е така и че още е необходимо лечение. Допълнително ми изискват кръвни изследвания. Доколкото знам, пулмолозите нормално те пращат на кръвни изследвания, но на мен не ми бяха направили. Лечението ще зависи от изследванията.

доста безотговорно са постъпили да не те пратят на минимално препоръчителните изследвания след "излекуването", особено след като измененията са се виждали дори на рентген и си имала тежка симптоматика,  дано този път си попаднала в добри ръце и да довършат започатото, ще се оправиш съвсем 🙂

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
Преди 1 час, antea каза:

доста безотговорно са постъпили да не те пратят на минимално препоръчителните изследвания след "излекуването", особено след като измененията са се виждали дори на рентген и си имала тежка симптоматика,  дано този път си попаднала в добри ръце и да довършат започатото, ще се оправиш съвсем 🙂

кои са минимално препоръчителните изследвания, освен рентгена?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 часа, ivailo_radev каза:

Сега чета за нов проблем с АЗ, за който обаче не съм си и помислял. Имало в нея трипсин (каквото и да е това), който е получен от свинско месо. А познайте сега кой не може да си я слага. 

Аз се сещам за вегетарианците и веганите.

• Харесвам 2
  • Браво 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 1 час, antea каза:

Колко по-безотговорни неща имаше преди това:

- личната лекарка не ме прие в кабинета си от страх да не се зарази; препрати ме в ковид-центъра

- с отрицателен бърз антигенен тест и отрицателен PCR нямаш по-нататъшен достъп до ковид-център, за да ти следят домашното лечение и също така не ти се полага болничен престой;

(все пак да кажа, че ковид-центровете са полезно нещо; в моя случай видяха, че съм с температура и ми изписаха антибиотик и други лекарства; но трябваше да ме изпратят на рентген, а не да ме слушат със слушалка;)

- GP не ме изпрати на рентген, а си го е отбелязала в документацията

- отидох на рентген сама (след като видях, че не се подобрявам)

- с рентгеновата снимка и заключението за двустранна бронхопневмония с множество огнища отидох при личната, която се развика защо съм отишла и че нямала тонер в момента (?!); едва я накарах да ми изпише някакъв антибиотик докато намеря пулмолог;

- имам допълнително здравно осигуряване - с него ми предложиха пулмолог за след 2 седмици; в крайна сметка намериха един за след 5 дни, който отказах, защото 5 дни са много;

- звъняхме по болници, поликлиники, пр., намерих пулмолог за след 3 дни

- въпросният пулмолог каза, че си залага 26 годишната кариера на пулмолог, че нямам пневмония, а имам некроза на белия дроб, макар да се виждало, че имам дроб на непушач ( и че не съм работила 25 години в някоя мина); каза ми да си довърша антибиотика и да не го пия повече;

- приятели ми намериха пулмолог в Плевен, работещ в ковид-отделението там; той по снимка с телефон на моята снимка - човекът е на 65г и не се оправя с новите технологии (снимките нормално ти ги дават нa CD) - е казал, че имам ковид-пневмония, че съм за болница и поне да продължавам с още една доза на антибиотика; и други неща е казал, но дистанционно тези неща не се получават; та благодаря за живота си на този човек, иначе сигурно нямаше да съм жива след като спра антибиотика;

- на 5тия ден след рентгеновата снимка чаках на опашка с още 20+ болни пред кабинета на приходящия пулмолог в поликлиниката; знаейки, че съм с пневмония и ковид, прекарах по-голямата част от времето навън в студа, за да не съм във въпросния коридор; този пулмолог потвърди всичко казано от другия в Плевен и ми изписа кортикостероиди и др. лекарства;

- оттук нататък бях спокойна - имах лечение и просто чаках да оздравея

- но трябваше няколко пъти да ходя до поликлиниката - да се редя на опашки, да чакам пред кабинет с много други хора и това за да си извадя и продължа болничните листове;

- денят за контролна рентгенова снимка и контролен преглед при пулмолог дойде; отново чакане на опашка с около 30 други в един коридор; отново го прекарах навън, но поне беше приятно времето;

пулмологът заключи, че съм се излекувала и ми изписа имуностимулант;

- междувременно пулмологът от Плевен също болен от ковид и не мога да се консултирам с него отново (оздравял е, надявам се напълно)

Това е първа глава от моята история с ковид; сега явно съм във втора.

• Харесвам 6
  • Шок 22
  • Замислям се 3
Дани Магелани
Публикувано:
преди 4 минути , Childish каза:

- личната лекарка не ме прие в кабинета си от страх да не се зарази; препрати ме в ковид-отделението

- с отрицателен бърз антигенен тест и отрицателен PCR нямаш по-нататъшен достъп до ковид-отделение, за да ти следят домашното лечение и също така не ти се полага болничен престой;

(все пак да кажа, че ковид-отделенията са полезно нещо; в моя случай видяха, че съм с температура и ми изписаха антибиотик и други лекарства; но трябваше да ме изпратят на рентген, а не да ме слушат със слушалка;)

- с рентгеновата снимка и заключението за двустранна бронхопневмония с множество огнища отидох при личната, която се развика защо съм отишла и че нямала тонер в момента (?!); едва я накарах да ми изпише някакъв антибиотик докато намеря пулмолог;

- имам допълнително здравно осигуряване - с него ми предложиха пулмолог за след 2 седмици; в крайна сметка намериха един за след 5 дни, който отказах, защото 5 дни са много;

- въпросният пулмолог каза, че си залага 26 годишната кариера на пулмолог, че нямам пневмония, а имам некроза на белия дроб, макар да се виждало, че имам дроб на непушач ( и че не съм работила 25 години в някоя мина); каза ми да си довърша антибиотика и да не го пия повече;

- приятели ми намериха пулмолог в Плевен, работещ в ковид-отделението там; той по снимка с телефон на моята снимка - човекът е на 65г и не се оправя с новите технологии (снимките нормално ти ги дават нa CD) - е казал, че имам ковид-пневмония, че съм за болница и поне да продължавам с още една доза на антибиотика; и други неща е казал, но дистанционно тези неща не се получават; та благодаря за живота си на този човек, иначе сигурно нямаше да съм жива след като спра антибиотика;

- на 5тия ден след рентгеновата снимка чаках на опашка с още 20+ болни пред кабинета на приходящия пулмолог в поликлиниката; знаейки, че съм с пневмония и ковид, прекарах по-голямата част от времето навън в студа, за да не съм във въпросния коридор; този пулмолог потвърди всичко казано от другия в Плевен и ми изписа кортикостероиди и др. лекарства;

- но трябваше няколко пъти да ходя до поликлиниката - да се редя на опашки, да чакам пред кабинет с много други хора и това за да си извадя и продължа болничните листове;

- денят за контролна рентгенова снимка и контролен преглед при пулмолог дойде; отново чакане на опашка с около 30 други в един коридор; отново го прекарах навън, но поне беше приятно времето;

- междувременно пулмологът от Плевен също болен от ковид и не мога да се консултирам с него отново (оздравял е, надявам се напълно)

Това трябва да го споделиш с някой от журналистите, които присъстват на брифингите на Щаба, или в сайта на Нова в темата за въпроси по Ковид. Те  ще разкостят отговорните лица, а ти ще получиш отговорите, които търсиш.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 26 минути , Childish каза:

Да се надяваме, че по-страшното е зад гърба ти. Сега само търпение и позитивизъм.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 13 минути , Дани Магелани каза:

Това трябва да го споделиш с някой от журналистите, които присъстват на брифингите на Щаба, или в сайта на Нова в темата за въпроси по Ковид. Те  ще разкостят отговорните лица, а ти ще получиш отговорите, които търсиш.

Аз нямам въпроси, не виждам кого да разкостват, а с журналисти нямам никакво намерение да говоря, телевизия почти не гледам.

При всички недостатъци на българското здравеопазване, си мисля, а имах доста време да мисля по въпроса, имам шанс за достъп до добри специалисти.

• Харесвам 11
Дани Магелани
Публикувано:
преди 9 минути , Childish каза:

Аз нямам въпроси, не виждам кого да разкостват, а с журналисти нямам никакво намерение да говоря, телевизия почти не гледам.

При всички недостатъци на българското здравеопазване, си мисля, а имах доста време да мисля по въпроса, имам шанс за достъп до добри специалисти.

Поставили са на риск живота ти, а може би и на много други, с бездействие, погрешни решения, ненавременни действия. Аз не бих мълчала, за да не се случчи и на следващите заразени. Не всеки има достъп до най-добрите специалисти, за да разчита на адекватна помощ. Има много проблеми в масовото здравеопазване, а с мълчание няма да се оправи, си мисля аз.

• Харесвам 9
Публикувано:
Преди 1 час, но нейм каза:

кои са минимално препоръчителните изследвания, освен рентгена?

стандартна пълна кръвна картина - има типични отклонения в различните видове кръвни телца, както и се следи съотношение между два вида бели кръвни телца, за което се счита, че може да има прогностична стойност за тежестта на прекарването; СУЕ, CRP, феритин, фибриноген, LDH - маркери за възпаление; показателите за кръвосъсирване - INR, протромбиново време; D-Dimer

по време на активното боледуване не е зле да се провери и прокалцитонин - той е показател за сериозна системна инфекция

--

това е препоръчително за предходно здрави хора, ако човек си има някакво слабо място от преди това - примерно бъбреци, черен дроб, или състояние от типа хипертония или диабет - е добре да си пусне изследвания и за тях

• Харесвам 12
Публикувано:

Австрийската официална Радиотелевизионна организация ORF публикува това:

19.3.2021 – 21:34

Причината за смъртта на 49-годишна медицинска сестра е изяснена.

Смъртта на 49-годишна медицинска сестра от Zwettl (Долна Австрия) е изяснена: тя е починала от реакция след ваксинация с AstraZeneca.

Няколко дни след ваксинацията в тялото на медицинската сестра е имало много рядка тромботична реакция. Говорителят на Виенската обща болница Карин Ферингер потвърди резултатите пред noe.ORF.at.

Коагулационното разстройство е една от многото възможни ваксинални реакции, „макар и изключително рядка“, казва специалистът по коагулация Сабине Айхингер от MedUni Vienna.

Цялото съобщение тук: https://orf.at/stories/3205989/

• Харесвам 5
  • Шок 3
  • Замислям се 3
Публикувано:
преди 46 минути , Childish каза:

- личната лекарка не ме прие в кабинета си от страх да не се зарази; препрати ме в ковид-центъра

- с отрицателен бърз антигенен тест и отрицателен PCR нямаш по-нататъшен достъп до ковид-център, за да ти следят домашното лечение и също така не ти се полага болничен престой;

(все пак да кажа, че ковид-центровете са полезно нещо; в моя случай видяха, че съм с температура и ми изписаха антибиотик и други лекарства; но трябваше да ме изпратят на рентген, а не да ме слушат със слушалка;)

Съжалявам за лошия ти опит с Ковид!Изпитала си на гърба си това,което всички Ковид-маниаци отричат!

Стана така,че ако си с друга болест(или оплаквания)-нямаш право на лечение,а ако имаш симптоми на Ковид-всичко живо те гони,сякаш си прокажен...

Преди тази истерия,някой дали беше чувал за диагноза и лечение по телефона?

• Харесвам 9
Публикувано:

При тази нова вълна имам предположение, че ще приемат в болница и без положителен тест, по клинична картина. Не разбирам от болести и не искам да навлизам в дълбоки размисли. Съпругът е с рентген, показващ ковид, казали са му, че няма нужда от тест, в понеделник пак да го видели дали е необходимо болнично лечение. На мен и дъщеря ни нищо ни няма ... за сега. Не съм уплашена, а за пръв път от болест мисля, че и той, след като вкарва черен хумор /на рентгена пишело “слезка нормален размер”, а той няма такъв орган-далак/. 

• Харесвам 4
  • Шок 1
  • Смея се 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.