Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

Вчера случайно попаднах на тази статия за рехабилитация на Ковид-пневмония с шуслерови соли:

https://www.puls.bg/khomeopatiia-c-18/rekhabilitatsiia-na-dikhatelna-sistema-sled-kovid-pnevmoniia-opitt-na-nemskata-naturopatichna-shkola-n-39806

Наясно съм, че темата за хомеопатията е почти религиозна, но който вярва, може да се възползва.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 4 минути , master_of_germs каза:

Когато мерките тип "след дъжд качулка", е така. Както у нас през ноември. Взехме мерки, когато вече бяхме на пика на вълната. Мерките имат нужда от поне две седмици, за да дадат ефект. 

Политиците знаят, че случаите почват да падат, и си приписват заслугите. За толкова тъпи ли ни мислят? 

Единственото навременно решение у нас беше, когато въведоха изискването за карантина при пристигане у нас, което впоследствие за съжаление биха отбой, като дадоха възможност да се прави тест до 24 часа.

Тест би трябвало да важи само, ако се направи на летището.  А не да се дава възможност Да се разхождаш и да разпространяваш вируси. В края на януари, когато бяхме на най-ниските ниво, трябваше да затегнем границите зверски. Понеже и pcr може понякога да даде фалшиво отрицателен резултат.

Е аз мога да ви кажа случай отпреди две седмици.

Сватба. Отворени ресторанти, 80 души гости. Някои са пристигнали от Англия за сватбата.

И младоженците, и кумовете са в болница. И двайсет човека от гостите също са с ковид. Доказано с британски вариант.

Това за границите трябваше да е и първото решение още в началото на март 2020. Тогава, когато нямахме случаи в БГ ( или поне бяха единици) всеки влизаше както си иска и после локдаун. Ами ние си "внесохме" вируса и после защо го има в и тук. Всичко останало беше проформа и "след дъжд качулка".

• Харесвам 13
Публикувано:
преди 19 минути , funny каза:

Това беше и моето питане като се заговори за тези сертификати - какво значение има как си се "сдобил " с антитела , след като тест показва че ги имаш ?

По-малко ефективни са като не е доказано че преди това си боледувал или не си се отчел достатъчно към лабораториите и си спестил някой и друг тест и трябва да си наказан ?

Май ще е точно така. Или си слагаш ваксина без значение дали си го прекарал вируса или не и получаваш въпросния сертификат. И тъй като в милата ни родина се гледа да се отчете дейност, а не да свърши работата /остатък от социализма/, ще е точно по този начин. 

Друг въпрос е дали като се сложи ваксина тя ще изгради антитела

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 1 час, ivailo_radev каза:

Сега трябва да и обясни някой, че ползите надвишават рисковете.

Един колега, в медицинския форум казва:” Ако смъртността от АЗ е 0,00000...%, а се случи на мен, за мен, това е 100%”.

• Харесвам 8
Публикувано:

Меркел подчерта, че кампанията за ваксиниране в Германия трябва да бъде "по-бърза и гъвкава". "Нашият девиз е ваксиниране, ваксиниране и ваксиниране", каза тя. 

Германия ще поръча руската ваксина "Спутник V", ако бъде разрешена за употреба в Европейския съюз, заяви още Меркел и добави, че Берлин може да осигури сам доставките, ако блокът не го направи.

"Трябва да използваме всяка ваксина, одобрена от европейския регулаторен орган по лекарствата. Ако не се стигне до съвместна поръчка от страна на ЕС, тогава трябва да тръгнем по свой собствен германски път", каза още Ангела Меркел.

---------------

Бабчето нещо се цепи от колектива!

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 5 минути , но нейм каза:

...... ваксиниране, ваксиниране и ваксиниране.....

Ей... не спряха да ни копират бе.... ".....работа, работа, работа..... "

• Харесвам 3
  • Смея се 9
Публикувано:
преди 1 минута , funny каза:

Т'ва с тройната мантра е някакъв вид психоатака:vampire:

• Харесвам 1
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 1 минута , но нейм каза:

При нас е само "психо" , пък при тях може и "атака" да е 

• Смея се 4
Публикувано:
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Един колега, в медицинския форум казва:” Ако смъртността от АЗ е 0,00000...%, а се случи на мен, за мен, това е 100%”.

Не знам как ще прозвучи, но информацията, която излезе през последните дни относно АЗ мен поне частично ме  успокои. Норвежци, австрийци и германци потвърдиха връзката между ваксината и описаните случаи. Ясно е защо и как възникват подобни състояния. Хубавото е, че се лекуват, за съжаление не може да се взима лекарство превантивно. Случаите са изключително редки, нещо от сорта 1 на милион, профила е  предимно жени под 55. Развитие на симптомите -  между 7 -14 ден след първа игла. 

Ето статията за заключенията на немските учени:

https://m.dnevnik.bg/sviat/2021/03/19/4187907_v_germaniia_razpratiha_preporuki_kak_da_se_reagira_pri/

Въпреки малкият им брой, никой не подминава тези случаи като незначителни и цели държави търсят отговорите. Далече от нашата нагласа, че " някой все крие нещо от нас за собствена облага".  Така човек по-добре може да прецени рисковете за себе си и близките си.

Това, което ме интересува, предполагам и други с първа игла АЗ, е дали риск от тромбози съществува и след втората доза или организмът вече е "свикнал" с ваксината и не реагира така бурно, произвеждайки тромбоцити в такива количества.

• Харесвам 17
  • Браво 1
Публикувано:

днес във ВМА си има доволно хора за АЗ, всякакви, и възрастни и млади, не видях да ги питат за часове, сложени са доста масички и столчета, за да си попълниш декларацията, след което вътре ваксинират десетина човека едновременно

• Харесвам 2
Дани Магелани
Публикувано:
преди 11 минути , EliNik каза:

А риска от тромбоза и/или фатален края при заразяване с Ковид, колко е? 

Ако си предразположен, вероятно е по-голям. И мен ме измъчва този въпрос. Вече съм имала подобен проблем с тромб през 2019.

• Харесвам 1
  • Шок 1
Публикувано:
преди 42 минути , EliNik каза:

значително по-голям

Цитат

Findings

Of 425 studies identified, 42 studies enrolling 8271 patients were included in the meta-analysis. Overall venous TE rate was 21% (95% CI:17–26%): ICU, 31% (95% CI: 23–39%). Overall deep vein thrombosis rate was 20% (95% CI: 13–28%): ICU, 28% (95% CI: 16–41%); postmortem, 35% (95% CI:15–57%). Overall pulmonary embolism rate was 13% (95% CI: 11–16%): ICU, 19% (95% CI:14–25%); postmortem, 22% (95% CI:16–28%). Overall arterial TE rate was 2% (95% CI: 1–4%): ICU, 5% (95%CI: 3–7%). Pooled mortality rate among patients with TE was 23% (95%CI:14–32%) and 13% (95% CI:6–22%) among patients without TE. The pooled odds of mortality were 74% higher among patients who developed TE compared to those who did not (OR, 1.74; 95%CI, 1.01–2.98; P = 0.04).

https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(20)30383-7/fulltext

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 2 часа, но нейм каза:

Меркел подчерта, че кампанията за ваксиниране в Германия трябва да бъде "по-бърза и гъвкава". "Нашият девиз е ваксиниране, ваксиниране и ваксиниране", каза тя.

Те това и е проблемът  - че казва как трябва да е, пък то тя трябва да го прави да е 😄

• Харесвам 2
Публикувано:

установих, че сертификатът за ваксинация се генерира и е готов за сваляне около час и половина след поставянето на втора доза, тествахме го и със сканиране на баркода, на сайта his.bg си има опция, и излиза надпис Валиден/Valid - предполагам, че на този принцип ще проверяват при международни пътувания

• Харесвам 16
Публикувано:
преди 4 часа, funny каза:

преди 4 часа, но нейм каза:

което ми напомни, че по соца пък имаше някаква мода  на лозунги със симетрично-инверсна структура  :grin:
"Учение и труд, труд и учение!"
"Качество и ефективност, ефективност и качество!"
И някъде в 80-те, с наближаването на поредния партиен конгрес, се появи предположението, че следващият лозунг ще бъде:
"Е**ло си е мамата, мамата си е е**ло!" 
 :biggrin:

• Харесвам 4
  • Смея се 17
Публикувано:
преди 1 час, antea каза:

сертификатът за ваксинация се генерира и е готов за сваляне около час и половина след поставянето на втора доза

Ако не е нещо личен въпрост - имаше ли някакви реакции при втората доза на Модерна-та?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, antea каза:

установих, че сертификатът за ваксинация се генерира и е готов за сваляне около час и половина след поставянето на втора доза, тествахме го и със сканиране на баркода, на сайта his.bg си има опция, и излиза надпис Валиден/Valid - предполагам, че на този принцип ще проверяват при международни пътувания

Аз пак с един личен въпрос. Ако след 2(3)(6) месеца нивото на антитела ти е ниско ( недостатъчно) какво ще правиш? Ще се ваксинираш ли отново , ако е позволено?

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 34 минути , Фил каза:

Ако не е нещо личен въпрост - имаше ли някакви реакции при втората доза на Модерна-та?

рано е да кажа, от днес ми е... може би @Duke да сподели как е при съпругата му

преди 15 минути , ivan69 каза:

Аз пак с един личен въпрос. Ако след 2(3)(6) месеца нивото на антитела ти е ниско ( недостатъчно) какво ще правиш? Ще се ваксинираш ли отново , ако е позволено?

живот и здраве, ще мисля за това след шест месеца или когато там му дойде времето, дотогава сигурно ще влязат в доста по-широка употреба и тестове за клетъчен имунитет (и сега вече се правят такива), и вероятно ще има яснота дали се налагат бустери срещу някакви нови варианти

• Харесвам 4
  • Благодаря 2
Публикувано:

Аз, да ви кажа, се договорих с ваксинаторите да проведем един експеримент... доброволно се подлагам на него, дано не стане някой фал.

Решихме като се ваксинирвам с AZ първо да ми сложат втората доза и чак след това - първата.

Кой знае, може пък да направим пробив в науката!

• Шок 1
  • Браво 2
  • Смея се 14
Дани Магелани
Публикувано:
преди 2 минути , Goal & Boss каза:

Аз, да ви кажа, се договорих с ваксинаторите да проведем един експеримент... доброволно се подлагам на него, дано не стане някой фал.

Решихме като се ваксинирвам с AZ първо да ми сложат втората доза и чак след това - първата.

Ще ти се наложи да върнеш времето назад, за да получиш първата доза. Ако експериментът е успешен, ще си първият обърнал посоката на времето. Браво за жертвата в името на науката!😆

• Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 23 минути , Goal & Boss каза:

Да беше изчакал за руската ваксина, при нея поне двете дози са с два различни вектора. 😉😁

Обаче приветствам твоя експериментаторски дух.

Иначе днес се заприказвахме с @luba_rizova, че не е лошо да направят и изпробват вече комбо-ваксина за КоВид и грип. Има обаче един сериозен проблем. За наесен изобщо не мисля, че производителите на противогрипни ваксини имат реална идея срещу кои щамове да насочат ваксината. Случаите на грип в човешката популация толкова намаляха този сезон, че не знам как ще се генерират достатъчно данни за правдива прогноза от софтуера на СЗО. Трябва да се свържа с колегите от НЦЗПБ, да разбера поне от прелетните птици има ли достатъчно събрана информация. Там поне основните пътища на разпространение са ясни.  Но има още неясноти с ковида. Та за тая есен ще е просто бустерна доза, пък ако КоВИД остане в популацията, догодина есента би могло да има комбинирана ваксина КоВИД/грип. Но личното ми усещане е, че тая есен противогрипна ваксина ще  ни е нужна повече. 

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 5 часа, AlexandraKo каза:

От сите нАуки, най-мразим статистиката.

Значи, ако аз съм бил нЕмал прасе, а Вуте бил имАл две прасета, средностатистически двамата с Вуте билЕ сме имАле по едно прасе. Ми, като е така, оти Вуте не ми даде едното прасе, а? 😉

преди 4 часа, EliNik каза:

Ами рискът е сериозен при тежко боледуване. Аз в продължение на три месеца след изписването си пих аспирин, за да минимизирам риска от повишено кръвосъсирване.

• Харесвам 12
Публикувано:
преди 4 минути , master_of_germs каза:

днес се заприказвахме с @luba_rizova

:ohmy: :shok:

Така, така! Днес с Люба, утре (неделя) - с Цветанка!

И после... Гласувайте за мен с номер едикойси!

• Харесвам 1
  • Смея се 15
Публикувано:
В момента, Goal & Boss каза:

:ohmy: :shok:

Така, така! Днес с Люба, утре (неделя) - с Цветанка!

И после... Гласувайте за мен с номер едикойси!

Приемам да гласувате за мене със самолетен билет🛩️🎟️🧹 вместо с бюлетина 😷👍☑️

• Харесвам 8
  • Браво 2
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.