Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

Португалия  я забрави. Паднали са от 10-12 хил. през януари на едва 200-300 случая дневно в последната седмица. 

Никой няма да спира ваксинацията, но едва ли на някой изобщо ще му се занимава с нещо до съставяне на ново правителство.Може да е за добро, може да не е. Както казах - не знам.  Предстои да видим. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, stanimir каза:

Само виждам, че Великобритания вече падна под 3 хил. случая на ден,  Австралия разрешава мач със 70 хил. души публика,  Киев от друга страна обявява локдаун и си правя разни изводи. 

преди 1 час, ivan69 каза:

Аз гледам Унгария и Сърбия,доста напред с ваксинирането,а от друга страна Португалия и също си правя изводите.

Ами споделете, моля, за тези, които нямат време да четат и да правят изводи

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 4 часа, Брани каза:

Аз ви разбирам, че ви се споделя, ама си мисля, че не е тук мястото да обсъждаме изборите 🙂

А, защо - то така или иначе тази тема си се оформи като такава за политика и конспирации, та нека тук да се изливат тия неща, та поне да не се разпространяват (прекалено много) и в другите теми. :wink:

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 минути , Фил каза:

А, защо - то така или иначе тази тема си се оформи като такава за политика и конспирации, та нека тук да се изливат тия неща, та поне да не се разпространяват (прекалено много) и в другите теми. :wink:

Защото според правилата на Форума, разговорите за политика не са добре дошли тук, но ти това го знаеш повече от добре. :smile: 

Моля да не продължавате повече дискусията в тази посока.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 5 минути , Mary каза:

Защото според правилата на Форума, разговорите за политика не са добре дошли тук, но ти това го знаеш повече от добре. :smile: 

И аз мислех, че го знам, но като прелистих последните 20-тина страници от темата и реших, че явно нещо се е променило в правилата ... :wink::smile3:

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 1 минута , Фил каза:

И аз мислех, че го знам, но като прелистих последните 20-тина страници от темата и реших, че явно нещо се е променило в правилата ... :wink::smile3:

Не, няма промяна.

• Харесвам 3
Публикувано:

Ето ви още една "конспирация" 😆 Този лекар е шеф на една от най-големите независими лаборатории в щата Идахо. Правил е над 100 000 ковид теста. Бизнесът си е негов, не е на заплата в болница и/ или университет или пък да зависи от грантове, та може да си позволи да говори каквото мисли.

Обяснява кой и защо умира от ковид, какви мерки да вземаме и какво да приемаме, за да не се разболеем или поне да не го караме тежко, как да се лекуваме, ако сме заразени преди да стигнем до състояние за болница, това-онова за ковид ваксините. Кратко, точно и ясно. Не, че нещо ново и нечувано казва, просто е добре формулирано.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 22 часа, Дани Магелани каза:

Всеки решава за себе си. Никой не ти налага.

Ако рискът от тежко боледуване е по-голям от този при ваксиниране, ще избереш ваксина. Ако не е, не се ваксинираш. 

Дано да е така, но вече започнаха да ни подгряват с налагането. След Великденската ваканция, PCR тест, но ако имаш ваксина няма да правиш. Учителките в детската градина на нашите хлапета ги ваксинираха всички с Астра Зенека или с новото й име Заври-си-я и определено са ги натиснали да го направят, поне според споделеното от една от учителките.
Иначе днес си направих поредния отрицателен PCR тест за да ме допуснат утре на работа. Зададоха ми за пореден път идиотските въпроси, дали съм пътувал в рискови зони и дали съм имал контакт със заразени хора. Казах им, че се срещам с много хора, но не ги тествам преди да се видим. Добавих също, че ме е страх от този вирус колкото и  от мравките, така че да не ми губят времето ами да правим теста по-бързо. Разбраха ме веднага, че не съм от най-религиозните и минах бързо процедурата.

• Харесвам 8
  • Браво 4
Дани Магелани
Публикувано:
преди 22 минути , Crazy Horse каза:

Дано да е така, но вече започнаха да ни подгряват с налагането. След Великденската ваканция, PCR тест, но ако имаш ваксина няма да правиш. Учителките в детската градина на нашите хлапета ги ваксинираха всички с Астра Зенека или с новото й име Заври-си-я и определено са ги натиснали да го направят, поне според споделеното от една от учителките.
Иначе днес си направих поредния отрицателен PCR тест за да ме допуснат утре на работа. Зададоха ми за пореден път идиотските въпроси, дали съм пътувал в рискови зони и дали съм имал контакт със заразени хора. Казах им, че се срещам с много хора, но не ги тествам преди да се видим. Добавих също, че ме е страх от този вирус колкото и  от мравките, така че да не ми губят времето ами да правим теста по-бързо. Разбраха ме веднага, че не съм от най-религиозните и минах бързо процедурата.

Говорих с приятелки в Испания и в Австрия и чутото ме шокира. Добре, че в България не се случиха тези идиотщини. Тук се мрънка за доста по-малки ограничения. Никога не сме имали вечерен час. В къщи никой не ни проверява колко човека са ни на гости.

След като имаме достъп до градините на заведенията, 30% капацитет на културните институции, почти всички магазини, работещи фризьорски салони, на улицата не сме с маски, обикаляме си страната и спим в хотели, с работещи ресторанти, май няма защо да сме нещастни. На път е да се премине към присъствено обучение, но за сега само практическите занятия са присъствени. Не ни искат тест за допускане до работно място, за влизане в магазин, в театър,..., а при много европейци не е така. Май ще излезем късметлии. Е, винаги може и повече!

• Харесвам 24
Публикувано:
преди 3 часа, Дани Магелани каза:

Говорих с приятелки в Испания и в Австрия и чутото ме шокира. Добре, че в България не се случиха тези идиотщини. Тук се мрънка за доста по-малки ограничения. Никога не сме имали вечерен час. В къщи никой не ни проверява колко човека са ни на гости.

След като имаме достъп до градините на заведенията, 30% капацитет на културните институции, почти всички магазини, работещи фризьорски салони, на улицата не сме с маски, обикаляме си страната и спим в хотели, с работещи ресторанти, май няма защо да сме нещастни. На път е да се премине към присъствено обучение, но за сега само практическите занятия са присъствени. Не ни искат тест за допускане до работно място, за влизане в магазин, в театър,..., а при много европейци не е така. Май ще излезем късметлии. Е, винаги може и повече!

Напълно подкрепям!

И според мен нещата стават много по-ефективно като се говори с хората и се разчита на съдействие от тяхна страна при нужда (подчертавам - сеъдействие, не принуда, и за който може, а не за всички еднозначно), а не с неизпълнимо строги мерки и игра на котка и мишка с хората.

Понеже си подготвям евентуално пътуване до България лятото и прегледах къде какви ограничения има - ми настръхнаха ми косите! Затворени хотели, вечерни часове и какво ли още не. Май ще избера Дубай и ще преглътна гадния лоукост полет до София, но за съжаление Европа се е побъркала. Разбирам, че сигурно не е от хубаво и че го правят с добри намерения, но все пак...

• Харесвам 15
  • Браво 2
Публикувано:
преди 3 часа, Дани Магелани каза:

Направо сме станали #1 в списъка на най-добрите страни за емигриране... 🤣

• Харесвам 3
  • Смея се 14
Публикувано:
преди 6 минути , samuraika каза:

Напълно подкрепям!

И според мен нещата стават много по-ефективно като се говори с хората и се разчита на съдействие от тяхна страна при нужда (подчертавам - сеъдействие, не принуда, и за който може, а не за всички еднозначно), а не с неизпълнимо строги мерки и игра на котка и мишка с хората.

Понеже си подготвям евентуално пътуване до България лятото и прегледах къде какви ограничения има - ми настръхнаха ми косите! Затворени хотели, вечерни часове и какво ли още не. Май ще избера Дубай и ще преглътна гадния лоукост полет до София, но за съжаление Европа се е побъркала. Разбирам, че сигурно не е от хубаво и че го правят с добри намерения, но все пак...

Абсолютно съгласна, че по-малко, но добре обосновани и наистина работещи мерки ( обяснени по правилния начин на населението ) са с много по-голяма вероятност да се спазват отколкото "на кило" и между тях куп безумици.

• Харесвам 9
  • Браво 1
Публикувано:
преди 3 минути , samuraika каза:

Напълно подкрепям!

Благодаря ти за погледа на страничен наблюдател 🙂 Преглеждам мерките из цяла Европа и се чувствам като че чета за затвори. И ме обзема една пълна апатия, защото не ми е ясно къде би било приятно да отида. Позволено е да отидем на някои места, но представата ми за преживяването се приближава до посещение на Северна Корея. 

• Харесвам 8
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 1 минута , funny каза:

Абсолютно съгласна, че по-малко, но добре обосновани и наистина работещи мерки

И мерките да се спазват, нали? Не че нещо, ама и населението има някакви задължения в тая схема, все пак.

Че то тук стана като в оная песен на Хиподил: искането няма мярка, даването има край.

• Харесвам 9
  • Смея се 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 11 минути , crazyhorse каза:

Направо сме станали #1 в списъка на най-добрите страни за емигриране... 🤣

Шегуваш се, но доста българи, живеещи в Европа, се върнаха в България с коментар "това там не се търпи".

• Харесвам 6
  • Замислям се 2
Публикувано:
преди 7 минути , Goal & Boss каза:

И мерките да се спазват, нали? Не че нещо, ама и населението има някакви задължения в тая схема, все пак.

Че то тук стана като в оная песен на Хиподил: искането няма мярка, даването има край.

Не мога да говоря от името на всички, но аз лично, като привърженик на минималистични мерки бих била стриктна ако :

- баха затворили всичко (възможно) , стриктен локдаун за три седмици по време на първата вълна - ресторанти, магазини, стриктен контрол на влизания в БГ - тестове, карантини, ученици.....

- след което 3 седмици отварят само магазини. Ако е ок положението 

- отварят заведения и ресторанти. Ако и така е ок

- пускат учениците ....

След всеки етап - анализ, показване на резултатите на населението и обосновка.

При етапно отваряне, още есента щяхме да знаем какво и как влияе на заболеваемостта и да имаме реален контрол над ситуацията - и медицински и от гледна точка на излишни фалити на бизнеси

• Харесвам 13
Публикувано:
преди 7 минути , Goal & Boss каза:

Разбира се. Аз продължавам да се надявам, че ще има повече спазване на разумни мерки в разумни граници. А че си има контингент дето им е през ...оградата...за каквито и да било мерки - има си, ама за тях строги, нестроги, умни, тъпи - все тая, така че тях може и да не ги броим.

• Харесвам 8
Публикувано:
В момента, funny каза:

Не мога да говоря от името на всички, но аз лично, като привърженик на минималистични мерки бих била стриктна ако :

- баха затворили всичко (възможно) , стриктен локдаун за три седмици по време на първата вълна - ресторанти, магазини, стриктен контрол на влизания в БГ - тестове, карантини, ученици.....

- след което 3 седмици отварят само магазини. Ако е ок положението 

- отварят заведения и ресторанти. Ако и така е ок

- пускат учениците ....

След всеки етап - анализ, показване на резултатите на населението и обосновка.

При етапно отваряне, още есента щяхме да знаем какво и как влияе на заболеваемостта и да имаме реален контрол над ситуацията - и медицински и от гледна точка на излишни фалити на бизнеси

Именно. Друг би бил стриктен при други условия, трети - при трети.

За българите „консенсус“ е град в Китай.

• Харесвам 3
  • Смея се 3
Публикувано:
В момента, Goal & Boss каза:

Именно. Друг би бил стриктен при други условия, трети - при трети.

За българите „консенсус“ е град в Китай.

И за това викаш ..." дай на юруш всичко, пък дано спазват нещо "

ПП. Не говоря само за БГ. Тук изборите бяха ключов фактор 

• Харесвам 4
Публикувано:
В момента, funny каза:

И за това викаш ..." дай на юруш всичко, пък дано спазват нещо "

ПП. Не говоря само за БГ. Тук изборите бяха ключов фактор 

Нищо такова не съм казал. Казах, че населението трябва да спазва мерките.

• Харесвам 4
Публикувано:

@funny много точно!

И да се обмисли стратегия - ако ще се подхожда както в Австралия - това се прави още в самото начало и се изкоренява гадта и после - строг контрол на границите.

Ако изначално се реши, че у нас това няма да работи (щото ние не можем да се изолираме, просто не е реалистично), да се минава към други модели. Но да има ясна цел, приоритети и да се търси разбирането и съдействието на хората.

Но и @Goal & Boss е прав, че хората са готови на различни "жертви" и имат различни приоритети, така че може и да е трудно да се постигне баланс в разединено общество. Но приятелите ми във Франция са много раздразнени и от двойния стандарт на управляващите.

Аз не мога много да коментирам, при нас е наобратно - хората искат по-строги мерки, правителството си има неговите си приоритети.

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:
преди 23 минути , Дани Магелани каза:

Шегуваш се, но доста българи, живеещи в Европа, се върнаха в България с коментар "това там не се търпи".

Ако някой се е върнал то е останал просто без работа.

• Харесвам 15
Публикувано:
преди 26 минути , Дани Магелани каза:

Не се шегувам! Нали и адаша @Crazy Horse мисли така! 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 43 минути , samuraika каза:

Напълно подкрепям!

Обществата в Европа и Азия са различни. Не може да контролираш индивидуалисти само с благи приказки и молби. В противен случай става като в България, където имахме седмици със смъртност двойна на обичайната. За третата седмица на март, последната за която имаме данни, смъртността е "само" 90% над обичайната.

• Харесвам 6
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.