Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

Представител на Европейската агенция по лекарствата (EMA) заяви, че има връзка между ваксината на AstraZeneca и тромбозата, предаде АФП.

Това е Марко Кавалиери - висш служител в ЕМА, който обяви в интервю, публикувано днес, че има връзка между коронавирусната ваксина на AstraZeneca и кръвните съсиреци у някои ваксинирани.

Ръководителят на EMA по въпроса за ваксините Марко Кавалери каза пред италианския вестник „Ил Месаджеро“: "Можем да го кажем вече - ясно е, че има връзка с ваксината, въпреки че не е ясно какво причинява подобна реакция“.

• Харесвам 8
Дани Магелани
Публикувано:
преди 2 минути , tch каза:

Ако някой се е върнал то е останал просто без работа.

Това вероятно е така.

БбНа приятелката ми, която работи в офиса си във Виена, която ми казва "Това е моята страна, тук съм добре", просто и казах- Тогава не мрънкай срещу рестрикциите ви и ги изпълнявай.

А на нея не и харесва това, че с тест се влиза почти навсякъде, че за Великден може да имаш 1 гост, ако дойде бабата на гости, дядото не може и т.н. , че и искат задължителна карантина 5 дни и 2 отрицателни PCR, за да излезе, след като се е върнала от България.

Ама търпи, защото има платена работа.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 20 минути , tch каза:

Ако някой се е върнал то е останал просто без работа.

Или си работи дистанционно и си свирка 🙂 Въпреки, че в ИТ сектора работа си има и ще си има и занапред. Особено в София.

А сега - внимание, ахтунг, куидадо, атеншън! Хората с нестабилна нервна система да спрат да четат дотук, а останалите да си затегнат коланите, защото ще последват редове с хвалебствия за нашите управляващи. Майтап или не, България е като остров измежду локдауни, комендантски часове, СМС пропуск известия и маски на плажа, в басейна и в банята вкъщи, ако влизате по двама. Ние не сме изолирана държава, а част от съюз и няма как да хлопнем границите и да кажем - йок, на ден ще се прибират по 2000 човека и туй то. Другите - да се оправят. Ако сте от тези, останали от външната страна на границата, едва ли ще хвалите Австралия и невероятната и сестема за справяне. Също така, това е страна с доста солиден вътрешен авио трафик и може да си позволи да се превърне в остров. Поправка, те са си реален остров. Така де, континент. Който иска да се пази по-старателно от вируса, нека го прави. Който има антитела, ваксина, дори не е разбрал, че го и изкара., ама има антитела, нека си прави каквото иска и това е. Демокрация е все пак. Ако не вярвате, погледне изборните резултати 😉

• Харесвам 11
  • Браво 2
  • Смея се 3
Публикувано:

Аз друго не мога да разбера . Измина повече от година от началото на пандемията и всеки знае как може да се предпази или поне да се опита да се предпази. Защо ваксините са доброволни и препоръчителни , а мерките са задължителни? Не може ли и те да са доброволни и препоръчителни? Защо трябва да се съсипва образователната система и децата да растат физически инвалиди? Защо трябва да се съсипват цели отрасли от бизнеса? Всеки сам трябва да реши как и колко да се пази . Казината ( като пример) не работят , но няма проблем в един апартамент да се съберат 20 човека и да купонясват , къде е логиката? Лошото е , че след 400 дни целият свят още не знае какво да прави . Някои държави се справят добре , някой зле , някои ужасно . Вирусът си следва свой собствен ход и не се влияе от ваксини , локдауни и всякакви мерки. 

• Харесвам 8
  • Браво 4
Публикувано:
преди 17 минути , ivan69 каза:

Защо ваксините са доброволни и препоръчителни , а мерките са задължителни?

Защото първото зависи единствено от волята на индивида, а второто е следствие на волята на индивида и засяга всички останали... 😛 

Надявам се, че става ясна тънката разлика между двете... 😉 

• Харесвам 10
  • Браво 4
  • Смея се 2
Публикувано:

Ако продължим да разчитаме на добрата воля и гражданска отговорност за спазване на мерките, като нищо в един момент ще се наложи и ваксините да станат задължителни.

• Харесвам 10
  • Браво 2
Публикувано:
преди 5 минути , Мари Николова каза:

Ако продължим да разчитаме на добрата воля и гражданска отговорност за спазване на мерките, като нищо в един момент ще се наложи и ваксините да станат задължителни.

Докато мисленето ни е такова.... То и гласуването е задължително , но 60% не гласуват , с ваксините ми се струва процентът ще е по-голям....

• Харесвам 4
Публикувано:

Истината е много проста и се вижда и от марсохода. Вирусът не е толкова смъртоносен, което от една страна е жалко, защото щеше да са е замоизолирал отдавна. Ще си караме с него оттук насетне и това е положението. Хората, които са генетично предразположени към по-тежко каране, ще ги отсее в един момент, колкото и зле да звучи и оттам ще се превърне в обикновен сезонен грип. Естественият подбор е един от законите на природата, който за съжелание всички спазваме, искаме или не искаме. А другият проблем, заради който са тези повсеместни локдауни също лъсна в цялата си прелест - преди има, няма 20 години здравните системи направиха обратен завой и превърнаха болниците в заведения за бързи процедури. Влизаш, кръц, излизаш. И това е. Няма капацитет за лежащо болни, камо ли в по-големи количества. И всички тези мерки са, за да може крехкият баланс между бройка легла по болниците и нуждаещите се от тях да се държи в прилични граници, в полза на леглата, разбира се. Което се вижда, че не е лесна работа. А междувременно, трябва да държиш и останалата част от населението в що годе прилично ниво на поносимост. А съвременното общество, като цяло, се е превърнало в една мрънкаща маса, на която нищо не и харесва, ама в същото време и не иска да прави нищо различно, че да почне да и харесва.

• Харесвам 9
  • Браво 5
Публикувано:
преди 22 минути , ivan69 каза:

Аз друго не мога да разбера . Измина повече от година от началото на пандемията и всеки знае как може да се предпази или поне да се опита да се предпази. Защо ваксините са доброволни и препоръчителни , а мерките са задължителни? Не може ли и те да са доброволни и препоръчителни? Защо трябва да се съсипва образователната система и децата да растат физически инвалиди? Защо трябва да се съсипват цели отрасли от бизнеса? Всеки сам трябва да реши как и колко да се пази . Казината ( като пример) не работят , но няма проблем в един апартамент да се съберат 20 човека и да купонясват , къде е логиката? Лошото е , че след 400 дни целият свят още не знае какво да прави . Някои държави се справят добре , някой зле , някои ужасно . Вирусът си следва свой собствен ход и не се влияе от ваксини , локдауни и всякакви мерки. 

Защото всички ползваме общи болници. И като се запълнят сводолюбивите ще започнат да крякат защо няма места в тях.

преди 4 минути , feel_the_rush каза:

Естественият подбор е един от законите на природата, който за съжелание всички спазваме, искаме или не искаме.

Това ако беше вярно продължителността на живота щеше да е двойно по-ниска.

• Харесвам 5
  • Браво 2
Публикувано:
преди 3 минути , feel_the_rush каза:

Хората, които са генетично предразположени към по-тежко каране, ще ги отсее в един момент, колкото и зле да звучи и оттам ще се превърне в обикновен сезонен грип. Естественият подбор е един от законите на природата, който за съжелание всички спазваме, искаме или не искаме.

С част от мнението ти съм съгласна, но това да оставим естественият подбор и законите на природата да решават кой да живее и кой да умре през 21 век, когато имаме претенции да сме толкова напред в развитието си, ми звучи примитивно. 

И страни като Бразилия показаха, че когато оставим вируса да развива потенциала си и да следва законите на природата, се стига до мутации, които са в пъти по-опасни от първите варианти на вируса.

• Харесвам 3
Публикувано:

Е, човека отдавна се бори с естествения подбор, това сега е вероятно един рунд само...

Всъщност като си помисля, след чумата в Европа е настъпил ренесанса (за тези от горната страна на тревата разбира се). Та може би няма да е толкова зле, след като всичко свърши.

• Харесвам 14
  • Браво 1
Публикувано:

пак трябва да си обясняваме от А и Б... ваксините са лично предпазно средство, което в стандартния случай би могло да те предпази от смърт и тежко боледуване, както и от опасните скрити проявления на вируса, а в най-идеалния - изобщо да не се заразиш; общите мерки се налагат, защото това е заразно заболяване и докато живееш в общество, не зависи само и изцяло от теб да не го прихванеш, независимо дали си или не си генетично предразположен /още никой не е установил каква ще да е тази генетична предразположеност/, както и натоварването на жалката здравна система да не стане фатално за всички - човек, получил инфаркт, инсулт или спукване на язва, би имал по-голям шанс за спасение, ако линейката дойде след 10 минути, вместо след 5 часа, и има място в болницата за него, не е ли така?

като казвам скритите  проявления, в петък бях на моя си контролен скенер малко над 3 месеца, след като при мен, безсимптомната, се видяха данни за микротромби в белите дробове; в отделението по нуклеарна медицина, където се извършва това специализирано образно изследване /SPECT-CT/, бяхме този ден около 15-20 човека, все от ноемврийско-декемврийската вълна, преживели ("хаха", не особено опасния вирус), ама с някакви уж дребни проблемчета, които продължават да ги тормозят, та ги пратили лекарите им да го направят - някои пулмолози, други кардиолози и тн, така се случи, че моят излезе последен и се наложи да чуя страховете на хората, които виждаха своите и оставаха в потрес, по същия начин както и аз през декември; най-младото момиче беше на около 25, повечето хора - средна възраст; не знам за кой път да го кажа - на никой не му пише на челото, че тая гад му е причинила/причинява нещо кофти, и никой не си помага, ако си зарива главата в пясъка; при по-късметлиите с подходящо лечение и компенсаторни възможности на организма, това се преодолява, при други развитието може да отнеме само няколко часа - справка Георги Коритаров, светла му памет...

• Харесвам 28
  • Браво 1
Публикувано:
преди 6 минути , Masmiya каза:

С част от мнението ти съм съгласна, но това да оставим естественият подбор и законите на природата да решават кой да живее и кой да умре през 21 век, когато имаме претенции да сме толкова напред в развитието си, ми звучи примитивно. 

И страни като Бразилия показаха, че когато оставим вируса да развива потенциала си и да следва законите на природата, се стига до мутации, които са в пъти по-опасни от първите варианти на вируса.

Не съм казала, че трябва да оставим хората да умират, а просто, че изборът не е наш. Въпреки цялата борба на всички държави по света, хора продължават да се заразявт и губят битката. И понеже няма да се ограничи вирусът изцяло, защото дори в затворени страни като Австралия, той пак някак пробива и се показва от време на време, има голяма вероятност всичките 7 милярда население да се срещнат с него, в един или друг момент.

• Харесвам 8
Публикувано:

GORO702.jpgНа 61 годишна възраст внезапно почина журналистът Георги Коритаров.

Коритаров е бил ваксиниран с първа доза ваксина срещу Ковид, и снощи изведнъж се е почувствал зле, след което е бил откаран в болница, където са установили, че е с положителен тест на Ковид, получава остра сърдечна недостатъчност с летален край.

Мир на праха му , въпреки , че за мен бе една доста спорна личност , но за починалите или добро или нищо....... 

Явно ваксинирането не предпазва дори от летален край. 

• Шок 2
Публикувано:

След 400 дни, Ванката все още не е разбрал какво се нарича ваксиниран, но е по -важно да се хвърлят сензации в Магеланци ( Фейса ).

• Харесвам 11
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 1 час, ivan69 каза:

Даже и да нямаше абсолютно никакви задължителни мерки и никаква инфодемия по всички фронтове, аз при моментната ситуация бих се ограничавал и бих вземал мерки точно така, както го правя в момента - дъщеря ми учи дистанционно, нося FFP3 маска на закрито обществено място - магазин, банка и подобни, събирам се с ограничен брой хора извън тесния семеен кръг, профилактичен прием на определени добавки и медикаменти. На концерти и заведения на закрито не бих ходил, даже и да бяха разрешени. Така знам, че правя нещо смислено, за да се предпазя от вируса или от тежко боледуване и ако ми се случи, значи просто така ми е писано. 

Това, че Драган или Петкан не спазвал мерките, не би ме притеснявало ни най-малко, даже още по-добре - щеше да премине по-бързо цялата работа.

Бих направил няколко африкански пътешествия, за които мерките пряко или косвено ми пречат. 

• Харесвам 12
Публикувано:

@antea А какви са симптомите за микротромби в белите дробове, особено, ако си карал ковид безсимптомно, и кога би било препоръчително да се направи такъв скенер - в смисъл рентгенова снимка и кръвни изследвания дали биха дали индикации, че такова изследване трябва да се направи 

Публикувано:
Преди 1 час, Мари Николова каза:

Това би било само една стъпка преди масово скопяване/ стерилизиране. Мерят ти IQ-то и гледат дали имаш някакви хронични заболявания и който е с ниско IQ или болен - прас чукалата, да имаме добрата гражданска воля и отговорност да не се раждат глупави или болни деца, да градим едно перфектно общество и светло бъдеше.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 4 минути , stanislavpp каза:

След 400 дни, Ванката все още не е разбрал какво се нарича ваксиниран, но е по -важно да се хвърлят сензации в Магеланци ( Фейса ).

https://news.bg/world/predstavitel-na-ema-ima-vrazka-mezhdu-vaksinata-na-astrazeneca-i-trombozata.html

Поне разбрах връзката между ваксината и тромбозата...

• Харесвам 4
Публикувано:
Преди 1 час, Masmiya каза:

Тези в пъти по-опасни мутации се получават точно от натиска върху вируса. До момента заключванията, от сега нататък - масовата ваксинация. Иначе отдавна потенциала му да е развит и изхабен.

преди 53 минути , feel_the_rush каза:

Не съм казала, че трябва да оставим хората да умират, а просто, че изборът не е наш. Въпреки цялата борба на всички държави по света, хора продължават да се заразявт и губят битката. И понеже няма да се ограничи вирусът изцяло, защото дори в затворени страни като Австралия, той пак някак пробива и се показва от време на време, има голяма вероятност всичките 7 милярда население да се срещнат с него, в един или друг момент.

И то с много по-опасни варианти и с десетки и стотици пъти повече преки жертви, без даже да смятаме косвените и тези от икономическите и социалните последици от заключванията.

• Харесвам 4
  • Браво 3
Публикувано:
Преди 1 час, neuromancer каза:

Всъщност като си помисля, след чумата в Европа е настъпил ренесанса (за тези от горната страна на тревата разбира се). Та може би няма да е толкова зле, след като всичко свърши.

И после в енциклопедиите: „Милко Калайджиев - творец от предренесансовата епоха“.

• Харесвам 1
  • Смея се 19
Публикувано:
преди 11 минути , Childish каза:

@antea А какви са симптомите за микротромби в белите дробове, особено, ако си карал ковид безсимптомно, и кога би било препоръчително да се направи такъв скенер - в смисъл рентгенова снимка и кръвни изследвания дали биха дали индикации, че такова изследване трябва да се направи 

на този въпрос ще се въздържа да дам някакво категорично мнение, мога само за себе си да кажа - направихме изследването, точно защото на рентген и на кръвни показатели нямаше нищо индикативно, а ми се появяваше сърцебиене и ускорен пулс без никаква причина - т.е. като минеш обичайните прегледи от лекари, които се занимават с такива симптоми и ти кажат - не мога да открия откъде са ти се появили, не остава друго освен образно изследване; на практика това изследване се прави с контрастно вещество, благодарение на което се вижда нарушената перфузия в най-малките кръвоносни съдове /субсегментно ниво/, баш където удря Ковид-а, рентгенът и обикновеният скенер не стигат чак до там като функционалност

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 15 минути , FlyTraveler каза:

Тези в пъти по-опасни мутации се получават точно от натиска върху вируса. До момента заключванията, от сега нататък - масовата ваксинация. Иначе отдавна потенциала му да е развит и изхабен.

И то с много по-опасни варианти и с десетки и стотици пъти повече преки жертви, без даже да смятаме косвените и тези от икономическите и социалните последици от заключванията.

Би ли дал пример за опасна мутация в резултат на заключвания?

Защото мутацията в Бразилия,която дадох като пример се държи на липсата на мерки. 

Извиняватлм се за статията на английски.

https://m.dw.com/en/how-a-coronavirus-variant-is-overrunning-brazil/a-56776626

Experts assume that the situation has been exacerbated by the P.1 variant first detected in Manaus, the state capital of Amazonas. On Monday, researchers from Oxford University and the Institute of Tropical Medicine in Sao Paulo, along with other institutes, published preliminary results that found this variant is between 1.4 and 2.2 times more transmissible than the original virus. Furthermore, it is thought that even patients who have recovered from COVID-19 can get it again and transmit it.

Pasternak told DW that the reason why this variant was even able to emerge lay with the lack of measures to combat the coronavirus in Brazil and the lax attitude to protective measures. "Like all variants, the Manaus variant emerged because the virus was able to circulate uncontrolled," she said. "So, it cannot be said that the variant itself caused the rising numbers. Precautionary measures were lifted, and people did not isolate, which has led to variants that are more contagious and thus more likely to fuel the spread of the disease.

• Харесвам 2
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.