Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 20 минути , FlyTraveler каза:

Това би било само една стъпка преди масово скопяване/ стерилизиране. Мерят ти IQ-то и гледат дали имаш някакви хронични заболявания и който е с ниско IQ или болен - прас чукалата, да имаме добрата гражданска воля и отговорност да не се раждат глупави или болни деца, да градим едно перфектно общество и светло бъдеше.

Наистина не разбирам, къде намери толкова драма в моят пост, при положение, че задължителната ваксинация срещу определени болести е факт от десетилетия.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 22 минути , Masmiya каза:

Би ли дал пример за опасна мутация в резултат на заключвания?

Извиняватлм се за статията на английски.

https://m.dw.com/en/how-a-coronavirus-variant-is-overrunning-brazil/a-56776626

Излизам, но накратко - британския вариант. 

Иначе за английския (език), ще ползвам преводача на Гугъл, няма проблем. 😆

преди 19 минути , Мари Николова каза:

Наистина не разбирам, къде намери толкова драма в моят пост, при положение, че задължителната ваксинация срещу определени болести е факт от десетилетия.

Не и срещу грипоподобни/ коронавирусни заболявания и не за ваксини, които са разработени и тествани единствено от самите производители за няколко месеца. Как беше в онзи виц, да се прави разлика между секса и боя.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 25 минути , Goal & Boss каза:

И после в енциклопедиите: „Милко Калайджиев - творец от предренесансовата епоха“.

Tи ще видиш сега като стане министър на културата...

• Смея се 5
Публикувано:
преди 31 минути , antea каза:

направихме изследването, точно защото на рентген и на кръвни показатели нямаше нищо индикативно, а ми се появяваше сърцебиене и ускорен пулс без никаква причина - т.е. като минеш обичайните прегледи от лекари, които се занимават с такива симптоми и ти кажат - не мога да открия откъде са ти се появили, не остава друго освен образно изследване; на практика това изследване се прави с контрастно вещество, благодарение на което се вижда нарушената перфузия в най-малките кръвоносни съдове /субсегментно ниво/, баш където удря Ковид-а, рентгенът и обикновеният скенер не стигат чак до там като функционалност

А след такава диагностика каква е терапията? Кръворазреждащи или нещо по-специално?

Дани Магелани
Публикувано:
преди 39 минути , antea каза:

на този въпрос ще се въздържа да дам някакво категорично мнение, мога само за себе си да кажа - направихме изследването, точно защото на рентген и на кръвни показатели нямаше нищо индикативно, а ми се появяваше сърцебиене и ускорен пулс без никаква причина - т.е. като минеш обичайните прегледи от лекари, които се занимават с такива симптоми и ти кажат - не мога да открия откъде са ти се появили, не остава друго освен образно изследване; на практика това изследване се прави с контрастно вещество, благодарение на което се вижда нарушената перфузия в най-малките кръвоносни съдове /субсегментно ниво/, баш където удря Ковид-а, рентгенът и обикновеният скенер не стигат чак до там като функционалност

Това е скенер с контрасно вещество или говориш за PET скенер, който е с изотопи?

Публикувано:
Преди 1 час, FlyTraveler каза:

Излизам, но накратко - британския вариант. 

Иначе за английския (език), ще ползвам преводача на Гугъл, няма проблем. 😆

https://www.bmj.com/content/371/bmj.m4944

За първи път мутацията е открита септември. Декември вече е толкова разпространена в Южна Англия, че се обявява строго затваряне в страната.

Антеа в предни постове го е обяснявало - мутациите се появяват, когато има къде да се репликира вируса. Колкото повече случаи на вируса, толкова повече възможности за поява и развитие на мутации.

• Харесвам 5
Публикувано:

Ама как се развижи темата, точно беше умряла. Така де, имам ли право да я ползвам тази дума или ще се приеме за черен хумор? 🙂

• Смея се 8
Публикувано:

Поне за 2-3 дни, дори и в темата за ковид, ковида беше изместен от изборите. Сега темата се връща в обичайното русло. Да видим дали от EMA наистина официално ще забият пирон в ковчега на АЗ, до ден-два трябва да стане ясно.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 минути , logist13 каза:

Да видим дали от EMA наистина официално ще забият пирон в ковчега на АЗ, до ден-два трябва да стане ясно.

Ще видим.

На мен ми се размина късмета да се добера до такава ваксина миналата седмица. Имах час от системата в градче близо до София (щото в София нямаше свободни часове, а нямам време да вися по опашки из „зелени ковидори“). Обадиха ми се, че нямат ваксини и да си запиша наново час.

Така че сега разчитам да се добера до ваксина чрез списъка на факултета (макар че вече не знам в кой поред списък фигурирам там).

преди 3 часа, feel_the_rush каза:

Майтап или не, България е като остров измежду локдауни, комендантски часове, СМС пропуск известия и маски на плажа, в басейна и в банята вкъщи, ако влизате по двама

И именно заради това положение за да излезеш от острова ти искат тест, карантина и какво ли още не. По малките градчета в София-област и Пернишко е пълно с пресни некролози.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 17 минути , pr284 каза:

Ще видим.

На мен ми се размина късмета да се добера до такава ваксина миналата седмица. Имах час от системата в градче близо до София (щото в София нямаше свободни часове, а нямам време да вися по опашки из „зелени ковидори“). Обадиха ми се, че нямат ваксини и да си запиша наново час.

Така че сега разчитам да се добера до ваксина чрез списъка на факултета (макар че вече не знам в кой поред списък фигурирам там).

И именно заради това положение за да излезеш от острова ти искат тест, карантина и какво ли още не. По малките градчета в София-област и Пернишко е пълно с пресни некролози.

В интерес на истината аз бих поизчакал. В смисъл, ако не са ни излъгали много на едро, този месец трябва да се получат достатъчно много ваксини на Пфайзер, Модерна, Янсен. Всичките осигуряват много по-бърза имунизация спрямо АЗ. След първа доза не си имунизиран (освен с Янсен), а на АЗ 2-рата доза е много разтеглена във времето (10-12 седмици). 

• Харесвам 4
Публикувано:

Съгласен съм @Дани Магелани, в Западна Европа и особено в Испания просто счупиха тъпомера, но нищо, лятото идва и цели два месеца сме в истинската страна на свободата, известна още като фрийдъм, либерте, фрайхайт, либертад, либерта, волношч, елефтерия и изобщо като се замисля, май само думата сладолед я знам на повече езици от свобода. Свободата, Санчо... но, май вече и шпаньолите на четат Сервантес. И наистина в България не знаете какво е това тотални ограничения и мерки. Нищо де, на втори май, на православния Великден пак ще правим барбекю у нас с български приятели. Ако има магеланци в Мадрид по това време, заповядайте. У нас сме гостоприемни и е много спокойно, не ползваме маски, не държим социална дистанция и не се дезинфекцираме с гел, а като лекарство за добро здраве ще сме на бяло италианско и червено френско вино.

@feel_the_rush, имаш една бира от мен или каквото там пиеш. Написал си шедьовър!🤗 Абсолютно съм съгласен. България става все по-привлекателна страна за живеене и ако има пак пълно затваряне в Мадрид, което го избегнаха тази учебна година, аз ще работя от България без да се замислям.
В Испания започват да задължават определени хора в някои сектори да се ваксинират, но при мен този трик няма да мине. Да видим кога ще ми отговорят на жалбата от Европейската комисия за идиотиите в Испания.

@crazyhorse, червенокожи братко, прав си. Въпрос на време е да се върнем в България за постоянно. И като гледам няма да минат много луни преди това да стане, особено ако злите духове продължават да замъгляват ума на бледоликите в Западна Европа. Попадне ли ти оферта за преподавател по съвременна история/международни отношения някъде бо безкрайните ловни полета из България, прати ми сиукска стрела с детайлите, моля.

• Харесвам 10
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Публикувано:
Преди 1 час, Дани Магелани каза:

Това е скенер с контрасно вещество или говориш за PET скенер, който е с изотопи?

SPECT-CT е скенерът, и доколкото е в обсега на някаква нуклеарна медицина, сигурно е с изотоп, контраст казах като по-популярно название; знам, че машината се използва много и за сцинтиграфии /на кости/ и буквално бях разтреперана, че ще ми открият някой рак на такова чувствително изследване, то излезе друго зло

Преди 1 час, но нейм каза:

А след такава диагностика каква е терапията? Кръворазреждащи или нещо по-специално?

това вече лекарите определят, смея да споделям и коментирам единствено за начална диагностика

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Хайде и аз да се похваля с антитела след 6та седмица от първа игла:

image.png.4766568ed8fb8182626c764150481079.png

Не, че разбирам много от подобни стойности, но май добре изглежда ситуацията 🙂

• Харесвам 6
Дани Магелани
Публикувано:
преди 23 минути , antea каза:

SPECT-CT е скенерът, и доколкото е в обсега на някаква нуклеарна медицина, сигурно е с изотоп, контраст казах като по-популярно название; знам, че машината се използва много и за сцинтиграфии /на кости/ и буквално бях разтреперана, че ще ми открият някой рак на такова чувствително изследване, то излезе друго зло

това вече лекарите определят, смея да споделям и коментирам единствено за начална диагностика

Попрочетох. Не е PET CT. По близо е до сцинтиграфиите, но в усъвършенстван вариант. Явно е добро диагностично средство. Не е толкова скъпо изследване като ПЕТ скенера и се дават по-лесно направления от специалисти. Но и при двете има радиация. При ПЕТ скенера е доста по-силна.

преди 9 минути , Мари Николова каза:

Хайде и аз да се похваля с антитела след 6та седмица от първа игла:

image.png.4766568ed8fb8182626c764150481079.png

Не, че разбирам от стойности, но май добре изглежда ситуацията 🙂

Поздравления! С коя ваксина го постигна? С АЗ?

Публикувано:
На 16.03.2021 г. в 13:31, master_of_germs каза:

Да приемем, за по-лесно смятане, че антителата ми са 32 пъти над нормата. Средният плазмен полуживот на IgG е 23 дни. Това значи че имам около 115 дни, докато антителата ми паднат до референтната граница. Като се има предвид, че днес са точно 4 седмици от постъпването ми в болница, всичко е "по учебник". Антителата ми ще ги има за 8 месеца. А клетъчен протективен имунитет вероятно ще имам и за по-дълго време.

Моля те, сподели как точно го смяташ това, че ми стана интересно 🙂 Виждам, че става дума за тест CLIA. Може ли и аз да изчисля, с тези стойности за колко време ще съм защитена? :umnik:

Публикувано:
преди 32 минути , Мари Николова каза:

Моля те, сподели как точно го смяташ това, че ми стана интересно 🙂 Виждам, че става дума за тест CLIA. Може ли и аз да изчисля, с тези стойности за колко време ще съм защитена? :umnik:

Вярно, че въпросът не е насочен към мен, но все пак да дам някои насоки, докато специалистът намери време да отговори. 

Плазмен полуживот от 23 дена значи, че на всеки 23 дена (в случая) антителата ще намаляват наполовина. 23*5=115. И 2 на 5-та степен е 32. Заради това след около 115 дни ще достигне референтната стойност. А защо антителата ще са налични 8 месеца, а не 5 (115 дена + 4-те седмици от престоя в болница) не знам. Или ми липсват познания(вярно на 1001%) или е грешка от бързане.

Публикувано:

То всичко хубаво, ама аз пак да попитам, защо пренебрегвате клетъчния имунитет, който е водещ при вирусните инфекции? 

Да не би да имате антитела срещу полиомиелит напр? Или срещу хепатит (за тези, които са ваксинирани). 

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 2 минути , Lyubina каза:

То всичко хубаво, ама аз пак да попитам, защо пренебрегвате клетъчния имунитет, който е водещ при вирусните инфекции? 

Да не би да имате антитела срещу полиомиелит напр? Или срещу хепатит (за тези, които са ваксинирани). 

Не знам 🙂Видях, че е модерно да се постват такива резултати, та викам и аз....😁

Сега сериозно, по какъв друг по-надежден начин може да се установи имаш ли защита срещу Ковид?

• Смея се 4
Публикувано:
преди 9 минути , Lyubina каза:

защото няма бързи и лесни тестове за него предполагам

• Харесвам 3
Публикувано:

@Мари Николова, въпросът ми не е личен, нито е насочен към някого конкретно.

Просто се за питах, правите ли си изследване дали сте защитени от хепатит, или други вирусни инфекции. Правите ли си тест за антитела срещу грипните вируси? 

Обичайно любопитство, моля да ме извините, за което. 

• Харесвам 4
Публикувано:

Любина, аз си правих тест миналия месец март за хепатит А, всички в офиса си правихме всъщност, защото колежка се оказа болна точно от него, след като я лекуваха 10 дни от "грип", и ни казаха лекари да се проверим дали евентуално сме го карали в миналото или за текуща инфекция, мисля, че точно два вида антитела се изследваха

Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.