Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

Да, ЕМА отгърмяха АЗ, тази ваксина определено става най-неконкурентна спрямо всички останали. Предполагам няма да има много желаещи млади хора да си играят на лотария, особено при положение, че дори и да се срещнат с короната я карат по-леко. В интерес на истината ролята на Великобритания в случая хич не ми хареса, потулваха, че има проблеми и си признаха под сурдинка чак когато от много други страни алармираха. Определено не вярвам и на цифрите изнасяни от англичаните - няма логика да рапортуват по-малко проблемни случаи от Германия при положение, че имат 8 пъти повече поставени АЗ ваксини.

• Харесвам 14
Публикувано:

Ако не ме лъже паметта,в източниците които четох,в Америка при 31 млн имунизирани с Пфайзер,регистрирани 36 случая...доста голяма разлика

• Харесвам 4
Публикувано:

Интересно  има ли данни дали и колко случая (на милион например) с такива тромбози има при ваксинираните с Пфайзер, с Модерна, с китайската, с руската ваксина и с индийската ваксина, а също и дали и колко случаи има сред хора, които въобще не са ваксинирани с никаква ваксина (срещу Covid). 

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 32 минути , Фил каза:

И понеже също се коментира  как се отразяват на икономиката на дадена страна по-рестриктивни/по-либерални мерки, си направих труда да погледна сравнително данните за скандинавските страни, да не би пък Швеция, за сметка на около 10 пъти повече жертви от своите комшии, да има много по-добри икономически параметри :

image.png.b80ad423bf1051b1850b5e1d60cfb3ba.png

Някъде да си попадал на статистика относно психическото състояние на хората преди и по време на пандемията? Ясно е че  привържениците на рестриктивните мерки вероятно нямат проблеми от такова естество , но за останалите 5-10% би било интересно да се види резултат. Също така би ми била интересна и статистика относно собственото тегло , преди и по време на пандемията , мисля че и тук сме едно 10-15% нагоре. Интересно и как децата приемат всичко това което се случва , макар че на кого ли му пука , важно е да предпазваме уязвимите и болните хора от най-голямата пандемия в човешката история......

• Харесвам 4
  • Браво 2
Публикувано:
преди 10 минути , Фил каза:

Интересно  има ли данни дали и колко случая (на милион например) с такива тромбози има при ваксинираните с Пфайзер, с Модерна, с китайската, с руската ваксина и с индийската ваксина, а също и дали и колко случаи има сред хора, които не са ваксинирани с никаква ваксина. 

Явно е, че при другите ваксини такива случаи с тромбози на млади хора няма. Иначе и за тях щеше да се вдигне аларма. Дори и страната производител да го покрива (както мисля, че направи Англия с АЗ), то 3-тите и независими страни ползващи ваксините щяха да се разбучат.

Другото, което мисля е некоректно, че смятат тромбозите спрямо общо поставените ваксини. Както знаем в белите държави приоритетно ваксинират възрастните. Тайно подозирам, че ако се изчислят тромбози като % от поставени ваксини при по-младите, гледката ще е доста по-грозна.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 4 минути , ivan69 каза:

Също така би ми била интересна и статистика относно собственото тегло

Не съм срещал такава статистика, личната ми статистика показва 3-4 кила надолу, надявам се скоро да мога да отговоря на предизвикателството на @ven62 :grin:

• Харесвам 3
  • Браво 2
  • Смея се 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 2 часа, FlyTraveler каза:

Рисковите хора - има си определения кои са, да ограничат социални контакти доколкото могат.

И аз съм далеч от мисълта да убеждавам когото и да било, нито пък смятам, че разполагам с достатъчно факти, затова просто обичам да задавам въпроси. С това изречение ми изскачат поне няколко: 

Защо само определени категории хора трябва да за ограничени, това не се ли наричаше дискриминация? Колко хора са всъщност диагностицирани и колко от тях изобщо имат достъп до лекар? Кой ще определя къде е чертата между рисков и нерисков, т.е. колко процента трябва да се достигнат, нещо като ТЕЛК ли, откога това стана точна наука? Значи, не стига, че хората имат разни заболявания, ами ще бъдат и "наказвани" и само ще гледат отстрани? А хората без заболявания, колко от тях остават неприятно изненадани от последствията, или, щом са живи, да са благодарни?

Забравих да добавя, че почти всеки има близък човек от рискова група, и много често дори живеят заедно, какво правят те? Пращат ги по мазетата и таваните? Да почват да дълбаят копанките...

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:
преди 30 минути , Фил каза:

Интересно  има ли данни дали и колко случая (на милион например) с такива тромбози има при ваксинираните с Пфайзер, с Модерна, с китайската, с руската ваксина и с индийската ваксина, а също и дали и колко случаи има сред хора, които въобще не са ваксинирани с никаква ваксина (срещу Covid). 

Имаше такива въпроси на пресконференцията. Хванах част от нея. За Пфайзер казаха 35 души на 44 милн., при Джонсън 3 на 4,5милн, за Спутник бройката също не беше малка, но не я запомних.

За АЗ бройката е различна в различните страни, като в Германия, където проучванията са най-подробни се съобщава за 1-2 случая на 100К, докато в UK са 1 на 600К. За сравнение беше посочен риска от тромбози при прием на противозачатъчни - 4 на 100К.

В тази връзка беше зададен въпросът дали високите нива на естроген при бременност или прием на противозачатъчни може да повишат риска от точно такъв тип тромбози след ваксинация с АЗ.  Отговора беше, че изследванията не са приключили, но високите нива на естроген водят до друг тип състояние, различно от това след АЗ. Т.е. не намират връзка.

Към момента ЕМА  не дава препоръки за поставяне на ваксината в определени възрастови групи, нито съветва да се замени втората игла с ваксина от друг тип/марка. Това го решават страните самостоятелно.

Като заключение - състоянията на тромбози се описват като много редки, изследванията продължават, ползите са многократно повече от вредите.

• Харесвам 12
Публикувано:
Преди 1 час, ivan69 каза:

Също така би ми била интересна и статистика относно собственото тегло , преди и по време на пандемията , мисля че и тук сме едно 10-15% нагоре

Аз съм надолу. По принцип съм спортна натура, винаги съм бил в златната среда на килограми и ИТМ, а откакто съм семеен (19 години) съм качил 2 до 4 кила. Зимата съм 79, лятото съм 76-77 при ръст 181 см. Ходя да ирая футбол, което леко намаля в началото на пандемята, ходя пеша, щурам се по планините, лятото карам колело, но само в града. И с пандемията отслабнах 1-2 кила. Шок, ужас и бомба!

Ключът за бараката? Затворените ресторанти. Не че в къщи сме трезвеници, ама си е друго.

• Харесвам 13
Публикувано:
преди 8 минути , searus каза:

Кой ще определя къде е чертата между рисков и нерисков, т.е. колко процента трябва да се достигнат, нещо като ТЕЛК ли, откога това стана точна наука? Значи, не стига, че хората имат разни заболявания, ами ще бъдат и "наказвани" и само ще гледат отстрани? А хората без заболявания, колко от тях остават неприятно изненадани от последствията, или, щом са живи, да са благодарни?

Няма как да се избегне разделение. Никога по никакъв повод не се е търсило равенство в демократични държави . 

Не страдаме че бедните са бедни и няма какво да ядат ( а ние цивилизованите изхвърляме храна и пръскаме пари за хапове за отслабване), не страдаме че тези които нямат питейна вода умират а ние я хабим ( цивилизованите), както и не страдаме за бездомните че спят по улиците а голям % от населението имат по поне 2 жилищни имота.....

Та в тази връзка няма как да се очаква, че ще страдаме че определен процент от хората ще са "наказани" и ще гледат отстрани а "ние" не... ( принципно говоря)

• Харесвам 10
  • Браво 3
Публикувано:
преди 3 минути , funny каза:

Няма как да се избегне разделение. Никога по никакъв повод не се е търсило равенство в демократични държави . 

Не страдаме че бедните са бедни и няма какво да ядат ( а ние цивилизованите изхвърляме храна и пръскаме пари за хапове за отслабване), не страдаме че тези които нямат питейна вода умират а ние я хабим ( цивилизованите), както и не страдаме за бездомните че спят по улиците а голям % от населението имат по поне 2 жилищни имота.....

Та в тази връзка няма как да се очаква, че ще страдаме че определен процент от хората ще са "наказани" и ще гледат отстрани а "ние" не... ( принципно говоря)

Някои хора може и да не страдат, но не слагай всички под един знаменател.

И ако може един въпрос, ако точно ти беше от рискова група, как би реагирала ако те "накажат" допълнително? 

• Харесвам 3
Публикувано:

Англичаните казват, че тромбозите са само при АЗ:

Our review has looked in detail at the 30 reports of blood clots with low platelet counts received up to and including 24 March. These reports have been analysed by MHRA scientists and clinicians, as well as by the Commission on Human Medicines (CHM), as part of an ongoing review.

The risk of having this specific type of blood clot is very small. Up to and including 24 March, we had received 22 reports of cerebral venous sinus thrombosis (CVST) and 8 reports of other thrombosis events with low platelets, out of a total of 18.1 million doses of COVID-19 Vaccine AstraZeneca given by that date. There were no reports for the Pfizer/BioNTech vaccine. We have thoroughly analysed each and every report as soon as it has come in. To note the current analysis prints include data up to and including the 21 March.

Инфото е оттук:

https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-vaccine-adverse-reactions/coronavirus-vaccine-summary-of-yellow-card-reporting

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 12 минути , searus каза:

Някои хора може и да не страдат, но не слагай всички под един знаменател.

И ако може един въпрос, ако точно ти беше от рискова група, как би реагирала ако те "накажат" допълнително? 

Аз съм от рискова група - 8 пневмонии, ХОББ + пушач ( по новия тертип на рисковост).

И защо трябва "да ме накажат" аз да не съм детската градина. Ако съм преценила че е опасно за мен, че се страхувам толкова от Ковид, че да жертвам "живота си" за да си запазя живота , ще се самоизолирам сама .

Ако пък реша, че и без това живота е кратък и няма гаранция, че здрава и права няма да ме блъсне кола, да ми падне тухла на хлавата, да получа инсулт от стресовата ми работа и т.н. и че света и смъртта не се върти само около Ковид - ще си живея живота по начина по който го разбирам за себе си като правилен.

Пак казвам - това е моя принцип и разбиране. Така съм решила, така си живея моя си живот ( въпреки пандемията) . Никой не ангажирам с моето мислене. И точно там е идеята, че хората не са овце и всеки може да се погрижи сам за себе си по най-правилния за него си начин.

• Харесвам 12
  • Браво 6
Публикувано:
преди 16 минути , Zaro каза:

Аз съм надолу. По принцип съм спортна натура, винаги съм бил в златната среда на килограми и ИТМ, а откакто съм семеен (19 години) съм качил 2 до 4 кила. Зимата съм 79, лятото съм 76-77 при ръст 181 см. Ходя да ирая футбол, което леко намаля в началото на пандемята, ходя пеша, щурам се по планините, лятото карам колело, но само в града. И с пандемията отслабнах 1-2 кила. Шок, ужас и бомба!

Ключът за бараката? Затворените ресторанти. Не че в къщи сме трезвеници, ама си е друго.

Да бе, да - ресторантите:))))

Имаш си го “слабия “ ген и си щастливец,завижд,завиииижд!

• Харесвам 7
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 10 минути , funny каза:

Аз съм от рискова група - 8 пневмонии, ХОББ + пушач ( по новия тертип на рисковост).

И защо трябва "да ме накажат" аз да не съм детската градина. Ако съм преценила че е опасно за мен, че се страхувам толкова от Ковид, че да жертвам "живота си" за да си запазя живота , ще се самоизолирам сама .

Ако пък реша, че и без това живота е кратък и няма гаранция, че здрава и права няма да ме блъсне кола, да ми падне тухла на хлавата, да получа инсулт от стресовата ми работа и т.н. и че света и смъртта не се върти само около Ковид - ще си живея живота по начина по който го разбирам за себе си като правилен.

Пак казвам - това е моя принцип и разбиране. Така съм решила, така си живея моя си живот ( въпреки пандемията) . Никой не ангажирам с моето мислене. И точно там е идеята, че хората не са овце и всеки може да се погрижи сам за себе си по най-правилния за него си начин.

това е супер, а сега кажи каква е стратегията ти за оцеляване в случай, че получиш инсулт от стресовата ти работа, близките ти викат линейка да те спасят, но тя не идва, защото....... накрая идва, ама няма къде да те вкарат за лечение, защото болницата е  препълнена с хора, болни от....... /там са, защото все още им се живее, а не са приели предварително, че все от нещо ще умрат/

в смисъл, казваш, че изначално си ок с това изобщо да не те лекуват от нищо никога, защото може и тухла да ти падне на главата?

Публикувано:
преди 18 минути , funny каза:

Добре, ти си решаваш за себе си, но много хора не разполагат с този лукс, защото всъщност изпитват страх. И няма как да се изолират, защото не са пещерняци и няма къде да избягат, а и живеят с други хора, работят с други хора и т.н.

А по-горните глобални проблеми, които си изброила, изобщо не разбирам каква връзка имат с това да си част от обществото, в което живееш, а не да разделяш хората на категории... Една бърза дефиниция (от уикипедия): "Дискриминация има тогава, когато е налице официално или неофициално разделяне на индивидите в отделни групи по някакъв техен общ признак, при което им се дават или отнемат дадени права, задължения и възможности, според групата към която принадлежат. "

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 40 минути , searus каза:

Добре, ти си решаваш за себе си, но много хора не разполагат с този лукс, защото всъщност изпитват страх. И няма как да се изолират, защото не са пещерняци и няма къде да избягат, а и живеят с други хора, работят с други хора и т.н.

А по-горните глобални проблеми, които си изброила, изобщо не разбирам каква връзка имат с това да си част от обществото, в което живееш, а не да разделяш хората на категории... Една бърза дефиниция (от уикипедия): "Дискриминация има тогава, когато е налице официално или неофициално разделяне на индивидите в отделни групи по някакъв техен общ признак, при което им се дават или отнемат дадени права, задължения и възможности, според групата към която принадлежат. "

Само казвам че е леко лицемерно сега да обясняваме колко ни е грижа (покрай Ковид) а принципно за нищо друго - не. И да и в моите примери също е дискриминация но до сега никой не го обсъжда това .

преди 46 минути , antea каза:

това е супер, а сега кажи каква е стратегията ти за оцеляване в случай, че получиш инсулт от стресовата ти работа, близките ти викат линейка да те спасят, но тя не идва, защото....... накрая идва, ама няма къде да те вкарат за лечение, защото болницата е  препълнена с хора, болни от....... /там са, защото все още им се живее, а не са приели предварително, че все от нещо ще умрат/

в смисъл, казваш, че изначално си ок с това изобщо да не те лекуват от нищо никога, защото може и тухла да ти падне на главата?

Същата както и преди Ковид . Надявам се да не ми се случи, да попадна на бърза линейка, читав лекар,  да ми подействат лекарствата и подобни куп фактори независещи от мен както преди, така и сега, . Но междувременно , от страх,  няма да се затворя и да си пропусна живота, за да не си го загубя.

ПП. Вече има ваксини и всеки изпитващ страх има възможността да се ваксинира. Така че спора е безсмислен. Остава с напредването на ваксинацията и да отпадат мерки, а не да продължават защото пазим тези които хем ги е страх, хем не искат да се ваксинират и ... всичко ще е наред, всичко ще са доволни.

• Харесвам 7
  • Браво 1
Публикувано:
преди 17 минути , funny каза:

Само казвам че е леко лицемерно сега да обясняваме колко ни е грижа (покрай Ковид) а принципно за нищо друго - не. И да и в моите примери също е дискриминация но до сега никой не го обсъжда това .

Само че твоите примери са на глобално ниво, а все пак живеем в Европа, в държава, която, поне на теория, се бори точно с тези неща, които си изброила. И много хора се опитват да променят това и на практика, аз не виждам нищо лицемерно, освен ако не познаваш конкретно някой, който лицемерничи в тази област. Тези неща не се оправят от днес за утре, и са се обсъждали винаги. Друг е въпросът кой забелязва. Соченето с пръсти на други проблеми с какво помагат за решаването на настоящия?

• Харесвам 1
Публикувано:
В момента, searus каза:

Само че твоите примери са на глобално ниво, а все пак живеем в Европа, в държава, която, поне на теория, се бори точно с тези неща, които си изброила. И много хора се опитват да променят това и на практика, аз не виждам нищо лицемерно, освен ако не познаваш конкретно някой, който лицемерничи в тази област. Тези неща не се оправят от днес за утре, и са се обсъждали винаги. Друг е въпросът кой забелязва.

За да не стане диалог само между нас - пояснявам за последно.

В БГ е пълно с домове за деца без родителска грижа. Също и с бездомници, безработни едва свързващи двата края, просяци. Да не говорим за 2 млн. пенсионери с пенсии между 250 и 400 лв . Хайде сега за да сме на локална вълна - кой се затръшка за тези хора, кой им търси правата и как така те не са дискриминирани а страхуващите се от Ковид - да.

И само да вметна че дискриминацията е двустранна . В случая в който се обявява пълен локдаун са по-голям брой дискриминираните които искат а  не могат да живеят нормално, за сметка на тези които искат да живеят затворени от страх и им е удовлетворено желанието.

• Харесвам 10
  • Браво 3
Публикувано:
преди 2 часа, Фил каза:

Незнам колко случая има при ваксинирани с Пфайзер и Модерна. Но знам статистиката при жени приемащи противозачатъчни и при родилки:

120/ 1 мил. -получават тромбоза до 6 седмици след раждане

70/ 1мил.- също получават тромбоза при прием на противозачатъчни.

За сега предполагаемия механизъм на получаване на тромбозата след ваксинация се смята, че е сходен като при хепарин индуцирана тромбоцитопения тип 2 ( спад в тромбоцитите и същевременно образуване на тромби), което пък се проявява при прилагане на антикоагуланти.

Според мен освен да спрат ваксината на Астра Зенека е редно и да забранят ражданията и противозачатъчните, защото при тях риска от

тромбоза е доста по висок 🤓

• Харесвам 10
  • Замислям се 2
Публикувано:
преди 15 минути , Velyana каза:

Според мен освен да спрат ваксината на Астра Зенека е редно и да забранят ражданията и противозачатъчните, защото при тях риска от

тромбоза е доста по висок 🤓

В интерес на истината предполагам големия шум срещу АЗ и изцяло срещу ваксините се вдига не защото са толкоз вредни ( те всички лекарства колкото помагат, толкова и вредят) ами защото тръгнаха с кампания как няма никакви, ама съвсем никакви странични ефекти. И хората се амбицираха .

Ако бяха изказали съмнения че може би вредят на това, онова другото и третото и че може да се очаква взаимодействие с едикаквиси лекарства, щеше да е по-нормално отношението. Защото всички очакват точно това : ползи : толкова, вреди : толкова.

• Харесвам 6
Публикувано:

всички живи същества, които разполагат с амигдала в мозъка изпитват страх

в основата на всичко е, че когато тя е функционална, в по-голямата част от случаите, при хората се изпитва страх от смърт, в сравнение със страха как някой ще те изпревари в лидл

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 4 часа, Duke каза:

. Или както навремето казваше др. Живков: "Щом немаш пари, какво ще решиш ти, бе? Нямаш право да решаваш!" 😛 

Eee, след толкова страници писане на "плява", най-сетне стигнахме до същността: Кой каквото и да ти приказва, става дума за едни пари !

• Харесвам 8
Публикувано:

Тая тема няма ли най-накрая да я затворите? Откакто съществува, тонът на общуване между магеланците рязко се промени. Мисля, че всеки ще успее да намери друго поле за изява на мнението си относно китайския вирус. Най-смело предлагам да направим един референдум (анкета) за и против заключването на тази тема и да се произнесем.

Темата за ограниченията при пътуванията нека си седи, тя поне донякъде е в духа на магеланци. 

• Харесвам 7
  • Браво 2
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.