Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 5 часа, Фил каза:

Ами добре, кажи ад видим какви са данните за Танзания, например. :rolleyes:  но по възможност не "една жена  каза/ един масай каза", а някакви (каквито и да са) данни, т.е. числа.

Понякога е по-добре да повярваш "на жената дето е казала", защото тя е на 70+ години, седяла е на Занзибар със сина и внука си от декември до края на март, ходила е по ресторанти и нощни партита, където всички се прегръщат, целуват, пият и забавляват и не е разбрала да има пандемия, въпреки постоянно сменящите се туристи и въпреки липсата на мерки.

Пък от друга страна седят едни медии (с числата, които са ни нужни) и ти казват, че партия Х ще има много гласове, пък партия У няма да влезе в парламента и после става обратното...

Разбира се избора на кого да се вярва, всеки го прави за себе си и не всеки познава такава жена. Затова и мненията са различни.

• Харесвам 13
  • Браво 1
Публикувано:
преди 9 минути , Suunto каза:

Тая тема няма ли най-накрая да я затворите? Откакто съществува, тонът на общуване между магеланците рязко се промени. Мисля, че всеки ще успее да намери друго поле за изява на мнението си относно китайския вирус. Най-смело предлагам да направим един референдум (анкета) за и против заключването на тази тема и да се произнесем.

Темата за ограниченията при пътуванията нека си седи, тя поне донякъде е в духа на магеланци. 

Що бе, на мен специално ми е супер интересно да чета различните възприятия на различните хора - рационални, ирационални страхове..., по-малко страхове, почти никакви.... , базирани на реални проблеми или евентуални такива....

Ако не така , как иначе ще  разберем мисленето на другите и поне минимално да се опитаме да сме вникнем в причината за  съответната реакция,

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 2 минути , funny каза:

Що бе, на мен специално ми е супер интересно да чета различните възприятия на различните хора - рационални, ирационални страхове..., по-малко страхове, почти никакви.... , базирани на реални проблеми или евентуални такива....

Ако не така , как иначе ще  разберем мисленето на другите и поне минимално да се опитаме да сме вникнем в причината за  съответната реакция,

Да де, но изначалната идея и функция на този форум не е да правим психологически профил на хората, пишещи в него. Или аз нещо се бъркам? При положение, че целият интернет е пълен с мнения и теми за пандемията, мисля, че би било прекрасно форумът да бъде COVID-Свободна зона, а не място, където допълнително да се натоварваме (както често става в тази тема).  

• Харесвам 7
  • Браво 3
Публикувано:
преди 1 минута , Suunto каза:

Да де, но изначалната идея и функция на този форум не е да правим психологически профил на хората, пишещи в него. Или аз нещо се бъркам? При положение, че целият интернет е пълен с мнения и теми за пандемията, мисля, че би било прекрасно форумът да бъде COVID-Свободна зона, а не място, където допълнително да се натоварваме (както често става в тази тема).  

Съгласна, но все пак Ковид е причината да не може форума да действа по предназначение - пътувания. И е нормално да е част от него и тази тема

• Харесвам 6
Публикувано:

От психологическа гледна точка ми е чудно защо се гледа тази тема, както от привърженици, така и от противници.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 1 минута , ДиянаВ каза:

От психологическа гледна точка ми е чудно защо се гледа тази тема, както от привърженици, така и от противници.

Привърженици на какво? и противници на какво?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 минути , ДиянаВ каза:

Скука !

В безковидово време сега щяхме да сме по ресторанти, заведения, гости, плануващи уикенда за 2-3 дневно пътуване, планове за лятно пътуване и т.н

А сега висим по къщите и предпочитаме да не си късаме нервите със организация на пътувания, провалени от поредните мерки

• Харесвам 9
Публикувано:

Еееех, спомняте ли си как се дърлихме преди на теми като нова багажна политика при Уиз или как ни разхвърлят из самолета Раян.Пак имаше обиди, квалификации, лагери. Колко лишени от смисъл ни се струват подобни дискусии сега, когато Ковид ни дойде на главата, нали?

Не полудявайте сега и това ще мине.

В смисъл, не че ще дойдат извънземните, ще започнат да ни избиват бавно и тогава ще си спомним с умиление как сме се тюхкали за Ковид. Ще премине в добрият смисъл 🙂

Ама, дайте да не преминаваме границите, които не трябва да се преминават. 

• Харесвам 1
  • Браво 3
  • Смея се 10
Публикувано:
преди 10 минути , ДиянаВ каза:

На темата и нейния живот.

Еми, привържениците на темата си гледат темата, а противниците й защо четат, не ми е ясно.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 6 минути , но нейм каза:

Еми, привържениците на темата си гледат темата, а противниците й защо четат, не ми е ясно.

Тихо че пак ще има обвинения в дискриминация. Та те и противниците искат не само " да гледат отстрани " :grin:

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 6 часа, Фил каза:

Ами добре, кажи ад видим какви са данните за Танзания, например. :rolleyes:  но по възможност не "една жена  каза/ един масай каза", а някакви (каквито и да са) данни, т.е. числа.

Ми хайде да проверим пак как върви Швеция и как "при всички случаи е по-добре" и кое точно ѝ е по-добрето. 

image.png.ba81e45b8405e09db247df4784871bbc.png

image.png.fc03865a48398c131347ff7c83f7c4aa.png
И впрочем, вчера в Швеция има 6800 нови случая, а в 65-милионна Великобритания - 2400 ...

E, много добре знаеш, че Танзания не дава данни за ковида. Когато обаче говориш с 5-6 различни човека в различни части на страната, добиваш някаква представа за ситуацията. Даже не слагам в сметката посетителите, въпреки, че някои от тях прекараха там месеци. Като има проблем, винаги се чува и се разбира. Тук как разбирам, че този познат го прекарал тежко в болница, друга пък леко, на трети някакъв приятел починал и т. н. За Танзания говорим за нула (0) мерки и голямо количество туристи, които влизат без никакви тестове и карантини, разграден двор. Според сметките на нашите математици, там трябваше жертвите на ковида да са сигурно 300 000 на един милион, всеки трети да е починал от ковид. Трябваше да има хуманитарна катастрофа с небивали размери. 

Данни мога да ти дам за Беларус - 245 починали от ковид на милион от населението без никакви заключвания. Парад си проведоха за 9-ти май със стотици хиляди зрители и участници, футболното им първенство върви с публика, що масови протести имаше, концертния календар пълен - почти всеки ден. СЗО пътека направиха до там за проверки, не намериха нищо скрито. В Белгия с всичките заключвания, високия стандат на живот и качеството на медицинското обслужване - 1 999 починали на милион от населението.

Никарагуа с препоръчителни мерки - 371 починали на милион население, Хондурас със задължителни мерки - 467 починали на милион от населението.

Аз Швеция я сравних с държавите, в които имаше яки заключвания - UK, Испания, Италия.  Като сравняваш с UK, ти гледаш някакъв скорошен кратък период, гледай данните от началото на пандемията досега. Швеция има 1338 починали от ковид на 1 милион от населението, UK има 1862 починали от ковид на 1 милион от населението.  Италия също е с яки заключвания - 1861 починали на 1 милион от населението.

Според придворните епидемиолози, в държавите без мерки или само с препоръчителни мерки би трябвало да има 2-3 пъти повече жертви. Даже и да беше еднакъв броя на починалите с държавите със заключвания, това пак би обезмислило рестрикциите. 

Това за момента, по-нататък ще видим.

• Харесвам 12
  • Браво 4
Публикувано:
преди 4 часа, searus каза:

Защо само определени категории хора трябва да за ограничени, това не се ли наричаше дискриминация? Колко хора са всъщност диагностицирани и колко от тях изобщо имат достъп до лекар? Кой ще определя къде е чертата между рисков и нерисков, т.е. колко процента трябва да се достигнат, нещо като ТЕЛК ли, откога това стана точна наука? Значи, не стига, че хората имат разни заболявания, ами ще бъдат и "наказвани" и само ще гледат отстрани? А хората без заболявания, колко от тях остават неприятно изненадани от последствията, или, щом са живи, да са благодарни?

Забравих да добавя, че почти всеки има близък човек от рискова група, и много често дори живеят заедно, какво правят те? Пращат ги по мазетата и таваните? Да почват да дълбаят копанките...

Аз бях написал ясно и точно, че съм привърженик на препоръчителните мерки. Да се обясни кои са рисковите групи и хората да се ограничават сами както намерят за добре. Просто да им се предостави такава възможност - компенсация при затваряне на бизнес, възможност за онлайн обучение на деца и пр. Всеки да си решава дали е рисков и до каква степен иска да се пази, без никаква принуда. Бях споменал и преди - спазвам мерки, защото така съм решил, а не, защото някой ми е сложил чатал на врата.  

• Харесвам 7
  • Браво 2
Публикувано:
преди 6 минути , FlyTraveler каза:

В Белгия с всичките заключвания, високия стандат на живот и качеството на медицинското обслужване - 1 999 починали на милион от населението.

Само където пропусна да отбележиш, че починалите са главно от домовете за възрастни хора, средна възраст 85+ с редица заболявания, и че те са доживели именно заради доброто медицинско обслужване и висок стандарт на живот.

А сега след масовата ваксинация с Пфайзер изведнъж в домовете за възрастни взеха, че спряха да умират от ковид.

Между другото и много важно е една държава доколко тества и как отчита смъртните си случаи от ковид.

Днес се оказа, че Нидерландия има няколко хиляди неотчетени през 2020 година смъртни случаи от ковид, не са тествали тогава достатъчно защото не са имали тестове. 

• Харесвам 7
  • Браво 1
Публикувано:
преди 11 минути , zon каза:

Само където пропусна да отбележиш, че починалите са главно от домовете за възрастни хора, средна възраст 85+ с редица заболявания, и че те са доживели именно заради доброто медицинско обслужване и висок стандарт на живот.

А сега след масовата ваксинация с Пфайзер изведнъж в домовете за възрастни взеха, че спряха да умират от ковид.

Между другото и много важно е една държава доколко тества и как отчита смъртните си случаи от ковид.

Днес се оказа, че Нидерландия има няколко хиляди неотчетени през 2020 година смъртни случаи от ковид, не са тествали тогава достатъчно защото не са имали тестове. 

Хайде сега под вола теле да търсим. 245 срещу 1999. Възрастни, не-възрастни, разликата е очеизвадна. Да има някакви несъответствия с броенето, да ги умножим по две починалите в Беларус, по три да ги умножим, по 4, по 5. Пак не излиза сметката. Според ковид-стратезите без мерки починалите трябваше да са 2-3 пъти повече т. е. около 6 000 на милион, а те... 245.

• Харесвам 9
  • Браво 2
Публикувано:
преди 6 минути , FlyTraveler каза:

Хайде сега под вола теле да търсим. 245 срещу 1999. Възрастни, не-възрастни, разликата е очеизвадна. Да има някакви несъответствия с броенето, да ги умножим по две починалите в Беларус, по три да ги умножим, по 4, по 5. Пак не излиза сметката. Според ковид-стратезите без мерки починалите трябваше да са 2-3 пъти повече т. е. около 6 000 на милион, а те... 245.

Все пак отговорът ми се отнасяше за Белгия, не за Беларус. 

За Беларус не ми ясно колко мъже достигат 85 години изобщо, така че за там съм пас. 

• Харесвам 6
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 6 минути , zon каза:

Все пак отговорът ми се отнасяше за Белгия, не за Беларус. 

За Беларус не ми ясно колко мъже достигат 85 години изобщо, така че за там съм пас. 

Ами това е статистиката. Аз бях направил сравнение с Беларус и избрах Белгия, защото при едните няма никакви ограничения, а при другите има строги такива и огромно разминаване в смъртноста. Ако се обиждаш на тема Белгия, сравнението мога да го направя с Италия или с друга държава със строги рестрикции.

Ако имаше разлика с 10-12% да започнем да мислим колко мъже достигат до 85 години в Беларус, но при разлика близо 7 пъти, колкото и да достигат, няма никакво значение.

• Харесвам 9
Публикувано:

В The Lancet публикуваха резултатите от изследване, според което голям процент от преболедувалите С-19 в рамките на 6 месеца след оздравяването си се „сдобиват“ с неврологична или психиатрична диагноза (при това за много от тях това е първа подобна диагноза). Така че не е много ясно дали тия, безстрашните, ако се коронясат, след това няма и те да изпитват някакви страхове, по-психотични, така.

И като стана дума - одеве говорих с майка ми и тя ми разказа, че нейна приятелка със съмнения за прекаран С-19 от известно време насам има сериозен проблем - редовно губи равновесие и пада. Жената е пенсионирана лекарка, знае какво говори. Правила си е една камара изследвания и засега не са ѝ открили нищо конкретно. Смята, че в крайна сметка проблемът най-вероятно е неврологичен.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 13 минути , FlyTraveler каза:

Ами това е статистиката. Аз бях направил сравнение с Беларус и избрах Белгия, защото при едните няма никакви ограничения, а при другите има строги такива и огромно разминаване в смъртноста. Ако се обиждаш на тема Белгия, сравнението мога да го направя с Италия или с друга държава със строги рестрикции.

Миналата година по това време имаше много по сериозни мерки и ограничения в Белгия и въпреки това смъртността беше огромна в пъти повече отколкото сега, при по леки мерки и при британски вариант, но при ваксинирани възрастни в домовете и обслужващ медицински персонал.

Няма смисъл да сравняваш отделни държави и дори отделни региони в една държава голяма като Италия например. Дори в малката Белгия има големи различия между Фландрия, Валония и Брюксел. Има специфики и различни обстоятелства навсякъде. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 53 минути , zon каза:

Ей това наистина не знам как да го мисля. Неотченени тогава, сега отчетени от ковид. Скрита смъртност ли е това днешно откритие?

• Харесвам 8
Публикувано:

Днес четох, че в Словакия са поръчали от Спутник ви, след което са установили, че доставените им ваксини се различават като качество от представеното в The Lancet.

https://twitter.com/MilanN_inBerlin/status/1379488273534423045

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 6 минути , ДиянаВ каза:

Ей това наистина не знам как да го мисля. Неотченени тогава, сега отчетени от ковид. Скрита смъртност ли е това днешно откритие?

Те миналата пролет си казваха, че не тестват и отчитат тези от домовете за грижи за възрастни хора.

Даже есента не им достигаха тестовете за общото население.

LIVE. Nederlandse minister: "EMA zal adviseren AstraZeneca enkel nog aan mensen boven de 60 te geven”- Kans groot dat ook België tijdelijke leeftijdsgrens invoert | Nieuws | hln.be

0:17

Повече от 20 000 холандци са починали от корона вирус миналата година

През 2020 г. много повече хора в Нидерландия ще са починали от корона вирус, отколкото се очакваше. Централното статистическо бюро (CBS) предполага, че най-малко 20 030 души са загинали миналата година в резултат на корона инфекция.

От тях 17 357 души са починали от диагностицирания Covid-19, заболяването, причинено от коронавируса. Коронавирусът е предполагаемата причина за смърт при други 2673 души.

До 31 декември близо 11 500 смъртни случая са докладвани на Националния институт за обществено здраве и околна среда (RIVM). Вече беше известно, че действителната смъртност е по-висока.

Например, не всички бяха тествани по време на първата вълна. Неизвестен брой хора са починали от корона, без дори да е установено, че те имат този вирус сред членовете. Възможно е също така да не се съобщава на RIVM за някои смъртни случаи на положително тествани хора. До вторник официалният брой на загиналите е 16 659.

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 4 минути , zon каза:

Ама някак несериозно звучи, не че не е възможно ама..

преди 5 минути , zon каза:

Коронавирусът е предполагаемата причина за смърт при други 2673 души.

Ми как го разбрахте така бе холандци, няколко месеца след това ? Аутопсия ли правихте, ексхумация ли , или фЪрляне на боб и карти Таро ?

• Харесвам 10
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.