Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 1 минута , funny каза:

Ама някак несериозно звучи, не че не е възможно ама..

Ми как го разбрахте така бе холандци, няколко месеца след това ? Аутопсия ли правихте, ексхумация ли , или фЪрляне на боб и карти Таро ?

по симптоматика.

В Белгия през пролетта миналата година така в 75% от смъртните случаите в домовете ги определяха като предполагаеми/заподозрени от ковид, не са били потвърдени с тест. 

Месеци по късно направиха някои корекции и ги намалиха, защото се оказа че към 2000 от случаите от домовете във Фландрия в централния здравен институт са ги отчели двойно, техническа грешка и ги намалиха.

Но то като се тегли чертата в края на годината и се види колко общо са смъртните случаи за цялата година и се сравни с предишни години, става ясно. 

Публикувано:
преди 11 минути , zon каза:

Те миналата пролет си казваха, че не тестват и отчитат тези от домовете за грижи за възрастни хора.

Даже есента не им достигаха тестовете за общото население.

LIVE. Nederlandse minister: "EMA zal adviseren AstraZeneca enkel nog aan mensen boven de 60 te geven”- Kans groot dat ook België tijdelijke leeftijdsgrens invoert | Nieuws | hln.be

0:17

Повече от 20 000 холандци са починали от корона вирус миналата година

През 2020 г. много повече хора в Нидерландия ще са починали от корона вирус, отколкото се очакваше. Централното статистическо бюро (CBS) предполага, че най-малко 20 030 души са загинали миналата година в резултат на корона инфекция.

От тях 17 357 души са починали от диагностицирания Covid-19, заболяването, причинено от коронавируса. Коронавирусът е предполагаемата причина за смърт при други 2673 души.

До 31 декември близо 11 500 смъртни случая са докладвани на Националния институт за обществено здраве и околна среда (RIVM). Вече беше известно, че действителната смъртност е по-висока.

Например, не всички бяха тествани по време на първата вълна. Неизвестен брой хора са починали от корона, без дори да е установено, че те имат този вирус сред членовете. Възможно е също така да не се съобщава на RIVM за някои смъртни случаи на положително тествани хора. До вторник официалният брой на загиналите е 16 659.

И в България има също повишаване на смъртността през 2020 г., дори при уж наличие на тестове края на годината. Но ако да речем смъртността върви 3-4 седмици напред от броя случаи, може да е имало не недостиг, а административни неуредици с тестовете. Тук наричат тази повишена смъртност скрита или косвени жертви.

Публикувано:
преди 49 минути , Victoria каза:

Днес четох, че в Словакия са поръчали от Спутник ви, след което са установили, че доставените им ваксини се различават като качество от представеното в The Lancet.

https://twitter.com/MilanN_inBerlin/status/1379488273534423045

Стандартни номера от "братушките". Важното е пропагандата да върви, жалко че на Запад още им се връзват на номерата.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 9 часа, zon каза:

Но то като се тегли чертата в края на годината и се види колко общо са смъртните случаи за цялата година и се сравни с предишни години, става ясно. 

От гледна точка на черната статистика има доста поле за проучване - например да се изследват случаи на починали от инфаркти, сърдечно-съдови и други заболявания през последните 10 години примерно.

Специално в България такава статистика би била изключително интересна, на фона на слуховете, че по едно време се надписваха случаи и продаваха запечатани ковчези по 2 хиляди лева. Ако броят на починали от други заболявания е в рамките на статистическата грешка или допустимо по-нисък за сметка на ковид, това би било в реда на нещата. Ако обаче разликите са значителни, това би породило много поводи за размисъл.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 12 часа, FlyTraveler каза:

Като сравняваш с UK, ти гледаш някакъв скорошен кратък период, гледай данните от началото на пандемията досега.

Напълно си прав, затова го споменах между другото, като любопитен факт, пък и вероятно в UK има значение и доста напредналата ваксинация. 
А и затова не съм включил UK в графиките, а съм сравнявал северните скандинавски страни, които са близо географски и климатично, имат сходна гъстота на населението (което при респираторна инфекция, и въобще при инфекциозни заболявания, вероятно има значение), и хората имат сходен начин на живот и манталитет. А не да сравняваме например с Австралия, която е на другия край на света, или с Италия, която има 10 пъти по-висока гъстота на населението и не са рядкост домакинства, в които живеят по 3 поколения заедно. 
А и също така някак имам повече вяра на данни от скандинавските страни, отколкото на данни от Беларус или Никарагуа, или Танзания, пардон - за Танзания, както стана ясно, въобще няма никакви данни.  Но това, че имам повече вяра на скандинавските страни, разбира се, си е мое субективно мнение, всеки има право и избор  да вярва на каквото сам прецени. 
И при това сравнение някак  прави впечатление разликата от 10 пъти в броя на жертвите в Швеция спрямо Финландия и Норвегия. 10 пъти, а не е 10%, 20% или 30%, за да се предположи някаква случайна флуктуация. Не правя някакви категорични изводи или предположения за вероятните причини на това положение, но понеже Швеция постоянно се дава за някакъв пример, ми се струва добре да се гледат и конкретните данни и да се сравняват с нещо съпоставимо.

• Харесвам 16
  • Браво 2
Публикувано:
преди 14 часа, funny каза:

В интерес на истината предполагам големия шум срещу АЗ и изцяло срещу ваксините се вдига не защото са толкоз вредни ( те всички лекарства колкото помагат, толкова и вредят) ами защото тръгнаха с кампания как няма никакви, ама съвсем никакви странични ефекти.

:ohmy: Кой и къде е казал такава глупост, че може да има медикамент,  който да няма съвсем никакви странични ефекти, макар и в някакви редки случаи? :ohmy:
Ами то даже и аспирина може в някои случаи да предизвика вътрешни кръвоизливи.  А и немалко най-обикновени хранителни продукти могат да имат странични ефекти под формата на алергични реакци, вкл. доста сериозни. 

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 2 минути , Фил каза:

А и немалко най-обикновени хранителни продукти могат да имат странични ефекти под формата на алергични реакци, вкл. доста сериозни. 

Само от домашната ракия няма.

• Харесвам 5
  • Смея се 8
Публикувано:
В момента, Фил каза:

:ohmy: Кой и къде е казал такава глупост, че може да има медикамент,  който да няма съвсем никакви странични ефекти, макар и в някакви редки случаи? :ohmy:
Ами то даже и аспирина може в някои случаи да предизвика вътрешни кръвоизливи.  А и немалко най-обикновени хранителни продукти могат да имат странични ефекти под формата на алергични реакци, вкл. доста сериозни. 

Това казах и аз де.

Ама не и промотиращите ваксините.

ПП. Бях описала моя случай с опита ми да получа информация от пациентската организация (от лекар, не от кол център).

И въпреки, че поста ми имаше светкавична реакция от някакъв господин който се представи като председател на организацията, даде телефон, мейл и т.н и искаше да разследва кой и защо ми е дал такава информация. Е дадох, написах и точен час на разговора за да ги улесня в прослушването.... но месец по-късно, да не мисли някой че са ми отговорили...  Същото такова "промотиране" получи и майка ми.

• Харесвам 10
Публикувано:

Може да е полезно за други ваксинирани или очакващи ваксинация с първа игла АЗ. Говорих с кардиолог по друг повод и го разпитах подробно за АЗ. Според него това е достатъчно добра ваксина, задължително да си сложа втора игла и да не обръщам внимание на гръмки медийни публикации. Идеята да се сложи втора игла от друга ваксина определи като бесмислено и с неясен резултат действие. След като му надух главата, каза, че за да съм спокойна може да си пусна Д-димер изследване, което показва съществува ли риск от тромбози, около седмица преди 2ра игла.

• Харесвам 11
  • Благодаря 3
Публикувано:
преди 4 минути , Zaro каза:

Само от домашната ракия няма.

Абе няколко пъти ме е цепила зверски кратуната на другия ден!  :dash1::biggrin:    Добре, че са измислили айряна! (шкембе чорба не обичам)

• Смея се 8
Публикувано:
преди 11 минути , Фил каза:

Абе няколко пъти ме е цепила зверски кратуната на другия ден!  :dash1::biggrin:    Добре, че са измислили айряна! (шкембе чорба не обичам)

Това е щото дозите не са с правилен интервал между тях и не си взимал проалкохоли (по аналогия с пробиотици) (мезенца, салатка, водица), които способстват за по-лесното и равномерно разграждане (така нареченото удължено действие на препарата) в организма.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
  • Смея се 15
Публикувано:

Хмм, това звучи някак доста по-зле от обявените към момента странични ефекти.

Или не е точна цифрата която официално се обявява че към момента е броя на хората с тромбози, или се очаква рязко да се повиши....

"Д-р Аспарух Илиев: Възможността за тромбози е при 1 на 200 хил. ваксинирани "  . Повече тук

• Харесвам 3
Публикувано:

В една от многото пресконференции, които даде ЕМА относно АЗ беше обяснено нещо от рода:

В ЕС всеки месец се регистрират около 100к случая на тромбоза по различни причини. При масова ваксинация е напълно очаквано много клинични състояния да бъдат свързани с ваксинирането, включително и появата на тромби. При всички ваксини има риск от тромбоза, но това което се наблюдава като съобщени случаи до момента е под очакваното.

Имаше въпрос свързан с интересна хипотезата, че тромбозите може да са се появили след прекаран безсимптомно Ковид, като усложнение от болестта, а не като следствие от ваксината. Отговориха, че изследват и такава възможност.

• Харесвам 7
  • Замислям се 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 1 час, Мари Николова каза:

Може да е полезно за други ваксинирани или очакващи ваксинация с първа игла АЗ. Говорих с кардиолог по друг повод и го разпитах подробно за АЗ. Според него това е достатъчно добра ваксина, задължително да си сложа втора игла и да не обръщам внимание на гръмки медийни публикации. Идеята да се сложи втора игла от друга ваксина определи като бесмислено и с неясен резултат действие. След като му надух главата, каза, че за да съм спокойна може да си пусна Д-димер изследване, което показва съществува ли риск от тромбози, около седмица преди 2ра игла.

Моят кардиолог си е сложил АЗ.

• Харесвам 3
Публикувано:

Аз майтап си правих за "Дързост и красота", ама ето на - 10 дни (горе-долу) по-късно влизам в темата и в серията отново ЕМА казва, че предимствата са повече от недостатъците при ваксината. 😄

За да сменя малко насоката на темата (поне за себе си де), нека попитам един въпрос (на който 100% е отговаряно вече).

Колко време преди бърз или PCR тест не трябва да се яде или пие? Мисля, че имаше такова нещо.

• Смея се 6
Публикувано:
преди 3 минути , ivailo_radev каза:

Колко време преди бърз или PCR тест не трябва да се яде или пие? Мисля, че имаше такова нещо.

До този момент покрай служебните ми пътувания и правене на ПСР-и никой не е питал даже яла или пила съм. 

Опит от 3 различни лаборатории

ПП. В Софиямед в лабораторията може да се поиска теста да е от гърлото ( може би и на други места, но за там зная от опит) . Така почти няма дискомфорт от теста.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 11 минути , ivailo_radev каза:

Колко време преди бърз или PCR тест не трябва да се яде или пие?

Опасения от взривоопасен рефлукс?

• Харесвам 2
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 10 минути , ivailo_radev каза:

Аз майтап си правих за "Дързост и красота", ама ето на - 10 дни (горе-долу) по-късно влизам в темата и в серията отново ЕМА казва, че предимствата са повече от недостатъците при ваксината. 😄

За да сменя малко насоката на темата (поне за себе си де), нека попитам един въпрос (на който 100% е отговаряно вече).

Там, където правих последно антигенен тест (бърз тест) пишеше 15 минути преди теста да не се яде. Най-сигурно е да прочетеш в страницата на мястото, където плануваш да се тестваш.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 минути , Zaro каза:

Опасения от взривоопасен рефлукс?

Шегуваш се ти с мен, ама четох наистна на различни места, че може разни ензими в храната да повлияят на резултата.

• Харесвам 1
Публикувано:

Включвам се по темата за скритата смъртност, в частност в България.

На страницата на НСИ има данни за броя умирания в страната по седмици, за период от 5 г. назад.

https://www.nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/умирания-в-българия-по-седмици

https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/Deaths_2016-2021_W12.xlsx

Ако погледнете данните при есенната вълна, по точно от 43 седмица до края 2020, се вижда, че починалите са 40 000+. За сравнение, за всяка от предходните години, в тази част на годината са умирали около 20-22 000 човека, т.е. през 2020 г. има надвишение от близо 20 000 човека. Периодът съвпада именно с есенната вълна. Същевременно статистиката, която се дава за починали от ковид в този период, е за 7 500 човека (за цялата 2020 г. са общо 8 500). На мен това ми изглежда като скрита смъртност, близо тройно по-голяма от официално оповестяваната.

Не съм наясно, но предполагам, че в статистиката за починалите от Ковид не влизат хората, които са умрели малко сред преболедуването, в резултат на усложнения като инфаркти, инсулти и емболии. А едни от основните поражения нанасяни от Ковид са върху сърдечносъдовата система, кръвосъсирването и тромбообразуването, в резултат се получават и тези усложнения, водещи до фатален край. В официалната статистика няма как да влизат и хората, които са били болни, но поради една или друга причина не са успели въобще да получат лекарска помощ и не са били диагностицирани преди смъртта си с Ковид с ПСР. По онова време ПСР тестовете се плащаха лично и за много хора бяха финансово непосилни.

Благодаря на участниците в темата, проечетох доста полезна информация за видовете тестове за антитела, за имунитета след преболедуване и за ваксините, тъй като и за мен този процес предстои в близките дни.

• Харесвам 8
Дани Магелани
Публикувано:
преди 38 минути , ivailo_radev каза:

Не трябва да се мият зъбите. За ядене не съм чувала. Може би и алкохол не бива да се пие, за да не умори гадинките.

• Харесвам 3
Публикувано:

Диагн. на инфекциозни б-т

Име на теста (изследване) Флаг Резултат Единици Референтни стойности
anti-SARS-CoV2 IgG Quantity (Kоличествен) DiaSorin¹ ! 216.0 AU/mL До 12.0 (12.0 - 15.0: Сива зона)

1. Количественият IgG тест служи за оценка на имунния статус СЛЕД преболедуване или ваксинация. Открива антитела насочени срещу шипчестия (Spike) протеин ( S1/S2 ). Правилно е да се изследва около 30-35 дни от началото на оплакванията. Стойност на антителата над 45 AU/mL показва добър имунен отговор.
Тестът може да се използва за оценка на постваксинален имунитет, поне 15 дни СЛЕД втората доза. Очакваеми са нива на антителата над 80 AU/ml.
Коефициент за преизчисляване на стойностите на антитела към международния стандарт са DiaSorin AU/ml*2.6 = 1 BAU ( Binding antibodies Units )

Току що ми излязоха резултатите от теста за антитела в Цибалаб. Интересно, че малко след преболедуването, в средата на ноември, антителата ми бяха 145. В края на януари дарявах кръвна плазма и тогава бяха паднали на 97. Предишните изследвания са правени в лабораторията на ВМА. Референтните граници бяха същите - 12.0 до 15.0 и поради тази причина избрах сега да си направя този тест в Цибалаб, за да мога да съпоставя с предходните резултати. Очаквах сега да са намалели значително, те пък се увеличили 😀 Имам леки съмнения, че преди седмица - две може да съм получил "бустер доза", тъй като имах леки симптоми - дразнене в носоглътката и впоследствие хрема. Направих си антигенен тест от аптеката, който беше отрицателен, но все пак си взех 1 седмица болничен за всеки случай.

Сега въпросът ми е следния: Имам записан час за ваксинация за 10.04 - неделя. При това количество антитела има ли смисъл да се ваксинирам на този етап или да поизчакам и да дам възможност на други, които имат по-голяма нужда от мен?

• Харесвам 4
Публикувано:

Сега ми излезе публикация във фейсбук на МБАЛ - Пазарджик , че едната от медицнските сестри , ваксинирана с Pfizer - втора доза на 11 февруари е починала вчера от Ковид.

Няма да пиша имена, всеки може да си ги види и сам.

Въпроса е защо се е случило, нали ваксините предпазваха от тежката форма на болестта ? 😞

• Харесвам 3
  • Шок 6
Публикувано:

На въпроса на @pazo, аз не бих се ваксинирала при такъв титър на антитела.

Съществува риск от бурна реакция след ваксината. Имам и лични наблюдения, но като източник на този съвет посочвам проф. Петрунов (май беше академик). 

• Харесвам 5
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.