Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
На 9.04.2021 г. в 7:40, Alexander каза:

ама училищата не са важни..

и университети също....

преди 19 часа, но нейм каза:

11-ти клас няма ли в тая държава?

Просто за го забравили 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 минути , Lindt каза:

Може да си довършим ваксините и да си имаме сертификат. Едва ли ще ги иска някой и без друго. 

С всички тези драми около ваксините, на мен би ми било една идея по-сигурно да имам и положителен ПСР, макар да си идва двете седмици официална карантина.

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 4 минути , Victoria каза:

С всички тези драми около ваксините, на мен би ми било една идея по-сигурно да имам и положителен ПСР, макар да си идва двете седмици официална карантина.

От гледна точка за пътуване, вярвам повече във ваксината, отколкото в положителния тест. Но времето ще покаже дали някое от двете има смисъл. 

Не знам, много ми се искаше изобщо да не стигаме до боледуване, та не съм мислила до преди час по въпроса с теста. Ама то и сега по-скоро си мисля за птици и десерт. 

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 17 минути , Lindt каза:

Да, имам абсолютно точна идея. Видяхме се с майка ми покрай изборите в неделя, ама тя беше здрава. И всички мислехме, че го е изкарала със сестра ми преди 6 месеца, защото живеят заедно. 

Явно не е, днес първо тя се тества, защото е сополива от повече дни и после вече ни беше ясно и без бъркане в гърлото какво ще излезе. 

Сега сме в дилема дали да влизаме в официална статистика с pcr или да си седим на терасата и да чакаме ваксината да се грижи за нас.

И дали да си замразя тестото за роти, че едва ли можем да изядем 18 сами, ама това е за другата тема 😄

а майка ти и тя ли е ваксинирана заедно с вас?

макар и да не знам какво е роти, щом имате такава дилема, очевидно сте в добро разположение на духа, което също е важно, да си останете така! 🙂 за другото - аз лично бих си направила и pcr, вече така или иначе са безплатни, и макар в нашата тъжна родина да не се взимат нормални решения на база статистика, е по-добре все пак да се знае какво е реалното положение, вместо да замазват как всичко утихва /защото хората не се тестват/, а всички виждаме, че изобщо не е така; на второ място едно по-официално доказателство би помогнало и улеснило лекарите при лечение, ако се наложи нещо допълнително, вместо да приемат на доверие и честна дума, че става дума за ковид; иначе вярвам, че сте от мислещите хора, които и без наложена отвън карантина, биха се самоограничили

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 1 минута , Lindt каза:

От гледна точка за пътуване, вярвам повече във ваксината, отколкото в положителния тест. Но времето ще покаже дали някое от двете има смисъл. 

Не знам, много ми се искаше изобщо да не стигаме до боледуване, та не съм мислила до преди час по въпроса с теста. Ама то и сега по-скоро си мисля за птици и десерт. 

Имам предвид разните решения на Германия и Франция на младите с първа игла АЗ втората да е РНК ваксина.

Знам ли какво ще стане след 3 седмици и какво ще решат да правят нашите, а и току-виж излез еоще информация за ваксината...

Отделно нещата, които антеа е писала. 👍

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 12 минути , Lindt каза:

Спокойно, всичко ще се нареди по план до пътуването Ви. 

Имам чувството, че всички ще го минем този ковид, но въпросът е кой как ще го изкара..... 

Вчера ми казаха за един приятел, че е с положителен тест и той от притеснение чак до кома е стигнал!

А той и семейството му се пазеха страшно много (винаги с маски, ръкавици и дезинфектант) и пак го закачи той, та понякога е нужно само да сме спокойни и да мислим позитивно. 

• Харесвам 9
  • Браво 1
Публикувано:
преди 41 минути , Lindt каза:

Може да си довършим ваксините и да си имаме сертификат. Едва ли ще ги иска някой и без друго. 

Това май не го препоръчват след скоро прекаран ковид. По-добре преди втората доза си пуснете тест за антитела и да се консултирате с лекар.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 31 минути , Lindt каза:

😷 Те отлагат ваксините, ако някой между първата и втората доза се разболее от Ковид (и го кара леко) или не разбирам правилно?

Да, 100% е по-добре с ваксина, но докато ви минат още 6 седмици до тогава...  😉

преди 21 минути , Victoria каза:

Аз съм си го мислила това за АЗ - че  нали не била никак ефективна към ЮАРския щам, но не би имало логика от туристи да приемат стар PCR тест за преминал Ковид, а не и ваксина. На PCRa не пише щамовете, ако не се изследва специално. В темата за Ограничения за Ковид имаше изрично посочени две Астра Зенеки, които се признават за ваксинация в Тайланд. Щях да ги ровя колко вида са АЗцките, но така и не ми остана време

Линк към инфото в Ограниченията

Спойлер

преди 12 минути , antea каза:

🙂за другото - аз лично бих си направила и pcr, вече така или иначе са безплатни, и макар в нашата тъжна родина да не се взимат нормални решения на база статистика, е по-добре все пак да се знае какво е реалното положение, вместо да замазват как всичко утихва /защото хората не се тестват/, а всички виждаме, че изобщо не е така; на второ място едно по-официално доказателство би помогнало и улеснило лекарите при лечение, ако се наложи нещо допълнително, вместо да приемат на доверие и честна дума, че става дума за ковид;

Подкрепям. Мои близки имаха кошмарни моменти с короната и приема в болница есента и зимата, защото нямаха положителни тестове за Ковид (отрицателен PCR тест или в другия случай - лична преценка, че няма нужда да си прави тест като мъжа й е с Ковид и тя има същите симптоми). Просто не знаеш на какъв лекар ще попаднеш и дали няма да неглижира, ако се наложи по-сериозно нещо... Better safe than sorry.

• Харесвам 5
Публикувано:

Понеже имах хрема в продължение на 10 дни, а няколко вечери качих и температура до 38.1*C, реших все пак да се запозная с моя личен лекар (от 7 години сме фиктивно записани при него, но все си ползваме частното здравеопазване при нужда). Та като му казах какви са ми симптомите и той въобще не искА да ме прегледа, а веднага ми даде някакъв код за безплатен ПСР тест. Обаче аз преди това си бях направил вече един бърз тест и беше отрицателен, та така и не отидох да си направя тоя ПСР. Вече сме четвърти ден след оплакванията и бих казал, че ми мина. Явно си е било поредния вирус.

Въпроса ми е този безплатен ПСР, който ми даде личния, колко давност има? Дали след месец/два мога да го използвам за някое пътуване? 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:

Не мога да отговоря конкретно за ПСР тест, но направленията издавани от лекар са със срок на валидност 30 дни. Със сигурност не е повече, но поне на теория няма ограничение в броя на направленията,  които могат да ви бъдат издавани вкл.  за ПСР тест. 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 25 минути , oli_mali каза:

Понеже имах хрема в продължение на 10 дни, а няколко вечери качих и температура до 38.1*C, реших все пак да се запозная с моя личен лекар (от 7 години сме фиктивно записани при него, но все си ползваме частното здравеопазване при нужда). Та като му казах какви са ми симптомите и той въобще не искА да ме прегледа, а веднага ми даде някакъв код за безплатен ПСР тест. Обаче аз преди това си бях направил вече един бърз тест и беше отрицателен, та така и не отидох да си направя тоя ПСР. Вече сме четвърти ден след оплакванията и бих казал, че ми мина. Явно си е било поредния вирус.

Въпроса ми е този безплатен ПСР, който ми даде личния, колко давност има? Дали след месец/два мога да го използвам за някое пътуване? 🙂

Съмнявам се резултата да ви го направят на английски.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Lindt каза:

Ние сме на края на шеста седмица след първа доза, тестът е достатъчно положителен. 

Надявам се поне да мине леко. И да си бяхме проверявали антитела, все тая, явно не са стигнали.

16180671528808700458726997006871.jpg

От чисто любопитство бих искал да попитам каква реакция направихте след първа игла АЗ? Вдигнахте ли температура? И аз съм на шеста седмица след първа доза АЗ, доста силна реакция направих и се чудя дали имам някакъв имунитет. Затова питам. 🙂

Публикувано:
преди 2 часа, Lindt каза:

Да, имам абсолютно точна идея. Видяхме се с майка ми покрай изборите в неделя, ама тя беше здрава. И всички мислехме, че го е изкарала със сестра ми преди 6 месеца, защото живеят заедно. 

Явно не е, днес първо тя се тества, защото е сополива от повече дни и после вече ни беше ясно и без бъркане в гърлото какво ще излезе. 

Сега сме в дилема дали да влизаме в официална статистика с pcr или да си седим на терасата и да чакаме ваксината да се грижи за нас.

И дали да си замразя тестото за роти, че едва ли можем да изядем 18 сами, ама това е за другата тема 😄

Не, не, това е бъг в софтуера на чипа. Моите приятели рептилите, които правят чиповете, казаха, че в следващия ъпдейт ще изчистят дефекта, но засега трябва да се ползва следния временен workaround: Мигваш бързо три пъти и ще видиш меню. Посочваш с очи на "Restart" (още не са пуснали българско меню, но се работи) и мигваш пак. И ще се оправят нещата.

• Харесвам 2
  • Браво 1
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 13 минути , Suunto каза:

От чисто любопитство бих искал да попитам каква реакция направихте след първа игла АЗ? Вдигнахте ли температура? И аз съм на шеста седмица след първа доза АЗ, доста силна реакция направих и се чудя дали имам някакъв имунитет. Затова питам. 🙂

Ами ние двамата нямахме температура. Аз по принцип не вдигам такава, май съм имала два пъти в живота си. Но бяхме ужасно отпаднали, и ни болеше главата в деня след ваксината. Ръката не я коментирам, болеше ме поне седмица. Сега е подобно състоянието ни, но май сме по-добре. Не гарантирам, че ще се задържим така, но се надявам.  

П.П. А може ли да звъннем в неделя на личната лекарка и да ни даде направление? Или чак в понеделник. Че то хубаво тест, ама губим 3 дни в карантина и почваме отначало броенето след положителен.

А ако си хоум офис, длъжен ли си да си болничен? 

• Харесвам 3
Публикувано:

Lindt, бързо да ви мине!

PCR тестът е важен, ако сигнете до влошаване, което силно се надявам да не става при вас.

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:
26 minutes ago, Lindt said:

П.П. А може ли да звъннем в неделя на личната лекарка и да ни даде направление? Или чак в понеделник. Че то хубаво тест, ама губим 3 дни в карантина. 

При добро желание може, но ще е с амбулаторен номер от понеделник (работен ден), така че тия 3 дни пак ги губиш. 

П. П. Те ще са за сметка на...  да кажем доброто ви възпитание , поздравления за което.

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 43 минути , Lindt каза:

Не съм сигурна, но не би трябвало.

Леля ми го кара наскоро и доколкото знам си е работила от вкъщи, предполагам официално. Пък и едва ли държавата ще се натиска да ти плаща болничния.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 48 минути , Lindt каза:

Ами ние двамата нямахме температура. Аз по принцип не вдигам такава, май съм имала два пъти в живота си. Но бяхме ужасно отпаднали, и ни болеше главата в деня след ваксината. Ръката не я коментирам, болеше ме поне седмица. Сега е подобно състоянието ни, но май сме по-добре. Не гарантирам, че ще се задържим така, но се надявам.  

П.П. А може ли да звъннем в неделя на личната лекарка и да ни даде направление? Или чак в понеделник. Че то хубаво тест, ама губим 3 дни в карантина и почваме отначало броенето след положителен.

Бързо възстановяване! Да е в най-лека форма! 

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 55 минути , Lindt каза:

Ако искаш да спестиш на работодателя 1/3 от заплатата за Април си вземи болничен , на вас няма да се отрази , но ще облекчите работодателя си.

Вероятно и ще ви го изплатят преди краят на месеца , ако счетоводителя го подаде другата седмица.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 часа, oli_mali каза:

Вече сме четвърти ден след оплакванията и бих казал, че ми мина. Явно си е било поредния вирус.

преди 2 часа, stanimir каза:

Не мога да отговоря конкретно за ПСР тест, но направленията издавани от лекар са със срок на валидност 30 дни. Със сигурност не е повече, но поне на теория няма ограничение в броя на направленията,  които могат да ви бъдат издавани вкл.  за ПСР тест. 

И в добавка - на направленията има номер на личния лекар, който го е издал. От много разнообразни направления покрай детето и личната му лекарка знам, че лабораториите автоматично изпращат резултата на лекаря издал направлението (по този негов личен идентификационен номер). Просто като излязат резултатите и се чувам с нея по телефон без аз да й пращам резултата на мейл или да й го нося на хартия. Ще е леко конфузно след примерно 25 дни да получи пресен-пресен резултата от PCR назначен сега  🙂  Естествено, зависи от ЛЛ и изобщо да не му пука за това направление, болни ли сте и кога ще си го направите.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 55 минути , Lindt каза:

Зависи каква ви е работата и дали сте в кондиция да работите. Сега може да сте окей, но след седмица да ви гърми главата от главоболие или друго, а по законите на Мърфи точно тогава да се струпа много работа.

преди 2 минути , ivan69 каза:

Ако искаш да спестиш на работодателя 1/3 от заплатата си вземи болничен , на вас няма да се отрази , но ще облекчите работодателя си.

Болничните се плащат на 80% от възнаграждението (по трудов договор) - ако сте на ниска заплата по договор, да кажем 800 лв, няма да ви бърка дали сте или не сте в болничен, но ако сте по трудов договор на 2-3-4и т.н. хиляди лева месечно, 20% по-малко за две седмици се усеща повече. 😉 АКО с работодателите ви имате практики за възнаграждения тип пари-в-плик може да говорите с тях да сте в болнични по документи (80% ги плаща НОИ, а не те), но да си работите от къщи както до сега и разликата от тези 80% до 100те % на месечното ви възнаграждение да я получите в месечния си плик.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 минута , Coo каза:

Болничните се плащат на 80% от възнаграждението (по трудов договор) - ако сте на ниска заплата по договор, да кажем 800 лв, няма да ви бърка дали сте или не сте в болничен, но ако сте по трудов договор на 2-3-4и т.н. хиляди лева месечно, 20% по-малко за две седмици се усеща повече. 😉 АКО с работодателите ви имате практики за възнаграждения тип пари-в-плик може да говорите с тях да сте в болнични по документи (80% ги плаща НОИ, а не те), но да си работите от къщи както до сега и разликата от тези 80% до 100те % на месечното ви възнаграждение да я получите в месечния си плик.

Така е , но не се удържа ДОД , така че сумата е същата , или почти същата....

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , ivan69 каза:

Така е , но не се удържа ДОД , така че сумата е същата , или почти същата....

Ами хич не е почти... За 10 дни болнични, от които 8 работни взех около 250 лв. по-малко.

Публикувано:
преди 13 минути , mililia каза:

Ами хич не е почти... За 10 дни болнични, от които 8 работни взех около 250 лв. по-малко.

Все пак първите 3 дни се плащат от работодателя , така че НОИ са ти платили от 10 дни ( осем работни) само 5 дни , не ми се спори ,но ако има разлика тя е 2-3% , естествено ако работодателя те осигурява на реалната сума...Другото е да получаваш заплата над максималният осигурителен доход , тогава би могло да има разлика...

• Харесвам 7
Публикувано:

Не е само това.

Разликата е по-голяма, ако си сменил работа и новата заплата е доста по-голяма - гледат се осигуровките от последните 18 месеца.

Също така, ако си над максималния осигурителен праг, разликата може да стане доста дебела.

• Харесвам 7
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.