Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 14 минути , Victoria каза:

Не е само това.

Разликата е по-голяма, ако си сменил работа и новата заплата е доста по-голяма - гледат се осигуровките от последните 18 месеца.

Също така, ако си над максималния осигурителен праг, разликата може да стане доста дебела.

Да обобщим , ако за последните 18 месеца месеца заплатата ти е била между 650 и 3000 лв. бруто и не е променяна и  ако работодателят те е осигурявал на реалната сума , НОИ ще ти плати колкото би ти платил работодателя  ако не си вземеш болничен , във всички други случаи не ти е изгодно да си взимаш болничен

• Харесвам 6
Публикувано:

Е това - България е страната на неограничените възможности. Болничен се взима според това дали ти е изгодно 🤔  Аз отивам да изгоря дипломата си и да се прекфалифицирам.

@Lindt бързо да оздравявате и без усложнения.

• Харесвам 14
  • Шок 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
14 minutes ago, Velyana said:

Е това - България е страната на неограничените възможности. Болничен се взима според това дали ти е изгодно 🤔  Аз отивам да изгоря дипломата си и да се прекфалифицирам.

@Lindt бързо да оздравявате и без усложнения.

Ама иначе сме с претенции на квадрат,  ала-бала. Мила родна картинка,  не знам защо се изненадваш 😉

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 22 минути , Velyana каза:

преди 9 минути , stanimir каза:

Ама иначе сме с претенции на квадрат,  ала-бала. Мила родна картинка,  не знам защо се изненадваш 😉

Кое не стана ясно? @Lindt попита има ли смисъл да си взима болничен като работи онлайн. @mililia Обясни , че при 10 календарни дни болничен е получила 250 лв по-малко . Ако трябва да сме принципни , Линдт трябва да си вземе болничен , но има вероятност да получи по-малко пари по една или друга причина и да си удължи карантината с 3+ дни . Просто се опитваме да да  подскажем какво би се случило , крайното решение си е нейно . 

• Харесвам 10
Публикувано:

@Coo @ivan69 първите 3 дни обезщетението се изплащат 70%, от 4тия започват 80% (https://www.lex.bg/laws/ldoc/1597824512 - чл. 40 ал. 5). Пиша го за хора, които биха искали точно да си сметнат колко биха получили.

И, да, можете да не си вземете болничен, аз познавам поне 1 човек, който си е работил хоум офис и си е спазил карантината, но не го е представил пред работодател. 

@Velyana все пак ние сме държава, където можеш да не ходиш на работа с месеци с фалшив болничен. Има такива хора, които го правят най-безскрупулно. 🙂 

• Харесвам 3
Публикувано:

Моята препоръчка е да се пусне отпуска, вместо да се взима болничен, най-малко защото болничните се изплащат 2 седмици след подаване на информация от работодател. 

Публикувано:
преди 7 часа, stanimir каза:

Да бе, ние българите не знам си кво. Мениджърът ми (французин на 60тина години) го кара наскоро и си работеше през цялото време. От повече от година ни е забранено да стъпваме в офиса и си работим вкъщи. По чия логика трябва да си взима човек болничен при ковид тип лека настинка?

Може би е някакъв код на честта - хем да източа малко парици от държавата, хем като се върна (след двуседмично затъпяване и гледане в една точка) да ми се е натрупала много работа на главата - и тогава вече да получа сериозно главоболие.

• Харесвам 12
  • Браво 1
Публикувано:

Мисля , че питането на Lindt беше дали  е длъжна да си вземе болничен, а не кое е по изгодно.  Аз поне така я разбрах, че не и се стои затворена 10 дена и да гледа Нетфликс и да готви само 😂
@darinamarinovaНе знам тез хорица където си взимат фалшиви болнични например  или взимат болничен, за да “облекчат работодателя си” дали са се замисляли, че единственото което точат е собствените си джобове, защото тез пари не извират Стара Планина или Рила , а идват от здравните вноски. 

• Харесвам 14
  • Замислям се 1
Публикувано:

преди 39 минути , Velyana каза:

Мисля , че питането на Lindt беше дали  е длъжна да си вземе болничен, а не кое е по изгодно.  Аз поне така я разбрах, че не и се стои затворена 10 дена и да гледа Нетфликс и да готви само 😂
@darinamarinovaНе знам тез хорица където си взимат фалшиви болнични например  или взимат болничен, за да “облекчат работодателя си” дали са се замисляли, че единственото което точат е собствените си джобове, защото тез пари не извират Стара Планина или Рила , а идват от здравните вноски. 

Питането ми дали е задължително да си вземеш болничен е точно заради тези конкретни сметки.

Нямам идея как е в Швейцария. Обаче тук, ако взимаш над 3000 бруто/ 2300 нето, ударът е сериозен. Ако сте двама, е двоен проблем за семейния бюджет 🙂 

В конкретния случай аз в момента не работя, но винаги ще предпочета да не гледам в една точка 2 седмици, а колегите ми да трябва да се разчекнат, защото "аз кихам".

От друга страна преди 2020 нямах право да върша работата си на бюро и компютър от вкъщи, така че ходех кихаща в офиса. И децата на колегите, до които е стигнало това  моето кихане, го отнасяха с антибиотици. По един или друг начин пак оставахме без колега в редиците, защото родителят вече не може да се изплъзне от болничен.

Така че се радвам, че малко поузряха работодателите тук, а ако не са, поне може да ползваш маска и да дезинфекцираш на работното си място. 

За вариантите работодател да ти дава пари в плик, за да работиш докато си болен за сметка на държавата, не ми се коментира. 

• Харесвам 11
  • Браво 2
Публикувано:

@Gentleman Basta,  друго имах предвид, @Velyana го е описала. 

П. П. Всъщност не идват от здравните вноски или по точно не от тези към НЗОК. 

Осигуряването е към фонд "Общо заболяване и майчинство". Аз например съм избрал да не се осигурявам към него и нямам право на болнични. 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 3 минути , stanimir каза:

@Gentleman Basta,  друго имах предвид, @Velyana го е описала. 

П. П. Всъщност не идват от здравните вноски. 

Честит професионален празник на стоматолозите!

Да сте здрави и силни, за да помагате на хората в нужда!

Специални поздрави и на АлександраКо!

• Харесвам 5
Публикувано:

Не мисля, че е задължително да вземеш болничен, но е задължително да си в карантина там колкото дни е ...личният лекар не се интересува къде работиш, длъжен е да издаде болничен, ако поискаш.

Та въпросът е дали си в състояние да работиш докато си с Ковид ако си в хоум офис и да не стане проблем ако се влошиш или шефът ти те извика в офиса пък ти не трябва да излизаш. 

• Харесвам 8
Публикувано:

нормативно нещата стоят така

Чл. 6. (1) Временна неработоспособност е налице в случаите, при които осигуреното лице не може или е възпрепятствано да работи поради: общо заболяване; злополука; професионална болест; лечение в чужбина; санаторно-курортно лечение; належащ медицински преглед или изследване; карантина; отстраняване от работа по предписание на здравните органи; гледане на болен или на карантиниран член от семейството; належащо придружаване на болен член от семейството за медицински преглед; изследване или лечение в същото или в друго населено място, в страната или в чужбина; бременност и раждане; гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина в заведението.
(2) Отпускът поради временна неработоспособност се оформя с болничен лист по образец, утвърден с акта на Министерския съвет по чл. 103а от Закона за здравето.
(3) При временна неработоспособност болничен лист се издава за времето от първия ден на настъпване на временната неработоспособност до нейното възстановяване или до установяване на трайно намалена работоспособност от ТЕЛК, независимо от това, дали по него ще се плати парично обезщетение, с изключение на случаите по чл. 9, ал. 1 и 4.

Чл. 12. Не се издава болничен лист за временна неработоспособност:
------
2. когато при прегледа се установи, че осигуреният е работоспособен; в този случай в служебната бележка, ако такава се поиска, се отбелязват датата и часът на явяването и на напускането на лечебното заведение;

от това, според мен, следва, че ако човек е работоспособен и не е възпрепятстван да работи, независимо от предписанието за карантина, понеже не напуска дома си, не е задължително да му се издаде болничен лист
  • Харесвам 10
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 24 минути , Lindt каза:

Питането ми дали е задължително да си вземеш болничен е точно заради тези конкретни сметки.

Нямам идея как е в Швейцария. Обаче тук, ако взимаш над 3000 бруто/ 2300 нето, ударът е сериозен. Ако сте двама, е двоен проблем за семейния бюджет 🙂 

В конкретния случай аз в момента не работя, но винаги ще предпочета да не гледам в една точка 2 седмици, а колегите ми да трябва да се разчекнат, защото "аз кихам".

От друга страна преди 2020 нямах право да върша работата си на бюро и компютър от вкъщи, така че ходех кихаща в офиса. И децата на колегите, до които е стигнало това  моето кихане, го отнасяха с антибиотици. По един или друг начин пак оставахме без колега в редиците, защото родителят вече не може да се изплъзне от болничен.

Така че се радвам, че малко поузряха работодателите тук, а ако не са, поне може да ползваш маска и да дезинфекцираш на работното си място. 

За вариантите работодател да ти дава пари в плик, за да работиш докато си болен за сметка на държавата, не ми се коментира. 

В Швейцария не се отразява негативно на метнат заплатата, но хората наистина рядко са в болнични. А и за да получат болничен трябва да отидат на лекар и това до определена сума не се плаща от застраховката, а си го плащаш сам.
Аз в момента нямам право да работя и  получавам цялата си заплата, но всяка седмица звъня на шефа си да му се моля да работя, защото то направо си е голямо затъпяване 😣

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 20 минути , Velyana каза:

....

Аз в момента нямам право да работя и  получавам цялата си заплата, но всяка седмица звъня на шефа си да му се моля да работя, защото то направо си е голямо затъпяване 😣

Западните жени са се побъркали🤣  

Дано не се обидиш, шегувам се. Сигурно е наказание. Не можеш ли да караш курсове? Винаги съм мислила, че ако специалист не трябва да работи, това ще му осигури точното време, за да проучи последните открития в своята сфера.  

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 3 минути , Lindt каза:

Западните жени са се побъркали🤣  

Дано не се обидиш, шегувам се. Сигурно е наказание. Не можеш ли да караш курсове? Винаги съм мислила, че ако специалист не трябва да работи, това ще му осигури точното време, за да проучи последните открития в своята сфера.  

Ами аз чета и правя някакви онлайн курсове постоянно, но просто ми липсва работата, контакта с пациенти, да приложа на практика това което съм прочела, да го обсъдя с колеги или с шефа. Абе даже и караниците с хирурзите ми липсват 😂😂😂

наистина е наказание, но това е положението - пандемия е 😂 

Но мога да препоръчам на всеки със свободно време Duolingo и да започне да учи нов език 😉

• Харесвам 8
  • Браво 1
Публикувано:

У нас се взимат много лесно болнични и много хора си изпълват квотата за годината редовно, без да са били болни.

Понеже работя в голяма немска фирма и постоянно имаме всякакви видове малки и големи събрания, приказки, цели, графики и др, има и графика за болничните.

Целта спусната от Германия (Х брой хора на 100) не я превишаваме почти никога или да се разбира, че в Германия не взимат по-малко болнични от нас.

Имам разни преки шефове от по над 20год във фирмата, ходили десетки пъти по командировки там и всеки ден срещащи се с немските си колеги онлайн и не един път ми са ми обяснявали, как немеца като си чукне пръста с отвертката и взима веднага болничен от 5-7 дни.

На Запад има едни други болнични, които са много разпространение и у нас за сега са рядкост. Това са болнични поради стрес, депресия и други от сорта, като там с лекота се взимат месеци, 2-3-4-6 и си е недоказуемо дали си в депресия или не.

В Испания също съм виждал лично, подобни болнични поради депресия по 4-6 месеца. Поне аз, не съм виждал в България нещо подобно.

• Харесвам 16
  • Шок 1
Публикувано:
преди 8 минути , Alexander каза:

На Запад има едни други болнични, които са много разпространение и у нас за сега са рядкост. Това са болнични поради стрес, депресия и други от сорта, като там с лекота се взимат месеци, 2-3-4-6 и си е недоказуемо дали си в депресия или не.

В Испания също съм виждал лично, подобни болнични поради депресия по 4-6 месеца. Поне аз, не съм виждал в България нещо подобно.

Ние не сме разглезени като западняците. На българина му е калена психиката от соц безумията. Не, че сега са по-малко.

Нас депресии не ни ловят! Пу, да не чуе Дяволът!😉

• Харесвам 3
  • Шок 1
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 12 минути , Дани Магелани каза:

Ние не сме разглезени като западняците. На българина му е калена психиката от соц безумията. Не, че сега са по-малко.

Възможно е, за мен по-скоро българинът го е срам, както от много други неща, да отиде на психиатър или да се направи на депресиран, защото ще му се смеят, а той е много чувствителен на тази тема.

А на Запад психиатъра е от най-търсените лекари, дори е по-важен понякога от другите лекари. Давам пример.

Пациент   излекуван напълно според стандартните лекари, ако психиатъра каже, че психически не е добре, остава в болничен.

Обратното също е възможно, лекаря казва, че не си напълно излекуван от нещо, но психиатъра казва, че си ОК и приключва болничният или с две думи основната дума я има психиатъра.

Има уникални безумия и в чужбина, за които повечето българи няма да повярват, че съществуват, а те са дори законови.

• Харесвам 9
  • Шок 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Тия болнични са за burnout обикновено/синдром на професионално прегаряне, където има елемент на депресия, но не само. [Иначе депресията не е трудно да се види от достатъчно опитен психолог/психиатър.]

• Харесвам 5
Публикувано:

@Alexander въпрос на култура. При нас психическите проблеми са тема табу и не се говори за тях. В последната година няколко човека са ми споделили, че са имали панически атаки (задушаване и т.н.) - за 1 знам, че е ходил при психолог. Не знам и колко човека са имали, но ги пазят в тайна. Всъщност една колежка се оказа, че е направила преди години спонтанен аборт и за нея е било края на света, а статистически 1 от 3 бременности имала такъв край (тук пише, че е 1 от 5). Но и за това не се говори, пази се в тайна.

А колко ни е здрава психиката ... мисля, че през последната година видяхме колко хора "изплискаха" в някаква степен. Видимо е при лични контакти, във фейсбук, видимо е тук в Магеланци. Надали е двуцифрен процентът на тези, които са потърсили помощ.

• Харесвам 17
  • Браво 1
Публикувано:
преди 7 минути , Дани Магелани каза:

Мисля, че по-скоро ако си депресиран тук, всички ти казват, че е нормално, има защо, животът е гаден. Няма какво да променяш, просто си адекватен на условията. Но ти може да го интерпретираш различно, не вреди 🙂

Публикувано:

Има болнични при стрес и депресии, но се издават от психодиспансера. Не мисля, че са рядкост, особено ей сега при смяна на правителството и де що има свързани с него администрации, пак ще станат “популярни”. Тези болнични не могат да се оспорват, продължителни са и щом някой по-висш чиновник усети, че мястото му се клати, хич не се срамува от психичното си състояние🙂

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 28 минути , Alexander каза:

У нас се взимат много лесно болнични и много хора си изпълват квотата за годината редовно, без да са били болни.

Понеже работя в голяма немска фирма и постоянно имаме всякакви видове малки и големи събрания, приказки, цели, графики и др, има и графика за болничните.

Целта спусната от Германия (Х брой хора на 100) не я превишаваме почти никога или да се разбира, че в Германия не взимат по-малко болнични от нас.

Имам разни преки шефове от по над 20год във фирмата, ходили десетки пъти по командировки там и всеки ден срещащи се с немските си колеги онлайн и не един път ми са ми обяснявали, как немеца като си чукне пръста с отвертката и взима веднага болничен от 5-7 дни.

И моите впечатления са такива. Хората в Германия взимат по-често болничен (но стига да не надвишават определи брой седмици болничен наведнъж, получават пълна заплата) Сестра ми (в България) имаше възпаление на очите, работи на компютър и въпреки това не си взе болничен, а продължи да работи, защото имала много работа и важни проекти. Мен това ме шокира, в Германия в същата ситуация се взима болничен и другите колеги заместват както могат.

За това пък в Германия бременните при нормално протичаща бременност не си и помислят за болничен. Ежедневието им продължава нормално, в България оставам с впечатлението, че доста бременни излизат в болничен, особено последните месеци.

А психическите проблеми ги има навсякъде, бърнаут, Паник атаки, депресия. Но в България е срамно и рядко се говори открито.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 13 часа, Suunto каза:

От чисто любопитство бих искал да попитам каква реакция направихте след първа игла АЗ? Вдигнахте ли температура? И аз съм на шеста седмица след първа доза АЗ, доста силна реакция направих и се чудя дали имам някакъв имунитет. Затова питам. 🙂

Ази дъщеря ми сме с АЗ, вечерта вдигнахме температура, аз -  37.8, тя-малко над 38. Треска, болки в цялото тяло до вечерта на следващия ден. Около 24 часа не ни беше добре и после се оправихме. При дъщеря ми мястото, където беше поставена ваксината, стана твърдп за няколко дни и после се оправи. Това е.

• Харесвам 5
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.