Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

@neuromancer ами пак не мога да я разбера логиката на това заключение, а искам

от 400 души ваксинирани болни от всякакви варианти, 5,4% от тези с втора доза са с ЮА вариант, значи 94,6% от ваксинираните с две дози са със стандартния, което, по пътя на твоята логика трябва да значи, че ваксината е 17 пъти по-неефективна към стандартния, за който е правена, което е абсурдно заключение и отново не дава яснота с какво неваксинираните са по предпазени от ЮА варианта, щом при тях се среща само при 0,7%, а пък иначе ЮА вариантът бил 1% от всички случаи, което би трябвало да значи почти толкова и за групата от 400 човека ваксинирани с една или с две дози /не дават какво е вътрешното съотношение в тази група/

от такива откъслечни данни трудно могат да се правят каквито и да било изводи, било то и с дедукция

• Харесвам 3
Публикувано:

Не че неваксинираните са по-предпазени, просто ваксината отсява и пропуска повече от юа щам и спира другите, затова крайния резултат е такъв

• Харесвам 4
Публикувано:

Статия от този следобед за АЗ:

Избор на ваксини през е-регистъра ще има след месец, възможно е Астра Зенека да бъде изтеглена: В писмо от португалското председателство на Евросъюза се препоръчва като общоевропейски подход да се ограничи прилагането на ваксината на "Астра Зенека" при хора под 50-годишна възраст. Нашите експертни съвети трябва спешно да дадат становище. Това каза на брифинг пред Столична РЗИ министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той призна, че интересът към оксфордската ваксина осезателно е спаднал. Заради ниското доверие към препарата възникват няколко въпроса:
- какво да се прави с хората, които вече имат поставена първа доза от ваксината;
- как да се постъпи с тези, които желаят да си поставят "Астра Зенека", ако тя бъде спряна от употреба.

още на https://offnews.bg/zdrave/izbor-na-vaksini-prez-e-registara-shte-ima-sled-mesetc-vazmozhno-e-as-749777.html

• Харесвам 4
Публикувано:

Аз буквално преди една седмица излязох от карантина, на 5 април. След две седмици битка с корона-та, в която ми се "разказа играта", тя, надявам се, ме заряза. Освен, че се чувствам мега уморена, други оплаквания май нямам. Но за колко дълго, кой знае? Благодарна съм, че не стигнах до болница, но само Господ знае дали и след колко време гадта ще ме налети наново. Със смесени чувства съм към съществуващите ковид-ваксини, но иначе бих се ваксинирала незабавно, ако знам, че някоя ваксина наистина ще ме предпази. Личната лекарка ми каза след около 40 дни да си направя тест за антитела и че поне няколко месеца не е нужно да се ваксинирам.

Само че чета, слушам, че с Астра Зенека нямало да ваксинират жени под 55г., заради евентуални тромбози. Е, аз и без това сякаш клоня към РНК ваксините, но пък имам по-възрастни близки, та ми стана интересно - че по-възрастните от 55г. жени не са ли застрашени от тромбози?
Не съм лекар, но си мисля, че с възрастта даже тази вероятност се увеличава, по презумция. Тогава какво, на възрастните ще слагат Астра Зенека, пък кой оцелее - оцелее. На другите - стига им толкова - чао. Някой може ли да отговори, ако е по-наясно?

• Харесвам 2
Публикувано:

@iaia_mama

става дума за много-много рядък /1:250 000/  вид тромбоза в съпровод с тромбоцитопения /което е противоположното състояние на това, което предизвиква обичайно тромбози/, и което е установено предимно /ако не и изцяло/ при жени под определена възраст; иначе възникналите "обичайни" тромбози след ваксинация не се различават като брой и съотношение спрямо неваксинираната популация

пожелавам ти бързо цялостно възстановяване 🙂

• Харесвам 3
Публикувано:

antea,   благодаря за пожеланието  🙂
Да разбирам ли, че майка ми, примерно, която е даже над 65г., поради възрастта си е не или поне по-малко застрашена от подобна тромбоза, ако се ваксинира с Астра Зенека?

Публикувано:

ами засега май не са изнасяни данни за жени на такава възраст, които да са получили този вид събитие, поради това, в държавите, където ограничават поставянето на млади хора (или жени в частност в някои) я слагат в по-високата възрастова група; също така по-възрастните хора имат и много по-малко (спрямо младите) от обичайните странични реакции след ваксинацията като температура, втрисане, отпадналост и болки в мускулите

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 17 минути , iaia_mama каза:

antea,   благодаря за пожеланието  🙂
Да разбирам ли, че майка ми, примерно, която е даже над 65г., поради възрастта си е не или поне по-малко застрашена от подобна тромбоза, ако се ваксинира с Астра Зенека?

Според мен, ваксината на АЗ ще я изтеглят и ще спрат ваксинирането с нея.Днес четох, че Германия ще преговаря за Спутник.

https://www.google.com/amp/s/www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Izvunredno-Ministurut-Nikoi-ne-iska-Astra-Zeneka-mozhe-da-ya-izteglim-1072860%3famp=true

Изчакайте малко с ваксинирането на майка ти.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 2 минути , AlexandraKo каза:

Изчакайте малко с ваксинирането на майка ти.

А, Алекс, тя и без това се чуди  🙂 
По-скоро аз напирам за ваксина, че като знам какво чудо преживях от 18 март до 2 април - изгорях от температура и като минеше 38, зверски болки от главата до петите, нищо друго. Мани, мани!

• Харесвам 3
Публикувано:

Никъде в Европа не се говори за изтегляне на АЗ. Няколко държави са спрели временно употребата и, повечето са наложили възрастови ограничения.

Два големи изследователски екипа в университетите в Ротердам и Утрехт, ако не се лъжа, продължават да проучват връзката между ваксината и редките състояния на тромбоза.

Не, че е изключено и изтеглянето и на по-късен етап, но нашият министър както обикновено  се изказва спрямо обществените нагласи, а не спрямо наличните данни.

Но щом човек се притеснява, по-добре да изчака или избере друга ваксина.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 5 часа, Мари Николова каза:

С какво точно неваксинираните са защитени повече на ЮА щам или заради какво ваксинираните са изложени на по-голям риск?

Преди повече от седмица бях публикувал едно видео на белгийския специалист по ваксините Геерт Ванден Бош (Босхъ се четяло името на фламандски каза @zon). Там той дава много ясен отговор на въпроса ти. И не е само той. Примерно минута 14:20 и най-вече минута 21:00 от видеото. Ето как неговите тези се потвърждават от реалноста.

Накратко го сумирам на български. Това не са мои думи, моля без плитки подмятания относно познания по вирусология:

Имаме си наша естествена имунна система. Основната ни защита срещу вируси са естествените ни клетки убийци на такива (лимфоцити). Те разпознават широк спектър от вируси (включително коронавируси), както и всички техни варианти. Те разпознават цели молекулярни модели, които не се променят при различните варианти на вирусите.

Антиген-презентиращи клетки са имунни клетки, които поглъщат/ "смилат" вируса и после "презентират" парчета от него на повърноста си. По този начин имунната ни система вече добре разпознава патогена и насочва естествените ни клекти (лимфоцити) убийци към вирусите и те се справят с него (знаят към какво да се насочат). 

При ваксинация или при асимптоматично прекарване на вируса се създават антитела (за които толкова много се говори тук, изследват се, броят се и пр). Тези антитела, обаче, за разлика от естестените ни клетки убийци, са антигенно специфични - строго специфични към спайк протеина на определен коронавирус (в случая), даже би могло да се каже към определен вариант на този вирус. Те пречат на спайк протеина на вируса да се закрепи към нашите клетки. При оригиналния вариант на вируса, след като антиген-презентиращите клекти покажат естеството му, тези временни, антитела получени от ваксина или от леко прекарване на инфекцията, които имат много силен афинитет към този протеин, спасяват положението и човек не се разболява. 

Спайк протеина на вируса, обаче, е най-изменчивата му част, от него зависи и степента на инфекциозност. При "избягващата мутация" на коронавируса този спайк протеин се променя и се захваща много по-здраво за клетките. Временните, получени от реакция към ваксината антитела, вече не са в състояние да попречат на захващането на вируса към нашите клетки, защото са много строго специфични към S-протеина на оригиналния вариант. Те обаче все пак имат някакъв афинитет и към новия вариант, разпознават неговия спайк протеин и успяват да "надбягат" и подтиснат нашите естествени клетки убийци, които ако ги нямаше тези временни антитела, щяха да си свършат работата и да елиминират вирусите.

Затова ваксинираните са изложени на по-голям риск към новите варианти на вируса от не-ваксинираните. Тези неща ги разправяше и изтъкнатия микробиолог и имунолог проф. д-р Сухарит Бакди (като имам повече време ще се разтърся и за неговите презентации) още през лятото и есента, писа отворено писмо до танте Меркел, но няма кой да слуша...

П. П. Това би било и възможно обяснение защо в северна Италия преди една година са умирали от ковид повече хора с поставена противогрипна ваксина предната есен. Има и друго обяснение, разбира се - това, че предимно по-възрастните си слагат противогрипни ваксини.

Аз веднага правя връзка и със започването от миналата есен (2020 г.) на изискване за подписано информирано съгласие преди поставяне и на противогрипните ваксини в Италия. Преди не се е изисквало такова.

• Харесвам 16
  • Браво 1
Публикувано:
преди 34 минути , FlyTraveler каза:

Преди повече от седмица бях публикувал едно видео на белгийския специалист по ваксините Геерт Ванден Бош (Босхъ се четяло името на фламандски каза @zon). Там той дава много ясен отговор на въпроса ти. И не е само той. Примерно минута 14:20 и най-вече минута 21:00 от видеото. Ето как неговите тези се потвърждават от реалноста.

Накратко го сумирам на български. Това не са мои думи, моля без плитки подигравки относно познания по вирусология:

Имаме си наша естествена имунна система. Основната ни защита срещу вируси са клетките убийци на такива (лимфоцити). Те разпознават широк спектър от вируси (включително коронавируси), както и всички техни варианти. Те разпознават цели молекулярни модели, които не се променят при различните варианти на вирусите.

Антиген -презентиращи клетки са имунни клетки, които поглъщат/ "смилат" вируса и после "презентират" парчета от него на повърноста си. По този начин имунната ни система вече добре разпознава патоген и насочва естествените ни клекти (лимфоцити) убийци към вирусите и те се справят с него (знаят към какво да се насочат). 

При ваксинация или при асимптоматично прекарване на вируса се създават антитела (за които толкова много се говори тук, изследват се, броят се и пр). Тези антитела, обаче, за разлика от естестените ни клетки убийци, са антигенно специфични - строго специфични към спайк протеина на определен коронавирус (в случая), даже би могло да се каже на определен вариант на този вирус. Те пречат на спайк протеина на вируса да се закрепи към нашите клетки. При оригиналния вариант на вируса, след като антиген-презентиращите клекти покажат естеството му, тези временни, антитела получени от ваксина или от леко прекарване на инфекцията, които имат много силен афинитет към този протеин, спасяват положението и човек не се разболява. 

Спайк протеина на вируса, обаче, е най-изменчивата му част, от него зависи и степента на инфекциозност. При "избягващата мутация" на коронавируса този спайк протеин се променя и се захваща много по-здраво за клетките. Наличието на временните, получени от реакция към ваксината антитела, вече не са в състояние да попречат на захващането на вируса към нашите клетки, защото са много строго специфични към S-протеина на оригиналния вариант. Те обаче все пак имат някакъв афинитет и към новия вариант, разпознават неговия спайк протеин и успяват да "надбягат" и подтиснат нашите естествени клетки убийци, които ако ги нямаше тези временни антитела, щяха да си свършат работата и да елиминират вирусите.

Затова ваксинираните са изложени на по-голям риск към новите варианти на вируса от не-ваксинираните. Тези неща ги разправяше и изтъкнатия микробиолог и вирусолог проф. д-р Сухарит Бакди (като имам повече време ще се разтърся и за неговите презентации) още през есента, писа отворено писмо до танте Меркел, но няма кой да слуша...

Не беше ли това и причината тези които са изкарали един път денга, да карат после много тежко инфекция с някой друг щам на денгата?

Публикувано:
преди 25 минути , ivailo_radev каза:

Не беше ли това и причината тези които са изкарали един път денга, да карат после много тежко инфекция с някой друг щам на децата?

Нямам никаква идея за денгата, не съм чел нищо за нея. При ходенията ми в Африка, основно съм се притеснявал за малария (за жълта треска имам ваксина, която от няколко години казват, че важала до живот). Трябва да ходиш по доста затънтени места (не в национални паркове и резервати) и да си голям Марко Тотев, за да хванеш денга.

• Харесвам 3
Публикувано:

@FlyTraveler не разбирам защо ти все пак вземаш мерки и се пазиш от корона вируса, без значениа на вариант? 

Доколкото досега разбрах твоята 'идеология, разбиране, е че по естетвен път трябва да се премине през вируса и неговите мутации, без ваксинации и колкото се може по скоро. 

Ако не съм те разбрала правилно , моля да ме извиниш. 

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:

Попадна ми една статия от Дойче веле с данни за страничните въздействия на ваксините, включително тежките, както и на смъртните случаи, към 19 март в Германия.

https://www.dw.com/bg/при-коя-ваксина-има-най-малко-тежки-странични-въздействия/a-56988678

Ето част от информацията:

По данни на института, от началото на ваксинационната кампания в Германия има общо 351 смъртни случая със съмнения за възможна връзка между леталния изход и ваксинирането. Във всички тези случаи починалите са били ваксинирани няколко часа до 40 дни преди настъпването на смъртта. От тях 286 случая са свързани с ваксината на BioNTech/Pfizer, по четири случая се падат на Moderna и AstraZeneca. При останалите не е известно каква ваксина е била поставена на починалия впоследствие човек. 

От тази информация аз лично не оставам с впечатление, че АЗ е по-опасната ваксина.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 18 минути , zon каза:

@FlyTraveler не разбирам защо ти все пак вземаш мерки и се пазиш от корона вируса, без значениа на вариант? 

Доколкото досега разбрах твоята 'идеология, разбиране, е че по естетвен път трябва да се премине през вируса и неговите мутации, без ваксинации и колкото се може по скоро. 

Ако не съм те разбрала правилно , моля да ме извиниш. 

Аз никога не съм казвал, че коронавируса е безопасен, особено последните няколко месеца.  Мерките, които аз вземам не са антиген-специфични. Не мога да знам колко дълго още биха работили, разбира се. Може точно аз да се гътна от ковид преди който и да е от вас. 🙂 Никога не нося маска на открито, в кола или когато съм с членове на семейството си или малко на брой приятели, не нося ръкавици и не си протривам ръцете с дезинфектанти (ползвам ги рядко, когато няма да се прибирам скоро у дома, където мога да се измия с обикновен сапун).  

Мноу мразим думата "идеология", още от времето на соца.  "Разбиране" я приемам. 🙂  Точната дума е "трябваШЕ", а не "трябва" - това за моето разбиране, без да му придавам каквото и да било значение. Или да се изчакат ваксини, които създават лигавичен имунитет и такива, които биха създали дълготраен имунитет по път, различен от въздействие върху S-протеина. Горе бях постнал една статия с такава новина, която беше осмяна, понеже идвала от Русия. Ваксините, които биха създавали лигавичен имунитет идват от САЩ. За мен няма значение от коя държава идва работещо решение на проблема. 

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 3 минути , FlyTraveler каза:

Аз никога не съм казвал, че коронавируса е безопасен, особено последните няколко месеца.  Мерките, които аз вземам не са антиген-специфични. Не мога да знам колко още колко дълго биха работили, рабира се. Никога не нося маска на открито в кола или когато съм с членове на семейството си или малко на брой приятели, не нося ръкавици и не си протривам ръцете с дезинфектанти (ползвам ги рядко, когато няма да се прибирам скоро у дома, където мога да се измия с обикновен сапун).  

В кола с нечленове на домакинството ти е наистина заразно, доказано. Трябва да се изключва климатика и да има отворени прозорци, плюс маски. По опасно е от общаствения транспорт. 

С приятели е като с потенциални заразители. Това е жестоката действителност.

От ръкавици няма смисъл в ежедневния живот. 

И на мен ми се се иска надежна ваксина доживот, но засега само мечти и трябва да се задоволим с каквото има налично, и дано да е през юни най скоро наистина първа инжекция. Пък на есен с песен, както се казва, или добре дошли на бустерите. 

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 8 минути , zon каза:

В кола с нечленове на домакинството ти е наистина заразно, доказано. Трябва да се изключва климатика и да има отворени прозорци, плюс маски. По опасно е от общаствения транспорт. 

С приятели е като с потенциални заразители. Това е жестоката действителност.

От ръкавици няма смисъл в ежедневния живот. 

И на мен ми се се иска надежна ваксина доживот, но засега само мечти и трябва да се задоволим с каквото има налично, и дано да е през юни най скоро наистина първа инжекция. Пък на есен с песен, както се казва, или добре дошли на бустерите. 

Имах предвид в кола с членове на семейството (не непременно на домакинството).  Всички предварително сме си поели риска и смятаме, че е нисък.

Общуването с избрани приятели/ приятелки у дома, като са малко на брой и като проветрявам често, съм го приел също като нисък риск. 

Всеки сам си решава с какво да се задоволи. 😆

• Харесвам 6
Публикувано:
В момента, FlyTraveler каза:

Имах предвид в кола с членове на семейството (не непременно на домакинството). 

С приятели, като са по малко на брой и като проветрявам често, съм го приел като нисък риск.

Всеки сам си решава с какво да се задоволи. 😆

Е то така става заразяването най често при близък контакт, с нечленове на домакинството. Достатъчно примери има. 

И с приятели, мои също :)) 

поне ще знаеш откъде ти е дошло ;)) 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 22 минути , zon каза:

Е то така става заразяването най често при близък контакт, с нечленове на домакинството. Достатъчно примери има. 

И с приятели, мои също :)) 

поне ще знаеш откъде ти е дошло ;)) 

Ами, благодарание на теб, ще знам откъде ми е дошло. 😉

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:

Попадна ми интересно видео от предаването на Крис Куомо "Прайм Тайм" по Си Ен Ен. Може би трябва да сте логнати във Фейсбук, за да го видите. Дали е фалшификат? 

Някаква американска китайка, не я знам каква е, май беше от федералната здравна администрация (ако някой я познава, да допълва) обяснява как ковид ваксината трябва да бъде "билет към света преди пандемията".  Това иди-дойди, обаче после притеснена казва, че много щати се отварят на 100% и федералните власти имат "тесен (времеви) прозорец да обвържат отварянето и връщането към нормален живот с ваксинационен статус", защото иначе ако всичко се отвори така или иначе, какъв би бил "морковът" за ваксинираните. Предполагам, че на всички им е ясна доктрината на "Морковът и тоягата" - като трябва да се наложи дадена политика да се комбинират стръв и сила. Администрацията и CDC (центъра за контрол на заболяванията) трябвало да се стегнат и да бъдат много по-настоятелни за това, че трябва да си ваксиниран, за да се радваш на тези свободи, защото иначе какво - хората щели да излязат навън и да им се радват и без да са ваксинирани. 

Аз лично нямам никакъв коментар по това изказване, нито някакво съмнение относно искреноста на говорещата. Интересно ми е коя е тя, в последната администрация изобщо не следя кой кой е, особено след назначението на заместник-здравния министър. 

П. П. Видях коя е тази китайска американка - д-р Лиана Уен, професор по обществено здраве в университета Джордж Вашингтон (още не са му сменили името). Правете си изводите и за политическите насочености и зависимости на някои университети, направо се превръщат в съвременни АОНСУ (за не-живелите по време на соца - справка).

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 6 часа, samuraika каза:

Може пък да е за добро, като цяло по-малко хора на тая планета е по-добре за планетата.

Всичко добре си написала, ала това последното изречение направо ме "застреля".   

Да приветстваме Ковид-а, че прочиства планетата, може би? 

Публикувано:
преди 5 минути , но нейм каза:

Всичко добре си написала, ала това последното изречение направо ме "застреля".   

Да приветстваме Ковид-а, че прочиства планетата, може би? 

прочети същото изречение в контекста на предходното - за средните векове, така вероятно ще е по-ясен смисълът му 🙂

• Харесвам 4
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.