Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 часа, FlyTraveler каза:

Така като гледам, голям конфликт на интереси се задава. За японците да проведат безопасно образцови олимпийски игри при такава световна обстановка и нищожен процент ваксинирани ще бъде въпрос на чест и изключително висок престиж, но пък това би било кофти пример и голям удар за ковид-индустриалния комплекс... 

Уфффф, колкото и да се заричам нито да пиша нито да чета тука, все не се стрърпявам....

Аз викам да закрием целия фармацевтичен комплекс, а и медицинския като цяло - освен мъки на човечеството нищо добро не са му донесли, а и правят много пари, ама МНОООООГО - значи е лошо. Аз за ваксина без никакви рискове и странични ефекти не съм чула - случаеност? неее! Да не почвам темата за рака въобще! Колко пари се изкарват от разни скъпи терапии, а знаеш ли, един италиански доктор доказа, че ракът се лекува със сода за хляб. Мъхъ, свекърва ми я има книгата, много ще ти хареса. Ей такива хубави книжки като тази, и такива "учени" като този й напълниха главата с бръмбари, та не искаше да се ваксинира за Ковид (щото нали, мор голям) та едвам я спасиха в Окръжна болница. Но пак не й увира главата - то това си е култ, страшно е! Лошото е, че е най-твежко за околните , тя си е добре, прогледнала и громяща световната антихуманна завера наред.

Японците не искат да се провеждат тези игри, съжалявам ако разочаровам хората, но тук не е Танзания. Успели са да си направят някакъв крехък баланс между поносими мерки на доброволен принцип и нива на болестта и не желаят това да се променя. Нищо "образцово" няма в нищожния процент ваксинирани, а огромен проблем, за който правителството е критикувано. Не се справиха поне рисковите над 65 годиншни да ваксинират, преди два дена пуснаха тази фаза и сайта крашна на втората минута от многото желаещи да се запишат. Точно вчера излезе изявление на двама от управляващата партия, които казаха, че отмяна на игрите е все още опция. Ако изобщо се проведат, най-вероятно ще бъде без публика - никаква, нито местни, да не говорим за външни.  Сега и до Азия стигнаха новите щамове (то беше въпрос на време, могат само да се отлагат със строг контрол по границите, но не и да се спрат) и тук пропуснаха възможността да напреднат с ваксините. Сега ще трябва да мислят нови мерки, вместо да си караме както досега. На вас може да ви изглежда , че Япония се справя добре (по световните мерки), ама по азиатските се двойкаджии.

@AlexandraKo науката борави само с термини като "вероятно" и "много вероятно". Ако искаш Истината, чети Библията.

• Харесвам 27
  • Браво 5
Публикувано:
преди 35 минути , samuraika каза:

Уфффф, колкото и да се заричам нито да пиша нито да чета тука, все не се стрърпявам....

Аз викам да закрием целия фармацевтичен комплекс, а и медицинския като цяло - освен мъки на човечеството нищо добро не са му донесли, а и правят много пари, ама МНОООООГО - значи е лошо. Аз за ваксина без никакви рискове и странични ефекти не съм чула - случаеност? неее! Да не почвам темата за рака въобще! Колко пари се изкарват от разни скъпи терапии, а знаеш ли, един италиански доктор доказа, че ракът се лекува със сода за хляб. Мъхъ, свекърва ми я има книгата, много ще ти хареса. Ей такива хубави книжки като тази, и такива "учени" като този й напълниха главата с бръмбари, та не искаше да се ваксинира за Ковид (щото нали, мор голям) та едвам я спасиха в Окръжна болница. Но пак не й увира главата - то това си е култ, страшно е! Лошото е, че е най-твежко за околните , тя си е добре, прогледнала и громяща световната антихуманна завера наред.

Японците не искат да се провеждат тези игри, съжалявам ако разочаровам хората, но тук не е Танзания. Успели са да си направят някакъв крехък баланс между поносими мерки на доброволен принцип и нива на болестта и не желаят това да се променя. Нищо "образцово" няма в нищожния процент ваксинирани, а огромен проблем, за който правителството е критикувано. Не се справиха поне рисковите над 65 годиншни да ваксинират, преди два дена пуснаха тази фаза и сайта крашна на втората минута от многото желаещи да се запишат. Точно вчера излезе изявление на двама от управляващата партия, които казаха, че отмяна на игрите е все още опция. Ако изобщо се проведат, най-вероятно ще бъде без публика - никаква, нито местни, да не говорим за външни.  Сега и до Азия стигнаха новите щамове (то беше въпрос на време, могат само да се отлагат със строг контрол по границите, но не и да се спрат) и тук пропуснаха възможността да напреднат с ваксините. Сега ще трябва да мислят нови мерки, вместо да си караме както досега. На вас може да ви изглежда , че Япония се справя добре (по световните мерки), ама по азиатските се двойкаджии.

@AlexandraKo науката борави само с термини като "вероятно" и "много вероятно". Ако искаш Истината, чети Библията.

Хайде сега, всичко под един знаменател - ако се съмняваш примерно в безопасноста на ковид ваксините, значи вярваш, че рака се лекува със сода за хляб или какъв въпрос задаваха там в сайта на министерството на здравеопазването на Австралия - дали може да се свързват директно през Интернет, ако се ваксинират.  Фарма индустрията е също много, много разнородна и разнообразна. Различни степени на взаимосвързаности с държавни и над-държавни политики, световни огранизации, различни продукти, различни мащаби, различни цели.

Не е хубаво човек да се зарича или поне не публично, като му се чете - да чете, като му се пише - да пише. Като не иска да чете някого, има си опция за игнориране, игнорираният просто престава да съществува за този, който го е сложил в списъка си. Като не иска да чете или да пише - да не го прави. Няма смисъл от драми.

Японците като не искат да провеждат тези игри, защо ще го правят? 

• Харесвам 9
  • Браво 1
Публикувано:
Преди 1 час, FlyTraveler каза:

Хайде сега, всичко под един знаменател

Ти също много внимателно си подбираш примерите и учените, че да ти паснат на твоя наклон на темата. Ивермектин-а част ли е от ковид-индустриалния комплекс или не? А безкрайно скъпия ремдесевир? Обсъждаш и цитираш примери за кои ли не държави, само никога не споменаваш Бразилия - световния символ на колективния имунитет, дето президента им беше против ваксини-максини, мерки-шмерки и прочее "глупости" от ковид-индустрията, смени 4 министъра на здравеопазването докато намери някой пълен непукист. Как им се развиват нещата?

Не казвам, че не се печели от ситуацията - печели се много, безсрамно и на гърба на чуждото нещастие. Винаги е било, е , и ще бъде така. Извънземни да кацнат, астероид да ни удари - това пак ще е така. Нищо ново или различно не се случва сега, по-различно от други пандемии. Когато е върлувала холерата пак е имало хора, които да се тръшкат, че призивите на докторите труповете да се горят, а не погребват са "грях", кощунство и опит да се затрият традиционните ценности. Даскала като иска да се затворят откритите кладенци, попа ходи и прави водосвет на тях. И какво - оцеляли сме. Завирането по тъмните дупки на интернет и непрестанното тръбене на "всички са маскари" не е помогнало на никого. Нито пък ще промени хода на епидемията. Вселената не се интересува от нашето мнение, не я брига ние в какво си вярваме или не, какво сме открили и какво сме счели за "много вероятно".

Уважавам всички колеги във форума, не бих игнорирала никого. Тебе пък - никога. Безкрайно си ми симпатичен, даваш ми поглед върху неща и места, в които никога не бих надникнала и си искрен и добронамерен. Затова и си изпускам пара по някога, надявам се да не засягам никого. Всички сме изнервени и на предела на търпението.

По-скоро ми е болно, че се стигна до тук, че да има теми, които да не ни се четат. С дълбока тъга отбелязвам, че откак се пръкна ковида във форума има само една тема годна за четене, и това е темата за гладенето - много мъдрост има събрана в тая тема ей!

Темата за яденето не е лоша, но е вредна, едвам се научих да не поглеждам там.

• Харесвам 23
  • Браво 1
Публикувано:
преди 4 часа, samuraika каза:

Ей такива хубави книжки като тази, и такива "учени" като този й напълниха главата с бръмбари, та не искаше да се ваксинира за Ковид (щото нали, мор голям) та едвам я спасиха в Окръжна болница. Но пак не й увира главата - то това си е култ, страшно е! Лошото е, че е най-твежко за околните , тя си е добре, прогледнала и громяща световната антихуманна завера наред.

Виж, аз имам колега ( по-назад в темата писах) , който изкара най-тежко Ковид от всички около мен , ама наистина тежко. Месец и нещо болен, 3 седмици в Пирогов на 4 различни антибиотика, системи най-различни, бъбреци го удариха и какво ли не. Момче на 29 години. 

Беше доста уплашен как ще премине изобщо през болестта . Караха я едновременно с жена му - и двамата тежко.

И съвсем нормално, като така тежко караш една болест да се замислиш за ваксина ( за в бъдеще, след 2-3-4 месеца).

Та... разпитвали в Пирогов , в Ковид отделението лекарите , които ги лекуват за ваксините. 

Беше шокиран, че лекарите и сестрите не са ваксинирани ( тези които пряко са лекували него, не твърди за всички) и  не смятали да го правят. 

Неговото лично мнение каза че си го е изградил там ( в Пирогов ) за ваксините е да не се ваксинира, след като лекари, лекуващи Ковид така са преценили.

Та , за едни е култ неваксинирането, за други ваксинирането. Не я съди толкоз остро .

• Харесвам 12
Публикувано:
Преди 1 час, samuraika каза:

Ти също много внимателно си подбираш примерите и учените, че да ти паснат на твоя наклон на темата. Ивермектин-а част ли е от ковид-индустриалния комплекс или не? А безкрайно скъпия ремдесевир? Обсъждаш и цитираш примери за кои ли не държави, само никога не споменаваш Бразилия - световния символ на колективния имунитет, дето президента им беше против ваксини-максини, мерки-шмерки и прочее "глупости" от ковид-индустрията, смени 4 министъра на здравеопазването докато намери някой пълен непукист. Как им се развиват нещата?

Не казвам, че не се печели от ситуацията - печели се много, безсрамно и на гърба на чуждото нещастие. Винаги е било, е , и ще бъде така. Извънземни да кацнат, астероид да ни удари - това пак ще е така. Нищо ново или различно не се случва сега, по-различно от други пандемии. Когато е върлувала холерата пак е имало хора, които да се тръшкат, че призивите на докторите труповете да се горят, а не погребват са "грях", кощунство и опит да се затрият традиционните ценности. Даскала като иска да се затворят откритите кладенци, попа ходи и прави водосвет на тях. И какво - оцеляли сме. Завирането по тъмните дупки на интернет и непрестанното тръбене на "всички са маскари" не е помогнало на никого. Нито пък ще промени хода на епидемията. Вселената не се интересува от нашето мнение, не я брига ние в какво си вярваме или не, какво сме открили и какво сме счели за "много вероятно".

Уважавам всички колеги във форума, не бих игнорирала никого. Тебе пък - никога. Безкрайно си ми симпатичен, даваш ми поглед върху неща и места, в които никога не бих надникнала и си искрен и добронамерен. Затова и си изпускам пара по някога, надявам се да не засягам никого. Всички сме изнервени и на предела на търпението.

По-скоро ми е болно, че се стигна до тук, че да има теми, които да не ни се четат. С дълбока тъга отбелязвам, че откак се пръкна ковида във форума има само една тема годна за четене, и това е темата за гладенето - много мъдрост има събрана в тая тема ей!

Темата за яденето не е лоша, но е вредна, едвам се научих да не поглеждам там.

E, разбира се, че поствам неща, които ми пасват на вижданията за света. Старая се поне да не слагам под един знаменател различните степени на различни теории. Не правя от мухата слон, че някой починал след някоя от ваксините, знам, че в определени проценти това е нормално, нито публикувам такива примери. 

Ивермектина не е част от ковид-индустриалния комлекс, тъй като е стар медикамент, който е широко разпространен и на много достъпна цена. Да не говорим, че не се толерира от регулаторните органи, даже на някои места се предприемат мерки срещу лекари, които го изписват за лечение и профилактика за ковид. Влиза в протоколите на малко болници (голяма част от тях са в Далас и в Тексас като цяло) и изобщо не може да става дума за мащабни рекламни кампании и държавни политики. Адвокатите му като цяло са лекари-доброволци, които пледират пред регулаторните органи.

Ремдесивира е някаква част от ковид-индустрията. Той струва около 3 000 долара дозата и се прави само при болнично лечение т. е. на по-късен етап, когато основната полза не е за пациента, ами за производителя и търговеца. В протоколите е на повечето болници по света, въпреки, че няма никакви данни да е спасил животи. Съкращавал с един-два дни болничния престой.

Сегашната пандемия е много различна от холерите и чумите, даже и от испанския грип в началото на 20-ти век. Силно политизирана, глобална, разместване на икономически пластове и пр.  Учените не са категорични съвсем дали не е даже планирана. Разви се паралелно с други важни политически, социални и икономически събития, което, за мен поне, няма как да е някакво случайно съвпадение. Не е вече работата попа срещу даскала (вярата срещу познанието), ами спорят учени с други учени. На едни обаче се дава широка трибуна, а други се цензурират, само защото "Министерството на истината" е решило, че разпространяват фалшиви новини.

Аз не се засягам от постове, нито от твоите, нито от други, просто не ги приемам лично. Изпитвам пълно разбиране към хората, с които имаме различни геополитически виждания, тъй като и аз много години съм имал техните и то в много крайна степен. Точно както изпитвам разбиране към пушачите, тъй като самият аз съм бил такъв в продължение на 26 години и през това време живот без цигари ми се струваше тотално пропилян. Сега може да се пуши около мен, нито ми пречи, нито се съблазнявам да запаля. Чувствам се прекрасно без да пуша, но много добре разбирам защо други го правят.

Иначе за темите - понеже не се интересувам нито от готвене, нито от гладене, чета и пиша в темата за ковида. От време на време поствам в темите за животните и за хората по света, снимките, правени от самолети и за пътешествията от едно време. Темата за ковида е може би най-важната за много от нас в момента и въпреки, че не можем по никакъв начин да повлияем на развитието на пандемията и последствията от нея, лично за себе си можем да се опитваме да вземаме едни или други мерки.

• Харесвам 15
  • Браво 7
Публикувано:
преди 5 часа, samuraika каза:

@samuraika, съгласна съм, но само до някъде:))) Зависи, за коя наука става въпрос. Щото има и наука, която ползва системата SI и там, един метър, е точно 100 см, а не “вероятно” и “ много вероятно”:)))))

• Харесвам 8
  • Браво 1
Публикувано:

@samuraika, @AlexandraKo, ще цитирам любимия си Карл Сейгън: Науката не е корпус от знания, а начин на мислене!

Начин на мислене!

А на @FlyTraveler, понеже много обича да пуска разни знайни и незнайни ловци на слава, препоръчвам да прочете книгата на същия Карл Сейгън, за да съумее да отсява плявата по-добре.

101556.jpeg.jpg.e5c51fc5244e514cb090062e5d94e3bb.jpg

• Харесвам 6
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 3 минути , Zaro каза:

@samuraika, @AlexandraKo, ще цитирам любимия си Карл Сейгън: Науката не е корпус от знания, а начин на мислене!

Начин на мислене!

А на @FlyTraveler, понеже много обича да пуска разни знайни и незнайни ловци на слава, препоръчвам да прочете книгата на същия Карл Сейгън, за да съумее да отсява плявата по-добре.

Ми, да ти го цитирам и аз:)))))

"Не можеш да убедиш вярващия в каквото и да било; тъй като неговата вяра и убеденост не се основава на доказателства – тя се основава на дълбоко вкоренена нужда да се вярва в нещо."

"Твърдя, че има много повече “чудеса” в науката, отколкото в псевдонауката (или религията). И ще добавя, че какъвто и аршин да изберете за стойността на този термин, науката има на разположение едно допълнително качество, което никак не е маловажно – склонността да бъде вярна."

• Харесвам 12
  • Браво 4
Публикувано:

@funny Разбирам, напълно съм съгласна. По време на първата вълна, през ноември, говорих с мой познат кардиолог - беше се нагледал на увредени сърца и какво ли още не след ковид. И стана дума за ваксините, които не бяха още масови тогава. Изненада ме колко беше скептичен, аз очаквах да е много по-навит след всичко. Наскоро пак си говорихме - доста си беше променил мнението - но вече говорим за милиони ваксинирани по целия свяат и за що-годе известни рискове. Щото аз най-много се притеснявам от "напълно безвредни" или "ако не помогнат няма да навредят" неща. Всяко нещо има риск - важно е да се знае и прецени. А за млади хора и преболедували няма смисъл от излишно бързане.

@AlexandraKo дефиницията за метър е коригирана точно 4 пъти от създаването си за да се прецизира, предполагам му предстоят още корекции в бъдеще на "точно" определеия метър.

• Харесвам 10
Публикувано:

Аз макар и да не съм на работа тези дни, но се информирам какво е положението в отделението. Та при нас интензивното е пълно най възрастния пациент е на 50, останалите са на 30-40 години.Братовчед ми на 40 години, здрав, прав и не можаха да му помогнат.
Така, че аз не бих лежала на тази кълка, че съм млада и дори и да се разболея няма проблем. Като не искам това да звучи като агитация за ваксините, който иска да се ваксинира, но аз все още не мога да разбера какъв им е проблема на хората с миенето на ръцете к спазването на дистанция и носенето на маска на закрито, което рязко снишава риска.  А и на мен ми звучи смешно някой да минобяснява колко рискови са ваксините и какви тромбози причиняват и в същото време да дъни две кутии цигари. 

• Харесвам 32
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Публикувано:
9 hours ago, samuraika said:

Старият или Новият Завет ?  

14 minutes ago, Velyana said:

А и на мен ми звучи смешно някой да минобяснява колко рискови са ваксините и какви тромбози причиняват и в същото време да дъни две кутии цигари. 

Друго е сред природата. 

• Смея се 6
Публикувано:
Преди 1 час, Velyana каза:

Та при нас интензивното е пълно най възрастния пациент е на 50, останалите са на 30-40 години

Ясно по-възрастните са ги уморили с ваксини и не е останало кой да лежи по болниците.

• Харесвам 6
Публикувано:

"Министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов обяви три сценария за придобиване на колективен имунитет: оптимистичен (края на юни), реалистичен (в края на юли) и песимистичен (в края на август)."

Абе защо и трите ми се виждат прекалено оптимистични. Ако сметнем по 15 000 дози средно на ден (последните два дни са горе-долу по толкова, но не е като да са всеки ден така), дори до края на септември = пет месеца x 30 x 15 000 прави ~ 2 250 000, към които като добавим сегашните близо 620 000, пак стават под 3 000 000, и то само като обща бройка, без да смятаме колко от тези ще са с една и колко с две.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 10 минути , tch каза:

Ясно по-възрастните са ги уморили с ваксини и не е останало кой да лежи по болниците.

По-възрастните и с ваксини и без ваксини си умират повече.

Един интересен доклад от, надявам се, достоверен източник:

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/975909/S1182_SPI-M-O_Summary_of_modelling_of_easing_roadmap_step_2_restrictions.pdf

Та в него казват следното нещо:

The resurgence in both hospitalisations and deaths is dominated by those that have received two doses of the vaccine, comprising around 60% and 70% of the wave respectively. This can be attributed to the high levels of uptake in the most at-risk age groups, such that immunisation failures account for more serious illness than unvaccinated individuals.

Причината е ясна и няма много общо с това, че ваксините са хубави, лоши и т.н. - Възрастните хора са по-рискови, с повече съпътстващи заболявания и просто умират по-често отколкото по-младите. И това е така при всички животински видове и не е виновен Ковид, ваксините или нещо друго. Ама не можем да ги подмладим, променим и т.н. И ако някой има надежда, че с Ковид или без, с ваксина или без, ще живее вечно, рано или късно ще бъде много разочарован от съдбата, живота и т.н.

P.S. Мнението не е насочено като отговор към теб, @tch, ама ми беше под ръка твоето 🙂

• Харесвам 13
Публикувано:
преди 1 минута , Брани каза:

Абе защо и трите ми се виждат прекалено оптимистични

Защото може би не си разбрал, какъв срок даваше премиера в оставка преди седмица - края на май. 🥴

• Харесвам 1
  • Шок 1
  • Смея се 6
Публикувано:

съобщение от вчера от Лабораторията по клинична имунология към болница Иван Рилски, която верифицираше тест за клетъчен имунитет, чакат да бъде одобрен за диагностични цели някъде през юли и тогава евентуално, който иска или намира смисъл, ще може да си направи

Цитат

Информация за клетъчен имунитет срещу Sars-Cov-2. За да осмислите добре нещата, бих посъветвал да се запознаете с постовете във Facebook Лаборатория по Клинична имунология от 02.03.21 и 07.04.21. Иначе това, което мога да ви кажа на този етап : Изследвахме 96 лица, разделени в следните групи: 1. ваксинирани, 2. преболедували (по-голямата част есента и малка част миналата пролет), 3. преболедували и ваксинирани, 4. ваксинирани с първа доза и разболели се, 5. никога не срещали вируса. Това, което можем да съобщим на този етап. В група 5 – липсва клетъчен имунен отговор във абсолютно всички случаи. При групите 1, 2, 3, 4 в по- голямата част от случаите се наблюдава такъв. Най-силен е при групи 3 и 4, после идва 1 и после 2. Въпреки това между тези групи няма статистическа разлика по отношение на силата на имунния отговор (измерена чрез секреция на интерферон гама). Във всички групи (без 5) има лица, които не показват наличие на клетъчен имунитет. Част от тези лица работят в Ковид отделения или контактуват с пациенти, тоест непрекъснато се срещат с вируса. Няма случаи на разболели се. Изводът който се налага накратко: Ако установим наличие на клетъчен имунитет това означава, наличие на защита. Ако не го установим - това не означава нищо. Ако сте прочели постовете от 02.03 и 07.04. – знаете защо. Кръвта не е мястото на клетките на имунната памет. Използваният от нас метод в част от случаите (когато е отрицателен) не може да даде категоричен отговор на въпроса „ Защитен ли съм?“. Когато е положителен отговорът е „да“. Сигурно това не ви звучи добре, но такива са резултатите. Позволявам си да считам, че те ще са такива и при всички други тестове на всички лаборатории в случай, че те се интерпретират коректно.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 2 часа, Zaro каза:

Благодаря за препоръката. Малко се съмнявам да седна да прочета цялата книга при толкова други наредени в списъка, но най-малкото мога да погледна откъси от тук и от там.

Аз пък мога да представя на теб, @samuraika и който друг би се заинтересовал (предполагам, че и за @master_of_germs ще е интересно, вече от професионална гледна точка), аудиофайл със слайдове на един изключително знаен епидемиолог (но не и ловец на слава), д-р Джон Ионидис от университета в Станфорд. Той е в публичното пространство много години преди ковида, може да му видите презентации (писменно и видео) из мрежата. Направи едно от най-първите (всъщност много малко и до днес) издържани серо-епидемиологични изследвания за разпространение и смъртност на Сарс Ков-2 вируса преди около година.

В случая почти не споменава за ковида, ами говори за "Обществено здраве базирано на доказателствата" на някакъв конгрес в Кипър.

В началото показва традиционната пирамида с йерархията на научните доказателства - мета анализи, систематични ревюта и рандомизирани контролни изпитвания на върха на пирамидата и мнения на експерти, туитс и подобни на дъното. Казва, че това понякога е така, понякога не е.

После започва надълго и нашироко да разказва как в последните години медицината базирана на доказателства е "отвлечена/ похитена" (hijacked). Показва много фактори, които оказват влияние на клиничните изследвания и как много често получените резултати са далеч от истината. Един от примерите е статията за вредите от употребата на медикамента Хидроксихлорохин, която беше публикувана в "Лансет" миналата година, дето после се оказа, че данните не са били верни и се наложи да я оттеглят. 

Най-лошите случаи са когато имаме професионални общности, които правят такива изследвания и дават препоръки, от които зависи техния "поминък".  

Та не е зле да се позамислим до каква степен вече можем да вярваме и на така наречените рандомизирани двойно слепи изпитвания, систематични ревюта и подобни. Всичко просто зависи кой до каква степен е готов да компрометира името си, а понякога стават и наистина случайни грешки.

Файла е като цяло аудио (ако не се смятат slide-овете) и човек може да си върши някаква домакинска или друга работа, която не изисква особена концентрация, докато го слуша. Малко повече от час и половина е.

• Харесвам 12
Публикувано:
преди 42 минути , Velyana каза:

Аз макар и да не съм на работа тези дни, но се информирам какво е положението в отделението. Та при нас интензивното е пълно най възрастния пациент е на 50, останалите са на 30-40 години.Братовчед ми на 40 години, здрав, прав и не можаха да му помогнат.
Така, че аз не бих лежала на тази кълка, че съм млада и дори и да се разболея няма проблем. Като не искам това да звучи като агитация за ваксините, който иска да се ваксинира, но аз все още не мога да разбера какъв им е проблема на хората с миенето на ръцете к спазването на дистанция и носенето на маска на закрито, което рязко снишава риска.  А и на мен ми звучи смешно някой да минобяснява колко рискови са ваксините и какви тромбози причиняват и в същото време да дъни две кутии цигари. 

Лекарите имат немалко отношение за мисленето на хората към ваксините и това, че на 30-40г. сме "млади и безсмъртни". Мога да ти дам пример с моята лична лекарка, която като посетих, за да искам да се запиша за ваксина, ми каза да се запиша през Сайта (Хис.бг). Предложи ми да ми го напише на листче. Аз плахо питах Ами за по-нататък? Тя ме изгледа от глава до пети зад маската и изсумтя, че по-нататък ще има за възрастните й пациенти, за мен - не, по никакъв начин ваксинирането ми нямало да стане при нея когато и да е. Дори не ставаше въпрос АЗ/Пфайзер/Модерна или някой ден Янсен (тогава нямаше доставки на Янсен още). Не пожела да обсъдя с нея дори здравословното ми състояние, повтори и потрети да ходя на Сайта и 16 пъти предложи да ми го напише на листче. Като ти го каже лекар и ти става тъпо някак си. В краткия си разговор с личния ми лекар се усещах като жабата която видяла, че подковават коня и тя вдигнала крак.

И като тръгне така... При едно ходене до болница (бях се записала в Хис.бг), имаше само АЗ, аз звъннах на половинката ми и чудех да слагам ли каквото има. Един доста възрастен човек, който стоеше на входа до мен, ме слуша и после ми каза, че е лекар и по-добре да не слагам АЗ.  Не че съм го питала какво да правя, нито като лекар каква му е специалността 😷 Обаче питах лекар във ваксинационен център какво ще ме посъветва да направя. Имаше само АЗ и това в разгара на поредното спираме я-пускаме я. Опашка нямаше, време - колкото искаш.  Той ми каза, че има информация за ваксините, да си чета и да си решавам сама дали да се ваксинирам . Което реално си е точно така, но се случват такива неща, четеш новините и започваш да се чудиш какви ги вършиш... 🙂 И се регистрираш за ебемнайсти път в Хис.бг докато не се откажеш да се ваксинираш 🙂

Не съм се отказала, но и още не съм ваксинирана. Ние си имахме планове за пътуване и не исках на път да го мисля дали всяко пристягане тук и там е болежка от ваксината, да се пазя повече от вируси и настинки на път като ми поспадне имунитета след ваксинацията и т.н.

Темата с личните лекари е цяла вселена от предизвикателства 🙂 Личната ми ще я сменя някой ден, но понеже съм "млада", не ми се налага да контактувам често с нея, седя/х записана, защото е в удобна болница и ПРЕДИ години беше супер за настинки и грип - близо до дома ми + ако се налага получавах болнични без да минавам половината град с висока температура за два-три дни Фервекс у дома.

• Харесвам 14
Публикувано:

След поредната регистрация в Хикс.бг днес пак получавам обаждане, че няма да стане ваксинирането. Отказвам се вече, поне за близкия месец. След това ще видим.

• Харесвам 2
  • Шок 3
Публикувано:
преди 45 минути , tch каза:

Нали , ех тез глупави германци , ваксинираха възрастните и сега си правят експерименти с младите. Ама така е , ако Меркел имаше българин за съветник друго я че щеше да е. Пред Бундестага щяха да се раздават кебапи и кИфтета обилно поляти с бира и ракия, и за има няма една седмица кораната щеше да е история.

@Coo разбирам те и е наистина е супер объркващо, но реално и лекарите, както и пишещите тук са хора с различно мнение. Това е колкото хубаво , толкова и объркващо.

Аз лично не желая и не смятам за редно да убеждавам когото и да било, че ваксините са панацея и всеки трябва да се ваксинира. Имам своето мнение и мога да го споделя, но не и да убеждавам някого.

Аз вече от няколко познати чувам, че в България на всеки с позитивен тест ( без значение състоянието му) му изписват една торба с лекарства, което според мен и това което се прави в Германия и Швейцария не е много ок. Но различни школи, различни хора.

Ти в София ли се опитваш да си запзиш час? Брат ми се ваксинира преди два дни, но в провинцията и нямаше проблеми, запази си час преди три седмици и всичко беше добре организирано поне според него.

• Харесвам 7
Публикувано:

Ето защо в Белгия държим високо плато на заразявания, доста хора си поддържат близък контакт и вирусът си се размножава.

knuffelcontact - контакт с прегръдка, близък контакт с живеещ извън домакинството, без спазване на дистанция, без маски, може на закрито, може да се прегръщате. 

GEMS-rapport toont waarom regering moest versoepelen: Vlaming heeft 3 à 4 knuffelcontacten | Instagram VTM NIEUWS | hln.be

Докладът на GEMS показва защо правителството трябва да се отпусне мерките: Фламандецът има 3 до 4 близки контакти

Фламандецът - или по-добре: Фламандецът, който все още попълва мотивационния барометър - има средно от 3 до 4 близки контакти на практика. Това може да се прочете в последния доклад на GEMS, който послужи като основа за Консултативния комитет. "Но 4 от 10 все още се придържат към строгото правило за едни контакт с прегръдка."

Astrid Roelandt 16-04-21, 05:30 Последна актуализация: 07:31

От 8 май можете отново да поканите 2 души от едно и също семейство у дома си. Потенциална драма, опасява се вирусологът Марк Ван Ранст. Но това няма да се промени много за част от населението, както сега се вижда и от доклада на GEMS, с който нашият редакционен екип е успял да се консултира. Фламандците, попълнили мотивационния барометър, поддържат средно близо 4 (3,7) близки контакти - защото не е задължително да се прегръщат. Сред говорещите френски това е почти 5 (4.8).

Но това е средно“, подчертава мотивационният психолог Маартен Вастейнкисте (UGent), който също е част от GEMS. „Ако погледнете разпределението, ще видите, че 4 от 10 респонденти все още се придържат към този един близък контакт. Важно е да споменем това, защото понякога чувате хора, които мислят, че са единствените, които се придържат към него. Това със сигурност не е така и за щастие. "

От друга страна, хората, които попълват анкетата, също не са представителна извадка от популацията. Всеки над 18-годишна възраст може да попълни онлайн въпросника и мотивацията за това се различава. Например 69% от анкетираните са жени и в тях участват малко повече възрастни хора. „В резултатите проверяваме отчасти за това чрез претегляне, но знаем, че възрастните хора и жените са по-мотивирани по време на кризата и са по-способни да следват мерките“, казва Vansteenkiste. „В този смисъл резултатите могат да бъдат и подценяване на броя на контактите. Но днес нека погледнем напред: за пореден път беше съобщен ясен план с прагова стойност. Това може да ни мотивира отново да следваме мерките. “

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 20 минути , zon каза:

Ето защо в Белгия държим високо плато на заразявания, доста хора си поддържат близък контакт и вирусът си се размножава.

Ами не знам дали разпространението се дължи само на това. Високите плата са в държавите, където са най-строгите мерки. Имам познати германци, които не мислят и да се връщат в Германия, докато всичко не приключи. Засякохме се на хотел в Боровец, където нямаше 50% заетост, ами около 110%. Блъсканицата в ресторанта не им хареса, но не до степен да се паникьосат. Просто изчакаха да се поопразни и тогава вечеряха.

Ние си спазваме разумни мерки, но си ходим на гости, идват ни гости. Чавето се събира с компания, ама те тийновете са като отвързани.

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 39 минути , Velyana каза:

Нали , ех тез глупави германци , ваксинираха възрастните и сега си правят експерименти с младите. Ама така е , ако Меркел имаше българин за съветник друго я че щеше да е. Пред Бундестага щяха да се раздават кебапи и кИфтета обилно поляти с бира и ракия, и за има няма една седмица кораната щеше да е история.

* Ironie off съм забравил да напиша, за да ми разбереш мнението. Ясно, че заради ваксинацията има по-малко възрастни по болниците. Но друг въпрос е защо в старчески домове, където всички вече са ваксинирани все още не допускат външни посетители. Така че те и да искат няма как да се заразят.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 1 минута , Zaro каза:

Ами не знам дали разпространението се дължи само на това. Високите плата са в държавите, където са най-строгите мерки. Имам познати германци, които не мислят и да се връщат в Германия, докато всичко не приключи. Засякохме се на хотел в Боровец, където нямаше 50% заетост, ами около 110%. Блъсканицата в ресторанта не им хареса, но не до степен да се паникьосат. Просто изчакаха да се поопразни и тогава вечеряха.

Ние си спазваме разумни мерки, но си ходим на гости, идват ни гости. Чавето се събира с компания, ама те тийновете са като отвързани.

Есента октомври имаше екстремно нарастване на случаите и наложиха мерки, след което имаше и рязък бърз спад.

Но тогава наистина хората спазваха правилото да нямат близък контакт с хора извън домакинството си. 

В момента на много хора им е писнало и просто не спазват правилото за близък контакт и срещи с хора, а това е основното правило напрактика.

Единственият ми близък контакт беше март със зъболекаря ми, на мъжът ми също. Не се е налагало и по каквито и да е причини pcr. 

Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.