Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 6 минути , funny каза:

Кантарджиев: Наблюдаваме български щам на коронавируса (ВИДЕО).    :grin: ... крайно време беше да си имаме и наш ... а ма ха.

Видеото ТУК

Ми тъй де, няма само англетата да се фукат, с техен щам!:girl_cray2:Или, некви си африканци:girl_cray2:🙂:girl_cray2:

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 19 минути , funny каза:

Кантарджиев: Наблюдаваме български щам на коронавируса (ВИДЕО).    :grin: ... крайно време беше да си имаме и наш ... а ма ха.

Видеото ТУК

Кантарджиев е объркал вируса - нашият е кретеновирус.

• Харесвам 5
  • Смея се 9
Публикувано:
преди 32 минути , Zaro каза:

Ами не знам дали разпространението се дължи само на това. Високите плата са в държавите, където са най-строгите мерки. Имам познати германци, които не мислят и да се връщат в Германия, докато всичко не приключи. Засякохме се на хотел в Боровец, където нямаше 50% заетост, ами около 110%. Блъсканицата в ресторанта не им хареса, но не до степен да се паникьосат. Просто изчакаха да се поопразни и тогава вечеряха.

"Високото" плато в момента в Германия е 160 заболели на 100 000 за последните седем дни. И то при положение, че наскоро беше Великден. В България, където "овладяхме" третата вълна, а всъщност човешкият живот не струва и 5ст. имаме 230 заболели на 100 000. 

Преди 1 час, Marisha каза:

След поредната регистрация в Хикс.бг днес пак получавам обаждане, че няма да стане ваксинирането. Отказвам се вече, поне за близкия месец. След това ще видим.

За РНК-ваксина ли става въпрос? И колко часа/дена предварително те уведомяват, че нямат наличност?

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 5 минути , tch каза:

"Високото" плато в момента в Германия е 160 заболели на 100 000 за последните седем дни. И то при положение, че наскоро беше Великден. В България, където "овладяхме" третата вълна, а всъщност човешкият живот не струва и 5ст. имаме 230 заболели на 100 000. 

За РНК-ваксина ли става въпрос? И колко часа/дена предварително те уведомяват, че нямат наличност?

Часът ни беше за понеделник. За РНК-ваксина  става въпрос. Имам противопоказания за векторна ваксина.

• Харесвам 3
Публикувано:

За някой от Варна, който иска да се ваксинира извън електронната система, вариант е ДКЦ 1 - Градска болница. На месинджър или на ел.поща се изпращат три имена и телефон, предпочитана ваксина. Странно е, че преди ги имаше в his.bg, а след започване наново работата на сайта изчезнаха като ваксинационен център. На нас ни се обадиха седмица след записване.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 2 часа, Брани каза:

"Министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов обяви три сценария за придобиване на колективен имунитет: оптимистичен (края на юни), реалистичен (в края на юли) и песимистичен (в края на август)."

Абе защо и трите ми се виждат прекалено оптимистични. Ако сметнем по 15 000 дози средно на ден (последните два дни са горе-долу по толкова, но не е като да са всеки ден така), дори до края на септември = пет месеца x 30 x 15 000 прави ~ 2 250 000, към които като добавим сегашните близо 620 000, пак стават под 3 000 000, и то само като обща бройка, без да смятаме колко от тези ще са с една и колко с две.

Ако се добавят и преболедувалите 380 000 до момента и ги умножиш по 3 ( нерегистрирани случай ) ,добавиш среден брой заразени за следващите няколко месеца може и да се доближим до заветната бройка ,споменавана от ботоксовата принцеса.Чудя се дали тази бройка на ваксинирани дали ще се изпълни поради ред причини - липса на ваксини и липса на желание.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 36 минути , Otnesen каза:

Ако се добавят и преболедувалите 380 000 до момента и ги умножиш по 3 ( нерегистрирани случай )

А защо по 3, а не по 1.2 или 8?

• Харесвам 3
  • Браво 2
Публикувано:
Преди 1 час, lesy каза:

За някой от Варна, който иска да се ваксинира извън електронната система, вариант е ДКЦ 1 - Градска болница. На месинджър или на ел.поща се изпращат три имена и телефон, предпочитана ваксина. Странно е, че преди ги имаше в his.bg, а след започване наново работата на сайта изчезнаха като ваксинационен център. На нас ни се обадиха седмица след записване.

Писал съм им  преди 3-4 дена, дори не са прочели съобщението 🙂 

Публикувано:
преди 2 минути , tch каза:

Писал съм им  преди 3-4 дена, дори не са прочели съобщението 🙂 

Вчера записах свекърва ми по месинджъра, веднага ми върнаха съобщение, че е в списъка.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 14 минути , lesy каза:

Вчера записах свекърва ми по месинджъра, веднага ми върнаха съобщение, че е в списъка.

Но предполагам няма конкретна дата и час?

Публикувано:
преди 3 часа, funny каза:

Видеото ТУК

Изостанали сте много, в Бразилия вече са 3, последния е от нашия град.

• Харесвам 3
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 4 часа, Velyana каза:

Нали , ех тез глупави германци , ваксинираха възрастните и сега си правят експерименти с младите. Ама така е , ако Меркел имаше българин за съветник друго я че щеше да е. Пред Бундестага щяха да се раздават кебапи и кИфтета обилно поляти с бира и ракия, и за има няма една седмица кораната щеше да е история.

@Coo разбирам те и е наистина е супер объркващо, но реално и лекарите, както и пишещите тук са хора с различно мнение. Това е колкото хубаво , толкова и объркващо.

Аз лично не желая и не смятам за редно да убеждавам когото и да било, че ваксините са панацея и всеки трябва да се ваксинира. Имам своето мнение и мога да го споделя, но не и да убеждавам някого.

Аз вече от няколко познати чувам, че в България на всеки с позитивен тест ( без значение състоянието му) му изписват една торба с лекарства, което според мен и това което се прави в Германия и Швейцария не е много ок. Но различни школи, различни хора.

Ти в София ли се опитваш да си запзиш час? Брат ми се ваксинира преди два дни, но в провинцията и нямаше проблеми, запази си час преди три седмици и всичко беше добре организирано поне според него.

Опитвах се в София. Та отлагаха дата от Хис.бг, ту нямаше рнк, ту мислех едно или друго. Половинката ми и аз се записвахме през няколко дни, за да може ако единия вдигне температура и има неразположение, другия да тича след детето. После мислех за ваксинационен туризъм, но колата влезе в ремонт, понеже предстоеше и предстои повече пътуване. Говорихме с половинката да вземаме рентакар, за да ходим някъде из страната да се бодем - първо той, после аз или обратно. После решихме, че тези дни не момента за рентакари напред-назад: по план другата седмица заминаваме, прибираме се, пак заминаваме, прибираме се и пак заминаваме... имаме работа по организацията на това + професионалните ни задачи. Сега? От днес нататък? Ще се ваксинирам определено. По-нататък. Не ми се рискува да го правя преди пътуване. Не е казано, че каквато и ваксина да си сложа, задължително ще вдигна температура или следващите дни ще съм парцал, но... Представям си как в пандемия светвам на летището и обяснявам, че съм здрава като бик, а лошия ми вид и температурата ми са, защото съм ваксинирана скоро 🤪

За Янсен вчера говорих с поредната болница, бях готова днес в 5 сутринта ако трябва да съм първа на опашката, но ме попариха, че изобщо не знаят тази ваксина ще се слага ли и кога. Пфайзер и Модерна нямали, може би в средата на месец май. Много любезна и откровена беше жената, чак ме заболя от искреността. 🙂

Не че съм абсолютно срещу Астра Зенека. И на Янсен им правят черен PR. Обаче се натрупаха нещата срещу АЗ - па скандали за безопасността, па не работи на ЮАРския щам... Не съм тръгнала за ЮАР, но за щамовете няма граници, не искам да отида някъде и да вярвам, че имам поне малко защита, а все едно нямам ваксина. И не на последно място, тук сме фенове на пътуванията и ще ме разбереш - за разлика от Янсен (една доза, две-три седмици и voila сертификата за пътуване минава), Пфайзер/Модерна (две дози, 4-5 седмици, минава), с АЗ се чака три месеца. Ми не ми се чакаше. 🙂 Макар че за пътуване ето: който се ваксинира при откриването на зелените коридори в далечния февруари, вече има втора игла + сертификат. Но аз... акъл море, глава шамандура, както казваше баба. 😉

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 4 минути , funny каза:

Чудя се ако се махне фактора пътуване, колко хора и на кой етап ще останат чакащи за ваксини

Откровено - аз не мисля, че PCRите ще отпаднат. И сега ще ме линчувате, но не мисля, че е редно да отпадат от гледна точка за опазването на жителите на дадена страна, в която ваксинацията с пълен цикъл от дози не е достигнала до много хора. А за съжаление ЕС е далеч от отличните стойности на Великобритания или другите няколко по света. За ваксинирането извън ЕС да не говорим... И още: карантина на място и тест е доказано най-добре работещия вариант. Обаче не ми изнася. Долу PCRите!!! Долу ваксините! Долу всякакви документи, сертификати, кодчета и регистрацийки! Гадни са. Досадни са. 🙂

Хубавото е, че имам някои наблюдения и може би си въобразявам, но като кажеш, че ти трябва за пътуване и не се стараят да ти бръкнат до мозъка с гадната клечка, по-лежерно е, отколкото ако им кажеш, че си го правиш заради симптоми. Или просто е късмет на какъв лаборант попаднеш.

Както е и късмет дали ще го изкараш леко или тежко; дали ще оживееш, обаче ще имаш месеци оплаквания (живот ли е да се задъхваш на стълбите до втория етаж?); дали въпреки всичко, което правиш като ходене без маска навсякъде, където може, ходене на фитнес, пиене по барове, пипане на мръсни повърхности, ядене на храна приготвяна от хора без маски, и какво ли не, правиш тест и доказва, не си го карал това нещо вече година. От къде на къде за едни е едно, за други - друго. 😞

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 2 минути , Coo каза:

ант. Обаче не ми изнася. Долу PCRите!!! Долу ваксините! Долу всякакви документи, сертификати, кодчета и регистрацийки! Гадни са. Досадни са. 🙂

Хубавото е, че имам някои наблюдения и може би си въобразявам, но като кажеш, че ти трябва за пътуване и не се стараят да ти бръкнат до мозъка с гадната клечка, по-лежерно е, отколкото ако им кажеш, че си го правиш заради симптоми. Или просто е късмет на какъв лаборант попаднеш.

Същите наблюдения имам и аз 😉

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 6 часа, Брани каза:

оптимистичен (края на юни), реалистичен (в края на юли) и песимистичен (в края на август)."

преди 6 часа, Брани каза:

Абе защо и трите ми се виждат прекалено оптимистични.

Аз не виждам да е посочил коя година... :girl_wacko:

• Харесвам 5
  • Браво 1
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 2 часа, tch каза:

Но предполагам няма конкретна дата и час?

Да. На нас ни звъннаха след 1 седмица.

Публикувано:
преди 36 минути , funny каза:

Чудя се ако се махне фактора пътуване, колко хора и на кой етап ще останат чакащи за ваксини

Правилно ли забелязвам, че вече настроенията отиват към "и така ми е добре, само да не се ваксинирам"?

Иначе специално за мен пътуването въобще не е фактор. В чужбина пътуваме средно веднъж годишно, и тестовете (тук) се покриват от здр. осигуряване, така че не е особен разход (особено на фона на 700 евро билет).

Друг е въпроса, че почти цял свят е затворен за нас, с много малки изключения и това не зависи от лично моето ваксиниране, а на всички. Между другото според проучване тук преди година желаещите за ваксина са били 80%, а сега са под 70%, под влияние на правителството вероятно.

• Харесвам 12
Публикувано:

Аз пък гледам мащабната организация на ваксинацията в Израел, Великобритания и особено впечатляващата в САЩ, и си мисля точно тия нации ли решиха да се затрият по такъв нелеп начин? 

За щастие ще оцелеем да разказваме един ден за глупостта им, когато тях отдавна вече няма да ги има.

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
  • Браво 2
  • Смея се 14
Публикувано:
преди 11 минути , stanimir каза:

Аз пък гледам мащабната организация на ваксинацията в Израел, Великобритания и особено впечатляващата в САЩ, и си мисля точно тия нации ли решиха да се затрият по толкова нелеп начин? 

За щастие ще оцелеем да разказваме един ден за глупостта им, когато тях отдавна вече няма да ги има.

Значи вие ще оцелявате и ще ни гледате сеира на нас, ваксинираните.

Публикувано:

А може би както неведнъж се е случвало в историята отново ще получат конкурентно предимство и ще излязат по-силни след всичко, както вече  се случва с Китай. Останалите отново ще си останат  с мрънкането,  що така  вечно не им се получава пък са толкова по-умни. 

• Харесвам 7
  • Браво 3
Мирослав Василев
Публикувано:

Винаги има избор. Повечето могат да заживеят в дадената държава, изкарват си тяхно гражданство и вече са настраната на победителите. А може и да запазят първото, така винаги ще имат избор, към кои да се пишат. 😉

Публикувано:
13 minutes ago, Мирослав Василев said:

Винаги има избор. Повечето могат да заживеят в дадената държава, изкарват си тяхно гражданство и вече са настраната на победителите. А може и да запазят първото, така винаги ще имат избор, към кои да се пишат. 😉

Е да, стига да си плащат данъците  🙂

Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.