Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

добри данни за ефективността /вече в реални условия/ на ваксините в UK

приети за лечение от Ковид в болница след старта на ваксинацията - 43000 човека, от тях ваксинирани 2000, от тях 1968 са постъпили в първите 3 седмици от получаването на първа доза /т.е. са се заразили преди или непосредствено след инжекцията/ и 32 човека - след третата седмица, което прави 1,6% стигнали до хоспитализация след най-минималния възможен срок за развиване на някакъв имунитет

https://www.bbc.com/news/live/uk-56826976

• Харесвам 9
Публикувано:

@Coo, срокът на годност на ваксината на АЗ, при неотворен флакон е 6 месеца, при хладилни условия на съхранение (2 - 8С), в картонената опаковка, за да се предпази от светлина. 

След отваряне: не повече от 48 часа, при съхранение в хладилник (2 - 8С)

При условие че се доставят малки количества, не си представям, че ще има такива с изтекъл срок на годност. Пък и от първото разрешение за употреба на тази ваксина са минали има-няма три месеца 🙂 

Що се отнася до лекарствата с изтекъл срок на годност - те няма да имат странични / нежелани ефекти (или вероятността за това е много много малка), но за сметка на това съществува вероятност за намалена ефикасност на даденото лекарство. 

Но това е друга тема 🙂 

• Харесвам 5
Публикувано:

@Lyubina Чудех се от известно време просто... Пътят на една ваксина от мястото на финалното й опаковане/производство, през документалното обработване и чисто физическото пренасяне до центъра за ваксинация е може би няколко седмици? АЗ се готвеше за одобрение на ваксината си още в началото на зимата, така че е възможно и да окъсяват сроковете за онези партиди, които са били готови, дори може би и разпратени по държави в чакане на формалното одобрение от САЩ, ЕС и т.н.

Преди време имаше статии, че Сърбия ваксинира чужденци с мощни темпове, като неофициално една от причините била, че АЗ, които има, били със срок края на м.март

Пример - https://apnews.com/article/belgrade-serbia-montenegro-coronavirus-pandemic-aleksandar-vucic-72e3d00f7f0197a848208c6925bc5924

Германия още преди да за завихрят скандалите си имаше казус с тази марка и щеше да се прави ПР кампания хората да не се дърпат от нея, но март съвсем се объркаха нещата с популярността й - Пример - https://www.dw.com/bg/не-искам-astrazeneca-защо-в-германия-странят-от-тази-ваксина/a-56624510 (дата 19.февруари - близо месец преди мартенското фиаско на АЗ) 

Публикувано:

Шри Ланка ваксинира 1 милион с АЗ (не пише колко от тези са с първа ваксинация, колко имат завършена с 2 дози), казват, че имат 6 случая с тромби, 3 от тях са починали. Глобално я разпориха тази марка.

IndiaSri Lanka reports six cases of blood clots among AstraZeneca vaccine recipients, 3 dead
https://www.reuters.com/world/india/sri-lanka-reports-six-cases-blood-clots-among-astrazeneca-vaccine-recipients-3-2021-04-21/

Искам да се раздвижат нещата с Янсен, доколкото знам проблемът там е идентичен, да? Но пък дозата е само една.

Знаете ли какво правя последния един час вместо да си стягам багажа за пътуване? Търся информация, ако избера Янсен дали ми пада риска наполовина или го увеличавам двойно получавайки една еднодозова вместо двудозова. 🙃

• Харесвам 1
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 2 часа, funny каза:

Харесва ли ни или не, одобряваме или не , това е принципно състояние на начина по който функционира човечеството.

Някои преяждат и после хвърлят милиарди за средства за отслабване докато други умират от глад, някои спекулират с цени на лекарства докато други умират от невъзможност да си ги купят. 
А и да не говорим , че всеки опитва да прецаква системата във варианти за намаляване на данъци, заобикаляне на правила, закони 

Та ... нещо не виждам къде е базата за възмущение точно и само от това с ваксините, докато във всичко друго всеки един от нас прави същото 

Още повече, че точно лекарите масово фалшифицират документи и източват Здравната каса! Резултатът е налице-рушащи се Държавни болници и просперитет на частните... 

• Харесвам 9
Публикувано:
Преди 1 час, Coo каза:

Знаете ли какво правя последния един час вместо да си стягам багажа за пътуване? Търся информация, ако избера Янсен дали ми пада риска наполовина или го увеличавам двойно получавайки една еднодозова вместо двудозова.

Нали гледа вчера пресконференцията на ЕМА - от 7милн поставени JJ в Щатите, случаите на тромбози са 8, един е в клиничните изследвания. Проявяват се до 3та седмица, най-често между 2та и 3та, предимно при жени до 49г, най-често при младите 18-33г. От данните засега, при АЗ  специфичните случаи на тромбози са около 6 на 1млн, докато при Джонсън са около 1 на милион. Това са данни от първа игла, все още няма много ваксинирани с втора АЗ, но и аз следя за такава информация. Все пак състоянието е обратимо, коментираха и възможните терапиите, но терминологията е за медицински лица.

В момента се коментират рисковете в краткосрочен план, но при  векторните ваксини съществуват хипотетично и дългосрочни такива. Успокоението е, че всеки от нас е получил няколко игли от такива ваксини и пак сме оживели. А за РНК ваксините пък съвсем не е ясен дългосрочният план.

@Coo, опитах се да те успокоя, не знам дали се получи 🙂 При всички случаи, избери ваксина без да слагаш фактора пътуване отпред. По-добре е да си спокойна за безопасността на ваксината, така няма да го мислиш. Пък лятото е пред нас, все ще стигнем и до осъществяване на някое и друго пътешествие 😉

Може да си пуснеш D-dimer изследване за риска от тромбози. Аз направих такова, резултата е в нормата 0,32mg/L от 0 - 0,55mg/L. Мисля да продължа с втора игла АЗ.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 1 час, stanimir каза:

Това е наказуемо документно престъпление отвсякъде и все някой ще изтегли късата клечка ...после сълзи и сополи.

Има и нещо друго. 100% някой с такава "ваксина" ще се разболее, след което ще тръгнат слуховете, че ваксините не спасяват, даже напротив, разболяват, и че планът на Ротшилд, илюминатите, Медичите, Сорос и Лаврен Йозов Барбов работи.

• Харесвам 7
  • Браво 3
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 3 часа, Мари Николова каза:

Те, затова гърците познавайки местният манталитет продължават с контролните тестове по границите.

Точно пък гърците, които до преди 10 години не знаеха какво е касова бележка, не ми ги давай за пример!

А като ги настъпиха по врата, си събираха грижливо касовите бележки в кутии от обувки и вдигаха скандали по магазините, ако някой се опиташе да не им даде заветната хартийка....

• Харесвам 6
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 1 час, chandni каза:

Категорично ще се преследва! Те някои тарикати вече "изгоряха" с фалшивите PCR тестове на Дунав мост...

Изгоряха 2ма. И 20 да са всея тая... Покрай тях са минали десетки хиляди...

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 2 часа, stanimir каза:

Правиш ли разлика между законови вратички за намаляване на данъци , заобикаляне на правила ,закони и т.н. и  издаване на откровено фалшив документ ?

Това е наказуемо документно престъпление отвсякъде и все някой ще изтегли късата клечка ...после сълзи и сополи.

Ще се намерят хора и за това разбира се , но айде да не ни се вменява за нормално.

Говори за себе си.

Това не е фалшив документ а документ с невярно съдържание. Точно като медицинското за започване на работа, което 90% от работещите са си вадили  - даваш между 0 и 20 лв и получаваш медицинско че си прегледан от няколко доктора и си абсолютно здрав !

• Харесвам 10
  • Шок 1
Публикувано:

@Мари Николова Ами аз съм по-близо до 33 отколкото до 49. Щеше да ми е спокойно, ако бях на 18. Или от ваксините се отслабваше. 🙂 🙂 🙂 🍩

Мен ме притеснява и това не е само за ваксините, а важната дреболия която ме гложди в живота в последните години откакто имам дете и е важно да сме здрави и прави, че случи ли се нещо - не знам към кой лекар или болница да се обърна. По време на тази пандемия стана ясно, че личната ми не желае да се занимава и ангажира с ваксини - тя и направления не даваше, но седях при нея, защото е удобно място и когато ми се налагаше, даваше болнични. Бързо ли трябва да се действа? От сблъсъците ми с Пирогов знам, че е достатъчно да имам пулс, за да кажат, че съм здрава като кон 🙂 В България има добри специалисти, но много обратими състояние на хора са станали необратими заради съществени пропуски в здравната система. И заради това си гадая рисковете - ако се разболея, ако се ваксинирам с това, ако е с друго... Ще си пусна д-димер, така и така ще ходя до лаборатория за PCR. За пътуване! Как без пътуване 😉 Благодаря!

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:
21 minutes ago, adreno said:

...милиони... платили 300 лв ? 

Дайте полет на фантазиите си. 

Виж ако падне на 18.99 може и да се получи 😄 

• Харесвам 3
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 10 минути , Coo каза:

@Мари Николова Ами аз съм по-близо до 33 отколкото до 49. Щеше да ми е спокойно, ако бях на 18. Или от ваксините се отслабваше. 🙂 🙂 🙂 🍩

Мен ме притеснява и това не е само за ваксините, а важната дреболия която ме гложди в живота в последните години откакто имам дете и е важно да сме здрави и прави, че случи ли се нещо - не знам към кой лекар или болница да се обърна. По време на тази пандемия стана ясно, че личната ми не желае да се занимава и ангажира с ваксини - тя и направления не даваше, но седях при нея, защото е удобно място и когато ми се налагаше, даваше болнични. Бързо ли трябва да се действа? От сблъсъците ми с Пирогов знам, че е достатъчно да имам пулс, за да кажат, че съм здрава като кон 🙂 В България има добри специалисти, но много обратими състояние на хора са станали необратими заради съществени пропуски в здравната система. И заради това си гадая рисковете - ако се разболея, ако се ваксинирам с това, ако е с друго... Ще си пусна д-димер, така и така ще ходя до лаборатория за PCR. За пътуване! Как без пътуване 😉 Благодаря!

Същият въпрос зададох на приятелка - лекар от голяма болница /не е от следващите/. Каза ми - Александровска, Токуда. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 21 минути , adreno каза:

To и в Перу на границата със сигурност не хващат всички с "прахче", но на тези, които са хванали, едва ли им става по-леко от това, че са хванали само 2/200, при положение, че те са от хванатите.

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Публикувано:

Според мен трудно ще ги хванат тия с фалшивите ваксинации, т.е. трябва да се разследват и преследват лекарите, които ще издават документа. А знаем колко се точат подобни разследвания у нас....

Доста по-различно е подправен документ от лаборатория си мисля.

• Харесвам 5
Публикувано:

Все тая, ама следващата зима да не се чудим как така в България сме 80% ваксинирани, пък смъртността е най-високата в Европа.

• Харесвам 14
Публикувано:

Винаги ще има хора които престъпват правилата, това няма как да се спре. Доколко ще е масово зависи от риска и цената.  Все пак трябва да е икономически оправдано и за двете страни в сделката. 

Перспективата да ти се изсипят всички медии в кабинета и да те размотават с месеци по съдилища със сигурност си има цена, пък дори и да не се стига до осъдителна присъда. Не вярвам да са много клиентите които биха платили,  освен ако в последната седмица не са рязко скочили заплатите в България. 

Ще отворя да прегледам пак обявите за работа. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 13 минути , bad kid каза:

Според мен трудно ще ги хванат тия с фалшивите ваксинации

Той вирусът си знае работата.

• Харесвам 4
Публикувано:
Преди 1 час, Coo каза:

че случи ли се нещо - не знам към кой лекар или болница да се обърна.

Моето мнение е, че избора на ЛЛ е много важен. Първо на нея бих звъннала.

Но те симптомите са такива( задух, силни болки в корема, главата, гърдите,подуване на шията), че и Спешна помощ биха ти обърнали внимание.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 45 минути , stanimir каза:

Винаги ще има хора които престъпват правилата, това няма как да се спре. Доколко ще е масово зависи от риска и цената.  Все пак трябва да е икономически оправдано и за двете страни в сделката. 

Перспективата да ти се изсипят всички медии в кабинета и да те размотават с месеци по съдилища със сигурност си има цена, пък дори и да не се стига до осъдителна присъда. Не вярвам да са много клиентите които биха платили,  освен ако в последната седмица не са рязко скочили заплатите в България. 

Ще отворя да прегледам пак обявите за работа. 

Аз пък не виждам какво му е скъпото на 300 лв за ваксинационен сертификат,  ако правилно съм разбрала. Това са 3 теста,  два от които са само за едно пътуване.  Освен това се спестяват куп разправии, ходене до лаборатория,  риск теста да ти излезе положителен преди пътуване,  съответно пари за застраховка на билетите,  или пари за изгорели скъпи билети,  карантина ....

Сигурна съм,  че ще има много хора, които биха дали 300 лв.

• Харесвам 10
  • Замислям се 1
Публикувано:
Преди 1 час, bad kid каза:

Според мен трудно ще ги хванат тия с фалшивите ваксинации, т.е. трябва да се разследват и преследват лекарите, които ще издават документа. А знаем колко се точат подобни разследвания у нас....

Тръгне ли се по този път, ще се намерят и разследващи журналисти, които да ги запишат със скрита камера... Не са един и два случаите на такива журналистически разследвания - било за шофьорски книжки, било за студентски книжки, било за ТЕЛК... Та ако някой лекар иска да си слага главата в торбата за 300 лв, може да не му хареса "пенсионирането".

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:
Преди 1 час, bad kid каза:

За разследването и преследването на лекарите ще е по-лесно направо да им удрят кепенците. Малко ли са ги развратили фармацевтичните компании, че изписват лекарства не по разум, а от материален интерес?

Подсети ме за онзи "велик" кардиолог, който беше слагал стентове на килограм. Някой знае ли дали понесе отговорност и беше ли осъден?

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 22 минути , slujitel каза:

Аз пък не виждам какво му е скъпото на 300 лв за ваксинационен сертификат,  ако правилно съм разбрала. Това са 3 теста,  два от които са само за едно пътуване.  Освен това се спестяват куп разправии, ходене до лаборатория,  риск теста да ти излезе положителен преди пътуване,  съответно пари за застраховка на билетите,  или пари за изгорели скъпи билети,  карантина ....

Сигурна съм,  че ще има много хора, които биха дали 300 лв.

Този сертификат няма да е признат навсякъде и ще останат места, изискващи тест. За да не се притеснява човек от теста, болестта, карантината, разходите...ами вероятно е по-логично да се ваксинира наистина 🙂 

• Харесвам 8
  • Браво 2
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.