Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 5 часа, Petkan каза:

И да се молим Матеев да не ни докара новия от Индия 🙏

Аааа, той го занесе в Дубай, споко:)))))

• Смея се 9
Публикувано:
преди 22 минути , ivan69 каза:

Всички тук явно са се загрижили да пазят другите , а не себе си , какво имам предвид. Посещението на футболен мач е доброволно , също така доброволна е и разходка в парка или по Витошка ( Александровска , Богориди ли Морската градина в Бургас) . Сигурен съм , че през уикенда ще има в пъти повече хора на разходки , отколкото на футболните мачове в София и Бургас. Да не говорим , че едва ли над 10% от разхождащите се ще са маски ( на стадиона трябва да си с маска друг е въпросът дали ше се спазва) . Крайно време е да се научим сами да се пазим , не да спазваме безумните заповеди. 

Ами аз сам се пазя и изобщо не разчитам на никого да пази мен. Обаче след като другите не се пазят, ще трябва аз да продължа да се пазя от тях още неопределено дълго време, да не говорим, че не мога да посетя почти никоя държава, освен България и още 2-3, дори да си направя 5-6 теста на границата и да съм съгласен да нося маска на открито. Отделно ако сега получа апандисит ще стане страшно, защото в болниците места няма. Ние живеем в общество и зависим от другите, колкото и да не си го признаваме. 

Ако живееш в гората и гледаш картофи и ловиш лосове може да не зависиш от никого, иначе не.

• Харесвам 17
  • Браво 4
Публикувано:
преди 1 час, antea каза:

доста ме сащиса, че ти и още няколко човека от другия "отбор" /знаем се кой с какво мнение е/, сте лайкнали линка, даден от Александра, с който се разкрива "как точно стоят нещата" - имам предвид размишленията на Георги Маринов, предполагам си го чела и очевидно трябва да си съгласна с него, така ли е?

И аз съм от другия отбор и да си кажа - не съм съгласна с някои постановки, но иначе разсъжденията му са повече от логично издържани и много добре систематизирани.

Отличен текст. Отдавна не бях чела нещо смислено.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 17 минути , funny каза:

Мога да кажа основните причини за съпротивление на хората :

1. Липса на достатъчно безплатни ( или поне с ниска контролирана от държавата цена) на тестове за своевременно тестване ( за справка в момента в Швейцария има по 5 безплатни антигенни теста, които всеки може да си направи на месец при наличие на симптоми или контакт с вирусоносител). 

2. Липса на доверие в правителство, здравна система, ЩАБ, ЩАм, РЗИ, НСИ, НАП, НОИ и всичко трибуквено.

И това не е неоправдано - неадекватни мерки, неадекватни финансови облекчения и помощи ( основно концентрирани в "наши" хора), неработеща здравна система, неадекватна организация на работещата такава . 

Лека корекция, безплатните антигенни тестове в Швейцария са за всеки които има здравна застраховка в Швейцария и се раздават и се препоръчва да се правят профилактично при липса на симптоми.  За хората със симптоми се препоръчва PCR и всеки положителен антигенен тест трябва да бъде потвърден с PCR.  

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 3 часа, stanimir каза:

Специално аз се ваксинирам срещу хепатит на всеки пет години от 25 години насам. 

Ако не го правех и имах съмнения,  разбира се че бих си направил тест ( между другото са безплатни) 

Друг въпрос е какви са симптомите при едното и другото заболяване

А ти що се ваксинираш на 5 години, като новите , например , Twinrix, комбинираната за А и В, осигуряват  поне 20 години имунитет? Мериш си, само anti HbS, от време на време и следиш да е над 10. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 4 минути , neuromancer каза:

Ами аз сам се пазя и изобщо не разчитам на никого. Обаче след като другите не се пазят, ще трябва аз да продължа да се пазя от тях още неопределено дълго време, да не говорим, че не мога да посетя почти никоя държава, освен България и още 2-3, дори да си направя 5-6 теста на границата и да съм съгласен да нося маска на открито. Отделно ако сега получа апандисит ще стане страшно, защото в болниците места няма. Ние живеем в общество и зависим от другите, колкото и да не си го признаваме. 

Ако живееш в гората и гледаш картофи и ловиш лосове може да не зависиш от никого, иначе не.

Аз също сам се пазя , спазвам доста повече мерки отколкото проковидваксърите , за себе си и семейството съм решил , че докато не отпаднат всякакви изисквания , няма да пътувам извън България , което на този етап изглежда ще е до живот. Да живеем в общество и трябва да се съобразяваме  , имаха една година да построят ( обособят) ковид болници , май само в Китай го направиха , да не дава господ да се разболееш от нещо различно от ковид изглеждаш обречен....

• Харесвам 7
Публикувано:
Преди 1 час, antea каза:

мда, определено е било първосигнално, даже бих казала, че като цяло целият анализ противоречи изцяло на "определената" философия, дори и това за ваксините, които биха били безполезни АКО не са направени бързо и ефективно с военна мобилизация тип Израел и АКО не са съпроводени с тоталния локдаун до Zero Covid

предвид това колко точно тези хора тук са били против всякакви мерки, тестване, изолация, всякакви ограничения, ваксинации, наистина се изумих откъде дойде тази подкрепа точно за Георги Маринов 🙂

Явно си губя времето да обяснявам,  ти и @stanimir си пишете каквото ви е удобно и изобщо не ме четете. Станимир чете до толкова,  колкото му е удобно да се заяде.

преди 49 минути , Мари Николова каза:

През изминалата година на няколко пъти бях напълно убедена, че съм заразена с вируса, но  тестовете не го потвърдиха, а няколкото вида тестове за антитела напълно изключиха тези хипотези. Айде, аз съм си паника, но същото се случи и с доста хора около мен.Макар, че Ковид беше доминиращ и други разни дребни и не съвсем вирусчета си проправяха път.

Единственият характерен симптом, при които си сигурен, че е Ковид беше загубата на вкус и мирис, но и той като че ли отшумя с новите щамове. А и при продължителна употреба на определени капки за нос, преди години ми се е случвало да губя обоняние.

Споменам го, защото човек се поставя в риск, смятайки, че е прекарал вируса (а всъщност не е) и има имунитет и по-лошото - остава с впечатлението, че вируса се кара леко и не е особено заразен.

Един тест за антитела би разсеял съмненията 🙂

Говоря за бронхопневмония, не за обикновена настинка. Бронхопневмонията е доказана с ренгенова снимка и я изкара никак не леко. Цяла седмица не беше спал,  дремеше полуседнал, защото като легне не можеше да диша. И цяла седмица не беше ял почти нищо, с мъка го карах да хапне нещо. 

• Харесвам 8
  • Браво 1
Публикувано:
преди 35 минути , ДиянаВ каза:

Така или иначе, който е боледувал ноември и не си е направил тест или тестът му е отрицателен, 180 дни/6 месеца изтичат сега през май и пак не може да пътува без тест ири ваксина. Защо се вайкаме и тормозим за неща, които не ни засягат, не ми стана много ясно🙂

Въпроса е принципен, ако не ноември,  може февруари да си бил болен. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Виж сега,  не си си чела  урока, не може да се скрие. 

И мен са ме хващали, и аз съм се оправдавал. 

В интерес на истината Александра неволно ви подхлъзна с анонса, не си само ти.  

• Харесвам 3
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 5 минути , slujitel каза:

Явно си губя времето да обяснявам,  ти и @stanimir си пишете каквото ви е удобно и изобщо не ме четете. Станимир чете до толкова,  колкото му е удобно да се заяде.

Говоря за бронхопневмония, не за обикновена настинка. Бронхопневмонията е доказана с ренгенова снимка и я изкара никак не леко. Цяла седмица не беше спал,  дремеше полуседнал, защото като легне не можеше да диша. И цяла седмица не беше ял почти нищо, с мъка го карах да хапне нещо. 

При бронхопневмония е нормално PCR теста да е негативен, но всеки рентгенолог би трябвало по рентгеновата снимка да може да каже дали се касае за Ковид или не. 
Разбира се има и изключения. Така, че и при негативен тест има как да се разбере с голяма доза сигурност, но все пак зависи от опита на рентгенолога и колко му се е занимавало да прочете и да се осведоми.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 1 минута , Velyana каза:

При бронхопневмония е нормално PCR теста да е негативен, но всеки рентгенолог би трябвало по рентгеновата снимка да може да каже дали се касае за Ковид или не. 
Разбира се има и изключения. Така, че и при негативен тест има как да се разбере с голяма доза сигурност, но все пак зависи от опита на рентгенолога и колко му се е занимавало да прочете и да се осведоми.

Всъщност го лекува пулмолог и думите му бяха: аз лекувам бронхопневмония,  ковид не ме интересува.  Не знам как да го тълкувам. Истината е, че маската и беше под брадичката и аз много се учудих, дори тогава си мислех,  че щом лекар не признава ковид и маските, значи не е  толкова страшен.  Сега не мисля така, а пулмологът се разболя от ковид месец по късно. Но пък го излекува успешно, и не само него в града и общо взето само добри приказки се говорят за тази лекарка.

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 11 минути , stanimir каза:

В интерес на истината Александра неволно ви подхлъзна с анонса, не си само ти.  

В интерес на истината,  си имах мнение по въпроса и преди материала на Александра, обясних на Антея в кои точно точки мнението ми се припокрива с този материал, защото ме попита.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 28 минути , Velyana каза:

Еее сори ама да са боледували нормален ковид а не ковид пневмония , АКО искат да влизат в България тези хора . Както каза @stanimir - тарикати !

Теста е важен за влизането а не снимки и болнични лечения !!! :grin:

"Кунчев обясни, че преболедуването на инфекцията ще се доказва не с документ, издаден от лечебно заведение, а с резултат от PCR тест или бърз антигенен тест, който е бил положителен и периодът, в който може да се ползва, е до 6 месеца." 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 46 минути , но нейм каза:

И аз съм от другия отбор и да си кажа - не съм съгласна с някои постановки, но иначе разсъжденията му са повече от логично издържани и много добре систематизирани.

Е, все пак, човекът , не е самоук доктор, прочел 20+ медицински писания и взел се, много насериозно:(((

“Георги К. Маринов e завършил Математическа гимназия в Плевен, а след това MIT (Massachusetts Institute of Technology) с бакалавърска степен по биология. Има докторска степен от Caltech (California Institute of Technology). В момента работи в Департамента по генетика в Станфордския университет. Изследванията му са основно в областта на функционалната и еволюционната геномика и регулаторната и еволюционна биология.”

Ако ти е интересно, още нещо:

Едно интервю:

https://m.economy.bg/science/view/45089/Ne-e-dalech-momentyt-v-kojto-shte-se-poyavi-napylno-rezistenten-kym-vaksinite-variant-na-Covid-19-

И още една статия:

https://dversia.net/6340/covid-prez-2021-krai-ili-nachalo-na-krizata/

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 минути , slujitel каза:

Всъщност го лекува пулмолог и думите му бяха: аз лекувам бронхопневмония,  ковид не ме интересува.  Не знам как да го тълкувам. Истината е, че маската и беше под брадичката и аз много се учудих, дори тогава си мислех,  че щом лекар не признава ковид и маските, значи не е  толкова страшен.  Сега не мисля така, а пулмологът се разболя от ковид месец по късно. Но пък го излекува успешно, и не само него в града и общо взето само добри приказки се говорят за тази лекарка.

Супер е че сте попаднали на лекар който ви е помогнал. За рентгеновата снимка го написах,  защото наши приятели се разболяха цялото семейство 10-12 човека и не всички си правиха тестове, но някой имаха рентгенови снимки и мъжа ми ги гледа и аз много се чудих как с един поглед е сигурен, че е Ковид и ми беше проведено 2 часово обучение 😂 

• Харесвам 12
Публикувано:
преди 1 минута , Velyana каза:

Супер е че сте попаднали на лекар който ви е помогнал. За рентгеновата снимка го написах,  защото наши приятели се разболяха цялото семейство 10-12 човека и не всички си правиха тестове, но някой имаха рентгенови снимки и мъжа ми ги гледа и аз много се чудих как с един поглед е сигурен, че е Ковид и ми беше проведено 2 часово обучение 😂 

Жалко, че не мога да покажа снимката на мъжа ти.

Сега обаче остава въпроса за достоверността на тестовете. 

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 41 минути , но нейм каза:

но иначе разсъжденията му са повече от логично издържани и много добре систематизирани.

надали ще кажа нещо ново, но това поне го знам и от личен опит - американската университетска система дава отлична основа за такова писане, като още в първи курс усилено се тренира писане на есета от типа Compare and Contrast, Cause and Effect, Argumentative essay, като за разкош обикновено трябва да защитаваш и теза, с която не си съгласен, както и те учат да цитираш доста професионално и ненарушаващо авторските права

в този смисъл наистина Георги е написал чудесно есе, особено като половината е footnotes с източниците, които е ползвал, и при това го е направил на родния си език, а не на английски, на който сигурно мисли преобладаващо

между другото, половината от неговите препратки са от сървъра на medRvix, за който тук беше споменато, че не се ползвал с добро име в научните среди.... е, явно в Станфорд го тачат

Публикувано:
преди 9 минути , slujitel каза:

@slujitel, При Ковид пневмониите, образът рентгенолозите го наричат “ матово стъкло” и е много характерен и разпознаваем.

Много е различно, от образа на обикновена пневмония. Даже се шегуват, че има форма, подобна на криле на прилеп. С малко въображение:))))

• Харесвам 4
  • Смея се 3
Публикувано:

Сбит преразказ на темата за последните 24 часа:

- някой казва, че ваксинирането било супер, ама трябвало да стане ударно, за да нямало време вируса да мутира и разпространи. Ама как се произвеждат 7 милиарда ваксини за месец и да се бият на хората? Отговор няма.

- В Австралия и Япония си живеели супер, защото били затворени за чужденци, ама като се отворело малко и от някъде вируса пробивал и ставало лошо и пак трябвало да се затвори. До кога обаче? Отговор няма.

- някой бил разбрал, че мерките били различни във всяка държава и изглеждали разбъркани и неадекватни във световен мащаб. Това е супер, по-добре късно да разбереш, отколкото никога.

- някой разделя хората на отбори вече, понеже били с различни мнения. Може да ги кръснтим Отбор "Ягодка" и отбор "Черешка". Тук е добре да напомня, че цялата пандемия е далеч по-безобидна, от разделението между хората, което причинява.

- някой "недоктор" определи, че преминаването на вируса безсимптомно е съмнително. На каква база е съмнението не е ясно.

Пилците се брояли на есен, но ние не сме пилци, пък и есента е близо...за тоя вирус може би трябва да минат повече от 100-200 години, за да стане ясна "бройката".

• Харесвам 11
  • Браво 2
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 4 минути , AlexandraKo каза:

@slujitel, При Ковид пневмониите, образът рентгенолозите го наричат “ матово стъкло” и е много характерен и разпознаваем.

Много е различно, от образа на обикновена пневмония. Даже се шегуват, че има форма, подобна на крилена прилеп.

Оф, нищо не ми говори,  не съм лекар, Алекс,  не мога да разбера снимката.  На снимката пише "бронхопневмония ", не ковид. 

• Харесвам 3
Публикувано:

@funny, сетих се за още една причина тестовете за антитела да не се признават при влизане. Ами, те са много видове с различни референтни стойности. Няма толкова квалифициран човешки ресурс, който да следи и анализира стойностите на всяко летище, пристанище, граничен пункт. Освен това, както и @ДиянаВ отбеляза, тези тела си имат срок на годност, служителя трябва едновременно и това да следи.

Това го коментирахме по повод на зеленият сертификат, но там вероятно ЛЛ ще анализира данните, така че тогава е по-възможно да се приемат и тестовете за антитела.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 час, Petkan каза:

Пускаме публика на стадионите. Естествено първи в Европа!

Ми честита ни четвърта вълна! Тъпаци!!!:angry2:

В Армения,Грузия и Беларус отдавна си се играе пред ПЪЛНИ трибуни!Не съм следил каква е обстановката,но дори на ЕВРО-калификациите си беше така!

• Харесвам 7
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 27 минути , slujitel каза:

Сега обаче остава въпроса за достоверността на тестовете. 

Тестовете са достоверни, но има субективни фактори за жалост, които  водят до фалшиво отрицателни резултати - например кой взима пробата, ако ти “обършат” езика с тампончето, вероятността теста да е негативен, а ти да си заразен е много голяма. А и когато се е стигнало до пневмония вируса вече е в долните дихателни пътища, пак има вариант да се докаже, но не и чрез стандартното вземане на проба. При интубираните пациенти може да се направи бронхоскопия и лаваж, но предвид факта, че терапията едва ли би се променила, не си заслужава риска😕

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 4 минути , Мари Николова каза:

@funny, сетих се за още една причина тестовете за антитела да не се признават при влизане. Ами, те са много видове с различни референтни стойности. Няма толкова квалифициран човешки ресурс, който да следи и анализира стойностите на всяко летище, пристанище, граничен пункт. Освен това, както и @ДиянаВ отбеляза, тези тела си имат срок на годност, служителя трябва едновременно и това да следи.

Това го коментирахме по повод на зеленият сертификат, но там вероятно ЛЛ ще анализира данните, така че тогава е по-възможно да се приемат и тестовете за антитела.

Да и това си мислех, но не ми се пишеше по-дълго. Ако се приеме като критерий за преболедуване тест за анти тела, трябва да се създаде трети централен регистър, да се прецени кои тестове са меродавни, евентуално кои лаборатории да се одобрят и сигурно има и други подробности. Сега този начин е по-лесен, на база сегашната база данни. Ако след време ЕС кажат друго да се прави, ще го направим. За това не търся целенасоченост в решението да се признава само теста PCR като меродавен за преболедуване. Не мисля, че се търси друг ефект като увеличаване на тестването или ваксинирането. Просто така е по-лесно и ЕС не изисква повече от това за момента.

Както виждате и АК не ни помагат/насърчават да пътуваме дори и с тестове или ваксини на този етап, така че ... ще чакаме лятото🙂

• Харесвам 5
Публикувано:
Преди 1 час, ivan69 каза:

Всички тук явно са се загрижили да пазят другите , а не себе си , какво имам предвид. Посещението на футболен мач е доброволно , също така доброволна е и разходка в парка или по Витошка ( Александровска , Богориди ли Морската градина в Бургас) . Сигурен съм , че през уикенда ще има в пъти повече хора на разходки , отколкото на футболните мачове в София и Бургас. Да не говорим , че едва ли над 10% от разхождащите се ще са маски ( на стадиона трябва да си с маска друг е въпросът дали ше се спазва) . Крайно време е да се научим сами да се пазим , не да спазваме безумните заповеди. 

Виж сега, понеже декларацията на фенклубовете за отварянето на стадионите миналото лято я писах аз (благодаря за аплодисментите 😄 ) и познавам въпроса в дълбочина, мога да ти кажа, че инстинктът за самосъхранение на тълпата е обратнопропорционален на нейния размер, а здравият разум на публиката напълно липсва при много добър или много лош резултат 😄 . Гъстотата на публиката в ключовите сектори е десетки пъти по-голяма и от най-голямата на Витошка. Доста хора обаче се разболяха, някои тежко, и то посред лято. Тогава и аз ходех по мачове, но си седях кротко отстрани. Ама като мен са 1% от хората. Ако намерят начин да контролират дистанцията на хората, ОК. Ама в момента точно това действие е породено от злоба и отмъстителност.

преди 9 минути , crazyhorse каза:

В Армения,Грузия и Беларус отдавна си се играе пред ПЪЛНИ трибуни!Не съм следил каква е обстановката,но дори на ЕВРО-калификациите си беше така!

Хайде малко по-напреднали държави да даваме за пример.

• Харесвам 5
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.