Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)
преди 2 часа, Nikolay Ivanov каза:

Знам, че деца над 2 г подлежат на задължително тестване при влизане в България, но каква е реалността? какво става с децата, които нямат тест? В карантина ли са, някой проверява ли ги?

За влизане в България няма възрастови ограничения според https://coronavirus.bg/bg/vaprosi-otgovori/zdravni

Има ли изключения от изискването за представяне на документ за отрицателен резултат от проведен PCR тест, основани на възраст (например: бебета, малки деца)?

Към настоящия момент не са въведени такива изключения с оглед възможността за асимптомно протичане на инфекцията и свързания с това епидемиологичен риск от внос, предаване и разпространение на заболяването.

Следва да се има предвид, че PCR изследване се извършва чрез пробонабиране на различни клинични материали, като назофарингеален секрет, гърлен секрет или смив, слюнка и др., съобразно използваната методика и апаратура, което способства и за вземане на подходящ материал от всички възрастови групи.

Редакция: на сайта не са актуализирали част от информацията, която е в последната наредба на МЗ от 29.4 и в сила до края на м.май, но и в нея няма освобождаване на децата от тестване при влизане в България:

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/04/29/zabrana_vlizane_bg_29_04_2021-9.pdf

Редактирано от Coo
линк към заповед от 29.4
  • Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Да споделя малко негативен засега опит за освобождаване от карантина след прибиране в България. Вчера се прибрахме и днес отидохме в Цибалаб да си направим антигенен тест. Изтеглих документите от лабораторията и ги изпратих на РЗИ Хасково. От там обаче получих това.

"ВАШИТЕ РЕЗУЛТАТИ НЕ ОТГОВАРЯТ НА ИЗСКВАНИЯТА НА ПРИЛ.2 ОТ ЗАПОВЕДТА НА
МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО. ЗА ДА ОТПАДНЕ КАРАНТИНАТА, БЪРЗИТЕ
АНТИГЕННИ ТЕСТОВЕ ТРЯБВА ДА СА ОТ ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕН ВИД, ИЗБРОЕН В
ПРИЛОЖЕНИЕТО. МОЛЯ, ОБЪРНЕТЕ СЕ КЪМ ЛАБОРАТОРИЯТА И АКО ВАШИТЕ ТЕСТОВЕ
СА ОТ ПОСОЧЕНИТЕ, НЕКА ЛАБОРАТОРИЯТА НАПРАВИ КОРЕКЦИЯ"

Обадих се на лабораторията и първо ми казаха, че аз трябвало да си гледам дали теста отговаря на изискванията и по добре да съм направила PCR. Естествено че янах метлата и успях да я накарам да провери как стоят нещата - можело било много хора да имат такъв проблем и щели да гледат.  Каза ми да напиша до техния мейл и да прикача писмото от РЗИ, което и направих. Досега отговор няма. 

• Шок 9
Публикувано:
преди 18 минути , MayaS каза:

Да споделя малко негативен засега опит за освобождаване от карантина след прибиране в България.

Дали да не направите и на друго място антигенен тест?! Много тъпа ситуация, но, ако действително този тест в Цибалаб не е посочен в приложението на Заповедта на практика вие нямате тест. 

Австрия гласят някакви промени в режима. И какво, ние неваксинираните през ден ще правим там тест ли 😞 

https://dnes.dir.bg/svyat/avstriya-pravi-golyama-krachka-kam-normolnostta-no-pri-strogi-normi 

• Харесвам 5
  • Шок 2
Публикувано:
преди 2 минути , Eva eva каза:

Дали да не направите и на друго място антигенен тест?! Много тъпа ситуация, но, ако действително този тест в Цибалаб не е посочен в приложението на Заповедта на практика вие нямате тест. 

Австрия гласят някакви промени в режима. И какво, ние неваксинираните през ден ще правим там тест ли 😞 

https://dnes.dir.bg/svyat/avstriya-pravi-golyama-krachka-kam-normolnostta-no-pri-strogi-normi 

Току що от Цибалаб ми изпратиха нови документи съдържащи необходимата информация и ги препратих на РЗИ-то. Да видим сега дали ще е ок.

• Харесвам 7
Публикувано:

Сигурно е коментирано, но за ГЕрмания може ли вече да се лети с антигенен тест на Рамус?

Публикувано:
преди 3 минути , noshtna_ptica каза:

Сигурно е коментирано, но за ГЕрмания може ли вече да се лети с антигенен тест на Рамус?

На сертификата трябва да е посочен производител, специфичността на теста да е над 80%, а неговата чувствителност да е над 97%. Ако я има тази информация няма никакъв проблем.

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

Майка ми има поставена втора доза, но не и дадоха сертификата тогава, защото имаше огромна опашка и казаха на чакащите хора да дойдат следобед.  Не мога да и извадя онлайн сертификата, защото електронният подпис трябва да е нейн личен. Ваксинацията не беше при личен лекар, а в Пирогов. 

Някой знае ли дали мога аз да го взема на място там без тя да присъсва? Със сигурност ще разбера, ако отида на място, но нямам много свободно време...

Публикувано:
преди 1 час, MayaS каза:

Да споделя малко негативен засега опит за освобождаване от карантина след прибиране в България. Вчера се прибрахме и днес отидохме в Цибалаб да си направим антигенен тест. Изтеглих документите от лабораторията и ги изпратих на РЗИ Хасково. От там обаче получих това.

"ВАШИТЕ РЕЗУЛТАТИ НЕ ОТГОВАРЯТ НА ИЗСКВАНИЯТА НА ПРИЛ.2 ОТ ЗАПОВЕДТА НА
МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО. ЗА ДА ОТПАДНЕ КАРАНТИНАТА, БЪРЗИТЕ
АНТИГЕННИ ТЕСТОВЕ ТРЯБВА ДА СА ОТ ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕН ВИД, ИЗБРОЕН В
ПРИЛОЖЕНИЕТО. МОЛЯ, ОБЪРНЕТЕ СЕ КЪМ ЛАБОРАТОРИЯТА И АКО ВАШИТЕ ТЕСТОВЕ
СА ОТ ПОСОЧЕНИТЕ, НЕКА ЛАБОРАТОРИЯТА НАПРАВИ КОРЕКЦИЯ"

Обадих се на лабораторията и първо ми казаха, че аз трябвало да си гледам дали теста отговаря на изискванията и по добре да съм направила PCR. Естествено че янах метлата и успях да я накарам да провери как стоят нещата - можело било много хора да имат такъв проблем и щели да гледат.  Каза ми да напиша до техния мейл и да прикача писмото от РЗИ, което и направих. Досега отговор няма. 

Днес се надявах да мина с бърз антигенен тест в Софиямед, че нямаше хора, но когато попитах какъв е вида/производителят се оказа, че не присъства в списъка на МЗ и се отказах. В Бодимед пък няма подробна информация за вида на антигеният тест, а и в малко техни лаборатории го правят, та и те отпаднаха. Така се случи, че улучих почивката на лаборантка от Рамус и се заговорихме. Тя ми казаха, че тестовете са определени от МЗ не случайно, всички те са с много висок процент точност, за да може да се приемат наравно с ПСР. Този на Рамус е в списъка.

Още нещо - по-добре е да се прави антигенен тест в централните лаборатории на Рамус - тази в Дружа и тази на Сточна гара. Дори да има опашка, тя върви бързо и резултатите излизат за час-два, защото тези лаборатории се обслужват от голям брой служители. Докато в кварталните обикновенно работи един лаборант, който изпълнява и ролята на администратор и със 7-8 човека пред теб може да чакаш повече от час. А и резултатите излизат след 18:00ч.

Дано всичко да е наред с Цибалаб и РЗИ 🙂

Може би е добре ние да си направим списък с лабораториите, които правят ант. тестовете, одобрени от МЗ и за колко време излизат. Ще е полезно, защото времето за освобождаване от карантина е малко, само 24ч.

• Харесвам 14
  • Благодаря 3
Публикувано:
преди 36 минути , desislavna каза:

Личният лекар може да го извади, независимо къде са поставени ваксините.

Теоретично може, но на практика не и се занимава и отказва...

• Шок 5
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 8 минути , Яничка каза:

Теоретично може, но на практика не и се занимава и отказва...

Ако личен лекар или болница откажат, някъде бях чела, че в регионалното РЗИ може да получи човек сертификат. Личната като отказва, каква й е причината: от типа на "нямам принтер", струва 5-10лева или няма достъп до системата?...

Публикувано:
В момента, Coo каза:

Личната като отказва, каква й е причината: от типа на "нямам принтер", струва 5-10лева или няма достъп до системата?...

Не знаела как, не можела, била пробвала, ама не ставало...

• Замислям се 1
Публикувано:

@MayaS, дано вече всичко да е наред и да е посочен "правилният" тест 🙂 

@Мари Николова, съгласна съм! Ще е много полезно да знаем къде може да си правим антигенни тестове за след пътуване. Аз миналата седмица правих тест на моя син, че беше болен. Отидохме в Младост, малка лаборатория на Рамус. Резултатът беше готов след 18:30 ч., но пък нямаше никой преди нас. За една минутка бяхме готови. За мен е недопустимо Цибалаб да правят такива изпълнения, те са голяма лаборатория, пък и заповедта не е от днес. 

Чудя се дали на РЗИ може да се праща името и паролата за проверка на теста? Да не се налага да се ходи втори път или да се чака 1-2 часа, докато излезе резултатът?

• Харесвам 5
Публикувано:

Моят си го извадих от пациентското досие с КЕП. Нямаше нищо сложно или специфично. 

Защо не звъннеш в РЗИ да питаш какви са вариантите в такъв случай, @Яничка?

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 9 минути , Яничка каза:

Мисля, че в РЗИ е мястото в такъв случай. Може би е по-добре така - като знам моята лична лекарка на какъв клет принтер печата, сакън да не обеднее, ако пусне повече тонер 🙂

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 50 минути , desislavna каза:

Моят си го извадих от пациентското досие с КЕП. Нямаше нищо сложно или специфично. 

Защо не звъннеш в РЗИ да питаш какви са вариантите в такъв случай, @Яничка?

Да, с КЕП става лесно, но майка ми няма КЕП, а с мой не става. Ще проверя в РЗИ... Мерси.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 часа, Eva eva каза:

Ще е много полезно да знаем къде може да си правим антигенни тестове за след пътуване.

За Варна знам Laborexpress 2000. Като си поискаш сертификат за пътуване я има цялата налична информация

• Харесвам 3
Публикувано:

Ето едни систематизирани указания, за поведение , във връзка с Ковид 19, на д- Светлозар Сардовски:

3D56EDD5-2EE0-4DE9-9992-249DFE137335.jpeg.8d261bfeef6fd2f2da881d314635e276.jpeg

https://argomedica.bg/2021/01/04/препоръки-за-поведение-при-ковид-19-пре/

преди 9 часа, Яничка каза:

Да бе, да - не ставало:((Щото искат да им се плаща, та чак Омбудсманът се занимА с този въпрос:

https://www.ombudsman.bg/pictures/Сертификат-COVID.pdf

• Харесвам 7
Публикувано:

Да споделя опит от неделя - полет Кьолн-София. Преди полета си направих в Германия антигенен тест, понеже е безплатен. Не е в списъка, но на летището никой и не гледаше дали е в списъка. Разделиха ни на две групи - такива с тест, изкарали вируса или имунизирани и втората - такива, които не попадат в първата. Втората група ги пратиха да попълват декларации за карантина май, а нас ни пратиха при паспортен контрол. И не беше единичен служител, който не гледаше марката на теста. Всичките гледаха просто дали има тест. Очевидно не могат да помнят кои тестове са в списъка, а при изсипване на един самолет хора, няма как да сравняват при всеки с разпечатан списък. Но както добре знаем, това че при нас е било така, не значи, че при всички ще е така.

• Харесвам 17
Биляна Димитрова
Публикувано:

Да споделя и моя опит от 7 Май, полет от Анталия до София. На летището ни разделиха на два потока, тези с ваксинационен сертификат или тест и другите, които не се числят към първите. Провериха ми сертификата за ваксинация без да го сравнят с други лични документи /лична карта или паспорт/. Със същия успех можеше да представя сертификат на друго лице. Или да преотстъпя моя на друг човек.

• Харесвам 7
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 2 минути , Биляна Димитрова каза:

Да споделя и моя опит от 7 Май, полет от Анталия до София. На летището ни разделиха на два потока, тези с ваксинационен сертификат или тест и другите, които не се числят към първите. Провериха ми сертификата за ваксинация без да го сравнят с други лични документи /лична карта или паспорт/. Със същия успех можеше да представя сертификат на друго лице. Или да преотстъпя моя на друг човек.

А да, и на мен това ми направи впечатление, че никой не гледаше дали лицето от теста е лицето пред него 😄

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 49 минути , ivailo_radev каза:

А да, и на мен това ми направи впечатление, че никой не гледаше дали лицето от теста е лицето пред него 😄

От доста време насам е така. Аз още през март като пътувах никой на връщане не гледаше дали името на теста отговаря на името на пътуващия - проверка на документ за самоличност липсваше

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:

Имам друг въпрос. Отивам да се ваксинирам по зелените коридори в една болница в София и ми слагат ваксина. Когато поисквам да ми нанесат датата на ваксинацията в имунизационния паспорт обаче, получавам отказ. Издавали после сертификат и той щял да е достатъчен, не можели да я нанесат в имунизационния паспорт. Как може да ми бъде нанесена (освен от мен на ръка, това го мога или в случая човекът, за когото става дума). Личен лекар, да ходи пак да пита ли? Някой има ли идеи?

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.